1- Kısa dönemli bütçe yapmak
Yapılan araştırmalara göre aylık yerine yıllık bütçe yapmak daha yararlı oluyor. Çünkü senelik tahminlerde kendimize daha az güvendiğimiz için ekstra harcamalara daha fazla yer veriyoruz. Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya göre aylık bütçelerinde %40 yanılsama yapan öğrenciler, yıllık bütçelerinde yalnızca %3 yanılmışlar.

  1. 2- Ev masraflarında gereksiz harcama

Gelirinizin belli bir kısmını biriktirmediğiniz sürece, finansal anlamda ileri gitmeniz neredeyse imkansızdır. Ancak birçok kişi ev harcamaları yüzünden yanlışa düşerler. Gelirinizin 3’de birinden fazlasını ev harcamalarına ayırmayın, iyi planlama yapın.  

  1. 3- Kariyer yatırımınızda cimrilik yapmak

Kariyerinize yatırım yapmak amaçlı bir koça başvurmak ya da gelişim kursuna katılmak ucuz olmayabilir ancak bunun yerine daha ucuza seçeceğiniz yol da kariyerinizde umduğunuz ilerlemeyi elde etme şansı vermeyebilir.

  1. 4- Harcama tuzaklarına düşmek

Kredi kartlarının ödülleri, ekstraları kulağa hoş gelebilir ama bunlar sizi normalde yapacağınızdan daha fazla harcama yapmanız için etkileyebiliyor. Ekonomistler bunu “almaya ivme kazandırmak” olarak adlandırıyorlar. Çünkü ödülü gördüğümüz zaman harcamaları arttırıyoruz.

  1. 5- Fiyat pazarlığı yapamamak

Büyük mağazalar da etiket fiyatları üzerinden pazarlık payı bırakabilirler. Pazarlık yapmak çok yaygınlaştı. Hep dediğimiz gibi, utanmak yok! Fiyatların değişebilir olduğunu unutmayın ve indirim istemekten çekinmeyin.

  1. 6- Birikim yapmamak

Ortalama bir çalışan 36 yaşından önce 5-10 farklı işte çalışır. Bazı iş değişiklikleri kendi isteğiyle olurken, bazıları ise işte çıkarılmayla olur. İş değişikliği yapmak istediğinizde bunu güvenle yapabilmek için veya işten çıkarıldığınızda borçlanmamak için acil durum fonu biriktirin ve ekstra gelir kaynaklarını araştırın.  

  1. 7- Çok fazla ya da çok az borca girmek

Bütün borçlar kötü değildir. Bazı borçlar okula dönmenize, profesyonel yardım almanıza, ilk maaşınızı almadan önce işe uygun giysiler almanıza ya da kiranızı ödemenize yardımcı olabilir. Aşırı miktarda borç sizi finansal anlamda bir felakete sürükleyebildiği gibi, borçtan aşırı derecede korkmak da, bazı olanakları kaçırmanıza yol açabilir.

  1. 8- Piyasaları yenmeye çalışmak

Piyasaları yenmek için “zamana yolculuk” gibi bir makineye ihtiyacınız var. Dolayısıyla piyasaların gidişatına göre adım adım hareket etmek en güvenli yoldur. Bireysel emeklilik gibi otomatik yatırımlar en kolay yatırım yollarıdır.

  1. 9- Piyasaları sürekli izlemek

Piyasalardaki iniş ve çıkışları sürekli gözlemek yalnızca strese neden olur. Piyasalar alt üst olduğunda, ailenize, hobilerinize önem verin, dışarı çıkın, gezin. Piyasadaki her hareketi büyük bir yıkım gibi yansıtan kanalları izlemekten uzak durun. Yatırımlarınızı doğru şekilde dağıttıysanız, zaten yapabileceğinizin en iyisini yapmışsınız.

  1. 10- Gelirinden fazla harcamak
Finansal başarının altın kuralı gelirinizden az harcamaktır. Bunu kendinize ilke edinin.
Bugün 30’larında olan kişilerin, 2037’de emekli olmayı düşünmeleri için bugünden plan yapmaları gerekli. Değişen bir şey olmazsa, sahip oldukları maddi imkanlar şu andakine göre 3’de bir oranında azalacak. Dolayısıyla genç profesyoneller kendi birikimleriyle emekliliklerini planlamaya başlamalılar.

  1. 11- Pahalı hediyeler almak
John Zogby’nin yaptığı anket sonuçlarına göre 2001’den beri yeni yıl hediye alışverişine harcanan paralarda bir düşüş gözlenmekte. Sizde bu şekilde hareket ederek, sevdiklerinize daha ucuz ve kendi emeğinizi katarak yaratıcı hediyeler yapmayı düşünebilirsiniz.