2 Mart 2012 Cuma

HAFTALIK KAPANIŞA DİKKAT !

Değerli Arkadaşlar !

Bu akşam saat 23:00 itibariyle ABD piyasaları ile haftalık altın piyasasını kapatacağız..
Altın düşmeye başladığında ve bittikten sonra bu altın ahaftalık kapanışı 1697-1725 arasında yapmasında nerde yaparsa yapsın demiştik mealen... Daha 5-6 saatimiz var ama bu aralıktan çıkması daha iyi olacak..
Bizim endişemizi altın band arasına sıkışacak başlıklı yazımız da YAY gibi benzetmesini yaptığımız gerilmenin ve sonrasında sert sıçrayışın olacağı yönündedir..
Eğer altın bu aralıkta kapatırsa haftalık kapanışını değerli arkadaşlar ajandanıza not alın bir haberle tekrar bir orta şiddetli (50-100 usd arası satış) bir satış yeme riski vardır ilk etapta... O satışı yedikten sonra bakacağız ve değerlendireceğiz günü..
Çıkmaya başlarsa eğer düşmeden bu sefer de gene 1900 olmadan yiyecek sert satışını..

Altın iki geri bir ileri mehter marşı yürüyüşü ile hareket eder.. Satışlar yer; alışlarda olur..
 Fakat belirttiğimiz bant aralığını ne kadar çok uzatırsa o kadar çok korkacağız.. Ayrıca bu bant aralığında kapanışı traderler psikolojik olarak sınır belirleyip ajandalarına yazdıklarına göre.. bizler de yazacağız ve unutmayacağız.. Nasıl dış ticaret açık fazla gelince dolar düşerken durun bunu not edin çıkmasını fiyatlar birkaç gün içinde diye paylaşmış ve hedef 1,7620 konmuştu .. gelinen kur şu an ortada...
İşte Arkadaşlar !
Bizler de bu bantta takıldı (takılırsa) diye bir parça paramızı hep nakitte tutup alım için fırsat kollayacağız... Aldığımız altınları için kısa vade al sat yapacağız..

ABD Seçim öncesi Q3 beklemeyelim en az sonbahar o da olursa  diye ocak ayında sizler ile paylaşmıştık... Q3 gelmeyeceği halde Bernanke'den hala yalvarırcasına şimdi istemeleri bilgi eksikliğinden kaynaklanmakta..
Sun'i de olsa, hayalde olsa ABD ekonomisi adına güzel veriler geliyorsa, AB yerlerde sürünüyotrsa, Japon sorunlu ise, Çin'in başı ekonomi ile sıkıntıya girme noktasında ise yani bir bakıma kötünün iyilerinden ise gerek yok ki ABD için bunlara..
Ayrıca Bernanke 2014 öncesi faizi ya değiştirirse.. Ama değiştirmeyecem dedi diyeceksiniz.. Kim o peygamber mi? O sistemin en başı , en babası ... Hani sistemi sevmeyen, sisteme küfreden kişiler var ya ne hikmetse onlar sistemin babasının her sözüne inanıyorlar..
Herşey gerektiğinde olur Q3 de faiz de...

Sahi, bu satış 2-3 gün üst üstte sürecekti.. her zaman papaz pilav yemez.... %18 kar var idi adamlar kar satışı yaptılar... En masum Bernanke idi zaten bunu da artık herkes anladı sanırım..

Değerli arkadaşlarım sert satışlar %18-21 arasında çıkmışsa yapılır dünyada..
İçeri de TCMB ise dovizlere;  doviz sepet kuru  2,10 - 2,20 arasında yapar.. ( 2012 ilk altı ayı için geçerli veridi tahmimizdir) ... Şu an kur seperi 2,05 te... 2,10 ları geçtiğinde satış gelebilir diye tetikte olacağız ve ekonomik takvimi inceleyeceğiz.. daha yukarıya götürmesi için veriler var mı yok mu diye... yoksa iniveririr..
Sonra ,TCMB satış yaptı, acımasızlar, ya da helal olsun vb sozleri hikayeleri dinleriz...

Seper kur ne idi açıklayalılm :   (1 usd/tl kuru + 1 euro/tl kuru ) / 2
örnek:
dolar: 1,76 tl euro : 2,33 TL olsun sepet kur o zaman  (1,76 + 2,33) / 2  = 2,045 deriz..

Değerli Arkadaşlar !
yatırım yapmak doviz altın vb almak bir risk demektir.. Alırken belli bir hedefe gelince satış yapmak amacıyla  alış yapılır..
Ekonomik takvimde toplantı veri vb varsa o kararda ki beklentinize istinaden al ya da sat yaparsınız.. Doğru yaptınız ise adı KAR olur; yanlış tahmin ettiniz ise veriyi o anlık zarar olur ama zararda değilsinizdir.. SATMADIĞINIZ SÜRECE NE KARDASINIZDIR NE DE ZARAR DA... bu yüzden deriz karı görünce kaç ki cebe para girsin; zarar durumunda satış yasak.. sabır ve beklemek gerek..

AYRICA UNUTMAYIN.. AL SAT MAKAS FARKINDAN DOLAYI ALIRKEN BİLE ZARARLAR YANİ 1-0 YENİK BAŞLIYORUZ MAÇA..

euro geliyor potaya

Euro gene giriyor potaya dikkatinizde olsun...
al karı görünce kaç..
yoksa tehlikeli euro..

CEBE GİRMEYEN PARA;PARA DEĞİLDİR

İNSANLAR ALDIĞI PARAYI YA DA EMTİAYI NEDEN SONUNA KADAR ELDE TUTMAYA ÇALIŞIRLAR Kİ ... ( KEFENİN CEBİ YOK :)
ŞAKA BİR TARAFA , TÜRKİYE'DE YAŞIYOR VE ALIŞ VERİŞLERİNİZİ VB TL İLE YAPTIĞINIZA GÖRE; CEBİMİZDE Kİ PARAMIZI EN AZINDAN ENFLASYON DA ERİMEYİP DEĞERİNİ KORUMAK AMACIYLA YATIRIM YAPIYORSAK Kİ AMAÇ BU OLMALI ARADA KARLARI TL OLARAK KUMBARAYA KOYMAK GEREKİYOR...

CEBE GİRMEYEN PARA ; PARA DEĞİLDİR...

İSTERSE ALTIN 1790 ( 102 TL) OLSUN KAR DA OLUP DA  SATMADINSA ŞU AN 1710 (96TL) VAR DEMEKTİR.. SATSAYDIM 1800 HATTA 1900 OLACAKTI AMA DERİZ EVET HAKLISINIZ..OLSA OYLE OLACAKTI.... AMA BİR GERÇEK VARSA KARDAYDIN O ZAMAN ŞU AN ZARAR... AMA SABRET GENE GELECEK ORALARA..
HEP BELİRTTİĞİMİZ GİBİ YA KARI GÖRÜNCE SAT;
YA DA AL BEKLE YASTIK ALTI YAP...
ALTIN'DAN BAŞKA TÜRLÜ ALTINDAN KALKAMAZSINIZ...
KURAL ŞUDUR BU YOLDA;

HAYAL SATIN ALINIR; GERÇEK SATILIR...

CHF (isviçre Frankı)

Diplerde gezinen bu döviz cinsi hangisi diye sormuş akabinde İsviçre Frankı (CHF) takip edip düşüşünde yakalanmalı ayrıca ek oalrak USD olanların bir müddet sonra CHF geçişlerinde daha çok CHF leri oalcaktı...
yazıyı yazdığımız da 1000 usd = 890 chf ediyordu...
bugün an itibariyle : 1000 usd = 910 chf etmekte...
yani 20 chf fazlalık var.. ayrıca CHF TL karşısında düşüş bekliyorduk zaten o günler 1,96 seviyelerinde iken şu an 1,91 lere düştüğünü görüyoruz..

dikkatinize sunup paylaşmak istedik..  
Saat 13.00 den beri  ve Londra borsası ikinci seansından beri altın 1707 kırma girişiminde...
2 saatik süre geçti.. 1710 lardan kurtarsın kendini ons yoksa güzel bir satış daha yiyecek..
İçeriden ( Türkiye'den) gelen olumlu haberler ve euro/usd paritesinin aşağı gevşemesi ile euro ve dolar başta olmak üzere dovizlerde düşüş yaşamaya başlarız gün içi..
özellikle dolar/tl nin gevşemesi altın gramını da aşağı yönlü gevşetecektir.. ons da satış bölgesinden kurtulamaz satış yerse gram-tl fiyatı aşağılarda görebiliriz..
başaramadığı takdirde1725 denemesi yapacak..
Geçen gün; dar banda sıkışacak yazımızda da belirttiğimiz gibi bantta kaldığı süre uzar ise YAY misali gerilmesi de uzayacak ve fırladığında sert hareketler olacaktır..

euro/usd paritesi düşüşte

Arkadaşlar !
Euro / usd paritesinin günlük düşüne istinaden ons altında ve diğer metaller de gerileme görebiliriz..
euro/usd paritesi 1,3210 - 1,3180 aralığını kırarsa  satışların derecesi azdan orta seviyeye çıkacaktır..
Dikkatli olmak gerek...

Arkadaşlar,
euro/usd paritesinin usd lehine düştüğü dönem de parite düşüşünden dolayı dolar/tl kurunda aşırı çıkış olmaz...
altın düştü , ons düştü dolar neden fazla çıkmadı diye düşünenler için bir açıklama idi..
Ayrıca düşen dolar 1,74 ten toplayıp 1,7650 lere kadar yol aldı.. İMF den, işsizik rakamlarımzıdan iyi veriler gelirken doların sert çıkışını günlük ya d abirkaçgün için de bekleyenler hayal kırıklığı yaşayanlardır...
Zaten bu hafta başı ralli yapacak diyen diller ile bu diller aynı... tek bir taraftan pencereye bakanlar.. ayrıca ordan burdan yorumları okuyup kopyala yapıştır yaparak kendine mal edenlerdir..
kısa vadeli usd oyuncuları usd den euro geçişi yapıp daha sonra paritenin yükselmesi ile tekrar usd yapabilirler belki... güzel hareketler ve karlar getirdi..
daha çarşamba günü 1000 euro = 1345 usd ; şimdi 1000 euro =  1322 usd...
yani 2 günde değişne şu oldu 23 usd az verek aynı miktar (1000 euro) alabiliyoruz.. karımız 23 usd diyebiliriz bir bakıma...

Altın, sıkışan bant aralığında korkutuyor !

Değerli Arkadaşlar !

Altın da tekrar 1682 usd onsdeğerini aşağı yönde kırmak için deneme yapacağını gözlemliyoruz.. Altıın sıkıştığı dar banttan çıkmak için günü uzatması tehlike çanıdır... Yatay seyir dedikleri belli bir aralığa sıkışma süresi uzadığında traderler bir haberi bahane edecekler demektir..
8 Aralık AMB faiz toplantısı ardından 13 Mart FED faiz kararı toplantısı için fiyatlamaya gidecekleri size 27 şubatta iletmiştik.. Şu an o yolda..
fiyatlamalar karar arefesinde  yapılıyor ve çıkan sonuca göre şekilleniyor biliyorsunuz,
ÇARŞAMBA GÜNKÜ DÜŞÜŞ BİRİNCİ DALGA İDİ , BİR SONRA Kİ DALGA İÇİN SPEKULATORLER İŞ BAŞINDA... LÜTFEN DİKKAT EDELİM,
KUZU, HALİMİZLE PUSLU HAVADA DAĞLARDA  ÖZELLİKLE GECE YARISI GEZMEYELİM..

Tek suçlu Bernanke mi :)

çarşamba gününden bu güne ,
euro/usd 1,3450 den  - 1,3250 ye
altın ons  : 1790 dan 1715 e
gümüş . 37 den 35 e
platin : 1730dan 1710na
 düştüğünü görüyoruz..
doların bariz değer kazandığı malum dünya piyasalarında....
içeride de dolar/tl kuru bu ay yüksek petrol fiyatları; soğuk hava şartları, cari açık vb dolayısıyla artı enflasyonda yükselişin de etkisi ile (şubat enflasyonu) biraz yukarı hareketlenme görebileceğiz...

Ama ons altın yatay seyrettiği sürece korkak davranmamız gerektiğini unutmayalım..
Ayrıca ABD'de genel seçimler öncesi birçok eyalette 6 mart Salı günü  tarihinde ön seçim yapılacak.. bu da ilginç bir takvim..

Altın'da ki düşüşü sadece Bernanke'ye bağlamak haksızlık, LTRO-2 olmuştu; Bernanke'de tuzu biberi oldu.. %18 prim yapmış altını satmak için fırsat bekleyen yatırımcıları hiç düşünen olmadı... Onlar biz gibi karı görünce ha çıkacak diye ben bilirim edasıyla sonuna kadar beklemiyorlar.. Bu kadar kar yeter , piyasadan da ses çıkmadı deyip satıverdiler... Bizler de bu sefer yakalanmadık ama çoğumuz baka kaldık..
Sahi 1800 bizim babamızda mı bekledik sonuna kadar :) Bir yerde kar satışı her zaman yapması gerekiyor.. Satış %18 de gelmese %21e kadar gelecekti zaten..Sadece büyük  altın foncuların yanında tuşa basamadığımzı için anlık göremiyoruz bilemiyoruz..

Hep soyluyoruz ... altın 1790dan bir satış yedi herkes aman aman birkaçgün devam eder bu satış 1500 olur dediler; inanın aynı kalemler 1790 larda iken 1900-2000 diyenlerin de ta kendisidir..
Bu yüzden,  kendimizce yeterli karı görünce kaçacğız..
Altın ilk iki ay %18 kar verdi ve düştü...
Bu şekilde en az birkaç kez daha yapacak yıl içi... Ama genel değerlendirme 1 ocak-31 aralık bakıp diyecekki altın 2012 için %20 kar bıraktı... Ama inanın gel gitler ile yıl içinde %80 100 hatta fazla kar elde edebilenler olabilecek.. Elbette bunu yaparken riski de var... yıl boyu %20 kar olsa da; siz %20 zarar da edebilirsiniz..
Bu yuzden aldığınız da %1-10 ne ise kar hedefi koyun görünce kaçın... Sonra gene bekleyin düşmesini.. Sattığınız fiyatın altına düşecektir gene ; nasıl aldığınız fiyatın üstüne çıktı ise..
Beklemek ve sabırla olur herşey..

Bir de takvime bakın, kur haftallık ayllık 3 aylık nerelerden nerelere gelmiş bir bakın.. Yukarı da ise çıkacak dahi olsa almayın... basit bir yukarı giden grafik bile size fikir verecektir..

Siz, tek başına sadece indikatörlere teknik grafiklere felan inanmayın fazla.. Takılmayın... Onlar biz ekonomistlerin Sizler anlayamayasınız; herkesin ekonomi uzmanı olduğu yerde havamız olsun diye kullandığımız şeyler..çarşamba günü neden çalışmadı o indikatorler neden.. çalışmaz arkadaşlar çalışmaz.. çünkü o bir bilgisayar programıdır..
Ruhu yoktur; kulağı gözü yoktur.. Bir haber gelirse ne yapacağını bilmez robot gibi aynı davranır ..
indikator ya da grafikler gereksiz de demiyorum.. yanlış anlaşılmasın.. tek başına yeterli değil bağlanmayın derim.. Ayrıca grafik ve indikatorler gündem haber olay olmadığında herşey sessiz güllik gülistanlık ortamlarda işe yarar..
Teknik programlardan bizlerde yararlanıyoruz lakin biz ekonomik takvim artı ekonomi insanının psikolojisini de hesaba katıyoruz.. :Kar satışı olabilir; panik satış olabilir gibi..  Olursa zaten bunun mukafatı kar oluyor.. Gerçekleşmediği takdirde o anlık haneye zarar yazıyor ama satmadığımız için zarar değil aslında.. Bekleyip sabrediyoruz karı görünceye kadar..
KISACA İZLEDİĞİMİZ YOL; KARI GÖRÜNCE KAÇIRMADAN CEBE SOKUYORUZ.. BUNA KAR SATIŞI DİYORLAR...  DÜŞMÜŞSE EĞER BEKLE POZİSYONU ALIYORUZ.. BUNA TUT DİYORLAR :)
Çarşamba günü 1900 leri gösterdiği halde indikatörler , AMB ve FED haberi ile düşüşten habersiz kalırlar.. Düşüp yeni seyrine gelince gene işlemeye başlar...
Ayrıca teknik graifkleri okumak da önemli.. Bakıyorum maşallah forex siteleri 15 günde grafik okuma uzmanı yapıyor herkesi... Yelda , Ayşe, Fatma Hanım bir hafta da 100 usd sini 300 usd yapmış..Kara bak kara... Sen kandır çocukları .. 100ü 300 yapacak ne borsa ne emtia ne doviz oldu geçen ay...
Rabbim herkese helalinden kazanç versin !

imkb kapalı dolarcılar hızlı olalım

09:25 itibariyle İMKB teknik sebeplerden dolayı 1 saat sonra işleme başlayacakmış.. Gelen haberlere göre..

dolarcılar ; dolar/tl kurunun çıkışını değerlendirelim bu süre zarfında.. dolar da çıkış bekliyorum (yazı kaleme alındığında 1,7590)

dolayısıyla altın da da gram tl yükselecektir..

YAY GİBİ

Hayırlı Cumalar !
Değerli Arkadaşlar !
1,73-74 ten allınan dolarlar için ilk kar dur diye pozisyon alabileceğimiz kuru hafta içi 1,76 olarak belirtmiştik..
Gün itibriyle o desteği (1,7620) kırma isteğinde olacak...
Dolar aldı başını gidiyor demeniz için 1,7780 - 1,7860 aralığını bir seans için de (3-5 saat diliminde) hızlı bir şekilde yukarı yönlü kırması gerek.. Aksi takdirde o meshur rallisinden bahsedemeyeceğiz dolar/tl kurunun..

Çarşamba gecesi birlikte satışlar ile yaşadığımız altında ki sert düşüşün akabinde dün için korkmayı, sakin olup beklemede kalalım ve bir parça alım yapılabilir düşüncesini paylaşmıştık.. Ve sıkışabileceğini altının tahmininde bulunmuşyuk. Bir bant aralığına sıkıştığında bekleme süresi uzadıkça YAY MİSALİ gerilip fırlayacağını artık biliyoruz.. Yönünü o anki karar ya da gelişmeler verecektir.
Değerli arkadaşlar YAY GİBİ fırlayacak ve şiddet sırasına göre varlıklara aşağıda dikkatinize sunuyorum...

1. platin
2.gümüş
3. euro/usd paritesi
4. altın
5. dolar..


Aşırı sert inişlerin altın ve usd de beklediğimizi iletmek isteriz..
Şu an da ki yatay seyir 8 ve 13 mart için fiyatlama çalışmaları olabilir.. Bunu daha önce paylaşmıştık.. 5 mart gibi Çin Asya cephesinden sert satışlar gelmezse tabiki..
Bu yüzden dikkatli olalım arkadaşlar..
Madem bu  varlıklarda aşırı hareket olacak; o zaman kısa süreli al sat (karı görünce) seçeneğini yapıp mümkün olduğunca nakit ile kara gün dostu diye yanımızda bulunduracağız bir miktar..

Sizlerin, tüm bilgileri harmanlayıp yönünüzü doğru tayin edeceğinizden şüphem yok..
Sizlerden tek isteğim, tüm bilgilerimi kullanın paylaşın... Ama birileri bizim ajanda bilgilerimizi ve cümlelerimizi çalmakta  ve kendisinin gibi yansıtmak , olay terse sarpınca o demiştiye getirmekte.. Boyle kişileri yakaladığınız da uyarıda bulunmanızı rica edeceğim...

UNUTMAYALIM :
BİR YATIRIM ARACI ALDIĞINIZ DA BİR SONRA YAPACAĞINIZ ADIMLARI DA BELİRLEYİN.. TEK BİR ŞEY ALIP SADECE ONUN ÇIKMASI İÇİN BİR ŞEY ALMAYIN...
ÖRNEK: TL İLE DOLAR MI ALACAKSINIZ,  EĞER DOLAR TL DÜŞERSE ONS ALTIN YA DA EURO/USD PARİTESİ NE OLABİLİR GİBİ BEKLENTİLER İÇİNDE ALIM YAPIN...
YATIRIM ZATEN BİR RİSKTİR AMA TOTO LOTO GİBİ GÖRÜYORSANIZ HİÇ BULAŞMAYIN..
AYRICA HEMEN ALAYIM YARIN KAR DA SATAYIM BEKLENTİSİNE KİMSE SOKMASIN KENDİSİNİ.. BEKLEME SÜRENİZİN DE OLDUĞUNU UNUTMAYINIZ..

GÖZ O DUR Kİ; DAĞIN ÖTESİNİ GÖRE,
AKIL ODUR Kİ BAŞA GELECEĞİ BİLE...

ÜLKEMİZE SİZLER GİBİ BOYLE İNSANLARA İHTİYACIMIZ VAR...


1 Mart 2012 Perşembe

Yeni TL Simgesi Bizden birşeyler yansıtmıyor


TL simgesinde ters tesadüf

TL simgesine dikkat edelim arkadaşlar.. Solda ki yeni TL simgemiz  ters çevrildiğinda sağdaki şekile ne kadar benziyor değil mi?  Bu sekil Ermenistan Para Birimi Dram...
Muhalif medya bak bu nasıl simge diyecekler; yandaş medya aaa tesadüfe bak deyip geçiştirecektir belki de..
Lakin şekil tamamıyla uyduruk olmuş...
Basit bir şekilde T ve L harfi yap bundan daha hoş duracağı kesindi.. Euro'dan dolardan sterlin vb den etkilenmişler belli.. Ermeni para birimini de görmüştür çizen..  Orak çekici de hatırlatmıyor değil hani :) Bir de haç işaretini de andırıyor...
bunu onaylayan kurumlar çok inceleyip irdelemeleri gerekirdi...

Biz şahsen beğenmedik.. Artı bize ait ve bizden birşey değil bu...
Bir Yıldızı, bir hilali vb bizi anlatan birşeyleri yerleştirebilirdik mesela..
SAHİ NEDEN AY YILDIZI YERLEŞTİRSENİZ, UTANACAKTINIZ DEĞİL Mİ?
SİZİ GİDİ TAKLİTÇİLER SİZİ...
Düşünüyorum, yeni gördük gözümüz alışmadı ondan mı tuhaf görülüyor diyorum ama ....yok yok güzel olmamış; değişmesi gerekir.. yakışmadı ve bizden birşeyler anlatmıyor... ayrıca taklit olduğu sırıtıyor...

Eurovision Şarkı yarışmasına Bulgaristan sanatçısı Türkçe sözlü şarkıyla katılırken; bizimkiler ingilizce :)

BU EZİKLİK NEDEN ?

ALTIN DAR BANDA SIKIŞABİLİR

FED Başkanı Bernanke'yi bu kadar abartmamak gerekir.. Hergün olumsuz şeyler konusacak değil ya.. Ayrıca olanları söylüyor aslında, var olan ekonomik gerçekleri....
Günlük bilgisayar başında durmak sakıncalı...
Dar banda sıkışacak altın .. 1796 aşağıda kırmak için yukarıdan ise 1725 i kırmak için.. gelip gitmesi de bu yüzden bir aşağı bir yukarı...
Yüklü alımlardan sakınalım..
küçük parçalar ile 1700 den girildiğinde küçük karlar ile çıkmalı bu dalgalı puslu günlerde..
ve bekleyin..
daha dün altın satınız hemen alalım ivediliğine girmeyiniz lütfen..
alıp zarar yazarken aylarca beklediğimiz gibi düşünüp bazen alım için de beklemeliyiz..
Ama treni hiç bir zaman kaçırmamak için arada kademe kademe girişlerimiz sabah olduğu gibi olmalı da..

Platin dengesizleşti.. Dikkat !

Değerli Arkadaşlar,
öncelikle ve özellikle Platin'den şu an için uzak duralım.. Daha sonra gümüşten...
Çünkü platin tam anlamıylasatışını yemediği... Daha da önemlisi normal seyrine dönmedi bir dengesizlik söz konusu.. Bunu farkedip Sizinle paylaşmak istedik..

Altın için dikkatinizi şimdilik çekmek istediğimiz husus Asya'nın (Çin- Japonya'nın)  satış yapmadığı ve bu hakkı kullanabileceğidir.. Öncesinde gelemzse 4-5 mart gelebilir mi? İyi analiz edip okumak gerek..

Not: Bugün az yazıyoruz çünkü dünkü puslu hava öncesi kadar derinlik yok piyasalarda.. Sakinleştiği için biz de sakiniz... 

1 mart dolar ve altın

Günaydın Arkadaşlar !

1,75-1,74 ten alınan dolarlar var ise ya da altından dolara geçenelerde dahil  ilk dikkat edeceğimiz uer olarak 1,76 rakamını paylaşmıştık.. Bu yöne giderken doları kar satışına başlamak için parça parça takibe alalım tekrar..

Hepinizin merak ettiği altın onsa gelince.. Özellikle 1790 lı rakamlarda satış yapabilen Tl ya da dolara geçen arkadaşların.. gramlarını hep birden yerine hemencecik koymamaları daha sağlıklı olacaktır.. Ama ne taraftan bakarsanız bakın dün onsu  (31,10 gramı) 1790 usd ya da  gramı101 tl eden altın; bugün  1720 ve 96 TL de sırasıyla.. Yani altın almaya kalktığınız da bile gram miktarlarınızın arttığını göreceksiniz..

Satış dalgasının tam olarak bitmediğini bilmenizi isteriz.. Lakin sert satış dalgası yerine sakinliğe bırakmış durumda.. İkinci bir sert satış dalgasının gelebilmesi için altının 1682-1679 aralığını kırması gerekiyor...
Haftalık 1796 üstünde kapanışları yatay seyre başlatacak ve kendini dinlenmeye alacaktır..

Altın düşmeye başladığında 1200 ler geliyor gibi söylentilere kapılmadan emin adımlarla yürümek en mantıklısı.. Şu an yapılması gereken en mantıklı hareketler düşmüşken bir parça altını alıp yerine koymak.. bir parça için puslu havanın gitmesini beklemek...

29 Şubat 2012 Çarşamba

ŞİMDİ BEKLEME ZAMANI

Daha bugün öğlene kadar ons 1900 ve üstü olacak şarkıları dinliyorduk hepimiz değil mi?
Şu an ise tahminimce çoğu yerde diplerden diplerin dibi 1500 lerden bahsedilmeye başlandı değil mi?
çıkarken ralliye başladı; düşerken diplere gidiyor sözleri daha doğrusu gazları her zaman verilir..
Şimdi her şeye kulağınızı asıyorsunuz ve olanı biteni seyrediyorsunuz..

o meshur klaşelişmiş tamamı bize ait sözlerimizi hep kulağımıza küpe yapıyoruz..

 - ALTIN MERDİVENLE ÇIKAR; ASANSÖRLER İNER
AZ KAR + AZ KAR = ÇOK KAR

PARÇA PARCA AL YA DA SAT

CEBE GİRMEYEN PARA, PARA DEĞİLDİR..
KARI GÖRÜNCE KAÇ,
ALTIN TERS KÖŞE SEVER,
GÜMÜŞ TAVŞAN GİBİ HIZLIDIR,
%100 ALTIN; ALTINDA KALMAYIN EZİLİRSİNİZ,

Hey ALTIN nereye?

değerli arkadaşlar !
2. sert satış dalgası 1682-1679 kırıldığında olacaktır.... Onsun buraya yön aldığı ve yoklayacağı günlerde biraz dikkatli olup takip de kalalım...

kayanın tepesine çıkmış kurt edasıyla ortamı seyredelim şimdilik...
bekleyelim, görelim...

Bu arada düşüş arkasından, bu ons çıkmak için fiyatlama için 8-13 mart tarihlerine odaklanacağız.. arefesi ya da sonrasında gene neler olacak neler :)

Haftalık kapanışı 1695-97 üzerinde yaparsa eğer arkadaşlar sert satışlara ara verdik demektir... yatay o sıkıcı seyir başlar belirttiğimiz tarihlere göre...

Şimdi bizler buna bakacağız..
Bu tarihler yaklaştıkça öngörümüzü netleşecek ve gene paylaşacağız ama şimdi anlamanız amacıyla olayın nasıl gerçekleşeceğini iki senaryo ile açıklayayım..

1. senaryo : altın 1679 u kırarsa 1600lere hatta 1580 lere gelebilir... sonra 8-13 martta toparlanmaya başlar..

2. senaryo: altın haftalık 1697 üzerinde kapar hafişf yatay seyreder ve çıkar mesela 1750 gibi daha sonra 8-13 martta yer sert satışı bu sefer..

olayı anlamanız açısında bu şekilde açıklamak daha anlaşılır olmuştur inşallah..
Fiyatlama nasıl olur, traderler nasıl fiyatlama yaparların planı budur...
Aslında bu düşüş bitcek çıkış yapılacak ve mayıs ABD ya da AB kararında yani 45-70 gün sonra satış çin genel de traderler pozisyon alırlar..
yani 3-5 günlük hareketle fazla girmezler bunu da unutmayalım...



Altın gramı 95 tl lerde

ALTIN GRAMI 95 TL LERDE...
DÜĞÜN YAPACAK ARKADAŞLAR BEN DAHİL BU ARALAR BİLEZİKÇİLERE BİR UĞRAYALIM...

DÜŞÜŞ HAYIRLI OLSUN

Değerli Arkadaşlar !
önemli tarih ve gündemleri sizlere daha önceden haber verip ajandanıza not etmenizi sağlamak görevimiz.. ay başında bugünü (29 şubatı) not alıp sizinle paylaştık; mart ayı için ise 8 ve 13 mart sırasıyla AB ve ABD Merkez Bankaları toplantıları var ayrıca 29 Mart TCMB toplantısını da not edelim.. Ajandanıza not edin lütfen bu tarihleri... Birileri sonra size ajandalarından çıkarırsa kulaklarımızı çınlatırsınız..
Karar öncesi, ne yaptığımız emtia(gümüş-altın) satıp, dolar  ve tl aldığımızı; nakittekiler için ya bekle ya usd gir sonra altına gir tavsiyemizi paylaşmıştık...
Bizler karar öncesi, tabiri caizse puslu havada tüm şimsekleri üzerimize alarak tavsiyelerimizi kaleme alırız.. eğer müsait isek suskun kalmayıp.. bildiklerimizi Sizinle paylaşırız..
Karar açıklandı, piyasa çakallara kaldı.. onlar artık leşler ile uğraşırlarken bizler bir tepenin üstünde UUULUURuz..
Değerli arkadaşlar yukarıda ki edebiyatım bir yerlere gönderme idi... Lütfen sizler dikkatli olun.. İnternet sayfalarına yayılmış ALTIN BARONLARI var...
Arkadaşlar, puslu hava halen mevcut ve alımlar için şimdilik acele etmeyelim... Bir bakalım önümüze..
1700  hayal değilmiş değil mi bu sözü 1791 görünce etmişiz ; 1800e 9 kala...
Değerli arkadaşlarım 3 hafta da 1706 dan 1790 yaptı ; 1 saate kalmadan 1790 dan 1706ya indi..
Hep ne derdik ALTIN MERDİVENLE ÇIKAR; ASANSÖRLE İNER...
bunu bugün en azından umarım canlı canlı öğrendik hepimiz..
kanaatkar olmalı, karı görünce kaç gibi KORKAK olmamızı şimdi iyi anlamışızdır umarım..
paranızı değişik paralardan yapın...
parça parça kademeli al sat yapın gibi tavsiyelerimizi kulak ardı etmeyiniz..
ALMAKTA ACELE ETMEYİN...
1696-86YI DENEMESİNİ YAPACAK MI DİYE BİR BAKALIM.... kırsın da güzel rakamları paylaşacağız inşallah gene..
BUGÜN ARKADAŞLAR ALTIN DÜŞERKEN NASIL KAR ELDE EDİLİR ONU ÖGRENDİK..
BUGÜN ARKADAŞLAR NAKİTİN TL NİN DE YATIRIM OLDUĞUNU ÖĞRENDİK..
DOLARI ALARAK BUGÜN DOLAR-TL ÇOK KAR VERECEK KADAR ÇIKMASADA ONS DÜŞTÜĞÜ İÇİN DOLARIMIZLA DAHA ÇOK GRAM ALTIN ALMAMIZA SEBEP OLDU... Dolar Tl az çıksa da hatta düşsse bile nasıl kar elde ediliri öğrendik..
BUGÜN ARKADAŞLAR İNSAN OLMAYI ÖĞRENDİK...

Değerli Arkadaşlar !

Ons altın 1750 seviyelerini kırıp kıramayacak mı diye beklentisini bekleyeceğiz.. Kırdığında sert satışlar gelebilir diyebiliriz ancak..
Bu ons çıkarken gaza gelip umarım almanyanlardan olmuşuzdur..,.
sakince ons düşerse eğer bugün dokunmayıp yarını bekleyelim.. kaybedecek birşeyimiz yok..
nakitte olanın kazancı çoktur.. gideceği yol çoktur yani..


NAKİT(TL) DE BİR YATIRIM ARACIDIR

TL' DE BİR YATIRIM ARACIYMIŞ BUNU ÖĞRENDİK...
BUGÜN İTİBARİYLE KAZANDIRANLARIN BAŞINDA TL OLDU...
ŞİMDİ DOLAR ALIMA PARÇA PARÇA GEÇTİK..
BİR MİKTAR YARINA BIRAKMAK GEREK.. ÇÜNKÜ GİDİŞAT 1,73LÜ RAKAMLARA..
DÖNÜŞ GELDİĞİN DE İLK KAR SATIŞI İÇİN BEKLEYECEĞİMİZ YER 1,76 OLACAKTIR..
SONRA TAMAM MI ? DEVAMMI DİYE O GÜNÜN ŞARTLARINA GÖRE YORUMLARIMI YAPABİLİRİZ..

ALTIN 99 OLDU NE YAPALIM DİYE HEYECANA GEREK YOK... DAHA ERKEN GİBİ GÖRÜLÜYOR..
RAKAMLAR NET OLMAMAKLA BİRLİKTE 97-98 LERİ BİR TEST EDİP ORTA DERECELİ RİSK BÖLGESİNE GİRSİN O ZAMAN DEĞERLENDİRME YAPABİLECEĞİZ ANCAK..
NAKİTTE OLAN ARKADAŞLAR ONS DEĞİL DE GRAM ALTIN YA DA DOLAR/TL KURUNU KENDİLERİNİ ODAKLASINLAR...

UMARIM HERSEY HAYIRLISI OLUR...
 BİR İPUCU : HATIRLARINIZ BU CARİ AÇIK  - DIŞ TİCARET AÇIĞI DOLARI HEP UÇURUR DERLER.. EVET BU DOĞRUDUR.. BUGÜN KÜ GELEN VERİ  DE AÇIK İYİCE FAZLALAŞMIŞ DEĞİL Mİ? BUNA DOLAR/TL KURUNUN ÇIKARAK TEPKİ VERMEDİĞİNİ GÖRDÜK DEĞİL Mİ? İŞTE BU VERİYİ NOT ALIYORUZ VE DİYORUZ Kİ DOLAR BU DÜŞÜŞÜN ARDINDAN BUGÜNKÜ DIŞ TİCARET AÇIĞININ FAZLA GELMESİNİ FİYATLAYIP  YÜKSELECEK..
YÜKSELECEK DERKEN KISA VADE DE UÇAÇAK ANLAŞILMASIN LÜTFEN...

PAZARTESİ GÜNÜ DOLAR RALLİ YAAPCAK SÖYLEMLERİNE KULAK ASMAMANIZI TAVSİYE ETTİK;
ŞİMDİ DE AMAN DOLAR DÜŞÜYOR DİPLERİ BULACAK DİYENLERE KULAK ASMAYIN..
ELİMİZDE CEPTE BİR VERİ VAR VE BU VERİ FİYATLANMADI... BU VERİ SIRADAN BİR VERİ DE DEĞİL...

nakitten euro mu dolar mı alınır?

Değerli Arkadaşlar !

Nakit TL ile doviz alırken euro - dolar mı derseniz ilk girişi her zaman dolardan yapın.. Euroyu sadece euro/usd çaprazı ile gerşekleştirin yani miktar arttırmak için..Tabiki tl euro değeri artmış ise TL ye dönüş yapılabilir..
Neden direkt doları tercih edin dememizin sebepleri şunlar
1. bankalar dolardan euroya nazaran daha az makas ücreti alırlar.. Sonuçta bankacılık sisteminde gezinen para dolardır..

2. dolar alırsanız tl cephesinde ters köşe olsanız bile çoğu banka dolardan diğer dovizlere geçişinin münkün ama eurodan bu fazla mümkün değil.. mümkün olsa biel arbitrajında ki makas fazladır.. Çünkü tüm paralarda arbitrajda ki payda usd dir..

3. dolardan altına geçiş yapabilme şansınız mümkün.. Bankanız da izin veriyorsa eğer..
4. AB zor durumda çıkışlarından  çok dibi bulduğunda kafasını kaldırması dolara nazaran uzun sürmekte..

Arkadaşlar !
bugün kü ihale de en belirgin sonuç 800 FİNANS KURULUŞUN KATILIM YAPMASI...
TABİRİ CAİZSE AVRUPA'DA Kİ BANKALAR AÇ ARKADAŞLAR....
PARASIZ BİR BANKA DÜŞÜNÜN...  SİSTEM ÇOK KÖTÜLERE GİDİYOR YILLAR GEÇTİKÇE..


Değerli Arkadaşlar !
Dolar/tl kuru AB ihalesi ile birlikte gevşemelerini gerçekleştirmiş bulunmakta.. Dış piyasada ki arz ve talebe göre ve euro/usd paritesinden dolayı dolar da gerileme yaşadık.. Zira bizim de sınırlarmızda olan AB bankaları ve piyasaları cephesinde euro boşaltılarak bunlar dolara çevrildiğinde dolar bolluğu yaşanmasına sebep oldu..
Bu devre TCMB müdahalesi söz konusu olmadı olamaz da.. Zaten yarın ki paramızın yeni simgesi için uğraşıyorlardır :) Şaka bir tarafa TCMB alım ya da  satım yapacağın zaman bunu paylaşma ve bilgilendirme zorunluluğu var.. yasal olarak bunu yapmak zorunda.. sadece miktarını belirtmeme keyfiyeti bulunmakta..
Hiçkimseden habersiz TCMB al sat yapmaya kalkarsa spekulasyonlar çoğalır.. Banka ve para babalarının baskısı artar.. Mesela X bankası , başkan benim kasa d aaşırı dolar var ihale al dolar da dolar kuru arttsın ben de ki dolarlar da iş yapsın , ikimiz yeriz diyebilir.. Ya da dedikodulara yol açacaktır bu..
Dolar efendi pazartesi günü çıkacak diye heyecanlandırdı milleti; şimdiden düşecek diye heyacanlandırıyor...
Ralli yapacak dediklerinde hafta başı dikkat dolar ralliye değil 1,75 altına inebileceğine dikkatinizi çekmiştik.. Şimdi de dolar düşecek gidiyor dibe söylentileri çoğalmaya başladı doğal olarak..
Alınan dolarların 1,76 ilk aşama çıkarılabilir fikrini yeniliyoruz şu an için.. ufacık dalgalanmalardan umarım kazançlar elde edebilenlerden oluruz..

bu düzeltmenin ardından dolar 1,76 hedefini kısa vade belirtmek isteriz.... dolarcılar her zaman belirttiğimiz gibi
dolar/tl kurunda ters köşe olduğumuzda her zaman
1. euro/usd paritesine bakacağız euroya geçersem kar va rmı başka değişle euro miktarım artıyor mu diye daha sonra dolar miktarlarımızı arttırarak geri dönmek için

2. altın/ons dolar aldığımzda ons aşağı inmiş mi ona bakacağız.. burada amaç daha düşük onsdan daha fazla gram altın alabilmek ve daha sonra fazla altınları dolara geçerken daha fazla dolar alabilmek için...

NE ALTIN NE DOLAR NE GÜMÜŞ VB BİZİM NE ANAMIZ NE BABAMIZ..
HANGİSİ DÜŞÜKSE O ALINACAK..
KAR DA TEREDDÜT ETMEDEN SATILACAK..

Kural :   AL - BEKLE - KAR SATIŞI YAP  
BEKLE - AL - SABIR - KAR SATIŞI YAP
......................
.................
...............

ve karar geldi - nakitte olan kazandı

karar açıklandı...
nakite geçenlerin ya da nakitte bekleyenlerin karlı çıktığına şahit olduk...
 euro ve dolar tl de ki düşüşe dikkat edelim;
ayrıca euro/usd paritesinde usd lehine  gelişmeler olabileceğini paylaşmıştık..
umarım hayırlı olmuştur...
doviz cephesi güzel alımlar yaptıracak gibi duruyor..
usd si olanlar pariteden euroya geçişlerde kar elde edebilecekler an itibari ile..

Değerli arkadaşlar !
nakit miktarı beklenilen de gelemsindan çok BANA DA PARA VER DİYE ADETA YALVARAN BANKA SAYISININ ÇOKLUĞU EUROYU ÇÖKERTTİ..  AYIRICA PİYASAYA SUNULAN 529 MİLYAR EURO ( 710MİLYAR DOLAR) KAPAN BANKALAR DOLAR BOLLUĞU İÇERİSİNE GİRDİLER..

800 BANKA ADETA PARASIZ KALDIKLARINI İLAN ETTİLER BUGÜN..

DOLAR DA ARTIK MARKAJDAN DA İLERİ DE TAKİBİ DE GEÇİP YAPIŞMAMIZ GEREKLİ SEVİYELERE İNİYORUZ..
HERŞEY HAYIRLISI OLUR İNŞALLAH..

AKŞAM VE İLERLEYEN SAATLERDE GÜZEL OYNAKLIKLAR SEYREDEBİLİRİZ...
SİNDİRE SİNDİRE 8 MART VE DAHA SONRA 13 MARTTA HAZIRLANALIM ARTIK.

LTRO ihalesi öncesi

LTRO ihalesi öncesi son yazı...

değerli arkadaşlar !
Altın onsun 1796-1806 denemesi yapacağını akabinde metalde düşüş beklediğimizi yazmıştık... Bazı ekonomistler bu rakamın 1815 olur bazılar 1825 olur görüşündeler.. Rakamda ki değişimler normal karşılanabilir..
Lakin bizim diğerlerinden farklı savunduğumuz husus şudur.. Onlar 1801 dediğinde artık 1920 lerin rallisi başlayacaktır diyorlar... İşte biz burada onlardan ayrılmaktayız.. Biz metalde satış bekliyoruz şahsen..
Hatta 1750 hatta ve hatta daha da aşağısına gidebilir..  8 -13 marta kadar. Bu tarihlerin önemini belirtmiştim..

Bu yüzden gümüş satışımızı sizinle paylaşmıştık.. Elimizde bir parçası kalmak suretiyle altın da satıyoruz.. 1810 ları görelim ihtirasi ile elde ki kazancı ya da 1800 lerde alındı ise hafif zararı silebilirsiniz arkadaşlar..
Satış yaptıktan sonra onsun düşmesini bekleyeceğiz artık..Sattığımız anda çıkabilir 1825 de görebilir belki ama elde bir gerçek varsa mesela kar gibi satmak mantıklı gibi geliyor.. Daha çok kar beklerken ters harekette feleğimiz şaşar..

2 ters köşe olayı vardır ve birbirinden farklıdır bunlar.. ters köşe olmak farklı şeylerdir arkadaşlar..
örnek: şimdi 1790 da altını satan biz elimizde altın yok artık 1800ler olsa bile ters köşe olmuş olsak bile sattığımız için zararda değilizdir..
Satmaz da tam tersi o zaman altın düşerse gene ters köşeyizdir fakat elimize zararı da almış oluruz bu sefer..

altın alımını öneremiyoruz bu riskten dolayı..
ayrıca lütfen elinizde farklı farklı paralar olsun (altın-usd-tl gibi)
her zaman bir parça altını koyun köşeye yastık altına, onu rekorlarda bozarsınız :)

ihale öncesi elinde hisse senetleri ve usd dolayısıyla euro olan arkadaşlar sıkı takip de olun... euro/usd paritesi oynaklık gösterebilir olağan haberler gelirse..

doları olan arkadaşlar : 1,3450 şu an euro/usd paritesi... aklınızda olsun 1,34 , 1,33 gibi geriye giderse euroya geçmeniz demek daha çok euronuz olacak demektir... örnek şimdi 1000 euro = 1345 usd eder; 1,34 olunca parite 1000 euro = 1340 usd eder... daha az dolarla daha çok euro alabilrsiniz...

eurosu olan arkadaşlar : şu an parite 1,3450 :   parite 1,35,1,36 ..  şeklinde yükselirse euronuzu dolar yapabilirsiniz.. bu sefer de euronuzla daha çok dolar alınırsınız.. örnek: şu an 1000 euro ile 13450 usd alırsınız;
mesela 1,35 olursa parite 1000 euronuzla 1350 usd alırsınız bu sefer...

parite de eurodan usd ye usd den euroya nasıl geçilir diyenler için cevap açıklayıcı olmuştur inşallah..

Tl de olan arkadaşlar dovizlere odaklanın ihale sonrası düşüşlerden faydalanın... ihale öncesi düşürmeye başlarlar dovizi - tl karşısında..

özetle altın da alım zamanı olmadığında sanırım herkes hem fikir.. parça parça satış yapılarak.. son 1-2 parçaya ya çıkarsa ihtimaline karşılık el de koyduğunuz sürece keyfiniz bozulmayacaktır..
%100 ne alışı ne satışı önermediğimizi hatırlatalım..
bankaları izin veren arkadaşlar altını bir tl olarak bir usd olarak satış yapılması daha mantıklı...
iki tarafta da kar var..
daha sonra gene altın tl gramı düşmüşse tl den altın alırsınız...
dolar-tl çıkmışşsa doları tl yaparsınız ya da ons düşmüş ise bu sefer dolardan tl yaparsınız.. bir sonra ki aşamayı unutmayacağız ve santranç gibi hamlelerimizi yapacağız..
Zararına satış yapmayacağız 1 ons da yani 1800 usd 5-10 usd zarar varsa stop los anlamında satış belki düşünülebilir ama 1900 lerden felan alındı ise %100 satmak zararına hem de hiç iyi değil..

zaten paranızı usd-altın-tl yaptığınızda iniş ve çıkışlarda bir yerden alırken birinden satarak karları cebe koyduğunuzu uyguladığınızda göreceksiniz..

2012 yılı ilk ayın lideri

AMB, LTRO ihalesi en fazla borsa ve euro da dalgalanmalara doğrudan direkt etki yapacak şekliyle görülüyor..
Peki bu ihalenin beklenenden az ya da fazla açıklanması durumunda doviz TL kurunu da etkileyip dalgalanmalar yapacağını da biliyor muyuz?

ABM den açıklanan İhale sonucuna göre akşam FED başkanı gerekli hamleleri yapacaktır.. Bir bakıma danışıklı döğüş diyelim..

Arkadaşlar eğer ihaleden çok büyük rakamlar çıkarsa bir bakıma ABM, FED in yerine para basmış (Q3) yapmış olacaktır ki bu da herkesin (özellikle altıncıların) bekeldiği  FED in Q3 operasyonu iyice geciktirebilir..

Ayrıca ihalenin devamı gelecek habei gelirse ABD cephesi düşük (%0 -0,25) faize belirttikleri gibi 2014 e kadar devam edebilirler.. aksi takdir de Bernanke, faiz lobicilerine boyun eğip faizlerde oynama yapabilir.. Bu ise altının uçurumdan düşmesi gibi fec'i sonuçlar doğrurur..

S&P ABD Borsası 2008 den beri göremedi 13000rakamlarını dün geçti.. Tarihinin en büyük çıkışlarını yaşamakta..Satışlar geldiğinde bu emtialarda da paniğe sebep olabilir..

Gümüş son 5 ayın zirvesinde... Bu senenin kar şampiyonu olacak ünvanını taktığımız gümüş beklentilerden en az 2 ay önce süper bir ralli gerçekleştirdi...

Platin , bir diğer değerli metal olan kankisi altın ile olan 250 usd lik arada ki farkı 70 usdlere kadar indirdi...

ocak ayı başı : 1550 / 26  = 59,61 iken altın/gümüş oranı şu an 1785/37= 48,24
ocak başı 1550/1400 = 1,10 iken altın/platin oranı; şu an 1785/1730 = 1,03
olmuş..
her iki cephede de göreceksiniz ki bizler altına bakarken gümüşü, platini alan Üsküdarı geçmiş..

2012 için 1 ocak - 29 şubat arası ons olarak ;
altın : 1580 den 1780 olarak = 200 usd getirisi yani %13 getirisi olmuş
Platin: 1430 dan 1730 olmuş = 300 usd getiris yani  %21 getiri olmuş
gümüş : 27 usd den 37 usd olmuş = 10 usd getirisi yani, %37 getirisi olmuş..

burada anlatmak istediğimiz madem metallere ilginiz var tek bir altına yönelmeyin..
Not: düğün yapacak ya da arefesinde olan arkadaşlarımız al sat larını yani metal alacaklarsa tercihlerini her zaman altından yana kullansınlar.. İniş ya da çıkışı farketmeyecektir..Sonuçta takılan takı altın olacağı için.. Onlar yatırımdan farklı şeylerdir..
Ggene düğün takısı için şu an alım yapılmasını gramı pahalı görüyoruz.. Bu rakamın yani 100 TL nin altına ineceği rakamların beklenilmesi daha mantıklı olabilir...

risk hangisinde

Değerli Arkadaşlar !
29 Şubat sabahı itibariyle tekrar doların albenisi var..
Lakin hiçbir zaman unutmuyoruz alıp karı görünce kaçacağız..
Dalgalı kurdayız fakat aşırı iniş çıkış ve oynaklık mevcut... Merkez ve para politikası ve ekonomi otoriteleri 1,75-85 arasında gezinmesini çok makul görmekteler ve sanki anlaşmışlar..
Lakin bu iki kanalın altında ve üstünde yani 1,75 altı ve 1,85 üstü destek ve direncini sert kıracak hamleler göreceğiz de..
Şu an yön bulmak isteyen dolar tam orta noktada iken alınıp bekletmektense al sat yapmak daha mantıklı..
Ayrıca dolarlarınızı gümüş ya da altın gibi metallere arbitraj yapmak nakit TL ihtiyacı olmayanlar için çok çok avantajlı görülmekte..

Dün gece mesai öncesi belirttiğimiz gibi biz elimizde kalan bir parça gümüşü satacağız..
Dolar alımlarımız olacak ayrıca amaç dolar/tl kar getirisinden çok (getirirse alır gideriz) dolardan altın ya da euro çaprazı yapmak içindir.. Dün sabah ve akşam arası euro/usd paritesinin gelip gitmelerinde ki ufacık karları paylaşmıştık sizinle..
altın onsun yukarı gitmesi altın tl gram değerinde fazla değişikliğe sebep olmamaktadır.
Altın onsun aşağı gitmesinde ise altın/tl gramını düşürme de pek maharetli olduğuna hepimiz çoğu kez şahit olmuşuzdur..

Bu yüzden TL de bekleyen arkadaşlar ons 1800 olacak heyecanına kapılıp alım yapmalarında gram tl açısından fazla kar getirmeyecektir..
Sizlere soruyorum 1,74-75 ten dolar almak mı daha riskli? Yoksa 1790 dan altın almak mı? Kararı Siz verin arkadaşlar..
her yatırım bir risktir bunu biliyoruz ama bir 1790 dan aşağı düşmek var bir de 1,75 ten... Arada ki farkı ya da anlatmak istediğimi umarım anlatabilmişimdir..
her zaman alımlarımızı parça parça yapıp paramızın hepsi ile tek bir varlık alım yapmayacağız..
dolar/tl kuru 1,7440 kıramadığı sürece 1,70 e deneme yapması zor görülüyor.. Ama amaç haftalık 1,7440kapanış desteğini kırmak..

Özellikle bugün lü AMB LTRO-2 ihalesini euro/usd paritesinde oynaklık yapabilecek şekliyle yorumlamaya gayret gösterelim... Altına doğrudan etkisi yok.. Pariteden dolayı altına dolaylı etkisi olur..
ALTINA DİREKT DOĞRUDAN ETKİSİ OLAN TEK BANKA FED'DİR.. YANİ ABD MERKEZ BANKASIDIR.. Çünkü Altın onsu demek ekonomi litaretüründe Altın/usd paritesi demektir..Nasıl euro/usd gibi vb..
Bugün kü veri akışları neticesine bakacaksınız ve bugün fiyatlama yapacak ne zaman için 8 mart ABM toplantısı için, 8 Marttan sonra 13 Mart FED için fiyatlama yapılacak bu seferde..
Aybaşından  beri parite ve altın 29 Şubat ABM TLRO için fiyatlanacak dikkat edin fiyatlanmalara uyarımızı hatırlarsınız ve bu fiyatlama gerçekleşti..
HER ZAMAN HER ÖNEMLİ TOPLANTI ÖNCESİ FİYATLAMA YAPILIR BUNU ARTIK EZBERLEYECEĞİZ...


28 Şubat 2012 Salı

Bankanızda 500 liranız var !


nızda 500 liranız var!


Yargıtay, vatandaşın 10 yıl geriye dönük olarak kredi kartı aidatını almasının yolunu açtı. Buna göre, tek kartı olan bir kişinin bankadan alacağı tutar 500 lirayı bulacak
Kredi kartları konusunda Yargıtay'ın aldığı son karar, tüketiciler için en az 500 liralık bir alacağı da beraberinde getirebilir. Yargıtay'ın son kararı ile artık tüketiciler kart aidatlarını 10 yıl geriye dönük olarak geri alabilecek. Üstelik burada faiz işletilmesi de söz konusu olabilecek. Kabaca bir hesaplama ile tek kredi kartı olan bir kişinin ortalama 50 lira yıllık kart aidatı ödediği düşünülürse, bankadan alacağı tutar 500 lirayı bulabilecek. Vatandaşların birden çok kredi kartı olabileceği ve bir hanedeki kart sayısının 3-4 adedi bulabileceği dikkate alınırsa da, bir ailenin bankada biriken aidat parasının ortalama 2 bin TL'yi bulabilmesi söz konusu oluyor.

FAİZİYLE GERİ ALIN

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yaptığı açıklamada, Yargıtay'ın kararının emsal niteliğinde olduğunu belirterek, haklarını aramak isteyen tüm vatandaşlara yardım edileceğini ifade etti. Bankalardan kart aidatlarını geri alabilmek için öncelikle bankaya yazılı olarak müracaat etmek gerekiyor. Bankanın ödemeye yanaşmadığı durumlarda ise Yargıtay'ın kararı emsal gösterilerek il ve ilçelerdeki hakem heyetlerine dava açmak mümkün oluyor.

* Bankaların istediği kart aidatları da farklılık gösteriyor. Kimi bankalar düşük ücret isterken, bazılarında rakam 150 lirayı buluyor. Bankalar kartın niteliğine göre ücretini de yükseltiyor.

DOSYA MASRAFINA İADE KARARI
Konut kredisi kullananlara da yargıdan müjdeli haber geldi. Kayseri'de Tüketici Mahkemesi, bir bankanın konut kredisi kullanan tüketiciden aldığı dosya masrafının tamamı ile ekspertiz ücretinin tüketiciye geri ödenmesine hükmetti. Mahkeme, müşteriye verilen sözleşmede yer almayan bin liralık dosya masrafı ile 330 liralık ekspertiz ücretinin tüketiciye iade edilmesi gerektiğini bildirdi.

AA.

gümüş satış bölgesine mi girdi?

Değerli Arkadaşlar !
3-4 gün öncesinde (23 şubatta mesela) altın onsu gene şu an ki seviyelerde(1788 usd) platin şimdikinden 10 usd daha fazla(1730) iken gümüş onsu 35,50 usd iken onsu şimdi 37 usd... %4 lük bir yükselme sözkonusu.. diğer metaller yerinde sayarken..

Bu sene başlarken ons 26 iken gümüşte platinde ise 1400 usd iken senenin en çok kazandıracakları arasına 1.gümüş 2.platini koymuştuk... Platinin bu iki aylık performansı biiz şaşırtmadı çünkü takip edenler bilirler ki altın ons ve platin ons arasının fazla olduğunu ve (o zamanlar 200usd idi) kapanması gerektiğini dile getirmiştik.. Şu an fark 70 usd...
aklınızda olsun platin altından çok düşük değerde olamaz hiçbirzaman.. olduğu zaman da tekrar ayarlama yapılıp yakı seviyeye getirilir...

Gümüş ons için biz yılın mayıs-hazirana kadar 37-40 arasında dilenirse satılır yoksa 45-50 arası hatta belki de fazlası yıl içinde beklenir denilmişti..
37-40 ons da belirtilen seviyeyi belirttiğim gibi mayıs-hazirana kadar bekliyorduk.. Kıvırtmaya gerek yok Hazirana kadar bekliyorduk ama ilk iki ayda gerçekleşeceği supriz oldu.. Geçen sene Eylül Ekimde beklediğimiz ons 1900-200 denemesini eylülde gördüğümüz gibi..
Gümüşün supriz yaratması işimize de belki geldi.. Şahsen biz 37 seviyelerinde gün içi d ebelirttiğimiz gibi satacağımızı belirtmek isterim.. Karı cebe koyma zamanı diye düşünmekteyiz.. Satış beklentimiz var onun gerçekleşmesini bekleyeceğiz.. Umarım uzun bir süre bekletmez.. Eğer bekletirse zararına alım yapmayız..
Başka varlıklara yöneliriz...
şu aşama da gümüşün tl olarak satılması daha mantıklı görülmekte...

Yıl sonu bekleyenler 50 belki de 52 yaprak %100 ons olarak getiri getirirse 2012 takvimleri içinde gümş hiç kimse şaşırmasın...
Gümüş düşüşü çıkışından hızlı olmakta bunu da unutmamak gerekir...

Not: Akşam saatlerin de yani bizim mesai saati dışında gümüşü yükseltip sabaha satışı yapıp bizlere birşeylere koymayacaklarını artık hepimiz de biliyoruzdur..

gümüş

Değerli arkadaşlar !

Gümüş özellikle satışa artık çok yaklaşıyor. hatta normal seyri ve hızını geçti, gereğinden fazla yükselmiş görülmekte.. Alımlar yaparken gümüşü bin kere düşünün artık.. bu seviye hiç mantıklı değil alımlar için..
satış yemesi gerek ve en son 37 usd ye gider.. 37 üstü bizi de yanıltacak..
düzeltme bekliyoruz.. düzeltmenin ardından 37 ve üstü beklentimiz vardı..

2012 yılının en çok kazandıranlar arasında gümüşü 1. sıraya plaitni de 2 sıraya koymuştuk... İki metal de ocak-şubat ayı performansı çok süperdi..
Gümüş düz hesap %30 getiri bıraktı ilk iki ayda..
altının ve gümüşün onsunda göreceğimiz yukarı hareketler ile parça parça satış yapılması ihale öncesi daha mantıklı görülmekte..
%100 hep sat kesinlikle yasak..
ARKADAŞLAR !
sabah 1,7546 denemelerinde uygun yerlerden dolar alabilen arkadaşlarımız sabah  parite euro/usd 1,3450ler idi ..
şu an parite 1,34 ün altına düştü...
euro/tl kuru da 2,37 tl lerde idi şimdi ise 2,35** li rakamlarda....
bankalarımız ne kadar kar bırakıyor bilemem ama... 1000 usd de1 euro kadar  en az kar bırakabilir.. (günlük bazlı kar )..

altın onsu 1781 denemesini yapıyor ve bir türlü kıramadı yukarı doğru.. dün de 1760 onsu kırmaya gayret göstermiş başaramamıştı.. şimdi tekrar 1760 denemesi yapar mı göreceğiz altın da.. Ama hala 1796-1806 denemesine bir giremedi bir türlü...

dolar / tl ise 1,7650 yi geçecek mi ona bakacağız bir de..
dolarcılar tl kurundan ziyade euro ya geçip geçmemeyi düşünmeliler.. daha mantıklı görülüyor..

ALTIN ONSU 1760 DA İKEN BİRKAÇ GÜN ÖNCE ALTIN 101 TL YE DAYANDI GRAMI...
ŞU AN 1780 NİN ÜSTÜNE YOL ALDI GRAMI İSE 100,30 YA DÜŞTÜ NERDEYSE 1 TL GRAMDA DÜŞÜŞ OLDU..
Demem o ki, ons 1800 olmuş kime ne eğer bu altın/tl gramı  101-102-103 şeklinde gitmeyecekse...
Sadece arbitraj yapan arkadaşlarımızın dolar ya da altın miktarlarının arttmasına sebep olacak.. uzun dönem düşünüp arbitraj yapabilen arkadaşlar için ise en karlı ve güzel yol aslında altın-usd arasında al sat yapmak..

ALTIN ONSU 1766-1786 ARASINA SIKIŞTI VE HER GEÇEN GÜN BU ARALIK DAHA DA DARALIYOR Kİ BU DA SERT BİR HAREKETİN HABERCİSİ..
YAYI GERDİRİP FIRLATMAK GİBİ YANİ..

Yunan fiyaskolandı

S&P Yunanistan notunu düşürdü ve Tercihli TEMERRÜT yaptı.. hani altın Yunan  temerrüdü haberi ile rekor kıracaktı.. Dün akşamdan bu yana tık yok altında..
Değerli arkadaşlar !
Önceki yazılarımızda da paylaştığımız gibi Yunan olayı bir fiyaskodur.. Kandırmacadır.. Eline kalem almış , sadece haber başlığı ile heyecanlanıp bilgiden yoksun ve de yandaş ekonomistlerin Yunan ile AB krizi ile altın uçar söylentileri; söylenti ile kalmıştır..

Arkadaşlar,
Yunan olayı zaten piyasalarca uzun süre gündem de olduğu için fiyatlanmıştı. Ya da benim tabirimle fiyatlamasını yapmak için zaman kazandılar ve oyaladılar..
ŞUNU HİÇ BİR ZAMAN UNUTMAYIN DUYULAN HABER PARA ETMEZ.. HERKESİN BEKLEDİĞİ HABER BİZE EKMEK YEDİRMEZ..

Q3 diye diye şişirecekler belki de altını... çaktırmadan belki de... sonra da Q3 çıkacak altından tık yok.. ( beklenenden az yükselecek belkide) ya sonra... düşüşü sert olacak..
UNUTMAYIN,
ALTIN MERDİVENLE ÇIKAR; ASANSÖR İLE İNER...
ALTIN SON 7-10 GÜNDÜR 1760-1780 ARASINDA GİDİYOR.. DÜŞERSE 2 HAFTA DEĞİL 2 SAAT DE BU 20 USD Yİ GÖTÜREBİLECEĞİNİ BİLİYORUZ HEPİMİZ DE..
ONA GÖRE DİKKATLİ VE TEMKİNLİ OLMAK GEREK..

Dolar

Hafta sonundan beri paylaştığımız ve sabah DOLARA YAKIN MARKAJ yazımıza istinaden dolar / tl nin 1,7546 aşağısını ve onsun artışı ile birlikte alımlar için hareket edilmeli görüşümüz vardı..
ons yukarı çıkarken, dolar-tl yi düşükten alırsak bir sonra ki aşamada onsun düşmesi ile altın almamız daha da karlı olacaktır..
Altın sıkışmışlığın verdiği durumla ile herkesi kararsızlığa sokmak istemekte.. Ama paylaştığımız gibi sıkışması 1796-1806 denemesi yapacağını göstermekte.. 
Altınımız yoksa beklemede kalmalı alım yapmak riskli olabilir.. Bunun yerine markajınızda olan dolar tercih edilebilir.. 
Elinde altın olanların ise kar satışlarını parça parça yapmaları %100 elde altın olmaktan iyi olacaktır.. 
Dolar ralli yapamadı maalesef hafta başında dillendirildiği gibi..
Aman şimdi de dolar düşecek 1,60 lara lafları çoğalacaktır.. Dikkatli ve temkinli olmak gerek...
Gerekli destekler kırılmadı henüz..

YARINDAN SONRA 8 - 13 MART VAR

Değerli Arkadaşlar !
Önemli toplantı, karar vb öncesinde varlıkların fiyatlandırıldıklarını artık biliyoruz...
Peki bu 29 Şubattan sonra ne var gündem de.. Metal ve dovizleri dalgalandırmak için yatırımcılar şimdi hangi tarihleri gözüne dikti..Bunları ilk Sizinle paylaşmak ve sizlerin ilk bilginiz olsun isteriz..
Ajandalarınıza not edin lütfen, bu tarihlerin seyrine göre alım satım bekleme pozisyonunuzu açın...

8 Mart 2012 perşembe Avrupa Merkez Bankası faiz ve para politikası toplantısı .  saat 14:45 ... Takriben 30 dakika sonra felan AMB Başkanı konuşması olur..

13 Mart Salı 2012 : ABD Merkez Bankası (FED)  faiz ve para politikası toplantısı.. saat:20:15 ... Yaklaşık 30-45 dakika sonra FED Başkanı konuşması...

En son olarak bizi bilgilendiren 27 Mart 2012 TCMB faiz kararı saat: 14:00....

özellikle 8-13 mart arası dalgalanmaları birlikte seyredeceğiz ve göreceğiz..

Özellikle FED toplantısı önemli olduğunu altın açısından soylemeye gerek yok.. Bilinen şeyler soylenırse zaten hersey normal ve olağan işler...

Bu FED Başkanı Bernanke'nin arkadaşlar sadece  FED faiz kararı ya da toplantısı olduğunda dikkate almanızı tavsiye ederim.. Her konustuğunda aha da FED başkanı konusuyor diye heyecan yapmaya gerek yok..

 8 ve 13 mart arefesinde ve sonrasında ki hareketleri görebilmek için bu iki günü dikkate almanızı ve ajandalarınıza not etmenizi tavsiye ediyorum...

KARI GÖRÜNCE KAÇIN...

Değerli Arkadaşlar !

Ne alırsanız alın, öncelikle yükseklerden almayın...
ve lütfen
KARI GÖRÜNCE KAÇIN...
CEBE GİRMEYEN PARA PARA DEĞİLDİR..
özellikler doviz alımlarınız da uzun süre durmamaya özen gösterin...
AL - BEKLE - KARI GÖRÜNCE SAT..
En çok yapılan hata alınıp kara geçince daha da çıkacak beklentisi ile satmamaktır... Düştüğünde bir de düşüş sert olursa aylarca bekletildiğinde zarar yazıyor haneye artı panik satışlar daha çok düşerken yapıldığı için çift zararlar yazabilmekte..

Yatırım yaptığınız paraya en az 3 ay dokunmayacağım diye kendinize bütçe yapın..

%100 tek bir para ya da metal almayın..
Parça parça alım satım yapın...

Cüzdanınız farklı varlıklar ile dolsun altın-euro-usd-tl gibi..

%20 altın devamlı dursun...
%20 nakit devamlı cepte kara gün dostu diye dursun..

DOLARA YAKIN MARKAJA AL

Değerli Arkadailar ,
Dünkü, Doları takip ve dolar ile ilgli yazılarımıza ralli ve dolar yükselecek laflarına kulaklarımızı kapatalım vb görüşlerimizi iletmiştik.. Yön yukarı değil 1,75 li hatta daha da altını görebilileceğimizi, yükselmeden satış beklentimizi iletmiştik..
bugün takibimizi sıklaştırıp, mesafemizi yakınlaştıracağız..
1,746 kırılmadığı sürece aşağı inişten tam anlamıyla söz edemeyeceğiz.. bu seviyelerden bir parça alım yapmak mantıklı.. daha sonra ya onsun düşmesinden ya da dolar/tl kurunun yükselmesini bekleyip en çok kar getiren tarafa geçiş yapacağız..
Doların bu düşüşü ons altını yukarı taşıyabilir.. unutmayacağız dolar aldığımızda altın onsu ne kadar yükseklerde olursa arbitrajcıalr için bu bir o kadar iyidir...

düzeltmenin ardından bakacağız dolar ralliye mi yoksa daha da diplere mi yön bulacak..

27 Şubat 2012 Pazartesi

29 Şubat LTRO-2 ve ANLAMI


Haftalar öncesi 29 şubat tarihine dikkatinizi çekmiştik... Şimdi bu 29 şubatın önemi nedir açıklayalım..

4 yılda bir denk gelen şubat ayının 29 çekmesi bu sene bakalım bir sonraki 2016 yılına kadar hafızalarda kalmasına sebep olacak mı ? -:) 
şaka bir tarafa 29 şubatta LTRO yapılacak... (saat-11:15 de ihalenin başlaması bekleniyor)
LTRO… dedikleri şey arkadaşlar Avrupa Merkez Bankasının (AMB)parasal genişlemesi yani FED’in QE’si gibi bir şey.   

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın 29 Şubat'taki ikinci tur düşük faizli 3 yıl vadeli tahvil ihalesine gelecek teklifi merak ediyor. Çıkacak sonuç, tahvil piyasasının yönü açısından önemli

Avrupa Merkez Bankası'nın ikinci tur likidite operasyonu (LTRO)  Çarşamba günü gerçekleştirilecek. İlk turda 3 yıl vadeli ve yüzde 1 faizli olarak bankalara ucuz para sağlayan operasyonda bankalara 489 milyar euro para verilmişti.
Operasyonun ikinci bacağındaki tutarın da buna yakın olacağı yönünde beklentiler sözkonusuydu.
Bloomberg'in terminal kullanıcıları arasında yaptığı ankete göre, beklentilerin ortalaması 470 milyar euroluk bir kaynağın bankalar tarafından talep edileceği yönünde.
Bu rakamın piyasalara plase edilmesiyle birlikte, yaklaşık olarak 300 milyar euroluk nakdin de piyasaya sürülmüş olması bekleniyor.


Piyasanın genel görüşü, bankalardan 400 milyar euronun altında bir teklif gelmesi halinde, bunun sorunlu ülke tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki faiz farkını açabileceği düşünülüyor.
Birinci tur operasyon, piyasalardaki gerginliğin yatışmasında büyük rol oynamış ve bankalararası piyasada kuruyan likidite kaynaklı sorunları ortadan kaldırmıştı.
Bu parayı alan çok sayıda banka, öncelikle aldığı parayı yeniden ve daha düşük faizle Avrupa Merkez Bankası'na park etmiş, sonrasında ise yavaş yavaş riskli varlıklara doğru girmeye başlamıştı.


Operasyon, özellikle bankaların ellerindeki riskli varlıkları kontrolsüz şekilde satma eğilimlerini sona erdirmiş, böylece başta İtalyan ve İspanyol tahvil faizleri üzerindeki baskı hafiflemişti.

Operasyon öncesinde euro/dolar paritesi bu yıl ilk kez 1.34 seviyesinin de üzerine çıktı. Paritenin bu seviyenin üzerinde son görüldüğü gün 21 Aralık tarihi olmuştu.

29 şubat çarşamba günü neye dikkat edeceğiz haberleri dinlerken, şu tamalar konu başlığı olarak geçecek mi geçmeyecek mi diye ...
 -  likiditenin devamı gelecek mi gelmeyecek mi? ( ilki 21 aralıkta olmuştu, ikincisi 29 şubatta olacak ya o meşhur FED den beklenen Q3 gibi bir de LTRO3 olacak mı?)

- Fonlama ucuz ve uzun süreli olacak mı? bir önceki gibi faizleri aşağı alıp gene 3 ay sonra mı yoksa daha da geç mi olup olmayacağı

- Bankaların bu tahvil ihalesine ilgisi

Ayrıca değerli arkadaşlar bu ihale de AMB nekadar tahvil ile euro akıtacak bankalara ve piyasalara bu miktarda çok önemli.. 300 milyar euro diyen oldu 400 diyen 500 diyen hatta 1 trilyon euro bile bekleyen var.. Beklenilen rakamlar peki ne anlama geliyor bunu da paylaşalım dilimiz döndüğünce..

 350 milyar euro ve aşağısı :  Euro/usd paritesi gösterge olmak üzere euroya yarayacak.. parite 1,38 denemesini önümüzde ki ay yapabilir.. Hatta bu ralli den sevinçle '' Şener Şen'' mutluluğunda ayaklarını poposuna vura vura koşusu olur ki 1,40 ları bile görebilirsiniz... Bu durumda altın onsu 1850-1900 arasında görebilmemiz sözkonusu olur... bu durum da euro tl kuru 2,43-45 görebileceğimiz gibi dolar -tl kuru da 1,78-1,80 .civarında görebiliriz.. altın/tl gramı ancak bu senaryo da 105 TL leri görecektir..

400 - 600 milyar euro arasında olursa :  şu an ki duruma aslında yakın.. yani euro/usd paritesinin 1,36 olabilme ishimali var.. 1,37 ye giderse sert satışları getirir.. euro/tl kuru bu durumda 2,39-40tl ,
dolar tl kuru ise 1,76-1,77 olur... altın onsu 1800 leri ancak zorlar en fazla 1810 lara gelmez yer satışı...  altın tl gramı ise 101-102  tl olur ki.. geçen haftadan beri fiyatlanan seviye bu..

650 hatta 1 trilyon euro üstü : olursa işte o zaman euro/usd nun 1,25 deneme yapacağı; euro/tl nin tekrar diplere vurup 2,33 lere ineceği seviyeler.. dolar tl kuru ise 1,86 tl lere gideceği yer.. ons 1650 denemesini yapacağı ve altın gramın 97-98 tl ve altını test edeceği bir seviye... Bu senaryo da karar sonrası gelen satışlara korku , panik satışları gelir iş arabeske bağlanırsa 1600 ve altına inmesi bile sözkonusu olabilir.. Ama buna tepkinin ve sert satışların haber ile birlikte gelmesi lazım.. Yani bir bakıma 29 şubatın ardından FED başkanından 1-2 mart ta altın için kötü konuşması gerek ..

bunların hepsi karardan hemen sonra ki saatler değil mart ayında gelebilecek seviyelerdir.. Rakamlarda +- ufak değişimleri dikkate alarak düşününüz....

Tek başına LTRO-2 nin etkisi az gibi görülse de sonuç da bu da AB nin bir parasal genişlemesi özellikle euro üzerinde etkisi olacaktır. Euro/ usd paritesinden dolayı doğrudan değil de dolaylı yoldan altını etkileyecektir..
İkinci senaryo yani 400-600 arası bir rakam bekleniyor ki bu da beklenildiği için fazla ses getirmeyecektir..
Ama AB tahvillerinden gelecek iyi haber euro ya ve özellikle banka hisseleri başta olmak üzere borsalarda ralli başlatılmasına sebep olacaktır. Tersi durumda ise borsalarda çöküş..



bu bilgiler doğrultusunda kendimize yön seçersek daha mantıklı olur..


saygı ile,


DOLAR TAKİP

doları kıskaca ve takibe alın lütfen..
satış yemeden önce ki son hareketleri altının belki de...
altın 1796-1806 denemesini yapmak için sıkıştı ve yatay seyretti gün boyu..

aklınızda olsun ALTIN ÖNCE BELİRLENEN ALT KURU (DESTEĞİ) DENER KIRIP KIRAMAYACAĞINA, TADERLERİN HAREKETLERİNİ NABZINI YOKLAR; ARDINDAN  YUKARI ÇIKABİLMEK İÇİN DİRENÇ NOKTASINI KIRMAYI DENER VE BURADA DA NABIZLARINI YOKLAR TRADERLERİN..
GÜN İÇİ PAYLAŞTIĞIMIZ GİBİ ALT DESTEĞİ : 1759 İDİ ( 1763 DEN DÖNDÜ)
DİRENÇ YERİ : 1779 İDİ ( BU SEFER BURANIN DENEMESİNİ YAPIYOR VE ŞU AN 1777 LERDE)...

NAKİTTEKİLERİN ALTIN OLARAK DEĞİL DE DOLAR OLARAK GİRMELERİ ŞU AN İÇİN VE BU HAFTA İÇİN DAHA MANTIKLI..

dolar-platin-gümüş

Tüm yatırım araçlarında olduğu gibi dolar/tl kurunda da biraz yükselme görülünce dolar uçacak; ya da düşme görüldüğünde dipleri bulacak haberlerini duyar okuruz hepimiz..

Hafif bir şağı eğilim yapıldığında 1,70 olacak demiştim denir. Şu an dolar-tl kuru hafif bir yükselme gördü hep bir ağızdan bu sefer de 1,85  hatta 1,90 ve üzeri beklentileri dillenmiş durumda..

dolar aylık kapanışı olan 1,7768 i kıramadığı sürece 1,81 den söz etmek imkansız teknik açıdan..
ayrıca dolar 1,75 ve hatta aşağısına inmeyerek tam yol ileri hedef ilk başta 1,85 ve üstü beklentisi yanlış olacaktır...
Dolar bu çıkışın ardından yiyeceği kar satışları ile 1,75 i veya altını tekrar gösterecektir...
Altın onsu cuma ve sabah ki yazımızda da belirttiğimiz gibi düşüş eğiliminde lakin, sanki 1796-1806 gösterme baskısı yapılmakta..
Ayrıca bekletilerek kararsızlık psikolojisine sokacak bizi..
BU VE BOYLE DURUMLARDA LÜTFEN %100 SERMAYENİZLE ALTINA GİRMEYİNİZ.. ALTINDA KALIR UZUN SÜRE ZARAR YAZARSINIZ DEFTERİNİZE.

NOT: Arkadaşlar Platin ile ilgili sorunuza gelince.. Platin sadece Kuveyttürk Bankasında bulunmakta.. banka dolar ya da tl ile alıp satmanıza izin veriyor platini... Ama inanın makas da çok acımasız.. Ayrıca; en kritik anlarda kurlarda anormal hareketler yapmaktalar.. Bu sebeple adamakıllı düşmeden al demek çok zor.. Bu yüzden platin alacaklar en son ocak ayında yazdığımız plaitini de es geçmeyin.. en çok kazandıranalrda olacak..( o zamanlar ons 1400 usd idi şu an 1710 larda) 
yani arkadaşlar gene düşmesini bekleyeceğiz alıp birkaç ay unutacağız cinsinden oalcak platin yatırımımız... Kısa sürede geçen ay yaptığı gibi kar getirirse elbette alıp kaçacağız..
Gümüşe de girmeyelim hemen, ocak ayında 2012 nin en çok kazandıranlarından 1.sıraya gümüşü almıştık.. onsu 26 usd den 35 usd lere kadar geldi.. bunun da düşmesini bekleyeceğiz..  Bu gümüş gene 30 ve altını görecek sonra 40 ons ve üstünü deneyecek tekrar.. 2012 bitmeden gerçekleşecek bu da..
ARKADAŞLAR !
YORUM VE FİKİRLER ZAMANIMIZ OLDUĞUNCA ANLLIK VE BELİRLİ SAATLER İÇİN VERİLMEKTE..
YARUMUN YAZILDIĞI SAAT VE BEKLENİLDİĞİ TARİH YA DA KUR HEDEFİNE LÜTFEN DİKKAT EDİN..
yazdıklarımızı, bilgilerinizi pekiştirmek için yapıldığını düşünün.. Ayrıca tüm bilgileri alıp okuyup harmanlayınız..

ALIRKEN ACELE ETMEYİN,   BANKA MAKASLARINI VE BANKALARIN SİZE YAPACAĞI OYUNLARI UNUTMAYIN..
EUROYU MESELA TAKİBE ALIN , 2,3593 KIRILIRSA AŞAĞI YÖNLENECEK DEMEKTİR.. DENEMESİ ORAYA DOĞRU..
NE 101 TL DEN ALTIN ALINIR NE DE 2 TL DEN GÜMÜŞ..
ÖNÜMÜZDE BELİRSİZ BİR GELECEK VAR BU DOĞRU AMA 1 TL KAZANÇ İÇİN AŞAĞIDA 5 TL DÜŞÜŞ İHTİMALİ VAR İKEN BİRAZ UZAK DURMAK GEREK GİBİME GELİYOR..

EURO VE DOLAR BU HAFTA GEL GİT (DALGALANMASI)LERİ ÇOK OLACAK..
BANKALARI İZİN VERENELR UYGUN İSE MAKASI EURO/USD PARİTE GELGİTİNDEN DOLAR MİKTARLARINI ÇOĞALTABİLİRLER..  PARİTE 1,3470 DEN 1,3370E GERİLEDİ ..
YANİ, 1000 euro sabahleyin 1347 usd ederken ; şu an 1337 euro etmekte.. doalrın euro karşısında değerlendiğini görmekteyiz..
ALIRKEN ACELE YOK; SATARKEN ANINDA KAÇIŞ GEREK...
KARI GÖRÜNCE KAÇ TAKTİĞİ..

ALTIN ONSU 1659 U KIRMADIĞI SÜRECE AŞAĞI GİDECEK YA DA AŞAĞI DİP VERMEK ŞU AN SIKINTILI; AYNI ŞEKİLDE 1779 U GEÇMEDİĞİ SÜRECE DE YUKARI TEPE NOKTASI VERMEK SIKINTILI...
YALNIZ GENEL BİR KANI MAKSİMUM 1812 LERDE DÜZELTME YİYECEĞİ YÖNDE..
YANİ MEALEN HERKES DİYOR Kİ EN FAZLA ONS 1812 OLUNCA ALTIN SATIŞ YER..  YANİ ŞİMDİKİ SEVİYEDEN 30-40 USD YUKARISI..

AMA AŞAĞIDA NERDE KESİLİR DEDİĞİMİZ DE RAKAMLAR ÇOK FARKLI.. 1750 DEN DÖNER DİYENDE VAR 1710 DAN DÖNER DİYEN DE VAR 1650 YE KADAR GİDEN DİYEN DE VAR 1530 DENEMESİ BİLE YAPAR DİYEN VAR..

YUKARI DA HERKES HEM FİKİRKEN AŞAĞISI İÇİN 200-300 USD LERE VARACAK KADAR DİP GÖRENLER VAR..

BU BİLGİLER VE BEKLENTİLER DOĞRULTUSUNDA , DİKKATLİ OLMAK GEREK...



TL de olanlar , kısa vadeli altın ons fiyatlarında ki yükselişten ziyade daha çok dovizlere odaklanmaları daha anlamlı..
ons 1775 olmakla ons 1765 olması arasında gram tl açısından fark yok.. ons yükselmeye yüz tuttuğu anda dolar/tl kuru baktınız düşüyor işte o an bir parça dolar alıp giriş yapmak daha mantıklı..
eliniz de dolar olunca ons düşünce altın alabilirsiniz (daha çok gram elde edebilirsiniz) ya da onsun düşüşü , doların tl karşısında yükselişi durumunda elde ki doları TL olarak kar satışı yapmış olursunuz..
Tek bir yere yönelmemeniz menfaatinedir..
altın mı aldınız TL den.. bundan sonra hem altın tl hem de altın-dolar kurunu takip etmelisiniz; Size ilk önce hangisi karı getirdi ise ona geçiş yapabilrsiniz..

Günlük değil, hedef fiyat belirleiyp o seviyeye geldiğin de alış ve satışınızı gerçekleştiriniz..

Unutmayın hiçbirşey için geç değil bir şey..

Baktınız ons yükselmiş uçmuş gidiyor aman altın yükseldi bir şey alamadım demektense.. dolar-tl; euro tl vb diğer varlıklara da bakın göz atın..
inanın çok nadiren hepsi aynı anda yukarı ya da aşağı hareket eder.. Genelde birbirlerine ters hareket ettikleri görülür..

dolar - döviz ralli yapacak yükselecek haberleri çoğalmaya başlamış dikkat edelim..
kısa vadede aşırı sert çıkış beklemek hayalci oluyor..
petrol fiyatlarında ki dalgalanma , aşırı yükselme sadece İran ve Suriye olayına bağlamak , tek taraflı ve olaya at gözlüğüyle bakmak olur..

Baronlar  petrolden kazanç elde etmek istediler ve fiyatları yükselttiler... Bunu genel de her yılın ilk çeyreğinde denerler ve başarırlarda.. 
Geçen sene aynı dönemlerde de Libya ve Mısır olaylarını bu tarihlerde konuşmuyor muyduk?

euro parite düşüş

Geçen hafta perşembe cumadan beri tekrarladığımız metallerde düşüş beklentimize dikkatinizi çekmeye çalıştık..
Platin o günden bu güne 35-40 usd ons başı gerileme görüldü...
gümüşte 0,50 usd ons başı düşüş görüldü
altın da ise 20 usd ons başı düşüş görülmüş..

Platin, ABD açılana ve ilk işlemlere kadar 1700 usd altında olacaksa  bu düşüşlerin daha da derinleşeceği anlamına gelecektir.. bu rakamın altında bekle , düşüşü gözlemle diye tasvir edebilirz..
Gümüşün de çok sert hareket ettiğini unutmadan 34 lü rakamlar ve 34,50 lere yön bulamadan şu an için alım yapmak çok riskli..
Tl ile gümüş alacaklar 1,90  TL nin aşağısını beklemek daha mantıklı.. Bu seviyelerden alınıp ters bir harekette gümüş çok bekletecektir unutmayın.. Çıkınca da sert çıkış mesela 37 beklentimiz olsa da .. ALMA EL YAKAR diyoruz..
Bir ürünün çıkıp çıkmaması maharet değil, bize kar getrip getirmeyeceği maharettir.
YÜKSEKTEN BİR MAL ALINMAZ... ÇIKACAK DAHİ OLSA DA ALINMAZ..
BU YUZDEN GÜMÜŞ 2 TL ŞU AN YÜKSEK..

Euro/usd takibiniz de kalsın satışlar yemeye başladı ve devam ediyor..  1,3378-90 aralığını kıramadığı sürece  beklediğimiz düşüşü gördük diyemeyiz..

şunu unutmayın euro/tl de akıl almaz çıkışı oluyorsa altın-tl gram da çıkış oluyordur..
Geçen hafta son 2 gün şahit olduğumuz gibi..

Bizim mesai bitiminden sonra ki saatlerde Almanya, Yunanistan'ın euro bölgesi maliye bakanları tarafından onaylanan 130 milyar euro değerindeki yardım paketini onaylamak üzere bir araya gelecek. Buradan gelebilecek gelişmeler euro paritesini de etkileyecek.. Onaylanırsa zaten sorun yok.. onaylanmaz ya da tartışmalar vb olduğunda parite düşüş göstereceğinden bu düşüş altın onsu da düşürmesine sebep olacaktır. Gelişmeleri ve oylamayı birlikte göreceğiz artık..

Euro/tl kuru için 2,3750 tl kurunda en az 2 seans kaldığı sürece 2,41 denemesine gidecektir.. Aksi takdirde ilk başta 2,35 görmemiz içten bile değil..

Fakat değerli arkadaşlar, euro 2 günde 2,32 den 2,38 e çıktığı gibi düşüşü aynı şekilde hızlı olmayacak.. Düşüş daha yavaş olacak eğer düşecekse..
euronun çıkması çarşamba günkü ihale için yapıldığı gibi uzun süre aşağılarda olduğu için sıçrama kaydetti.. Türkiye'de ise euro tl kurunun yükselmesi euro/usd paritede ki yükseliş ve Türkiye'nin elinde bulundurduğu AB menşeili tahvillerden kaynaklandı..
Peki düşüş neden hızlı beklemiyoruz diye soracak olursanız? Buna iç piyasa da ki Cari açık ve petrolün bize ekleyeceği artı yükten dolayı TL nin değer kaybına uğraması sonucu euro düşüşünü hızlı yapmayacaktır.

Bol kazançlar ,  en önemlisi hayırlı kazançlar ve sağlık dolu yıllar

bu hafta metal, doviz

Bu hafta , metaller (altın,gümüş, platin gibi) almak yerine satışı beklemek daha mantıklı görülmekte...
Bu hafta dovizlere (usd ve euro) yönelmek daha mantıklı..
Çarşamba günü AB tahvil ihaleleri sonucu euro ve euro/ud de ki yükselmeyi geçen hafta paylaşmış ve bu hafta için de satış beklediğimizi ya da satışa daha yakın olduğumuzu paylaşmıştık..
Altın ons da önümüzü görmeden alım yapmak çok büyük bir risk taşıyor.
metaller de düşüşn önceliğini platin yapacak..
Bu hafta ekonomik takvim de belirli ve önemli bir gelişme yok.. Sadece takvimde olmayan ihale ve AB liderleri görüşmeleri var ki bunları takip etmek gerekir..

Aşağı inmemek de direnen altın aslında 1796-1806 ons denemesine talip ayrıca bekleyerek kafaları da karıştırmak istiyor.. Beklediğine göre bu altın 1900e gidecek diyenler çoğaldı şimdiden.. Evet 1900 e gidecek ama  şunu unutmayın 1900 gitmeden önce mutlaka satış yiyerek gidecek ve ons bazından 1770 in altlarında alım seviyelerimiz de oalcak..
şu seviyeden almaktansa; düşüşü beklemek mantıklı..
Alanlar için ufak karlar görülme ihtimali var ama bu risk için alım yapmak ne kadar mantıklı, iyice düşünmek gerek..

Dolarda geçen hafta belirttiğimiz ve sizinle paylaştığımız gibi 1,7640 üzerinde kapanışlar yukseliş için teknik açıdan bir umut..
Doların kısa vadeli alsatçılar için 1,7750 üzerinde kapanış yaptığı takdirde kısa vadeli girişler yapılabilir.. perşembe cuma alım yapanlar ise bu seviyenin kırılıp kırılmadığına göre tut ya da sat tercih edebilirler...

Geçen hafta paylaştığımız ve diplerde gezinen para hangisi diye bilmecelendirdiğimiz CHF ( İsviçre Frankı) güzel bir kar getirebilecek orta vade de.. Altından belki fazla getirisi de olacak.. Uzun dönem bekletilmeyecek ama..  ÖZellikle ama USD/CHF paritesinde çıkış bekliyorum... doları olanlar şimdiki usd/chf kurunu not edin 0,89 lara kadar düşmüş durumda..6 ocak 2012 de 0,96idi.. 0,96 larden geldi buralara.. düşerse en faz 1 ya da 2 puan düşer yani en fazla 0,87 lerde mutlaka İsviçre Merkez bankası müdahale edecektir..
sade bir dil ile 6 ocak2012 de 1000 usd ile 960 CHF alırdınız..
bugün 1000 usd ile 890 chf alabiliyorsunuz...
1-3 aylık dönemde tekrar 1000 usd ile 960 chf alım rakamına yaklaşılacağını bekleyenlerdeniz..

NOT: KARIŞIK BİR HAFTA,,, KARIŞIK GÜNDEMLER... DOVİZ VE ALTIN KURLARINDA DENGESİZLİK OLABİLECEK YA DA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR HAFTA.. ÖZELLİKLE ÇARŞAMBA GÜNÜ.. BU YUZDEN HER ZAMAN KARDA İSENİZ CEBE KOYMAYA ÖZELLİKLE BU HAFTA ÖNEM VERİN..