28 Eylül 2012 Cuma

1 - 5 EKİM EKONOMİ TAKVİMİ


1 - 5 EKİM EKONOMİ TAKVİMİ


1 EKİM 2012  Pazartesi

11:00  Avrupa  Bölgesi İşsizlik Oranları
11:00  Avrupa  Bölgesi İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi
17:00  ABD ISM İmalat İndeksi
19:30 FED Başkanı Bernanke Konuşması



EKİM  2012 Salı
17:00  ABD Kırmızı Kitap (Aylık)


EKİM 2012 Çarşamba

10:00   Türkiye Enflasyon

EKİM  2012 Perşembe          

14:45 Avrupa  Merkez Bankası Faiz Beyanatı
15:30 Avrupa  Merkez Bankası Başkanı Konuşması
15:30 ABD İşsizlik Başvuruları
21:00 ABD Merkez Bankası (FOMC) Toplantı Tutanakları

5 EKİM  2012 Cuma

15:30 ABD Tarım Dışı İstihdam
15:30 ABD İşsizlik Oranı
-- :-- Japonya Merkez Bankası Faiz Kararı veToplantısı



@ekonturk

Not: 1-5 Ekim tarihleri arasından Çin Piyasaları Sonbahar Festivalleri dolayısıyla kapalı...

Not: Geçen ay ki FED toplantısının detaylı ayrıntılarını içeren FOMC tutanakları 4 Ekim de; FED ÇAKMA Q3 kararı ardından ilk Tarımdışı 5 Ekim açıklanacak olması; 4 Ekim de AB Merkez Bankasının yeni yeniden ısınan ülke sorunları karşısında izleyeceği tutumlar işlem hacminin yüksek olmasına sebep olabilecektir..

Belirsiz bir tarih lakin İspanya planlı olmayan ekonomik açıklama ve gelişmeler doğurabileceğinden İspanya ile ilgili gelişmeler de dikkatle takip edilmeli..

Paladyum, İstanbul Altın Borsası'nda işlem görecek



İstanbul Altın Borsası'nda (İAB) işlem görecek maddeler arasına ''paladyum'' da eklendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan ''Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ'de (Tebliğ no: 2006/1)Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'' yürürlüğe girdi.

Bunun yanı sıra ''Kıymetli Madenler'' tanımı içinde ''her tür ve şekilde altın, gümüş, platin ve paladyum'' yer aldı.

Borsada işlem görecek standart işlenmemiş kıymetli madenlerin saflık ayarı maddesinde de altın, gümüş ve platinin saflık ayarı değişmezken, yeni eklenen paladyumun saflık ayarı yüzde 99,95 olarak belirlendi.

28 Eylül

Günaydın ve Bol kazançlar !

1740 llı seviyelerden yeni bir destek alan Altın ilk direnç hedefi gene 1797 olacağını bilmenizi isteriz..
1797 yolculuğunda ki bu çıkış 1777-82 aralığında satış vermek için girilen bölge.. Çıktıkça elde tutmak mantıklı..
Bizim mantığımızı lütfen anlayın ons bazında al verilirken en az 30-40 usd den önce çık demiyoruz...  Yoksa 3-5 usd çıktı bak çıkıyor demişti bildi ya da bilemedi değil.. Yatırım zaten bilip bilmemenin üzerine kurulu birşey değildir..
Alış için 1740 lar var az ihtimalli de olsa dün 1762 üstü kırarsa alınabilirdi... Şimdi artık çıkışlar, kar çıkışı yapabilmek adına ...

Nakit TL cilere geçen hafta dolar al altın değil sonra altına geçersin; son iki gün dolar alma ons düştüğünden altın al daha mantıklı derken şimdi ise gene nakitçilere doları takip etmeleri tavsiye ediyoruz..
dün de izah etmekye çalışmıştık rakamlar ile örneklendirecek isek,
ons:1780  usd/tl : 1,79    ( dolar al  demektir; daha sonra altına geçersiniz ons düştüğünde)
ons: 1740 usd-tl : 1,79 ( altın al , ons düşük dolar da o zaman gram altın ucuzluyor anlamı doğar)
ons:1780 usd-tl : 1,81 ( her ikisinden de uzak dur.. satış bölgelerinde demektir)
ons1740 usd 1,81 tl :  ( bir nevi gene beklemede dur, çünkü yön arayışı var demektir)

son 2 haftalık seyirde ki kur ve onsun gidişatına göre örneklendirilmiştir..
Bu açıklamalardan sonra 1777 üstü dikkatli olmak kaydıyla altın için olumlu destek seviyeleridir.. Bu rakamın üstünde altını olanlar bir basamak yukarı çıkabilme umudu ile tutmalılar, bu rakam kırılmaya yüz tutarsa kar satışı yapmalılar..

Dolar -tl kuru ise ons yüksek iken dolar almak çoğu zaman kazançlıdır... Gün içi içerde saat:10:00 da cari açık verisi saat 12:00 de AB enflasyon rakamları var... Bunun dışında gözle görülür, önceden planlı veri yok...
İspanya gelişmelerini yorumlayacak borsalar var.. İspanya tarafından gelecek çatlak batış vb sesler euro, altın ve borsamız da kayıplara neden olabileceğini aklınızdan çıkarmayın...
Unutmayın altın ekonomik krizlerden etkilenir söz doğrudur.. Lakin arada gizli bir özne vardır.. Altın ( Amerika ve dolarına) karşı krizlerden etkilenir.. İş bu sebeple İspanya krizi tamamen doları güçlendirecek sonuçlar ortaya çıkardığında altın güçlü durumaz..
Yani İspanya yardım felan ister yerlere düşerse altın bundan olumsuz etkilenir.. Yunanistan'dan bile olumsuz etkilenen altını İspanya'dan etkilenmemesi için sebepi yok..
neden bu varsayım derseniz,
İspanya bir AB ülkesi hem de hatırı sayılır derecelerden,
İspanya'da ki kötü gidişat euronun zayıflığı anlamına gelir;
zayıf euro doları güçlendirir,,
euro sayıf-dolar güçlü demek paritenin düşmesi demek... euronun zayıflaması ile kuvvetlenen dolar , onsun da gücünü al aşağı edebilir.. kuvvetli dolar karşısında ons güçlü duramaz.. ya da kısa sürelidir..
unutmayın her ekonomik krizden altın etkilenmez.. altın ABD ve parasını etkileyen krizlerde şahlanır.. bana inanmazsan tarihe bakın doların yerle bir ya da ABD ekonomisinin sorunlaştığı dönemlerde ons tepelerde gezinmiş.. tarihler gerçekleri yazar..

sonuç olarak 1740 lardan al verilen altına ki ben gibi korkak birinin yüksek seviyelerden al demesi bile çok nadir görülen vakadır.. Aslında euro paritesinin 1,2820 aşağısına inemdiğini gördüğümüzden ve özelikle gümüşün 2 gün önce düşüşü altına nazaran çok yumuşak olduğundan paritenin desteklemediği altın toparlar düşüncesi ile bir parça alım yapılablir mesajını doğru algılamış sanırım.. 30-40 usd ons başı ya da gram başı en az 1 usd arttırım gerçeğini şu an yaşadığımıza göre gerçeklerin cebe konulması gerektiğini savunan ve  CEBE GİRMEYEN PARA PARA DEĞİLDİR sözünün sahibi gönül rahatlılığıyla karları toplamak adına düğmeye basabilecektir.. Çıkıp çıkmaması umrunda olmayacaktır... Çünkü çıktığında biliyordur ki düşen bir para vardır oraya geçecektir.. Yoksa inecek, çıkacak tutturmacası ile anllık takipler ile hem psikolojisi hem de olası ters hareketler de ise zararı cebe koyup geri dönecektir..

HADDİNİZİ BİLİN....SPEKULATİF HAREKETLER İLE YÖNLENEN PİYASALARDA EN TEPE YA DA EN ZİRVEYİ ARAMAYIN.. 
HADDİNİZİ BİLİN .. SİZE SUNULAN KARI ALIP CEBE KOYUN .. YA KISMET YA ŞÜKÜR DİYEREK... 
KUZU HALİNİZLE ORMANDA KURT POSTUNA BÜRÜNÜP GEZMEYİN... KURTLAR GÖRDÜKLERİYLE DEĞİL; KOKLADIKLARINI GERÇEK KABUL EDERLER... :)

BOL KAZANÇLAR,

27 Eylül 2012 Perşembe

27 eylül Altın

Günaydın Arkadaşlar !

Altında ki dün ki aşağı kıpırdanma biraz alım yapalım yatırım olmayan tavsiyesini de beraberinde getirdi..
1744-49 aralığı verilirken aşağısını bile gördüğümüz oldu.. Parça alım tavsiyemizin sebebi düşüşlere tamamen altınla yakalanmamak içindir..
Altın kafayı doğrulttu diyebilmek adına 1762 ve üstünde durması gerekiyor bunu biliyoruz.. 1749-62 aralığı gene yön seçebilme adına bekleme yeri belki de tehlike bölgesi..
daha çok dolardan - altına geçişlerin daha uygun olabileceğimizi paylaştığımız dünkü alıcılara ya 1762 de zarar kes yapmalarını;  ya da kar olan ve alışımıza göre ilk direnç olan 1777 ilk boşalt yeri olabilir..
Dikkat ederseniz zararı  1762 dememizin sebebi 1740 larda bankalar üzerinden alan arkadaşlarımızın başa baş ya da azcık kar gördüğü yer olmasından dolayı..
1777 direncini vermemizin sebebi de en azından gram başı 1 usd (ons başı 30-35 usd) kar koyabilmek adınadır... Elbette yukarı çıktıkça elde tut taktiği sürerek mümkün olan en yüksek tepeye en yakın seviyelerde altına satış verebilmek..

Dün yorum cevap köşesinde paylaştığımız gibi parite 1,2820 üstünde kalması 3 aşağı 5 yukarı altın onsun 1750 de olması anlamına geliyor... 1,2820 aşağı yönlü kırıldığında ancak 1750 kırılıp 1710 lara doğru ilk tepki olacaktır. Buna lütfen dikkat edin ya da aklınızda olsun diyelim..

Gümüşü hem tl hem ons bazında pahalı buluyoruz.. Altına kıyasla bile gümüş özellikle TL bazında pahalı duruyor.. 2 TL ya da yakın seviyelerinde almaktansa başka varlıklara yönelmek daha mantıklı.. Sert bir düzeltme yemeden alım yapmak çok riskli.. AB cephesinden gelebilecek olumsuz bir haber gümüşte altına nazaran daha sert satışlara sebep olacaktır.  Gümüşte en azından düz 33,20-32,90 görülse idi birinci al bölgesi diyebilecektik.. Ama dün gümüş altına nazaran daha yavaş düşüş sergiledi.. Olması ya da denemesi gereken destek rakamlarına yaklaşmaktan uzak durdu.. Belki hem gümüşün bu tutumu hem de euro/usd paritesinin 1,2820 tarafına yanaşmaması 1744 desteğini kıramayacağı izlenimi doğurararak gün içi 1749-1744 aralığı verildi..

Genel yaptığımız hata geçen cuma hafif çıkış olunca uçuyor, ralli başladı heyecanı olurken; düşerken de destek kırıldı iniyor vb heyecan ve korkuları...
Gene tekrar edelim mesela bir yerde destek 1744 denildi diyelim.. 1740 hatta 1730 olması o desteğin kırıldığı anlamına gelmiyor.. ya 1-3 saat 1744ün aşağısında durması gerekiyor ya da en azından günlük kapanışı 1740 aşağısında yapması gerekiyor... Aynı şekilde 1779 direnci var diye yazılıyorsa  aman bak kırdı geçti 1787 oldu şekliyle anlık telaşlar boşuna ki bunu geçen cuma birlikte yaşadık... 1787 olduğunda hızla 10-15 usd çıktığında bu 1820 den aşağı durmaz diye yazılıp çizildi; Altın rallisine başlandığı yazıldı ama sonuç o gün bile1-2 saat sonra 1772 olup haftayı direncin altında kapatarak aslında çıkamayacağım mesajını verdi.

Bugün özellikle ABD Büyüme ve Haftalık istihdam verileri etkili .. Büyüme %1.7 olarak kalması bekleniyor .. değişiklik beklenmiyor. Olası düşük büyümeden altının da düşerek bunu cevap vereceğini göz ardı etmemek gerek.. Almanya İşsizlik oranının da %6,8 de sabit kalması bekleniyor.. İşsizlikte ki olası artışın euro/usd paritesinde düşmeye sebep olacağından bu da onsa olumsuz etki yapar..

Artık hepimiz bir bakıma yarın ki haftalık kapanışın düz rakam 1750 aşağısında mi yukarısında mı olacağına bakacağız.. Altın ons olarak haftalık kapanışı1750 altı olması düşüş yönünde bir işaret olabilecek iken üstünde kapanışları hala çıkış direncini ve umudunu koruduğu anlamına gelecektir..

Aslında altının adam akıllı çıkabilmesi yani aşağıdan tam bir destek alabilmesi için 1727-33 aralığını denemesi gerektiğini biliyorlar...Yani 1727 den alacağı çıkış hızı ile buralardan yapacağı çıkış hızı ve seviyesi aynı görülüyor teknik anlamda.. İşbu sebeple alıcılar daha aşağıdan alabilme umudu ile ya da düşecek korkusu ile bu seviyelerden alıma pek iştahla girmemekteler.. Bu paragrafı basit bir şekilde sayılarla örnek vererek anlatmak gerekirse;
Alıcılar diyor ki 1727 den zıplar 1797 denenir kırar mı kırmaz mı bakarız ;
1762 dan da zıplar altın gene 1797 olur ilk direnci..
birinde 70 usd diğerinde ise 35 usd far var.. Tam 2 katı... Teknik olarak  arkadaşlar grafiklerde 1727 de ki çizginin satış kanalı(direnci)ile 1762 den yaptığı çıkışın satış kanalı aynı yani 1797...
orta vade çıkış için demek ki desteğimiz 1727 usd ons..
kısa vade desteğimiz 1744 idi..


Not:  Değerli arkadaşlar, ons üzerinden al verilirken elimden geldiği kadarı ile dolardan-altına geçiş için vb açıklamalarda bulunmaktayım.. Ons 1762 oldu altın al derken ezbere yazanlar TL yi de katıyorlar..
geçen hafta ons 1762 usd: 1,8050 TL altın gramı : 102,26
bugün: ons 1762  usd : 1,7880 tl ve altın gramı : 101,30 tl

eee ons aynı ama altın gramı 1 tl düşmüş.. adam bir de alırken 1 tl makas verdiydi 2 tl zarar şimdi..
hep belirttiğimiz gibi altın yatırımcısı bir bakıma dolaylı da olsa dolar yatırımcısıdır.. İş bu sebeple dolar-tl kurunun da düşük olmasına dikkat edecek...
yani ons rakamına bakarak TL gramda al sat yapmak hatalı olabilir...

Not: Değerli Arkadaşlar !
Dolar/tl için 1,7880- - 1,7920 düşüşlerde alım bölgesi derkene en çok onsun 1770 ve üzerinde olduğu dönemlerdi bilirsiniz.. Şimdi nakitçilere dolar gene aynı seviyede iken dolar-tl değil ons düştüğünden altın gramı da düşmüş olduğundan dolar değil de altın almaları daha anlamlı.. Burada TL ile altın alın  anlamı çıkarılmasın gün için.. Burada vermek istediğim mesaj dolar geçen hafta da 1,79 idi bir aralar şimdi de 1,79 ama geçen hafta dolar al diyen bu zat bugün dolar değil de altına tercihini kaydırması..
Umarım mantık ve mesaj anlaşılmıştır...


26 Eylül 2012 Çarşamba

26 eylül : Altın yatay piyasa da yatay


Değerli Arkadaşlar !

Piyasalar yatay seyrettikçe ve seyretmeye devam etttikçe; ne destek ne de direnç noktaları kırılmadıkça yazmak, hep aynı şeyleri yazmak olacağı için biraz sessizliğe çekildik..

Yatay seyir devam ederken sizlere genel sorular üzerine bazı hatırlatmalar da bulunmak isterim...

Değerli arkadaşlar banka ve finans kankilerinin  ve hizmetçilerinin yazılarından  uzak durmanız gerektiği lütfen okuduğunuz takip ettiğiniz kişiyi iyice irdeleyin.. Finans sistemi aynıdır para piyasalarını takip eden kişi başka paralarla işlem yapmasa da hangi banka ya da kuruluş da ne olduğunu bilir ya da bilmek zorundadır.. Bilmiyorsa yaz-ma-ya-cak... Kendini güncellemeli, geliştirmeli.
Mesela gene bir soru platin...
Platinin hangi banka da yapıldığını daha doğrusu platin ticaretinden bi haber biri  platin hakkında döktürüyor maşallah...
Ya diğer ne yapıyor platin sadece kuveytte var 1630 dan aldım %1 çıktı köşeye döndüm gün için...
Bu iki görüştü bilgisiz fikir beyan eden beyinlerden başka bir şey değildir.. İkisine de çok dikkat edilmelidir..
Platinde 1630 da almaya kalkan kişiye banka 1650 den önce başa baş yapmaz hatta bazı durumlarda banka 30-40 usd ye kadar çıkarıyor makası...
Bunların hepsi aynı yeşili kırmızısı farketmez sistem aynı..

Bir de haber veri yokluğunda teknik analiz yapıcılar da şaşırdılar.. Hani ekonomi gelişmelerini tınlamazdı altın... Ekonomik takvim gelince sırf dikkatinizi başka yöne çekebilmek adına altın kimseyi iplemez; takvim vb hava fiso diyenler sakin günlerde hareket olmaz açıklanacak veri yok diye u dönüşü yapmaktalar..


Altın da aslında uzun dönem için hep olumlu gelişmeler var.. Çin-Japon gerginliği; ABD borçlanma sorunu; ABD kredi puanı sorunu; Ortadoğuda ki gelişmeler, enflasyonlarda ki artış; düşük faiz politikaları; parasal genişlemeler vb altının 2000 yönü için birer işaret;
olurken
AB içinde ki durum; altın fiyatlarında ki artıştan kar alma beklentisi, düşük büyüme rakamları, düşük alım güçleri, spekulatıf hareketler ve haberler gibi altını orta vade aşağıya çekecek (1500 lere)  gelişmeler söz konusu;
Hal böyle olunca uzun dönem yatırımcılarını bir tarafa koyarsak altın yatırımcılarının belli bir dönemlerde alım için; belli bir dönem için satım yönünde pozisyon almaları gerekmekte..
ÇÜNKÜ HİÇ BİR MAL SONSUZA KADAR SÜREKLİ ÇIKMAYACAĞI GİBİ DEVAMLI DA DÜŞMEZ..
Aslında hepimiz çıkacak mı düşecek mi? Sorusundan çok en azından TL miktarını kaybetmeden, nasıl kaplumbağa yürüyüşü ile kar elde edebiliriz olmalıdır...

Hepimiz özellikle para piyasalarında çok kazanç elde edeceğiz beklentisini asllında unutmamız gerekmekte.. Özelikle böyle ekonomik dönemlerde..
100,000 TL ye mal alan; eleman çalıştıran; kira ödeyen; taşıma vb masrafı yapan ticaret erbabı bile belli bir kar için malların bitmesini yani satmasını beklerken; genel kanı 100.000 tl lik altın aldık yarın hemen kar edelim 1000 tl de değil 10-20.000 den aşağısı da kurtarmaz olmuş :)

Yatay seyir sabrınızı zorlayacaktır.. Boyle durgun gidişlerde kimse kazanamaz aslında.. Çünkü altında gözle görülür bir hareket olmaması karı da bıraktırmaz..
Böyle yatay hareketlerin uzun sürmesi aslında sert bir hareket için depar için ortam hazırladığını unutmamak gerekir..

Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz...
Sizler gençler bilmezsiniz ama'' Yalan dünyadan bir garip geçti! Hem 'Zahideler'  hem türküler öksüz kaldı... Onun türkülerini dinlemek bir şans olsa gerek... Ondan mahrum, onu tanıyamamak ve türkülerini anlayamamak bir eksiklik olsa gerek..

25 Eylül 2012 Salı

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ


Sayı: 2012 – 70                                                                                                     25 Eylül 2012

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ
Toplantı Tarihi: 18 Eylül 2012


Enflasyon Gelişmeleri

1. Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,56 oranında artarken, yıllık enflasyon yüzde 8,88’e gerilemiştir. Bu gerileme büyük ölçüde temel mal fiyatlarından kaynaklanmıştır. Bu dönemde, maliyet ve talep yönlü baskıların hafiflemesiyle temel enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları aşağı yönlü eğilimini sürdürürken hizmet fiyatları ılımlı seyrini korumuştur.

2. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 9,14 ile geçen aya kıyasla paralel seyretmiştir. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıda grubunda yükselirken, işlenmiş gıda grubunda gerilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları Temmuz ayının ardından Ağustos ayında da yükselmiştir. Bu dönemde meyve ve sebze fiyatlarının yanında, et ve süt fiyatlarında da artış kaydedilmiştir. Öncü göstergeler, taze meyve ve sebze fiyatlarındaki gelişmeler sonucu işlenmemiş gıda fiyatlarındaki yükselişin Eylül ayında da sürdüğüne işaret etmektedir. İşlenmiş gıda grubunda ise ekmek ve tahıl grubu fiyatlarındaki artışa karşın, diğer işlenmiş gıda fiyatlarındaki görece ılımlı seyirle yıllık fiyat artış oranı Ağustos ayında azalmıştır. Uluslararası piyasalardaki fiyat artış eğilimindeki duraksamaya karşın, buğday fiyatlarının ulaştığı yüksek seviye işlenmiş gıda fiyatları üzerinde risk oluştursa da, bu grupta yıllık enflasyondaki yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de süreceği tahmin edilmektedir.

3. Enerji fiyatları petrol fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak, akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki artış ile Ağustos ayında yüzde 2,29 gibi yüksek bir oranda artmıştır. Hizmet grubunda ise yıllık enflasyon son üç aydaki yatay seviyesini korumuştur. Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma hizmetlerinde gerilerken, kirada yükselmiştir. Mevsimsellikten arındırılmış fiyat ve yayılım verileri hizmet fiyatlarının ana eğilimindeki ılımlı seyrin korunduğuna işaret etmektedir.

4. Temel mal grubunda yıllık enflasyon 0,7 puanlık bir azalışla yüzde 7,41’e gerilemiştir. Söz konusu gerileme temel malların ana alt gruplarının tamamında gözlenmiştir. Özellikle, dayanıklı tüketim malları fiyatlarının birikimli artışının yılbaşından bu yana sınırlı bir oranda kalması dikkat çekmektedir.

5. Bu gelişmeler ışığında Para Politikası Kurulu (Kurul), enflasyondaki düşüşün Eylül ayında geçici olarak kesintiye uğrayabileceği ancak sonrasında belirginleşerek
devam edeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Çekirdek enflasyon göstergelerinin ise kademeli düşüşünü sürdürmesi beklenmektedir.

Enflasyonu Etkileyen Unsurlar

6. İktisadi faaliyet, 2012 yılının ikinci çeyreğinde Temmuz Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünümle uyumlu olarak bir önceki çeyreğe kıyasla belirgin bir artış sergilemiştir. Bununla birlikte Kurul, bu artışta ilk çeyrekte iktisadi faaliyetin yavaşlamasına neden olan olumsuz hava koşulları gibi geçici unsurların telafisinin de önemli rol oynadığını, dolayısıyla iktisadi faaliyetteki eğilimin ılımlı büyüme şeklinde olduğunu vurgulamıştır. Ayrıca net dış talebin yıllık büyümeye yüksek oranlı katkı sağlamasının 2010 yılının sonlarından itibaren uygulanan politikaların ekonomideki dengelenme sürecine olan katkısını yansıttığı tekrar vurgulanmıştır.

7. Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmektedir. Temmuz ayında tüketim malları üretim ve ithalatı bir önceki çeyrek ortalamasının üzerinde gerçekleşmiştir. Otomobil satışları ve tüketim endeksleri artışlara işaret ederken beyaz eşya satışlarında düşüş görülmektedir. Makine ve ekipman üretimi ile ağır ticari araç satışları ise yatırım talebinde tüketime kıyasla daha zayıf bir görünüme işaret etmektedir.

8. Üretime ilişkin göstergeler de iktisadi faaliyetteki ılımlı görünümü teyid etmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi Temmuz ayında Haziran ayındaki düşüşü büyük ölçüde telafi etmiştir. İmalat sanayi firmalarının gelecek üç aya ilişkin sipariş beklentileri Temmuz ayından sonra Ağustos ayında da artarken kapasite kullanım oranı bu dönemde yatay seyretmiştir. Öte yandan Kurul, tüketici ve yatırımcı güveni ile imalat sanayi yatırım eğiliminde gözlenen yavaşlamanın iktisadi faaliyetin görünümüne dair aşağı yönlü risk oluşturduğunu belirtmiştir.

9. İç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde devam etmektedir. Ilımlı kredi büyümesi ve göreli fiyat hareketlerine bağlı olarak ithalat yıllık bazda gerilerken, küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen ihracat artış eğilimini korumaktadır. Bu çerçevede, 12 aylık birikimli cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

10. Haziran döneminde tarım dışı istihdamdaki artışın etkisiyle işsizlik oranı gerilemiştir. Tarım dışı istihdam artışına hizmet ve inşaat sektörleri katkıda bulunurken sanayi istihdamı bu dönemde yatay bir seyir izlemiştir. Sanayi istihdamına ilişkin öncü göstergeler üçüncü çeyrekte istihdam artış hızının yavaşladığı yönünde sinyal vermektedir. İşgücü piyasasına ilişkin diğer göstergeler de Temmuz-Ağustos dönemi için istihdam artışında bir miktar yavaşlamaya işaret etmektedir. Kurul, iktisadi faaliyetteki ılımlı artışa paralel olarak istihdam artışlarının da ılımlı bir seyir izleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla birlikte, küresel ekonomiye dair belirsizlikler önümüzdeki dönemde yatırım ve istihdam artışını sınırlayabilecek bir unsur olarak önemini korumaktadır.

Para Politikası ve Riskler

11. Kurul, bu gelişmeler ışığında toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bunun yanı sıra, imalat sanayi fiyatlarındaki ılımlı seyrin maliyet baskılarını azaltması da temel enflasyon dinamiklerini olumlu etkilemektedir. Bu çerçevede, geçtiğimiz yılın baz etkisi de göz önüne alındığında, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte Kurul, enerji fiyatlarındaki artışların ve enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olmasının fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirdiğini vurgulamıştır.

12. Kurul, Enflasyon Raporunda belirtilen “gelişmiş ülke merkez bankalarının ek parasal genişlemeye gitme olasılığı” senaryosunun kısmen gerçekleştiğini ifade etmiştir. Nitekim yakın dönemde yaşanan gelişmeler küresel finansal piyasalarında risk iştahının artmasına neden olmuştur. Bu durumun sermaye girişlerini hızlandırma potansiyeli taşıdığını belirten Kurul, böyle bir konjonktürde rezerv opsiyonu katsayıları bir miktar daha artırılırken faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Ayrıca, gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir.

13. Rezerv opsiyonu mekanizması, sermaye akımlarının yurt içi piyasalar üzerinde oluşturduğu oynaklığı azaltması bakımından, faiz koridoruna olan ihtiyacı kısmen azaltmaktadır. Bununla birlikte Kurul, faiz koridorunun hem kredi aktarım mekanizması hem de etkin likidite yönetimi açısından farklı işlevleri olduğunu hatırlatmıştır. Dolayısıyla, faiz koridorunun fiyat istikrarına ve finansal istikrara yönelik etkin bir politika aracı olarak kullanılmaya devam edileceği belirtilmiştir.

14. Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasını gerektirmektedir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

15. Kurul, para politikası stratejisini oluştururken maliye politikasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmektedir. Mevcut para politikası duruşu, mali disiplinin süreceğini ve yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamaların enflasyon hedefi ile uyumlu gerçekleşeceğini varsaymaktadır. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon görünümünü
olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir.

16. Son yıllarda uygulanan ihtiyatlı maliye politikalarının önümüzdeki dönemde de devam etmesi küresel konjonktürdeki belirsizliklere karşı ekonomimizin dayanıklılığının korunması açısından kritik önem taşımaktadır. Orta vadede ise mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların sürdürülmesi, ülkemizin kredi riskindeki göreli iyileşmeye katkıda bulunarak fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyecektir. Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde kalıcı olmasını sağlayarak toplumsal refahı destekleyecektir. Bu çerçevede, Orta Vadeli Program'ın gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır.

24 Eylül 2012 Pazartesi

Çin piyasaları tatil : Ekim ilk haftası

Değerli Arkadaşlar  !
 Önümüzde ki hafta yani 1 -8 ekim aralığında Çin '' Sonbahar Festivali ''  dolayısyla tüm hafta Çin piyasaları kapalıdır..

Bunu ilk sizlerle paylaşalım istedik..

@ekonturk

24 Eylül 2012

Günaydın ve Bol kazançlar Arkadaşlar !

Altın yatay seyre dalınca sürekli günlük değerlendirmeler de yapmak zorlaşıyor.. Çünkü değerlendirmeler destek ve direnç noktalarına göre yapılmaktadır.. Stabil duran yatay seyreden altın için sıkça yazmanın bir anlamı ve önemi kalmıyor..

Altın ons cuma günü bir ara saatlik 1787 ler kadar ulaşınca heyecan başladı bazılarımızda.. Uçtu gidiyor, kaçırdık treni vb feryadı figanlar... Eğer borsada olsa idik yapılanın tam bir keriz silkenlenmesi adı ile tanımlayacaktık.. Bu piyasalarda günlük kısa vade olmazsa da ara da bir yapılan bir şeydir.. Keriz silkelenmesi anlaşılır bir tabirle şu şekilde izah edilebilir.. Bir direnç rakamı saatlik o kadar hızlı kırılır ki millet tamam kırdı uçuyor diye toplamaya başlarlar... İşte bu toplamaya başlandığında toplanan pay kadar bir diğeri de satar piyasa çakmaz manzarayı  işte bu manzarayı çakmayanları 'keriz ' olarak adlandırır piyasalar.. Sonra bir an ve tepe gelir oradan bir satış verirler ki  hızlı bir düşüş gerçekleşir.. Yani bu çıkıyor diye alanlar silkelenir bir bir.. El de kalan sonuç şudur yukarıda alanların elinde altın-kağıt ne varsa kalır; diğerleri ise düşüşlerde alım fırsatına yönelmek için fırsat kollarlar...  İş bu sebeple cuma günü kısa süreli de olsa bir silkelenme yaşandı.. Hatta ya veri vb yok, açıklama yok nedir bu hareket bile derken ipucusunu vermişken bile yani çıkışın sahteliğini göstermiş iken normal yatırımcı (acemi) psikolojisi ile hem kendilerini hem de başkalarını psikolojik olarak etkileme savaşına girmişlerdir..
işte bu sebepten sanal alemden uzak durun;
a:) anlık fiyat dalgalanmaları sizi şaşırtabilir ( pc yi bu yuzden takip etmeyin sık sık )
b) spekulatorler iş başında olabilir ( fiyat düşüyor, ya da çıkıyoru yüksek sesle dile geitrerek kafaları karıştırır)
c) düşüyor ya da çıkıyor ile zaten acemi yatırımcı paniğe girdiğinden bunu fırsat bilip herkesin kafasını karıştırmak için yazarlar çizerler..

Bu hatırlatmalardan sonra güne gelecek olursak;
altın geçen haftalarda kıramadığı 1749-1754  üstünde kalması demek olur ki çıkış için güç topluyor;
kırdığı takdirde satışların orta dereceli ivmeye dönüşebileceğini düşünmeliyiz..

kısa ve öz.. baktınız altın 1749-54 üstünde altın tekrar güç topluyor ve 1797 denemesine gidecek.. bu durum da altın alımı uygun görülse de az yapılmalı ..  ( usd den altına geçişler için )

1749-54 kırıldığında ise 1731-24 ilk kısa süreli durağı...

Orta dereceli satışı halan beklediğimizi ve geldiğinde satışın derecesinin %4 ila 6 arasında olacağını tekrar hatırlatmak isterim.. Bu düşüş mutlaka bir haber ile olacak bundan belki de emin gibiyiz..Düşüş ya haber ile ya da bu haber öncesi fiyatlama ile gerçekleşecek..
İş bu sebepten 5 ekim haftası ya da öncesinde ki fiyatlamalar ile bunun gelebileceğini düşünenlerdenim..
FED kararı sonrası ilk tarımdışı istihdam o gün olacak ayrıca bu veriden 1-2 gün önce Avrupa Merkez Bankası toplantısı var bu veriden sonraki hafta 13 Ekim olması gerekiyor FED toplantısı .. Altın için hareketlendirebilecek dönem sayılabilir..

bol ve hayırlı kazançlar,

Not: Düzeltme ile her an karşı karşıya olabileceğimizi verdiğimiz tarihlere her geçen gün yaklaştıkça ihtimalin artabileceğini düşünün.. Milat gibi tek bir rakam ya da tarihe odaklanmayınız..
Her zaman dediğimiz gibi, bir önemli veri varsa;
ya veri öncesi (1 - 7 gün öncesi)
ya veri anı ( 1-5 saat)
ya veri sonrası ( 1-3 gün)
fiyatlamalar yapılarak  kur oluşur..