8 Eylül 2012 Cumartesi

10 - 14 EYLÜL EKONOMİ TAKVİMİ


10 - 14 EYLÜL EKONOMİ TAKVİMİ


10 EYLÜL 2012  Pazartesi

02:50  Japonya GSYİH
02:50  Japonya Cari İşlemler Dengesi 
04:30  Çin Tüketici Fiyat Listesi
10:00 Türkiye  GSYİH
22:00 ABD Tüketici Güveni

11 EYLÜL  2012 Salı

15:30  ABD Dış Ticaret Dengesi

12 EYLÜL  2012 Çarşamba

09:00 Almanya Tüketici Fiyat Listesi 
--:--  ESF ile ilgili Almanya Anayasa Mahkemesi Kararı

13 EYLÜL  2012 Perşembe          

15:30 ABD İşsizlik Başvuruları
19:30 ABD FED Faiz Kararı
21:00 ABD Aylık Bütçe Dengesi
21:15 FED Başkanı Bernanke Konuşması


14 EYLÜL  2012 Cuma

12:00 Avrupa  Bölgesi TÜFE 
12:00 Avrupa  Bölgesi İstihdam 
15:30  ABD TÜFE
15:30  ABD Perakende Satışlar


@ekonturk

HAYAL SATIN ALINIYOR...

Değerli Arkadaşlar !
Dünkü ani yükseliş direkt tarımdışı verisinin kötü gelmesinden kaynaklanmıyor..
Piyasa oyuncuları veri kötü geldiğine göre FED, Q3'e gider beklentisi ile fiyatları yukarı taşıdılar..
Bakınız Q3 olacak diye fiyatlama yapılıyor.. HAYAL SATIN ALINIYOR...
Olursa sorun yok..
Ama olmazsa çarşı karışır mı? Sorusunu hep aklımızın köşesinde tutmamız gerekiyor..


7 Eylül 2012 Cuma

altın son saatlik analiz

Arkadaşlar ! Altında sert yükselişler gözlemlendiği dönemlere baktığımızda şu çıkıyor.. Sert çıkış ardından rekor seviyesini destek belirleiyp bir süre yatay seyre dalıyor.. sert çıkışlar yeşil düz çigilerle gösterilirken, kırmızı balonlar ile çıkışın ardndan yatay duraganlık gösterilmeye çalılşıldı

kısa vade dolar -tl trendi


Dolar-tl grafiğimiz de orta vade (haftalıklar) alt destek 1,8020 üst direnç kanalı 1,8280 olarak mavi çizgi ile belirlenmiştir.. günlük kırılma noktası kırmızı çenberle birleşen siyah çizgiler ile gösterilmektedir. kısa vade kanal aralığının dışına çıkmaması için 1,8020 kırılmaması gereklidir.. alım yapanlar daha çok 1,8020-40 kırılıp kırılmadığını gördükten sonra karar aşamasıa geçmeleri daha mantıklıdır.. bu grafiğin meali; elinde doları olanalrın üst dirence gittikçe 1,8280 ve üzeri diyoruz buraya dolarları elden çıkarıp alt desteğe doğru yerine koymalarıdır.. farkına vardı iseniz dolara olan dirençte satıp destekte al diyebiliyoruz.. lakin nakitte olanlar için al demek o kadar kolay olmuyor.. destek görüldüğünde belki az alınabilir lakin nakittekilerin alt desteği kırmadan işlem yapmalarının büyük risk taşıodığıdır..

07 eylül

Günaydın ve hayırlı cumalar arkadaşlar !
Herkese bol ve hayırlı kazançlar...
Günün en önemli beklenen verisi ABD Tarımdışı ve İşsizlik verisi ...
Bu veri aynı zaman da bir nebzede olsa FED Q3 kararı vermeden önce bakacağı datalardan biri... Tarımdışın ve işsizlikte kötü gelecek datalar Q3 yoluna ışık yakabilecekken ; iyi  gelen rakamlar ise Q3 ertelenir sorusunu gündeme getirecektir..
Çarşamba açıklanan özel istihdam verisi iyi geldi.. Hem de mart ayından bu yana ABD de en çk istihdam sağlanan hafta oalrak kayda geçti.. Peki bu veri acaba bugünde Tarımdışının iyi gelmesi yönünde mesaj mı veriyor.. Doğru cevabı 15:30 da açıklanınca göreceğiz..

Günler öncesinde 12-13 eylül için FED Q3 yapabilmesi için  şartlar öne koymuştuk, gene hatırlayalım isterseniz
1. Bugün açıklanacak olan ABD İSM verisi kötü gelmeli (5 Eylül 2012 çarşamba veri iyi geldi)
2.Cuma günü açıklanacak olan Tarımdışı İstihdamım kötü gelmesi ( bugün açıklanacak)
3.AB Merkez Bankasının faiz indirimi ya da parasal genişlemeye gitmemesi... ( bir nevi tahvil alımı yapıldı tek engel 12 eylül de Almanya Anayasa Mahkemesinin onaylamasına kaldı ESM yi)

bakıyoruz da 1. madde iyi geldi; 3. madde de az da olsa istediği gibi Almanya mahkemelerinden onay alırsa  bir de bugün ki Tarımdışı iyi gelirse Q3 13 Eylül de iyice gündemden düşer.. Q3 yapabilmesi için enflasyon ve ABD büyüme rakamları geriye kalıyor ki bunlardan şu an için bir şikayet yok.. hatta iyi rakamlar geliyor son dönemlerde..

altın da bugün 1686 rakamına dikkat edeceğiz..
dün ki kar satışı yapanların yerine koyma açısından daha rahat  olacağı ama nakittekilerin alım için 1686-72 aralığında sert bir kaymanın olmaması durumunda yönelebileceği belirtilebilir..

Parite takibinizde olsun ve 1,2620-1,264 aşağı ya da yukarısından durması Size ipucu versin..
1,264 üzerinde durması altının kuvvetlenebileceği;
1,2620 aşağısında olması altının düşebileceğinin işareti olarak algılanmalıdır,

altının 1720 ye giderken zorlandığını üçgen formasyonumuzdan da göreceğiniz gibi 1720 nin üçgenin daralıp birleştiği alan olduğunu akıldan çıkarmamak gerekir.. altın 1686 dan destek alamaz ise  1640-1720 şekliyle yeni bir trend oluşturacaktır..
altın 1686-92 aralığını aşağıya kırmadığında buradan toplayacağı güçle 1720-40 kırma denemesine tekrar gidecektir..

Aslılnda dün bahsettiğimiz ve bize daha yakın olan AMB ve tarımdan sonra düşüşle toparlanıp FED kadar yükseliş ve FED kararı ile şekil alacağı senaryoya daha yakın bir yol çizdiği görülüyor..
Düşüşler alım fırsatı olarak görülsede beklenen net kararlar ve teknik açıdan 1720-1740 kırılmadan kimseler altın uçuyor havasına girmemesi gerekiyor..
hatırlarsanız bu uyarıyı 1640 da da yapmış idik 1640 kırılınca yükselişleri birlikte gördük.....
Aslında ara ara düşmesi altın için daha da umut verici.. 
Lakin gene hatırlatıyorum 10-20 usd düşmesi talep yetersizliğinden ya da verilerden kaynaklanmaktadır.. Ciddi bir satış gelmedi.. bu aklınızın bir ucunda olsun...
ALTIN CİDDİ BİR SATIŞ YEMEDİ DAHA..
Peki yerse ne zaman yiyecek sanıırm hepimiz de 12-13 eylül önün ya da sonunda beklentisi içindeyiz..
Saygılar bolo kazançlar,

bir dip not: Dolar endexi şu an 81,10 larda felan 80,68 ile 79,60 arasında bir boşluk var..hatta 78 lere kadar uzanabilecek..
İşte dolar endexi 80,60 rakamını kırmaya kalkarsa ve o günlerde dolar aleyhine veri gelirse ons da çok sert bir yükselme görülebilir.. hatırlatma babında aklınızda olsun..

ayrıca dün de belirttiğimiz gibi 1700 destek olup olmayacağı bugün ki gelişmelerle teyit edilecek gibi görünüyor..

6 Eylül 2012 Perşembe

BAŞIMIZ SAĞOLSUN !

BAŞIMIZ SAĞOLSUN !
YÜREĞİMİZ YANDI...
Afyon'd a cephane patlaması sonucu şehit olan 2 astsubay 2 uzman ve 21 er için
Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz..
Mekanları cennet olsun....

6 Eylül ve Avrupa Merkez Bankası Üzerine

Günaydın Arkadaşlar !
 Bugün Avrupa Merkez Bankası(AMB) kararları açıklanacak.. Bankadan Avrupa adına önemli adımlar atılması yönünde beklentiler ve baskılar hat safhada... Lakin bugünkü kararında bile çok derde çare bulamayacak gibi görünmekte.. Ya da kısa vade çözümler ile günü kurtarmaya gidebilir..
AMB ne yapabilir ;

1. Faizleri sabit tutarak... Tahvil alımına gidebilir.. Özellikle bu songünlerde konuşulan sınırsız tahvil alımı gibi ise euro/ usd paritesi ve emtialarda (altın ve gümüşte) ralli demektir...  Şahsen biz tahvil alımı yapılabilir görsek de ''sınırsız'' yapmayacaklarını daha doğrusu yapamayacaklarını bekliyoruz.. Sınırsız'' tahvilin ülke bazından birçok ülkeye faydası olacak lakin AB nin lokomatifi Almanya'ya fazla yararı olmayacak.. Anlaşılır bir dil ile sınırsız tahvil demek Almanya'ya gel sen AB'nin vefakar babası olan diğer ülkeler çocukların olsun teklifi demektir.. Almanya karşılıksız öz evlatları gibi diğer ülkelere ne kadar ya da nereye kadar bakabilir işte en büyük soru budur?

2. Faizleri sabit tutarak.. Tahvil alımına gidebilirler.. Ama bu tahvil alımı normal güç nispetinden olur.. Yani sınırsız olmaz... Bu zaten beklenen bir gelişme ve şu an ki yükselişler bunu fiyatladı... Sınırsız'' yap yap diye baskılar var sadece.. Zaten '' sınırsız'' denilmesi kamuoyu için sadece yemdir..  Draghi akıllıca piyasaya yem attı '' sınırsız tahvil'' diyerek tepkilere göre adım atacak.. Merkel'den şimdilik ters cevap geldi..

3. Faizler sabit  kalır.. LTRO gibi parasal genişlemeye giderse... euro ve emtia grubu satış yer... ama şiddetli olmaz ki 1590-1620 arasında toparlanabilir...

4. Faizler düşer... LTRO gibi parasal genişleme de gelirse.. orta ve uzun vade AB iç ekonomisi için iyi ancak piyasaları şoka çevirecek karar.. euro diplere giderken altın gibi emtiaların çok sert satışlara gebe olabileceği beklentisi hakimdir..

Aylardır aslında AB parasal genişlemeye ABD FED'den önce gitmek istemediğini bir şekilde topu Bernanke'ye attığına şahit olduğumuzu belirttip, tahvil vb alımları ile piyasaları parasal genişlemeye gitmeden mutlu etme isteğini belirtmiştik... Aslın bankanın  bir iki gündür gündem oluşturmak adına yaptığı kasıtlı sızıntı bu.. Çünkü tahvillere alım gelirse sorun olmaz da gene güvenmeyip alım gelmezse sorun o zaman iyice derinleşir.. Kaş yapacağım derken göz çıkarabilirler..

Altın 1700 denemesi artık gün içi yapacaktır.. Durup durmayacağı bu psikolojik direncin kırılmasının gerçek mi yoksa aldatmaca mı olduğunu gözlemlemek gerekir.. Birkaç gün öncesi yazımızda da buna değinmiş idik...
1697-1720 aralığı..

iki türlü senaryoya kendimizi hazırlamamız gerekiyor..

birincisi, AB ile ya da yarın ki verilerin ardında bir satış dalgası yani 13 eylül öncesi bir satış ile toparlanma  yapıp fırlaaycak bir altın.. bu senaryo da düşüşler alım  fırsatı olarak değerlendirilecek..

ikinci senaryomuzda ise 13 eylüle kadar merdiven usulu yükselen bir altın ve FED ile birlikte yani 13 Eylül ardından bir satış yiyecek olan altın..

yatay bir hareket beklentimiz yok bu dönemde...

Not:  daralan üçgen başlıklı yazının da dikkatle irdelenmesi tavsiye olunur..

bol kazançlar, 

5 Eylül 2012 Çarşamba

05 Eylül 2012

Günaydın Arkadaşlar !

Altın 1686 desteğini iyice kendine güçbelirlemiş gibi görülmekte..
Hareketli geçmesini beklediğimiz 6-13 eylül aralığına artık girmek üzereyiz..
Biraz hareketlilik başlarken kimilerimiz gülecek kimilerimiz üzülecek getiri ve götürüleriyle..
Sağlığımızı kaybetmeyelim de gerisi inanın fasa füso...
Gram altın da dün belirttiğimiz 98,30 olan desteğimizi 99,10 a yükseltiyoruz ama ana amacımız 99,60 tl idi dünden unutmayalım....
Bu arada elde tutarak yükselişleri değerlendirmeyi, satış basamagımızı bir üste nasıl taşıyabilceğimizi umarım yavaş yavaş sindire sindire öğreniyoruzdur..
Baktık düşüyor mu 99,10 da boşalt sonra 98,30 da ; çıktıktı diyelim 100 oldu o zaman da 100 bir parça kar al baktın çıkmıyor artık düşecek 99,60 çıkar, 99,10 çıkar, 98,30 hiç bekleme ama elinde gene mi var işte o zaman 98,30 da boşalt kaç kurtul..
Altını gram Tl ile satış açısından değerlendireceğimiz günler devam ediyor... onsdan daha fazla getiri sunmasının sebebi ons ile birlikte dolar-tl nin yüksek olmasından   kaynaklanmaktadır..

ons da 1686 olası kırılmasında laımlara yönebilmek adına 1672 desteği göze çarpıyor...
1686-1672 aralığından 1672 kırılması trendi bozacak bir gelişme .. kırılmadığı takdirde ancak alımlar yapılabilir.. lakin yüklü alımları özellikle TL den yani 100 TL gram dan çok zor öneriyoruz... sebebi çıkmayacak olması değil pahalı olmasından kaynaklanmakta...

bugün 12:00 AB perakende satışlar dışında önemli bir veriyok gibi gözükmekte..
Değerli Arkadaşlar !
Herkes sadece çıkacak çıkacak şekliyle yorum ve yazılar yazmakta soylemekte, dikkatli olmak gerek... 

4 Eylül 2012 Salı

ALTIN İÇİN GENE BİR DARALAN ÜÇGEN Mİ VAR ?


Değerli Arkadaşlar , Hayırlı ve bol kazançlar ! Bugün başlığımızdan da anlaşılacağı üzere altın acaba gene bir daralan üçgen mi yapıyoru inceleyelim.. Daha önce bunu paylaşmış ve o zamanlar 1560 larda iken 1640 olan 200 günlük ortalama kırar ve 1662-76 (84) ihtimalinden söz etmiş idik.. Şimdi ise gene bir daralan üçgen var.. Mavi balon ile alanı gösterilmeye çalışıldı.. üçgen 1760 - 1610 - 1720 alt kanal noktalarından oluştuğu mavi düz cizgilerle net bir şekilde görülebilmektedir.. 1760 köşesinin 1740 ile desteklendiğini (1734-1662 aralığı yaşaması gerek) 1610 köşesinin 1597 ile desteklendiğini ( 1604-1624 aralığı kritik) 1720 köşesinin ise kırılma yayı olup (1697-1721 aralığı ile trend oluşturması gerek).. Mor halka nın üst teğeti olan 1740 üçgen formasyonunun çıkış yapacağına; alt teğet bölgesi olan 1640 ise aşağı kırıldığında düşüş dalgasının başlayacağını göstermesi açısından çok önemlidir.. Mor balon aralığının patladığında eğer çıkış olarak belirttiğimiz turuncu bölgeye girerse 1720 den alacağı destekle 1821 yolunda yeni bir çıkış trendine gireceğini; tam tersi mor balon patlaması eğer İNİŞ olarak gösterdiğimiz yeşil alana girecek olan altın ons 1560 desteğine kadar gerileyebilir.. sadece tek yön 1800 diyenlerin sadece kırmızı ile çizdiğim tek bri trendi göz önüne alıp bir önceki sene (aylara) benzer periyod izşeyeceği varsayımı ile dik bir çıkış beklemelerinden kaynaklanmaktadır.. İş bu sebeple balonu alttan ve üstten kese mavi çizgiler aralığına özenle dikkat etmemiz gerekiyor.. bu rakamlar ne dersek üst yarım daire 1720 - 1740 alt yarım daire ise 1720-1640 dikkat ederseniz alt daie aralığı daha çok geniş bu da henüz tam anlamıyla ( yani gerçek fiziki alımlar ile) altının çıkışı desteklenmediğinin bir göstergesidir.. Aylar önce Sizler ile paylaştığımız ve FED yapacaksa QE3 çaktırmadan yapabilir... geçen haftalar TCMB Başkanı FED parasal genişlemeye başladı; ya da dün bazı basın kanallarında gizli q3 yapılıyor haberleri acaba başladılar mı dedirtiyor insana.. Ama şahsen net bir başlama yapıldığından söz etmek güç.. Piyasalar halan beklentide.. günlük yazımızı birazdan yayınlayacağız inşallah, bol kazançlar

04 eylül 2012

DEğerli Arkadaşlar !
Günaydın ,
Bilinen sebeplerden dolayı bir müddet yazamadım..
ara verilen 8-10 gün de geçmişe dönük gelişmelere bakmadan sadece kısa bir gözden geçirme yapıldığında 1652 3 defa denenmiş ( ikisi 1652 biri de 1646 dan dönüşle) bu üç deneme üçlü dip formasyonunu gerçekleştirmiş yorumlarına sebep oluyor... Üçlü dip formasyonu sonunda  teknik bilgiler hatırlanırsa bir çıkış olacağı beklenebilir...
Geçmiş gündemi ve verileri bir tarafa bırakacak olur ve önümüze bakacak olursak...
Ons önünde 1697 güçlü desteği var ( buna psikolojik 1700 sınırı da diyebiliriz)
eğer bu destek kırılırsa yukarılarda yukarı tarafa doğru gideceği 3 dalga trendden en ilki şu şekilde olabilecektir.. yani 1 .dalga: 1697 - 1721 şeklindedir...
Eğer yukarı 1697 direnci kırdığında elde tutmaya devam edeceğiz altını.. aşağı yönlü ise kısa vadecilerin 1686 orta vadecilerin 1649 kırılana kadar elde tutabilirler...
ŞU DÖNEM DE ÖZELLİKLE FED 12-13 EYLÜL NET KARARINA KADAR DÜŞÜŞLERİ ALLIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİRME BİR TERCİH SEBEBİ OLARAK KISA VDECİLER DEĞERLENDİREBİLİRLER..
orta ve uzun vadecier özellikle TL tarafından alım yapmaları yerine bekleiyp satış dalgasını ona göre hareket etmeleri daha mantılıdır..
Altın TL gram da artık bize göre satış dalgasından evirmeye kıvırmaya çevirmeye gerek yok 97-100 aralığı olarak sizlere aylar öncesinden Eylül'ü işaret etmiş idik... İtiraf etmeliyizki 99 olacaksa bile biz 1680 ons 1,8350 dolar /tl ile 99 TL gram rakamı beklentisinde idik..
Altın da gram-tl cilerin fırsat günleri, fırsat ayları artık...
Değerli Arkadaşlar FED 12-13 Eylül de Q3 demesi için şunların en az ikisinin gerçekleşmesi gerekir..
1. Bugün açıklanacak olan ABD İSM verisi kötü gelmeli
2.Cuma günü açıklanacak olan Tarımdışı İstihdamım kötü gelmesi
3.AB Merkez Bankasının faiz indirimi ya da parasal genişlemeye gitmemesi...

Lütfen artık daha dikkatli olalım.. Piyasa Q3 gelecek diye umutlanmaya başladı.. umutlar kırılırsa işler karışır.. Ayrıca Yıls onuna doğru son çeyrekte güzel karlar alabilmek için birilerinin düğmeye bastığı açık bir gerçek.. Şimdiler de 1400-1500ler rafa kalktı, her bir ağızdan 1800-1900 şarkısı söyleniyor..
YORUMCULAR TAKIM TUTAR GİBİ FANATİK BİR ŞEKİLDE RAKAMLARA TAKILMIŞLAR.. Bak 1800 olacak en büyük bizim ki ya da 1400 olacak en iyi bizim ki gibi :)
Sanırım birkaç hafta önce arkadaşlarımızın sorusuna istinaden 1540 vb olur mu gibi sorusuna şimdi bunları unutalım çıkış trendinde önümüze bakalım, düşüş trendi başladığında konuşacağız onları gibi paylaşımlarımızda da her zaman önemle belirttiğimiz husus şudur ALTIN İLE DUYGUSAL BAĞA GİRMEYİN.. Altın aldınız ise çıkacak; eliniz de para varsa altın düşecek diye hep tek taraflı beklentisinde olmanız, taraflı olmanız Sizin görüş açınızı daraltacaktır.. Zaten yapılan en büyük hatamız da maalesef budur..

PARÇA PARÇA AL; BEKLE; ÇIKTIKÇA PARÇA PARÇA SAT SONRA GENE BEKLE DÜŞTÜKÇE PARÇA PARÇA AL.. SONRA GENE BEKLE ÇIKTIKÇA PARÇA PARÇA SAT.. VE SONRA......

bunu hep böyle devam ettirin.. inanın her iniş ya da çıkış da bir parçanız mutlaka kar yazacaktır..
Birde cüzdanınız altın - tl - dolar vb farklı farklı varlıklardan olursa değmeyin keyfinize..
hayırlı ve bol kazançlar,