19 Mayıs 2012 Cumartesi

Bankalardan öğrencilere büyük oyun


Bankalardan öğrencilere büyük oyun


Bankaların yeni taktiği ise staj başvurusu alıyoruz diyerek üniversite öğrencilerine kart pazarlamak. İş başvurusunun yanıtını bekleyen öğrenciler ise kapılarına gelen kredi kartı ile şok oluyor.

Bankaların müşteri yarışı tüm hızıyla devam ediyor. Üniversitelerinin kampüslerini kredi kartı başvurularını almak için hedef belirleyen banka çalışanları üniversite öğrencilerini türlü oyunlarla kandırarak kredi kartı veriyor. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre bankalar üniversitelere açtığı stantlarla staj başvurusu yapıyoruz diyerek kredi kartı için gerekli belgeleri toplayıp öğrencilere iş başvurusunun yanıtı yerine kredi kartı yolluyor.

BAŞVURU CEVABI BEKLERKEN KREDİ KARTI GELDİ!
“İş başvurusu formu yerine kredi kartı başvurusu almışlar” diyen öğrenciler bankalarla yaşadıkları sorunları şöyle dile getirdiler:

“Banka üniversitelere yönelik bir kart çıkarmış. Nasıl satarız diye düşünürken okulları dolaşalım staj için kandırıp kart verelim demişler.Ne yazık ki bizim okula da uğramışlar. Staj ilanlarının olduğu bir sitede bankada çalışmak için başvurmuştuk. İlan yayından kaldırılmış. Seçilmemiş olabiliriz diye düşündük. Bugün üniversite kampüsüne staj için anlaşmaları olan bankadan çalışanlar standı bırakıp kantinde dolaşmaya başlamış.Yanımıza gelip  ‘staj yapmayı düşünür müsünüz’ dediler. Burada form doldurup isimlerinizi alacağız. Okulunuzla anlaşmamız var kaydınızı yaptırdıktan sonra tekrar başvurun ilan yeniden açılacaktır dedi.

Öğrenci kimliği nüfus cüzdanı ve bir de imza derken baktık ki kart formu doldurmuş. Staj için sorduğumuz hiçbir soruya net bir cevap alamadık. Bizim bilgimiz yok sadece kayıt yapıyoruz dediler .Amacınız kart satmak mı yoksa staj mı diye sorduğumuzda her ikisi de cevabını aldık. Eğer kartı alırsak bizimle iletişime geçmeleri daha kolay olurmuş staj şansı artarmış. Evet o an staj için bazı şeyleri görememiş olabiliriz. O merakla' adamlara başvurmuşuz kabul etmemişler şimdi ayağımıza niye geldiler diye sormamış da olabiliriz ama bu onlara öğrencileri staj gibi bir konu sebebiyle dolandırma hakkını vermez!”

Borsa ve Hisse Senedi Caiz midir?

Borsa ve Hisse Senedi

Batı kökenli bir terim olan borsa, "devletin kurduğu ve denetlediği özel hukuk kuralları içinde tarafların karşı karşıya gelip ticarî değere sahip malların alım satımını yaptıkları kurum, devamlılığı bulunan pazar yeri" olarak tanımlanır. Borsa önceleri ticaret ve sanayi borsaları, tarım ürünleri borsaları, altın borsası şeklinde doğup gelişmiş ise de günümüzde hisse senetlerinin, tahvil, hazine bonosu ve kambiyo belgeleri gibi kıymetli evrakın alınıp satıldığı "menkul kıymetler borsası" ön plana çıkmıştır. Borsa denince de artık bu son tür anlaşılmaya başlanmıştır.

Tahvil, hazine bonosu gibi faizli borç senedi mahiyetindeki kıymetli evrakın alım satımı, bunları ister devlet isterse hususi şahıs ve şirketler çıkarsın, faizle borç alıp verme niteliğinde olduğundan câiz görülmez. Dövize endeksli tahviller ve borç senetleri için de durum aynıdır. Şirketlere ortaklığı temsil eden hisse senetlerine ve şirketlerin kâr ve zararına ortaklığı ifade eden kâr-zarar ortaklığı belgelerine gelince durum farklıdır. İktisadî ilişkilerin yoğunlaşıp sermaye piyasasının önem kazandığı günümüzde hisse senetleri, sermaye piyasasının en önemli aracı haline gelmiş ve bir ortaklık belgesi olarak değil de bağımsız bir mal olarak alınıp satılmaya başlanmıştır. Yine kâr getiren bazı tesisler devlet tarafından kâr ortaklığı yoluyla halka açılmış, böylece faizden kaçınan kesimin birikimleri de devreye sokularak toplanan sermaye ile yeni iş sahalarına ve yatırımlara yönelme imkânı bulunmuştur. Ancak bu gelişmeler, bu tür kıymetli evrakın alım satımının fıkhî hükmüyle ilgili bazı farklı yaklaşımları da gündeme getirmiştir.

Türk ticaret hukukunda menkul kıymetler, belgede yer alan hakkın niteliğine göre alacak senetleri ve ortaklık senetleri şeklinde iki ana gruba ayrılabilir. Bir para borcunu ve alacağını temsil eden tahviller, kâr ve zarar ortaklığı belgeleri, finansman bonoları ve gelir ortaklığı senetleri mahiyeti itibariyle para ve alacak senetleridir. Buna karşılık malî hakların yanı sıra yönetime katılma gibi hakları da sağlayan ve gerçek bir ortaklık ilişkisi kuran hisse senedi ise, ortaklık senetleri grubunun tipik örneğidir. Öte yandan menkul kıymetlerin, sağladığı gelirin özelliğine göre, sabit gelirli ve değişken gelirli senetler şeklinde ikiye ayrılması da mümkündür. Tahviller sabit gelirli; hisse senetleri, kâr ve zarar ortaklığı belgeleri, gelir ortaklığı senetleri ise değişken gelirli senetlerdir.

Ortaklık senedi ve değişken gelirli senet mahiyetinde olan hisse senetleri, Türk hukukunda anonim ve paylı komandit şirketlerde payları temsil eden bir kıymetli evraktır. En önemli fonksiyonu da payı temsil etmesidir. Hisse senetlerinin bir başka özelliği de payı tedavül ettirebilmesidir. Hisse senetleri, ortaklığın sermayesinin belli bir payını temsil ettiğinden itibarî kıymete sahiptir; borsada alınıp satılabilen birer kıymetli evraktır; hatta borsanın en önemli araçlarından biridir. Hisse senedinin piyasa/borsa değeri ise, çeşitli faktörlere bağlı olarak itibarî değerinin altında veya üstünde olabilir. Hisse senetleri, nama yazılı veya hamiline yazılı şeklinde ikiye ayrılabildiği gibi âdi ve imtiyazlı hisse senetleri şeklinde de ikiye ayrılabilir. Hisse senedi, sahibine malî haklar ve yönetime ilişkin haklar sağlar. Malî hakların başında, kâr payı alma hakkı, rüchan hakkı, bedelsiz pay alma hakkı, tasfiye payı hakkı vb. gelmektedir.

Kanunlar, geniş halk kitlelerinin yatırımlara iştirakini sağlamak için ortaklıkların hisse senedi arzına belli şartlarda izin vermekte, hisse senedinin iki taraf için de güvenli bir finans ve gelir aracı olmasını sağlayıcı birtakım tedbirler almaya çalışmaktadır.

Günümüzdeki yoğun ticarî ilişkilerin ve iktisadî faaliyetlerin borsayla, bankayla ve faizle sıkı ilişkisi ve iç içe olması, haklı olarak müslümanların bu tür gelişmelere kaygıyla bakmasına yol açmakta, bu arada anonim şirketlerin ve hisse senetlerinin şer`î hükmü konusunda farklı yaklaşımlara ve yorumlara sebep olmaktadır. Sermaye piyasasının kuruluş aşamasında olduğu, devlet denetiminde ve yasal düzenlemelerde de boşlukların bulunduğu toplumlarda ve dönemlerde bu tereddüt ve kaygılar haklı olarak daha da artmaktadır. Ancak teorik çerçevede kalarak ifade etmek gerekirse tahvil, genelde sahibine önceden belirlenen miktarda sabit bir faiz geliri temin eden bir borç senedi ve ödünç işlemi olduğundan kural olarak faizli işlem sayılır. Bu yüzden de getirisi ne oranda olursa olsun, tahvilden bir yatırım aracı olarak yararlanmanın dinen câiz olmadığında görüş birliği vardır. Hisse senetleri ise, şirketin kârına göre getirisi değişen bir ortaklık senedi olduğundan, mahiyeti itibariyle tahvilden farklıdır. Hisse senetlerinin şer`î durumu ve hükmü konusunda, çağdaş İslâm bilginlerinden çok azı konuyu özel bir araştırmaya tâbi tutarak fikir beyan etmiştir. Bir kısmı, hisse senedinin ihracının ve alım satımının câiz olmadığı, çoğunluk ise cevazı yönünde görüş belirtmiştir.

Çağımız müslüman iktisatçılarından bir kısmı, Batı'dan alınan çağdaş şirketlerin ve özellikle sermaye şirketlerinin, bu arada hisse senetlerinin de Batı'nın kapitalist ve sömürgeci bakış açısını ve değerlerini yansıttığını, İslâm hukukunun şirketlerle ilgili yerleşik form ve kurallarına uymadığını ileri sürmekte ve şer`an câiz olmadığını, bu şirketlerle yapılacak muamelelerin bâtıl olacağını, dolayısıyla kârının helâl olmayacağını ifade etmekte, netice itibariyle de hisse senetlerini câiz görmemektedir. Gerekçe olarak da, yukarıda aktarılanlara ilâve olarak, hisse senedinin piyasa değerinin birçok faktöre bağlı olarak değiştiğini ve şirket varlığından ayrılarak müstakil bir kıymet kazandığını, şirketlerin mal varlığında helâl ve haramın, faiz ve gayri meşrû kazancın iç içe olduğunu ileri sürmektedir.

Bu konuda görüşünü açıklayan çağdaş İslâm bilginlerinin ve yazarlarının çoğunluğu, hisse senedinin, kâr ve zararı ile birlikte şirketin mal varlığına ortaklığı temsil ettiği düşüncesinden hareketle kural olarak hisse senedi alım satımını câiz görmekte, hisse senedinin sağlayacağı hakları ve bu hakların kullanım şeklini kanun ve anlaşmaların belirleyeceğini ifade etmektedirler. Bu grup ilim adamları arasında Muhammed Ebû Zehre, M. Yûsuf Mûsâ, Mahmûd Şeltût, Abdülvehhâb Hallâf, Ali el-Hafîf, Abdurrahman Hasan gibi isimler başta gelmektedir.

Hisse senedinin ihracının ve alınıp satılmasının fıkıh kuralları açısından da câiz olduğunu ifade eden müslüman âlimlerin dayandıkları gerekçeler şu şekilde özetlenebilir: Şirket, sermayesini belli hisselere ayırmakta ve isteyen bu hisselere sahip olmaktadır. Hisseler şirkete tâbi olarak kâr ve zarara açıktır. Hisse senedine dayalı şirket nevi klasik doktrinde "mudârebe" adı altında mubah kılınmış olup, mudârebede de kâr ve zarara ortak olma esası vardır. Gerekli şer`î şartları taşıyan bir şirkete bu şekilde hisse senedi alarak ortak olmanın cevazında şüphe yoktur. Hatta, Batı'nın ticaret hukukundan alınan anonim şirketlerin ana hatlarıyla İslâm fıkhındaki şirket türleri içinde mütalaa edilebileceği, dinin temel ilke ve kurallarından biri ile çatışmadığı sürece, ihtiyaç ve kalkınma sonucu ortaya çıkan ve kamu yararına yönelik olan bu nevi gelişmelerin alınmasında dinî bir sakıncanın bulunmadığı da açıktır.

Günümüz İslâm bilginlerinin çoğunluğu hisse senedi alım satımını kural olarak câiz ve bu yolla elde edilecek kazancı helâl saymakla birlikte, konuyu değişik yönleri ile inceleyen yazarlar, şirketin dinen câiz olmayan alanda faaliyet göstermemesi gerektiği kaydına önemle işaret etmekte, anonim şirketlerin işleyişindeki bazı aksaklıklara ve haksızlıklara dikkat çekmekte, itibarî kıymetinden daha düşük bedelle hisse senedi ihracına, imtiyazlı hisse senetlerine, belli mağduriyetlere sebep olmaları açılarından itiraz etmektedirler. Ancak anonim şirketin ve hisse senedinin tabiatının gereği olmayan bu olumsuz gelişmeler, sermaye piyasasını şâibe altında bırakan spekülatif hareketler haliyle anonim şirketin ve hisse senedinin cevazını doğrudan etkilemez. Hisse senetlerinin bir ortaklık belgesi olarak değil de bağımsız bir mal şeklinde alınıp satılmasının câiz olmadığı tezi de doğru değildir. Mubah ve câiz oluş asıl olduğundan, kendi başına bir mal haline gelmiş, alım satımıyla kâr hesaplanan bir hisse senedinin cevazını engelleyen güçlü bir gerekçe mevcut değildir.

İslâm Konferansı Teşkilâtı'na bağlı İslâm Fıkıh Akademisi'nin girişimiyle 1988 yılında Rabat'ta toplanan Borsa Semineri'nin sonuç bildirisinde ve adı geçen akademinin 1992 yılında Cidde'de yapılan VII. Dönem Toplantısı'nda hisse senetlerinin kâr ve zarara iştirak etmesi sebebiyle kural olarak helâl olduğu, fakat şer`î hükmünün bunu çıkaran şirketin ticarî işlem ve amaçlarının meşrû oluşuyla yakından ilgili bulunduğu belirtilmiştir. Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması halinde hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve mâsiyete iştirak etmek olduğundan câiz olmayacağı bildirilmiş, esasen faaliyet alanı haram işlemler yapma, dinen yasak hizmet ve mal üretiminde bulunma olmamakla beraber, bazı haram işlemlere taraf olması sebebiyle şirketin kârına haram kazanç karışmış olması hallerinde ise, pay sahiplerinin bu miktarı yaklaşık olarak hesaplayıp kendisinin hayır ve hasenat niyeti ile olmaksızın ve toplum hakkı olduğu inancı ile hayır yolunda harcaması tavsiye edilmiştir.

Daha önce de değişik vesilelerle ifade edildiği gibi, İslâm borçlar ve ticaret hukukunda tarafları beklenmedik zarar ve mağduriyetlere iten her türlü bilinmezlik, kapalılık ve risk mümkün olduğunca önlenmeye çalışılmış, açıklık, dürüstlük ve güvenin hâkim olacağı bir borç ilişkisi ve ticarî hayat kurulmaya çalışılmıştır. Buna karşılık, özellikle sermaye piyasasının belirli bir düzen ve istikrara kavuşmadığı, günlük siyasî kararlarla ve baskı gruplarının müdahaleleriyle kolayca yön değiştirebildiği ve büyük çapta değişikliklerin yaşandığı, spekülatif müdahalelerin ve sunî fiyat oluşumlarının iyi niyetli yatırımcıları mağdur ettiği toplumlarda borsa bir tür kumar ve risk ticareti görünümünü alabilmektedir. Bu durumda İslâm'ın yukarıda zikredilen güven ve açıklığı sağlamaya yönelik ilke ve kurallarının gerçekleştiği söylenemez. Bu itibarla, tıpkı şirketin gayri meşrû alanda faaliyet göstermesinin, çıkaracağı hisse senedi ticaretinin hükmünü etkilediği gibi, sermaye piyasasında hâkim olan bu risk ve kargaşa ortamı da hisse senedinin hükmünü geçici olarak etkileyebilir. Fakat bu giderilmesi ve önlem alınması gereken geçici bir durum olup hisse senedinin aslen câiz olduğu hükmünü değiştirmez.

Halkın elinde bulunan küçük çaptaki tasarrufların birleşerek güçlü bir finans kaynağı teşkil etmesi ve yatırıma yönelmesi ülke ekonomileri için ne kadar yararlıysa, müslümanların İslâm'ın öngördüğü ilkeler ve sakındırdığı yasakları dikkate alan, meşrû alanda ve meşrû tarzda faaliyet gösteren borsayı ve ticarî organizasyonları kurmaya ve desteklemeye yönelmeleri de o derece önemlidir. Dinî hassasiyetini yitirmemiş kimselerin gösterebileceği bu tepki ve iş birliği, sermaye piyasasında güven, dürüstlük ve istikrarın ödüllendirilmesi anlamına da geleceği için, bu tavrın neticede ülke ekonomisine önemli ölçüde yarar sağlayacağı açıktır.

İLMİHAL II İSLAM VE TOPLUM.
III. TİCARÎ HAYAT
http://www.diyanet.gov.tr/

Döviz ve Para Değişimi Caiz midir?

 Döviz ve Para Değişimi 

Sözlükte "parayı bozdurmak, harcamak, çevirmek" gibi anlamlara gelen sarf, İslâm hukukunda altın, gümüş veya diğer nakit paraların kendi cinsiyle veya diğer para cinsleriyle değişimini ifade eden bir terimdir. Sarf, hem günlük hayatta sıkça başvurulan hem de faiz amaçlı olarak kullanılma ihtimali bulunan bir ticarî işlem türü olması sebebiyle fıkıh kitaplarında ayrıntılı olarak ele alınmış, konu etrafında zengin bir hukuk doktrini oluşmuştur.

İslâm hukukunda akidlerde ve hukukî işlemlerde kural olarak şekil serbestliği ilkesi hâkim olmakla birlikte, paranın parayla değişiminde yapılan işlemin faizden uzak olmasını temin maksadıyla iki bedelin de peşin ödenmesi, araya vadenin girmemesi şartı aranır. Vade faiziyle vade unsuruna dayalı ribâ (ribe'n-nesîe) ile ilgili hadiste Hz. Peygamber'nin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Altın ve gümüşten peşin olmayanı peşin karşılığında satmayınız" (Buhârî, "Büyû`", 78; Müslim, "Müsâkat", 81, 83; Tirmizî, "Büyû`", 24). Bu yüzden altın ve gümüşün kendi cinsleriyle, karşılıklı olarak veya itibarî para ile değişimi ve satımında, iki bedelin de taraflar akid meclisinden ayrılmadan ödenmiş olması gerekir; dolayısıyla, altın ve gümüşün vadeli satımı câiz olmaz. Çünkü iki bedelin de para olması halinde "ribe'n-nesîe" denilen, Kur'an ve hadiste ayrı ayrı yasaklanan faizli işlem gerçekleşmiş olur.

Altının altınla, gümüşün gümüşle ve aynı cins paranın kendi cinsiyle değişiminde peşin ödemenin yanı sıra miktarların da eşit olması şartı aranır. Hayber fethi sonrasında bir sahâbî altın işlemeli bir gerdanlığı altın para (dinar) ile almak isteyince Hz. Peygamber gerdanlıktaki altının çıkarılmasını ve altının aynı miktar altın para ile değişimini, geri kalan kısmına da değer konarak satın alınmasını istemiştir (Müslim, "Müsâkat", 17). Döviz cinsleri dahil olmak üzere piyasadaki her para birimi de, kendi içinde bir cins oluşturur. Yabancı olsun millî olsun bütün paralar para olmaları yönünden bir cins sayılır ve birbiri ile ancak peşin olarak mübâdele edilirler. Bu konuda getirilen sınırlama, eşyâ-yı sitte veya alışveriş faizi adıyla meşhur hadiste örnek kabilinden zikredilerek altın ve gümüş gibi mübâdele araçlarının veya buğday, arpa, hurma gibi gıda maddelerinin kendi cinsleriyle ancak eşit miktarlarda değişimine izin veren hadisin uygulaması mahiyetindedir.

Sarf işlemiyle ilgili olarak yukarıda zikredilen iki şartı ihlâle yol açacağı için sarf işleminde şart muhayyerliği de câiz görülmemiştir. Meselâ altın veya gümüşün peşin para ile alınıp satıldığı bir sarf akdinde, taraflardan birinin de belli bir süre muhayyerlik ileri sürerek akdin o anda işlerlik kazanmasını önlemesi câiz görülmemiştir. Öte yandan, sarf akdinde iki bedelin de peşin olarak kabzedilmesi şartı, borcun başka bir borçla takas edilmesinin câiz olup olmayacağı tartışmasını doğurmuştur.

Paranın parayla değişimi işlemiyle ilgili olarak getirilen bu kurallar ve kısıtlamalar, yabancı ülke parası ile yerli paranın alım satımı demek olan günümüzdeki döviz ticaretini de doğrudan ilgilendirmekte olup, bu kurallardan çıkan sonuç, vadenin söz konusu edilmediği, alım satımın peşin yapıldığı durumlarda döviz değişim işlemlerinin câiz olduğudur. Çünkü, bu tür işlemleri faizli işlem olmaktan koruyan en önemli kriter, bedellerden herhangi birinin vadeye bağlanmamasıdır.

İLMİHAL II İSLAM VE TOPLUM.
III. TİCARÎ HAYAT
http://www.diyanet.gov.tr/

18 Mayıs 2012 Cuma

19 Mayıs Kutlu Olsun !


Tarihsel Altın verileri

Son 10 Yılın Altın Fiyatları


Son 10 Yılın Altın Fiyatları

1999 - 2010 Yılı Aylık Spot Altın Fiyatları (TL/Kg) 



2008 Yılı Altın Fiyatları2009 Yılı Altın Fiyatları2010 Yılı Altın Fiyatları
01-2008  33.132
02-2008  35.201
03-2008  38.529
04-2008  38.300
05-2008  36.142
06-2008  35.837
07-2008  37.074
08-2008  32.955
09-2008  33.277
10-2008  38.295
11-2008  38.677
12-2008  40.724
01-2009  43.985
02-2009  49.931
03-2009  50.823
04-2009  46.167
05-2009  46.716
06-2009  47.337
07-2009  46.088
08-2009  45.839
09-2009  48.053
10-2009  49.592
11-2009  53.693
12-2009  54.553
01-2010  53.022
02-2010  53.613
03-2010  55.031
04-2010  55.181
05-2010  60.300
06-2010  62.100
07-2010  60.500
08-2010  59.200
09-2010  61.250
10-2010  62.450
11-2010  61.600
12-2010  68.000
2005 Yılı Altın Fiyatları2006 Yılı Altın Fiyatları2007 Yılı Altın Fiyatlar
01-2005  18.583
02-2005  17.948
03-2005  18.366
04-2005  18.830
05-2005  18.676
06-2005  18.887
07-2005  18.357
08-2005  18.987
09-2005  19.626
10-2005  20.243
11-2005  20.876
12-2005  22.056 
01-2006  23.384
02-2006  23.589
03-2006  23.836
04-2006  26.216
05-2006  30.721
06-2006  30.118
07-2006  31.422
08-2006  29.863
09-2006  28.505
10-2006  27.919
11-2006  29.227
12-2006  28.735

01-2007  28.970
02-2007  29.797
03-2007  29.787
04-2007  29.922
05-2007  29.045
06-2007  28.227
07-2007  28.059
08-2007  28.411
09-2007  28.872
10-2007  29.268
11-2007  30.875
12-2007  30.503    
   
2002Yılı Altın fiyatları2003 Yılı Altın fiyatları2004 Yılı Altın fiyatları
01-2002  12.537.50
02-2002  12.833.33
03-2002  12.935.00
04-2002  12.950.00
05-2002  14.300.00
06-2002  15.822.50
07-2002  16.837.50
08-2002  16.450.00
09-2002  16.962.50
10-2002  16.522.50
11-2002  17.032.00
12-2002  18.016.66
01-2003  19.950.00
02-2003  18.800.00
03-2003  18.362.50
04-2003  17.312.50
05-2003  16.740.00
06-2003  15.662.50
07-2003  15.362.50
08-2003  16.440.00
09-2003  16.875.00
10-2003  17.660.00
11-2003  18.725.00
12-2003  18.937.50
01-2004  18.360.00
02-2004  17.400.00
03-2004  17.375.00
04-2004  17.880.00
05-2004  18.875.00
06-2004  18.987.50
07-2004  18.770.00
08-2004  19.312.50
09-2004  19.737.50
10-2004  20.300.00
11-2004  20.600.00
12-2004  20.000.00  

1999Yılı Altın fiyatları2000 Yılı Altın fiyatları2001 Yılı Altın fiyatları
01-1999   2.981.25
02-1999   3.197.50
03-1999   3.360.00
04-1999   3.487.00
05-1999   3.553.75
06-1999   3.486.25
07-1999   3.546.00
08-1999   3.640.00
09-1999   3.792.50
10-1999   4.720.00
11-1999   4.757.50
12-1999   4.826.00

01-2000   5.041.25
02-2000   5.592.50
03-2000   5.435.00
04-2000   5.421.25
05-2000   5.541.25
06-2000   5.675.00
07-2000   5.730.00
08-2000   5.736.25
09-2000   5.886.00
10-2000   5.917.50
11-2000   5.871.25
12-2000   5.852.50

01-2001   5.882.50
02-2001   5.935.00
03-2001   8.000.00
04-2001   9.806.25
05-2001   9.837.50
06-2001  10.520.00
07-2001  11.462.50
08-2001  12.510.00
09-2001  13.812.50
10-2001  14.900.00
11-2001  13.585.00
12-2001  12.937.50 

Doğru olduğunu düşündüğümüz yanlışlar.


Doğru olduğunu düşündüğümüz yanlışlar.

1- Dünyadaki güvenli liman sadece ve sadece dolardır. Aslında her türlü nakittir ama En çok kabul gören para ABD nin olduğu için dolardır.

2- Altın kesinlikle Güvenli liman değildir. Dünya piyasaları bozulmuşsa ve dolara olan talebin çok artması sonucu değerlenmişse Fed Para basacağı için Altın geçici bir süre güvenli liman olur.
Her zaman güvenli liman dolardır. Tek istisna dolar basılması.

3- Altın-gram dan para kazanmak için mutlaka dolar-tl ve ons-usd nin yukarı trend içinde olması gerekir. Yoksa dolar-tl den kazanılacak para altın-gramdan daha fazladır.

4- Haberleri takip etmeyi bırakın. Rahat olun. İlk alımda stratejinizi belirleyin ve o hedefler dışında alım satım yapmayın. Tabi uçuk hedefler belirlememekte fayda var.

5- Çok önemli kara geçmişseniz. belli seviyelerde yavaş yavaş kar almaya başlayın.

Bu hatayı ben de çok yaptım ve bir örnek çalışmayla bu piyasada para kazanmanın yolunun çok da zor olmadığını gördüm.
12.000 tl paramız var diyelim.Şuan altın 90 tl.Diyelim 92 iken 3000 tl lik aldınız yükselir diye ama yükselmedi.
Genelde analistler 87 lere kadar düşme ihtimali var diyorsa biz biraz daha altını 86 yı son alım yeri olarak belirleyeceğiz.
yani
92 tl iken 3000 almıştık
90 tl iken 3000 tl lik altın alacağız
88 tl iken 3000 tl lik altın alacağız
daha da düşerse
86 tl iken 3000 tl lik altın alacağız
ortalamamız 89 oldu ve bu sefer satış için hedefler belirleyeceğiz.
Güvendiğiniz analistle diyor ki 95 e kadar gider
o zaman son satışımız 95 in üstünde olacak şekilde kendimize hedefler belirleyeceğiz.
yani 90 da 3000 tl lik satış
92,94 ve 96 da satış yapacağız.
böylece ne olmuş olacak.
Haber takip etmeye gerek yok.
fiyat takip etmeye gerek yok. düşsede kazanacaksınız yükselsede.
İşin en önemli kısmı ne olursa olsun disiplini bozmamak az daha düşsün az daha yükselsin hesabı yapmamak. Ama tabi bilgisayar başında iseniz küsüratları da değerlendirebilirsiniz.
Bu şekilde yapın
1 stresiniz olmasın
2 kaybınız olmasın
3 vaktinizi başka şeylere harcayıp kazanın
4 haber yorumcu tv ekonomi takip etmeye gerek yok haftada bir gün bakın yeter.
Herkese bol kazançlar. Ekonomi de kazanç hırs değil disiplin işidir. Disiplinli olanların kazandıkları para hırslı olanların kaybettikleridir.

tecrübeler


Çok para kaybederek kazanılan tecrübeler.Değişmez kurallar..

1-) Her şey trendden ibarettir. Trendler kolay değişmez. Veriler ve haberler sadece bunu dalgalandırır.

2-)Fed Açıklamaları tren değişimi için iyi bir bahanedir. Karda iseniz ve trendde ciddi seviyelere gelinmişse karı alıp Bernanke yi sadece ne saçmalayacak diye izlemek gerekir.

3-)Al-sat işlemi en fazla haftada bir defa yapılmalıdır. Zira o kadar bile güvenmiyorsanız işleme hiç girmeyin. Zira en büyük parayı al-sat kaybettirebilir kısa vadede.

4-)Altının onsu dolar-tl ile ile ters orantılı değildir. %100 olmasa da en ter orantılı olan endeks ise Dolar İndeksidir

5-) Altın ons ve dolar-tl yukarı trendde değilse Altın-tl den para kazanmak çok zordur.İlla da para kazanmak istiyorsak çok riskli de olsa arbitraj yapılmalıdır.

6-)Panik bir insansanız yorumuna güvendiğiniz bir insanın dediğini yapın ve belli bir kar belirleyip çıkın.

7-) Yükselen her şeyi alıp kar edecem diye düşünmeyin. Fırsatlar hiç bir zaman kaçmaz. En güzel para diplerden yani alırken kazanılır.

8-)  Piyasalar kesinlikle kumar değildir. Duygularınız hiç işe yaramaz.Akıntıya karşı kürek çekmeyin.

9-) Mutlaka tekniz analiz öğrenmeye çalışın. Ama taşları yerine oturtmadan kendi teknik analiz doğrunuza göre işlem yapmayın.

10-)Kendinize 3-4 tane sağlam yorumcu belirleyin. Pozisyon aldığınız zamanlarda onlardan başkasını okumayın.

Son olarak sürekli balık atan birini bulmaya çalışmaktansa mutlaka balık tutmayı öğrenmeye çalışın. Ya da bu işleri hiç yapmayın.
Zira çok stresli bu işlerde 3-5 kuruş kazanacam diye kendinizi, çevrenizi kendi kendiniz oluşturduğunuz stresle çok üzersiniz.
Hiç bir meblağdaki para sizden ve çevrenizdeki dostlardan önemli değildir.

23 Mayıs'ta AB zirve var

Euro Bölgesi’nde yaşayanlar artık 'tasarruf'tan bıktı. Ancak bütün ekonomik sıkıntılara merhem olması umulan büyümenin nasıl sağlanacağını kimse söyleyemiyor. 23 Mayıs'taki zirvede çözüm bulunması hedefleniyor.

Fitch'ten bir darbe de bankalara


Fitch'ten bir darbe de bankalara


Dün Yunanistan'ın notunu düşüren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bugün 5 Yunan bankasının kredi notunu indirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün Yunanistan'ın notunu düşürmesinin ardından bugün de 5 Yunan bankasının kredi notunu indirdi.

Kuruluş National Bank of Greece, Eurobank, Alpha, Piraeus and Agricultural Bank of Greece'in kredi notlarını B-'den CCC'ye düşürdü.

Fitch, dün de Yunanistan'ın döviz ve euro cinsinden uzun vadeli kredi notunu "B-"den, "CCC"ye düşürmüştü. Kuruluş, kararına gerekçe olarak Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkış riskinin giderek artmasını göstermişti.

Merkez'den TL'ye tam destek


Merkez'den TL'ye tam destek


Para politikasının sıkı gitmesinde yarar görmeye devam ettiklerini belirten Merkez Bankası Başkanı Başçı, "TL'ye güvenmeye devam edin" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı,

TL'nin bugün itibariyle uzun vadeli denge değerinin altında olduğunu gördüklerini ifade eden Başçı, "Aldığımız kararlarla uzun vadeli denge değerine doğru ilerlemeye başladık. TL en az oynak para birimleri arasında; son günlerde ise oynaklıkta tekrar artış gözleniyor bu da Avrupa seçimlerinden sonra oluştu. Ne olursa olsun TL en az oynak para birimlerinden biri olmaya devam edecek. TL'nin nispi performansı diğer para birimlerinden daha iyi olmaya devam edecek çünkü TCMB bunun fiyat istikrarı açısından doğru olduğunu düşünüyor. TL'ye güvenmeye devam edin. TCMB asla fiyat istikrarının bozulmasına izin vermez, gerektiği zaman gerekeni yapar" dedi.

Enflasyon son aylarda hızlanarak düşeceğini belirten Başçı, tüm risklere karşın büyümenin 2012'de ılımlı seyredeceğini kaydetti.

ATM’den para çekerken dikkat


ATM’den para çekerken dikkat


ATM’lerden para çektiğinizde saymayı unutmayın! Vatandaşların yoğun olarak para çekme konusunda hizmet aldığı bankamatikler hesabından para çekmek isteyenleri çileden çıkarıyor.



ATM’lerin eksik para verildiğine dair gelen şikayetlere göre eksik para verildiğine dair şikayette bulunsanız da banka kasasında fazla para çıkmadıkça eksik paranın geri alınması gibi bir şansınız kalmıyor.

ATM’den para çektiğinizde paranızı saymadan cüzdanınıza koymayın. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre ATM’ler eksik para veriyor ve hesabınızda eksik para görünmüyor. Hesap hareketlerine göre eksik para çektiği görünmeyen tüketiciler bankaların kapılarını çalıyor fakat ATM kasasında fazla para çıkmazsa eksik alınan paranın iadesi mümkün değil.

50 TL YERİNE 5 TL
“Banka kartım ile bankanın ATM’sinden 100 TL çekmek istedim. Bankamatik 100 TL yerine 55 TL verdi. Banknot olarak 5 TL, 20 TL, 20 TL ve 10 TL verdi. İlk verdiği 5 TL'nin 50 TL olması gerekiyordu. Banknot renklerinin aynı olmasından kaynaklı olarak bir çalışanın 50 TL yerine 5 TL koymuş olabileceğini düşünüyorum. Sonuç olarak 45 TL eksik çektim. ATM'lerin banknot 5 TL vermediğini herkes biliyor, bu durumda hatanın tamamen bankaya ait olduğu apaçık ortadadır.Fakat işin kötü yanı hesap hareketlerime göre hesabımdan 100 TL çekmiş olarak görünüyorum.”

PARA ÜSTÜ EKSİK 
“Bankamatik para üstünü eksik verdi! Banka atm’sinde kartsız işlem yaptım. Bu işlem için işlem ücretini 6 TL olarak belirtiyordu hatta makbuzda da aynı şekilde gösteriyor. İşlem makbuzunda her şey belgelenmiş olmasına rağmen, bankamatik işlem makbuzunu aldığım sırada 2 lira eksik verdi. Siz bir banka olarak 2 lira eksik versek işlem yapmazsınız ama bankamatik 2 lira eksik veriyor ve de işlem makbuzunda da bir sorun görünmüyor. Nasıl bir bankacılık anlayışıdır bu? “

HESAP ŞAŞTI
“Kartımla mevduat hesabımdan 1.100 TL para çekmek istediğim ATM'den 1.070 TL para aldım. Saat yaklaşık 19.20-19.30 suları olduğundan dolayı banka kapalıydı; ama hesabımdan 1.100 TL para çekilmiş görünüyor (ekstre bile alamadım bankamatikten) 15 yaşımdan beri bankamatik kullanırım ve ama çok kötü bir deneyim yaşamış oldum ve bu yanlışın düzeltilmesini rica ediyorum.”

HESAP FAZLA ÇIKMAZSA İADE YOK
“Bankanın ATM'sine gittim. 17 yaşındaki oğlumun hesabından 680.00 TL çekmek istedim. Makine bana 640.00 TL verdi. Parayı defalarca saydım. Güvenliği çağırdım, o da saydı. Daha sonra içeriye, şefin yanına götürdü güvenlik beni. Bankadaki şef de parayı saydı. Kart oğlumun adına olduğu için onun gelmesi gerekteğini söylediler. Ben de Tokat'ta olduğunu ve gelemeyeceğini söyledim. Bana konuyla alakalı bir dilekçe yazdırdılar. Kasayı 17:30'da açacaklarını eğer fazla varsa hesaba aktaracaklarını söylediler. Buraya kadar banka prosedürü olduğu için haklıdırlar ama bana davranışları sanki onlardan fazladan para istiyormuş gibi imalıydı. Velhasıl akşam aradıklarında hesaplarında fazla para çıkmadığını, yapacakları hiçbir şeyin olmadığını söylediler. Makinenin sanki kusursuz olduğunu ve hatanın bende olduğunu kastettiler ayrıca ‘Daha önce hiç bozulmamıştı, yapacak bir şeyimiz yok, istediğiniz yere şikayet edebilirsiniz.’ dediler.”

PARALAR KARIŞTI 
“Atm 350 TL yerine 70 TL verdi o esnada orada bulunan  bankanın atm'lerinden sorumlu çalışanına durumu izah ettiğimde kusura bakmayın denilerek, 50 TL'lerin konduğu kartuş ile 10 TL'lerin konduğu kartuşun yanlışlıkla ters konduğunu söyledi ve o tarihten itibaren defalarca banka yetkililerini aramama rağmen harcama itirazı yapmam gerektiğini söyleyerek beni oyaladılar.
AŞAĞIDA Kİ 3 HALKA bir bir gerçekleşecek şeklinde değil sadece üssel ortalama fibonacci vb grafik çizerler bu şekilde yapılır
sade bir dil ile şöyle anlayın
1527 de çıktı mı bu
1:  1603  çıkışı doğaldır   ( keriz silkeleme yeridir)
2. 1634  fiziki alımlar gerçekten de alındı ise olur
3 1710 fiziki + fon + spekulasyonlar(haberler ile olur)

umarım anlaşılıyordur..

sonra hani 1-2-3 diye sırayla gidecek demesin kimse kızmasın :)
zaten 2 ileri 1 geri bu yürüyüşü mehter yürüyüşünü unutmazsanız herşey bilinir ve anlaşılır..

tarih değil hedef seçin..
hedefinizi hangi tarihlerde ne veriler etkileyebilir
olaya buradan bakın
teknik olarak aşağıda ki 3 halka kısa vade1.halka, uzun vade 2. sonra 3. halka gerçekleşecek..

lakin ben %1 aşağı ya d ayukarı 1 halka dan 1595-1605 ( 1603 nokta atışlı) satış yemesini bekleyenlerdenim..
kısa vadeli düşüneneler için..
orta uzun vadeciler düşüşlerde aman tyandık demeyeceklerse beklenilsin..

lakin BAKIN 1486 UCUNDAN GÖSTERDİ... 1522 Yİ DENEYEREK..
ALTIN GENE GİTMEZ ARTIK AŞAĞILARA DİYENLERE DE İNANMAYIN...
AYNEN RALLİ BAŞLADI DİYENLERE DE İNANMAYACAĞINIZ GİBİ...

MEHTER YÜRÜYÜŞÜ GİDİYOR..
STRATEJİK HEDEFİMİZ.. İLK BAŞTA 1603 BİRİNCİ HALKA... (1595-1605) ..
VER PARÇA SATIŞI SONRA DİK GÖZÜNÜ1582 - 1562  - 1549 - KIRILMA NOKTALARINA

1527 ons nereye gider

Değerli arkadaşlar ons nazarında bu çıkış furyasının sonlanacağı 3 önemli üssel ortalama vardır. Teknik açıdan onları Sizinle paylaşalım..
Verdiğimiz rakam ya da grafikleri nasıl şekillendirdiğimizi siz de basit bir şekilde görün
çıkış siz de biliyorsunzu ki 1527 usd ons da iken çıktı..
yani dipten çizip kendimizi dip rakamı alışlar başladı diyeceğimiz dip rakam 1527 usd ons oluyor..
bu çıkış 3 kanalı hedeflemiş bulunmaktadır.. Her 3 de gerçekleşecek değildir.. Her halka gerçekleşince bir sonrakine bakmak gerekecek gerçekleşip gerçekleşemeyeceği yönünde..
her bir halkanın kendine göre destek direnç rakamları oluşuyor biliyoruz artık..
fazla uzatmadan kısaca 1527 nin yukarı halkalarını verelim.. satış ve bekleme size kalsın artık diyelim..

1. dalga= 1527 + %5 = 1603     ( 1595 -1605 )
2. dalga : 1527 + %7 = 1634   ( 1629 - 1639)
3. dalga = 1527 +%12 = 1710  ( 1704-1714)

iş bu sebeple 1603 rakamını 1582 - 1562 - 1549 sağlam destekleri var aşağıdan .. bunlar yani en son kanal kırılırsa halka gerçekleşmez..

1634 rakamının 1622 - 1606 -1596 aşağı destek kanalları var

1710 rakamının 1697 - 1672 - 1654 destekleri var..

umarım anlatıldı..
grafiği hazırladım fakat çizip yerleştirmem de problem oldu.. anlatımı yukarıda dillendirmeye gayret ettim..

yani tüm rakam ya da destekler felan desteksiz atmadığımızı bilin ...
bol kazançlar..

şimdi neden Birinci dalgaya girerken sat için fırsatlara bakılmalı anlaşılmıştır..  kırılmaz ise gidecek ama ya kırılırsa işte bu riske karşı KARI GÖRÜNCE PARÇA PARÇA SAT DEMEMİZ BUNDANDIR

Q3 ve Twist

değerli arkadaşlar genel soruya genel ve özet bir cevap çok kısa

FED tarafından

Q3 denilirse ALTIN ÇIKAR
Operation Twist-2 denilirse ALTIN  Düşer ( geçen sene Twist-1 denilip 1900 den tepeden yuvarlandığı gibi buralara)



"Kargaşa daha da artacak gerçek varlık alın"


"Kargaşa daha da artacak gerçek varlık alın"



 Jim Rogers, global finansal piyasalarda daha fazla kargaşa ile karşı karşıya kalınmasını beklediğini söyledi.
CNBC'ye konuşan Rogers, "Dünya, ciddi problemlerle karşı karşıya bunu söylemeyi sevmiyorum ama bu gerçek. Maalesef daha fazla borç ve kur kargaşası yaşanacak" dedi.

Rogers ayrıca tüm euro pozisyonlarını hedge ettiğini ve eurodan artık uzun pozisyonda olmadığını belirterek, "Umarım euro ayakta kalır, euronun bir şekilde ve formda hayatta talacağını düşünüyorum"diye konuştu.

Rogers, altın, gümüş ve tarımsal emtialar gibi gerçek varlıklarda uzun pozisyonda olduğunu da vurguladı.

ADAM YAZINCA MANŞET OLUYOR BOY BPOY RESİMLERİ VAR..
BİZ YAZINCA KAL'E BİLE ALINMIYOR..

GARİPLİK BÖYLE BİRŞEY OLSA GEREK.. :))))) 

"Enflasyon Mayıs'ta tek hane gelecek"


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Mayıs ayı itibariyle enflasyonda önemli bir düşüş geleceğini ve bu ay kesinlikle tek haneye geleceğini söyledi. Başçı yıl sonu hedefi olan yüzde 6.5'tan emin olduklarını belirtti.

BUNU DİYEN BAŞKAN BU AY BİTMEDEN DOLARI DA 1,7** Lİ RAKAMLARA İNDİRİR..
ADAM ÇOK SERT KONUŞMUŞ

“Hepimiz cehenneme gideceğiz”

17 haziran yunanistan seçimi hemen ardından bir hafta sonra FED toplantısı  15 hazirandı sanırım Operation Twistin sona erecek olması

bunların hepsi 10-15 gün ve 1 ay içine sıkıştırılması tekabul mü sizce?
yoksa  Yunan aşırı sol liderin dediği gibi AB lilerin hepsi için  dediği

“Hepimiz cehenneme gideceğiz” 


BU TARİHLER  OYUNUN BİR PARÇASI...

YUNAN  SEÇİMİ AB NİN PİYASALARIN İSTEMEDİĞİ GİBİ GELİRSE DOLAR ŞAHLANACAK YA; BU AŞAMADA ÇAKTIRMADAN ABD FED Q3 YAPARSA BU SEFER DE DOLAR DÜŞER ETKİSİ OLUR..
YANİ BU Q3 ALTINCILARI SEVİNDİRMEYECEK ŞEKİLDE EN KÖTÜ SEÇENEK YUKARIDA Kİ SENARYO..
İNAN BOYLE OLURSA  YANDI ALTIN;
BOYLE OLMAZSA ÇOŞTU ALTIN
tüm işlemlerinizi hata yapana kadara yapın..
alım ya da satım yaptınız baktınzı ters köşe oldunuz bekle dur...
diğer  bir parçanı devreye sok o zaman...

%100 AL SAT  yapmayın arkadaşlar...

22 mayıs için fiyatlandı ise ya

22 mayıs 2012 salı günü ABD cephesinde konut  satışları açıklanacak.. Bu verinin yükseleceği yönünde beklenti hakim.. Bu durum altına olumsuz yarama durumu söz konusu..
ilk düşüş yiyebileceği durak veri ile orantılı oalrak Salıl günü görülüyor..

Elbette yarın G-8 Ülke zirvesinden zırvalama çıkarsa işler karışır..
ALTINDAN KAR SATIŞI DÜŞÜNÜLÜYORSA.. DOLAR BU SEVİYELERDE İKEN.. ŞU İKİ GÜN HEM DOLAR KURU HEM ONS BİRLİKTE ÜYKSELMESİNDEN DOLAYI ARBİTRAJI MANTIKLI BULAN GÖRÜŞTE DEĞİLİM..
DOLARA GEÇİP DE DOLAR DÜŞÜNCE TĞM EMEKLER BOŞA GİDER BİR SÜRELİĞİNE .. BEKLEME MODU ALMAK ZORUNDA KALIRIZ..
ŞU AN GERÇEK KAR İSE GERÇEĞE OYNANIR..
GÜMÜŞ ÇOK SESSİZ GELİYOR ARKADAN 28,60-80 ARALIĞINDA DESTEK ÇALLIŞMASINI BEKLİYORUZ...
TUTUNAMADIĞI TAKDİRDE 28,30 STOP KONULABİLECEK SEVİYE..

NOT: TÜM BUNLAR KISA VADE İÇİNDİR..
ORTA VE UZUN VADE HEM ALTIN HEM GÜMÜŞ TE BEKLENTİMİZ YÜKSEKTİR..
1580-1610 aralığına girdik....
çıkışları bekliyoruz...
çıkışlar bir haberle satışa dönerse piyasalarca
1582  cebe koyuyoruz..
şaka bir tarafa 1527 den 1587 derseniz 60 usd çıkış var...

hayır hayır

bir önceki yazımızda belirttiğimiz gibi çıta 1582 olmuştur..
1595-1605 kırma girişimine karşılık bekle yapılacak..
1582 en aşağı sat olacak..
umarım burası anlaşılıyor..
örnek dur bekle
1595 de sat baktın çıkmıyor 1582 de kes
düşerken sat yani anlaşıldı umarım.. çıkmaları daha çok kazanırım şeklinde değerlenririp beklenilmeli
aşağı destek noktaları isteyenlere
1569 - 1562 - 1549
1562 çok sağlam destek aklınızda olsun 1562 güçlü desteği ne zaman kırıldı ve geçerliliğini yitirir derseniz1549 dur..
her zaman kendinize KARI GÖRÜNCE KACACAK  BİR HEDEF KOYUN...
AL SAT İŞLEMİ YAPARKEN %100 ALTIN, %100 USD VB %100 BİR VARLIK ALANLAR YA DA BU ALIŞKANLIĞI OLANLAR BAŞKA SİTELERİ TAKİP ETSİNLER..
Çünkü bizim yazılarımızı kopyala yapıştır ile oynama yaparak yazanlar çok..

Not: Değerli arkadaşlar tüm verilerimi yazılarımı paylaşın siz, siz kaynak göstermeseniz de canınız sağolsun..  içinizden emeğe saygısızlık yapanların olduğuna inanmıyorum.. Ama yazılarım başka yerlerde yayınlanıyor ve görüyorum üzülüyorum.. Hukukçu arkadaşlarım var içiniz de biliyorum, sayfanın ticari değeri olmadığından hiçbir hak talebimiz olamıyor ama başka yerlerde kullanıldığında lütfen uyarınız...
yazılarımız anonim ortak olmuş...
ajandalarımız çalınmış ...


hedef önemli arkadaşlar..
bir de çok para kazanacağım hevesini bırakın.. daha doğrusu hep kazanma arzusu güzel de kaybetme tarafına da bakın...

düşük enflasyon, %1 reel faziz gerçeği varken yani paranıza aylık %1 net veririm diyen varken sizler bu rakam üstünde alacağınız her kar büyük bir başarıdır..
altın dün 20 usd baloncuk oluşturdu fazladan..
yukarı 1580e atamazsa kendini 1550 olursa şaşkınlık yaşanmasın. beklenilen seyde aslında..
günün aralığı 1549-1571...

1562 zarar kese başlanıcak yerdir. ( 1549-1562)  kanalın altı 1549 tehlikeli..
şu günlerde mümkün olduğunca nakitler bol olsun elde..
sık sık nakite geçişleri yapalım..
mümkün olmadı ise duralım durduğumuz pozisyonlarda

emin olmadan yatırım yapmayın saçmalığına son

bazı noktaları,
bazı para ya da metalleri,
bazı habersel ekonomik gelişmeleri tek bir yazı altında veremiyoruz ya da aklımıza o an gelmiyor ya da önceden verildiği için gerek görülmüyor da..
herşeyi bir bütün olarak görmeniz gerekmektedir.

dünde yazdığımız gibi '' bugün düşecek diyenler; yarın çıkacak ralli  başladı da diyeceklerdir''  eğer bu başlıklar ile bu yorumlar ile işlem yapıyorsanız yazık paranıza...
%100 bir para yad a altın vb eliniz de tutuyorsanız çok yazık...
parça parça almıyorsanız çok yazık..
parça parça satmıyorsanız çok yazık..
herşeyi dün bir arkadaşımıza da cevaben de yazdığım gibi bilmeniz imkansız..profostoneller hatta piyasaya yön verenler bile hata hakkını veriyorlar kendine..
bugün alayım yarın kar olsun bekliyorsanız yazık size,
birkaç ay sonra ihtiyaç duyduğunuz parayı yatırmıışsanız yazık size,

AYRICA EN NEFRET ETTİĞİMİZ SÖYLEM .. emin olmadan yatırım yapmayın ...  emin olunarak yapılan yatırım yok ki..boyle saçma söz olmaz.. emin olarak yapılan yatırım banka mevduatı faizidir. o da net 100 liranıza 1 lira verir.. ufak tefek kesintileri de cabası..
Serbest ve borsa piyasalarında emin olunarak yapılan yatırım yoktur.. dip de diye aldığınız kağıt daha düşmez dersiniz alırsınız şirket batar :) yüksekte daha da çıkar çok güçlü bir firma dersiniz ( güvenilir liman) bakarsınız kar satışları gelir..
bilmeniz gereken trend ve ne seviyelerinde olduğudur.. alırsınız dipler de diye tevekül eder beklersiniz çıkınca satarsınız..








yatırım için ayırdığınız para ihtiyacınız olmayan para olmalıdır.
Birkaç sene dokunmayacağınız para olmalıdır..
bunu lütfen unutmayın..
önümüzde ki 3-5 sene çok dalgalı geçecek inişli çıkışllı..


altın ,
1571 üzerinde kalması size moral versin lakin  defaatle tekrarladığım 1580 üzerine kendini atmadığı sürece 1580-1610 aralığını kendine bant seçmediği sürece inadım inat ben gene bir 1522 kırma denemesi yapacağım demektır..

18 mayıs

Günaydın , Hayırlı Cumalar arkadaşlar !
Bugün planlı ekonomik takvimlerden olumlu ya da olumsuz piyasaları etkileyecek açıklama bulunmamaktadır.
AB, İspanya vb başta olmak üzere anlık gelişme ve beyanatlar dışında.
Bugün akşama doğru başlayıp yarın sürecek olan  G-8 ülkeleri zirvesinden gelebilecek beyanat ya da kararlar gündem ve piyasaları değiştirebilir. Bu yüzden bu hafta sonuna da biraz da olsa geçen hafta gibi dikkat etmemiz gerekiyor.

öncelikle şunu belirtelim altın olması gereken rakamdan düz rakam 20 usd kadar fazla yukarı da görülüyor.  İş bu sebeple 1550 ler kaydığında heyecana gerek yok gibi görülüyor gün için.. çünkü parite ve talebin 1649-1662 aralıığının özellikle alt kanalını kırması gene satışlar ile nakite geçmelerine sebep olacaktır piyasaların.

gümüş te 27,60 a kadar beklenebilir ak durumda elde çıkarılıp ( kardan zarar kes) yapılıp düşünce yerine koyma denenebilir..

dolar endexi yavaş yavaş değerlenmesi ile ( güvenilir liman şu durumda piyasalar için dolar) 81,90 olan güçlü direncini geçemedi henüz.. kısa-orta vade de 81,90-82,50 arasında endex de satışlar beklentisinde olduğum için endex bu aralıkta iken iç gelişmelere de bakarak dolar-tl ye veda edilmesi tarafındayım... Tl cinsinden zaten 1,83-85 dolar sat tarafındayım..



euro / usd paritesinde felaket senaryolarına 1,2640 kırılınca aşağı yönlü düşünebilirsiniz...

ara ara fırsat buldukça yazmaya gayret edeceğiz inşallah bol kazançlar

17 Mayıs 2012 Perşembe

BORSA'YA BİR GÜMÜŞ KAĞIT DAHA GELİYOR


FAIZSIZ GUMUS BORSA YATIRIM FONU SILVER PLUS, 21 MAYIS 2012 ITIBARIYLA IMKB`DE ISLEM GORMEYE BASLIYOR 17.05.2012 - 15:17
TURKIYE`NIN ILK FAIZSIZ GUMUS BORSA YATIRIM FONU SILVER PLUS, 21 MAYIS
2012 ITIBARIYLA IMKB`DE ISLEM GORMEYE BASLIYOR.

Yunanistan kredisi düşürüldü


Komşuya Fitch darbesi

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, siyasi belirsizliklerle mücadele eden Yunanistan'ın kredi notunu indirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu B-'den CCC'ye indirdi. Kuruluş, not indirimine gerekçe olarak ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkabileceğine dair 'artan' riski gösterdi.

Fitch'in bu kararı, Yunanistan'daki seçimlerde kurtarma karşıtı partilerin oyların çoğunluğunu alması ve ülkede hükümetin kurulamaması nedeniyle erken seçimlere gidileceği haberinin ardından geldi.

Fitch, geçtiğimiz Mart ayında Yunanistan'ın kredi notunu ''sınırlı temerrüt''ten ''B-''ye yükseltmişti.
Bugün Hakkari'den 1, Hatay'dan 3 şehidimiz var..
Mekanları Cennet Ruhları Şad, Başımız Sağ olsun

ne paniğe ne havaya gerek var

bu yükseliş dünde belirttiğimiz gibi beklenen tepki alışları idi kimseyi havalara sokmasın..
herkes düşüyor  düşecek diyor az az alsak mı kiye tepki ve karı al kaç yoluna gidebiliriz...
kimse daha düzlüğe çıktığımızı düşünmesin..
kimse de ralli geliyor havasına girmesin..
 1562 de soluklanacak mı.. sonra kendini 1580 üzerine atacak mı onu izleyeceğiz..

buradan ne anlayacağız çıkacak mı bakacağız , çıkmadı da başını öne mi eğdi 1562 de ZARAR KES   ( az karla kaç) stratejisini çizeceğiz.

düşüş trendi  bitmedi daha ..
bunun geri dönüşünün sert olmaması için buralarda oyalanması gerekiyor

1580-1610 dikkat

şimdi 1562 - 1580 aralığında soluklanıp yola devam mı tama mı yı takip edeceğiz?
iş bu sebeple 1580-1600 arası ölüm kalım savaş aralığı çok dikkat edelim..

17 mayıs

Günaydın Arkadaşlar !

Bugün de gündem  AB cephesinde ki gündem dışı olası siyasi ve ekonomik açıklamaların dışında önemli veri açıklamaları bulunmuyor. Sadece 15:30 da ABD haftalık işsizlik başvuruları var. Bakınız bu işsizlik başvuruları haftalık onun için genel işsizlik açıklaması ile karıştırmayalım. Her hafta perşembe günü açıklanır ve ayda 4 kez açıklanır bu 4 açıklamanın ortalaması her ayın başında ilk cuması açıklanan ABD Tarımdışı İstihdam ve işsizlik rakamları için bize mesaj verir.

Bu kısa açıklama ardından biz altın(emtialara) dönecek olursak çok önemli dönemden geçtiğimizin hepimiz artık bilincindeyiz. Birçok kez hatırlatma olarak da bulunduğumuz ALTIN PİYASASI ASLINDA 1-2 YILLIK DÖNEM İÇİN YOL AYRIMINDA.. YA AYI PIYASASI YA DA BOĞA PİYASASI .. Özetle Ayı piyasası satıcıların çok olması ile düşüş dönemini ifade ederki.. Kap aralığı 1214-1796 dir...
Boğa Piyasası ile alıcıların çokluğunu güveni temsil ettiği için çıkış anlamı yüklenebilir özetle 1522-1920 ve .. üstüdür dolaşım aralığı...

Bu yüzden değerli arkadaşlar  1522 rakamı çok önemlidir. 1530 rakamını geçen sene 1486 ile başladığı yükselile 1920 de ara vererek iki defa 1530 denemesi yaptı.  Her iki deneme de 1520-1530 aralığını kıramadan yukarı yöneldi birinde  1796 dan diğerinde ise 1697 den gelerek dönüş yaptı..  Şu an 1697 den dönen altının 3. kez 1530 denemesine en son dünde şahit olduk..
TÜM MESELE BU DESTEĞİN KIRILIP KIRILMAMASIDIR.. KIRILDIĞINDA AYI PİYASASINA BAŞLAMAK ADINA PSİKOLOJİK SATIŞLARIN GELİP GELMEYECEĞİDİR.
Tüm bu gerçekler var iken Altın 2000 de olur diyenler Altın 1000 de olur diye senelerce hep aynı şeyi yazanlar haklı çıkabilirler.. Ama unutmayın tek bir yön üzerine odaklanmak sadece doğru bildiğinizi gösterir ama Size para kazandırmaz..
Çünkü altın uzun süreç değil daha 1 yıllık dönem de 1500-1920 aralığında hep gel git ler yapıldı...
şöyle ki
1500 - 1700
1700-1550
1550-1800
1800-1650
1650-1900
.......
düz rakamlar ile  basit şekilde örneklediğim tabloda da göreceğiniz gibi altın 1500 olacak diyenlerde altın 1900-2000 olacak diyenlerde haklı çıkmakta lakin arada ki geliş gidişlerden maalesef kar ve ekmek yiyememektedirler.

Altın iki önemli güç tarafından bir o tarafa (yükseliş) bir bu tarafa ( düşüş) yönüne çekilmektedir. Altın kağıt üzerinden yatırım yapılmaya başlandığından hayali kağıtçılar Üçkağıtlıklarını burada da göstermektedirler.
elinde altın bulunduranlar için bir umut olarak piyasa oyuncularına q3 var diyerek FED her zaman moral veriyor. Aslında moral değil bir gerçek Q3  gerçekleşmesi altında yükselişe hızlı bir ralliye başlaması demek..
aynı zaman elinde nakit bulunduranlarda faizler çok düşük yıllardır faizler %0-0,25 lerden artık çıkarırlar altın iyice düşer beklentisi ile her iki tarafta FED SEN BİZİM HERŞEYİMİZSİN diyerek centilmence alkış tutmaktalar.
Tüm diğer etkenleri yok sayarsak değerli arkadaşlar faiz ve Q3 konusu altıncılar ile nakitçilerin beklentilerini oluşturmakta. İşin gerçeği de bu. Zaten Bernanke nin agzına bakarken Q3 mi faiz mi ne diyecek diye bakmıyor muyuz ?
ALTIN KAR SATIŞLARI İLE DÜŞTÜ VE DÜŞÜYOR haberlerine katıla katıla gülüyorum. Eylül den beri kim kar etti de sattı ki.. Kar satışları 1630 ile birmiştir.. Şimdiden sonra kar satışı felan olmaz..

Düne kadar altın düşüyor dibi görecek diyenler; yarından sonra altın ralliye başladı bitti artık altın rekora gidiyor başlıkları atılırsa kimse şaşırmasın.. Yukarıda açıklanan bir gerçek var ve her ikisi de inanın.
gerçek
Faizleri FED çıkarırsa altın düşer (1000-1200)
Q3 ile birlikte altın bu sefer de (1900 üstüne taşır) bir de savaş ( ama Müslüman kanı) 2000 ler hayal bile değil..

İŞTE DEĞERLİ ARKADAŞLAR BU GERÇEKLER VAR İKEN VE FED BEN SİZİN BABANIZIM BEN NE DERSEM O OLUR SOPASI GERÇEĞİ DURURKEN SPEKULASYON HAREKETLER OLACAĞI KESİNDİR..
YANİ ÖZETLE ŞOYLE ALTIN 1200 YÖNÜNE DOĞRU BAKTI GİDİLİYOR Q3 HABERİ GELİR VE GENE 1800 LERE DOĞRU YOL ALIR..
YA DA TAM TERSİ GEÇEN EYLÜLDE YAPILDIĞI GİBİ 2000 LERE DOĞRU GİDİYOR BAKILDI DAHA Q3 BİLE OLMADI OLURSA BU İŞ KENDİNİ 3000 LERDE BULUR DENİLDİ Kİ DOĞRUYDU DA HEMEN Q3 ZIDDI OPERATION TWİST İLE  2000 ONS ÜSTÜNÜ BEKLERKEN 1500 LÜ RAKAMLARA GELİNİLDİ..

Duygusallığı ve at gözlülüğünü bırakmak gerekiyor piyasalarda. Elde altın var diye altınkeş olup hep yükselecek gazları vermek de; elde nakit var diye altındüşmanı düşürücü karamsarlıklarda yersiz ve gereksiz.
EĞER SİZLER ALTININ
BOĞA PİYASASINDA 2 İLERİ 1 GERİ
AYI PİYASASINDA 1 İLERİ 2 GERİ

MEHTER TAKIMI YÜRÜYÜŞÜNÜ  benimsemiş ve özümsemişseniz mutlaka ve mutlaka KAR SATIŞLARI YAPACAKSINIZ DEMEKTİR.

ALTINDA SON MODEL ARABA VE LİVES JEANS KOTLAR İLE KAHROLSUN KAPİTALİZM DİYEN SOSYALİST ARKADAŞLARDAN OLMADIĞIM GİBİ;  EMEKÇİNİN HAKKINI LÜKS MASALARDA LOCALARDA VERDİĞİNİ İDDAA EDİP SİGORTASINI BİLE ÖDEMEYİP EMEKÇİNİN KARDEŞİ GÖRÜNÜMLÜ KAPİTALİST ÖĞRETİNDE UZAĞIZ..

ABD EKONOMİSİNİN KÖTÜLÜĞÜNE HEP OLUMSUZ VERİRİNE DAYANARAK NASIL HEP ALTIN YÜKSELECEK DEMEK YANLIŞ İSE; ABD EKONOMİSİ SEMPATİZANI OLUP ALTIN DÜŞECEK HEP DEMEK DE YANLIŞTIR.

YAZIYI UZATMADAN KESİP ARA ARA FIRSAT BULUNCA DEVAM EDERİM İNŞALLAH..

DÜN AKŞAM DA KISA NOT OALRAK BELİRTTİĞİMİZ GİBİ ALTIN YUKARI YÖNLÜ KOŞMAYA BAŞLADI EĞER 1562 DE SOLUKLANIP KENDİNİ 1580 ÜZERİNE ATMAZ İSE DİNLENMEDEN KOŞTUĞU İÇİN NEFESİ KESİLECEK VE DURACAKTIR YANİ GENE SATIŞ YEMEYE MAHKUM KALACAKTIR. BU YUZDEN bu dirençleri takip etmenizi ona göre davranmak önemli..



16 Mayıs 2012 Çarşamba

Yükseliş yönünde koşmaya başlayan ALTIN  1562 de soluklanıp 1580 üzerine çıkmadığı sürece  düşüş trendini bitirdi diyebilmek için henüz erken..
şu an için hadi çıktı bak düşecek diyenler gene mars oldu demektense elde ki mevcut alınan varlıkları kar durumunda elden çıkarma fırsatlarını kollamak gerekiyor.
çıkışın yüksekliği ve hızlılığı korkutmalı bizleri düşüş için mesaj verebilir anlamında..
ALTIN HEP DÜŞECEK YA DA HEP ÇIKACAK BEKLENTİSİ OLANLAR TAHMİNLERİNDE BİR KERE BELKİ DE BAŞARILI OLABİLİRLER LAKİN PARA KAZANAMAZLAR..




bugün FED tutanakları var..

ABD'de  bu akşam saat 21.00 da Nisan ayındaki Fed FOMC toplantısının tutanakları açıklanacak….
bunu takip edelim... faiz, Q3 vb neler denilmiş toplantı d abunlar görülecek.. ona istinaden yeni şekil alacaktır altın...
hafif bir toparlanayım ben  diyecekse altın G-8 ülkelerinin hafta sonu yapacağı toplantının ardında olacaktır ki bu da 21 mayıs haftası demektir..

21 mayıslı hafta ( 2012 nin 21 . haftası ) çıkışı görürsek haziran ilk haftası da yani 22,5 -23. haftasına kadar sürecektir..
ondan sonra gündem  piyasalar 15 hazirandan sonra artık FED toplantılarına odaklanacağız..

Günlük al sat değerlendirmeleri arkadaşlar o günü kapsar . bu yuzden günlük yorumlar ile al sat yapmak yanıltabilir. Ayrıca banka makasları da çoğunlukla buna izin vermez unutmyalım..

herkes düşecek diyor: o zaman az az alalım artık :)

şu an sadece hep düşecek altın deniliyor..
bu korku kaplarsa bünyenizi inan alım yapamaz ve bir treni kaçırabiliriz de..
herkes düşecek diyorsa biraz almayı mantıklı görüyorum..

G-8 zirvesi

Arkadaşlar ,
Bu hafta sonu
Gelişmiş Ülkeler  G-8 Zirvesi var..
unutmayalım..

sepet kur 2,08

Arkadaşalr Geçen de ve her defasında belirttiğimiz gibi 2012 ilk yarı yıl için Merkez bankası döviz de tehlikeli sınırı SEPET KUR 2,10-2,20 ARALIĞINDA görüyor..

sepet kur ne idi yarım dolar /tl kuru ile yarım euronun toplamı idi şimdi sepet kur 2,08 ona göre..
Arkadaşlar !
Eğer altın 1530 altına düşer ve 20 ve 50 günlük gelecek ortalaması 1530 aşağısında olursa ALTIN AYI PİYASASINA GİRMİŞ DEMEKTİR.

bu piyasanın trend bant aralığı 1214 - 1796 aralığıdır..  sadece bilgilendirme amaçlı sunduk.. oluşması durumunda detaylı açıklamaları yaparız inşallah..
sadece ayı piyasası  bant aralığı orta vade de nedir diye gelen sorulara istinaden yazıldı
geçen haftalardan beri belirttiğimiz gibi uzun cumlelerin arasında kaybolmasın..
ya da geçmiş yazıların arasında kaybolmasın
hazirana kadar bu sürecek yani biraz daha temkinli olalım
24-25 haziran tarihlerinde BÜYÜK FED TOPLANTISI VAR...
bu yuzden şimdiki düşüşler de alım fırsatı olarak değerlendirsek de parça parça az az alım yapılması daha mantıklı...

16 mayıs

Günaydın Arkadaşlar !
Bol ve hayırlı kazançlar daha doğrusu alım fırsatları olarak giriş yapalım.
Altın ons  her birkaçgünde bir düşüş yönünde bir basamak daha aşağıya indiğini gözlemliyoruz. 1550-1580 den sonra sırada ki basamak 1520-1550 idi ki şu an onu yaşamakta.
altından önce diğer metallere de kısa kısa değinip arada ki ilişkilerinin ne kadar bozuk ya da birbiri ile barışık olduğuna göz atalım.
Platin 1430 üzerine çıkamazsa eğer 1390-1400 e yakşaması güçlülük kazanacaktır. Be seviyelere yaklaşırsa ya da kırdığı takdirde dün de belirttiğim gibi özellikle zor durumda olan Afrika Platin maden işletmecileri üretime ara vermek zorunda bile kalabileceklerdir. ( maliyet - kar ilişkisinden dolayı) Bu duruma özellikle otomotiv sanayi de izin vermeyeceği için tepki alışları ve platine sanayi talepleri yükselerek platinde bir hareketlilik sağlanabilir. Aksi takdirde dünya artık o meshur resasyon ile birlikte KRİZE adım atmış demektir.

Gümüş çin ise zaten defaatle düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmeli ama 27,10desteğine dikkat edelim çünkü olması rakam buydu (28,50 lerde felan bahsederken)  26,20 ons en kritik ve en sağlam destek noktası görülüyor.  Kısa orta vadede düşüşle birlikte sıçrayışı için 26 dip olarak tahminde bulunmuştuk.. (26,20-24,60 arasında OBO kırılması dahilinde gümüşte AYI PİYASASI yani aşağı kabus başlama yeridir). Lakin gümüşün bu sene ya d abir kaçsenelik süre zarfında AYI piyasasına girmesinden söz edemeyiz. Düşüşler olması ve gümüşe özel hızlı hareketler olması gayet normal biliyorsunuz..

Altın da ise malum herkes 1520 ayağını bekliyor. Oradan sonra ne oalcak diye..
1500-1520 arasında çoğu görüş tepki alışlarını bekliyor, çoğu kişi ise daha da aşağıları... Geçen haftalarda bahsettiğimiz 1520-1680 aralığında sanki yeni bir trend oluşturulma çabasındalar gibi. Bir müddet bu kanal ardında aBD seçimleri ve FED Q3 ve faiz cephesinden gelecek habere göre 1300 ya da 1900 yönüne  yeni bir dalga oluşturacağı beklentisel grafiği oluşmakta gibi.. Sadece teyit bekliyor.

Euro/usd paritesi beklenilen 1,26 ÇİN seddi gibi psikolojik sağlam olan desteğe geldi gelecek artık.. Paritede beklenilen düşüş doğrultusunda da altın ons da gerileme beklentimizi iletmiş ve yavaş yavaş kademeli kademeli olmasını da buna bağladık. Altın ve parite Yunan olayını fiyatladıklarını düşünüyorum boylece..
Eğer altın 1486 trendlerin kırılacağı noktaya ve altına gelebilmesi için
1- Fransa - İspanya - İtalya üçlüsünden olumsuz bir haber alması gerekiyor
2- FED den Q3 yok ya da faizler ile iligli haber duyduğunda
3- Japonya düşüşe geçtiğinde
 ... vb gibi sıralanacak sebepler arasında en önemli 3 faktördür altını iyice aşağı alabilmesi için. Buna dikkat edelim..
Tekrar tekrar etmek isteriz ki KISA SÜRELİĞİNE GÜVENİLİR LİMAN DOLARDIR.. ALTIN DAHA SONRA GENE NAMINI ALACAKTIR.
Unutmayın sistem Güvenilir Liman namını 1. DEvlet Tahvillerine 2. Dolara 3. Altına verir..
bunlar dönem dönem bayrağı alır...
Altının elinden alının bu ünvan geçicidir.
Sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz, AB krizi, ABD borçlanması, ABD bütçe , Japonya sorunu ( Japonya AB ülkeleri gibi sorunlu şu an), Çin de başlayan daralma, İRAn ve Suriye gibi ortadoğuda savaş için bahaneye hazır bomba, dünyada ki düşük faizler,  artan enflasyon rakamları, yükselen işsizlik rakamları .... vb sebepler ile krizlere gebe bir ortamda kağıttan çok altın tutar insanlar.. Tarih boyunca da bu olmuştur..
Bazen bana gelip sizinle de paylaştığım gibi  BAZI ALTIN YANDAŞLARI KULAKLARIMI ÇEKSE DE  BEN GENE AYLAR ÖNCE SİZİNLE PAYLAŞTIĞIM GİBİ AMAN HA FİZİKİ ALTINLARINI TOPLAYACAKLAR VERMEYİN, SAKIN HA VERMEYİN.. HATTA MÜMKÜNSE GİDİN BANKALARIN GÜN'LERİNE VE ALTIN ALIN UCUZDAN :)

FİZİKİ ALTINLARINIZA GÖZ DİKECEKLER AMAN HA SATMAYIN DEDİĞİMİZ DE GRAMI 100 E YAKINDI BİLİYORSUNUZ.. TOPLAMAYA BAŞLADIKLARINDA 93 TEN BAŞLADILAR TAKİP EDENLER BİLİR.
NEDEN BU KADAR İNSAFSIZ Kİ BİRİLERİ DÜŞÜKKEN MİLLETE YAZIK ALTIN GÜNLERİMİZİ ERTELEYELİM DAHA SONRA YAPALIM DEMİYORLAR DEĞİL Mİ?  NEYSE BU KONUYU UNUTMAYIN..

Dolar artık müdahale edilecek duruma geldi 1,83 lü rakamlara.. TCMB artık devreye girecek ayrıca gelecek haftalarda onsun yükselişi doların düşüşü yönünde gelişmeler birbir ardına gelecek beklentimi gene tekrar edeyim.

 HİNDİSTAN RUPİSİ DOLAR KARŞISINDA 54.32 İLE TÜM ZAMANLARIN EN DÜŞÜK DEĞERİNE İNDİ
 bu demek oluyor ki dolar artmış Hindistan da yani en büyük altın tüketen ülkede altın fiyatlarında artış var ya da fazla düşüş değişim yok diyelim... Bu altın talebini düşürücü etkisi olacağından aons altın talebini kıstığı gibi onsu da düşürşmekteidr.
İSPANYA'NIN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ 29 KASIM'DAN BU YANA İLK KEZ %6.5'İ GEÇTİ -İTALYA'NIN 10 YILLIK TAHVİL FAİZİ 31 OCAK'TAN BU YANA İLK KEZ %6'YI GEÇTİ -

%6 ve yukarı bu ülkelere güvenin kalmadığı , para vermeyelim ödemez , ödeme güçleri yok dedirten rakamlar..

İMKB de banka ismi vermem şuç ama bu ülke menseeli banka kağıtlşarından uzak durun.. Mümküns eborsan şu düşüş kriz yağmuru dinene akdar kağıtlara bulaşmayaın  özellikle finansal kağıtlara..

doların dalgalı hareketinden yararlanın, çıkışlarda parça parça satın, düşüşlerde parça parça alın..

GELİŞEN ÜLKE KURLARINDA SERT SATIŞLAR: ZİLOTİ, FORİNTİ VE RUBLE %1 AŞAĞIDA
TL de olduğu gibi bu paraları almaktan uzak durun şimdilik..

15 Mayıs 2012 Salı

Kayıp karta yeni ücret!


Kayıp karta yeni ücret!

İşte bankaların yeni sürprizi...

Banka müşterilerinin Şikayetvar'a gönderdikleri şikayetlerle ekstrelere yansıyan kart yenileme ücretine tepkiler yağıyor.

İşte kart sahiplerinin başına gelenler;

EKSTRE ŞOKU!
"Kredi kartım ile internetten alışveriş yaptıktan sonra bilgisayarımda kötü yazılımlar olduğunu fark edip bankanın müşteri hizmetlerini aradım. Önce kartımı kapattırıp sadece kalan borcumun taksitlerini ödemek istediğimi söyledim. Onlar bana 'kart kapanınca tüm borç sonraki ekstreye yansıyacak. Ama yeni kart verirsek böyle bir şey olmaz' dediler. Öğrenci olduğum ve tüm borcu ödeyecek durumum olmadığı için kabul ettim. Sonra ekstre geldi eve baktım 10 TL 'kredi kart yenileme ücreti' yansımış. Habersiz alınan bu ücretin iadesini istiyorum"

TÜKETİCİ ÖDEMEK İSTEMİYOR
"Kredi kartım kopyalandı ve bir harcama yapıldı. Bankayla iletişime geçtiğimde harcama yapılan yerin bilgisinin verilemeyeceğini ama itirazın değerlendirileceği söylendi.Kart iptal edildi ve yeni kart için benden 'kredi kart yenileme ücreti' tahsil edildi! İş yoğunluğu sebebiyle yasal işlemler için başvuramadım. Uzun bir değerlendirme sürecinden sonra kartımın güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğum ve bu borcu ödemem gerektiğini anlatan bir yazı aldım. Borcu ödedim ve bankayı arayarak artık bu bankayla çalışmak istemediğimi bildirdim. Bir süre sonra yoğun mesai saatlerimde arayan bir banka çalışanı kopyalama yoluyla karttan çekilen paranın benden tahsil edilmediğini,ödediğimin kendi harcamalarım olduğunu ve kartı kapattırmamamı; kartın 6 ay açık kalması halinde 50 liralık hediye puan vereceklerini söyledi.Kabul edeceğimi fakat kart ücreti ödeyip ödemeyeceğimi sorduğumda ekstrenize yansırsa arayın iptal edilir şeklinde cevapladı.Kartın açık kalmasını onayladım.Fakat bu ay ekstreme yansıyan kart ücretini ödemek istemediğimi söylediğim banka çalışanı bu ücreti ödemek zorunda olduğumu söylüyor."

KAYIP KARTA YENİLEME ÜCRETİ
"Bankaya kredi kartımı kaybettiğimi bildirdim. Kartın yenilenmesi durumunda; yenileme ücretiyle ilgili telefonda bilgilendirilmemekle beraber, içinde ücreti yazan hiç bir ibareye onay vermediğimi belirtmek isterim. Bankanız ve diğer bankalarda kullanmış olduğum ürünler de dahil hiç bir şekilde kart aidatı, ücreti,hesap işletim ücreti,kart yenileme ücreti gibi kavramlara ödeme yapmayacağımı yinelemek isterim."

ÇALINAN KARTTAN DA ÜCRET TALEBİ
Kapkaççılara kaptırdığım ve hiç kullanmadığım kartlar için kart yenileme ücreti talep etti.

İstanbul'da kapkaç ile çantamı kaybettim ve sonucunda içindeki kredi ve banka kartlarımı iptal ettim. Birkaç tane banka kartı vardı.Bunlardan iki tanesi hiç kullanmadığım banka kartlarıydı. Kartlar yenilendi ancak sonrasında kalabalık yaptığını düşündüğüm için almadım.

Kuryeden teslim almadığım, hiç kullanmadığım ve kapkaç ile benden zorla alınan yani çalınan bu kartlar için banka benden kart başına 'kredi kart yenileme ücreti' istedi. "
FITCH: İSPANYA BANKACILIK REFORMUNUN ÜLKE KREDİ NOTU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ NEGATİF  

FİTCH İSPANYA'DAN BAŞLADI TEKRAR KULAK ÇEKMEYE..
BU DURUM DOLARA YARIYOR..

BU İŞİ PARA TEMİZLER

BORSALAR BU KADAR DİBE VURURKEN DÜNYA DA..
ÖZELLİKLE DE FİNANSAL HİSSELER..
BU DÜŞÜŞÜ ANCAK Q3 (PARASAL GENİŞLEME) TEMİZLER
SERMAYESİ , DEMİRBAŞI PARA OLAN BANKACILIK VE FİNANSAL SİSTEMİ ANCAK VE ANCAK YENİ PARALAR TEMİZLER..
ÇİN Mİ  ( HİÇ YAPMADI MUNZAM İNDİRİMLERİ İLE GÖZ KIRPIYOR)
AB Mİ ( LTRO-1 ADI İLKE 1 KE ZYAPTI İKİNCİSİ Mİ GELECEK)
ABD Mİ ( QE1 VE 2 OLMAK ÜZERE İKİ KEZ YAPTI ÜÇÜNCÜSÜ SEÇİMLERE VE ANKETE BAĞLI)
MUTLAKA BİRİ YAPACAK..
YAPMAK ZORUNDA .. BAŞKA YOLU YOK..
ARTIK YUNANİSTAN HAZİRAN SEÇİMLERİNE KADAR HABERLERİ OYALACAK OLSA DA GÜNDEMİ..
BU SAAT İTİBARİYLE PİYASALARI ETKİLEME GÜCÜ BİTMİŞTİR.. TA Kİ SEÇİMLERE KADAR..

SEÇİMLERDEN SONRA DA KAOS ÇIKARSA BU SEFER EURO DAN ATMAK İÇİN FİYATLAMA ADINA KABUSLAR GELEBİLİR GENE BORSALARA VE SATIŞLAR BAŞLAYABİLİR...

YAZ DÖNEMİ GİRERKEN SATIP YAZIN TATİLDE FİYATLARI DÜŞÜRMEYİ.. TATİL DÖNÜŞÜNDE DÜŞÜŞK FİYATTAN HİSSE KAĞIDI ALIP SONBAHAR KISA DOĞRU YENİ YIL BİLANÇOLARINDAN ÖNCE SATMAYI SEVEN ÇOK AB VE ABD Lİ PİYASA OYUNCUSU VARDIR..

UNUTMAYALIM..

SEPET KUR VE MERKEZ

ŞU AN SEPET KUR 2,07
SEPET KUR YARIM DOLAR + YARIM EURO NUN TOPLAMI İDİ..
TCMB 2,10 LARDA SERTLEŞMEYE BAŞLIYOR...
AYRICA SESSİZ DURMASI TCMB NİN DOLARDAN KORKMADIĞINA İŞARET..
1,75-1,85 ORTA VADE
1,77-1,82 KISA AVDE ARALIĞI ZATEN..
SON AYLARDA BUNU YAPIYOR HEP..

AB DE İSPANYA, İTALYA, YUNAN CEPHESİNDE İŞLER BU ŞEKİLDE İKEN VE BURADAN GELECEK OLUMSUZ VERİLER DOLARI GÜÇLENDİRİP İMKB Yİ DÜŞÜRECEK ETKİSİ OLUDĞUNU KENDİLERİ DE BİLİYOR... SESSİZ KALMASI SERT YÜKSELİŞLER OLMAYACAĞINI KESTİRMESİ YA DA EL ALTINDAN GELEN HABERLER DOĞRULTUSUNDA MÜDAHALEDEN KAÇIYOR ŞEKLİNDE YORUMLUYORUM..

AYRICA AB DE Kİ GLİŞMELERDEN ZATEN DOLARIN GÜÇLENECEĞİ DÜNYACA KESİN İKEN BOŞ YERE İHALELER İLE ÇABA SARFETMEYECEĞİNİ VE GEÇEN HAFTALARDA DAĞITILAN İHALELERİN SU AN ÖDÜLÜNÜ TOPLADIĞI İNANCI BENDE HAKİM..
SEVMEDİĞİM PARA BİRİMİDİR LAKİN EURO YU TAKİBE ALIN 2,29 TL  DEN BERİ TEKRARLARIM ARADA BİLİRSİNİZ..
SERT ÇIKIŞLAR YAPABİLİR BU KARIŞIKLIKLARIN ARDINDA..
VE PARİTE (EURO/USD) GEL GİTLERİ YAPARAK DA..
EURO TL İLE ALTIN ONSU BİRLİKTE YÜKSELECEKTİR BUNU TEKRARDAN HATIRLATMAK İSTERİM.. SEVMEDİĞİM PARA BULAŞMIYORUM DA AMA AVRUPA DA YAŞAYAN OKURLARIMIZ İÇİN BİR HATIRLATMA..



YUNANİSTAN SEÇİME GİDİYOR


  • YUNANİSTAN CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: ANLAŞMA YOK SEÇİME GİDİLECEK  
  • YUNANİSTAN SEÇİME GİDİYOR  
HABERLERİ İLE BİRLİKTE DOLAR ENDEXİ DAHA DA ÖNEMLİSİ BİZİM GİBİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKE PARABİRİMLERİ DOLAR KARŞISINDA SERT DEĞER KAYIPLARINA UĞRAYABİLİR.. YANİ DOLAR-TL KURUNDA YÜKSELİŞLER GÖRÜLEBİLİR.
AYRICA İMKB DE SERT SATIŞLAR VEREBİLİR.. %1 ÜSTÜNDE..
DOLAR ENDEXİ  YÜKSELİRKEN EŞ ZAMANLI OLARAK EMTİALARDA ( ALTIN GÜMÜŞ VB) DÜŞÜŞLER GÖRÜLMESİ DE DOĞALDİR. EURO/USD PARİTESİNDE Kİ GERİLEMELERDE ALTINI DÜŞÜRÜCÜ ETKİ YAPACAKTIR.
ÖNEMLİ OLAN DESTEKLERİ KIRIP KIRMAYACAĞI KIRMADIĞI SÜRECE KORKU YOK..
BU ARADA İTALYA BAŞTA OLMAK ÜZERE İSPAN GİBİ ÜLKELERİNDE CDS LERİNE TAHVİL FAİZ ORANLARINI TAKİBE LAIN..
%6 VE ÜSTÜ FAİZ RAKAMLARI O ÜLKELERE GÜVENSİZLİĞİ GÖSTERİR BU DA BORSALARDA BİZİM BORSA D A DAHİL ÖNCELİKLE FİNANSAL(BANKACILIK) HİSSELERDE SATIŞA SEBEP OLUR..
SENE BAŞINDA BEKLENTİMİZ DE OALN BORSALARIN ŞİDDETLİ DÜŞÜŞLERİ YAŞANIRKEN BORSA TARAFINDA BİLGİSİ YA DA MEYİLLİ OLANLAR BORSAYI TAKİBE ALSINLAR.. AMA HENÜZ ALIM İÇİN DAHA ERKEN..

Başlıklara bakın hele...

Başlıklara bakın :)...


Almanya'dan göz kamaştıran büyüme

Almanya beklenenin beş katı büyüdü

Şimdi sıkı durun ne kadar büyüdü biliyor musunuz? 

Almanya'da ilk çeyrekte yüzde 0,1 büyümesi öngörülürken Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,5 arttı.

bu gereksiz haberi buraya almamızın sebebi manşet ve gerçek rakam.. Evet 5 katı büyüdü ama rakam %0,5  yoruma gerek var mı? Bu haberler gibi altın vb yönünde yapılan çoğu haber yanıltıuyor ya da yönlendiriyor piyasaları...
10 haberden 2 si doğru çıkıyor... Ve insanalrın çoğu maalesef 2 doğru çıkan haber üzerine bu haberde doğru diye yönlenim ile yatırım kararı veriyorlar çoğu zaman

 

Merkez'e kafa tutmayalım !

Not: Siz siz olun ne yaparsa yapsın TCMB ile kafa tutmayın.. Orası TLnin patronu.. Ayrıca dünya  Sisteminin bir parçası..
gene 2 gündür dikkatinizi cekiyorum Merkez en riskli günde ya da günler de  mudahale etmiyorum diyorsa inanın kapılar ardında bizden saklanan ve bildiği bir gerçek vardır..
ileri ki günlerde eğer ons artar ve dolar gerilerse TCMB bize işaret vermişti aslında diye bugünleri aramayalım.. Ona göre hareketlerimizi yapalım
 hazirana yaklaştıkça ya da haziran ile birlikte düşüşlere MOLA verileceğini öngörmek çok kolay olsa gerek..
Çünkü hep yukarı çıkan trend ne kadar tehlikeli ise hep aşağı inen trend de piyasa ve piyasa oyuncuları ve SİSTEM açısından tehlikelidir..
Tek yön ilerleyen fiyatların piyasaların tıkanmasına , kapanmasına ve tabiri caizse  piyasa oyuncularının ekmek kapısı olan KEK ALICI YA DA SATICI bulunamasına sebep olacaktır.

platin

Normal koşullarda Çin Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarını düşürmesi, altın ve kıymetli metallerin işine yaraması gereken bir durumken, Avrupa’daki karışıklıklar ve borç krizi fiyatları tepetaklak etmiş etmiş durumda.
Avrupa borç krizi ve sıfır faiz oranları, kıymetli metal piyasasını destekleyen önemli unsurlardan bazıları.

Platin çok ucuzlamaya başladı eğer şu günlerde 1390 seviyesine iner ya da denerse Afrika maden firmaları  üretime ara verebilirler   işletme maliyet ve kar ilişkisi açısında .. bu sebeple şu an en ucuz metallerin başında platin görülüyor.
Hem değerli metal hem de sanayi metali olan platin; metaller için de finansal olumsuz gelişmelerden olumsuz ( düşüş yönünde) etkilenen  bir metal. Finans piyasalarında olası düzelme de plaitn için bir bahane olacak.

gümüş

Arkadaşlar gümüş için alımlar yapıldı ise biraz beklenilmeli..
sebep ne dersek biliyorsunuz gümüş 1.değerli metaldir 2.sanayi de kulanılan metaldir.
düşüşü daha öçok değerli metal sonra sanayi metali olmasından kaynaklandı. AB cephesinde ve Asya da özellikel otomotiv sektörü ve genel ekomomi açısından canlanma değilde gene gerileem sezerse bu sefer sanayi yönlü olan gümüş satışlara başlar ki o zaman hedef 22 usd dir.. Şu an için onlar erken ve konuşulması yersiz. Kafalar karışmasın olursa yazdıydık felan demek için felan değil sadece sanayi ayağı olan gümüşün bu yönünü de unutmayalım diye hatırlatmak istedim.
Ama daha öncesinde 16,40-27,30 aralığı varki buradan veya yukarısından güçlü destek alacaktır gümüş..

Not:  2012 geri kalan aylarda gümüş için gene en az %30 getiri bırakabilir beklentisinde değişen hiçbirşey yok..

15 mayıs

Günaydın Arkadaşlar !
Altın 1550-1580 aralığından çıkma girişiminde aşağı yönlü gece ile birlikte (Asya piyasası) denedi. Bunda İtalyan banka notlarının kırılması, ABD borsaların hala satış baskısında olması , Yunan bilmecesi, Merkelin eyalet seçimlerinde kan kaybediyor olması etkiliyor. Tüm bu gelişmeler  ABD tahvilleri ve doları güvenli liman konumuna sokun piyasa oyuncuları gözünde..
genel beklenti 1520 ler Sizler değil tüm dünya bunu bekliyor ama bu genel beklenti olmadan hafif yükselişler olma ihtimali de yüksek..ya da bu beklentiyi yakalayamadan yukarı çıkışları seyretmekte var.

Altın için çoğunlukla hep olumsuz gelişmeler ve haberler geliyor piyasadan ayrıca geleceğe yönelik spekulasyonlar ile aslında düşüş ve kötü senaryolar durumu için altın fiyatlanıyor. Yani bomba bir haberde altın sert düşüş yapması gerekirken önceden fiyatlandığı için tepkisi az olacağını ve bu sebeple de kafaların karışmaması gerekiyor.

TCMB'nin dün yaptığı istisnai güne dur demesi hala bir soru işareti.. Bizler bile hafta sonuna dikkat çok tehlikeli gelişmeler olabilir derken uyarırken birbirimizi ülke ekonomisini yöneten kurumun da bunun bilincinde olduğuna şüphemiz yok. Dün de belirttiğim gibi Merkez stratejik hata mı yaptı yoksa dış kaynaklardan dolara müdahale yapılıp ( mesela Q3 , munzam vb ile) dolar endexi düşüşü sinyali aldığından mı istisnai yapmadı? İkincisi daha yakın görülüyor. Zaman da gösterecek bunu zaten..
Şu karışıklıkta zaten doların çıkmaması için bir sebep yok.. Belki de karışmak istemedi çünkü nasıl olsa değneği önce 1,82 de sonra baktı uslanmadı 1,85 te sert bir şekilde aldığını biliyoruz Merkezin..

fırsat buldukça ara ara yazarız inşallah..
bol kazançlar,

Not: altın haftalık kapanış ya da haftalık ortalaması 1536 kırdığında (ya d akapattığında)  AYI PİYASASI başlaması yönünde piyasa oyuncularına baskı yapılacak anlamı taşır not olarak aklınızda olsun.. ( 1920 - %20 = 1536)

günün en güçlü hareket yapabilmesi açısında
destek ( aşağı sarkması için) 1544
direnç : 1562

14 Mayıs 2012 Pazartesi

Metal fırtına dindi mi?


Metal fırtına dindi mi?


Uzmanların büyük bölümü, kısa vadede altında satış baskısının süreceğini öngörüyor. Altındaki düşüşü, 'Alım fırsatı' olarak yorumlayanlar çoğunlukta.
Piyasalar geçen hafta Yunanistan ve Fransa'da seçim sandıklarından muhaliflerin çıkmasıyla gitti geldi. Yunanistan'da seçimler sonrası koalisyon hükümetin kurulamayacağı ve haziranda bir seçim daha olacağı beklentisi küresel piyasalarda risk algısını artırırken, borsalardan kaçış hızlandı.
Akşam'ın haberine göre Avrupa'daki siyasi belirsizliğin yanı sıra borç kirizinin daha da kötüleşeceği kaygılarıyla yatırımcılar hisse senedinin yanı sıra altın varlıklarını da satarak nakde döndü. Uluslararası piyasalarda son bir haftada yüzde 4 gerileyerek 1.585 dolardan işlem gören altının onsu, şubat sonunda gördüğü 1.790 dolar seviyesine göre yüzde 11 değer kaybetti. Altındaki kayıp 'Metal fırtına sona mı erdi?' sorusunu akıllara getirirken, son olarak UBS'in raporunda Hindistan'ın ve Çin'in fiziki altın talebinin iki katına çıktığına dikkat çekilmesi bu kaygın geçici olduğunun sinyalini verdi.
Uzmanlar altında parasal genişlemenin ve düşük faizlerin en büyük itici güç olduğuna dikkat çekti.
Peki, güvenli liman altın orta ve uzun vadede nasıl bir seyir izleyecek?

DÜŞÜK FAİZ VE LİKİDİTE DESTEĞİ

- Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert:
'Finansal sisteme güvenin azaldığı bir ortamda altın ve kıymetli metallerde yukarı hareket olacak. Bol likiditenin devam edeceği, reel faizlerin düşük seyredeceği bir ortam altını destekleyecek. Ancak kısa vadede riskler var. Şu anda yatırımcıların nakde geçme eğilimi var. Olumlu haberlerle yukarı çıkış görülebilir. ECB'nin likidite operasyonu, faiz indirmesi, Çin'in munzam indirimleri altın fiyatlarını yukarı iter.'

ZAYIF EURO ALTINI DÜŞÜRDÜ
- Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Cumhur Taşdelen:'Euro-dolar paritesinin zayıf görüntü vermesi, doların güçlenmesi emtia piyasasını zayıflattı. Güven bunalımı ve jeopolitik riskler de altına ikinci bir alım getirebilir. Ancak alım için henüz erken.'

ALTINDA ALIM FIRSATI
- Garanti Bankası Altın Piyasaları Uzman Alper Kalyoncu:
Alım fırsatı olduğunu düşünüyorum. Altının yükselmesine neden olan faktörler hala ortada. ABD'De işsizlik, büyüme verileri düzelmiyor. Fed sıfır faiz politikasına devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvillerinin getirisi hala enflasyondan düşük. Bu ortam altın fiyatlarını uzun dönemde destekleyecek. Faizler yükselirse senaryo terse döner.

ALTININ GELECEĞİ AB'YE BAĞLI
- İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Aksu:
'Altın düşüş trendine girdi. 1600'lerin üzerinde kapanış olursa trend stabil hale gelebilir. 1530 destek seviyesi. Genel olarak yılbaşından bu yana emtiada bir zayıflama var. Gümüş de son 30 günde yüzde 9'a yakın değer kaybetti. Altında alım fırsatı var. Orta ve uzun vadede altının geleceğini AB ülkelerindeki siyasi ve ekonomik istikrar belirler.'

KISA VADEDE ALIMLARA TEPKİ GELİR
- Anadolu Yatırım Stratejisti Halil Reçber:
Aslında ben nisan ayında bu seviyeleri bekliyordum. Şu anda 1580'ler civarında. 1550-1575 civarında tepki vermesi gerekir. Kısa vade düşünenler için fırsat olabilir. Önümüzdeki süreçte kısa vadeli bir tepki olabilir. Tekrar 1600-1700'ler yükseliş olabilir. Kısa vadede altında tepki gelebilir. Ancak orta ve uzun vadede altının seyri konusunda iyimser değilim. ABD'den yeni bir niceliksel genişleme ile ilgili bir hareket beklemiyorum. Bu arada petrolde 108 dolarları görebiliriz. Hatta önümüzdeki süreçte 100 dolarların altını bile görebiliriz.

14 mayıs

Günaydın Arkadaşlar !
Yeni bir haftaya başlanılan bu ilk günde her zaman olduğu gibi ikilemli ve birbrine zıd haberler gelişmeler gündemde yer aldı.. Hafta sonu için mesela Çin munzam indirimi altın için olumlu haber iken; Yunanistan siyasi krizinin derinleşmesi altın için olumsuz bir gelişme idi..
Artık Arkadaşlar altın ve emtia daha doğrusu piyasalar üzerinde garip oyunlar döndüğü net bir şekilde görülmekte. Konumuz gereği altını ele alacaksak.. Altın için iyi bir haber veya karar geldiğinde piyasaya başka bir ülke ya da kurumdan altına tam tersi etki yapan kararı yapıvermekteler.
İŞBU SEBEPLE LÜTFEN KISA SÜRELİ SPAKULATİF HAREKETLERE YAKALANMAMA ADINA DAHA TEMKİNLİ DAVRANIP NAKİTLERİ ELDE DAHA SIKI TUTMALIYIZ.
 EURO/USD PARİTESİNDE Kİ GERİLEMEYE İSTİNADEN DOLAR ENDEXİNDEN YAŞANAN GÜÇLÜLÜK(YÜKSELME) KISA - ORTA VADE DE GÜVENLİ LİMAN DOLAR DEDİRTMEKTE.. Piyasalarda kısa vadeli oalrak bu algı oluşmuş görünmekte..
Değerli Arkadaşlar, yukarıda ki haberleri gene dikkatinize cekmek istiyorum.. ALTIN MUTLAKA HABERLER VERİLER VEYA KARARLARDAN ETKİLENİR.. BAZEN KARARDAN ÖNCE BAZEN ANINDA BAZEN 1 KAÇGÜN SONRA.. AMA MUTLA ETKİLENİR.. ÇÜNLÜ ALICI VE SATICININ TALEBİNİ OLUŞTURAN EN ÖNEMLİ UNSURDUR.. VERİLERİN HİÇBİR ÖNEMİ YOK VB AÇIKLAMALAR TOTO LOTO VARİMSİ KARAR VEREN KİŞİLERDİR.. DÜŞÜNSENİZE TCMB ÇIKTI NET %1 ( BRUT %10) OLAN TL FAİZİNİ %10 NET FAİZE 10 KATI ÇIKARSA MİLLET TL Yİ DAHA KAR GETİRİLİ GÖRDÜĞÜNDEN DEVLET TAHVİL, BONO, FAİZ KAĞIT YA DA MEVDUATA TL BAZINDA YATIRACAKTIR DEĞİL Mİ? BU GİBİ DÜŞÜNÜN OLAYI..


AŞAĞIDA 30 USD DEN VE DAHA FAZLA DÜŞÜŞÜ GÖREBİLMEK İÇİN 1572 USD SAĞLAM DESTEĞİNİ KIRMASI GEREKİYOR ALTIN... BU DENEMEYE GİDECEK OLAN ALTININ BAŞARIP BAŞARMADIĞINI BİRLİKTE GÖRECEĞİZ..
perşembe günü kaleme aldığım 1550-1580 yeni bir trend için aralığından çıkması gerekiyor.  Dolar endexi ve euro usd paritede ki güçlenmesinden Çin munzam indirimi dolayısıyla inmeyen bir altın var.. Buna ne kadar dayanabilecek ..
Ama altın kademeli düşürülürken onca olumsuz habere rağmen çok az düşüş yönünde tepki vermekte.. İşin ilginç tarafı çıkmak istediğinde altına gene önüne haber ve veriler konularak çıkışı da engellenmekte..
kısacası güzel bir oyun oynanmakta altının üzerinde...

parite (euro/usd) kendisini toparlayamazsa yani Yunan, Fransa vb AB tarafından olumlu gelişmeler gelmez ise parite 1,26 seviyelerini destek görüp düşme eğilimini gerçekleştirebilir.. Bu da altında düşüşlerin kademe kademe devam etmesi anlamına gelecektir.