12 Mayıs 2012 Cumartesi

Vay halimize ( Why) !


Why halimize!

Google'a 'why' yazın bizimle ilgili gerçeği görün!


google why Sonra Oku
Google arama önerisi Facebook'ta bazı kullanıcıların ortak bir dertten muzdarip olduğunu ortaya çıkardı: "Why do Turkish people add me on Facebook?" (Türkler neden beni Facebook'ta ekliyor?).

Google, arama yaparken ilk girdiğiniz kelimelere göre size en çok yapılan aramaları baz alarak önerilerde bulunuyor. Genelde oldukça işlevsel olan bu uygulama bazen can sıkıcı gerçekleri yüzümüze vurabiliyor.

İngilizce olarak arama kutucuğuna "Why" (Neden) yazıldığında önerilerin ilk sırasında şu çıkıyor: "Why do Turkish people add me on Facebook?" yani "Türkler neden beni Facebook'ta ekliyor?"

Bu öneri sayesinde, hatırı sayılır sayıda Facebook kullanıcısının aynı dertten şikayetçi olduğu sonucuna varmak çok mümkün.
YAHOO ANSWERS'TA KONU İLE İLGİLİ BAŞLIKLAR VAR
Özellikle kadın kullanıcılar duruma bir anlam veremedikleri için Yahoo'nun soru-cevap platformuna konu ile ilgli pek çok başlık açtığı görülüyor.
Sadece Facebook'ta değil, MSN'de de tanımadığı Türkler tarafından neden eklendiğini öğrenmeye çalışan kişiler internet üstünde cevap bulmaya çalışıyor.

11 Mayıs 2012 Cuma

1580 üzerinde olması umut dağıtacak..
müspet haberler gelmediği takdirde bir kaç haftalığına da olsa dip 1580 miş dedirtecek...
ama herşeyden önemlisi 1580 üstü kapatması ve bir an önce 1606-1611 üstüne kendini atmalı yoksa şu meshur DÜŞÜŞ yağmuru dinmez ve sağanak da olsa devam eder..

İMF Başkanı; Lagarde'dan Türk ekonomisine övgü

İMF Başkanı Türkiye'de bizi öve öve bitiremiyor..
Haftaya başka yerde arkamızdan ne atıp tutacaktır Allah bilir..

Yunanlılar Eurodan çıkar mı?


Yunanistan'ın çıkış senaryosu ciddileşiyor


İsviçre Merkez Bankası, diğer merkez bankalarının Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkarılmasını tartıştığını açıkladı. Fitch ise olası bir çıkışın not için negatif izleme ile sonuçlanacağını duyurdu.


Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın eurodan çıkarılması halinde Avrupa ülkelerinin notlarını negatif izlemeye alabileceğini duyurdu. 


Fitch: Türkiye'nin notu 'yatırım yapılabilir'e çıkabilir
  • 11 Mayıs 2012 Cuma, 16:28 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye yönelik açıklamalarda bulundu..

DAHA 3 SAAT ÖNCEKİ BAŞLI İSE


"Notunuz yakın zamanda yükselmez"
Saat: 13:03Kredi Derecelendirme Kurluşu Fitch'ten yapılan açıklamada Türkiye'nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye 2-3 yıldan önce çıkamayacağını kaydetti.  

______________________________ 

BU KADAR OYNAK AÇIKLAMALAR VERİLEBİLİYOR YA DA BASIN BU KADAR FARKLI MANSETLER YAPABİLİYOR..

BUNU BURAYA TAŞIMAMIN FARKLI BİR SEBEBİ VAR..
TÜRKİYE 2-3 YIL SONRA KRİZE GİREBİLİR MESAJI ÇIKABİLİR BURDAN...

BAKINIZ BU DIŞARIDA Kİ EKONOMİK KRİZLER BİR GÜN FATURA EDİLECEK BİR ADRES ARANACAK DEMEDİ DEMEYİN..

hafta sonu haberleri

sabah yazdığım gibi kredi derecelendirme kuruluşları S&P , Fitch vb .. AB ile ilgili açıklama ya da not vb yapabilirler dikkatli olmak adına hafta başını en azındna bekleyelim..
şimdiden Fitch son dakika haberleri ile gündem yapmaya başladı..
hafta sonu sakin nakit elde beklemesi daha mantıklı 

15 Mayıs 2012 : Alman Merkel - Fransız Hollande ile Kanki olabilecek mi?


Hollande-Merkel Anlaşabilecek mi?

Fransa'nın yeni cumhurbaşkanı François Hollande ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in merakla beklenen ilk buluşmasının tarihi belli oldu.


Avrupa'nın geleceği konusunda nasıl bir yöntem izleneceğine dair en büyük soru işareti 15 Mayıs tarihinde yanıtını buluyor.
Seçim öncesinde birbirlerine yönelik olarak çok sert mesajlar veren Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa'nın seçilmiş cumhurbaşkanı François Hollande, 15 Mayıs günü bir araya geliyor.

Yunanistan : Hükümet kurulamıyor


Koalisyon umutları tükeniyor


PASOK lideri Evangelos Venizelos, Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis ile görüştü.
Demokratik Sol Parti lideri Fotis Kuvelis , görüşme sonrası "Radikal Sol Koalisyon SYRIZA'nın katılımı olmadan hükümet oluşturulamaz" dedi.

Partisinin yeni seçimlere hazırlıklı olması gerektiğini ifade eden Kuvelis, "DIMAR, ND-PASOK koalisyonu hükümetine katılmayacaktır. SYRIZA'nın pozisyonu değişmezse seçimlere gideceğiz" dedi.

Koalisyon oluşturulamazsa Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas siyasi liderleri bir araya getirerek çözüm arayacak.
Yine çözüm bulunamazsa bir ay içinde yeniden seçimlere gidilecek.

YAZ ÇEKİ - ÖDEME


Korkulan oldu


Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılması piyasayı vurdu. İlk ayda ödenmeyen çek sayısı 3 binden 17 bine fırladı.
'Karşılıksız çekte hapis cezası kaldırılırsa ödenmeyen çek sayısı patlayacak' isyanı gerçek oldu. Martta ödenmeyen çek sayısı 17 bin 228'le rekora ulaşıldı.TOBB Başkanı, "Çeke yeniden itibar kazandırılsın" dedi.
 Ocak sonunda yürürlüğe giren ve çekte hapis cezasının kaldıran yasal düzenleme çekin itibarsızlaşmasına yol açtı ve çekler ödenmez hale geldi.
Merkez Bankası verilerine göre bu kuruma aktarılan ödenmemiş ve mahkemelik olan çek sayısı bu yılın mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 354 artış oldu.
Karşılıksız çekle ilgili mahkeme kararı 2011'de 3 bin 793 iken, 2012 yılının mart ayında 17 bin 228'e yükselerek rekor sayıya yükseldi.
3 AYDA YÜZDE 63 ARTTI
Karşılıksız çek sayısındaki artış bu yılın ilk 3 ayında da rekor seviyeye yükseldi. Geçen yılın ilk 3 ayında 14 bin 349 olan mahkemeye intikal eden karşılıksız çekte sayısı bu yılın ilk 3 ayında yüzde 63'lük artışla 23 bin 407'ye çıktı.
Çek yasası ile ilgili tartışmalar, bir dönem kamuoyuna damgasını vurmuş, çek yasası Meclis'te kabul edildikten sonra iş dünyasında gelen 'karşılıksız çek sayısı patlayacak' tepkisi de Merkez Bankası'nın son rakamlarıyla doğrulanmış oldu.
BUGÜN Gazetesi ocak ayında yaptığı haberlerle konuya dikkat çekmiş, kamuoyunun 'çekte hapis cezası kalkmasın' tepkisini gündeme getirmişti.
2 ÇEKTEN BİRİ ÖDENMİYOR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu, hapis cezasının kaldırımasının ardından sistemin kurulmaması nedeniyle çekin itibarsızlığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdi:
* Çekte hapis cezasının kaldırılması doğruydu. Ancak çekin itibarının korunması gerekiyordu.
* Bir an önce çekte sorgulama sistemi hayata geçirilmeli.
*Ayrıca karşılıksız mahkeme sonrası çeklerin geri ödenme oranı ilk üç ayda yüzde 70'ten yüzde 50'ye geriledi.
Böylece her 2 çekten biri mahkeme kararına rağmen ödenmemiş oldu.
ESNAF BÜYÜK SIKINTIDA
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, piyasada yaşanan ciddi para darlığı nedeniyle karşılıksız çek artışlarının doğal olduğunu belirtti. Palandöken, " Şu an esnaf büyük sıkıntı içinde" diye konuştu.
Tabloda görüldüğü gibi 31 Ocak 2012'de Meclis'ten geçen çekte hapis cezasını kaldıran yasadan sonra Merkez Bankası verilerine göre, karşılıksız çek sayısında ilk patlama mart verilerine yansıdı.

 (BUGÜN)

İspanya banka reform paketini açıklayacak


İspanya banka reform paketini açıklayacak



İspanya hükümetinin, banka sistemini düzenleyecek yeni planını bugün açıklaması bekleniyor.

Haftalık kabine toplantısında, sorunlu gayrimenkul kredilerinin başka şirketler üzerine aktarmasını öngören planın da onaylanması bekleniyor.

İspanya hükümeti hafta başında ülkenin dördüncü büyük bankası Bankia'nın hisselerinin yüzde 45'ine el koymuştu.

Hükümet ayrıca, bankaların sorunlu kredileri için arttırmaları gereken provizyonları 54 milyar euro yükseltti.

BBC Ekonomi editörü Robert Peston, "Asıl soru, İspanya hükümetinin bu bankalara gereken sermayeyi sağlayıp sağlayamayacağı veya euro bölgesindeki acil kurtarma paketine ya da IMF'ye başvurup başvurmayacağı yönünde olmalı" dedi.

arbitrajın iki ayağı

ONS DÜŞERKEN,
DOLARA DA TCMB KAFAYI TAKMIŞKEN
ZARAR KES  İÇİN LÜTFEN 1000 KERE DÜŞÜNELİM..
ARBİTRAJI DA OYLE..
ARBİTRAJ SİZLERE ANLATILAN GİBİ SADECE GRAM ARTTIRMA YA DA DOLAR MİKTARI ARTTIRMA AMAÇLI DEĞİLDİR.. BU SADECE  OLAYIN TEK BİR AYAĞI BAŞKA AYAKALRI DA VAR..
LÜTFEN YARIM BİLGİ YA DA KAFADAN UYDURMA BİLGİLERLE İŞLEM YAPMAYIN..

ARBİTRAJIN KURALLARI VARDIR.. ( KONUMUZ GEREĞİ SADECE ALTIN-USD AL SATI OLARAK DÜŞÜNELİM ARBİTRAJI)( EURO/USD VB HEPSİNDE GEÇERLİDİR)

ARBİTRAJ YAPALIM EVET FIRSAT BULDUKÇA TL GRAM AL SATTAN DAHA İYİDİR..
DAHA ÇOK GRAM ARTTIRABİLİRSİNİZ DE..
AMA ARBİTRAJ YAPARKEN ŞUNU DA UNUTMAYALIM..
YA DA ARBİTRAJ NEDEN YAPILIRIN ,İKİNCİ AYAĞINI D APAYLAŞALIM BURADA..
ALTIN VAR ELİNİZ DE VE DOLARA GEÇECEKSİNİZ.. BEKLENTİMİZ NE OLMALI ALTINDAN DOLARA GEÇECEĞİM ÇÜNKÜ DOLAR-TL KURU ARTACAK BEKLENTİSİNE GİRERSİNİZ..  O ZAMAN ALTINDAN DOLARA GEÇERSİNİZ DİYELİM KUR 1,75 DE... DOLAR OLUR 1,80 TL VE SATARSINIZ DOLARLARI ..

AYNI ŞEKİLDE ELİNİZDE DOLAR VARDIR VE ALTIN ONSU YA DA GRAMI DAHA ÇOK ARTACAK BEKLENTİNİZ OLUR VE DOLARDAN ALTIN ALIRSINIZ 1580 DE İKEN ONS DİYELİM.. SONRA  ONS 1600 VE ÜSTÜ OLDUKÇA KARA GEÇMİŞSİNİZ DEMEKTİR..

LÜTFEN BUNU DA UNUTMAYALIM..
DEMEK Kİ ARBİTRAJI ALTINDA İKİ AMAÇ İÇİN YAPACAKMISIZ

1. UZUN SÜRE TL İHTİYACIMIZ YOK VE ZARARDAYIZ ..  GRAM-TL ALTIN FAZLA GETİRİSİ OLMUYOR YADA İNİŞ ÇIKIŞI DALGALI OLMADIĞINDA KARSZI GÖRÜNÜYOR AMA ONS ALTIN HAFTALIK MİNİMUM 40-50 USDLİK EN AZ İNİŞ ÇIKIŞ YAPIYOR BU DA DOLAR-ALTIN GEL GİT YAPARAK GRAM ARTTIRMA İMKANI YARATMAKTA

2. KISA-ORTA VADELİ TRADERİZ.. VE TL BİZİM İÇİN ÖNEMLİ..
O ZAMAN BAKIYORUM ALTINDA İSEK VE DOLAR-TL NİN ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYOTSAK DOLARA GEÇİP BEKLİYORUZ ÇIKINCA TLYE GEÇİŞ YAPIYORUZ..
DOLARDA İSEK DE TAM TERSİ ALTININ ÇIKIŞINI BEKLEDİĞİMİZDEN ALTINA GEÇİP YÜKSELDİĞİNDE HEMEN SATIŞI YAPIYORUZ

ne kaybedebiliriz

90 tl lerden altın , 1,65-70 arası alınan gümüşten;
ya da 1580lerden, altın; 28 lerden gümüş almak düşse bile çok büyük kayıplar demek değildir..
mutlaka ve mutla kar satışı verecek rakamları göstertecektir..
çıkış başladığında trendi yakalayamadan kaçırmaktansa DÜŞÜŞLERİ ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİREN GÖRÜŞTEYİM.. PARÇA PARÇA AMA ÇÜNKÜ DİP BELİRSİZ

ons 1550-1580

şu 1580 kırılana kadar alımlardan mümkün olduğunca uzak duralım.. aceleci davranmamak da fayda var..
1580 kırılacak gibi görülüyor...
düşüş dalgası hazirana yaklaşırken ya da haziran ile birlikte bitecektir..
şimdi biraz da bekleme de kallaım..
satış yapalım mı... zararına satış mantıksız olacaktır.
Altın en az orta-uzun vadeli yatırım aracı olarak düşünelim..
iki gün önce paylaştığımız daralan üçgenin oluşması gerekiyor.. (1550-1580)
iş bu sebeple 1550-1580 arası hareketi izlenip ya seyre devam ya da alım kararı verilebilir..

1580 nin sağlam çalıştığını ve üçgenin kapanış çizgisinin de 1550 düz rakam olduğu düşünlürse 1550-1580 arasında aşağı gidiş AYI; yukarı yönelme BOĞA piyasası hakkında ipucu verecektir..

11 mayıs

Değerli Arkadaşlar !
günaydın ve hayırlı cumalar ,

iki gün önce düşerken aman gidiyor dibe diye panik  yapmanın  ne kadar sakıncalı olduğunu  belirtiyorsak dünde 1600 ucundan görüldü diye düşüş bitti çıkış başladı demek için de o kadar erken ...
anlık-günlük hareketleri ile yatırım kararı verip ona göre hareket etmek çok yanlıştır. Özellikle bunu aklınızdan hiç çıkarmayın. Altın için dünkü ABD verileri altın için kısmende olsa pozitif gelse de( işsizlik de beklenende fazla iyileşme olmaması) geçen gece ki Çin enflasyon rakamlarına dikkatinizi cekmiş idik. Çin den gelen veriler enflasyonun düşmesi yönünde olduğunda düşük enflasyonu sevmeyen emtia grubu  akşam aldığı 10 usd lik çıkışı sabah 10 usd düşerek geri vermiş görülüyor.
fırsat buldukça ara ara devam edeceğiz,
bol kazançlar

10 Mayıs 2012 Perşembe

Arkadaşlar !

altın onsu pay ve payda da pay da ons payda da dolar vardır. bu yüzden dolar endexi ile ons çoğu zaman ters hareket eder.
Ama bundan şu yanlış çıkarılmasın
atıyorum rakamalrı
dolar endexi : 80 ise ons 1600 olsun
endex:79  ise 1650 olsun ons
endex 81 de ons da 1550 olsun...

değerli arkadaşlar her ikisi paralel gider bu durumd ayani endex 80 olduğunda ons da 1600 olmuştur, ya da endex 81 olduğundaa ons 1550 olur eş zamanlı...
AH KEŞKE ÖNCE ENDEX 81 OLSA DA BİRKAÇ SAAT YA DA GÜN SONRA ONS  1550 YE DÜŞÜVERSE 1600 DEN ONA GÖRE HAREKET EDERDİK.. :)
HEM BU BOYLE SABİT BİRŞEY OLSA HERKES PİYASALAR BUNU YAPAR BU SEFER DE PİYASA ARZ TALEP DENGESİ KURALINA AYKIRI OLDUĞU İÇİN HERKES ENDEX DÜŞTÜ ALTIN ÇIKTI DİYE HADİ SATALIM ALTINI DERSEK BU SEFER KARŞI TARAF ALIR MI HİÇ :)
BİRAZ AKILLI OLALIM AMA EKONOMİ AKLI BİRAZ FARKLIDIR..
GÜNLÜK MANTIKLA YORUMLAMAYA KALMAYALIM
ABD, CEPHESİNDE VERİLER AÇIKLANDI..

  •  ABD'DE TİCARET AÇIĞI MART'TA %14 ARTIŞLA 51.8 MİLYAR DOLARA ÇIKTI, BEKLENTİ 50 MİLYAR -BN
  •  ABD'DE HAFTALIK İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURULARI 367 BİNE İNDİ, BEKLENTİ 368 BİN -BN 
gelen verilerde aşırı yukarı ay da aşağı yönde değişiklik yok.. İşsizlik başvurusu nerdeyse beklenilen ile aynı gelmiş. İşsizlik basvurusu düşmüş ama 1000 kişi bu küçük bir rakam..  
İşsizlik başvuruları iyi geldi bu dolara yarar, altına yaramaz demek çin bir sebep oluşturmuyor. Her zaman belirttiğimiz gibi çok aşırı rakamlar gelmeli ki tepki verebilsin piyasalar. 
Bu veri piyasayı ( ABD ekonomisini için olumlu olduğu için) rahatlatabilme etkisi yaratırsa ons düşmesini doların çıkmasını bekleyen basit analist görüşlerin iflas etmesine yol açar bu da kısa anlık da olsa 1600 rakamını görünce ters köşe oldukları ortaya çıkar..
Ayrıca her veriye de bel bağlamak yanlış olur.. Her veri sonrasında şekil alacak beklentisinde olanalar veri öncesinde fiyatlama yapılmış olma ihtimalini unutmuş olurlar..




HEM AVRUPA HEM ÇİN EKONOMİSİNDE Kİ GELİŞMELER
 YAZ DÖNEMİNDE BELKİ BU AY BİLE Q3 GETİRTEBİLİR...
YA ABD MERKEZ BANKASI
YA, AB MERKEZ BANKASI
YA ÇİN
BU 3 BANKA ÖZELLİKLE İLK BAŞTA AB VEYA ÇİN MUTLAKA PARASAL GENİŞLEME YOLUNA GİDECEKLERDİR..
PİYASALAR DA PARA YOK .. LİKİDİTE AZALIYOR..

senaryo

kısa vade değil uzun vade için altın düşüşleri ile güç toplayarak 2000 ons  değil  daha da yukarılara gideceğinin aslında sinyalini veriyor...
kaba taslak veriyorum hayal kuralım..
1550-1580 de durmuş  varsayarsak ...
rakamlar düz veriyorum ortalama 1600 usd olsun dip duruşu
tepe de 1900 den gelmişti..

Trend yukarı döndüğünü kabul edersek 1600 ortalamadan
iyimser senaryo 1900 + ( 1900-1600) =  2200 ons
orta senaryo : 1900 + ( 1900-1600)/2) = 2050 ons

umarım burada ki ortalamalar mantığını anlamışsınızdır..
rakamları düz yazdım ve varsayımlar ile gittim..
unutmayın en tepe ve en dip arası açıldıkça yukarı zirve rakamları o kadar büyük..

YOĞURTTA DA HİLE


Yoğurt ekşidi



Gıda teröristleri yoğurdun da tadını kaçırdı... Maliyeti düşürmek için domuz jelatini ve diğer katkılar kullanılıyor.

Kayıt dışı gıdada her gün yeni bir hile duyuyoruz. Yoğurdun içine domuz jelatini ve kullanım izni belli bir miktarda olan, fazlasında çok ciddi hastalıklara yol açan selüloz ile milamin gibi katkı maddeleri katılıyor. Uzmanlar, yoğurt üretirken kaynatılan sütün yüzde 40'ının buharlaştığını, bu nedenle artan maliyeti önlemek için su tutan; hayvan derisi ve kemiğinden yapılan jelatin gibi katkı maddelerin kullanıldığını, 'doğal' diye aldığımız yoğurtların sağlıksız olduğunu belirtiyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Dr. Samim Saner, az süt kullanarak yoğurt kıvamını tutturmak adına kıvam artırıcı ve hastalıklara yol açan katkıların kullanıldığını söyledi. Malta humması ve brusella gibi hastalıkların bu şekilde üretilen ürünlerden kaynaklandığını belirten Saner, şunları kaydetti:
CİDDİ HASTALIKLAR VAR
"Çiğ sütten yapılan ürünlerde çok dikkatli olmak gerekir. Yoksa ciddi hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz." Tüketicinin güvenli ve Tarım Bakanlığı onaylı ürünleri alması gerektiğini hatırlatan Saner, çömlekte 'köy ürünü' diye satılan markasız yoğurtlara özellikle dikkat edilm
'KAYMAK' DİYE MARGARİN YEMEYİN
'Kaymaklı yoğurt' diye satılan ürünlerin gerçek olmadığını söyleyen uzmanlar, üzerindeki tabakanın da margarinden yapıldığını belirtiyor. Toplu yemekte kullanılan ve tereyağı aroması bulunan margarinin bir miktar sütle birlikte eritilip yoğurdun üzerine 'kaymak' diye döküldüğünü anlatan uzmanlar, tüketicinin 'doğal yoğurt' reklamıyla kandırıldığını vurguluyor.

TAKVİM
ilave bir bilgi vermek isterim arkadaşlar
bernanke bugün konusacak ve hafta da bazen bir kaç kez de konusur  ama bu konuşmalarında Q3 olacak ya da olmayacak gibi ağzından beyantlar kaçırabilir.. amaç piyasaları hareketlendirmek..
Ama kesin karar diğer üyeleriyle yapılan toplantı ve oylarla olur.. Her ay düzenlenen FED FOMC adı verilen faiz vb toplantısı ile..
Yani bernanke her konuştuğunda Q3 vb karar verecek beklentisinde olmayın.. Heraylık toplantısında verilir bu unutmayın ve beklentiye girmeyin her konuşmasında

10 mayıs

Günaydın arkadaşlar !
Piyasalar son iki güne nazaran biraz rahatlayan  hava ile başlandı. Bunda ki en büyük sebeplerden biri bugün Yunan'a 4,2 mil. kaynağın aktarılacak olması; seçim sonuçlarını piyasaların artık fiyatlamış olması (fransa ve Yunan seçimleri) ve bugün ABD tarafından gelecek veriler... ve Bernanke konuşmasını da unutmayalım..
bu yuzden 15:30 bir bakıma altın için şimdilik düşüşe ara verip verilmeyeceğinin ilk ayaklarından birisi ; diğeri ise yarın yani bize göre gece Çin den gelecek enflasyon rakamları..
Altının geçici olarak düşüş kaosundan kurtulabilmesi için ilk başta 1606-1611 direncini yukarı yönlü kırması gerekmektedir. Aksi takdirde 1580 sağlam diye gösterdiğimiz desteği kırmaya niyetlenebilirler.. Dün 1580 denendi desek ve laımlar yapıldığını farz edersek küçük çaplı da olsa 15 usd lik çıkışı kar realizasyonu olarak değerlendireceklerini düşünmüyorum -ki rakam çok küçük..

Dün piyasalarda faizleri yükselterek bir bakıma faiz lobisine günlük boyun eğen TCMB dalgalanma devam ettiği müdetçe istisnai günlere devam edecektir. İşbu sebeple doların çıkışına ya da sert hareketlerine diyelim ara vereceklerdir..Zaten hep belirtiyoruz merkez kısa-orta vadede 1,77 - 1,82; uzun-orta vadede 1,74-1,85 aralığında olmasından kurun memnun.. elbette arada aşağı ya da yukarı denemeler ve çıkıntılar olacaktır bu durumda direkt müdahalesini koyuyor. Ne 1,75 ten uzaklaşmasını ne de 1,85 den uzaklaşmasına seyirci kalmıyor. En azından kontrolünde gelişmelerin olması gerekiyor. Dün ki gibi kontrolden çıkınca bir günde 2-3 puanlık artışlarda FAİZ LOBİSİNE PAPUÇ BIRAKTIRMAM diye çıkılan şahin duruşlar birden dışarıdan gelen fırtına ile birlikte serçe oluveriyor. Ama kim ne derse desin şu iki günlük fırtınadan Türkiye fazla zarar görmeden çıktı şimdilik.. Şimdilik diyoruz çünkü Türkiye AB krizi sürdükçe bir çok ekonomik planın da huzursuzluk yaşayacaktır..
AB bu durumda can çekişirken dün 09 Mayıs AB Günü olarak ülkemiz de kutlanması hatta AB Bakanlığı adı altında bakanımız olması insanı üzüyor.. Avrupa ülkelerin çoğundan öndeyiz ama işte EZİKLİK OLSA GEREK  yöneeticilerimiz hala AB peşindeler.. Hayal peşinde değiller ekmek paraları onlar.. AB olmazsa nerden ceplere para indirecek projeler üretecekler..

haftalık kapanış için güçlü destek ve direnç noktaları
direnç : 1597 - 1606 - 1630
destek: 1580 - 1572 -1550
burada koyu rakamla gösterdiğim  1606 yukarı çıkabilme adına önemli bir direnç iken 1580 aşağı adına güçlü bir destektir.

1580 rakamının gücünü de dün zaten gördük deneyip deneyip kıramadan çıkarak.
ayrıca 1580 kırılırsa ne kadar aşağılarına konuşmaktan daha da önemli olan konu şudur o da 1580 KIRILIRSA YENİ BİR TREND BAŞLAYACAK DEMEKTİR. Tüm grafik ve çalışmalar yerini başka çallışmalara bırakacaktır.


TCMB Faiz Silahını Çekti


TCMB  Faiz Silahını Çekti

Çarşamba günü TL’nin hızlı bir değer yitirme sürecine girmesi ile, TCMB faiz silahını çekti. Piyasaları ortalama %10.4 faizle fonlayan TCMB yine de TL’nin değer kaybına mani olamadı. 

9 Mayıs 2012 Çarşamba

Yunan idam sehpasına götürelecek


  • EURO BÖLGESİ ÜLKELERİ YUNANİSTAN'A KREDİ ÖDEMELERİNDE MUHTEMEL ERTELEMEYİ GÖRÜŞÜYOR  ..
çok kötü haberler gelmeye devam ediyor..
dolarcılar satış için bu haberler geldikçe beklesinler.. bu haberler daha çok dolar-tl kurunu arttırmaya yarar..
YARIN ENE TCMB İSTİSNAİ GÜN İLAN EDECEKTİR..
Altın fiyatında sert hareketler olması için Amerika'da borsalar (özellikle de S&P 500) iyice aşağı inmeli. Likidite ihtiyacı ülkede iyice hissedilmeli.  ABD borsaları tüm dünyaya paralel rutin düşüşler yapması ile altın için tam sert bir düşüşten bahsedemeyiz..
bu yuzden özellikle S&P ve Dow Jones borsalarında çok sert satışlar oluyor mu onu takip etmeli          

İspanya tahvil faizi piyasaları korkutuyor


İspanya yine yüzde 6'yı buldu

Piyasalar / İspanya yine yüzde 6'yı buldu

Herkes Yunanistan'ı konuşuyor, ama İspanya tahvil faizi bir kez daha yüzde 6 seviyesini geçti. Rajoy'un 
Avrupa'da Yunanistan kaynaklı sıkıntılar sürerken, belki de bu sorunu gölgede bırakabilecek bir açıklama İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'dan geldi.
Rajoy, dün akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, İspanya'da ne bankalar ne de tüzel kişilerin kendilerini fonlayabildiğini, fonlama yapabilen tek kurumun İspanya Hazinesi olduğunu söyledi.

TEHLİKELİ SINIR
Rajoy'un bu açıklamaları, İspanya'nın üçüncü büyük bankası Bankia'nın kurtarılması için çalışmalar yapıldığı haberi ve Yunan gerginliğinin etkisiyle, İspanya 10 yıllık tahvil faizi bir kez daha yüzde 6 seviyesine geldi.

10 yıllık tahvil faizi bu sabah itibariyle yüzde 6.04 seviyesine yükseldi. Yüzde 6 seviyesi, teknik açıdan bir önem arz etmemekle birlikte, yatırımcıların psikolojisi açısından risk algısının yükselişine işaret ediyor.

İspanya gerginliği, İtalyan 10 yıllıklarını da yukarı çekerken, 10 yıllık İtalyan tahvil faizi de 11 baz puanlık yükselişle yüzde 5.56 düzeyine çıktı.
İspanya'nın risk primini gösteren 5 yıllık CDS'leri de yükselmeye devam ediyor. Bugün itibariyle İspanya CDS'leri yine 500 baz puan seviyesine kadar çıktı.

İSPANYA'DA BANKACILIK HİSSELERİNDE CİDDİ DÜŞÜŞLER YAŞANIYOR
İspanyol hükümetin Cuma günü açıklayacağı finans sektörü için yeni önlemlerin bankaların 20 milyar Avro'nun üzerinde ek karşılık ayırmalarını içereceği haberleri Madrid Borsası'nda İspanyol bankalarına ciddi düşüşler yaşatıyor.

Bernanke ve altın

Değerli Arkadaşlar !

2009-2012 (2.ay) 3 yıllık Bernanke'nin kritik günlerde ki konuşmalarına baktım.. Yani ons  düşerken  en demiş diye.. araştırmalarım da 6 konuşması var..
istatistikler şöyle :

Altın düşerken konuşmuş:
4 konuşmasında konuşmanın ardında altın toparlamış..
1 konuşmasından konuşmanın ardından düşmeye devam etmiş
1 konuşması da gözle görülür bir etki etmemiş..

Bunu paylaşmak istedim.. Yoksa bu kargaşalık arasında Bernanke altın için iyi birsey diyeceğini duyan kuşlar  yukarıdan satıp düşüşkten almak için hamle mi yaptılar? Sadece kendimize sorduğumuz bir soru ve istatistik geçmiş veriler..
Bu istatistikler geçmiş veriler olup gelecek için geçerliliği olmasa da acaba yol veipucu verebilir mi diye Sizinle paylaşalım istedik..

AMA GENE DİYORUM BU BU YUZDEN BUYUK HARFLERLE YAZIYORUM.. AĞIRLIĞIM HAZAİRNA AMA HAZİRAN TEMMUZ İÇİN FED HAZIRLIK YAPIYOR.. OPERATİON TWİST BİTİYOR.. SONBAHAR ABD SEÇİME GİDİYOR..
ABD SEÇİM DÖNEMİNDE MESELA DÜŞEN ONS 1500 LERDEN 1900 OLSA KİMSE KÖTÜ BİRŞEY DİYEMEZ ABD İKTİDARINA NEDEN ÇÜNKÜ GEÇEN SENE DE 1900 İDİ ARKADAŞ DİYECEKTİR DEĞİL Mİ? HEPSİ BİRER OYUN İÇİN DE OYUN OLABİLİR Mİ?

ALTIN : DARALAN ÜÇGEN BİRLEŞİYOR


gRAFİKTE DE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ TRENDİN SON DURAĞI OLAN DARALAN ÜÇGEN *(YILDIZ) İLE GÖSTERİLEN SEVİYE DE BİTMEKTE.. DARAL ÜÇGEN MAVİ ÇİZGİ İLE BİTTİKTEN SONRA YUKARI YÖNLÜ YENİ BİR TREND BAŞLIYOR.. HERKESİN HEP BİRDE AĞIZDAN DÜŞECEK DAHA SENARYOSUNUN KONUŞULDUĞU ŞU DÖNEM DE BEN DARALAN ÜÇGENİN BİRLEŞEREK SON BULACAĞI RAKAMLARA YAKLAŞTIĞINI GÖRECEKSİNİZ.. UNUTMAYIN ÜÇGEN DARALIP BİRLEŞTİĞİ ANDA YÜKSELİŞ TRENDİ BAŞLAR... EL ÇİZİMİ OLDUĞUNDAN RAKAMLAR NET BELLİ OLMASA DA GRAFİĞİM DE BİZİM PC DEN NET YERLEŞTİRDİĞİMİZ DE 1550-1580 ARALIĞINDA BİRLEŞTİĞİ GÖRÜLÜYOR.. BU YÜZDEN BİZ DE GÜNLER ÖNCESİNDE 1580 SON DURAK OLARAK DESTEK NOKTAMIZI BELİRLEMEMİZ VE SİZİNLE PAYLAŞMAMIZ..

MERKEZ DAYANABİLECEK Mİ?


  • MB BAŞKANI BAŞÇI: AVRUPA BORÇ KRİZİNİN DERİNLEŞMESİYLE PARASAL SIKILAŞTIRMA DEVREYE GİRDİ...
  • artık daha dikkatli ve temkinli olalım arkadaşlar dolar-tl kurunda..
  • Başkan bu söylemini resmen başlatacak olacak olursa keisn dışarıdan (FED) destekli duyum ve görüşme almış olmalı.. sade bir dil ile konumuz gereği onsda düşüşe biraz dur denilip ons kafayı yukarı kaldırabilir..
  • MB BAŞKANI BAŞÇI: TL'NİN DEĞER KAYBI HALİNDE EK PARASAL SIKILAŞTIRMAYA HIZ VERİYORUZ....
  • MB BAŞKANI BAŞÇI: EK PARASAL SIKILAŞTIRMA İYİ VE ETKİLİ BİR POLİTİKA ARACI

  • bu açıklamaları ile parasal sıkılaştırmaya gideceğinin ve enflasyonla uğraşacağının sinyalini veren başka..
  • kısa-orta vade de doların yönünü yukarılara taşımayacakları mesajı olarak algılıyoruz.. 
  • MB BAŞKANI BAŞÇI: REEL DÖVİZ KURUNDA AŞIRI DALGALANMA İSTEMİYORUZ
  • dolar  hem 2 hem 1,50 yaparak dalgalanmasından ziyade 1,75-1,85 gibi dar alana sıkılaştıracak gücümüz var.. Bunu net söylüyorum anlayan anlasın diyor..
bu vb söylemlerini çoğaltabiliirz arkadaşlar..
Yalnız şunu bilin en çok eleştirenlerden biri de benim az çok biliyorsunuz lakin şu iki günü dün ve bugünü iyi ve başarılı idare etti Merkez bankası..
1,76 dan 1,79 olması mı başarı demeyin..
Karşınızda piyasalar düzelsin diye bol keseden paraya şimdi HAYIR diyen bir Yunan var;
%6 ya geçen faizleri ile bir İspanya.. %6 faiz İspanya'ya  borç vermeyiz, çünkü onlar ödeyemez demek..
Bizim elimizde hem Yunan hem İspanya tahvilleri var, biz Avrupa Sistemine entegreli bir yapıdayız..
ve dikkat ettinizse borsa düşmeden dolar çıkıyor... yani Türkiye'den şu an için güvensizlik adına bir para çıkışı sözkonusu değil..

İşler iyi mi gidiyor peki.. elbette hayır ama doların şu an ki yükselmesi tamamen dünyada ki gelişmelerden..

Bu arada 2,29 dan beri euro sevmesem de güzel çıkışlar yapacak..

dolar -tl ise 1,75-85 uzun aralığın yanın da aslında kısa orta vadeli 1,77-82 aralığında kriz yok diye düşünen bir merkez var karşımızda..

MB BAŞKANI BAŞÇI: MAYIS AYINDA TEK HANELİ ENFLASYON KUVVETLE MUHTEMEL   
eğer bunu gerçekleştirmek istiyorsa düşük kur politikasını da sececekler demektir..

ARKADAŞLAR HEP DÜŞECEK ALTIN VB SENARYOSUNUN KONUŞULDUĞU ŞU GÜNLERDE PEKİ BU DÜŞÜŞLERDEN FAYDALANAN BİRİLERİ YANİ ALIM YAPAN BİRİLERİ OLMAYACAK MI? MUTLAKA OLACAK.. VE MUTLAKA BU ALIMLAR İLE DÜŞÜŞ DURUP AZ-ÇOK BİR KAR SATIŞINA YÖNELMEK İÇİN ÇIIŞ D AMUTLAKA OLACAK..

DOLAR ENDEXİ 15 NİSAN DA YAKLAŞIK BUNDAN 3 HAFTA ÖNCE 80,32 İDİ ŞU AN 80,12  ONS ALTIN İSE O ZAMANLAR 1652 İDİ.. YANİ DOLAR ENDEXİ İLE DÜŞEN BİR ALTIN YOK.. EURO/USD PARİTESİNDE Kİ DOLARIN EUROYU AB DE Kİ SORUNLAR DOLAYISIYLA DEĞERLENMESİNİN ETKİSİ İLE DÜŞEN BİR ALTIN VAR..

DOLAR-TL NİN DE DAHİL OLDUĞU GELİŞMEKTE OLAN PARALAR DOLAR KARŞISINDA NEDEN DEĞER KAYBEDİYOR DERSENİZ? yUNANİSTAN'IN EURO BÖLGESİNDEN ÇIKMA İHTİMALİNE KARŞI FİYATLANMA YAPILIYOR.. SERT YÜKSELİŞLER DE BUNU FİYATLIYOR ZATEN AKLINIZ DA OLSUN BU

dolar ve istisnai günler

Arkadaşlar !
TCMB istisnai gün ilan ettiği halde dolar gene yükseliyor başarısız mı oluyor şeklinde düşünmeyiniz lütfen.
TCMB, dış kaynaklar ile görüşüp durumu idrak ettiğinden dolayı ( ab olayları vb ) istisnai gün ilan ederek doların hızlı çıkışının önüne geçmek istiyor.
Dolar euro başta olmak üzere özellikle biz gibi ülkelerin paraları karşısında eziici güç topluyor... İçeri de kurların yükselmesi ile tüm planlarının alt üst oalcağını bile TCMB müdahale ederek doları frenlemekte.  Eğer dışarda ki dolara taleple işlese idi TL-dolar şu 2 gün de 1,80 ni çoktan geçmeli idi..
Bu açıdan istisnai günlerin çıkışı yavaşlatma da yardımcı olarak düşünün ayrıca lütfen unutmayın BU İSTİSNAİ GÜNLER DE PİYALARDAN TOPLANAN TL ya da repo ihaleleri bir müddet sonra TL azlığına yol açacagınden tekrar dolar da düşüş görülecektir. İstisnai günlerin daha öncekilerinde olduğu gibi sonradan etkisini tekrar göreceğiz...
bir müddet daha önceden de paylaştığımız gibi 1,75-1,85 aralığında gezinmesinden memnun olsa da piyasalar, doların yaz dönemin de özellikle daha çok aşağı kanal olan 1,75 i kırma denemesi yönünde trend başlayacağı görülmekte..
Zaten 1,75 ve 70 hatta aşağısı olmadan dolar güçlü destek yapmadan 1,92 rekorunu kırmaya yönelemeyecek.. ( savaş vb siyasi vb kriz dışında )
altın ve gümüş de şu düşüş dalgası bir tamamlansın bekleyelim.. düşüyor diye aceleci olmayalım ..
düşüş bugün ya da yarın artık sonlandırır kendini.. yani sürekli düşüşüne bir miktar ara verebilir..

ZARAR KESmeyelim

Günaydın Değerli Arkadaşlar !
Altın AB (Yunan başta olmak üzere ) siyasi sorunları sebebiyle euro/usd paritesi ile birlikte orantılı oalrak kademeli satışları yiyerek sene başı en düşük seviyelerini tekrar yoklamıştır.
Nasıl her altın çıkmaya yüz tuttuğu için ralliden bahsedilirse, düşmeye başladığında sanki herkes ağız birliği hareket etmişçesine altın için en diplerden dip beğenirler..
Yani başka bir anlatımla altın çıkarken sadece altın çıkacak diyenlere; altın düşerken de sadece altın düşecek diyenlere meydan kalmakta.
AMA HERKES ALTININ İKİ İLERİ BİR GERİ MEHTER YÜRÜŞÜ  HAREKETİNİ UNUTMAKTA. Daha doğrusu para piyasalarının ÇIKIŞ-İNİŞ ile kar realizasyonu yaptıkları gerçeğini unutmaktadırlar..

Bu iniş süreci içerisinde satalım mı? Zarar kes yapalım mı? daha da aşağılar olacak gibi sorular ve cümleler doğal olarak kafamızı kurcalar.. Ama yatırım psikolojiniz kendi günlük psikolojinizi de etkilerse hata yapmaya meyilli olursunuz..
Zarar kes yapayım diyen arkadaşlara  bir sigorta oalrak öncede saklanılması gereken nakitleri çıkarıp alım yaparak tabiri caizse kanayan yaraya sürmeliler. Buna rağmen zarar devam ediyorsa yani ( altın düşüyorsa) zarar kes yapılabilir. Peki zarar kesi nerde yapacağız 1580 kırıldığında parça parça yani ilk parçası 1550-1580 aralığında..hepsi değil dikkat edin..
Ayrıca ben 1580 altına düşecek bir kabus görmediğim gibi haftanın kalan günleri ya da haftaya mutlaka ortalama olan 1606-1611 seviyelerini tekrar test edecektir..
Dün de paylaştığım gibi belki çok iyimser bakıyorum ve grafiklerin şu an SAT verdiği rakamların ben başka taraftan yani fiyatların ucuzladığı tarafından baktığımdan olacaktır ki çok karamsar değilim 1580 altında çok acı yaralar beklentim yok.
Altın ve para piyasalarına yatırım yaptığımıza göre al ve bekle süremiz olduğunu unutmayacağız.. Ayrıca keşke her aldığımız da düşmeden çıkıverse.. ya da satınca sattıktan sonra hemen düşşe de alıversek..

gümüşte dün paylaştığımı 29,60-28,60 arasında 29 aons tarafına yaklaştıkça alımların kar getirme (6 aylık hedef) paylaşmıştık. Bu sebeple Gümüş ucuz olması sebebiyle iyi takip edilmeli..
Plaitn bankanın acımasızlığını bir taraf edersek gümüş ve altın gibi desteklerini kırmadı henüz . Plaitn 1493 güçlü bir sestek idi yaklaşmadı henüz.. Plaitnin metaller içerisinde ki desteğe yaklaşamaması belki de emtia grubunda satışın sonlandırılacağı umudu veriyor bize.

Gram altın gene 91 lerde.. Burada paylaşımlarımıza göre kedemeli alım yapılsa bile 90-92 güçlü al; 92-93 lü rakamlar Al bölgesi idi.. ortalama ile 93 TL alınmış olsa dahi büyük zararlar içine girmedik daha aşağılarda alanlar bile olmuştur.
Yaptığınız yatırım parasına ihtiyacınız olmadığını düşünerekten bekleme evresine geçmeniz , zarar kes yapmanıza nispeten cebinize daha faydalı olacaktır.
Zarar kes yaparken ŞANSINIZA zarar satış yaptığını biliyorsunuz değil mi?
Ya tutarsa .. biraz daha akıllıca davranılması gerekiyor... Altın piyasası borsa değil küresel bir piyasa..
Umut dağıtmek için değil ZARAR KESİN bu rakamlarda zarar vereceği ihtimali yüksek olduğundan yazıyorum bunları..

Değerli arkadaşlarım fazl yukarıdan değil iyimser rakamlarla örnekleme yapayım,
1630 dan aldınız diyelim 1580 den zarar kes demeniz ne anlama gelir biliyor musunuz? 1630-1580=50 usd fark(zarar) yani 1580-50=1530 usd yani ons 1530 olmalı ki iyi ki ZARAR :KES yaptım diyebilesiniz..
yazmak bile istemiyorum 1750 den almışsanız 1580 de zarar kes yaptığınız da 1410 felan olmalı ki doğru karar vermişsiniz demektir..

ZARAR KESİN  BİLE KURALLARI VARDI.. ALDINIZ 1600 DEN 20 USD İDEALDİR VERİRSİNİZ KENDİNİZE BAKTINIZ 1580 OLUYOR DESTEK DİRENÇ NEYMİŞ DERSİNİZ YA DA HİÇBİR ŞEYE BAKMADAN AMAN HA DERSİNİZ SATAR BAŞKA SEYLERE KOSARSINIZ..
zARAR YÜKLÜ OLDU İLE BUNUN ZARAR KESİ OLMAZ...

8 Mayıs 2012 Salı

1,780 TL DOLAR KURU SAT DÜŞÜNCE HEMEN YERİNE KOY DİYEBİLECEĞİMİZ RAKAMLARDAN BİRİDİR...

DOLAR ENDEXİ ALTIN ONSA İN DEMİYOR Kİ

 ŞAHSEN BİR SONRAKİ GELİŞİ İLE 1580 VE ALTINA İNECEĞİNİ DÜŞÜNENLERDENİM..
EĞER ALTIN ÇIKIŞA BAŞLAR VE 1676-91 İ GENE KIRAMAZSA BU SEFER 15** LÜ RAKAMLAR GELİR..
AYRICA BEN DOLAR ENDEXİNİN  MAKSİMUM 80,30 SEVİYELERİNDE  İKİLİ TEPE YAPARAK İNİŞE GEÇECEĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMDEN TEKNİK AÇIDAN ŞU AN İÇİN ONS ALTINDA O KABUS GİBİ BEKLENEN DİPLERE İNECEĞİNİ DÜŞÜNENLERDEN DEĞİLİM..

kar satışı yapmanın önemini yaşayarak anlayalım..
KORKARAK KAÇAK OYNAYIN BU ALTINI..
KARI GÖRÜNCE KAÇ...
NEFSİN PARA KAZANMA HIRSI BİTMİYOR..
BEKLENİLİRSE HEP ÇIKACAK DİYE DÜŞMEYE BAŞLANILDIĞINDA PANİK OLUNABİLİYOR..
TAM SINIRA YANİ 1600 LÜ RAKAMLARDAN 15** LÜ RAKAM DİYECEK SINIRA GELDİ.. GİDEMİYOR.. BAKALIM NE OLACAK..
GÜNLÜK VE DÜNKLÜ DEĞERLENDİRMEMİZ DE 1606-1611 KIRMIZI KORKULU BÖLGE SEÇMİŞTİK KENDİMİZE VE KIRDIĞINDA 1580 DİP BELİRLEMİŞTİK.. 1580 DEN AŞAĞISINI ÜÇ AŞAĞI BEŞ YUKARI TAM YOL AŞAĞI BEKLENTİLER DAHİLİN DE DEĞİL..
BELKİ DE BEN ÇOK İYİMSERİM ..

AMAN HA %100 ALIMA YÜKLENMEYİN..
TERS KÖŞESİ VAR OLAYIN BİR DE

bu kadar düşüş yetsin artık !

Altın ,
düşmeye yüz tuttu ve şu sıralar heryerde aynı ses '' altın diplerden dip beğenecek '' ...

Ben aynı görüşte olmadığımı gelişmekte olan para birimleri ve bizim TL de tabi ki dolar karşısında sert gerilemeler (dolar-tl nin yükselmesi yani)  görmem Çin verileri ve Asya paraları rahatlaması bu seviyelerden (1600-1610) alınan altının maliyeti 1620 olur ki ( kabataslak düz rakam) kısa vade de 20-30 usd en az kar verir ons başı  ve tekrar belki gelir tekrar aşağı yöne..

ben KIRMIZI BOLGEYE BU SEFER DE GİRMEDEN bizlere kar satışı verdirecektir...
 ABD alıcılı açar piyasayı ve sonra paniklerin yersiz ya da  panik verenlerin anlık spekulatifler olduğu gerçeğini anlarız.
1606-1611 kendimizce destek bölgemiz idi halan biz rahatız..
bundan sonra çıkıp geldiğinde 1580 rakamını koyacağız belki de.. Ama şimdi ben bu veriler ve cılız hareketler ile 1400-1500 rakamlarını düşünmüyorum..
Güçlü alımlar ile çıkış yapsın ki ancak sert düşüş gerçekleşebilsin YAY misali..
geçmişten ders almak gerek  1920 den sert düşmedi mi bu ? ya 1800 denemesinde daha bu sene dönüşü inişi sert olmadı mı?
şimdi 1650-1665 aralığından yediği satış ile mi 1450 olacak bu buna reel gözle bakmıyorum..
Ben bu piyasanın oyuncusu oalcağım hem bu piyasaya yön verecek gücüm ve param olacak 1610 dan dan alıp 1665 de satacağım 30-40 usd karla sonra 1400 lere mi düşüreceğim bu VAHŞİ KAPİTALİZME TERS BİR DURUM.. BİRİLERİNİ DÜŞÜNMEK OLUR Kİ BU DA BU SİSTEM DE İMKANSIZ..


Dolar da trend döndü 1,7740 nın üstünde bir seans yani yarında kaldığı takdirde..

Ben altın da zararına satış yapmayı kesinlikle uygun görmüyorum.. Ayrıca gram-tl değeri o kadar sert düşmüyor.. ayrıca ons sert düşüş bekleyenler bizim mesainin kapanmasını bekleyecekler.. o zaman elimiz kolumuz zaten mahkum.. Lakin kapanış Hem Londra (19:00) hem ABD (23:00) 1606-1611 desteği altında kapatmalı ki yeni trend oluşabilsin haftalıık..


Dolarcılar

Dolarcılar !
dolar-tl kuru 1,7720-1,7740 bandını yukarı yönlü aşamazsa (dün denedi olmadı bugün gene deniyor) kısa vadeli al için güzel rakamlar verecektir..
Şu durumda dolar eğer kıramazsa düşüşleri bekleyiip alım fırsatına çevirelim..
lütfen cebinizi ne hep metal yapın ne hep dolar ne hep tl...
parça parça hepsinden olsun..
inanın biri düşerken biri çıkar sizi birinden diğerine geçe geçe her daim işlem yaparsınız ve kar edersiniz..

dolarınıza - Maykilın parası deyin
altınınıza : Aysenin
TL ye Ahmetin hesabı deyin..
kendinizi bir yatırım uzmanı düşünün ve hepsi ile ayrı ayrı işlem yapın..

dolar düşükse dolar satıp Maykıl 'ı üzecek değilsiniz ya hem adam kızar :) bekleyecek ya da  Ahme'in Tl ile dolar alarak Ahmeti sevindireceksiniz..
inanın bu şekilde her 3 parayı birbirinden bağımsız deneyin yatırım yapın  Ahmet belki 1000 lira, Maykıl belki 10 Lira Ayşe belki 100 lira gatirecek ama az da olsa  AL-SABRET-KARDA SAT  taktiği ile az ya da çok getiri elde edeceksiniz..

Ben çoğunuzu anlamış değilim..
Bankaya 50.000 TL nizi yatırısınız %1 faizle anlaşır ay sonunda 500 TL nizi alırsınız değil mi?  Neden 1000 TL ver demezsiniz ... aynen boyle işte 50,000 TL ile  / 92 TL = 543 gram altın alırsınız  93 olup satsanız 543 eder ki faiz getirisi ile eştir.. üstü daha da çok kardır ama neden 2000-3000 kar olsun diye  beklersiniz ... Tamam bekleyin iyi ama neden Bankada ya da bankacıya gözünüz açılmaz da kendi kendinize eziyet edersiniz:)
umarım mesajım anlaşılmıştır..
lütfen kendinize kar hedef koyun.. Ama bu kar hedefi mantıklı olsun.. ( aylık-yıllık faiz getirisi ya da enflasyon size baz olabilir) uçuk kar hedefleri koymayın bu yuzden :)
şu dönem her zamankinden daha sakin olmanız gereken dönem..
dine gidiyor diye elinizden çıkarmanızı tavsiye edenlerden değilim..
1615 li rakamlar dipleri görse bile altın kısa sürede tekrar yerine gelebileceği rakamlar hatta....
sadece ons bakarak heyecanlanmayın paniğe kapınmayın, gram-tl de dolar-tl kurunun da önemi büyük..
1606-1611 rakamı KIRMIZI BÖLGE seçmiş belirlemiştik kendimizce... Bu rakamı verirken geçen 2 hafta önce bir sefer denemiş ve 1610 dan geri dönmüştü şimdi de deneyecek ve deneme çalışması içinde bakacağız dönüp dönmeyeceğine..
Başaramadığı takdirde 1651 direncine yöneelceğinden buralarda alınan altınlar o seviyelerde satılmalı.. geçen haftalarda da alınan bu seviyelerde altınlar 1665-1676.... yukarı çıktıkça satış verilebileceği gibi..

AB ,
Yunan seçimi sonucu oluşan siyasi istikrarsızlık kaosu ve Fransa'ya ne yapacağı bilinmeyen yeni bir liderin başa geçecek olması piyasalar için yeni bir oyuncak ve bahane oldu..
euronun değer kaybederken dünya da doların onu ezmesinden kaynaklanan olgu ile ons gerilemekte..

Ama onsun çok yavaş yavaş düşmesi bir bakıma çaktırmadan trendi düşürüyor ve her hafta düşük seviye ile karşılaşmamızı sağlasa da ben alım fırsatları olarak düşüşlerin değerlendirmesi tarafındayım..

AB cephesinde bu gelişmeler olurken  AB liderleri 23 Mayıs'ta toplanma kararı aldılar...

altın yılda 5 tepe ve dip yapar

Arkadaşlar !

Önceki yazılarımda da belirttiğim ve tekrar aklıma gelip paylaşmak istediğim hususu ilginize suanrım;
ALTINA HEP DÜŞECEK ŞEKLİYLE TAHMİN YÜRÜTÜRSENİZ %100 GÜN GELİR TUTTUĞU GİBİ TAM TERSİ ÇIAKCAK GÖZÜYLE BAKTIĞINIZ DA DA GÜN GELİR %100 TUTTURDUĞUNUZU GÖRECEKSİNİZ..
İŞBU SEBEPLE ARADA  İNİŞ ÇIKIŞLARI YAKALAYIP DEĞERLENDİRMEK ÖNEMLİ..

ALTIN HER YIL KENDİSİNE ORTALAMA 5 DİP VE TEPE SEÇER...
1. TEPE: 1796
2.TEPE : 1697

1. DİP : 1630
2.DİP:  1610 ( DEVAM EDEN SÜREÇ)

 2012 İÇİN GERİYE KALDI 3 TEPE VE DİP NOKTANIZ VE SİZE KALDI 6 AY  DÜZ RAKAM...

Not: 2000 - 2011 yılları altın ons verilerine baktığımız da en az 3 en fazla 8 tepe(dip) rakamlarını gördüğümüzden ve genel olarak 4-6 adet tepe dip çizdiğinden 2012 için 5 kere olacak ortalaması gözüyle bakılmıştır.

Not:  Bu arada soranlara peki 3 tepe neresi olur nerden bileceğiz sorusuna ise 1746  rakamı yakaladıktan sonradır.. Ne zaman 1746 ve sütünü gördükten sonra haftalık %2-3 arasında  satış yemişsse işte o satışlara başlanılan rakamı biz yılın 3. tepesi diyeceğiz..
3. tepe genel olarak hep 1 ve 2. tepenin arasında bir rakam olmuştur.

ALTIN

Altın tl gram da genel trend ilk yarı yıl ya da yaz ortalarına kadar belki aşağı olsa da tam yol aşağı mı dersek ben buna katılmıyorum..
Sadece düzeltme yediğini düşünüyorum ki dolar -tl kuru da buna etkili oldu...
Eğer onsun düşüşü sırasında TCMB mudahalesi olmayıp da hayal bu ya çoğunun belirtiği gibi dolar ons düşerken çıksa idi 1,85 e mesela ne olacaktı şimdi 1630 /31,10*1,85 = 96,96 TL olacaktı gramı..
şu an 1630/31,10*1,76 = 92,25 tl..

şimdi 85 ihtimali var mı? http://ekonturk.blogspot.com/p/100-altin-almayalim-altinda.html  yazımızı okuyun 3-4 ocak 2012 tarihinde kaleme almıştık..
evet 80 li rakamlar olsa dahi özellikle 94 hatta 96 ya kadar altın toplayanların satıp yerine koyarım düşüncesini lütfen bıraksınlar.. ters durumda zararı iki ile çarparsınız..
 düşüşlerden en zaman tedirgin olayım derseniz günlük yazılarımın arasında kaybolup gitmiş olabilir gene tekrarlıyayım 1606-1611 benim KIRMIZI BÖLGEM... Gene buraya kadar olan düşüşlerde panik yapmam düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendiririm.. Alım yapıldığında ise KARI GÖRÜNCE KAÇ  taktiğini herkese tavsiye ederim.. %20-30 dışında uzun soluklu durdurtmayın.. (kısa vadeli al satçılar için)
ya da bu seviyelerden alın dünya piyasalarla bağınızı koparın 2000 lere doğru elden çıkarın.. Tabi bu arada gel gitler ile birçok fırsat  belki kaçıracaksınız lakin anlık takiple paniğe girip ters hareket de yapmış olmayacaksınız..
 bir müddet borçla felan altın alıma girişmeyin,,,
bir müddet  size lazım olan, ihtiyac duyacağınız para ile al sat işine girmeyin..

BEN DÜŞÜŞLERİN ALTIN ALIMI İÇİN FIRSAT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM..
 GEÇEN SENE 1400 DEN 2000 NE DOĞRU HEP ÇIKARKEN KİMSENİN İTİRAZI YOK İSE,
ŞİMDİ DE KARLARI SATARAK YANİ DÜŞÜŞ ÇİZGİSİNDE OLMASINA KİMSENİN İTİRAZI OLMASIN..

ALTIN ARTIK BİLDİĞİNİZ ALTIN DEĞİL KAĞIT OLALI..

AYRICA ALTIN ARTIK PİYASALAR TARAFINDAN MEHTER MARŞI İLE YÜRÜTÜLMEKTE..
2 İLERİ 1 GERİ...

AMERİKALAR TÜRK OLMADIKLARINDAN ARADA AYAKLARI KARIŞTIRIP İKİ GERİ BİR İLERİ YAPMAKTALAR ŞİMDİ YAPTIKLARI GİBİ....

HAFTALIK YÖN DESTEK DİRENÇ RAKAMLARINI  MERAK EDENLER İÇİN

1621 AŞAĞIDA
1639 YUKARIDA
1621 KIRILMASI 1606 KAPISINI KIRILIR MI TEDİRGİNLİĞİNE SOKACAK OLUP ACABA 1580 GELİYOR MU DEDİRTECEK

1639 KIRILMASI HAFTALIK KAPANIŞINI 1651 VE ÜSTÜNE TAŞITABİLİRSE GENE 1676 SATIŞ YERİ OLARAK TETİKLENECEK....

BİZLER AMA PEETROLÜ TAKİP EDECEĞİZ BU GÜNLERDE.. BİLEREK AB VE ABD STOKLAMAK ADINA UCUZLATILAN PETROL EĞER YETERİ KADAR STOKLANIRSA BİR BAHANE İLE GENE UCURULACAK VE BU FİYATLARA ALTINDA YUKARI YÖNE GİDEREK DESTEK OLACAK..

BİR MÜDDET MERKEL-HOLLANDE HABERLERİNİ DİNLEYİP HOP OTURUP HOP KALKACAĞIZ ARADA YUNANİSTAN DAN HABERLER İLE BAHANELER ÜRETECEĞİZ..

gümüş

Gümüş için düşüşlerden söz edebilmek için
28,60-29,60 aralığında ne kadar süre kalacak ona bakmamız gerekiyor.. Ayrıca bu aralığın ben orta seviyeli AL konumu olarak değerlendirenlerdenim..

en güçlü al seviyelerim 26-29 ons arası olduğunu daha önceleri de paylaşmıştık..
ilk etap da 26 onsa düşeceğini keşke net kesdirebilsek o zamana kadar beklerdik :) lakin ben 29,60 altında ki duruşu yani, yukarıda belirttiğim 28,60-29,60 aralığında orta şiddetli allımlar yapmayı 29 a yaklaştıkça yapardım..

ben gene tekrarlayayım özellikle gümüş çok sert bir harekete girecek beklentim var.. ve eğer düşüşlerde paniğe uğranılmaz ise 29 -30 arasında alınan onslarda bile gümüşte dolar bazında 2012 içinde %40 lık getiriyi rahat görebileceğimiz yönünde..
2012 balında belirttiğimiz gibi ilk yarıda 36-40 aralığını beklemiş ve 37 görerek düşmüştü gümüş..
Şimdi bu sefer aşağı desteği 38 yaparak hedef beklentim var... en aşağı 38 de bozsanız 30 da alsanız yaklaşık %27 kar eder.. bekleyenler mutlaka görecekler.. çünkü grafiklerimiz de direnç rakamı 42 olarak beliriyor bzi sapmalarımızla 38 minimum rakamını iletebiliyoruz...
Anlaşma ve ani kararları merkez başkanları  ya da siyasiler anında çıtlatmadıkları için tarih vermek çok zor lakin piyasa oyuncuları 2012 içinde gümüş tekrar 40 lı ons rakamlarında görmek isteyeceklerdir.

GÜMÜŞ TAVŞAN MİSALİDİR TABİRİMLE HIZLI HAREKET EDER..
Arkadaşlar gümüşün aşağı ya da yukarı yönlü sert harekete hazırlandığı bir gerçek altın gibi pahalı değil   kilosu 950 dolardan
soroslar 1 ton  alsa 950,000 usd eder ki onlar için küçük rakam...
ama bu soroslar 1 ton altın almaya kalksa 52 milyon.usd ödeyecekler  yani 53 katı para...

bakınız 53 kat daha az parayla gümüş alınırsa hareketler daha hızlı olup oyuncuların hareketleri etkiler piyasayı..
Bu yüzdendir GÜMÜŞÜN HIZLI HAREKET ETMESİ...

düz rakam şu kalan 7 aylık süreçte Size min. %30 getiri verecek başka bir enstruman var onu seçin..
Aylık net faizlerin %1 olduğu bir dönem de 30 katı kazanç getiren başka ne varsa onu paylaşın bizler de bilelim..
ayrıca arkadaşlar reel banka getirisi %1 iken altın, gümüş vb den hemencecik çok para beklentisinden kendinizi uzaklaştırın..
Bankaya yatırın mevduata bakalım 1 ay olmadan dokunun paraya Size o %1 faizi bile vermezler..
Biraz gerçekçi olalım lütfen..

Ayrıca olası iktidar değişikliğinde KRİZLERDEN KRİZ BEĞENİN  bu sözümü de not alın lütfen..
Çünkü alınan borçlar ödenmiyor, harcanıyor
haddinden fazla sıcak para var
İMKB bile %70 yabancıların elinde
bankacılık deseniz %95
bakınız şu sancılı döneme Malatya Kürecike ABD üs kurması ile giren sıcak paralar ile  sürdürüyoruz, geçenelrde İran vururuz Kürecik'i diyoprdu iki gün önce de Rusya vururuz Kürecik'i dedi.. Malatyalılar itiraz etti ama her iki devlette saldırı gelirse vururuz bizim sizinle değil Kürecik'te ki füze kalkanı ile işmiz dediler.. Haklılar da.. Adamları vurmak için füzenin kalkacağı adres Kürecik saldırı anında korumak için kendilerini ne yapacaklardı..
hadi benim hayal perest ve biraz uçuk deli olduğumu biliyorsunuz.. Bu füze kalkanın herşeyi komuta kumandası ABD nin elinde yanlışlıkla şakadan yerinden kıpırdatıverse ne olur.. Al başına İran ve Rusya gibi komşularla husumeti.. çok detaylı işler bunlar ama ÇOK BÜYÜK BİR STRATEJİ HATASI YAPTIK.. Bunlar konumuz dışı ama olması muhtemel gelişmeler.. Dünya bu kadar krizde iken, biz de cari fazla iken DOLAR BABASININ HAYRINI DÜŞMÜYOR; BORSA DA%70 YABANCI BABASININ HATRINA DURMUYOR..

Biz hayal aleminde uyutulsak da gerçekler değişmiyor maalesef..


garanti bankasından gümüş fonu !

Fon, yatırım döneminin sonunda gümüş (USD/ons cinsinden) fiyatındaki olası yükselişten katılım oranı ölçüsünde getiri elde etme imkanı sunmaktadır. Hesaplanan gümüş getirisinin %30'dan yüksek olması durumunda, getiri %30 olarak kabul edilecek ve bu getiri katılım oranı ile çarpılarak fon getirisi hesaplanacaktır. Orta vadede gümüş fiyatının yükseleceğini düşünen yatırımcılarımıza yönelik olan fon, gümüşün değer kaybetmesi durumunda ise vade sonunda %100 anapara koruması sağlayacaktır.

daha detayllı ve ayrıntılı bilgiler : http://www.garanti.com.tr/tr/bireysel/mevduat_ve_yatirim/yatirim_fonlari/ana_para_koruma_amacli_fonlar/yirmialtinci_alt_fon.page?gbid2=201878 

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Fitch, '' Kasım 2012 Seçimlerden önce ABD notunu düşürmeyeceğim.''



Fitch, '' Kasım 2012 Seçimlerden önce ABD notunu düşürmeyeceğim.''


Reyting kuruluşu Fitch Ratings'in CEO'su, başkanlık seçimlerinden önce ABD'nin notunu indirmeyi düşünmediklerini söyledi.

 Fitch Ratings'in CEO'su Paul Taylor, büyük ihtimalle Kasım'daki başkanlık seçimlerinden önce ABD'nin notunu indirmeyeceklerini söyledi. Ancak Taylor, artan bütçe açığı ve borç yükünden ötürü, seçimlerden sonrası için hiçbir tahminin yürütülemeyeceğini belirtti.
Fitch, ABD'nin 3-A olan kredi notunun görünümünü geçtiğimiz kasım ayında bütçe açığını gerekçe göstererek negatife çekmişti.
ABD'nin görünümünü negatif olarak belirlemiş olduklarını hatırlatan Taylor, bunun not indirimi olasılığını yansıttığını, ancak henüz gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda bir şey söylemek için çok erken olduğunu ifade etti.
Diğer bir kredi kuruluşu olan Standard&Poor's, 2011 Ağustos'unda ABD'nin kredi notunu 3-A'dan AA+'ya indirerek, hisse senetleri piyasasının sert düşüşüne neden olmuştu.

Taylor, Fitch'in uygulanacak politikaları izlemek için kararı seçim sonrasına bıraktığına dikkat çekti ve "ABD'nin finansal krizden bu yana biriken borç sorununu çözmek için bir şeyler yapmasının gerektiği çok açık" dedi.

7 - 11 mayıs Ekonomik Takvimi !


ABD gündeminde bugün ve yarın önemli bir veri beklenmiyor.
 Çarşamba toptan satış stokları,
Perşembe Mart ayı dış ticaret, Nisan Federal bütçe verileri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Fed Başkanı Bernanke´nin konuşması bekleniyor.
  Cuma Nisan ayı üretici fiyat endeksi ve Mayıs Michigan Üniversitesi güven endeksi verileri bekleniyor.

Avrupa tarafında bugün Almanya'da Mart ayı fabrika satışları ve IMF Başkanı Christine Lagarde konuşma yapması bekleniyor.

İçeride yarın Mart ayı sanayi üretimi, Cuma Mart ayı cari işlemler dengesi açıklanacak

DEtaylı olarak ele alırsak;


Geçtiğimiz hafta ABD'den beklentilerin bir hayli altında gelen istihdam rakamlarına haftasonu gerçekleşen seçimlerin etkileride eklenince bir hayli hareketli bir haftanın piyasaları beklediği konuşuluyor.

Yeni hafta bir önceki haftadan devralınan ABD’nin kötü istidam rakamları ve Avrupa’da seçimlerinin sindirilmesi ile geçecek.
Makro verilerin yavaş yavaş iyileştiği düşünülen dönemde iki ay arka araya ABD’de istihdam verilerin beklentilerin oldukça altına kalması yeni sorunlu bir dönemin başladığı yönündeki öngörüleri güçlendirdi.

Yaza yumuşak bir geçiş için hazırlanan yatırımcılarında son dönemde gelen haberler ile yön belirlemeye çalışıyor. Piyasa oyuncuları yeni bir yüzde 20’lik aşağı yönlü dalganın başlangıcı mı yoksa sert bir düzelme mi olacağı yönünde karar vermeye çalışırken yeni haftada üretici enflasyonu ve ticari verilerin süreci belirmesi bekleniyor.
Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Ben Bernake dahil diğer FED başkanlarının olağan haftalık açıklamaları ile geçecek haftada hafta sonu Avrupa’daki seçimlerin sonuçları da önemli fiyatlamalar içinde yer alacak.

ABD’de devam eden bilanço dönemine içerde de bankaların ağırlıkta olduğu bir bilanço açıklama süreci eşlik edecek. Biz içerde banka bilançolarını sanayi üretimin ve en önemli veri olan cari açık rakamlarını takip ederken dışarıda Facabook’un halka arzının detayları takip edilecek.


AÇIKLANACAK VERİLER


7 MAYIS 2012 SALI
13:00 Almanya Fabrika siparişleri Mart
22:00 ABD Tüketici Kredileri Mart
8 MAYIS 2012 SALI
10:00 Türkiye Sanayi Üretimi (Yıllık) Mart
13:00 Almanya Sanayi Üretimi Mart
13:00 Almanya Sanayi Üretimi (Yıllık) Mart
9 MAYIS 2012 ÇARŞAMBA14:30 Türkiye TCMB Beklenti Anketi Mayıs/1
14:00 ABD MBA Mortgage Başvuruları
17:00 ABD Toptan eşya stokları Mart
10 MAYIS 2012 PERŞEMBE
13:00 OECD Öncü Ekonomik Göstergeler Mart
14:00 İngiltere İngiltere MB Faiz kararı
15:30 ABD İthalat Fiyatları Endeksi Nisan
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi Mart
15:30 ABD Haftalık İşsizlik Başvuruları
11 MAYIS 2012 CUMA
09:00 Almanya TÜFE Nisan
10:00 Türkiye Cari Denge Mart
15:30 ABD ÜFE Nisan
15:30 ABD ÜFE-Yıllık Nisan
16:55 ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi Mayıs



S&P 6 Türk finansal şirketinin notunu değiştirdi


S&P 6 Türk finansal şirketinin notunu değiştirdi


S&P, 6 Türk finansal kuruluşunun uzun vadeli kredi notlarının görünümlerini 'pozitif'ten 'durağan'a çekti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notu görünümünü 'pozitif'ten 'durağan'a indirmesinin ardından not vermekte olduğu 6 Türk finansal kuruluşunun uzun vadeli kredi notlarının görünümlerini 'pozitif'ten 'durağan'a çekti.

S&P'nin kararından Garanti Bankası, Garanti Finansal Kiralama, HSBC Bank, İş Bankası, Vakıfbank ve YKB etkilendi.

S&P bu kuruluşların yerel ve yabancı para cinsinden kredi notlarını ise teyit etti.

S&P, kredibilitenin Türk bankalarının kredi notları açısından da gelecekte ana yön verici olmaya devam edeceğini ifade etti.

Bu haber ile birlikte İMKB nin düşüşle açılış yapması muhtemel bir gelişme oalrak görülüyor.

07. Mayıs

Günaydın Arkadaşlar !

Fransa seçimlerinde Türk düşmanı Sarkozy koltuğunu kaybetti.  Yerine geçecek olan Hollande'den de sevimlilik beklemesek de ekonomi piyasaları açısından özellikle AB dimanizmi açısından şok bir gelişme oldu diyebiliriz..
Bu durum konumuz gereği dolar-tl de sıçramaya sebep olabilme ihtimalinden dolayı TCMB önlem almak adına bugün istisnai güne devam diyebilir. Ki biz bunu bekliyoruz... Devam ettiğinde denge sağlanmış oalcak dolar-tl de.. Aksi takdirde dolarda sert hareketler yukarı yönlü görebiliriz..
AB tarafında yani Fransız ayağında bunlar gerçekleşirken piyasalarda (dünya) euro değer kaybetmektedir. Değer kaybeden euro ile destek bulan dolar endexi güçlenmekte. Bu güçlülükte  ABD tarımdışı verilerden desteklenen ve yönünü yukarıya çeviren altını Asya piyasalarında dizginlemiş görülmektedir.

Bazen insan düşünemeden geçemiyor birbirine iki zıd karar aynı günlerde çıkabiliyor.. Cuma akşamı ile pazar arasında tatil olduğu için hiç bir fark yok aslında ..
Cuma akşamı ABD açıklanan veri ile haftaya 1-0 önde başlama umuduyla giren altın Fransız seçim sonuçları ile hemen beraberlik golünü yemiş görülüyor.
Hayal gücümüzü gerçekleştirse idik ve eğerli cümleler kuracak olsa idik;
1. ABD tarımdışı iyi geldi altın 1670 lere soluksuz gidecekti  Eğer Fransa seçimlerinde Sarkozy çıksa idi 1700 denemesi bile mümkündü..
Ama  ABD tarımdışı ile 1625 lerden 1648 lere kadar çıkarılan ons Fransız ve AB haberleri ile birlikte gene duraganlığa geçmiş görülmekte..

2. Eğer ABD tarımdışı kötü gelseydi ve Fransız seçimleri gerçekleştiği gibi Hollande kazanması ile altın ons 1500 lü rakamlara merhaba diyecekti...

Sanki birileri dengeyi rakamlar ile oynayarak sağlıyor olabilir mi? Rakamlar yerine yoksa direkt seçimleri etkileyecek müdahale ya da politikalar üreterek mi yapılıyor bunlar?
bunlar bilmece hep..

AMA BİLİNEN BİR GERÇEK VAR....

ULUSLARARASI EKONOMİ VE SİYASET ARENASINDA YAPILAN HERSEYİN BİR PERDE ARKASINDA SAKLANAN GERÇEĞİ VARDIR. VE YAPILAN POLİTİKALAR BİLİNÇSİZCE YAPILMIYOR.