10 Mart 2012 Cumartesi

BİRİNCİ KURAL : PARA KAYBETMEMEK


BİRİNCİ KURAL : PARA KAYBETMEMEK

Değerli Arkadaşlar,

Altın, Döviz ,Borsa vb para piyasaları  son yıllarda zengin olmak isteyen insanların umut kapısı haline geldi. Zaten döviz paranızın değerini korumak için, altın ise enflasyondan varlığınızın erimemesi için kullanılan bir kalkandır aslında.  Borsa ise zaten bizde bilgisiz yatırımcılar ile doludur maalesef. Ve en kolay para kazanılan yer olarak düşünülür ya  da hayal edilir. Ancak borsada para kazanmak sanıldığı gibi kolay da değil. Kısa vadede çok para kazanmak isteyenler çok büyük paralarda kaybedebilirler.
 Birikimlerini borsaya  ve altına yönlendiren her yatırımcı parasını en iyi şekilde değerlendirerek yüksek oranda getiri sağlamak istiyor. Zenginlik ve paranın sağladığı güce sahip olabilmek pek çok borsa yatırımcısının hayali. Bunu gerçekleştirebilenlerin sayısı ise oldukça az.
Piyasada  para kazanabilmenin sırrını çözmüş ve başarılı olmuş yatırımcıların birikimlerini değerlendirme biçimleri bazı noktalarda ortaklık gösteriyor. İşte bu ortak noktalar borsada başarının sırrını oluşturuyor.
Bu sır aslında hepimizin bildiği  üç altın kuraldan oluşuyor..
 Piyasa oyuncuları tarafından benimsenen  bu üç altın üç altın kural şunlar;
1. Para kaybetmemek,
2. Birinci kuralı unutmamak,
3. Para kazanmak.
Para kaybetmemek ana kural. Fiyatların düşüşe girdiği dönemlerde para kaybetmeyen yatırımcılar her zaman başarılı oluyor. Para kazanmak daha sonraki planda geliyor. Bu üç kural başarı ile uygulandığında ortaya kazanç çıkıyor.

 Para piyasalarında tasarruflar değerlendirilir. Bunu bilen yatırımcılar en büyük  şansı elde ediyor. Borç alınan, genel ihtiyaçlar için ayrılan para ile borsa, altın , döviz piyasalarında yatırım yapanların başarılı olma şansı çok zayıf.  Çünkü olası anlık nakit ihtiyaçlarında; ya da düşme eğiliminde varlığın paniğe girmekteler. Çünkü aslında CANLARINI yatırmışlardır altına ya da borsaya ya da dolara..
Özellikle borsanın ; mali disipline edilmiş ve bilimsel bir yer olduğunu bilen, araştırma geliştirme raporlarını inceleyen, orta vadeli projeksiyonlara göre yatırım yapanlar ve bekleyenler çok başarılı oluyorlar. Tasarrufları ile değil de bir süre sonra ihtiyaç duyacakları paralar ile borsada oynayan yatırımcılar genelde kaybediyorlar. Bu, döviz ve altın işlemleri yapanlar içinde geçerlidir..
  Sabreden  ve derviş olan kazanır
 Türkiye'de çoğu yatırımcı beklemeye tahammül edemiyor. Yatırımcı beklentisi yüksek olan, gelecek vadede çıkma ihtimali yüksek olan varlığı almış olsa  bile aldığı varlık  durgun bir dönem geçirdiği zaman sıkılıyor , düşecekmiş paniğine giriyor ve başka paralar daha da çıkacakmış beklentisine girerek sürekli olarak pozisyon değiştiriyor. Bu tarz bir yaklaşım yatırımcının inanıp aldığı varlığa güven duygusunu kırıyor.
Şimdiye kadarki gözlemlerimde aldığını saklayan; uzun süreli ve çeşitli  portföy oluşturan ve bekleyen yatırımcıların daha başarılı olduklarını gördük.
Ancak Türkiye gibi gelişmekte olan makro kararların çok sık değiştiği bir yerde gelişmeler devamlı olarak değişiyor. Değişen konjüktöre göre doğru kararları verebilen, alternatif piyasaları değerlendirmesini bilen yatırımcılar her zaman daha kazançlı oluyorlar .Özellikle ekonomik durgunluk ya da spekulatif hareketlerin gelebileceği hissedilen dönemlerde  borsadaki payını azaltıp alternatif piyasalara yönelenler ya ni kar satışı yapıp dövize vb dönenler doğru kararı vermiş oluyorlar. Ya da tam tersi altın ya da dövizde iken kar realize edip başka dala konmaları gibi.

Nefret, sevginin ikiz kardeşiymiş derler. Kar da zararın kardeşidir.. Bu yüzden Zararı da sevmeye alışın. Yatırımcı olarak Sizler ebeveynsiniz. Çocuklarınızdan biri KAR diğeri ZARARdır. Bazen yaramazlık(Zarar) yaptığı zaman evlatlıktan çıkarmazsınız değil mi?

 Altın alıp satmak bir kazanç umudu olduğu kadar kaybetme riski de vardır. Bazen verilen yanlış bir karar veya makro dengelerin de değişmesi nedeniyle piyasanın yönünün dönmesi yatırımcıların zarar etmesine neden oluyor. Bu durumda hata ettiğini kabul ederek zararını realize edebilen yatırımcılar çok daha büyük zararlardan kurtuluyorlar. Piyasanın yeniden dönmesini beklemek yerine pozisyonunu zararla kapatmasını bilen yatırımcılar daha başarılı oluyor. Özellikle acemi ve yeni yatırımcılarda bu özelliklerin olmaması nedeniyle kaybediyorlar.

 Gün içi hareketlerden kaçının, sürekli işlem yapmaktan çekin elinizi

 Gün içersindeki düşüşleri değerlendirmeye çalışarak kar marjını yükseltmek isteyen yatırımcılar genelde başarısız oluyorlar. Bu tür hareketleri uzman sayılabilecek yatırımcıların bile tam uygulayamadıkları bilinmektedir. Bu tür hareketleri bir iki kez gerçekleştirmeyi başarabilen yatırımcıların varlık yükselmeye başladığında ellerindeki parayı kaptırdıklarını ve çok daha büyük karları kaçırdıklarını çoğu defa şahit olmuşuzdur.

 Söylentilerle hareket etmeyin,
 Yatırımcı sayısının çok olduğu BÜYÜK ELLERİN DE  piyasanın içerisinde. Özellikle borsada hisseleri olan yatırımcılar lütfen her dedikoduya kulak asmayın. Piyasayı çok iyi tanıyan ,aracı kurumları çok iyi bilen ve birebir ilişkileri kuvvetli yatırımcıların oluşturduğu piyasada söylentiler çok kolay bir biçimde yayılabiliyor. Söylentilere göre hareket eden yatırımcılar genelde zararlı çıkıyor. Piyasadaki bütün haberlere sahip olmak isteyen yatırımcılar, borsaya doğru haberlerin yanında yanlış haberlerin geldiğini de unutuyorlar. Gelen haberlerden bir iki tanesi yanlış olduğu zaman bunların neden olacağı zarar diğer haberlerden elde ettiğiniz karları götürecektir.

 Spekülasyondan kaçının
 Piyasada spekülatör hareketleri yatırımcıları çoğu zaman yanlış kararlara itiyor. Birçok yatırımcı spekülatörlerle birlikte birşeyler  alıyor ve onların yaptıkları hareketlere kolaylıkla alet oluyor. Spekülatörlerin sert hareketleri veya günübirlik, sürü psikolojisinin getirdiği hareketler yatırımcıya çok zarar ettiriyor. Satış dalgası geldiği zaman yatırımcılar hiçbir şeyi göremiyor ve paniğe kapılarak mantıklı karar veremiyorlar. Eğer makro dengeler değişmemişse ,sebepsiz yere gerçekleşen panik satış anlarında mal alıp,herkesin aldığı zamanlarda yeterli karı görüp satmak borsanın altın kurallarından biri ve bunu başarabilen her zaman kazanan taraf oluyor.

 Stop los seviyesini koyun
 Yatırımcılar aldıkları kağıdın prim yapıp kar elde edince çok daha büyük beklentiler içerisine giriyor ve ZARAR KES seviyesini koyamıyorlar. Hem düşüşlerde hem yükselişlerde kendi risklerini belirleyerek ZARAR KES iyi koyabilen yatırımcılar başarılı oluyorlar. Çok kısa vadede elde edilen yüksek karları realize edenler kazançlı çıkıyor. Yükselişin hep aynı tempoda sürmeyeceğini unutmamak gerekir.

 Hissi davranmayın
 İyi bir yatırımcının en önemli özelliği çabuk karar verebilmek. İkinci özelliği kararın doğru veya yanlış olduğunun kararını verebilmek. Doğru bir karar verdiğine inanan ve başkalarının fikirlerinden etkilenmeyen yatırımcılar başarılı oluyorlar. Ancak bu kararı verirken hissi davranmamak da önemli. Gelişmeleri iyi değerlendirip objektif olabilmek doğru kararın alınmasında etkili oluyor. Duygusal davranarak verilen verilen yanlış bir kararda ısrar etmek büyük zararlara neden oluyor.

Gerçek yatırımcı; piyasaların geleceğe dönük beklentileri alınıp satıldığı için belirsizlikler ile yönlendirildiğini bilirler. Önemli olan bu belirsizlikleri, daha fazla bilgi toplayarak ve bunları değerlendirerek, en aza indirmek olduğunu düşünürler. Daha da önemlisi bunlardan gerekli dersleri alarak yaparlar. Bunu yapmak içinde oldukça esnek davranırlar.
İşbu sebeple kendinize  şu soruları sorun; Yatırımda prensiplere uydum mu?
Alım satım kararlarını ne kadarını uygun zamanda yaptım?
Uygun büyüklükte bir portföy oluşturdum mu?
 Bu sorulara verilecek yanıtlar yatırımcının kendisini doğru yada yanlış iş yaptığını ortaya çıkarmasına ışık tutar.
 Yatırım kararlarında etkinliğin diğer bir faktörü ise sadece kötü beklentilerin değil olası tüm sonuçların düşünülmesidir.

Hepinize hayırlı, helalinden kocaman kocaman kazançlar.
Yukarıda ki bilgileri yatırım hayatınız da kulaklarınıza küpe yapın.

Saygı ile,
Ümit Çoban 

ALTIN SABIR İŞİDİR

ALTIN SABIR İŞİDİR

Zarar  etmiş olan yatırımcıların yaptığı hareketlerden neler çıkarabiliriz onu irdelemek gerekiyor..
Altın - gümüş vb al satı eğer uzun süreli değilse hırsı ve hep kazanma arzusunu iradenizden atmalısınız... Sabır ve daha dikkatli davranışlar yapmak zorundasınız..
kuralları gene dilimiz döndüğünce tekrarlayalım...
1. sabır
2. kumar tipi hareketler yasak
3. az kar + az kar = çok kar
4. sadece altın tl şeklinde değil usd nin önemini kavramak gerekiyor..Özellikle zararlar tl-altın gram durumunda çok etkili
5. ortalama istatistik verilerimdir her 500 kuruş tl-altın gram da artış eşittir 20 usd lik ons da ki değişime.. banka komisyonlarını çıksanız 300 kuruş altın gram da kazandı iseniz usd-altın da 10 usd minimum dolar arttırmışsınızdır demek.. ons da bu yani 10 TL ons da TL olarak bırakır 10 usd ons başı dolarda minimum bırakır..
6. alırken ve satarken parça parça satış yapacaksınız.. bu yanlış anlaşılmıs sanırım 1000 gramı olan da 3-4 e bolmus bu yanlış .. onu şöyle düzelteyim 50-75 gram arası parçalayarak alsatı yapın...sermayenize göre bölün ona göre parçalayın..
7. param az diye sermayenizi küçümsemeyin..
8. olağan üstü bir durum yoksa ayda 2-3 kez deneyin al sat işini.. aşırıya kaçmayın.. olağanüstü durum olur günlük yaparsınız o ayrı ve istisnai günlerdir..
9. bankalara alış-satış komisyonu ödediğinizi unutmayın
10. Banka, alış:97 satış:98 TL yazar ama sizin alışınız 98 TL dir.. 97 TL olunca yani 1 TL artış olunca gram başı başa baş noktasına gelirsiniz... 2 TL gram başı artmalı ki gram 1 TL kar geldi diyebilesinz... ama 1 tl düşerse yani 97 TL olunca (bakın aslında düşmedi bile sadece banka alış rakamına denk geldi) o zaman yani 97 olunca banka satış 97 ama alış 96 TL dir.. yani 1 tl düştü ama Sizin kaybınız 2 TL dir..
11. cebinizde %15-20 mutlaka devamlı altın dursun...
12. ya hep TL ya hep usd ya hep dolar vb kesinlikle yasak...  cüzdanınızda farklı farklı çeşitli yatırım malları olsun
13.altın - tl gramını hem altın ons fiyatı hem de dolar-tl kuru etkiler unutmayın.. ALTIN TL DEĞERİNİ şöyle bulunur = ogünkü ons fiyatı/31,10 * o günkü dolar -tl kuru
mesela şimdi ons:1715 usd dolar tl :1,78 tl diyelim Türkiye'de altının gramı 1715/31,10 * 1,78 = 98,15 TL eder gramı altının Türkiye'de...
14. Altının dünyada ki para birimi usd dir..
15. gerçek altın alınacaksa Cumhuriyet,Ata, reşat, yarım,çeyrek, işçiliği a zolan bilezik vb tercih edin.. Gerçek (fiziki) altını uzun süreli yatırım olarak alın.. Kısa süreli fiziki alımlar yapmayın...

Bu kurallar ışığında yatırımlarınıza yön verin ve bir kez daha kendimize çeki düzen verelim...

Bol kazançlar,

Ümit Çoban
Ankara




9 Mart 2012 Cuma

HİNDİSTAN MUNZAM ORANI İLE BİLE ETKİLENMEYEN ALTIN DA ACAYİP OYUNLAR VAR..

euro/usd  paritesi 1,31 lere gerileyecek 1,32 den ,
altın tam tersi çıkacak..
kapanışa daha 6 saat var haftalık ama bu altın kapanışı ve bitişi 1706 yı kırabilecek mi ona bakacağız..
Ben temkinliyim..
düşmesi daha ağır basıyor...Ancak euro/usd 1,32 lere yaklaşmaya çalışmalı ki 1720 ve üstüne gidip çıkışın sağlam temellere dayandığını anlayalım..
ayrıca bugün altın dolara değil; tl ye bozdurma günüdür.. sabah belirttiğimiz gibi unutulmasın..  (günlükçüler için)...
doların çıkması daha sağlam duruyor da teknik olarak..
altının yükselmesi sanırım ayaklarının üstünde değil gibi...

NE BENİ BENİ KİMSEYİ DİNLEYİN..
SADECE KARI GÖRÜNCE KAÇACAĞIM DEYİN ,
PARÇA PARÇA ALACAĞIM SATACAĞIM DEYİN,
ALTIN-USD-TL PORTFÖYÜM OLACAK DEYİN

İŞTE SİZLER BU İŞİ BİLİYORSUNUZ DEMEKTİR ARTIK..

Sabah yazımız da ki haftalık kapanış hedeflerimiz önemli.. kapanış rakamına göre FED için pozisyon alacağız..

bu ay için 8 mart tarihi vermiştik (+-1gün)  hareketi gördük...

sırada 13 mart var... Siz o zaman hareketleri görün mü diyelim ki...
düz rakamlar kapanış 1710 üstünde olursa; FEDe kadar coşku, FED'den sonra hüzün,
1700 altında kapatırsa haftalık FED'e kadar hüsran; FEDden sonra mutluluk görülüyor..

98TL altın gramı altın-tl güzeldi hareketleri...

Fitch Yunanistan'ın notunu sınırlı temerrüte düşürdüFitch, Yunanistan'ın kredi notunu 'C' den 'sınırlı temerrüte' düşürdü


Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu 'C' den 'sınırlı temerrüte' düşürdü


Anlık haberler... Biliyorsunuz kredi kuruluşları anlık açıklama yaparlar.. önceden açıklama saatleri belli değildir..
ons sert çıktı.. birde AB  35 mil Euroyu serbest bırakınca ons fırladı..
BİZ DE SEYREDE KALDIK...
ŞİMDİ ANLADIK MI HER ZAMAN NEDEN ELİMİZ DE
HEM ALTIN
HEM USD
HEM TL
PORTFÖYÜ OLACAKMIŞ...
anlık haberlerde al sat birinden birinde olurdu.. ya da gördüğümüz gibi oluyor..

Anlık haberlerde hiç beklenilmeyen gelişmeler yaşar piyasalar, şok etkisi denilebilir belki de...

Peki Yunan notu ya da AB tahvil dağıtımı bugüne ve bu saatlere denk gelmesi tesadüf mü idi...
hayır..
Büyük eller gene oynadı ve yaptı yapacağını...
ve her zaman söylüyorum..

LÜTFEN PARÇA PARÇA AKDEMELİ AL VE SAT
CEBİNİZ DE DOLAR-TL-ALTIN GİBİ FARKLI VARLIKLAR OLSUN..
KARI GÖRÜNCE KAÇIN BOŞVERİN HABERİN DETAYINI..
EN TEPE YA DA EN DİBİ BEKLEMEYİN..



Değerli Arkadaşlar !

KARI GÖR KAÇ..
ya da DÜŞÜLERDE PARÇA AL KAP...
için canlı canlı bir örnek yaşadık..
1705 ten 1677e kadar gerileyen ons altın şu an 1695 lerde geldi..
hafta sonuna denk geldiğimiz için çok nadir alım yapmayı uygun görmüyoruz kendimize hiçbir zaman..
fırsatların yani 1680 de dün al 1705 de sat;  1680 de gene al 1 saat önce sonra gene sat gibi kısa metrajlı al satların yani  KARI GÖRÜNCE kaçmaların taktiğini belki birebir gördük..
uygulayabilenimiz de oldu..
seyredenlerimiz de oldu..
yerinde duranların rske girmeyip ne kar ne zararları da oldu...

onsun bu dalgalanmasından altını olup TL ye geçmek isteyenler faydalanabilir..
ABD dış ticaret verisi onsu arttırdı,
Tarımdışı doları arttırdı; onsu düşürdü...

altın TL ciller günün rekoru hatta haftanın rekoru ile haftayı kapatıyorsunuz hayırlı olsun...


altın-tl gramında haftanın belki de en yüksek rakamını yakaladık...
sabah belirttiğimiz gibi..

doların coşması hoş devamını bekleriz de... (ABD cari açığı coşkuyu engeller)

altın ons da daha geri çekilebilir beklentimiz hala devam ediyor...


1697 altında kaldığı sürece düşüşler gelebilir..
ABD dış ticaret açığı biraz frenliyor aşağı gitmemesi için belki onsu ama yukarı çıkışların cılız olacağı belli..

haftalık kapanış 1691 altında kalsın ki FEDe kadar düşürüp sonra uçuralım; yoksa FED bu altını yerin dibine çakmak için hazırlanıyor olabilir..
ABD cari açığı bizden beter ...

Bir veri iyi bir veri kötü geliyor..
bilerek yapılıyor sanki..
13 mart için prova mı yapılıyor acaba düşürmemek için..




varsayım = sonuç

Değerli Arkadaşlar !
Her zaman ve bu sabahta Size belirttiğimiz gibi biz açıklanacak öenmli veri öncesinde kendimizce beklentimizi dile getirir.. Ve beklentimiz olursa ons düşer ya d ayükselir diye açıklama yaparız.. Beklentimiz gerçekleşirse sorun yok.. Şimdi olduğu giib ons düşer..
Hatırlarsanız sabah 1705 te iken ons Tarım dışı ile 1660 yönünü vermiş idik.. yön veririz ah bir de net rakamı koyan biz olabilsek :)
Eğer veri tam tersi gelse idi arkadaşlar biz de tam ters köşe olacaktık...
yani demek o ki ..
yazdıklarım varsayıma dayanmaktadır.. Varsayım çökerse beklenti de çöker...

Bu yüzden karar açıklandıktan sonra yorum yapmayı sevmem...
karar açıklanmadan önce yorum yapmayı tüm riskine rağmen, tüm tepkileri alabileceğimizi bildiğimiz halde yaparız...
Bundandır belki bize kızgınlığınız belki de bize değer vermeniz..
Bir kez daha tekrarlıyorum lütfen yazılarımızı okurken sadece mesela 1600a düşecek ya da 1900 çıkacak diye yazdığımız ve aslında hepimiizin kolayına ve işine gelen yere bakmayınız... Varsayımımıza bakınız..

Varsayım yatarsa, biz de yatarız..

Ayrıca lütfen her veride bir tepki beklemeyin...

Aklınızda olsun çarşamba günleri açıklanacak İstihdam verileri Cuma günleri açıklanacak olan Tarımdışı için bir ipucu olması açısından önemldir.. Yani çarşamba günkü işsizlik rakamı tepki vermez piyasaalr bugünkü yani TARIMDIŞI İSTİHDAM daha çok etkilidir..

Bir de Marioyu AMB başkanı değil Bernanke (FED) başkanı etkiler altını.. Marioyu izleyin felan filana kanmayın..
Mario euroyu etkiler, eur/usd, euro paritesi ile ilgili iseniz bu adamı pür dikkat dinleiyn.. bir de borsacılar dinlesin.. doğrudan altına etkisi olamaz onun.. arada olabilir istisnalar bozmaz kaideyi..

sabah verdiğimiz ilk desteği test eder (1660 usdler) demedi demeyin bu altın...
yeni alımlar için hafta sonuna gireceğimiz için sakıncalı gördüğümüzü her zaman belirtiyoruz..
hafta sonu neler olur neler belki de..
kimbilir..
belirsiz..
bankalarımız da piyasalarda kapalı

ABD TARIMDIŞI İSTİHDAM ŞUBAT'TA 227 BİN KİŞİ ARTTI (BEKLENTİ: 210 BİN)


  • ABD TARIMDIŞI İSTİHDAM ŞUBAT'TA 227 BİN KİŞİ ARTTI (BEKLENTİ: 210 BİN) 

beklenen de 17.000 kişi geldi ALTIN ONSU 1691İ KIRMADIĞI SÜRECE  altın istediğimiz gibi düştü diyemeyeceğiz...
sakin sakin düşüşü seyredip.. desteklerimizi kırıp kırmayacağını görüp bekleyeceğiz

kapanış önemli görünüyor

Değerli Arkadaşlar !
Haftalık kapanışımıza bakacağız...
kapanış hep söylediğimiz 1697-1706 üstünde olduğunda FED e kadar 1750 belki üstünü deneyecek; ardından satış yiyecek..

kapanış, eğer bu rakamın altında özellikle 1660 kırılırsa 1625 ve hatta aşağı denenecek ve FED ile birlikte tekrar tırmanacak şekliyle yorumlanabilir..

Genel olarak FED'den eğer twist gibi ters bir hareket gelirse 1500 lere yolumuz görülür arkadaşlar...
Sakin ve temkinli olmakta fayda var...
Hopp düşecekmiş ya da hopp çıkacakmış ralliye gibi panik işlemlerden kaçınmalıyız
Değerli Arkadaşlar !

07 mart çarşamba günü açıklanan ABD İstihdam verileri aslında bugün açıklanacak olan Tarım dışı öncesine ışık tutması amacıyla açıklanan bir veri idi..
Çarşamba günkü açıklanan verilen bugünkü Tarım dışı için umut verici olmuştur..
Eğer beklentiler gerçekleşirse altın onsunda aşağı çekilme görebiliriz.. Dolar endexine bağllı doların yükselmesinden kaynaklanan bir düşüş diyebiliriz buna..

Aşağı gitmesi için 1692 ons rakamının kırılmasını bekleyiz ki 1660 lı rakamları görebilme ihtimali doğsun..
Başka bir deyişle veriler ile birlikte 1692 kırıldığında deneme yapacağı yer geçen döndüğü 1663 olacaktır.. Gene kırayım denemesini yapacaktır..
Veriler beklenilenin tam tersi geldiğinde biz de bakıp kalacağız oylece :)

Yunan takas olayı doping yapamadıysa bunda 1. dün zaten fiyatlandığı için ayrıca 2. gizli kapılar ardından bir fısıltı var sanırım ..

Ayrıca altın çıkma konusunda nazlı davranıyorken; ufak bir ses de sert aşağı inebiliyor..

Şu durum ve ekonomik durum da bu yönde..

günlük yorumlar ile işlem yapmayınız

Değerli Arkadaşlar !
Unutulmaması gereken bir hatırlatma da bulunmak isteriz..

SİZ SİZ OLUN PROFOSYONEL YA DA AMATÖR  GÜNLÜK YORUM YA DA AÇIKLAMALAR İLE AL SAT YA DA İŞLEM YAPMAYIN....
BANKALAR YA DA KOMİSYONLAR BUNA İZİN VERMEYEBİLİR..
AYRICA  GÜNLÜK İNİŞ ÇIKIŞ RAKAMLARI İLE HAFTALIK, AYLIK VB FARKLILILAR SERGİLER..

TL kredi notu

Değerli Arkadaşlar !
ne zaman verirler bilinmez ama derece kredilendirme kuruluşları (S&P, Fitch, vb) Türkiye  için olumlu ya da yukarı yönlü puan verebilirler beklentisine girdiğimizi belirtelim..
Bu da TL nin değerlenmesi anlamına gelecektir..

Orta vadeli bir beklentinin paylaşımıdır.. Gün gelir haberlerde duyarsanız kulaklarımızı çınlatırsınız..

13 Mart Q3 değil Twist2 daha yakın

13 Mart FED Toplantısı !
Değerli Arkadaşalr biliyorsunuz haftaya ABD FED toplantısı var ve herkes diline bir Q3 gelir gelmez miyi dolamış gidiyor.. Gelir diyenler de var daha erken gelmez diyenlerde..

Biz Sizi başka cepheye çekmek istiyor ve açıklıyoruz...
Türkiye'de ilk biz açıklıyoruz :)
Q3 ü biz gündemimize bile almıyoruz şu günlerde..
FED eğer çantadan bir şey çıkaracaksa o da tahvil satımı olacak..
Q1 ve Q2 olmak üzere 2-0 önde idi değil mi?
sonra Operation Twist  geldi 1 gol atıldı....skor 2-1 oldu...
 Twist'in atak üstüne atak sergilediğini seyrediyoruz, 2.gol ha geldi ha gelecek heyecanı sarıyor an geliyor..
İyice bastırdılar...
Bastırmaların sebebi rakipleri AB 2 adet LTRO (tahvil) yaptı ... Onların puan kaybetmeleri kuruşa metelik atan dünya ekonomisi içinde FED'in çok işine yarayacak..
İşte bu yüzden Q3 gelmeden ya Tvist gelmeli diyoruz....
Zaten q3 beklenirken Twist operation geçen sefer gelmiş ve bunu Q2,5 geldi diye yorumlamıştık :)
Sakallı Bernanke Amca çantasından ne çıkarır bilinmez ama Q3 ten önce bir Twiste benzer tahvile gitmesi daha yakın görülmekte.. Ayrıca menfaatine de.. Kötünün içinde iyi görülen, seçim öncesi AYNEN BİZ DE OLDUĞU GİBİ REKAMLAR İLE İSTATİSTİKLER ile oynayan bir ABD haftaya da Q3 açıklayacağını sanmam..
Bu yüzden fazla umutlanmamak gerekir..


Yunan takası bitti

Günaydın Arkadaşlar !
Yunan borç takası halledilmiş :)
12-18 ay artık Yunan işkencesi çekmekten kurtulacağız belki de haberlerden.. Daha sonra gene aynı teraneler konuşulcaak...
Borçları silinecek yunanların ama 20 20 martta ödemeyi yaptığı zaman bugünkü kararın önemi ortaya çıakcak.. yoksa üfürükten teyyare gibi uçup gidecek bu takas kararı da..

Altın (tl gramda) ve metalcilerin,
borsacıların,
eurocuların gözü aydın diyelim..
altın düşüş dalgasını erteleyebilir..
akşam ki ABD verileri de bu kararlara paralel gelirse..

akşama kadar borsalar dışında sert hareketler beklemek yanlış olur... Çin tarafından gelen en düşük enflasyon rakamları altının keyfini bozmuşa benziyor ki yukarı atak yapamadı..
ama metallerde haftanın en güzel rakamları cebe konulabilecek an ve dakikalar olabilecek düşüncesindeyiz..
bol kazançlar..

8 Mart 2012 Perşembe

Yarin ya da bu gece diyelim  çok şok haberler de gelmeyebilir..
Yunan takası, lakin yarın sabah 08:00 de açıklanması bekleniyorsa
%100 dolar
ya da
%100 altın

çok riskli olduğu için önermiyoruz...

Doların 1,74 lere gidecek mi? ya da tersi altının 1750 lere yol alacak mının bir bakıma cevabı verilecek bu gece...

Nakitte bekleyenlerin özellikle doları kıskaca almalarını tavsiye ediyorum... Elinizden kaçarsa (çıkarsa dolar) alıma girişmeye gerek yok..
Ama düşüşler de takip sıklaştırılacak..
hayırlı ve bol kazançlar

En tepe ve en dip yakalama gücümüz yok

Değerli Arkadaşlar !
çıkışın sahte olduğunu sanırım hepimiz anladık.. Mantarlar 1800 değil 2000 ler için türerken bir TERS VOLEYİ vurdu gene.. Bu sefer de ters köşe olmadık.. Altın daa son 3 haftadır ters köşe yatmadık.. Hata yapmadıkça korkumuz artıyor.. Yatırım da zaten 1 hata ahakkımzı var idi her 3 işlem için ama hatasız gidersek  korku daha çok sarıyor bizi...
Rabbim hepimizi büyük ters köşelerden, kurtlara yem olmaktan korusun...Hayırlı kısmetler versin..
Değerli Arkadaşlar,
KORKAK yatırımcının nasıl olduğunu ve nasiplendiğini yavaş yavaş gözlemliyoruz...
1660 al; 1696-1706 sattan sonra şimdi gene aşağıları bekleyeceğiz..
Bizim piyasayı kapatmamızı bekliyorlar..
Hele akşam ters haberler gelsin de görelim fırtınayı.. Gelirse altın düşüşlere gebe...
Eğer Haber yoksa altından da bir ses gelmez..

umarım küçük karlar cebe konuluyor, düşünce gene tekrar yerine konuluyordur.. Her iniş çıkışı yakalacagız diye kural yok hafta 1 yeter bile.. Günlükçüler için bu söylemimiz..
 ALTINI SATTIK MI .... RAHATLA .. İÇ ÇAYINI VE BAK KEYFİNE... YARIN BU ONS PEK GÜZEL SUPRİZLER İLE UYANDIRABİLİR SİZ..
Fiyatların dalgalı seyretmesinden dolayı KARI GÖR kaç taktiğimiz çok önemli..
Piyasa o kadar oynak ve spekulasyonlar var ki inan feleğimiz şaşabilir..

Aman arkadaşlar geri çekilme olursa sert kayar..

Takip edenler hatırlar daha Çin ( Asya) satış vermedi .. bunu not edip unutmayacağımızı hatırlatmıştık.. Bu satışı görene kadar GÜVENLİ LİMAN altın sözünü kendimize yasaklıyoruz...

TL gram al satında fazla kazandırmadığını biliyorum..
Lakin dünya altın-usd al satı ile yapıyorsa biz de bundan yararlanmayı arada deneyelim..

Bu arada felaket senaryoları 1640 onslarda başlayacaktır.. bu yüzden deneme yapabilir endişesi ile uyanık olup al- bekle-kaç yapacağız...
 EN TEPE VE EN DİBİ YAKALAMA GÜCÜMÜZ YOK...
Ayrıca, şunu paylaşmak isterim ki , hayatım da en tepe ve en dibi şansımın yaver gitmesi dışında yakalayabildiğimi ben şahsen hatırlamıyorum..

Bu yüzden Sizlerin de en tepe ya da en dibi beklemeye çalışmak yerine  TOTO-LOTO oynarsanız belki daha başarılı olabilirsiniz..

En tepe ya d adibi değil CEBE KOYACAĞINIZ KAR önemli..
Miktarı Sizin nasibinizdir..
Bir bakkal düşününün tüm malı satmak amacıyla açar dükkanı bazen siftahsız kapatır bazen hepsini satarak..
Nasip ve kısmetten ötesi yalan...
BEN İSTEDİĞİME MAL, MÜLK VERENİN TAKDİRİNİN DIŞINA ÇIKMAK İMKANSIZ.. BİZ SADECE EMEK HARCAYARAK GÖREVMİZİ YAPIP SONRASINDA, YA NASİP DİYENLERDENİZ..

Not: dizaynı ve tasarımı berbat siteyi ziyaret edip bu hafta 10.000 üzerinde tıklama gösterdiğiniz için teşekkürler eder Hakkınız helal etmenizi temenni  ederim..

Dikkat! ATM'LERDE SAHTE PARA


Bankamatiklerden para çekerken yanınızda para dedektörü bulundurunuz :)
Bankaların ATM’lerinden aldığınız paraların sahte olup olmadığını kontrol edin.

Bankacılık işlemlerini ATM'lerden yapan birçok vatandaş, Şikayetvar'a gönderdikleri şikayetlerle yeni bir iddia ortaya attı. "ATM'lerden çektiğiniz paraları kontrol edin" diyen vatandaşlar ATM'lerin sahte para verdiğini ve parayı aldıktan sonra sahte olduğunu fark ettiklerini kaydettiler.

Bankalar suçu taksicilere atıyor Vatandaşlardan gelen şikayetler sonrası ATM'lerden çekilen sahte paralara dikkat çekmek isteyen Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, "ATM'lerde sahte para olduğuna dair çok fazla şikayet alıyoruz. Para çektikten sonra sahte olup olmadıklarını mutlaka kontrol ettirin. Vatandaşlar 'ATM sahte para verdi' derken bankalar ATM'lerde sahte paraları tespit edici düzeneklerin olduğunu belirttiler. Şikayetlere 'Kötü niyetli mağaza çalışanları ya da taksiciler de vatandaşın ATM'den çektiği parayı kendisinde daha önce bulunan sahte para iledeğiştiriyor ve bu para sahte diyerek vatandaşı dolandırıyorlar' diyerek yanıt verdiler. Kimse sorumluluk almayınca mağdur yine vatandaş oluyor" diye konuştu.

Lütfen: Bankamatiklerden para çekerken yanınızda para dedektörü bulundurunuz :)

AKILLI BİRİ

AKILLI BİR YATIRIMCI !
Her önüne gelen ekonomik takvim ile ilgili iner çıkar varsayımına kapılmayacaktır..
Dakika başı bilgisayar başında şu veri var düşermiş ya da çıkarmış demeyecektir.. Her veri ve kaynağın ya açıklanmadan önce ya da açıklandıktan sonra fiyatlanacağını aklından çıkarmamalıdır..
Büyük Baba Bernanke ya da Savaş deprem gibi şok etkili konuşmalar ya da olaylar dışında  hiç bir ekonommik veriye anında cevap verilmediği artık bilmeliyiz..
ayrıca
ABD,
Asya,
Londra gibi 3 büyük piyasa ile yön veriyorsa kendine altın bu 3 piyasanın olaylara olan tepkisini sezimlemek gerekir..
15:30 da veri açıklandı aaa 15:35 oldu tık yok vb gelişmelerine kendinizi sokmayınız; ayrıca pc başında kalıp kendinize ve sağlığınıza zarar vermeyiniz..

SİZ ALTINCILAR; AMB BAŞKANI MARİOYU KAL'E FAZLA ALMAYIN... AMA HAFTAYA KONUSACAK OLAN FED BAŞKANIN BERNANKE'Yİ SAKIN HAFİFE ALMAYIN..
AYLIK TÜM KONUŞMALARINI DİKKATE ALMAYACAKSINIZ TABİKİ BİR FAİZ VE PARA POLİTİKASI TOPLANTISINDA BİR DE SENATOYA HESAP VERİRKEN BU ADAMI DİNLEYİN.. ONUN DIŞINDA ZATEN FAZLA TÜYO VERMEZ.. KONUŞMASI LAF KALABALIĞI İÇİNDİR..

Ayrıca herşeyi bilenler YUNAN BATMAZ YA DA BATIRMAZLAR  diye net konuşmaları bizi güldürmekte... Neden batırmasınlar ki? Belki koboy olarak denemek isteyecekler.. bakalım bir ülkeyi euro bölgesinden atarsak piyasanın tepkisi ne olacak? Halkların tepkisi ne olacak?  AB içinde bir ülke batarsa, bunun sonucu ne olacak?  Ya da diğer birlik ülkelerine ders niteliğinde bak fazla sırtımızda taşıyamayız yunan'ı attık Sizi de yaparız diye şantaj olarak kullanamazlar mı?

Hadi diyelim Yunan'ı kurtardılar? Ya İrlanda  ya Portekizi ya İtalya ve İspanya gibi devleri ne yapacaklar! Ya boynundan büyük işlere kalkışıp Türk gücünü Ermeni gücüne değişen Fransa ne edecek?
Yunan da harca para ve boş parayı, portekize ver eeeee sonra herkes VER BANA VER BANA DEMEYECEK Mİ? Sen evladına para ver o bile çalışmaz... BABA parası varken yorulmaya ne gerek var...

EY ! YUNAN BATIRMAZLAR DEYİP, TAKASA TÜRKİYE'DEN KENDİ BANKALARININDA  KATILDIĞI İÇİN ONLARIN SÖZCÜLÜĞÜNÜ HATTA YUNANIN KURTARMASI İÇİN BİR NEVİ YARDIM EDEN ZEHİRLİ MANTARLAR  ... Gözünüzü açın YUNANİSTAN BATTI... zaman kazanımları oynanıyor.. yakında İMF, Dünya bankası TROYKA adıyla çeşitli ülkeler özelleştirme ile soyarlar Yunan'ı...
Sahi Sizin bankalarınızda YUNAN'a beleş para veriyor biliyorsunuz değil mi? Türkiye'de birkaç bankanın patronu da Yunan takasına katıldığını biliyoruz...

piyasalar Yunan batarsaya oynuyor.. batması TINNNN diyecek piyasalar.. Ralli yani yükselme Yunan kurtarilirsa olacak..
Yani oOLUMSUZ HABERDE DİPLERİ GÖREMEYEBİLİRİZ AMA OLUMLU  HABERLERDE BORSALAR PARİTE VB UÇTUĞUNU GÖRÜRSEK ŞAŞIRMAYALIM...

Değerli Arkadaşlarım !
Yunan olayını şöyle düşünün deyim yazımı bitirelim..
Allah uzun ömür versin ..
80 Yaşında bir insan düşünün ve kanser.. çok az ömrü kaldı belki .. ama yıllardır yatıyor yatalak evde.. Onun ölümü bir nevi bayramıdır değil mi? Evlatları en kadar üzülse de çekmedi kurtuldu derler değil mi? Ölümü ani olmadığı için acısı az olur değil mi?
İŞTE YUNAN OLAYI DA BOYLEDİR..




zehirli mantarlara dikkat !

Değerli Arkadaşlar !

1790 dan altın dönüp 1690 ve aşağısına indiğinde 1500 e gidiyor diyen mantarlar türediği gibi gene 1700 üstüne çıktı giidyor 1900 lere diyen mantarlar da türeyecektir..
Bahara adım adım yaklaştığımzı şu günlerde bir kaç ay sonra rahmet yağmurları ardından mantarlar da türer.. Yağmur berekettir zaten.. Mantarları da türetir.. Ama mantarları alırken dikkatli olmak gerekir.. Zehirlisi de vardır..
Değerli arkadaşlar !
1900 e gidiyor diyenler için de daha erken ... zamanı değil.. HANİ DERİZ YA HEP DÜŞECEK DEĞİL YA? ÇIKAR DA BU... İŞTE ŞİMDİ BUNU YAŞIYOR ASLINDA... Ama Zehirli Mantarların unuttuğu şu var bu yükseliş sahte bir yükseliş.. onlar 1900 diye kafalarını çıkardıkça bilinçli köylümüz zehirli olduğunu farkedip bası bası verecektir... Tabi ki dağa topuklu ayakkabı ile gitmiş sosyetenin gözdelerinden Ayşe hanım hepsini toplayacaktır hem de şifalı niyetine :)
Şaka bir tarafa arkadaşlar, altında ki bu çıkışı farkedip Sizinle paylaşmıştık.. ama bu çıkışın şimdilik sahte olduğunu görüyoruz.. haftalık kapanışını görmeden gerçek toparlanmadan bahsedemeyeceğiz..

Yazılarımız kendi kendimize soru ve senaryolar ile yazılmaktadır... Yanlış düşünülmeisn.. yazı ve yazma stilim budur bilen bilir zaten... Forumlarda da tek başına yazarken de boyle yazarım...
Sonra deli mi bu adam denilmesin  :)

korkak bir yatırımcı

Değerli arkadaşlar !

 bu yazıyı kaleme alan kişi yatırım konusunda tamamen KORKAKtır..
karı görünce cebe atar mantığı vardır..
AZ KAR + AZ KAR = ÇOK KAR
çok kar elde etmektense az zararla nasıl yatırımı geri alabilirim düşüncesi ile hareket eden biridir...
piyasanın ne kadar oynak; oyuncuların ne kadar acımasız; para mevzu konusu olunca insanlığın ne kadar kalleş olduğunun farkında olan biridir..
grafikleri, indikatörleri çizebilecek bilgi ve tekniğe sahip iken onların kocaman bir yalan olduğunu  bilip kal'e almayan biridir.. ya da tam anlamıyla FALA İNANMAM AMA FALSIZ KALMAM diyenler gibidir..
Grafikler işlem olduktan sonra çizilir.. İşlem olmadan çizilen grafiğin içine edilir..
Haberler, basın, onların uşakları kafalarınız her zaman karıştıracak.. Ekmek paraları odur bunların...
 Bir de egolarını tatmin etmek isteyen sinekler ile doludur piyasa...
ŞU İNTERNET ORTAMI ADAM DEĞİL...
KALEMİ OLAN YAZIYOR...
KONTROL MEKANIZMASI YOK..
ÜFÜRÜKTEN TEYYARE SELAM SOYLE O YARE...
GİTMİŞTİR İNŞALLAH SELAMIMIZ...


 Ümit Çoban
Ankara


dolar ne oldu sana ?

Dolara ne oldu ?
hani 1,80 lere gidecekti  -- 1,82 lerde çay içecek - 1,85 lerde sef'a sürecektir..
Hani nerde hayallerim gibi oldu çoğumuzca..

Değerli arkadaşlarım,
dolar çıkarken 1,90 türkülerini , dolar düşmeye başladığında birazdan istek çalacak oaln dolar düşecek diplere şarkılarına kulaklarımızı kapatalım...
Bu dalgalı kur da KARI GÖRÜP KAÇARAK  , Az kar  + az kar = çok kar demek diyerek al sat yapacağız.. bazen günlük al sat yapacağız AFERİN BEN NEYMİŞİM BE... diyeceğiz ama asla havalanmayacağız...
Mütavaziliği elden kaybetmeyeceğiz..
düşünce alacağız, çıkınca satacağız... hep bunu yapacağız.. ne zaman ters köşe olduk o zaman duracağız .. bekleyeceğiz o gelecek geri geri bizim yanımıza..
ALDIĞINIZ VE SATTIĞINIZ DA SİZ DEĞİL O SİZİN KUCAĞINIZA GELECEK.. Dolar Sizi değil; Siz doları yönetmelisiniz..
güzel sözlerdi başa yerlerde duyduğumuz da kulaklarımız çınlar artık :)

Değerli arkadaşlarım !
dolar gene 1,90-2 arasını görecek mi EVET..
dolar gene 1,60  rakamları görecek mi?  EVET...

bu nasıl yorumcu ya düşerse de EVET diyor, çıkarsa da EVET diyor diyeceksiniz... ilk önce ben YORUMCU değilim bunda anlaşalım.. Yatırım yapan ve yaparken de bilgi ve birikiminin zekatını veren bir insanım..
EVET arkadaşlar, dolar çıkacak 1,90 lara  ve inecek 1,60 lara diyenler haklılar..
ama 1,60 - 1,90 arasında çok dalgalanmalar olacak GELİN BUNDAN FAYDALANABİLECEĞİMİZ kadar faydalanalım.. ters köşe olduğunda yatalım biz de :)

Yok efendim altın uzun dönem yatırımıymış? Ne kadar efendim en az 6 ay kalacakmış..
İyi de kardeşim 8 aya geldik hala 110 olmadı altın hani nerde..
değerli arkadaşlar ALTIN KAĞIT olanı DEĞERİNİ KAYBETTİ.. silah çıkıp mertliğin gittiği gibi.. Çok çok uzun 3-5 yılın dışında uzun dönem lafı etmesin kimse...
AYRICA BU DÜNYAYA ASIRLIK ÇINAR GİBİ KAZIK OLMA NİYETİNDE OLAN KİŞİLER ALTIN AL YAT DİYORLAR... ÖBÜR TARAFTA GEÇECEKSE YATIRALIM :)
ALTIN AL YATIR.. YATIR .. YA TL EY İHTİYACIN OLURSA NE EDECEKSİN.. YA 105 TEN ALDINSA 95 LERDE 10 TL ZARARINA SATMAK ZORUNDA KALINDIĞINDA HANİ NERDE KALDIK UZUN DÖNEM YATIRIMIN...
BU YUZDEN %100 ALTIN YAKAR..
BU YUZDEN PARÇA PARÇA AL SAT YAP..
DÜŞÜKTEN ALDIĞINI BEKLE UZUN SÜRE AMA GRAFİKLER REKOR YAPTI YA DA REKORA %10 YAKLAŞTIĞINDA YÜKLÜCE ALIMLARDAN KAÇINALIM..


Not: İşlerim dolayısyla arada yazamıyorum.. konular bazen birbirinden kopuk olmakta...
ayrıca Sitenin kullanışlı olmadığını biliyorum... web masterlkik deneyimim yok art şu web saldırılardan bile kurtaramadım kendimi..

Anlaşılmayan yerde sorun lütfen, yanlış anlaşılmaktan iyidir..

1660-1680 arasında alınan altınların 1697-1706 ilk satış durağı

Değerli Arkadaşlar !

genel bir soruya cevap niteliğinde fikirlerimi paylaşıyorum..
ONS ALTIN 1660 LARDA 1680LERE KADAR DİYELİM ALINILAN ALTINLARIN 1697-1706 İLK SATIŞ DURAĞI OLABİLECEĞİNİ PAYLAŞALIM..
DEVAM DİYENLER 1706 KIRILIP 1714 GÖRMEDEN RAHAT OLAMAYACAKALR..
ALTIN HAFTALIK 1697 1706 ARALIĞININ ÜSTÜNDE KAPATIRSA ABD MERKEZ BANKASINA KADAR  ÇIKIŞI HIZLANDIRIP FED İLE BİRLİKTE 13 MART DARBE GELEBİLİR.. DAHA VAR 13 MARTTA AMA
BİZ ŞİMDİLİK GERÇEK OLAN KARA BAKALIM..
TERCİHİ YAPALIM..
KISMET DİYELİM

özetle : 1660-1680 arasında alınan altınların 1697-1706 ilk satış durağı

GÜMÜŞ VE PLATİNİ İKİ ÖNCE 32,600-800 ARASINDA GÜMÜŞÜ ; 1610-1620 ARASINDA PLATİNİN DÜŞÜŞÜ YAVAŞLADI ARTIK ALTIN DA DÜŞMESİ DURUR DİYE PAYLAŞMIŞ İDİK..

GÜMÜŞ  ŞU 34 VE PLATİN 1640 İLE UMARIM İYİ KAZANDIRMIŞTIR..

 BUGÜN 8 MART.... DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜZ KULU OLSUN..
ŞUBAT SONU BU AY İÇİN VERDİĞİMİZ TARİHLER ARASINDA 8 VE 13 MART VARDI DEĞİL Mİ..

GEÇMİŞ YAZILARIMIZI VE SENARYOLARIMIZI OKUYUN VE 8 MART GELİNEN NOKTA ORTA DA BİRİNCE SENARYO ÇIKTI..
SIRA 13 MART HAREKETLİLİĞİNDE..

NOT: Değerli arkadaşlar kendi istatistiklerimizde 22 şubattan beri hata yapmadığıumızı gözlemledik..  Lütfen karı görünce kaçın... Bir hata yaparsak tüm karı alıp götürmesin.. Hata yapmadıkça korkumuz çoğalıyor.. Çünkü bir yanılma bizi bekliyor olacaktır..
İnşallah çok kazanan az kaybedenlerden oluruz hep..
unutmayın her 3 hamleden sadece 1 hata yapma hakkımız var...

8 mart ( Q3 yok mu yoksa) :)

DEĞERLİ ARKADAŞLAR !

YUNAN TAKAS OLAYINDA ARTIK SON RAUND.. %75 ten aşağı katılım olursa Yunanistan ACI SON.. Şu ana kadar %60 olduğu söyleniyor gelen haberler arasında... 11:00 den 22:00 ye kadar teklifler sürecek.. Ve yarın açıklanacak sonuçları..
Değerli arkadaşlar, artık piyasaların kötü haberlere o kadar alıştı ki ; bu yüzden olumsuz haberler piyasanın umrunda olmuyor çünkü fiyatlamış oluyorlar.. Olumlu haber de ralli gelebilecektir..Borsalar başta olmak üzere..
Takas %75 altında olduğunda borsalar ve euro cephesinde özellikle borsaların banka kağıtlarında büyük çöküşler görebileceğiz.. dolar da sert bir yükseliş görebilecekken Altın onsunda o kadar sert düşüş beklentisine girmek hayalcilik olur.. Altını FED yani ABD düşürecek ya da düşürür..
Takas %75 üstünde gelirse parite yükseliş, dolar da cansızlık görülür ki altın onsu hafif hafif yukarı toparlar kendini..

Değerli Arkadaşlar !
Dış basından hoş olmayan kokular geliyor kulaklarımıza.. FED parasal genişlemenin (Q3) enflasyon etkisinden ve büyümeyi olumsuz etkileyeceğini bildiğinden büyük bir riske girip piyasaları belirsizliği kısmen sokup yeni bir tahvil projesi ile gündemdeymiş.

Bu yoksa geçici olarak Q3 ertelenecek anlamı mı taşıyor.... Aman Allah'ım bu Bernanke'den Q3 bekleyenler hayal kırıklığına mı uğrayacaklar bu ay da :) Şaka bir tarafa değerli arkadaşlar bu söylentinin ihtimali bile altında kabusa döner... Aklımızı başımıza alalım yüklü alımlardan kaçınalım, en azından önümüzü görene kadar.. Altınsız da kalmayalım tabi ki...
Bernanke ve FED yöneticilerinden çoğu diyormuş ki Q3 olmasın bu hem enflasyonu ve büyümeyi olumsuz etkiler ayrıca emtia (petrol başta olmak üzere) zaten fiyatlar yukarı da iyice yukarı gitmesine sebep olacak ki bu da ekonomik kaos demektir... HAKLILAR DA bu çerçeveden bakılınca..

Ama, bazıları da efendim seçime giriyoruz biraz halka hoş görünmek gerek Q3 gelsin, bankalara para gerek Q3 gelsin, ABD tahvil faizleri %0 lar da gelsin Q3 diyenler de var.. Onların çerçevesinden bakıldığın da onlar da haklılar kendilerince..

Kimin haklı kimin haksız olduğu biizm umrumuzda olmasın... Bizler düşünce alıp karı görünce satarak TOM (kediler)  lar karşısında Jerry (fare)gibi oynayacağız.. Nasıl 1660 larda alınp 1697 lerde boşaltacaksak; doları nasıl 1,75-74 lerde alıp 1,78-79 aralığında  ( 1,7620 de tetiğe geçerek) satıp düşünce yerine koyma taktiğini güdeceğiz..

2012 çok dalgalı geçecek denilmişti ve geçiyor da aslında..

Yunanistan'ın borç takası ile ilgili en kötü senaryo !


Yunanistan'ın borç takası ile ilgili en kötü senaryo ! 




Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'a ise takas işlemlerine katılım oranının, müzakerelerin sona ereceği bu akşam 22.00'ye kadar yüzde 100'e ulaşacağına inanıyor. Ancak nihai karar yarın Eurogroup tarafından alınacak.

Yunanistan'ın borç takası ile ilgili en kötü senaryo ise Yunan devlet tahvillerinin takas işlemlerine katılım oranının yüzde 75'in altında kalmasıyla ilgili.

Bu durumda Yunanistan'ın iflası resmileşmiş olacak. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ise bir başka tehlikeye dikkat çekti. IIF, Yunanistan'ın iflas etmesi olasılığında bunun 1 trilyon euroluk bir zarara yol açacağını açıkladı.

7 Mart 2012 Çarşamba

Euro/usd  paritesi;
1,3102 i kırıp 1,30 seviyesine inme telaşına kapıldı.. yarın saat 11:00 kadar gerçekleşecek olan yunan takas olayı ve AMB fazi (14:45) kararına kadar..
bu durum yani euro/usd paritesinde ki düşüş; doların değerlenmesi anlamına da geleceğinden altın onsu da geriye çekmeye çalışır..

aks, takdir de yani euro paritesi 1,3103 rakamını aşağı yönlü kıramadığı sürece kimse altın ons da orta dereceli sertlikte düşüş beklemesin diyebiliriz..
Değerli Arkadaşlar !
dün akşam ve sabah paylaştığımız gümüş, platin toparlanması olabilir altında bir nebze bunları takip edebilir denilmiş idi..
şu an platin ve gümüş %1 üstünde artış ile soluklandı... Yeni alımlar için değil belki  ama var ise kar satışları için tetikte olunmalı..
altın ise 1665 te aldığı toparlanma ile 1680 üzerinde şu an seyrediyor..
kararsız seyir devam ederken dün 1665 lerde alım yapanlar kısa vade  korkak satışlar için hazırlıklı da olmak gerekli..  çünkü bu seviyeler o bizim meshur 1679-1682 arası seviyeler.. aşağı sarkmasından korkalım.. dün yapamadığını bugün yapabilir diye..

HER ZAMAN DÜŞÜŞLERİ ALIM FIRSATI; ÇIKIŞLARI KAR SATIŞI OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ..

YOKSA ALTIN 1900 HAZIRLIĞINA MI GİRİYOR

Değerli Arkadaşlar !

Altın Borsasında gezinirken (sanal ortamda) bir sey dikkatimizi çekti ve heyecanlandık..  Bu bilgiyi Sizinle de paylaşmak istedik...
200 günlük ve yıllık ortalamalara baktığımız da  Altın piyasasında geçmiş grafiklerde TERS OMUZ BAŞ OMUZ un başladığını değil oluştuğunu yani bittiğini gözlemledik...

2008-2009 yılı ekonomik gelişmelerin 2011-2012 ile benzerliklerinden bahsetmiştik aylar öncesinden beri..  Altın piyasasında da benzerlikler söz konusu...
Grafik olmadan daha doğrusu grafikleri yanlış okuyan ya da okuyamayan arkadaşlarımız için sade bir dil ile izah edelim..
Değerli arkadaşlar !
Ters Omuz - Baş - Omuz un
 birinci omuz  13 sep-20 Oct arasında (1920)
Baş (ters) : Decab-04Jan- 10 Feb aralığında  (1550)
ikinci omuz: 29 feb de ki satışla gerçekleştiğini görüyoruz.. bitimi için çaba gösteriyor 1672 üzerinde durduğu sürece..

Değerli arkadaşlar...

Ters baş ile ikinci omuz 1672-1550 = 122 usd ediyor...

peki altın 29 Şubatta kapanışı kaç iken satış yedi 1787 değil mi? o zaman 1787 - 122 =  1665 ...
dün kaçtan döndü peki 1665...
Değerli arkadaşlar, Şimdi tezimizi sunuyoruz ve lütfen pür dikkat algılansın; tek isteğimiz yanlış anlaşılmasın sadece..

Şimdi biz diyoruz ki EĞER ALTIN 1665 ALTINI GÖRMEZ İSE İKİNCİ OMUZ BİTMİŞTİR VE İNİŞ ÇIKIŞ YAPA YAPA GİDECEĞİ YER YANİ HEDEFİ YIL İÇİ  1787 + 122 = 1909 OLACAKTIR.. HER İNİŞ VE ÇIKIŞTA RAKAMLARIN NET OLMAYACAĞIMIZI BİLDİĞİMİZE GORE 1900 DENEMESİ OLACAKTIR DİYEBİLİRİZ..

EĞER 1665 ALTINI GÖRMEZSE diye cümleye başladığımızı lütfen unutmayınız...
Peki düşerse ne olur diyelim 1600 olursa ne olur diyecekseniz o zaman toparlanıp çıkması daha da yukarılara olacaktır diyebiliriz..

Ayrıca arkadaşlar , her ne olursa olsun düşüşün yeni bir zirve yapmak için hazırlık yapabileceğini unutmayacağız..
ALTIN KURALDIR... HER KAR SATIŞI SONRASI YENİ BİR ALIM İMKANI DA SUNAR BİRİLERİNE...

AYRICA, Arkadaşlar !
Altın eğer çıkışının ardından 1820yi gene kıramadan geri dönerse işte düşüş felaketleri o zaman senaryolanacaktır.. GEÇEN SENE Kİ REKORUNUN ARDINDAN ... İKİ KEZ DENEDİ 1800 KIRILMADI..

ALTIN DÜŞMEYE BAŞLAYINCA DÜNE KADAR 1800 OLACAK DİYENLER ŞİMDİ UNUTUP HERŞEYİ 1400 OLACAK DERLER; BU KLASİKTİR... DÜŞERKEN DÜŞECEK ,ÇIKARKEN ÇIKACAK DENMESİ... DAHA SAKİN HAREKET ETMENİZ EN MANTIKLISI...

EN DİBİ ARAYALIM AMA BULABİLİRSEK :)

NOT: HERKES AĞIZ BİRLİĞİ ETMİSCESİNE ÇOK KÖTÜ SENARYOLARDAN BAHSEDİYORLAR... AMA DİKKAT EDİLİRSE YAZILAR BİRBİRİNİN KOPYASI...
HEPSİ AYNI MERKEZE Mİ HİZMET EDİYOR YOKSA AYNI KAYNAKTAN MI BESLENİYORLAR İLGİNÇ..


Değerli Arkadaşlar !

Kısa vadeli al satların riski de getirisi gibi fazladır. Bu yüzden kısa vadeli al satlardan uzak durmanızı hep tavsiye ediyoruz.
Kısa vadeli al satçı iseniz eğer KARI GÖRÜNCE HEMEN KAÇIVERECEKSİNİZ..
orta ve uzun vadeli altıncılar ise alım yaparken biraz daha aşağıları bekleyecekler..
Ama her zaman en az%15-20 kadar altın cepte olursa fena olmaz..

Adam Olacak Çocuk

Değerli Arkadaşlar !

Her çıkışın yeni bir düşüşün habercisi olduğunu;
Her düşüşün yeni bir zirvenin habercisi olduğunu;

neden hep unutuyoruz da;
düşerken düşecek düşecek,
çıkarken de zirveye rekora gidiyor gidiyor diye akıntıya kapılıyoruz...

BARIŞ MANÇO sağ olsa idi ADAM OLACAK ÇOCUK yarışmasından ders çıkarırdık ama  :)

genel bir değerlendirmeli paylaşım idi; aslında yaptığımız en büyük hatamızı paylaştık kendimizle..

karışık piyasalar

Tüm Dünya piyasalarında karışık ve puslu bir hava mevcut iken.. Bizlerin yarın için GÜNEŞLİ GÜNLERDEN ya da yarın için FIRTINALI GÜNLER den bahsetmemiz sözkonusu olamaz..
Dünya borsaları ve piyasaları çöküşte...
Yarı yüzme bilen ve gemiden  denize düşmüş biri gibi  çırpınmakta ve çırpınışı ile boğulma tehlikesi ile karşı karşıya..
işte piyasanın şu an ki durumu bu...
Peki şimdi ne yapılmak isteyecek, büyük traderler
1. traderler:  Gemiden bir gönüllü inip kurtaracak, cesareti ile alkışı hak edecek.. ( Biri çıkıp altın yüklü altın alacak; mükafatı yani KARI cebe koyacak)

2.traderler : Bunlar gemide bekleyecekler.. Geçen ben düşmüştüm bir şey yapmamıştı diye hareket bile etmeyecekler.. ( 1790 dan altın satıp sen değilmiydin beni düşüren bu hallere deyiip altına dokunmayacak ve altın 1600 ve 15** lere gidecek) bu senaryoyu uygulayacak olan hala satış yapmayan ASYA lılar olabilir..

işte değerli arkadaşlar; para babalarının belirlediği piyasa da bir oyuncu olmaktan ileri gidemediğimiz için bizlerin yapması DELİ CESARETİ  ya da YARI İMANLI HOCA  veya YARI BİLGİLİ DOKTOR şeklinde davrandığımızda mallmız, sağlımız hatta imanımızdan çıkarabilecektir. İşbu sebeple bu durumda Balığı olmayan Akdenizde olta atmak yerine  balıkçıdan balık almalarını tavsiye edebiliriz.. Boşa uğraşmamış olurlar... Bu yüzden az da olsa altın ile yola devam etmek daha akıllıca olacaktır..
1790 ons da iken satılan altınlar için  altınsız yola devam etmenin tren kaçırabilme ihtimali de söz konusu olduğu için bir parça yerine koymaları daha akıllıca..Hem 1790 da satılıp bu seviyelerden konulduğund adaha çok altın alabildiğimiz bir gerçek.. ALTIN MİKTARI ARTTIRMAK  da bir karlı yatırımdır...
Siz siz olun
AZ KAR + AZ KAR = ÇOK KAR

unutmayın :)
bol kazançlar,

1680 önemi

Değerli Arkadaşlar !

Dünde paylaştığımız gibi 1679-82 aşağısı için bir haftadır uyarıda bulunuyorduk.. Çünkü düşüşün habercisi olacaktı diye...
1680 altında kalmaya devam ediyor ve haber beklediği net belli olan altın 1682 üzerine çıkabilirse biraz rahatlama (kısa vadeli çıkışın ardından satış) yaşanabilir;  aksi takdirde 1616 desteği şu an orta vadede görülmekte..
bu yüzden ABD borsaları ve Asya borsaları dahil hızlı iniş gösterirken bu karamsar tablo da büyük alımlardan sakınalım...
özet ve düz rakamla 1680 üstünü geçici bir ışık olarak görelim..  Çıkamaz ise 1680 i dağ başında kar da mahsur kalmış kurtarma ekibine bekleyenler gibi korku içinde olalım..

TL den alım bekleyenler; doların biraz daha yavaşlamasını bekleyip dolar kurunu takip etmelidirler..
Yukarıda belirttiğimiz 1680 üzerini kıramazda satış yer ise eğer altın grmı 92 ler bile hayal değil gerçeğin ta kendisi olur..

7 mart

Değerli Arkadaşlar !
Günaydın ve herkese bol kazançlar...
Altın geçen hafta çarşamba yediği darbe ile önce 1697-1725 bandına takıldı ardından ikinci satış dalgasını da dün yiyerek 1665 den döndü....
1.satış dalgasının ardından ons 1715 lerde iken ikinci satış dalgasına hazır olalım (50-100 arası) geri çekilme olabilir diye paylaşılmıştı.. 50 usd geri çekilip döndü.. Biz 1650 li rakamları bekliyorduk olsa şaşırtmayacaktı bizi..
Bu düşüşü grafiklerde de görebilirsiniz..
1. dalga: 1790-1690
2.dalga: 1715 - 1665

şimdi sırada üçüncü dalga var ama biz şahsen hafifi bir toparlanmadan sonra bunun olabileceğini yorumluyoruz.. Bunun için özellikle bugün kü ABD ve yunan cephesinden gelecek haberler yarin ki  AMB faiz kararı ve Vuma günkü ABD istihdam verileri bizi 13 mart ABD merkez bankasına götürecek..

Sahi arkadaşlar dün Avustralya faizi düşürdü; 15 Martta biz Hindistan'ın faiz düşüreceğini bekliyoruz... Gayet Avustrulya tahminimiz gibi Hindistan tahminimiz de tutarsa yani faizler düşerse ; düşük faizle altının çıkış yaptığını biliyoruz.... Neden bu iki ülkeye dikkatimizi çektiniz derseniz.. Biri ( avustralya) en büyük altın üreticisi diğeri Hinidistan en büyük altın tüketicilerinden biri..

Gümüş 32,750 ve platin 1610 gördü onlar biraz hafif de olsa yukarı çıkışlar yapabilecektir.. Günlerdir düşer düşe bir hal oldular....
Gümüş 37,50 ons dan, plaitn ise 1740 ons dan geldi buralara...
Ayrıca euro/usd paritesi 1,3110 kurunu kıramadı ki hem gümüş hem platin hem de euro/usd paritesi HOPP DUR YAVAŞ dedikten sonra altın da dinlenecektir..

Tahminlerimizin kısa vadeyi kapsadığını orta ve uzun vade ile kıyaslanmaması gerektiğini lütfen unutmayalım.. Uzun vadeli tahminlerin de yarın beklemeye kalkışmayacağımız gibi...


Dolarcılar; doların dalgalı iniş çıkışında AL KARI GÖRÜNCE SAT ve ardından DÜŞÜNCE YERİNE KOY tekrar taktiği ile karlar edeceğini tahmin ediyoruz..   bir daha değinemezsek unutmayın arkadaşalr dolar 1,8020 yi geçmeden rallisinden ; 1,7620 kırmadan düşüşünden söz edemeyeceğiz..
Lütfen İMKB yi rakamsal olarak takip edin, eğer 2 ya da 3 iş günü 58.000 altında kalırsa bu 53,000 lere gidecek anlamı taşır ki o zaman 1,85 ve yukarısı dolar için sözkonusu olabilir..
Aksi takdirde borsa sert iniş ya da belirttiğimiz seviyeyi kıramazsa dolar hayal kırıklığına sokabilir kısa vadede ralli bekleyenleri...
Doların bir süre yerde gezindiği için hafif yukarı yön alması kar realize edenlerin dolar alıp çıkardı diye yorumlanabilir ki bu da gayet normaldir.. Çünkü uzun süre aşağılarda gezdirdiler doları.. Bu yüzden doların çıkacağını bu günlerde tahmin etmek ben değil bir maharet değildi.. Görünen köy klavuz istemiyor.. Sadece hafif çıkarken RALLİ geliyor; düşmeye başlayınca BATTIK dolar dibe vuruyor diyenlere kulaklarımızı kapadığımız da daha sakin ve akıllıca hareket ettiğimizi göreceğiz..

6 Mart 2012 Salı

BANKALARDAN HAKKINIZI SÖKE SÖKE ALIN !


Bankalarla 'kart aidatı' inatlaşması

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, Yargıtay'ın kararının ardından, yıllık kredi kartı aidat isteme sürenin 10 yıla çıktığını duyan binlerce kişinin kendilerine başvuru yaptığını bildirdi.

Çakar yaptığı açıklamada, bankalar tarafından yılık üyelik aidatı adı altında kart sahiplerinden talep edilen tüm aidatların hakem heyetleri ve mahkemeler tarafından sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre değerlendirilerek, 10 yıllık zaman aşımına tabi tutulduğunu anımsattı.

Yargıtay'ın, bu konuda çok önemli yeni bir ilke kararı verdiğini ifade eden Çakar, “Buna göre, tüketiciler tarafından aidatlar 10 yıl geriye dönük olarak talep edilebilecek. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin bir uyuşmazlıkla ilgili verdiği bozma kararı uyarınca, 'kredi kartlarından yıllık üyelik aidatı tahsil edilmesinin haksız şart niteliğinde olduğu ve geriye dönük olarak 10 yıl boyunca talep edilebileceği' sabit oldu” diye konuştu.

Binlerce kişi başvurdu

Emsal niteliğindeki bu karar uyarınca tüketicilerin, bankaların aldığı yıllık kredi kartı kullanım ücretinin (aidat) kesilmesine karşı 10 yıl geriye dönük tüm kesintileri talep edebileceklerinin kamuoyuna duyurulmasının ardından kendilerine binlerce kişinin başvuruda bulunduğunu kaydeden Çakar, sadece tüketicilerin değil, birçok kurum ve kuruluşların da bu konuda kendilerinden bilgi aldıklarını söyledi.

Kredi kartı aidatlarının geri dönük istenmesine ilişkin dilekçe örneği hazırladıklarını ifade eden Çakar, şöyle konuştu:

“Dilekçe örnekleri, bizim sitemizden ya da şubelerimizden temin edilebilir. Hazırladığımız dilekçede, tüketiciler, bankalardan geçmişe dönük kredi kartı aidat ödeme dokümanı ile 10 yıl geriye dönük olarak ödedikleri aidat parasını isteyecek. Bankalar genellikle hem ödemeyi yapmıyor hem de geçmişe dönük ödenen kredi kartı aidatının dökümünü vermiyor. Yaklaşık 15 gün bekleyen tüketiciler, bankalardan eğer cevap gelmezse ya da olumsuz cevap gelirse, bankadan bu dökümleri istediklerini kanıtlayan belgeler ve dilekçeyle bulundukları il ya da ilçelerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuracaklar. Hakem heyetinin tüketici lehine olan kararını uygulamayan bankaya, icra yolu uygulanabilir.”

“Banka dökümlerini hakem heyetleri de isteyebilmeli”

Bankaların aidatları ödemedikleri gibi hesap dökümünü de vermediklerini belirten Çakar, “Bazı hakem heyetleri, banka dokümanı olmadığı için verilen dilekçeleri reddediyor. Bu nedenle biz de ilgili genel müdürlüğe, hakem heyetlerinin tüketicilerin işlerini kolaylaştırmalarını isteyen bir dilekçe yazdık. Bu dilekçemizde, bankalardan tüketicilerin, kredi kartı aidatlarıyla ilgili dokümanların hakem heyetleri tarafından isteyebileceklerine ilişkin genelge gönderilmesini istedik. Merkez Bankasına ise bankaların tüketicilerin başvurularını olumlu yönde değerlendirmeleri gerektiğini belirten dilekçe yazdık. Cevap bekliyoruz” diye konuştu.
Kredi kartını iptal edenlerin de ödedikleri aidatları isteyebileceklerini belirten Çakar bu durumdaki kişilerin kredi kartı bilgilerini Tüketici Sorunları Hakem Heyetine bildirmeleri gerektiğini kaydetti.
Değerli Arkadaşlar !

tüm grafik ve indikatörlerin aşırı al verdiği şu anlarda 1682 kırılmasının işlem hacmine bakmamız gerekecek..
Altın işlem hacminin ABD borsalarının da satışla kayıpla başlayacağı beklentisi ile düşük geçebileceği beklenebilir.. Bu da kayıpları sınırlı seviyede koyabilir.. Borsa düşüşleri ile altın topalarlanmaya sokabilir kendini yani düşmeye ara mola verebilir..

1682 her nekadar kırıldı ise de 1665 de değil 1658 kırmasını  bekleyebilirdik... o zaman 1616 aya doğru bir seyir çıkacaktı...

daha bekleyecek miyiz diyen arkadaşlara özellikle doları olan arkadaşların altın girişleri hızlanmalı.. hep birden değil ama..

bir önceki yazımız da belirttiğimiz gibi platin ve gümüşün sert düşüşleri piyasayı dengelemekte gibi görülüyor..
Sabır yarın ki Yunan olayı ile birlikte Perşembe AMB faizi için hareketleri sonlanıp 13 marta hazırlandığını artık biliyoruz hepimiz altının

1682 kırıldı

Şimdi anladık değil mi?
 neden 1682  önemli bir psikolojik seviye imiş.. kırınca 3 dakika da 1667 e indi..
Değerli Arkadaşlar !

Plaitn 1620 olsa da   (1720 den geldi)
gümüş onsu 33 lere  (37 den geldi)
altın ise 1682-1679 u kırmanın peşinde..

takibe devam şimdilik.. platin ve gümüş düşüşleri hızlanıyor..  bu da piyasanın yavaş yavaş dengeye gelmesi anlamına geliyor..

Doların bahar yaz dönemine doğru 1,6** lı rakamları görebileceği izlenimi doğdu... Grafiklerde altın ons 1682 ile dolar TL 1,69  çakışmasını görebileceğimiz çizgi 1,79 tl lerden geçiyordu şua n enrdeyse dolar tl kuru 1,79 da.. tek başına grafik ya da indikatörlerin bir işe yaramadığı her zaman paylaşmıştık.. Ekonomi psikolojisinden yoksun bir bilgisayar programından ibaret olan bu grafiklerin kesiştiği günler öncesi ya da sonrasında gelişmeler var mı yok  mu belirleyip.. bu takvimlere göre 1,6** lı rakamlara indirecek ne gelişme olabilirmiş onları vurgulamak gerekiyor.. Lakin şu an için çok erken...
Ayrıca bu ay sonunda TCMB faiz kararında faiz politikası değil de faiz koridoru gibi diğer araçlarda daralmaya gideceği beklentisi hakim..  

DOLAR ENDEXİ YÜKSELİŞTE

Değerli arkadaşlarım !
Dolar yükselmeye başladı.. RALLİİİ GELİYOR... Hedef 1,90 ve üstü diyenler türemeye başlayabileceği gibi altın düştüğünü görenler altın diplere iniyor çığırtkanları da çoğalacaklardır.. Herkes bir grafik, bir ajanda tutturacak kendine ve egolarını tatmin edeceklerdir..Bir de alımlar ya da panik satımlar ile  AĞA BABALARINA uşaklıklarını yerine getireceklerdir..

PLATİN 1630LU SEVİYELERE GERİLEMİŞ,
 GÜMÜŞ 33,50 YE
ALTIN İSE ŞU SIRALAR 1695 LERDE...

YAVAŞ YAVAŞ ALTININ DÜŞMESİ DESTEK BULMA NİYETİNDEN KAYNAKLANMAKTADIR..
ALTININ AYAĞININ KAYACAĞI SEVİYE 1682 OLUP... ŞU KORKULAN SENARYOLAR İÇİN ERKEN GÖRÜLMEKTEDİR..

BU HAFTA Kİ ALTINDA Kİ DÜŞÜŞLERİ ARKADAŞLAR ! SATIŞLARDAN DEĞİL , DOLAR ENDEXİNİN DÜNYADA DEĞER KAZANMASINDAN KAYNAKLANMAKTADIR..

DOLAR ENDEXİ DEĞER KAZANDIĞI İÇİN ÖZELLİKLE GELİŞMİŞ ÜLKE PARALARI KARŞISINDA ( BİZİM GİBİ) DAHA ETKİLİ VE GÜÇLÜ OLMAKTADIR.. DOLAR ENDEXİ YÜKSELMESİN İLE PARALEL ARTIŞ GÖSTEREN DOLAR/TL KURUNDA Kİ YÜKSELİŞ KENDİ İÇ PİYASAMIZDAN KAYNAKLANMAMAKTADIR.. DOLAR ; SEÇİMLE ZAFERLE ÇIKAN PUTİNİN ÜLKESİNDE DE ARTMAKTADIR MESELA :)

İŞ BU SEBEPLE İTHALAT FAZLALIĞI (PETROLDEN DOLAYI) ETKİSİNDEN GAYRİ BİZİM İÇ PİYASANIN KÖTÜLÜĞÜNDEN TL DEĞER KAYBETMİYOR ARKADAŞLAR.. BAŞKA DEYİŞLE DOLARIN ÇIKMASI SADECE İÇ ETKENLERDEN DEĞİL..

OLAYA BU CEPHEDEN BAKIP; GRAFİK VE AJANDA BİLGİLERİNİN UYDURMACA OLDUĞUNU PAYLAŞMAK İSTEDİK..


Platin

Değerli Arkadaşlar !
 1730 dan beri platin için dur bekle dur bekle diyorsunuz demişsiniz.. Gene diyoruz..
Şu an 1650 lerde gezinior gene diyoruz beklemek gerek çünkü dengesiz davranışları hala sürüyor..

Geçen haftaki sert satışlar sonrasında  metaller arasında ; düşüşlerde alım yapılan hangisi diye soracak olursanız.. GÜMÜŞ..
Evet arkadaşlar, ilginçtir ki gümüş düştükçe onsu toplanıyor..Dolardan alıyorlar gümüşü dikkat edelim..
37 ons dan 34 lere düştü biliyorsunuz...
06 mart 2012 için geçerli gün içi dolar da 1,780-1,7850 tl kuru güzel rakamlar diye düşünüyoruz.. Kar realize edilebilecek bir şans bugüne özel..

( Günlük anlık trade için değerlendirmedir..Uzuun vade ya da haftalık ile karıştırılamsın)

DOLARIN DALGASINA KAPILIN

Değerli Arkadaşlar !

Dolar için mart ayını çıkış ayı olarak görülürken, nisan ayında da kaybettirenler ya da en az kazandıranlar arasında doların olabileceğini tahmin ediyoruz..
 Önceki yazılarımızda Türkiye Cari açığımızın fazla gelmesini fiyatlamadı dolar demiş ve bunu cebe koyup bu verinin fiyatlanmasını bekleyeceğiz denilmişti..
doların 1,7780 - 1,7870 aralığında ufak bir satışa maruz kalabileceğini beklentimiz dahilinde iletmek isteriz..
Birinci hedef 1,7620 kırılması idi hatırlarsanız
2. hedef 1,7780
ve ilave etmiştik eğer 1,7780-1,7870 bandını bir seansın 3-5 saatlik diliminde geçerse hedef 1,8081 olarak görülmekte..

Ama bizler 1,80 olmadan 1,7950bile belki göremeden ilk etap da satışlar beklediğimizi yenilemek isteriz..
Her zaman dediğimiz gibi KARI GÖRÜNCE CEBE KOYMAK ilk prensibimiz olmalı..

Dolar yol aldı gidiyor 1,85, 1,90 ve hatta üstüne demek için çok çok erken.. Hatta derseniz Nisan ayında mesela 1,9** lu rakamlar mı daha yakın 1,6** lı rakamlar mı derseniz 1,6** lı rakamları görme ihtimali çok fazla.. Çünkü  TL değerlenmek için fırsat kolluyor; spekulatif ve merkez ve ekonomi otoriteleri bu sefer de düşürmemek için uğraşıyor..
petrol fiyatlarında ki yükseliş eğer bir müddet daha sürecek olursa doların ateşi bir müddet daha sönmeyebilir.. Şu an ki petrolde ki yükseliş şubat ayı hesabına yazıldığı için; şubat ayı hesapları martta yapılıp mart ayında açıklandığı için yani bir başka deyişle bu ayki enflasyon ve ithalat (petrol) kalemlerinde şişme olabileceği ihtimalinden dolayı doların ateşi sönmeyebilecektir..

Değerli Arkadaşlar !
Öldü bitti denilen dolar , ayaklanır gezebilir..
Aynı şekilde ralliye giidyor, uçacak denilen dolar kaplumbağalaşabilir..
Sizler ben dahil kimsenin sözüne bakmayacaksınız.. KARI GÖRÜNCE CEBE KOYACAKSINIZ..
DOLARIN DALGALI SEYRETMESİNDEN FAYDALANIN

Altının, dar banttan çıkması için ilk raund 8 mart

Günaydın , Değerli Arkadaşlar !

Altın, ne yapmaya çalışıyor? Altın yatırımcısı olanlarda bu düşünce var.. Çok grafikler , tahminler yürütülmekte... Ama herkes olanı yorumlamaktalar.. Olacak, gelecek hakkında varsayımları ile birlikte öngörüsünü sunan yok denecek kadar az .. Adı üstünden gelecek.. Allah'tan başkasına belirsiz yarınlar demek..  Bu belirsiz yarınlar içib varsayımlarınız le senaryonuzu korsunuz, gerçekleşip gerçekleşmediğini birlikte görürüz.. Yapılan ya da yapıması gereken de zaten bu.. Bilip ya da bilmemek değil önemli olan.. Çünkü gelecek bilinmez.. Sadece beklenti temennisin de bulunur..
Yarın görüşürüz deyip akşam vedalaşmak gibidir... Aslında ömür verirse, yaşarsak görüşürüz anlamındadır..

Değerli arkadaşlar!
Altın sıkışan dar banttan bir türlü kendini kurtaramadığı gibi beklediği gün sayısı arttıkça ani düşüş ya da çıkışların olabileceğini artık biliyoruz..

İlk raund 8 Mart içindi .. tarihi paylaşmıştık.. AMB faiz ve ihale gündemleri var diye..  Değerli arkadaşlar, altın bir türlü üzerinde ki korkuyu alamadı.. Durdukça da kafaları karıştırıp biz gibi küçük yatırımcıları kararsız kılıyor..
Parça girişlerimiz olmuştu ya da bir parça önceden altınımız var ise onlar durmalı... İhtimal dahilinde d eolsa şimdilerde herkes de düşecek beklentisi çoğaldı.. Altın çıkarken de ralli yapacak denilmesi gibi.

Çizilen grafiklerin 8-13 mart da hiçbir geçerliliği olmayacaktır. Çünkü grafikler için de karar ya da ihale şu olursa suraya gider ya da şu olursa suraya gider diye çizgileri yok grafiklerde... Çizecekler düştüğünde aaaa bak grafik demişti diyecekler.. Gerçekleşmediğinde ise farklı indikartorler var denilecek..

Kararsız seyreden bu altın için bir sorum var? Eğer bu altın düşerse mi sert düşer? Yoksa yükselirse mi sert yükselir? Alıp ya da almamak ya da bekleyip beklemenin cevabı kendimize sorduğumuz bu soru da saklı..

Gün içi altın  ve dolar/tl kuru  yükselişleri kar satışı ise realize etmek mantıklı görülüyor şu aşamada..

5 Mart 2012 Pazartesi

Platin patlayacak bomba gibi duruyor

Değerli Arkadaşlar !

Platin ons da 1661 aşağı yönlü kırıldığında  fırtınalar kopacak gibi görülüyor teknik açıdan.. Tek bir haber bekliyor aslında... Eğer ekonomik özellikle sanayi dalında kötü bir haber gelirse sert bir satış seyredeceğiz.. Düşüşe başladığı geçen hafta 1700 olduğunda bile bekle konumu hale sürmektedir..

Gümüş de sinsi hareketlerine, kafa karıştırıcı hareketlere devam ediyor.. 2 TL alınmaz yüksek görülen gümüş gram da 1,94 seviyelerinde seyreden gümüş hala pahalı gibi durmakta bize göre ama..

Altın ons da ise düzeltmeleri düşüşleri alım fırsatı olarak kademeli kademeli değerlendirebiliriz..
Unutmayın 1879-82  kırılmaz ise eğer satıştan vazgeçtikleri düşüünlmesin bir başka bahara ertelediler di,ye düşünün.. bu yüzden KARI  GÖRÜNCE kaç taktiği Sizi zararlardan koruyacaktır..
Yükü alımlar da önerilemez zaten.

Platin patlayacak bir bomba dururken tesiri ile gümüş en fazla ardından altın da etkilenecektir..

bir ders bin nasihat

Asya, Avrupa ya da ABD piyasalarında günlük 1697 altnda; kapanış yapmadığı sürece satışların beklemeye alındığı düşünülebilir..
bir bilgi paylaşımdıır...
bu süre zarfında ons 1725 yönüne salınır; dolar 1,75 kur yönüne salınır ve gram altın da fazla değişim olmaz... TL de olanlar bu yuzden onsun hareketini fazla umursamamaları gerekmekte..

Dolar 1,7750 yoklamasının ardından direkt 1,7650 ye indiğini gözlemledik..
her zaman uyarısında bulunduğumuz gibi bu günler de KARI GÖRÜNCE KAÇMALI...  Canlı bir örnek daha yaşadık belki bin nasihate bedel bir ders niteliğinde..

aşağıda 1682 KOCAMAN BİR DESTEK

Değerli Arkadaşlar !
geçen hafta paylaştığımız bant gerçekleşmekte olup, seyrine devam eden altın için 8-13 mart igi iki tarih aralığı vermiş idik.. Altının 1790 usd olmasını AMB tahvil öncesi fiyatlamaya bağlamış ve bir bahane ile satış yemesini beklemiştik.. Ki satış da yedi ve geldiği nokta  ortada..
Peki şimdi ne olacak ya da rakamlar ve tarderler ne psikolojisine girip nasıl işlem yapabilirler bunu sizler duyun diye paylaşalım istedik.. YAY GİBİ ve BANDA SIKIŞACAK denildiği gibi bu yazımızı artık çoğu yerde duyacak okuyacaksınız.. Bize bir yerden tanıdık geliyor bu diyeceksiniz belki de :)

Değerli Arkadaşlar !

8-13 mart takvimlerinde fiyatlama senaryoları ile ilgili görüşümüz şöyledir..

1. Senaryo : altın 1682 yi kırar  1600 lü rakamlara belki aşağısına gider ve oradan toparlanmaya başlar ki bu da    bu iki takvim aralığında gelecek olumsuz haberler ile olabilecektir ancak..

2. senaryo ise  1682 kırılmaz ise  1682 üstünde kalacağı destekle 1760 denemesine gidecektir.. Bu da 1682 kırılmadığında alımlar yapılıp 1670 lerde belki üstünde tekrar satışlar yiyebileceği hususundadır.

Altından tam anlamıyla düşüşü soyleyebilmek için euro /usd paritesinin de 1,31 altını kırması gerekmektedir. Teknik açıdan bu olmadığı sürece onsun inişin geçici olduğunu soyleyebiliriz..

İş bu sebeple 1697-1725 bant aralığında YAY GİBİ GERİLME riskinden sonra 1682-1696 arasında yön tayin için çaba göstereceğini paylaşmak isteriz..

En basit anlatılabilecek şekliyle arkadaşlar, 1682 ye indikçe sert satışlar gelebilir diye düşünerek pozisyonlarımızı ona göre ayarlayacağız..  1697 üstünde kalırsa altın kararsız ise biz de kararsız görüneceğiz..

Hiçbir zaman altınsız olmayın diyerek 1680-1700 arası geçen hafta dediğimiz gibi ilk bir parça alım uygun seviyelerdir.. Geri kalan için düşüşü beklemek daha mantıklı olacaktır..

Gram bazında 95-96 ilk alımlar için uygun rakamlar olarak görülmekte... Uzun vade düşünenler için yastık altı her zaman bir artı olacaktır.. Lakin kısa vadeli al satçılar için alınan rakamdan 1-2 lira çıkınca satışları mantıklı görmekteyiz.. Ama arbitraja yani onsa nazaran hareketleri daha yavaş oluyor biliyorsunuz..

uzun süre olarak 6-12 ay aralığını gören arkadaşlar yanlış yoldalar bunu iletmek isteriz.. Uzun vadeden kasıt 6-12 ay ise altın kazandırmayabilir.. (110 dan alınanlar gibi 6 ayı geçti hala bırakın 110TL yi hatta 103 TL bile görülmedi daha) Bu yuzden  altın uzun vade yatırım aracıdır bekle sakla gibi denilen klişe laflara kanmamız gerekir.. 1 ve daha fazlası yıl için yastık altı diyebilir ve uzun vade deriz ona sözümüz de yoktur zaten..

Geçen hafta ki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi 5 ocak'a dikkatinizi çekmiştik (Çin'i bahane göstererek) gün içi düşüşler gözlemlesek de 113 usd gibi düşüş olmuş.. 1697 yi görmüş en düşük ama biz daha da aşağısını bekliyoruz...
herşeyin hayırlısı;
bol kazançlar,

UYANIK OLMAK !

Değerli Arkadaşlar !

Bizler sadece piyasa takipleri sonucu görebildiklerimizi analiz edip; bilgi ve deneyimlerimizi buna katarak Sizinle paylaşmaktayız..

altın düşecek fikrini alıp altının düşmesi yönünde kaynak ve verileri toplayıp önünüze sunmadığımız gibi altın yükselecek deyip yükselmesi için sebepleri de sıralamayacağız.
Bizler günlük gelişmeler ışığında altının yönü hakkında ipuçları aramaya gayret gösteriyoruz...
İşbu sebeple altın düşmesi de altının çıkması da gün gelecek bizim fikirlerimizin ortak meyvesi olacaktır...
Çoğu kişinin düştüğü hataya düşmemek için elimizden geleni yapacağız... Yani kendi görüşümüzü enpoze etmek için çalışmayacağız... ALTIN DÜŞECEK; İŞTE SEBEBİMİZ BU YA DA ALTIN ÇIKACAK İŞTE SEBEBİMİZ BU GİBİ..  Bu şekilde yapıldığında şunu gözlemledik ki insan kendi düşüncesinin gerçekleşmesini istiyor ve bu yönde yorumları olmakta.. Ama unutulan bir gerçek altın, doviz de hayatın kendisi gibi değişkenlik arzettiğidir..

Ayrıca yorum yapmak ve kaleme almak bir şeyleri gerçekten çok zor.. (bir yerlerden çalıyorsanız ya da 3-5 yazıyı kopyala yapıştır ile kendinize yazı oluşturuyorsanız hariç tabiki)...
Lütfen tüm yazılanları harmanlayın kendi kafanızda..
İnternet sayfalarında ki spekulasyonlardan; onların uşaklığını yapanlardan,  banka köşelerinde yazan SATILIK KALEMLERDEN,  büyük puntolu yazan haber manşetlerinden SAKININ DOSTLARIM SAKININ..

Hepiniz küçük yatırımcıların paralarına göz diken kan emicilerin olduğunu unutmayın...
Bankaları satın alarak Türk yatırımcısının parasının nerede olduğunu tespit etme hizmetinde bulunan SİSTEM UŞAKLARININ çok sinsice çalıştıklarını lütfen unutmayınız.. Yeşili kırmızısı hepsi aynı olan bu kan emici MODERN HIRSIZLARIN ağına düşmeden çok uyanık hareket etmemiz gerekmektedir..
Sistem de yer almadığınız da Sizi ötekileştiren bu BAŞ BELALARINI hafifi almayın... Her yerdeler ve ACAYİP YARATIKLARA benziyorlar..
Bazen ablanız, bazen dostunuz, abiniz, bazen sıcak muhabetçileriniz olabilirler..  Benzer ortak yönleri şunlardır..
SİSTEME HİZMET ETMEKTEDİRLER...
ALLAH KORKULARI YOKTUR..
ALLAH ADINA DİNİ KULLANAN ÇIKAR DİNDARLARDIR ( boyle bir tabir yok ama ne demek istediğimi anladınız) MENFAATÇİLERDİR..

Yazılanlar, Size basit gelebilir ya da çok abartı gelebilir ama gerçekler bunlardır.. Deneyimler ile ispat edilmiştir..

Sanal alem de ismi cizmi belli olmayan; 2 haftalık eğitimle Size akıl verecek kıvama gelen APTALLARIN sözü ile kuyuya inmeyin...

Kimseye güvenmeyin arkadaşlar...

Adının , sanını telefon numarasını bilmediğini UCUBELERE gülün geçin...

1 hafta önce başlayan platform 7000 kişiye(tıklamaya) ulaştı... Tüm ilgi ve alakanız için teşekkürler..  Bu site ve biz hiç bir zaman YATIRIM DANIŞMANLIĞI karşılığı altında paralı siteye; kumarbazımsı al sat işlerinin döndüğü BATAKHANEye dönmeyecektir; tüm saldırı ve engellemelere rağmen virüs atmalarına rağmen sonuna kadar devam edecektir..
Bilgisayar teknik ve web tasarım bilgimiz yoktur.. Siteden anlaşılıyor zaten :) Ama bu internet korsanlarının saldırılarını anlamış değiliz..
Demek ki birilerini  kızdırmışız.. Rahatsız etmişiz...
Ama yılmayacağız...
Siteyi koruyabilecek bir program vb birşey varsa bunu siteye yerleştirecek bilgiye sahip arkadaşlar var ise şimdiden yardımları için teşekkürler..
 Bol kazançlar,
saygı ile,



Altın da oyalama taktikleri devam ediyor (düşüşün habercisi mi?)

Değerli Arkadaşlar !

Geçen haftadan beri belirttiğimiz gibi  1682-1679 sert bir şekilde kırmadan sert satışlar gelmeyecektir.. Ama satışların ilk başta  bu seviyeyi test etmek amacıyla yapabilecekleri ihtimalini unutmamak gerekir..

Öncelikle platin daha sonra gümüş için daha satış yemediklerini geçen hafta paylaşmıştık.. Onlar için 5 Mart tarihi ihtimalinden söz etmiştik.. Tabiki altın için de geçerli bir nebze..
Diğer metaller ilgimizi çekmiyor ya da bankalarımız sunmuyor diye düşündüğümüzden sadece altın için değerlendirme yapacak olursak...
Doları olanların ons olarak giriş yapmadan önce beklemeye devam etmelerini; nakit TL de olanların ise geçen ki sert satışı yediği 95-96 seviyelerini kontrol edene kadar beklemeleri uygun olacaktır..
Bu seviyelere geldiğinde o günkü ve an ki şartlar nispetinde ons ve dolar/tl kurunun seyrine bakarak al ya da beklemeye devam gibi görüşler üretebileceğiz ancak..

Not: alırken bir rakama odaklanmayın.. İlla 90 olacak alacağım gibi .. çünkü dipler beklerken tren de kaçabilir.. Lakin satarken aceleci olacağız en tepe beklemeyeceğiz.. Tepe beklerken tren gene aşağı yönlü kaçarsa çift zarar demektir..

5 mart-dolar

Değerli Arkadaşlar !

Geçen hafta ki sert satışlar küçük yatırımcılarda korku; grafik okuyanlarda kararsızlığa yol açmış.. Herkes birbiri ardına grafikler indikatörler vb oluşturmaya başlamışlardır.
Değerli arkadaşlar, herkesin yanıldığı bir husus ekonomi bilimi , fen bilimi değildir.. Yani ekonomi de tabiat da olduğu gibi ağaçtan düşen elma yere düşer gibi net kavramlar olamaz.. Yerçekimi gibi kanunları yoktur ekonominin..
Cebimiz de yüklü altın vardır; şirketim yanar ya da kötü bir olay olur para bozdurmak isterim ve bozdurduğumuzda hep yukarı gösteren indikatör ve grafikler ne yapacağını şaşırır.. Ya da grafik ve indikatör okumayana çalışan ya da grafik oluşturan APTALLARIN bilincinde olan spekulatif hareketleri seven traderler grafikler en tepe ya da ukarıda iken hep al al denilen pozisyonda KAR SATIŞLARINI yaptıklarında,  dağa yazlık lastikler ve hata zincir takmadan yola çıkıp kara saplanan ARACIN şoförüne benzerler..
Nasıl, hava durumunda kar uyarısını gördüğü halde  BİRŞEY OLMAZ deyip yolan çıkan kişi ile; uzun süre yükselmiş ( 1520 den 1790 güzel bir kar rakamı) altını 1750 den hatta 1722 den bile sonra 1800 olacak BU ALTIN HİÇ DÜŞMEZ diye kendilerine güven ve deli cesareti ile aynıdır.
Değerli Arkadaşalr her alım bir risk demektir..
Ama hep belirttiğimiz gibi 1600 e düşecekse bile bir 1800 den düşmek var bir de 1700 den  bu yönde karar vermek gerekiyor..

Bu hafta, önzelikle 8 Mart günü AMB faiz toplantısına dikkat edeceğiz.. Şubat ayı sonunda bu ay için şimdlik belirli iki önemli takvim vermiştik 8 ve 13 mart sırasıyla AB ve ABD merkez bankalarıın kararları, bu sürelerin arefesinde ve karar sonrasında fiyatlanmaların olacağını artık hepimiz biliyoruz.. Buna göre davranmamız gerekiyor..
Zaman buldukça gene günlük yorum ve bilgi paylaşımlarımızı yapacağız..
Doların şu durumu bizi şaşırtmadığını sizler de biliyorsunuz.. Değerli arkadaşlar günlük 1,7750 seviyesine dikkat edeceğiz bu günlerde kıramadığında 1,74 altı gene gündeme gelecek..
Hep belirttiğim de DOLAR VE EURO BAŞTA OLMAK ÜZERE DÖZVİZLERDE KARI GÖRÜNCE CEBE KOYUN LÜTFEN...
gün içi dolar-tl kurunun yukarı hareketleri altın gramını hafif yükselmeleri altıncıların ya da dolarcıların tl oalrak değerlendirebilirler....