30 Haziran 2012 Cumartesi

Ekmeğe gizli zam!


Ekmeğe gizli zam!

Resmen yarın uygulamaya konulacak olan, 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği' ile 300 gram olan halk tipi ekmek, 50 gram daha eksilerek, 250 gramdan piyasaya sunulurken, fiyatı yine 70 kuruş ila 1 lira arasında olacak.

Ekmek Sanayi İşverenleri Sendikası Başkan Yardımcısı Çetin Keçeli, "1 Temmuz'da fiyatlarda bir değişiklik yok. 1 TL'ye satan yer 1 TL'ye, 70'e satan yer 70 kuruşa satmaya devam edecek. Gramaj düşse de fiyatlar aynı kalacak" dedi. Keçeli, Ramazan'dan sonra da yeni zam sinyali verdi. 

Bankaların cebimizden kestiği komisyonlar!


Bankaların cebimizden kestiği komisyonlar!

Şikayet Portalı Şikayetvar 'ın açıkladığı, bankaların banka kartı ve kredi kartları için almış olduğu komisyonları aşağıda özetle yaplaşmak istedik... 


1. Kredi Kartı Aidat Ücreti: “Banka tarafından verilen kredi kartından rızamız dışında yıllık kullanım bedeli olarak ücret kesilmiştir. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ‘Sözleşmelerdeki HaksızŞartlar’maddesinde Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhinde dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.’ hükmü yer almaktadır. Kesilen yıllık kredi kartıbedelinin tarafımıza iadesiyle bundan sonraki yıllarda kesinti yapılmamasınıistemekteyiz.”

2. Hesap İşletim Ücreti: “Kredi kartının ekstresine hesap işletim bedeli eklenmiştir. Bu ücreti ödemek istemiyoruz ki hesabımızdan kesilmiş bile. Bankaların müşterilerine sormadan hemen hesaptan ödemeleri vs. tahsil etmesi de doğru mu bilmiyoruz. Son olarak da bu hesap işletim ücreti nedir? Yani banka olarak sizi seçtik siz de bize hizmet verdiniz diye mi? Zaten faiz alıyorsunuz.”

3. Yenileme Ücreti: “Bankaya kredi kartımı kaybettiğimizi bildirdik. Kart yenileme ücreti geldi. Kart yenileme ücreti gibi kavramlara ödeme yapmayacağımızı yinelemek isteriz."

4. Hesap Özeti Ücreti: “Banka tarafından gönderilen hesap özetinde 6 TL hesap özeti bedeli olduğunu görmüş bulunmaktayız. Ki biz bütün işlemlerimizi internet üzerinden ve e-posta yoluyla hallederken bu hesap özeti ücretinin neyin nesi olduğunu anlamış değiliz.


5. ATM Paylaşım Sistemi Nakit Çekme Ücreti: “Banka kartınızla para para çekerseniz bu işlem bedava ancak başka bankamatiği kullanım onun ATM’sinden para çekerseniz banka ücret alıyor.”


6. Ek Kart Ücreti: “Eşimize, üniversite de okuyan çocuğumuza ek kart almak istersekher banka birine yarısıkadar ek kart ücreti alıyor.”


7. Nakit Çekme Ücreti: “Banka hiç bir şekilde bilgilendirme yapmadan, sözleşmemde dahi bu şekilde bilgi yer almamasına rağmen kredi kartımızdan nakit çekince sırf para çektiğim için 11 TL l nakit avans ücreti olarak 11 TL kesmiş.”


8. Limit Aşım Faizi: “Kredi kartı ekstremde limit aşım faizi gördük. Limit aşılınca faiz uygulandığını söylediler. Limiti aşmadan önce bize hiç bir bilgi verilmedi.Bilgi verilse başka kartlarımızı kullanırdık. Limit aşılırsa limit koymanın anlamı nedir? Benim anladığım limit :Sen buraya kadar harcama yapabilirsin demektir. Onların mantığıyla bakarsak; limiti doldurmadığım zaman ödemede azaltma mı yapıyorlar?”


9. Fatura Ödeme Komisyonu: “Banka verdiğimiz otomatik ödemeleri fatura tutarına göre komisyon alıyor. Bunun yanında da yıllık ücreti devam ediyor. Bunu nasıl bir mantık anlayamadım. Yıllık aidatlarımın iadesini, komisyon ücretlerinin kalkmasını istiyoruz.”


10. Taksitlendirme Komisyonu: “Yaptığımız alışveriş sonrası taksitlendirme sonunda kesilen aylık hesap işletim ücreti alındı. Daha sonra ekstrede taksitli avans işlem komisyonu kesildiğini gördük. Sebebi nedir?”
 
11. Bakiye Sorma Ücreti: “Ortak ATM uygulaması ile bakiyemizi sorgulayalım dedik komisyon ücreti aldılar.”

12.  Ödeme Noktası İşlem Ücreti: “Kredi kartımızı ödemek için bankaya ya da ATM’ye gidemediğimiz için ödeme noktalarından ya da PTT şubelerinden gerçekleştirdiğimiz ödemelerden bankalar bir sonraki ekstre döneminde işlem ücreti aldı.”
 


En Yüksek Hesap İşletim Ücreti Alan Banka !

En Yüksek Hesap İşletim Ücreti Alan  Banka Hangisi   ?



BDDK’ın bankacılık ürün ve hizmet bilgilerine yer verdiği sayfasındaki bilgilerden yararlanarak bankaların vadesiz hesaplar için yıllık olarak aldığı hesap işletim ücretlerini hesapladık ve bir tablo halinde sunduk.

Kimi bankalar hesap işletim ücretini yılda 4 taksitte, kimileri 2 taksitte, kimileri de tek seferde tahsil ediyor. Ayrıca BDDK’nın sayfasındaki bu bilgileri bankalar kendi istedikleri formatta düzenliyorlar ve bankaları hesap işletim ücreti kalemlerini bulup yanyana getirmek mümkün olmuyor.


Dolayısıyla yıllık tutarı karşılaştırma yapmak istediğinizde biraz zorlanıyorsunuz. Bu yüzden biz taksit tutarlarını toplayarak yıllık hesap işletim ücretlerini bulduk.

Açıkçasası çıkan sonuçlar bizi de şaşırttı. En yüksek hesap işletim ücretini alan banka yıllık 100 TL ile Akbank olurken, onu sırasıyla Yapı Kredi, Anadolubank ,Finansbank ve Şekerbank izledi.  En düşük hesap işletim ücretini 20 TL’yle bir katılım bankası olan Albaraka Türk alırken, Vakıfbank 48 TL ile en düşük hesap işletim ücretini alan mevduat bankası oldu.

İşte bankaların vadesiz TL hesapları için uyguladıkları hesap işletim ücretleri :
BankaYıllık Hesap İşletim ücreti (Vadesiz TL hesabı)
Akbank100 TL
Yapı Kredi96 TL
Anadolubank93 TL
Finansbank90 TL
Şekerbank84 TL
Garanti Bankası79 TL
TEB76 TL
Denizbank75 TL
HSBC75 TL
Alternatifbank75 TL
İş Bankası70 TL
ING Bank66 TL
Citibank60 TL
Ziraat Bankası60 TL
Eurobank Tekfen60 TL
Fibabanka60 TL
Halkbank56 TL
Tekstilbank56 TL
Vakıfbank48 TL
Bank Asya48 TL
Albaraka Türk20 TL
*Tutarlar 7 Haziran 2012 tarihi itibariyledir.


Hesap işletim ücretlerini hesaplarken yalnızca her bankada standart olarak sunulan vadesiz TL mevduat hesaplarını kullandık. Bazı bankaların paylaşmış oldukları tutarlara yüzde 5 oranında uygulanan BSMV dahilken, bazıları hesap işletim ücretini BSMV dahil olmadan yazmışlar. Tutarların yanında yer alan açıklamalarda bir standart olmadığı için, BSMV detayına da her banka yer vermemiş. Bu yüzden yukarıdaki tutarlarda çok küçük oynamalar olabileceğini unutmayın.
Vadeli ve diğer hesap türlerini de katarak tabloyu daha karmaşık bir hale getirmek istemedik. Eğer vadesiz hesaplar dışındaki hesapların işletim ücretlerine ulaşmak veya bankaların hesap işletim ücretini yıl içinde kaç taksitle tahsil ettiklerini merak ediyorsanız BDDK’ın bankacılık ürün ve hizmet bilgileri sayfasından yararlanabilirsiniz.


Kaynak: tuketicifinansmani

29 Haziran 2012 Cuma

1 Temmuz'da çok şey değişecek


1 Temmuz'da her şey değişecek


Her gün tükettiğimiz ekmekte tuz oranı azaltılacak ve yine her zaman kullandığımız reçetelere bir de e-reçete eklenecek. Üçüncü bir değişiklik daha 1 Temmuz'da pilot bölge olan Konya'da başlayacak. Konya'daki özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde artık T.C. Kimlik No'su yerine avuç içindeki damar izinden kimlik tespiti yapılacak. Ama 1 Temmuz'un yarattığı değişim bu kadar değil. Kamyonların arkasında bulunan meşhur kamyon yazıları da tarihe karışıyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre artık kamyonların arkasına kamyon yazıları yazılamayacak.

Bazı özel hastanelerin, gelmeyen hastaların kimlik bilgileriyle muayene olmuş gibi göstererek SGK'ya fatura etmesi sonrası özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde 'avuç içi damar izi' uygulamasına geçildi. Bir cihaz yardımıyla hastaneye giden vatandaşlar avuç içlerini göstererek kimlik tespitini yaptıracak ve bu şekilde muayene olabilecek. Uygulama için pilot bölge olarak Konya seçildi. Eylül ayından itibaren 20 ilde, 31 Aralık'tan itibaren ise tüm Türkiye'de avuç içi damar izinden kimlik tespiti gerçekleştirilecek.

Sağlıktaki bir diğer yenilik ise artık aile hekimleri hastalarına yazdıkları ilaçları Aile Hekimliği Bilgi Sistemi'ne (AHBS) de girecek. Eczaneler hastaya yazılan ilacı bilgisayar yardımıyla sistemden görebilecek. Hastalara bir karışıklığa karşın yazılı reçete de verilmeye devam edilecek ancak yazılan tüm ilaçlar elektronik sisteme girecek.
Ekmekteki yenilik için ise 1 Temmuz son gün. Bazı fırınlarda aylar öncesinden başlayan ekmekte tuzun 1 gram azaltılması için pazar son gün. 1 Temmuz'dan itibaren tuz miktarını azaltmayan fırınlara büyük ceza geliyor. Uzmanlar tuzun 1 gram azaltılmasının inmeye ve kalp krizine bağlı ölümleri önemli ölçüde azaltacağını belirtiyor. 

Beni anlamanız birşeyler öğrettiğim düşüncesine sokacağım içim memnun edecektir beni..

1597 oluşursa bir sonraki düşerken satacağız diye nitelendirdiğimiz yer 1614 ..

1585 - 1597 - 1614

bu rakamlar ve aralığında nasıl satış yapılacak biliyoruz..
1585 oldu hemen satalım yok oyle 1597 olacak mı diyeceğiz baktık olmadı bir saatlik kapanış 1585 altı yaptı ve çıkamadı 1585 d,yor satacağız.. baktık çıkıyor 1597 üsütne daldı satma bekle çıkışları takip et düşüyormu 1597 de sat , sonra çıkıyor mu bekle gene a baktık 1597 iyi ce düşüyor bu sefer 1585 de sat...
boyle boyle işte mantık anlaşılmıştır umarım..

bu üç rakam kıırlırsa 1629 oluşacak bir parça yani diyelim 1614 üstüne çıktığında  üçrakamımız 1597 - 1614 1629 şeklinde değişecek..
mantığı kavramanız doğru işlem yapmanıza ve beni anlamınızı sağlayacaktır..
Beni anlamanız birşeyler öğrettiğim düşüncesine sokacağım içim memnun edecektir beni..

bol kazançlar,

SATIŞI FELAKET OLABİLİR

BAKINIZ TEKRAR EDİYORUM...
BU HAFTA 1549-1562 İŞARET ETMİŞTİK..

BU YÜKSELİŞİN ARDINDAN GELECEK SATIŞLAR DA 1530 AŞAĞI KIRILABİLİR...
SADECE GRAFİK ALIM HACİMLERİ OLUŞSUN DEĞERLENDİRMESİNİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YAPARIZ..

GÜMÜŞÇÜLER ÖZELLİKLE SİZLER DE KULAĞINIZI AÇIN 21-24 ONS ARALIĞI GRAFİKLERDE PİŞŞİK DİYE GÖZ İŞARETİNİ VERDİ..
BU ÇIKIŞ EĞER BİR OLUMSUZ HABER İLE SATIŞINI GETİRİRSE 26DA DEĞİL AŞAĞISINA MERHABA DİYEBİLİRİZ...

FED SONBAHAR YA DA İLKBAHARDA Q3 BEKLENTİSİ YÜKSEK OLDUĞUNDAN AGUSTOS VE YAZ Q3 DIŞINDA RALLİDEN BAHSETMEK ZOR..

en azından sert bir düşüş beklentisi yok..


en azından sert bir düşüş  beklentisi yok..

çok olağanüstü   durum ( AVrupa hükümet istifası, kriz vb ) olmadığı sürece ons altın 1595 e geldiğinde ilk parça satış uygun olabilir..
sonra çıksın takibe devam diyeceğiz ve çıkmasını bekleyeceğiz.. çıkarsa stop los 1597 oldu diyeceğiz..
oldu 1595 satış verdik ve çıkmadı diyelim haftaya 1585 stop loss unutmayacağız...

mantık anlaşılsın bu çok önemli benim için..

AYRICA TÜM HERŞEY AMB 5 TEMMUZ İÇİN... OLASI FAİZ İNDİRİMİ GELDİĞİNDE SATALIUM DİYE BUNA DAHA ÖNCEDEN DE PAYLAŞTIK..
KARAR ÖNCESİ FİYTLAMA YAPILIYOR..
TOPLANTIDAN BUGÜNKÜ ASLINDA ÇIKAN BİR GÖZ GÖRÜLÜR SONUÇ YOK.. SADECE ILIMLI BİR HAVA VAR VE BUNDAN FAYDALANAN ALTIN VE PİYASALAR

....

GÜMÜŞÇÜLER SİZ DE ELDE TUTUTN ŞİMDİLİK SİZİN KAPAT RAKAMINIZ 27,55

eurocular 2,29 üstü tl de hoş rakam

eurocular 2,29 ve üstü  tl de hoş rakam
varsa geçen günden euro parite oynamaları eğer eurocular TL ye dönüş yapmanız dolardan daha menfaatinize..

bizim stop losumuz zarar kapat olarak anlaşılmasın.

altında beklenilen seviyeye ulaşıldı..
stoplosumuz gün içi bahsettiğimzi gibi 1585 olacak..
yükselmesini seyredeceğiz...
şimdi  bir basamak stop losumuzu 1597 yapabilirmiyiaz diye alıcıların gücünü bekleyeceğiz ABD den..

bizim stop losumuz zarar kapat olarak anlaşılmasın..
Biz çıkan altın düşerken az karla satma adına koyuyoruz bu rakamı.. çünkü verdiğimzi değerden yükseldikçe daha fazla karla satacağız ..
umarım anlaşılmıştır mantık ve verilmiştir mesaj
gümüşte %6 ons başı prim yaptığında ..
dur bir dakka hesaba bir bakayım demek gerek...

ABD alıcı açar bugün

Bugün ABD tarafında önemli bir veri açıklaması yok...
ABD, Avrupa cephesinden gelen olumlu hava ile alıcı davranacak olup.. Emti ave altın cephesinde yukarı yön beklentisi içerisindeyiz...

Bu zıdlık cahilliklerinden ileri gelmezse gerek..


değerli arkadaşlar !

dün BH ve bazı büyük yayınlar  Altın AVrupa Zirvesinden olumsuz haberler gelir ve bu ollumsuz haberler ile yükselir yazıları vardı hatırlarsanız.. Bugün ise
Altın Avrupa zirvesinden destek buldu
Altın, Avrupalı liderlerin borç krizinin çözümüne yönelik adım atmasından destek buldu şeklinde tam zıd haber yayınlanmış..
Bir gün önce Avrupa olumsuzluğundan altın çıkar diyen kalemler bugün Avrupadan çıkan olumlu sonuç ile altın yükselişini paralel tutuyorlar.. Bu zıdlık cahilliklerinden ileri gelmezse gerek..

Değerli arkadaşlar her zaman özellikle belirtiğim gibi gene d ebelirtiyorum bu süreç te Avrupadan gelecek iyi haberler ile altın çıkar; kötü haberler ile düşer... ABD ise gelecek iyi haberler ile altın düşer, kötü haberle ise çıkar..

Euro/usd paritesinde ki düşüşten kaynaklanan ve doların değerlenmesini altını düşürür. paritenin çıkması demek ise doları zayıfllatacapından altın çıkar..
 . Çoğu defa bunu açıklamıştık sanıırm..
bir hatırlatma yapmak istedik..

Yüksek fatura şoku sona eriyor


Yüksek fatura şoku sona eriyor


Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cep telefonu, sabit telefon, internet ve uydu-kablo TV abonelerinin beklemedikleri yüksek ücretlerle karşılaşıp fatura şoku yaşamalarını engellemek amacıyla faturalara üst sınır uygulaması getirileceğini söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, iletişim araçlarında yaşanan mağduriyetlerin önüne geçmek için faturalara üst sınır uygulaması getirdiklerini açıkladı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanlığı'nca hazırlanan ''Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar''a göre faturalara, tüketicinin talebi doğrultusunda aylık 100 lira tutarında bir üst sınır getirileceğini belirten Yıldırım, ancak işletmeci ile abone arasındaki sözleşme çerçevesinde daha düşük ya da daha yüksek miktarda aylık üst sınır belirlenebileceğini ifade etti.

ABONELER KISA MESAJLA UYARILACAK
Yeni uygulama ile telefon, internet veya TV abonelik hizmetlerinin kullanımına bağlı olarak fatura miktarı aylık olarak belirlenmiş olan üst sınıra ulaştığında abonelerin ücretsiz kısa mesajla uyarılacağını anlatan Yıldırım, şunları söyledi:
''5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu ile Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği kapsamında hazırlanan Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar hakkındaki düzenleme, abonelerin elektronik haberleşme hizmetlerini kullanırken karşılaşabilecekleri fatura şoklarını önlemek ve aylık fatura tutarlarını kontrol etmelerine imkan sağlamak amacıyla hazırlandı.''

ABONE SAYISI 200 BİNİN ÜZERİNDEKİLERİ KAPSAYACAK
Faturalara üst sınır getirilmesi ve bu konuda abonelerin bilgilendirilmesi yükümlülüğünün, abone sayısı 200 binin üzerinde olan cep telefonu, sabit telefon, uydu-kablo TV işletmecileri ile internet servis sağlayıcılarını kapsayacağını belirten Yıldırım, abone sayıları 200 binin altında olan küçük işletmecilerin ise ağır mali ve idari yük altında kalmamaları için kapsam dışında bırakıldığını kaydetti.
Bakan Yıldırım, faturalara üst sınır getirilmesi uygulamasın ilişkin, gerekli altyapı ve teknik hazırlıkların tamamlanmasına imkan sağlamak amacıyla işletmecilere 1 yıl süre verileceğini ifade eden Bakan Yıldırım, uygulamanın 1 Temmuz 2013 tarihinde başlatılmasının planlandığını bildirdi

Yatırımlar üzerine bir açıklama

Değerli Arkadaşlar !

Emtia ve döviz piyasası için olumlu ya da olumsuz beklentileri bazen sıra sıra kaleme alıyoruz.. Her iki yatırım tarafı da neye dayanarak yatırım kararı aldıklarını görebilmek adına...
Bu yazılara ve başlığa istinaden karar almanız ya da dikkate almanız o yatırım tarafında olduğunuzu ve oranın düşüncelerine inandığını gösterir...
Doğru ya da yanlış karar verdiğinizi süreç gösterecektir..
Ayrıca yazılan yorum ve tavsiyelerin günlük, haftalık ya da yıllık vb mi dikkat edin, geçmiş yazılar  ya da  birisine verilen cevap yazılarında bir cümleden yola çıkarak yatırım kararına girmeyin lütfen..
Yatırım tavsiyesi olmayıp bilgi verme tavsiyesinden başka bir anlam ifade etmiyor yazdıklarımız...
Yatırım yaparken hep kazanacağım beklentisi içerisine girmeniz çok yanlış olacaktır... Niyet ve karar oyledir ama sonuçlar bazen beklentinizin tam tersi olabilir.. İşte bu ve benzeri beklentinizin tersi gerçekleştiğinde ilkyardım çantanız anlamında parça parça alış ve satış; ve farklı varlıkları elinizde bulundurmayı unutmayın 

Altın Çıkması hayal ! Diyenlerin gerekçesi

Değerli Arkadaşlar !

Altın çıkışını ya da rallisini diyelim boş bir hayal olarak görenler aşağıda ki yazıda ki özeti ve beklentileri kendilerine rehber olarak alıyorlar..

Öncelikle, altın fiyatlarının geçtiğimiz Eylül ayında 1.920,30 dolara taşınmasını sağlayan Avrupa borç krizi ve Amerika’daki parasal gevşeme benzeri bir likidite bolluğu gerekmekte.

İkinci olarak, Asya’daki merkez bankalarının fiziksel altın talebi öyle bir boyuta ulaşmalı ki, külçe piyasası, menkul altın piyasasındaki kazançları destekler hale gelmeli.

İlk faktörü düşünecek olursak, Avrupa ve Amerika’daki ekonomik görünümün son haftalarda daha da kötüleştiğini söylemek pek de mümkün olmayacaktır. Acaba görünüm, önümüzdeki haftalarda fiyatların roketlemesini sağlayacak kadar kötüleşebilir mi?

Avrupa Krizi’nin patlak verdiği 2008 senesinden bu yana Kıta’nın konuyla ilgili başlıca senaryosu, ‘durumu idare etme’ yönünde oldu. Bunu anlamı, Avrupalı mali yöneticilerin sorunu kökünden çözmek için değil, sadece krizin daha da kötüleşmesini önleyecek adımlar atmakla yetinmesi.

Yakın zamanlı Yunanistan seçimleri, bu ‘idare et’ politikasının çok iyi bir göstergesi. Yunanlı seçmenlerin eurodan çıkış yolunda ilerlemesi, ardından son anda felaketten dönmesi ve belli başlı konulara bulaşmamayı tercih etmesi, bu yönteme iyi bir örnek oluşturuyor.

Bu noktada belirtilmesi gereken önemli bir konu, Yunanistan hakkındaki endişelerin ve euro kullanan ülkelerin dağılması ihtimalinin bile altını aslında fazla yükseğe taşıyamamış olması. Son iki aydır fiyatlar 1.600 doların 50 dolar aşağısında veya üstünde seyrediyor.

Bu ortamda ABD doları, altından çok daha iyi bir ‘güvenli liman’ olarak öne çıktı. Altın boğaları, Fed’in yeni bir parasal gevşeme uygulamasına başlamasıyla doların değer kaybedeceğini düşünüyor. Bu mantık yanlış sayılmaz, fakat şu ana kadar Bernanke bu yönde bir hamle yapmadığı gibi her konuşmasında parasal gevşemeden ‘son çare’ olarak bahsetti.

Geriye kalan tek doğru dürüst ümit Asya ülkelerinin ve merkez bankalarının fiziksel altın talebi. Gerçekten de, Çin’in son aylarda ciddi alımlar gerçekleştirdiğini biliyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti normalde yaptığı altın alım ve satımlarını raporlamadığı için satın alınan miktar net olarak bilinmemekte. Fakat Hong Kong’dan anakaraya yapılan sevkiyatlar, Nisan ayında Mart’a göre %67 artış gösterdi. Hong Kong, ithal altının Çin’e girmeden önceki son uğrak noktası ve bu sayede Asya Devi’nin ne kadar alım yaptığı konusunda kesin olmasa da bir fikir edinebiliyoruz. Anakaraya yapılan altın sevkiyatı, 2012’nin ilk dört ayında ciddi artışlar göstermekte, fakat yine de geçen sene Eylül ayı civarındaki döneme göre düşük.

Buna rağmen, Çin’in artan altın iştahının Hindistan’daki talep düşüklüğünü kapaması oldukça zor bir ihtimal gibi görünüyor. Dünya Altın Konseyi, 2012’de Çin’in altın tüketimi konusunda Hindistan’ı geride bırakarak dünya liderliğini ele geçireceğini umuyor. Senenin ilk yarısında rupi kurundaki devalüasyondan ötürü büyük darbe alan altın sektörü, sonrasında gelen gümrük vergileriyle iyice zor duruma düştü. Hükumet vergiler konusunda sonradan geri adım atsa da, ülkedeki talebin önceki senelerdeki kadar canlı olmadığı da bir gerçek.

Bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, geriye altın fiyatlarını destekleyecek sadece merkez bankası alımları kalıyor. 2011’de bir önceki seneye göre 6 misli artış gösteren alımların bir daha bu rekoru tekrarlaması pek olası görünmemekte.



Altın Roketini Dolar Ateşleyecek


Altın Roketini Dolar Ateşleyecek




Geçen yıl Ağustos sonunda altın fiyatının zirve yapmasının ardından, sarı metalin fiyatı avroyu yapışık ikiz gibi takip etti (bakınız aşağıdaki grafik).

Yatırımcılar arasında, Avrupa kamu borçlar krizinin çözülmekten uzak olduğu yönündeki algının yaygınlaşması, söz konusu yatırımcıyı dolar ve dolar bazlı varlıklara yöneltti. Bu da kıymetli metallerin, özellikle altın ve gümüşün zayıf performans sergilemesine yol açtı.

Ancak insan merak ediyor: ABD de sayısız ekonomik sorunla boğuşuyor; Bu durumda doların cazibesi daha ne kadar sürebilir?

Yatırımcıların vadeli avro sözleşmelerine olan ilgisi bize bu konuda fikir verebilir. Aşağıdaki grafik, ticarilerin (yani büyük bankaların) uzun pozisyonlarını gösteren bir grafik.


Bu grafikte ilk dikkatleri çeken, ticarilerin ne kadar fazla uzun pozisyon taşıdığı. Mevcut durumda bu grup, toplam 259.000 sözleşmeye taraf olmuş durumda. Bu sözleşmelerin parasal değeri 32 milyar dolar ediyor. Demek ki bu dengesiz piyasada, sözleşmelerin aksi tarafında duranlar spekülatörler. Spekülatörlerle ticarilerin piyasayla ilgili beklentileri bu denli zıt yönlere gittiğinde, genellikle kaybeden spekülatörler olur.

Grafiğin dikkat çeken bir diğer noktası, ticarilerin son iki ayda uzun pozisyon sayılarını ne kadar hızla artırmış oldukları. Nisan başından bu yana, ticariler uzun pozisyonlarına 150.000 sözleşme eklemişler. Bu rakam, 2010 ortalarında yaşanan benzer bir artışa kıyasla %110 daha fazla!

Dikkat edilecek son nokta, ticarilerin üstlenmiş olduğu bu müthiş uzun pozisyonun, yakın vadede avronun “yok olma” veya “dibe vurma” ihtimalinin son derece küçük olduğunu göstermesi. Bilindiği üzere, piyasalar söz konusu olduğunda çoğunluk ne bekliyorsa, aksi olur. Şu sıralar hemen herkes (tabii bankacılar hariç) avronun yok olmasını bekliyor. Demek ki muhalif yatırım kuramına göre, bunun aksinin olması muhtemel. Zaten bir düşünsenize, avro çökerse bankaların hali ne olur? Böyle bir sonucu ne pahasına olursa olsun engellemeye çalışacaklardır.

Özetle, içinde bulunduğumuz dolar rallisinin artık çok fazla devam etme ihtimalinin olduğunu düşünmüyorum. Buna karşın, ralli sona erdiğinde arkasında gelecek düşüş hayli siddetli olabilir. Dolardaki  düşüş, altın roketini ateşleyecektir.

Alıntı : Richard Guthrie, ,321gold.com

FED muslukları açarsa ne olur?


FED muslukları açarsa ne olur?


Uzmanlara göre ABD'den gelebilecek parasal genişleme kararında İMKB'nin 65.000'e çıkması doların ise kademeli olarak 1.70 liranın altına sarkması mümkün.
Piyasalarda hararet arttı. Avrupa'da Yunanistan'la başlayıp, İspanya ile devam eden puslu hava etkisini sürdürüyor. Akşam'ın haberine göre ABD'de ise veriler, alınan tüm önlemlere rağmen 'kara göründü' demek için oldukça erken olduğuna işaret ediyor. AB ve IMF'den yardım isteyen Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'e şimdi de İspanya ve Güney Kıbrıs eklendi. Moral bozan bu gelişmelerden sonra gözler bir kez daha Almanya Başbakanı Merkel'in önderliğinde biraraya gelecek Avrupalı liderlere çevrildi. Tam bu noktada piyasaların en çok merak edilen konusu; 'denizin dibini' önce hangi para biriminin göreceği...
Dolar mı, yoksa euro mu? İntegral Menkul Araştırma ve Analiz Departmanı'nın son raporuna göre, euronun bu yaz denizin dibini boylayacak ilk para birimi olma olasılığı yüksek. Öte yandan, ABD Merkez Bankası (FED), piyasa baskılarına dayanamayıp, yeni bir parasal genişleme programı uygulamaya karar verirse de bu kez dolarda sert kayıpların yaşanacağına işaret ediliyor.

400-500 MİLYAR DOLAR POMPALAYBİLİR
İNTEGRAL Menkul Değerler Analisti Egemen Candır: 'Euronun daha da değer kaybetmesi durumunda sert satış baskısına girebilecek olan İMKB'nin 55 bini aşağı yönlü zorlayabileceğini, fakat ABD'den gelebilecek olası bir parasal genişleme kararının yükseliş trendine neden olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle olası ABD tahvil alım programının 400-500 milyar dolar civarlarında seyretmesi durumunda, İMKB 100 Endeksi'nin, dünya piyasalarıyla beraber kuvvetli yükselişler göstererek 65.000 seviyelerinin üzerine hareketlere niyetlenebileceğini düşünüyoruz. Daha önceki parasal genişlemelerde, ABD kaynaklı ucuz dolar akışının dolar/TL paritesini 1.50 seviyelerinin altına çektiği düşünülürse, şu sıralar 1.80'lerde gezinen paritenin 1.70 seviyelerinin altına sarkma olasılığının değerlendirilmesi gerektiğini düşünebiliriz.'

BANKALAR 6 AYDA İÇİNDE YÜZDE 22 YÜKSELDİ
DIŞ piyasalardaki gergin bekleyişe rağmen, İMKB'de yükseliş bankalar öncülüğünde devam ediyor... Bankacılık endeksinin son bir aylık getirisi yüzde 19.42 oldu. Yılbaşından bugüne kadarki performansına bakıldığında ise bankaların getirisi yüzde 22'yi aştı. Aynı dönemde, İMKB'nin getirisi yüzde 18'de kaldı.. Analistler bankacılık endeksindeki yükselişin devam edeceğini öngörüyor.

FITCH, BİR KADEME ARTIRIRSA 'YATIRIM' ÜLKESİ OLURUZ
EMTİALARDAKİ düşüşün enflasyonu azaltacağı, Suriye tansiyonunun diplomatik yollarla çözüleceği beklentileri ve Fitch'in Türkiye'nin notunu artırabileceği söylentisi yabancı girişlerini artırdı. Bu da kur ve faizin düşmesini sağladı. Faizdeki düşüşün en büyük nedenlerinden biri de piyasada birkaç gündür dolaşan, 'Moody's'den sonra Fitch de Türkiye'nin notunu artıracak' söylentisi. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Reuters'ın not artırımı söylentisini sorması üzerine, konu hakkında yorum yapmayacağını belirtti. Fitch'in Türkiye için verdiği not, yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altı olan BB+'da bulunuyor. Not görünümü ise durağan.

MERKEZ'İN ELİ RAHAT
BİR bankanın bono masası müdürü, 'Fitch'in bir not artışına gidebileceğine ilişkin söylentiler var. Bu piyasaya destek oldu. Bunun dışında dış piyasalarda olumsuz bir haber yok. Suriye sorunu son dakika gelişmesi olmazsa diplomatik yollarla çözülmeye çalışılacak. Sıcak çatışma beklenmiyor' dedi ve ekledi: 'Merkez Bankası'nın da eli gittikçe rahatlıyor. Enflasyon düşüşe geçti ve düşen emtia fiyatları da önümüzdeki dönemde hem cari açığı hem de enflasyonu destekleyecek. Yani faizler açısından verim eğrisi genelinde yükseliş için bir neden yok diyebiliriz.'

ADRES: ALTIN
DOLAR ve eurodaki ortak değer kaybı durumunda; ABD ve Avrupa ekonomisinden soğuyan piyasaların yöneleceği ilk adres altın olabilir. Rapora göre böyle bir durumda sert satış baskısına girebilecek olan İstanbul Borsası'nın 55 bin seviyelerini aşağı yönlü kırması mümkün. ABD'den olası bir parasal genişleme haberindeyse borsanın 65 binin üzerini hedeflemesi, doların ise kademeli olarak 1.70 liranın altına sarkması

Merkez Bankaları Altın Almaya Devam Ediyor


Merkez Bankaları Altın Almaya Devam Ediyor


Uluslararası Para Fonu (International Monetary Fund – IMF) verilerine göre, Rusya, Ukrayna ve Kazakistan Merkez Bankaları, Mayıs ayında altın rezervlerini genişletti. HSBC, altına olan talebin artması olarak yorumlanan bu hamlenin yine de fiyatları tetiklemeye yetmediğini belirtti.
Üç bankanın toplamda satın aldığı miktar yaklaşık 25 ton ve senelik olarak toplam 150 tonluk bir alım yapıldığı tahmin edilmekte.

1.600$/ons seviyesinin altındaki fiyatlar alıcılar tarafından fırsat olarak görülmekte ve ileride gerçekleşmesi olası zayıflamaların daha da agresif özel sektör alımlarını başlatması ve gerilemeyi frenlemesi ihtimal dahilinde. 

bu arada aklınızda olsun
Avrupa ve euro dan olumlu ahber geldikçe, ya da izleniminiz bu yönde ise bizim borsamızın da prim yapacağını unutmayınız...

bir bilgi tüyosu olarak aklınızda olsun..

1585 stoplosumuz olsun

AMB toplantısı ve karar öncesi yukarı yönlü fiyatlama yapılıyor..
satışlar için henüz erken...

Bankalar geçmiş yılların hesabını şimdi soruyor!


Bankalar geçmiş yılların hesabını şimdi soruyor!


Yıllar önce yollarınızı ayırdığınız bankanın tekrar müşterisi olmaya karar verdiyseniz sizi kötü bir sürpriz bekliyor.
Geçmişte bankaya hesap açtırdıktan sonra kapattıran tüketiciler aynı bankaya tekrar hesap açtırdıklarında bankaların kendilerinden kestiği ücret ile şok yaşadılar. “Geçmiş yılların hesap işletim ücreti.”

Bankalarda hesabı bulunan tüketicilerin şikayetleri dinmek bilmiyor. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre bankada daha önce hesabı olan ve kapattıran tüketicileri kötü bir sürpriz bekliyor. Banka hesaplarını yeniden açtıran tüketiciler bankaların kestiği ücreti görünce adeta şok oldular. Kapatılan hesaplardan ileriye dönük ücret kesildiğini iddia eden tüketiciler alınan ücretlerin iadesini istediler.

“Daha önce müşterisi olduğum bankanın bir kampanyasından faydalanabilmek için aynı banka ile çalışma kararı aldım. Hesap açtırıp bir miktar para yatırdım. Hesabımı kontrol ettiğimde hesap işletim ücretinin kesildiğini gördüm. Sebebini sorduğumda geçmiş yılların hesap işletim ücreti olduğunu öğrendim. Sanırım bu durum geçmiş yıllarda aynı banka ile çalışmamanın cezası. Ayrıca bu şekilde bir uygulama olduğu da günlük hesabı açtığımda bana bildirilmedi. Üstüne üstlük başka şubelerde bulunan hesapların hesap işletim ücreti o hesapların kapatılmasına rağmen yeni açılan hesabımdan tahsil edildi. Kısacası tekrar aynı banka ile çalışmamın cezası 69,30 TL oldu. Bu tutarın tekrar cari hesabıma geri aktarılmasını rica ediyorum. Başka müşterilerinizin de bu şekilde mağdur olmaması için lütfen sisteminizi gözden geçiriniz. Kısacası tekrar aynı bankaya geri döndüğüme pişman oldum.”

HAKSIZ ŞART

Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci, tüketiciyle müzakere edilmeden bankaların tek taraflı olarak sözleşme koşullarını belirleyemeyeceğini kaydetti. Yapılanın haksız şart olduğunu kaydeden Deveci, “Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir.Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.Bir satıcı veya sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.” şeklinde konuştu. 

28 Haziran 2012 Perşembe

Sahte altına dikkat!


Sahte altına dikkat!


Düğün sayısının artmasıyla yoğun bir iş temposu içerisine giren kuyumcular, evlenecek çiftlerin sahte döviz ve altına karşı dikkatli olmalarını istedi.

Düğün sayısının artmasıyla yoğun bir iş temposu içerisine giren kuyumcular, evlenecek çiftleri sahte döviz ve altına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Evlenecek çiftleri ve ailelerini sahte döviz ve altına karşı uyaran Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Rıza Ulusoy, vatandaşların güvendikleri yerden altın alması tavsiyesinde bulundu.

Tüketicinin ilk planda sahte ve gramajı düşük altınları ayırmasının zor olduğunu belirten Ulusoy, bu aylarda en çok taklit ve sahte altına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ulusoy, "Vatandaşlarımız bildiği, güvendiği esnaftan altın almaya özen göstersin. Şüpheye düştüğünüz ürünü kesinlikle almayın. Değerinin altında satılan ürünlere de şüpheyle yaklaşın. Altın alındığında mutlaka fiş veya fatura istenmesi gerekir. Böylelikle belgeli olduğu zaman altını satan kuyumcuya geri dönülebilir ve telafisi mümkün olabilir." dedi.

Emniyet Müdürlüğü tarafından sahte döviz ve altının takibinin sıkı bir şekilde yapıldığını ifade eden Ulusoy, "Kırıkkaleli vatandaşlarımız ilimizde bulunan sarraflarımızdan gönül rahatlığı ile altın alabilirler. Halkımız dışarıda satılan ya da güvenmedikleri yerlerden altın alışverişi yapmasın. Altın genelde kötü gün dostudur. Özellikle kadınlar altına yönelir. Hem yatırım aracı hem takı olarak kullanırlar. Türk milleti olarak da altını seviyoruz. Son zamanlarda altının kazandırdığını hiçbir yatırım aracı kazandırmıyor." ifadesinde bulundu.

Emekli olacaklara müjde !!!



Hükümet, emekli olurken halk arasında ‘askerliği saydırma’ olarak bilinen, askerlik borçlanmasında reform yapmaya hazırlanıyor. Öngörülen düzenlemeye göre, devlet askerlikte geçen süre için tabandan prim ödeyecek.
Emekli olurken askerlik süresinin sigortaya eklenmesi için çalışanların ödediği parayı devletin üstlenmesi için çalışma başlatıldı. Star'ın haberine göre Milli Savunma Bakanlığı’nın konuyla ilgili hazırladığı düzenleme, ekonomi bakanlıkları tarafından onaylanırsa, halk arasında ‘askerliği saydırma’ olarak bilinen askerlik borçlanmasını devlet üstlenecek.

Devlet askerlikte geçen süreler için tabandan prim ödeyecek. Böylece, askerliğini er ve erbaş olarak yapan vatandaşlar, emekliliklerinde ceplerinden para ödeyerek askerlik borçlanması yapmak zorunda kalmayacak. Mevcut sistemde, askerlik görevini yerine getiren er ve erbaşların sadece, sağlık giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Askerlik süresi ise emeklilik aşamasında, borçlanma yöntemiyle sigortalılık süresine ekleniyor.

5-35 BİN LİRA ÖDENİYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın, 1 Temmuz-31 Aralık 2012 dönemine ilişkin belirlediği katsayılar dikkate alındığında, 1 günlük askerlik borçlanması için en az 10.03 lira, en yüksek ise 65.21 lira ödemek gerekiyor. Eğer bir sigortalı, 18 ay üzerinden askerlik borçlanması yapmak isterse, en az 5 bin 417 lira, en yüksek ise 35 bin 212 lira prim ödemek zorunda kalıyor. Üzerinde çalışılan yeni sistemde ise bu yük, devlet tarafından üstlenilecek.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanarak ilgili bakanlıkların görüşüne sunulan yasa tasarı taslağında er ve erbaşların, askerlik görevini gerçekleştirdiği dönemlerde sigorta primi ödenmesi öngörülüyor. Primler, yükümlülerin silah altına alınması ile başlayacak ve terhisle birlikte sona erecek. Yine primler çalışanlar gibi aylık olarak ve tabandan ödenecek. Böylece, askerlik hizmeti nedeniyle, işini bırakmak zorunda kalanların da prim ödemeleri de kesintiye uğramamış olacak.

PRİM MALİYETİ HESAPLANIYOR

Mehmetçiğe, askerlik yaptığı dönem için devlet tarafından sigorta primlerinin ödenmesine ilişkin düzenleme için, ekonomi bakanlıkları çalışma başlattı. Halen sistemin ekonomiye getireceği yükler için hesaplama yapıldığı öğrenildi. Ekonomi bakanlıkları tarafından da düzenlemeye onay gelirse, er ve erbaşların sigorta primleri için her yıl Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesine ödenek konulacak. Ve primler de bu ödenekten karşılanacak.

PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ


Sayı: 2012 – 46
28 Haziran 2012
PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTI ÖZETİ
Toplantı Tarihi: 21 Haziran 2012

Enflasyon Gelişmeleri

1. Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,21 oranında azalmış ve yıllık enflasyon yüzde 8,28’e gerilemiştir. Bu düşüşte işlenmemiş gıda fiyatlarında kaydedilen olumlu seyir ile uluslararası ekonomik gelişmeler paralelinde gerileyen enerji fiyatları etkili olmuştur. Enflasyondaki düşüşü belirleyen bir diğer unsur giyim fiyatları olurken bu dönemde temel enflasyon göstergelerinde azalış kaydedilmiştir.

2. Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları yıllık artış oranı işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı yüksek bazın etkisi ile önemli bir oranda gerilemiştir. Baz etkisi dışında da mevsimsellikten arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatları bir önceki aya kıyasla gerileyerek son aylardaki ılımlı seyrini sürdürmüştür. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise yükseliş eğilimi devam ederek yıllık fiyat artış oranı yüzde 10,29’a ulaşmıştır. Haziran ayına dair göstergeler, aylık işlenmemiş gıda fiyatlarında ılımlı görünümün korunduğuna işaret etse de, bu dönemde tersine çalışacak düşük bazın etkisiyle tüketici enflasyonunun sınırlı bir yükseliş göstermesi beklenmektedir.

3. Uluslararası emtia fiyatlarındaki gevşeme enflasyon üzerinde olumlu etki yapmaktadır. Nitekim Mayıs ayında enerji fiyatları yüzde 1,9 oranında gerilemiştir. Büyük ölçüde akaryakıt fiyatlarına bağlı bu azalış eğiliminin Haziran ayında da sürdüğü gözlenmektedir.

4. Hizmet grubunda yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 6,92’ye yükselmiştir. Söz konusu yükselişte, bir önceki ayda olduğu gibi, haberleşme hizmetlerindeki baz etkisinin yanı sıra lokanta-oteller ve ulaştırma hizmetleri fiyatlarındaki artışlar etkili olmuştur. Mevsimsellikten arındırılmış fiyat ve yayılım verileri hizmet fiyatlarının ana eğiliminde yükselişe işaret etmemektedir.

5. Temel mal grubunda ise yıllık enflasyon yüzde 8,42’ye gerilemiştir. Dayanıklı tüketim malları fiyatları Mayıs ayında yüzde 0,65 oranında gerilerken, Nisan ayında yüksek bir artış sergileyen giyim fiyatları bu ayda mevsim ortalamalarının oldukça altında bir oranda artmıştır. Bu dönemde enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler üzerinde giyim fiyatlarındaki söz konusu gelişmenin etkisi hissedilse de, giyim fiyatları dışında da temel enflasyon göstergelerinde aşağı yönlü bir eğilim gözlenmiştir.

6. Özetle, enflasyon temelde işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelere
bağlı olarak Nisan Enflasyon Raporunda öngörülen patikaya kıyasla daha olumlu
bir seyir izlemiştir.


Enflasyonu Etkileyen Unsurlar


7. Yılın ilk çeyreğinde iç talepte belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci
çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. Gerek anket göstergeleri
gerekse kredi verileri tüketim talebinin Ocak ayında dip yaptıktan sonra ılımlı bir
artış eğilimi sergilediği yönünde sinyal vermektedir. Nitekim Ocak ayındaki hızlı
daralmanın ardından sanayi üretimi üç ay üst üste artış sergilemiştir. Bununla
birlikte, yakın dönemde küresel büyüme görünümünde ve risk iştahında gözlenen
bozulma nedeniyle iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yılın ikinci yarısında
beklenenden daha yavaş olabileceği ifade edilmiştir. Başta Yunanistan ve
İspanya olmak üzere Euro Bölgesi ekonomilerine ilişkin sorunlar belirsizlik
algılamalarını artırırken, Çin ve ABD ekonomilerinde iktisadi faaliyet ve işgücü
piyasası eğilimleri küresel büyüme görünümünde zayıflamaya işaret etmektedir.
Bu gelişmelere paralel olarak yurt içi imalât sanayi firmalarının sipariş beklentileri
de düşüş eğilimi göstermiştir.

8. Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin
öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyit etmektedir. Küresel büyüme görünümündeki
zayıflamaya rağmen ihracat artış eğilimini korumaktadır. Yurt içi talepteki
yavaşlamanın ve Türk lirasındaki birikimli değer kaybının ithalat talebini ve enerji
dışı cari açığı sınırlayıcı etkileri sürmektedir. Bu çerçevede, cari işlemler açığının
kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir.

9. Yılın ilk aylarında iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya bağlı olarak istihdamda zayıf
bir seyir gözlenmiş ve işsizlik oranlarındaki düşüş eğilimi duraklamıştır. Mart
döneminde ise iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanmanın etkisiyle tarım-dışı istihdam
bir önceki döneme göre artarken, bu artışa tüm ana sektörlerin olumlu katkı
yaptığı görülmüştür. Son aylardaki eğilimler itibarıyla sanayi istihdamının
toparlanmaya, hizmet istihdamının yavaşlayarak da olsa artmaya devam ettiği,
inşaat istihdamının ise zayıf seyrini koruduğu görülmektedir. Öncü göstergeler
kısa vadede ılımlı bir istihdam artışına işaret etse de, küresel ekonomiye dair
aşağı yönlü risklerin sürmesi önümüzdeki dönemde istihdam artışını
sınırlayabilecek bir unsur olarak öne çıkmaktadır.

Para Politikası ve Riskler

10. Kurul, 2010 yılının sonlarından itibaren uygulanan para politikası çerçevesinin,
ekonomide dengelenmeyi sağlayarak makro finansal riskleri azaltma konusunda
oldukça etkili olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Özellikle tüketici
kredilerinde gözlenen yavaşlama ile cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin
sürmesi bu değerlendirmeyi desteklemektedir. Ayrıca, iktisadi faaliyetin ılımlı seyri ve emtia fiyatlarındaki düşüş de süregelen dengelenmeye katkıda bulunmaktadır.

11. Enerji ve işlenmemiş gıda fiyatlarının Nisan Enflasyon Raporundaki varsayımlara kıyasla daha olumlu seyretmesi enflasyon görünümünü iyileştirmektedir. Bu doğrultuda, enflasyonda Haziran ayında beklenen baz etkisi kaynaklı yükselişin tahmin edilenden çok daha sınırlı olacağı not edilmiştir. Ayrıca, küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya paralel olarak toplam talep koşulları da enflasyondaki düşüşe destek vermektedir. Bu çerçevede, önümüzdeki aylarda enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu’na kıyasla daha olumlu bir seyir izlemesi beklenmektedir.

12. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir. Mevcut durumda orta vadeli beklentiler göreli olarak istikrarlı bir seyir izlese de, Kurul üyeleri yılsonu enflasyon beklentilerinin hedefin belirgin olarak üzerinde olduğuna dikkat çekmiştir. Dolayısıyla, gerekli görülen günlerde Nisan ve Mayıs Kurul kararlarında ifade edilen ek parasal sıkılaştırmaya gidilebilecektir.

13. Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Bu çerçevede, mevcut konjonktürde süregelen yukarı ve aşağı yönlü risklere karşı, geniş faiz koridoru uygulaması ile etkin likidite yönetiminin sağladığı hareket alanına sahip olmanın önemi tekrar vurgulanmıştır. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

14. Ayrıca Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkanına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını uygun bulmuştur. Kurul üyeleri, bu düzenlemelerin sermaye akımlarında gözlenen aşırı oynaklığın yurt içi piyasalar üzerindeki olumsuz etkisini sınırlandırmayı amaçladığını vurgulamıştır. Ayrıca, önümüzdeki dönemde uygun şartlar oluştuğunda Türk lirası zorunlu karşılıklar için döviz ve altın cinsinden tesis edilebilen oranların sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 30 düzeylerine kadar, kademeli olarak artan fazla bulundurma katsayılarıyla yükseltilebileceği hatırlatılmıştır.

15. Kurul, para politikası stratejisini oluştururken maliye politikasına ilişkin gelişmeleri yakından takip etmektedir. Yılın ilk yarısında iç talepteki yavaşlamaya bağlı olarak vergi gelirlerinin artış hızı düşse de, gelinen nokta itibarıyla faiz dışı harcamaların büyük ölçüde kontrol altında olduğu gözlenmektedir. Mevcut para politikası duruşu Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen çerçeveyi esas almakta, dolayısıyla mali disiplinin devamını öngörmektedir. Bunun yanı sıra, Nisan Enflasyon Raporunda yer alan tahminler yönetilen/yönlendirilen fiyatlarda 2012 yılının kalanı için belirgin bir artış öngörmemektedir. Maliye politikasının söz konusu çerçeveden belirgin olarak sapması ve bu durumun orta vadeli enflasyon
görünümünü olumsuz etkilemesi halinde para politikası duruşunun da güncellenmesi söz konusu olabilecektir.

16. Orta vadede mali disiplini kalıcı hale getirecek ve tasarruf açığını azaltacak yapısal reformların güçlendirilmesi, ülkemizin kredi riskindeki göreli iyileşmeye katkıda bulunarak fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyecektir. Bu yönde atılacak adımlar aynı zamanda para politikasının hareket alanını genişletecek ve uzun vadeli kamu borçlanma faizlerinin düşük düzeylerde kalıcı olmasını sağlayarak toplumsal refahı destekleyecektir. Bu çerçevede, OVP'nin gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır.

28 haziran AB ve ABD veri değerlendirmesi ve olası sonuçları



28 haziran AB ve ABD veri değerlendirmesi ve olası sonuçları


Haftanın dönüm noktası olan 28 haziran diye diye 28 haziran geldi...
ömürden  böylece sayfalar gidiyor bir bir..
28-29 haziran aB zirveler toplantı
AB güven endexi ve ABD istihdam ve büyüme rakamları açıklanacağından işlem hacmi artar beklentisinden idi bu görüşlerimiz..

 Almanya işsizlik artışı Avrupanın büyüğünde de işleirn kötüye gitmeye başladığının bir işareti mi yoksa dedirtirken paritede sert düşüler gözlemledik. Aslında euro/usd paritesinde ki düşüş saat 12:00 de açıklanacak Avrupa Güven endexinin beklenenden kötü geleceği hayali ile satın alınıp fiyatlanmasından kaynaklanmakta...

15:30 da aBD büyüme rakamları açıklanacak .. Geçen çeyrek büyüme 1,9 idi şimdi de ABD de büyüme 1,9 olarak gelecek beklentisi içerisindeyiz.. 2 olma ihtimali hiç yok ama ya 1,8 gibi düşük ve surpriz bir rakam gelir ise euro /usd ve ons altın da yukarı yönlü bir ralliyi görebiliriz.. Büyüme verisinin değişmeyeceği düşünülürse işler İstihdam verisine kalıyor.. Bu veri de 15:30 da açıklanacak.. Bu işsizlik verisini araştırmacılar 387 den 385 e düşeceği yönünde anketlerini yayınlamaktalar.. Bizler de bu anketlere göre açıklama ve analiz yapacak olursak İŞSİZLİK VERİSİ 385.000 veya altında gelirse EUR/USD paritesi  ve  ALTIN ONS düşüşü sürecektir. 390,000 veya üstünde gelirse  EUR/USD paritesi  ve  ALTIN ONS yükselişi bu sefer görülecektir..


bugün asıl hareketlilik aşağı ya da yukarı yönlü nasıl olur derseniz,

1.. Avrupa Güven endeksi kötü gelir ve ABD verileri iyi gelirse   ONS altın da çok sert düşüşler gözlemleyeceğiz.. 1540 kırma yönünde girişim bulunacak daha da aşağısına gidebilir.. İşte bu durumda altın kısa vade de özellikle temmuz ilk haftasında 1540-1560 aralığından kendini çıkaramayıp yukarılara atamaz ise 1360-1530 şekliyle özetlenebilecek yeni bir trend içine girmiş olacak.. Şimdi son aylarda 1530-1680 trendinde gezindiğini biliyoruz..




2. Avrupa Güven endeksi iyi gelir ve ABD verileri kötü gelirse bu sefer  ONS altın da çok sert yükselişler görülecek olup önce 1614 daha sonraki günler de 1643 ve 1678 teşebbüsü oalcaktır.. 1643 ve üstü rakamını eğer temmuz ilk haftası korur ise bu sefer d etrend döndü ve yeri aralık 1620-1790 olacak şekliyle yorum yapacağınız..


iş bu sebeple 28-29 özellikle AB cephesinden alıacak karar ya da kararsızlıklar , temmuz ilk haftası gelişmeler ile pekiştirildiğinde altının orta vadeli AYI ya da BOĞA piyasasına girip girmeyeceğine karar vereceklerdir..
İş bu sebeple Eylül ayına kadar sürecek yaz döneminde piyasaları için bu iki günden başlayıp düz rakam 10 temmuza kadar oluşacak gelişmeler altına nasıl yatırım yapılabileceği konusunda bir ışık tutacaktır...


hepinize bol kazançlar, 


Fazla ekran başında bulunarak hem zamanınızı boş yere heba etmemenizi ve sürekli iniş çıkışları görmenizle hata yapma riskinizin arttığını belirtmek isterim..
zamanınızı ailenize ve sevdiklerinize daha çok ayırmanız daha da önemli

Asgari ücret 1 Temmuz'da 38 lira zamlanacak


Asgari ücret 1 Temmuz'da 38 lira zamlanacak



 Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 6,09'luk zamma göre hesaplanacak. Böylece halen 701 TL olan net asgari ücret, 739 TL'ye yükselecek. 886,50 TL olan brüt asgari ücret ise 940 TL'ye çıkacak. Asgari ücretle birlikte asgari geçim indirimi de zamlanacak.

Altı aylık dönemlere göre zamlanan asgari ücret, 1 Temmuz itibarıyla yeniden tespit edilecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararına göre 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında geçerli olacak asgari ücret, yüzde 6,09'luk zamma göre hesaplanacak. Buna göre 16 yaşından büyükler için net asgari ücret 739,79 TL olacak. Brüt asgari ücret ise 940,5 TL'ye çıkacak. Bu gruptakilerin ellerine geçen asgari ücret net 38 TL artacak. Halen net 610 lira olan 16 yaşından küçüklerin asgari ücreti ise 1 Temmuz'dan sonra net 643,14 TL'ye çıkacak. 16 yaşından küçüklerin halen 760 lira olan brüt asgari ücreti de 805 TL olacak. Böylece bu gruptakilerin net ücretinde 33 TL artış sağlanacak. Net asgari ücrete asgari geçim indirimi dâhil. Ancak asgari ücret, bekâr ve çocuksuz kişilerin asgari geçim indirimi dikkate alınarak açıklanıyor. Dolayısıyla evli ve çocuklu kişilerin asgari geçim indirimi daha yüksek olduğu için ellerine geçen asgari ücret de daha yüksek olacak.

Brüt asgari ücretten yüzde 14 SSK primi işçi payı, yüzde 1 İşsizlik Fonu primi, yüzde 15 Gelir Vergisi ve Damga Vergisi kesiliyor. 1 Temmuz'dan itibaren 940 TL olan asgari ücret üzerinden yüzde 14,5'lik SSK primi işveren payı ile yüzde 2'lik İşsizlik Fonu işveren payı ödeniyor. Bu nedenle asgari ücretin işverene maliyeti yaklaşık 1.094 TL'yi buluyor. Asgari ücrete yapılacak artış, 11 milyon işçi ile 2,5 milyon memurun asgari geçim indirimine de yansıyacak.



Kolada alkol çıktı


Kolada alkol çıktı


Fransa Ulusal Tüketim Kurumu'nun araştırmasına göre, 19 kola ürününün çoğunda litre başına 20 küpe eşit şekere rastlandı.

Lightlardaki tatlandırıcılar sağlığa zararlı çıktı. Ve kolalarda çok düşük miktarda da olsa alkol bulundu. Sabah'ta yer alan haberde Fransa'da yapılan bilimsel bir araştırma, şeker deposu kolanın obeziteye yol açtığını ortaya koydu. "60 Millons de consommateurs" (60 Milyon Tüketici) isimli dergi, Fransa Ulusal Tüketim Kurumu'nun (INC) kolalı içecekler üzerindeki araştırmasının sonuçlarına açıkladı. Dergi, ülkede sağlık tartışmasına yol açan sonuçların "şaşkınlık verici" olduğunu ve bu içeceği tüketenlerin artık daha temkinli olması gerektiği yorumunu yaptı. En büyük tehlikenin koladaki şeker miktarıyla ilgili olduğunu belirten INC, tam 19 kola markası (Coca-Cola, Pepsi, Auchan, Cora, Casino, Leader Price, Man U-Cola, v.b.) üzerinde yaptığı araştırmada; şeker, tatlandırıcı, katkı maddeleri, kafein ve alkole rastladı. Çoğunda litre başına 100 gramdan fazla, yani 20 küpe eşit şekere rastlanırken, bu rakam Coca- Cola'da 18, Pepsi de ise 17 olarak açıklandı. "Light" kolaya gelince; tatlandırıcı miktarının "vücuda zarar verecek kadar çok oranda" olduğu belirildi. Kurum, fazla şeker tüketiminin başta obezite olmak üzere, diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara yol açtığı hatırlattı. Bilim insanları, laboratuvardaki incelemede sürpriz bir şekilde tarçın, Hindistan cevizi ve turunçgiller gibi bazı bitki ve meyvelerin bulgularını da elde etti. Kurum, bazı insanların bu bitki ve meyvelere karşı alerjik olduğunu hatırlatarak, giderek artan gıda alerjilerinin bir nedeninin de kola olabileceği belirtildi. Daha önce gazlı içeceklerde bulunduğu bilinmeyen "terpen"in doğal ürün bileşeni olarak a r o m a yaratmakta kullanıldığı keşfedildi. ABD'nin Kaliforniya eyaletinde kanserojen olarak kabul edilen fosforik asit veya amonyum sülfat karamel E150D isimli gıda renklendirmekte kullanılan tartışmalı içeriğin de kola üretiminde kullanıldığı ortaya çıktı.


ÇOK DÜŞÜK ORANDA ALKOL
En şaşırtıcı veriyse kolada alkola rastlanması oldu. Aralarında Coca-Cola, Pepsi Cola, Coca-Cola Light Coke ve Coke Zero'nun da bulunduğu 10 içecekte alkole rastlandığını belirten uzmanlar, bu oranın ülkede alkollü içecek kabul edilen yüzde 1.2 oranından çok daha düşük, 0.001 oranında olduğunu bildirdi. Bu da litre başına 10 mg alkole karşılık geliyor. Fransa'daki Coca-Cola direktörü Michel Pepin "gizli formülü gereği" bazı aşamalarda alkolün kullanmış olabileceğini belirtirken, Pepsi adına konuşan bir sözcü de bazı içeceklerde "alkolün izine rastlanabileceğini", ancak Pepsi Cola'nın "alkol içermediğini" söyledi.

Fitch: Notumuzu mu Arttıracak?

Değerli Arkadaşlar !
Piyasalar olası Türkiye not arttırımını bekliyor Fitchten.. Bu yuzden borsa yükseliş ile bunu fiyatlamakta..
Dolar da bu durumda zayıflama eğiliminde..

 borsa şimdiki değerden kar satışı yaparsa ya da yaptıktan sonra diyelim Temmuz ayı bilanço açıklama ayı olduğu için  borsanın canlı doların düşük hacimli geçtiğini unutmamak gerekiyor..
Büyük bir kriz, skandal vb olmadığı sürece dolar temmuz da 1,75 yönünü alabilir.. 1,7750 zaten deneyeceği sağlam yer dönüp aşağımı ya da yukarı mı tamam mı devam mı diyeceği yer bir bakıma...


Türkiye'de petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarında ki gerileme enflasyonu aşağı düşürücü etkisi bekleyenlerdenim, ayrıca yaz sezonu ile pazarlara giren tarım gıdalarında enflasyonu düşürücü etkisi olacaktır; düşük petrol cari açıkta da hafif bir düzeltme yapacak beklentisine  olası saldırı ihtimali olduğu geçmiş günlere TCMB nin para politikaları kontrol altına almak adına tetikte olması ve hamlelerini tüm bunların hepsini birleştirdiğimizde dolar için yukarılara uçaçaktır beklentisi yapamıyoruz temmuz döneminde..
Ama özellikle dolar-tl, euro/usd, altın/usd , gümüş/usd kurlarında gerçekleşecek olan iniş çıkışlarda karlar cebe konulabilir..
genel bir soru var iyi hoş da nasıl oalcak bu diyenlere her zaman yaptığımız gibi bir oyun bir örnekleme ile açıklamaya çalışalım..
tüm verileri analiz ettiniz, açıklamaları okudunuz ve dinlediniz rakamlar düz ve örneklemedir... dolar kuru 1,77-1,83 aralığı veriliyor değil mi? bunda %100 herkes bu dönemde hem fikir en azından son 3 aydır yaklaşık boyle.. arada üstü ya da altına inse de kısa süre de bu aralığa girmekte..
eğer trend 1,77 - 1,83 ise ve bunda hem fikir isek banka al sat farkı ile makasımız bizim 1,78-1,82 bandı olacaktır değil mi..  ( piyasalar 1,77 derken bankalar 1,77 satış - 1,78 alış yaparlar; piyasalar 1,83 iken piyasalar 1,82 satış; 1,83alış yaparlar .. bu sebeple bizim için 1,78-1,82 alırken ve satarken ki maksimin en çok kazanç sağlayabileceğimzi değerlerdir)
bu açıklamayı parantez içinde yazdım ki 1,80 de altın aldırıp 1,82 olunca satın diyenler sadece aymazlık içinde olup egoları için yazan guruhlardır.. Piyasa oyununun işleyişi ve banka ya da aracı kurum tacir mantığını ve sistemin ayaklarından bihaberdirler..


Neyse konumuza dönecek olursa...
1,77-1,83 aralığında gezinen dolar için alım değerleri 1,78-79 olurken, bekle ve gör değeri 1,80-1,81 olurken
satışlarımız da 1,82-1,83 olmalı ki ucundan köşesinden al satlar ile bu iniş çıkışlarından yararlanıverelim..


Umarım mantık anlaşılmıştır.. Düz rakam olsun diye banka alış satıs makas farkı 1 alındı 0,80-1 arasındadır zaten çoğu bankada..


Mantığın anlaşılması çok önemli benim için.. yoksa rakamlar ve trend her hafta ya da dönbem oynaklık yapılabilir.. burada dikkat edeceğimiz husus dolar sat döneminde al demek çok manidar geliyor, ve anlam veremiyoruz..


inşallah ara ara yazılara gün içi devam ederiz,
soru cevaplar ile de sayfa altlarında yorumlar ile tüm sorularınıza fırsat buldukça cevaplama gayretindeyim..
bazı soruları genel de yazdığım için isim hitap edilmese de anlayışınızı bekliyorum.. bazen de bir yazı bir başllık altında tüm soruları cevaplamaya çalışıyorum...


Değerli arkadaşlar , yazılarımızı okuyun paylaşın kaynak göstererek,  hatta bilgi dağarcığını gelişmesi balık tutmayı öğrenme adına umarım yol katedersiniz..
Yalnız geçen bir arkadaşımıza izin verip yazımızı bir başka site de yayınlanmış ve kaynak gösterilmediği gibi yazılar silinmiş ... sonra silinen bu yazılar parça parça kopya yapıştır ile kullanılmaktadır.. 
YAZILARIMI NACİZANE BİLGİ VE TECRÜBELERİMİN ZEKATI OLARAK PAYLAŞIYORUM.. 
Sizlerden istirhamım yazılarımızı FOREX sitelerinde,  bazı hırsız sitelerde, yayınlamayın..


hepinize bol kazançlar diler,



BALIKESİR : PİYADE UZMAN ÇAVUŞ MESUT GÜNAY



AĞRI: PİYADE ER MEHMET YILDIZ

SAKARYA: PİYADE ER MEHMET KIRAN

KAYSERİ: ER MUSTAFA AYDIN

ALLAH'TAN RAHMET VE ULUSUMUZA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ..


Ve bugün onlar toprak ile buluşacaklar ve UTANMAYACAKLAR...

27 Haziran 2012 Çarşamba

altın diyor ki '' DOLAR DEĞERLİ OLDUKÇA BENDEN UMUT BEKLEMEYİN''


altın yukarı çıkmak için ya da şöyle diyelim altın alıcı bulabilmek için bir haber bekliyor... habersiz çıkmayacak görünümünde..
altın kendisi için olmasa bile dünya dolar endexini olumsuz etkileyecek her haberle çıkış için bahane arayacaktır..

yani  altın diyor ki '' DOLAR DEĞERLİ OLDUKÇA BENDEN UMUT BEKLEMEYİN''
bunu da şöyle bir strateji ile yol programı oluşturabiliriz..
EY DOLAR  (ENDEXİ) ! GÜN GELİP İNECEKSİN MUTLAKA AŞAĞIYA.. GÜN GELİP KAR AMACI İLE SATIŞ YAPACAKSIN İŞTE O ZAMAN RALLİ ADI YA DA GÜVENİLİR LİMAN NAMINI TEKRAR ALACAĞIM ELİNDEN..

yatırım yapmak duygusallığı kaldırmaz..

Değerli Arkadaşlar !

yatırım yapmak duygusallığı kaldırmaz..

elinizde altın var ve altın çıkacak şeklinde yorumcuları alkışlarsanız,
ya da
elinizde nakit var altın düşecek şeklinde yorumcuları alkışlarsanız;
aynı görüşte olduğunuz analizciye alkış tutarsanız fikirdaşız diye;

iyi bir okuyucu iyi bir taraftar iyi bir alkış ve yandaş olmuşsunuz demektir
ama
kesinlikle YATIRIMCI olamamışsınız demektir..

Gram-tl açısından Altından Nasıl Kazanılır?

Değerli Arkadaşlar,

Daha önceleri de paylaştığım yazıyı bir örnekleme ve oyun şekliye öğrenme amacıyla tekrar ilginize sunalım...

Altından Nasıl Kazanılır?

Altında kazanmak ister misiniz?

Cevabınız evetse hemen gram tl ile strateji yapın ve uygulayın. Sonrada işinize bakın.
Evet bu kadar basit.
onsa göre al-al-sat-sat yapmaya ne gerek var.
Altın en düşük hangi seviyeyi gördü.(1527)
altın ons 1527 iken dolar-tl en düşük hangi seviyedeydi gördü?(1810)
1810×1527/31.1= 89 TL
Şuan en çok zikredilen rakam kaç gram -tl için . Ben en aşağı 85 duydum.

Şimdi sakin oluyoruz ve en düşük rakamın az üstünde küçük küçük alıma başlıyoruz.
Örneğin 30.000 Tl miz var ve en az 3 ay lazım olmayacak kısmı 10.000 tl o zaman bunu altına ayırabiliriz.Ve en düşük rakamın az üstünde alışa başlayacağız.

Basit iki formül siz daha da geliştirebilirsiniz.
1. formül Giderek artan alış

91 Tl den 1000 Tl lik altın alacağız.

89 Tl den 2000 Tl lik altın alacağız.

87 Tl den 3000 Tl lik altın alacağız.(Son alışta aralık artmalı Sürprizler için)

84 Tl den 4000 Tl lik altın alacağız.

2. formül Sabit alış modeli.

91 Tl den 2500 Tl lik altın alacağız.

89 Tl den 2500 Tl lik altın alacağız.

87 Tl den 2500 Tl lik altın alacağız.

84 Tl den 2500 Tl lik altın alacağız.

(Her ne kadar ikisi de aynı gibi görünsede ortalamaları hesapladığınızda 1. förmülün daha çok kazandırdığını göreceksiniz.
Şu uyarıları her zaman akılda bulundurmakta fayda var. )

Uyarı 1: Düşen veya çıkan piyasalarda çok zikredilen rakamlar rastgele söylenmemiştir ve altına ve üstüne sarkmalar olabilir.bu sebeple son alışımızı 84 e yerleştirdik.

Uyarı 2:Siz bu işi yan gelir olarak yapabilirsiniz. Her yükselişten ve ya her düşüşten kar etmek zorunda değilsiniz.Bırakın Paranız zamanla değerlensin.

Uyarı 3: Veri takip etmeye hiç gerek yok.Uzmanlar bile veri nasıl gelirse piyasa nasıl tepki verir çözemiyor. Siz niye uğraşıyorsunuz.
Dikkat etmeniz gereken çok az şey var senede
1- Mb, Fed, Avrupa MB faiz kararları

2- G8 zirveleri

3- Sadece önemli toplantılar sonrası Bernanke ve Draghi. Her konuşmada hareket olacak diye bir şey yok. Artı bankalar kapalı olduğu zamanki açıklamalarda açıklamanın ne olduğunu anlamaya çalışmaktansa fiyatlara bakın diğer sabah. Fiyatlar daha iyi fikir verecektir.

Peki böyle önemli günlere nasıl bir pozisyonda girmek lazım.
Riski sevmiyorsanız boşverin pozisyonda olmayın. Yok ben duramam diyorsanız. 1000 tl altına 1000 tl de dolar-tl ye yatırın kalsın. Diğer gün zararda olanı satın karda olan bir hafta daha devam etsin.

daha riskli işlem yapmak isteyenler ilk alış fiyatını biraz daha yüksek tutup
92-90-88-86 danda alış yapabilirler.

Son olarak parça parça alım yapılarak olası dipler görülmediği takdirde bile olası çıkışlarda alınan altınlar bu sefer satış yapılarak kar cebe konulur... Hal böyle olunca her zaman Size işlem fırsatı düşer.. İşlemlerinizi en çok ekonomik toplantı ya da takvimin çok öenmli olduğu günlerden yana kullanmanız daha faydalı olacaktır.

Saygılarımla,
bol kazançlar,
Ümit Çoban ,


Meteoroloji'den şiddetli yağış uyarısı!


Meteoroloji'den 17 il ve İstanbul'un bazı ilçeleri için şiddetli yağış uyarısı geldi...


Meteoroloji iki ayrı uyarı yayınladı. Sabah ve öğle saatlerinde Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz kıyılarında şiddetli yağış görülecek.

*Kocaeli,
*Sakarya,
*Yalova,
*Bursa,
*Bilecik,
*Zonguldak,
*Düzce,
*Bartın,
*Sinop
*İstanbul,

Akşam ve gece ise 7 ilde kuvvetli yağışlar hüküm sürecek. İstanbul'da da etkili olan yağışlar için bazı ilçelerin özellikle dikkatli olması istendi.


BU AKŞAM 7 İL DİKKATLİ OLMALI

Bu akşam ve gece saatlerinde yağışlar Karadeniz ile iç bölgelerine ulaşıyor. Başkent Ankara başta olmak üzere 7 ilde kuvvetli yağışlar görülecek. O iller şöyle;

*Çankırı,
*Sinop,
*Samsun,
*Amasya,
*Ordu,
*Çorum
*Ankara'nın kuzey ilçeleri..

PTT altın satacak


PTT altın satacak

PTT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Osman Tural, “PTT’lerde ve Pttmatiklerde gram altın satışı yapacağız” dedi.
Tural, Çeşme’de düzenlenen, ‘Posta Sektöründe Rekabet ve Mevzuat’ konulu seminerde, 1, 2 ve 5 gramlık altın satışlarını 15 gün sonra başlatacaklarını açıkladı. İstanbul Altın Rafinereleri ile sertifikalı gram altın satma konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Tural, “Satışı kredi kartıyla ya da nakit para karşılığında yapacağız” dedi. Tural, şöyle devam etti:

'Gişelerden ve Pttmatiklerden altın satışı yapacağız. 1200 Pttmatikimiz var, yıl sonunda bu sayı 2000 olacak. Pttmatiklerin korunmasına ilişkin de bir sorun olacağını sanmıyorum. Çünkü bizim ATM’lerimiz sokak tipi değil, duvar tipi. Yani kendi işyerlerimizin içinde. Zaten şu anda tüm ATM’lerin de içi para dolu. Çalıntı olan altınlar bozdurulamaz. Ancak anlaşması olan bankalarda bozdurulabilir. Bu altınları yatırım aracı olarak göreceksiniz.'

26 Haziran 2012 Salı

"Elektrik neden ucuz değil?"


"Elektrik neden ucuz değil?"

Rekabet Kurumu özelleştirilen elektrik dağıtım bölgelerini yakın markaja aldı

REKABET Kurumu (RK), özelleştirilen bazı elektrik dağıtım bölgelerini, 'ucuz elektrik satışına engel' olacak biçimde, ‘rekabet ihlali'ne yol açtıkları gerekçesiyle yakın markaja aldı.
Rekabet Kurumu, elektrik dağıtım sektöründe ses getirecek ‘rekabet ihlali' tespiti için kolları sıvadı. Kurum, özelleştirilen bölgelerde bazı dağıtım şirketleri hakkında 'serbest tüketici konumundu bulunan abone ya da abone gruplarına elektrik sağlayan toptancıların faaliyetlerine engel oldukları' iddiasını araştırmak üzere işlem başlattı. Kurum, dağıtım şirketlerinin bölgelerinde, elektrik satış süreçlerinde rekabeti engelleyecek biçimde hakim durumlarını kötüye kullanıp kullanmadığını araştırıyor. İncelemenin merkezinde toptan satış şirketlerinin faaliyetleri yer aldı.'ndan lisans alan toptan satış şirketleri, serbest tüketicilere (yıllık 25 bin kilovatsaat elektrik tüketen aboneler) pazarlıkla elektrik satıyor. Tüketiciler, bu yolla daha ucuza elektrik temin edebiliyor.
Kurum, bu konuda bilgi ve belge toplamaya başladı. İlgili kurum ve kuruluşlardan konuyla ilgili bilgileri ve belgeleri istedi.

KESİNTİLER DE ARAŞTIRILIYOR

Yakın markaja alınan dağıtım bölgelerinde serbest tüketicilerin elektriklerinin de kesilmesi inceleme konusu oldu. Rekabet Kurumu, söz konusu elektrik dağıtım bölgelerinde, serbest tüketicilerin tedarikçilerini (toptan satış şirketi) değiştirmesi aşamasında (Ocak-Mart döneminde bazı toptan satış şirketlerinin faaliyetlerinin son bulması nedeniyle bu tedarikçilerin müşterisi konumunda olan serbest tüketicilerde) yaşanan elektrik kesintilerine dikkat çekerek, bu çerçevede gündeme gelen elektrik kesintilerinin nedenleri ve sonuçlarını da mercek altına aldı.

 Habertürk

Avuç açan ülke sayısı 5 oldu...


Avuç açan ülke sayısı 5 oldu... 

Rum kesimi Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'dan sonra kurtarma paketine başvuran beşinci Avrupa ülkesi oldu.

Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadı


Sayı: 2012 – 45
26 Haziran 2012

KREDİKARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmamıştır.
24 Aralık 2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 2011/16 sayılı Bankamız Tebliği’nde belirlenen ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranları değiştirilmemişolup, söz konusu oranlar 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren üç aylık süre için de geçerli olacaktır.
Dolayısıyla, 1 Temmuz 2012 – 30 Eylül 2012 tarihleri arasında kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı; Türk Lirası için yüzde 2,34, ABD doları için yüzde 1,70 ve Euro için yüzde 1,64, aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk Lirası için yüzde 2,84, ABD doları için yüzde 2,20 ve Euro için ise yüzde 2,14’tür.
Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır.
Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartlarıyerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

gündem çok karmaşık,

DEĞERLİ ARKADAŞLAR'
EĞER 90-91 Lİ RAKAMLAR DA ALIM YAPILDI İSE  KAR SATIŞI İÇİN YA USD YA DA NAKİTE İHTİYACINIZ VAR İSE KAR SATIŞINI TL YÖNÜNDE KULLANABİLİRİZ..
BEN BU DÖNEMDE GEÇEN HAFTA FED KARARINDA HATIRLARSANIZ ALINAN ALTINLARIN ÇOK KISA SÜREDE 1-2 TL LİK KAR BIRAKABİLECEĞİNİ GRAM BAŞI VURGULAMIŞTIK..
1-2 GÜN İÇİN DE BEKLENTİM YÜKSEK İDİ..
4-5 GÜN SONRA BELİRTİLEN KAR SEVİYESİNE GELDİ..

Altında 28 haziran saat 15:30 ABD veriler (istihdam talepleri ve çeyreklik büyüme ) ve ardından AB zirvesi biraz ivme kazandırabilir..  1592 - 1603 aralığı satış rakamı oalrak lanse edilebilir.. +-5 usd oynamaları gözönnüde bulundurulmalı.. Gram TL de ise 1 satış için 92-94 ikini için ise 95-97 olarak belirlemiştik...
ikincisini kısa vadeli al satçı arkadaşlarım öncelikle unutmalılar..
şu an TL çıkışları tamamen Suriye kaynaklı  doların artışından kaynaklanmakta..
Savaş beklentimin olmadığını uçak düşürülmesi olayı ile sizlere aktarmış olup bu olayla doalrın sert çıkış yapmayacağını 1,79 dan 1,82 ye itmesinin kafi geldiğini iletmiştik..
NATO vb uç kararlar çıkarsa savaş durumunda ancak dolar 1,90 telafus edenleri kısa sürede haklı çıkarır.. Aksi takdirde yaz dönemi kriz dışında doların arttığına döviz yatırımcısı fazla şahit olmamıştır..
dolar cephesinde Suriye olayından sonra Cuma günü Dış Ticaret verimiz ve haftaya Salı günü açıklanacak olan Enflasyon /TÜFE) verileri yön çizmesinde faydalı olacaktır..Her iki verinin de iyi geleceği beklentisinden dolar da gevşeme beklentisindeyim... Suriye gerilimi doların çıkmasına düşmemesine engel oalcak bir gelişme sadece bunu da unutmayalım.. 1,8252 yi kıramayan dolar çıkış şevkinden vazgeçebilir..

Altın ons da 1583-1575 aralığında alım yapanların stop los - bizim stoplosumuz en düşük karla çıkmaktır- zarar kapat yoluna gidilebilir... 1583-1575 aralığına giridğinde altın eğer satışlar ile karşılaşacak olsa 1549 duvarını yıkmak için güç almış olacaktır... Eğer 1583 -1575 arasında tepki yok ise bu sefer buradan toplayacağı güç ile 1614  yolculuğu denemesi olacaktır.. benim beklentim aşağı kıracağı yönünde...
ya da tam tersi ons çıkarken dolar tl düşmesi bu durumların ikisinde de gram altın fazla değişim arzetmediğini biliyoruz artık

Gram tl de olası aşağı düşüşlerde 92 den kar satışı yapılması daha mantıklı görülmekte... çünkü ons aşağı sarkarsa dolar tl yükselecektir ve gramı 92 olduğu farzedilirse kaçışlarımızın.. ve ons düştükten sonra toparlanırken dolar tl bu sefer düşmeye başlaaycaktır.. Biliyorsunuz hem dolar hem altın ÇIKARKEN MERDİVEN İNERKEN ASANSÖRDÜR..  altın ons merdivenle çıkarken , dolar-tl asansörle iniyor olacağından sattığımız rakamın altında altın alabilmemiz için sebep çoktur..

gündem çok karmaşık,
yaz tatiline girmeden önce çoğu büyük piyasa oyuncusu tatil öncesi pozisyonları kapatma adına ya da bekletme adına hamleler yapılabilir...
bu vb belirsiz ortamlarda en güzel yapılabilecek hareket


Not: soru cevap şeklinde yorumlar kısmında yazmaya gayret ediyoruz.. Dostlarımızın sayfa altındaki yorumları da okumaları tavsiye olunur,
bol kazançlar

25 Haziran 2012 Pazartesi

dikkat edelim

Bu akşam (gece) İspanya bankalarının kredi puanlarını düşürme ihtimali gündemde
..
hal boyle olunca euro/usd paritesi bir nebze düşürek olası bu ihtimali fiyatladı ama altın ons cephesi bunu fiyatlamadı daha...
hal boyle olunca bekle gör diyerek alım için beklenilmeli..
bir parça alımlarlar zaten yapılmıştı sanırım geçen haftadan... çünkü birinci alım seviyesi  aralığının dibini bile görmüştü.. 90 lı rakamlardan bile fırsat geldi sanıırm..
Altın 1576-1586 aralığına kendi atıp soluklanıp nefes almadığı müddet boyunca 1549 u kırıp daha da aşağılara yol alabilme riski var..
Aşağı düşerken AB cephesinden sert haberler gelirse 1530 bu sefer kırılır..

Artı bir not olarak şunu bilginize sunmak isterim ki..
Sizlere en büyük altın talep eden iki ülkeyi sıralayın desem hepiniz Çin ve Hindistan diyeceksiniz eminim.. Evet doğru da...
bu iki ülkenin parası yerler altında..Özellikle Hin parası Ruppi dolar karşısında çok değer kaybetti.. Yani biz de nasıl dolar 2 tl ya da yukarı oldukça ve ons artıkça paralel olarak altın rekorlara koşacaksa... Şimdi Hindistan para birimi dolar karşısında güçsüzlenmesinden dolayı altın birçok ülkeye kıyasla Hintliler için Hint Rupisi ile kazanç sağlayanlar için çok pahalı.. HİNDİSTAN DA ALTIN PAHALI ŞU GÜNLERDE ÖZETLE... Hal böyle olunca fiziki alımın net birşekilde ivme kazanmadan altın da sert yükselişler beklemek biraz hayalperestlik ya da bilgiden yoksun fikir beyanatından ibarettir..

Lakin vaziyet bu durumda iken altın yükselmeyecek hiç diyenler ise bilmeden de olsa piyasaları manipule eden ve onlara yardım edenler safında yer almış olacaklardır...

Fiziki alımın gerçekleşmediği ortamlarda ki yükselişler tamamen kağıtlarda olup ( forex piyasaları vb ) ve kaldıraç ( katlamalı - olmayan paranının 40 katı kadar yatırım yapma hakkı) piyasalarda ya da VOB piyasalarından olup ( olmayan paran ile gelecek için alım yapma) bu şekilde yani yükselişler fiziki altın ile desteklenmediği takdirde inişlerin daha sert olacağını lütfen unutmayın..

ALTIN ARTIK SİZLERİN ÇOK ÇOK ÖZENDİĞİ ARTİST (YILDIZ) HAYATINI YAŞAMAKTADIR..DIŞARDAN ÇOK İHTİŞAMLI GÖRÜNÜYOR BELKİ AMA İÇİ BOŞ VE SIKINTI DOLU...

Kısa ve özetle belirtmek sitediği ve her zaman ilginizi çekmeye çalıştığım konu ALTIN FOREX, KALDIRAÇLI, VOB VB VE BANKALAR ARASINDA olmayan altın ile al sat yapılmakta ve çoğu banka   kasasında fiziki karşılığı koymaya bile gerek duymamaktadır. Hal boyle olunca fiyatlar bir aşağı bir yukarı oynamalar yaşanmakta..  Ve bazen gün gelip fiziki altınlar bankalarda görülmek istenecektir.. O zaman da 1900 den yediği gibi altın 1500 olup bak bizim altınımız var diyecektir Soros, Goldman vbleri.. Aman Hasan, Hüseyin, Ayşe Fatma nin ise 1900 lerde aldığı altınlar maalesef elinde patlayacaktır..  Ama gün gelecek bu kaldıraç sistemini meydana getiren düzen ve bankalar oyle bir vole yiyecekler ki brakın bankaları ülkeler batmanın da beterinde olacaklardır..
İşte bu gelişmeler yaşanacağı kaos gününde elinde gerçek fiziki altını olanların altınları para edecek olup... Benim bankada ya da şurda altın gramım var diyenlere altın gram karşılığı nakit verilecektir..gerçek altın değil..