ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Ne Anlam İfade Eder !


ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi

 Ekonomistler önce bazı tahminlerde bulunurlar, eğer veri bu tahminlere yakın ise belirgin bir hareket olmaz ve bu duruma “piyasa bunu satın almıştı” denir. Ancak beklenen gerçekleşmez ise bir tepki oluşur.

Tarım dışı istihdam verisi ekonomik veriler arasında piyasaları en çok etkileyecek olan datalardandır.Tarım dışı istihdam verisi her ayın ilk Cuma günü ABD saati ile 8:30′da Yerel Saatle 15:30'da  yayınlanır.

Rapor ABD’de ücret ödenen toplam çalışanların sayısının tahminini içerir. Bu sayının içine devlet, evlerde çalışanlar, kar amacı gütmeyen işletmeler ve tarım işçileri dahil edilmez. Bu araştırma için yaklaşık olarak 160 000 işyeri ankete katılır.

Tarım dışı istihdam verisi verisinde artış veya azalışlar ABD ekonomisinin sağlık göstergesidir. Eğer beklenenden iyi bir değer gelirse USD değerinin artacağı hemen hemen kesindir ancak beklenenden az gerçekleşir ise  genellikle İşsizlik Oranına bakılarak yön tayini yapılır.

İşsizlik oranı “aktif olarak iş arayan” işi olmayanları raporlar. Eğer bu sayı küçüldü ise iş arayanlar iş buluyor diye algılanır ve ekonomi için pozitif görüş yaygınlaşır.Tarım dışı istihdam verisi bir sayı İşsizlik Oranı ise bir orantıdır.

Eğer  Tarım dışı istihdam verisi  beklenenden iyi açıklandı ise yatırımcılar USD almak için harekete geçerler (içinde USD olan çaprazlar hızlı olarak artar – USD/JPY veya düşerler – EUR/USD – ).

Eğer tersi olur, beklenenden küçük bir istihdam artışı açıklanır ise yatırımcılar işsizlik orantısına bakarlar eğer bu orantı da artmış ise USD’nin değer kaybedeceği şeklinde ilerlemeye başlarlar. Ancak işsizlik oranı sabit kalmış veya azalmış ise sonuç için hesaplanamayan başka faktörler devreye girer. Dolayısı ile Tarım dışı istihdam verisinin beklenenden az açıklandığında ticaretin yönünü doğru değerlendirmek oldukça güçtür.

Tarım dışı istihdam verisi yüksek miktarda iniş – çıkış yaratabilir. Bu nedenle bazı yatırımcılar her ayın ilk Cuma gününden önce pozisyonlarını kapatıp açıklama ve dalgalanmanın geçmesini beklerken bazıları bunu bir fırsat olarak değerlendirir.

Aşağıda tipik bir  Tarım dışı istihdam verisi  açıklama sonrasını görmektesiniz (Ekim 2009). Açıklamanın hemen ardından 60 pip düşüşten sonra ilk 2 saat içinde 160 pip artışın gerçekleştiğini görebilirsiniz (para önce kaçar sonra arkasına bakar cümlesinin bir kanıtı olarak da değerlendirebilirsiniz)Bu hızlı değişimin sebeplerinden biriside bu açıklama esnasında likiditenin en düşük seviyelere inmiş olmasıdır. Banka ve büyük kurumlar bu dönem içinde genellikle piyasada bulunmadıkları için “sığ piyasa” oluşur ve tıpkı dalgaların sığlıklarda yükselmesi gibi ani hareketler meydana gelir.Sığ piyasa koşullarında ani hareketlerden genellikle kaçınmak sermayenizi korumak için önemlidir.
Ayrıca verinin beklenenden düşük gelmesi FED'in önümüzde ki dönem de para politikasında değişikliğe gitmeyeceği izlenimi yaratabilir.
Verinin beklenenden yüksek gelmesi durumu ise FED in düşük faize devam edebileceği sinyali verdiğinden düşük faize devam piyasaları memnun etmeyebilir. Düşük faiz ve fonlama  amliyetinin artması firmaların istemediği şeylerin başındadır.  Yüksek gelen veri bu sebeple dolar olan talebi arttıracağından doların değerini arttırırken , hisse senedi piyasasının geri adım atmasına yol açabilir.

4 yorum:

  1. super aciklamissiniz tesekkurler umit hocam

    YanıtlaSil
  2. gerçekten çok güzel açıklama ümit bey ama bu aralar bizi ters köşeye yatırıyo bu tarım dışı veriler ya fed in kesin para basacağını biliyolar onun için fiyatlamıyolar yada ilginç bi durum var zaten küçük yatırımcının bişey arttıktan sonra haberi oluyo yani fiyatlama önceden yapılıyo

    YanıtlaSil
  3. çok teşeekürler hocam

    YanıtlaSil