21 Temmuz 2012 Cumartesi

ETE GİZLİ ZAM


"Ramazanda et fiyatlarına zam yok" denmesine rağmen son 1 haftada marketlerde 3-5 TL, restoranlarda ise 1 ile 5 TL arasında fiyat artışları yaşandı.

Ramazanda her ne kadar yaz mevsimi nedeniyle meyve ve sebzelerde bolluk ve ucuzluk olsa da et fiyatlarında aynı durum yaşanmadı. Radikal'in haberine göre, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkezi Birliği’nin (KETBİR) önceki gün et fiyatlarına zam yapılmayacağı hatta ramazanda düşüş bile yaşanabileceği açıklamasına rağmen, son üç günde fiyatlar yükseldi. Tüm Restoran ve Tedarikçiler Birliği (TÜRES) restoranlarda et fiyatında 1 TL’lik artış olduğuna dikkat çekerken, marketlerde de 1 haftada fiyat 3 ile 5 TL arasında arttı.

Çalışan kadınlara müjde!


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadın istihdamını arttırmak için devrim gibi bir çalışma hazırlıyor.

Buna göre, çalışan kadınların 0-5 yaş arasındaki çocuklarının kreş parasını devlet üstlenecek. Böylece de kadının çocuklarının bakımı nedeniyle istihdam dışına çıkması, işinden olmasının önüne geçilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, alt yapı çalışmalarının tamamlandığını, en kısa sürede hayata geçirilmesinin planlandığını söyledi.

ÇALIŞMA ŞARTI

Hürriyet'in haberine göre, kadınların, devlet tarafından verilecek kreş yardımından yararlanmasının tek şartı olarak çalışmaları aranacak. AÇEV, TÜSİAD, KAGİDER ve Dünya Bankası’nın katkılarıyla hazırlanan proje uyarınca, çalışan kadınlar kreş yardımından faydalanmak için aile ve sosyal politikalar bakanlığına başvuracaklar. Başvurular, bakanlık tarafından oluşturulan Soybis sistemi çerçevesinde, başvuran kişinin gelir düzeyi çerçevesinde değerlendirilecek. Soybis, başvuran kişinin gelir düzeyinin tek bir düğmeye basılarak belirlenmesini sağlayacak. Soybis’in doğru işlemesini sağlamak için TÜBİTAK da devrede. Bir çeşit “gelir-ölçer” olarak nitelendirilebilecek yazılım ile, tek düğmeyle kişinin bilgilerine erişilip, gelir durumu 0 ile 100 puan arasında belirlenecek. Puana göre yardım verilecek.

YARDIM NE KADAR OLACAK

BAKAN Yardımcısı Aşkın Asan, AÇEV’in 300 TL’yi önerdiğini, ancak henüz bakanlığın kesin kararı vermediğini söyledi. Asan, “STK’ların hesapları, verilecek yardımın en az yarısının zaten istihdam oluşacağından, vergi olarak devlete döneceğini de gösteriyor. Yani mesela kreş yardımı 300 TL olarak belirlenirse, bunun 150 TL’si zaten devlete dönecek” diye konuştu. Kreş yardımı doğrudan kreşe ödenecek. Planlanan kreş yardımı çerçevesinde artacak kreş ihtiyacı için ise kadın kooperatifleri aracılığıyla mahalle arası kreşler kurulacak.

Damacana sular mikrop mu saçıyor?



19 litrelik damacana sular mikrop mu saçıyor? İddiaya göre, 55 firmadan sadece 14'ünün suyu temiz çıktı.

Özel bir laboratuvar, bir televizyon kanalının talebi üzerine, İstanbul'da satılan 19 litrelik damacana suları inceledi. İddiaya göre, 55 firmadan sadece 14'ünün suyu temiz çıktı. İddialar üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık televizyon kanalından o firmaların isimlerini ve test sonuçlarını en geç pazartesi gününe kadar göndermesini bekliyor.

Bir televizyon kanalı, İstanbul'da piyasada satılan 19 litrelik damacana sulardan numuneler topladı. Özel bir laboratuvara inceletti.

İddiaya göre, 55 tanınmış firmadan sadece 14'ünün suyu temiz çıktı. Geri kalan 41 suda başta "koliform" yani dışkı yoluyla bulaşan bakteriler olmak üzere insan sağlığına zararlı maddeler bulundu.

İddialar üzerine Sağlık Bakanlığı da harekete geçti. Bakanlık televizyon kanalından, o firmaların isimlerini ve test sonuçlarını en geç pazartesi gününe kadar göndermesini bekliyor.

Gelen sonuçlar mercek altına alınacak. Numunelerin toplanma biçimi ve testlerin hangi şartlarda yapıldığına bakılacak. Ama bununla da yetinilmeyecek...

Bakanlık, "pis" çıktığı iddia edilen suların tanınmış markaların taklidi olabileceği ihtimalini de göz önünde bulundurarak, adı geçen firmaların dolum tesislerinden numuneler alıp suları kendi laboratuvarlarında testlerden geçirecek.

Peki ya sular Bakanlık testlerinden de geçemezse ne olacak? İşte o zaman yaptırımlar devreye girecek... Mevcut mevzuata göre, kirli seriyi toplatma, satış durdurma veya en az 10 bin lira para cezası gündeme gelecek... Bakanlık, firma isimlerinin deşifre edilmesine şimdilik sıcak bakmıyor.

CNN TÜRK'e konuşan bakanlık yetkilileri, kaynak suların özel durumlar dışında da rutin olarak bakanlık denetiminde olduğunu, denetim sıklığının üretilen su miktarına göre değiştiğine dikkat çekti.

Buna göre, örneğin günde 60 ton kaynak su üreten firma ayda bir denetlenirken, günde 100 ton kaynak su üreten firma 15 günde bir denetime tabi tutuluyor. Denetim işlemleri sırasında tesisteki laboratuvarlar koşulları ve numuneler inceleniyor.

23-27 TEMMUZ 2012 ÖNEMLİ EKONOMİ TAKVİMİ


23 TEMMUZ 2012 Pazartesi

17:00   Avrupa Bölgesi/Tüketici Güveni Endeksi

24 TEMMUZ 2012 Salı

10:30   Almanya/İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)
11:00  Avrupa Bölgesi/İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)

25 TEMMUZ 2012 Çarşamba

02:50   Japonya Dış Ticaret Dengesi
11:00   Almanya İFO- Beklentiler Endeksi
17:00   ABD/Birinci El Konut Satışları/

26 TEMMUZ 2012 Perşembe

15:30   ABD İşsizlik Başvuruları


27 TEMMUZ 2012 Cuma

02:30   Japonya TÜFE (yıllık)
13:00   Almanya TÜFE (yıllık)

Vatandaşa kötü haber



Tüm alacaklarını kuruşu kuruşuna tahsil etmek için kolları sıvayan devlet, şimdi de vatandaşın peşine düştü.

Nüfus cüzdanı değişikliği yapıp parasını ödemeyen, bir dönem vergi borcu olup kapatan ancak küsuratı kalan, trafik cezasını unutan vergi mükellefleri, bugünlerde vergi dairesi başkanlıklarından gelen yazı ile irkiliyor.

Borcu olmayana da gitti Vatandaşa gönderilen maktuu yazı 'Değerli mükellefimiz diye başlıyor ve 'Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarımıza göre; vadesi geçtiği halde ödenmeyen borçlarınızın bulunduğu tespit edilmiş olup söz konusu borçlarınıza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır.

Borcunuzun olup olmadığını tespit için en kısa sürede bizzat veya vekiliniz vasıtasıyla ilgili vergi dairesine gelin. Aksi taktirde 6183 sayılı Kanun gereğince ödenmemiş kamu alacaklarının tahsili için vergi dairemizce banka hesaplarınız, gayrimenkulleriniz ve taşıtınız dahil olmak üzere malvarlığınıza haciz konulması kaçınılmaz hale gelecektir" diye sonuçlandırılıyor.


ELİM AYAĞIM KARIŞTI

Bugün Gazetesi'nin haberine göre, gelen yazıda el koyma ve haciz kelimelerini okuyan vatandaşlar, borçlu olmasa da soluğu vergi dairelerinde alıyor. Bu durum vergi dairelerinde yığılmalara yol açtı. Gelen yazı üzerine Şişli Vergi Dairesi'ne giden Elektrik Mühendisi Kemal Kalaycı, hiç borcu olmadığı halde gönderilen yazıya isyan etti.

Kalaycı, "Tüm vergilerini zamanında ödeyen biriyim. Bu yazı bana geldiğinde elim ayağım birbirine karıştı" dedi. Vergi dairesine gelen bazı vatandaşlar ise cüzi borçlarla karşılaştı. Sizin de kapınız çalınabilir Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz vergi dairesi yetkililerinden de çarpıcı bir örnekler geldi.

Yazının borcu olan herkese gittiğini belirten yetkililer, vergi borcu bulunmasa da farklı bir ödemeden dolayı bu yazının kişilere gönderildiğini belirtti. Vergi dairesi çalışanlarından bir yetkili böyle bir yazının 78 yaşındaki teyzesine de gittiğini kaydederek, "Teyzem korku ve panik içinde beni aradı. Ben de ona panikleme dedim. TC kimlik numarasını aldım sisteme girdiğimizde nüfus cüzdanı değişikliği yapıldığını ve bunun için ödenmesi gereken 62 lira borç olduğunu gördük" dedi.
VERGİ DAİRESİ SORUMLU
Vergi dairelerinin mükellefe gönderdiği uyarı mektubuyla ilgili Maliye Bakanlığı yetkilileri açıklama yaptı. Mektubun içeriğinin onu gönderen vergi dairesi tarafından kaleme alındığı bildirildi. Maliye ayrıca, sistemde vergi borcu görünmeyenlere uyarı mektubunun gönderilmediğini savundu.

BORÇLU ÇIKAN DA VAR

Yazıyı eline alan ve soluğu bağlı bulunduğu vergi dairesinde alan Yaşar Yılmaz'da yazının ellerine geçtiğinde kendilerini ürküttüğünü dile getirdi. Yılmaz, "Ben borcum olmadığını bilerek kapıdan içeri girdim. Ancak önceki bir borcumdan küsurat kalmış" dedi.

GELEN YAZI NORMAL


Serbest meslek sahibi Havadis Uluesmer, vergi dairesinden gelen yazının normal olduğunu belirtti. Uliesmer, "Hiç borcum yok diye biliyordum. 1999'dan 216 lira borcum çıttı. Bugün 4 bin 811 liraya ulaşmış. Bu bedelin tahsili isteniyor" diye konuştu. 

Doları düşüren güçlü alım


Azeri petrol şirketi Socar'ın 300 milyon doları Londra'dan Türkiye'ye transfer edip TL'ye çevirmesi doları 1.8080 seviyesinden 1.80'in altına çekti.

Euro/dolar paritesinin yükselmesinin de etkisiyle sabah açıldığı seviyeye geri döndü.

Dün sabah dolarda ilginç bir aşağı trend izlendi. Edinilen bilgilere göre Azeri petrol şirketi Socar iki ayrı yabancı banka üzerinden toplam 300 milyon dolarlık bir tutarı Londra üzerinden Türkiye'ye getirdi. Üstelik aynı kurum getirdiği doları, Türk Lirası'na da çevirdi. Böylece sabah saatlerinde dolar aniden 1.8070 seviyesinden 1.80'in altına sarktı. Bunu gören bazı bankaların alımlarıyla yeniden yükselen dolar, Euro/dolar paritesinin son iki yılın en düşük düzeyi olan 1.2143 seviyesine gerilemesinin de etkisiyle akşam saatlerinde tekrar sabahki düzeyine geri geldi.

20 Temmuz 2012 Cuma

Fitch, Japon bankalarının notunu kırdı



Fitch, büyük Japon bankalarının notlarını A-'ye indirdi, görünüm ise 'durağan'a çekildi.

Fitch Ratings, büyük Japon bankacılık grupları Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group ve bunların bağlı ortaklıkları ile Sumitomo Mitsui Trust Bank'ın yabancı ve yerel para cinsinden notlarını A'dan A-'ye indirdi.

Fitch, bu kararının bankaların Destek Tabanı notlarının A'dan A-'ye revize edilmesinin bir sonucu olduğunu vurguladı.

Fitch, bankaların notlarını negatif izlemeden çıkardı ve görünümü 'durağan' olarak belirledi.

'Süte çamaşır sodası katıyorlar'


Bursa İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, ilçedeki bazı üreticilerin, sütün bozulmaması için içerisine çamaşır sodası kattıklarını iddia etti.

Bursa İnegöl'de, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, ilçedeki bazı üreticilerin, sütün bozulmaması için içerisine çamaşır sodası kattıklarını iddia ederek bunun kontrol edilebilmesi için kaymakamlıktan analiz cihazı almasını istedi.

DHA'nın haberine göre İnegöl Kaymakamı Aziz İnci ve İlçe Tarım Müdürü Mahmut Doğru, tarımla ilgili sıkıntıları dinlemek için Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Ziyarette Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Çetizli, Kaymakam Aziz İnci'ye İnegöl'deki bazı süt üreticilerinin çabuk bozulmaması için sütün içerisine çamaşır sodası kattığını söyledi. Çetizli, bu konuda ciddi sıkıntıları olduğunu, eskiye nazaran çamaşır sodası kullanan üreticiler azalsa da henüz tamamen temizleyemediklerini ifade etti. Günlük 70 ile 80 ton sütün üretildiği İnegöl'de bunu aşmak için bir analiz cihazına ihtiyaç olduğunu belirten Şaban Çetizli hem Kaymakam Aziz İnci'den hem de bu konuda duyarlı işadamlarından yaklaşık 10 bin TL'lik bu yatırım için destek istedi.

KONTROLLERİN ÇOK İYİ YAPILMASI GEREKİYOR
Acil önlem alınması gerektiğini ifade eden Kaymakam Aziz İnci de bu konunun üzerine gideceklerini ifade etti. Süte karıştırılan çamaşır sodasını 'Sağlık Terörü' olarak nitelendiren İnci, İnegöl'ün bir sanayi şehri olduğu kadar önemli bir tarım şehri de olduğuna dikkat çekti. İnci, "İnegöl'de günlük 70 tonun üzerinde süt üretiliyor. Kayda alınan miktar var, bir de kayıt dışı bir miktar var. Maalesef denetim altında tuttuğumuz, sürekli gözetim altında olan gıdaların yanında, adına gıda terörü diyebileceğimiz, her türlü insani ölçüden uzak üretim ve satışlar da yapılabiliyor. Konumuz da bunlarla mücadele etmek. Hem kayıpları önlemek için bunları kayıt altına almamız gerekiyor hem de vatandaşın sağlığı ve hayatıyla çok yakından ilgili olan gıda terörü dediğimiz yanlış uygulamaların önlenmesi açısından bir işbirliği yapmamız gerekiyor. Kontrollerimizi ve denetimlerimizi hem mesleki hem de kamu kurumlarımızın çok iyi yapması gerekiyor" dedi.

20 Temmuz: durağan bir gün

Bugün planlı ekonomik takvimler içerisinde parite ve altını etkileyecek bir veri açıklaması bulunmamaktadır. Sakin seyir bu yüzdendir.
Ekonomik veri takvimimin kısır olması ve hafta sonu itibariyle çoğu piyasa oyuncusunun haftalık pozisyonlarını kapatacaklarından sert çıkışlar beklemek anlamsız olacaktır. Tam tersi hafta sonu pozisyonların kapatılması düşüşlere  sebep olabilir..
Özetle demek ki, bugün çıkıştan çok düşüş ya da durağanlık daha ön planda..

Not: olası gündem dışı ekonomik ve siyasi gelişmelerde piyasalarda farklılaşır..

Kredi Kartlarında Ramazan rekabeti


Ramazan'da artan tüketici taleplerini iyi değerlendirmek isteyen bankalar, kredi kartları ile alışverişlerde çeşitli imkanlar sunuyor. 
İşte bazı kampanyalar: 

FİNANSBANK'ın kampanyasında 19 Ağustos'a kadar farklı günlerde ve tek seferde yapılacak 4 adet 75 lira  ve üzeri market alışverişine 75 lira parapuan hediye ediliyor. Bunun için önce kampanyaya kaydolmak gerekiyor.

 GARANTİ BANKASI'nın Bonus özelliğini taşıyan kredi kartları için düzenlenen kampanyada, 18 Ağustos'a kadar tek seferde Bonus üye işyeri olan market veya akaryakıt sektörlerinde 2'nci, 3'üncü, ve 4'üncü 100 lira harcamaya 5'er lira, 5'inci 100 lira harcamaya 35 lira hediye ediliyor. 

YAPI KREDİ BANKASI'nın World üye işyerlerinde geçerli olacak kampanyasında, gıda marketleri ve akaryakıt sektörlerinde yapılacak 5 adet 100 lira ve üzeri alışverişe 50 lira Worldpuan hediye ediliyor. 

AKBANK'ın kredi kartı Axess ile düzenlediği kampanya ise 16 Ağustos'a kadar sürecek. Kampanya kapsamında, market sektöründe, Axess üye işyeri olsun olmasın 100 lira ve üzeri 5'inci alışverişe 40 lira chip-para veriliyor. Kampanyaya katılmak için SMS gönderilmesi gerekiyor. 

 DİKKAT!Bu kampanyalardan faydalanırken; kampanyanın anlaşmalı işyeri veya marketlerden alışveriş yapılması şartı olup olmamasına, o bankaya ait POS cihazının kullanılmasının gerekli olup olmadığına, kazanılan hediyelerin hangi sürelerde kullanılacağına dikkat edilmesi gerekiyor.

HAYIRLI RAMAZALAR

Başı RAHMET ortası MERHAMET sonu ise CEHENNEM'den AZAD olan Mübarek Ramazan ayının hayrlara vesile olmasini dilerim...
Çok uzun sürecek  açlık ile nefislerin yumuşaması, merhamet duygularımızın artacağı bir gerçek...
Yüce Rabbim, bu ay da hayırlı rızıklar verip; buradan gelen rızıkları da ihtiyaç sahipleri ile paylaşmayı nasip eder inşallah..

Not: Şu sıcak günlerde özellikle kalabalık sokak ya da şehirlerde apartmanlarda  yaşayan arkadaşlarımızdan kapılarının  önüne uygun bir yere bir tas su bırakırlarsa kedi köpek kuş gibi hayvanların susuzluğu gidecektir..

Bizi takip eden gönül ve yüreklerin çevrelerinde aç insan bırakmayacağını ve duyarlı olduğunu bildiğimizden bu hususa girmiyoruz bile...

HAYIRLI RAMAZANLAR...


Açıklamaman için sebebin ne?


Tefeci bankaları açıklarım'

Gündem / Tefeci bankaları açıklarım'


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Bazı bankalar tefecilik yapıyor.
Böyle giderse bankaların ismi ağzımdan kaçıverir" mesajı verdi.

19 Temmuz 2012 Perşembe

İspanyol faizi yeniden korkutuyor



İspanyol Hazinesi'nin düzenlediği 3 ihale sonrasında satış beklenti altında kalırken 10 yıllık İspanyol tahvilleri yeniden yüzde 7 üzerine çıktı.

TCMB : Faiz sabit


Sayı: 2012-53
19 Temmuz 2012
PARA POLiTİKASI KURULU KARARI
Toplantı Tarihi: 19 Temmuz 2012

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile
Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası
Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının asağıdaki gibi sabit
tutulmasına karar vermistir:

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75,

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme
faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa islemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo
islemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması
çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede
uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5.

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dıs talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü
sekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurt içi nihai talep beklenen doğrultuda ılımlı bir toparlanma
eğilimi sergilemekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artıs
eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep kosulları enflasyondaki düsüsü desteklerken
cari islemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Kurul, enflasyonu etkileyen unsurlardaki olumlu gelismelere bağlı olarak yılsonu
enflasyon tahmininin sınırlı oranda asağı çekilebileceğini ifade etmistir. Bununla birlikte,
enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranıslarına dair
temkinli bir durus gerektirmektedir. Bu çerçevede Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizlikleri de
göz önüne alarak, para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmistir.
Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip
edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde asağı veya yukarı yönlü
ayarlanacaktır.

Ayrıca Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için
tutulması gereken zorunlu karsılıkların döviz cinsinden tesis imkânına dair getirilen esnekliğin bir
miktar daha artırılmasını uygun bulmustur.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika durusunu
değistirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti bes is günü içinde yayımlanacaktır.

TCMB "Enflasyon Raporu" 26 Temmuz 2012


Sayı: 2012 – 51
17 Temmuz 2012

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI
BASIN DUYURUSU
"Enflasyon Raporu" 26 Temmuz 2012 Perşembe günü yayımlanacaktır. Rapor’untanıtımı amacıyla daha önce İstanbul’da düzenleneceği belirtilen basın toplantısı Ankara’ya alınmış olup, söz konusu tarihte saat 10.00'da TCMB İdare Merkezi Konferans Salonunda yapılacaktır.
Toplantıda Başkan Erdem Başçı bir sunum yapacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

BANKALAR kart şifrelerinin ilk iki numarasına “19-20” yasağı koydu.


Bankaların yaptığı araştırmalara göre kart şifresi alacak tüketicilerin, en çok kullandığı rakamların başında futbol kulüplerinin kuruluş tarihi ve doğum yılları olduğu belirlendi.



Tüketicilerin şifre bilgilerinin korunması için çalışmalar yaptıklarını belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, “Futbol tutkusu kart şifrelerine yansıyor. 1903, 1905 ve 1907 gibi rakamlar çok sık kullanılıyor. Bunun dışında doğum tarihleri de tüketicilerin kullandığı şifrelerin başında geliyor. İçinde bulunduğumuz yıla ait rakamlar da şifre olarak tercih ediliyor. Bunun önüne geçmek için bankalar bir çok farklı uygulama yapıyor” dedi.

Değişiklik de yapılmıyor
Bankaların kredi kartı sahiplerini korumak için bir çok farklı önlem aldığını anlatan Soner Canko, şunları vurguladı: “Hayatımızı kolaylaştıracak işlemler gerçekleştirirken bir çok şifre kullanıyoruz. Türkiye’de bu şifreler ise belli numaralardan oluşuyor. Burada da futbol sevgisi öne çıkıyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları destekledikleri takımların kuruluş tarihlerini ATM ve kredi kartı şifresi olarak kullanıyor. Bunun dışında doğum yılları da çok sık tercih ediliyor. Bu yüzden de bankalar ilk şifre alımlarında 19 ile başlayan şifreleri kabul etmiyor. Önceden kullanıcılar şifrelerini ATM’lerden istedikleri şekilde değiştirebiliyorlardı. Ancak şimdi bazı bankalar ATM’lerden de değişiklik yapılmasına izin vermiyor. Son dönemlerde ise 20 ile başlayan şifreler de kabul edilmiyor. Bunda da içinde bulunduğumuz yıla ait numaralar tercih ediliyor.”

Ardışık sıralı sayılar
Tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Soner Canko, şunları anlattı: “Şifre tercihlerinde doğum tarihi, hesap müşteri numarası, nüfus cüzdanı numarası, ardaşık sıralı sayılar, telefon numarası gibi kolay tahmin edilebilir numaralar olmamasına dikkat etmeli. Kartların çalınması durumunda bir kaç defalık denemeler sonrasında kullanım kolayca gerçekleşebiliyor. Bu tür numaraların kullanılmasının önüne geçilmesi lazım.”

Hürriyet

           

18 Temmuz 2012 Çarşamba

sabıka kaydı artık Beleş :)


Adalet Bakanlığı, artık vatandaştan 5 TL alınan belge için bundan sonra ücret alınmaması için 81 ilin Cumhuriyet Başsavcılıkları’na yazı gönderdi.

Adalet Bakanlığı, halk arasında 'sabıka kaydı' olarak bilinen ve daha önce verilirken 5 TL alınan 'adli sicil belgesi' için bundan sonra ücret alınmaması için 81 ilin Cumhuriyet Başsavcılıkları'na yazı gönderdi.

Bernanke ve piyasa fiyatlamaları

Bugün kü Bernanke konuşmasında ki piyasaların beklentilerini şu şekilde özetle aktarmak isteriz..

Piyasalar Bernanke'den Q3 hakkında çıkması hususunda bir işaret ya da karar bekliyorlar.. Ve fiyatlama yapmaları da piyasa ve borsaların bu yuzden.. Eğer konuşmadan Q3 çıkması ya da bahsedilmesi durumu piyasalar için supriz olmaz..
Supriz olan FED'in Q3 e gerek yok gibi soylemde bulunması ki bu sert satışları getirir...

FED başkanın lafı agzında gevelemediğini düşünüp, önümüzde ki grafiklerde iki senaryo koyduk ve grafiklerde tüm indikatör ve ortalamaları alarak çizdiğimiz de şu rakamlar ile karşılaştık..

1580 usd ons rakamını referans aldığımız da Q3 soylemi ile gelebilecek ilk tepki alışları ile altın kendini 1634-1650 aralığı çıkıyor; yani 50-70 usd aralığı bir artış....

1580 usd ons rakamını referans aldığımız da Q3 YOK soylemi ile gelebilecek ilk tepki satışlrı ile altın kendini 1480-1420 aralığına atıyor; yani 100-160 usd aralığı bir düşüş....

yani Q3 olacak ya da olmayacak beklentisi dahilinde Q3 yok denilmesi durumunda ortaqlama 130 usdlik geri çekilme; q3 var denilmesinde ise 60 usd lik bir artış oalrak sanırım piyasalar fiyatlama yapmaktalar..

iki seviyenin en tepe ve en dip rakamlarının ortalaması 1650 + 1420 = 1535 etmekte...
şimdiki kur 1580 ise ..
1580 - 1535 = 45 usd
1580+45  = 1625 usd

yani ons altın kendisine 1535 ve 1625 aralığında bir trend çizdiğini gösteriyor...
zaten 15 usd lik fark yukarıdan aşağında eklenildiğinde 1520-1640 için Size yazılan trend ortaya çıkıyor..
1520-1640 aşağı ya da yukarı kırılması önemli diyenler rakamları yukarıda Size yazdığım şekliyle bulmaktadırlar..
geçen haftalarda 1640 tarafına gidip kıramadan geldi.. (sanırım 1628 den dönüşü yaptı),
şimdi de aşağı kırıp kırmamanın başarılıp başarılmadığı görülecek..
hal boyle olunca 1535 ve 1625 ana trend ise (1535+1635) /2 = 1580 rakamı tam ortalama rakam olup buradan alıp ya da almama kararı ne kadar doğru olabilir bunu düşünmenizi tavsiye ederim..
Bizim alım yaparken ucuzlaması gerektiği, ya da neye göre ucuzladığını anlıyoruzdan kastımız bu rakamlar ile izah ediliyor..

Kıs ve özetle diipe yaklaştıkça kırılma beklentisine ya da kırılamdan dönebilir beklentisi ile alım yapmaya başlıyoruz.. Mutlaka allım yapıyoruz dönerse karla satacağız zaten dönmezse de elde nakitler ile ortalamamızı dip rakama ya da düşürmeye çallışacağız..
bol kazançlar,




Geçen sene 2011 başından beri o zaman dolar 1,45-50 civarında idi kesinikle doviz ile borçlanmayın , doviz ile kredi almayın gibi diye uyarılarımız oluyordu.. Sonuç orta da..

Şimdi de elinizde ki dolarlara güvenerek kimselere dolar üzerinden uzun vadeli borç vermeyiniz.. Çünkü Savaş, siyasi kriz dışında doların uzun vadeli getirisi ile götüreceği kıyaslandığında doların tepeye yakın seviyelerde seyrettiği hepimizce malumdur...

18 temmuz: Bernanke sahne de

Değerli Arkadaşlar !
İyi çalışmalar , bol kazançlar...
Öncelikle altın aslında beklenilen satış (düşüş) için tetikte beklediği aşikar olarak görülmekte.. Dünkü FED savunmasının ardından bugün de konuşacak olan Bernanke neticesinde satışa devam mı tamam mı denilecek aslında..
Dünkü konuşma tamamen altın için olumsuz bir konuşma olup, düşmesine yönelik demeçleri ön plandaydı n Bernanke'nin.. Q3 için bir işaret vermemesi buna en büyük gerekçe gösterilebilir. Lakin piyasa oyuncuları bunu duymak istemiyorlardı.. Piyasa oyuncuları Q3 yapacağız gibi söylemler bekliyordu... İnanamadılar ve net emin olmak adına bugün kü konuşmasını da taki edelim diye düşünmekteler..
Bu süre zarfında da kimileri '' Aslında dün gerekirse Q3 yaparız dedi'' ama sen sanırım gözden kaçırdım derken ; kimileri de '' dinlemedin mi adam resmen işler tıkırında dedi sadece işsilik biraz tedirgin ediyor onla da baş ederiz '' diye guplara bölündüler..

Hal böyle olunca piyasa oyuncuları kalemleri ve grafiklerini önlerine koyup psikolojik kalın duvarlı destek ve dirençlerini belirleyip ona göre hareket etme kararı içine girelim düşüncesine girmişler gibi görülmekte..Peki piyasa oyuncularını ons bazında klavye başına ya da telefon başına geçirip Al-Tut ya da Sat emri verdireceği rakamlar ne olabilir diye baktığımız şu ortak rakamlara varıyoruz..
kalın duvarın çtemeli 1577 rakamı ile atılmış durumda..
Alıcı durumunda bekleyen oyuncular 1577 den 1586 a giden yolda burayı aşıp 1588 de pozisyon alacaklar ;
Satıcı durumunda bekleyen oyuncular ise 1577 den 1569 a giden yolda 1564 kırılınca aşağı yönlü pozisyon duruma girecekler..
dikkat ederseniz alıcılar için (çıkacak diyenler )için 1577 ile 1586 arasında;  satıcılar için ise ( düşecek beklentisinde olanlar) için ise 1569-1577 arasında BEKLE ve GÖR rakamları mevcut...
Bu verileri genel grafiğe koyduğumuzda 1564-1588 gibi ortalama en dip ve en tepe gibi bekleme rakamları ortaya çıkmakta.. tepe kırıldığında yukarı; dip destek(1564) kırıldığında ise aşağı orta sert satış ya da alışların geleceği beklentisi hakim..

Bankalar ile işlem yapan arkadaşlarımızın kar yatıırm yaptığıma değdi diyecekleri min. rakam 50 usd lik onsda ki hareketliliktir.. makas ve bankaların piyasadan ucuz alması dolayısıyla zaten 20 usd masraf olarak gidiyor.. 30 usd kaliyor geriye düz rakam 31,10 desek ons da 31,10 gram olduğuna göre 50 usd lik onsda ki serbest piyasada ki hareketle ile gram başı 1 usd gelir elde edilmesi bizce makul min. rakam..
Yoksa bankalardan alış veriş yapan arkadaşlarımız 1570 de aldın 1590 da sattım 20 dolar kardayım kısa günün vb soylemleri tamamen psikolojşij harekettir.. Dikkat etmeniz de fayda...

Bankarın bu olumsuzluklarını sayarken Forexcilerin de bankalarda bu kadar makas var biz de yok gibi söylemleri de tamamen uydurmacadan ibarettir.. Bankalar kadar olmasa da forex piyasaları Sizlere çok para kazandırsın diye değil kendileri daha çok para kazanmaları adına kurulan sanal ve profosyonel bir hırsızlıktır.. Bankaların bazı çalışmaları; 24 saat forexlerin işlem yapmaları, başka piyasalar açıkken işlem yapmanıza izin vermeleri çok cazip olarak görülse de çok büyük boşlukları ve sakıncaları olduğunu kesinlikle unutmayınız..

Dolar cepheisnde yarın 14:00 TCMB den faiz indirimi ya da değişikliğe gitmeyeceği şeklinde iki görüş hakim... Biz bu ay ya d aönümüzde ki ay faiz indirimine ya da buna muadil gevşemeye vb gideceğini bekleyenlerdeniz.. Doların aşağı çekilmeye çalışılması dün ve bugün bu saatlere kadar bu yüzdendi. Aşağı çekiip faiz indirimi gelirse doların yükselişinden faydalanabilmek.. Zaten faiz indirimi beklentisi azaldıkça doların da kafayı yukarı çevirdiğini göreceğiz karar öncesi..

Gram-tl bazında gene 91,80 den aşağı bir gösterip allım bölgesine kırmızı bölge ile dalış yapmış altın.. ( Alım bölgesini kırmızı - yeşil ve sarı olarak trafik işaretleri mantalitesinde ayırmıştık.. geçmiş yazıları okuyabilirsiniz)Dikkat ederseniz kırmızıya giren altın sarı bölgeye geçmeden ya da girişiminde başarız olunca hemen kendini yukarı atıveriyor..
91,80 ile başlayan Alım bölgesine kırmızı dememiz.. Altın alınabilir ama alımın en pahalı kurudur bu bölge.. Bu yüzden geçen hafta yaptığı gibi hemen gene kendini yukarı atıp alım bölgesinden çıkabilir.. Bu bölgede bu yuzden alımlar yapılacak olsa da az az olmalı.. sarıya girdikçe alımların derecesi orta, yeşil bölgede zaten rahat bir şekilde alımlar yapılabilir..
Alım bölgesinde kırmızı-yeşil-sarı bölgelerinde dolaşan altın için ne sarı ne kırmızı  yeşili bekleyip alalım :) fikri çok yanlış bir yaklaşımdır... Mehter takımı yürüyüşü ile iki ileri bir geri şeklinde ilerleyen altın  bazen kırmızı yani an pahalı alım bölgesinden dönerek 96 lara giderek tekrar aşağı çekilme yaşayabilir.. Bu durumlar için parça parça alım ile tüm olası hareketlerde pozisyon alınabilir..

Şu an 1585 lere doğru yol alan altının 1588 kıramadığı sürece kıracak beklentisi yok biz de ( Bernanke , Q3 söyleminin dışında) aşağı bir geri çekilme bekliyoruz.. Dolar endexi ve pariteden dolar TL nin bu durumda artışı görülecektir..

Yarın TLnin güçlenmesi gibi bir karar çıkarsa , ons da ki geri çekilme altın tl gramda çok düşük  rakamlara şahit olabiliriz.. Gram fiyatını etkileyen dolar - tl kuru için yarın dolar-tl kurunun TL tarafından babasının yani TCMB nin toplantısı var.. Bu durumda hem bugün Bernanke'yi hem de yarın TCMB yi bekleyelim ki gram-tl de kendimize yön bulabilelim..

euro 1,2160 gibi al verdiğimiz rakamlar umarım 1,2315 görüldüğünde dün çıkış karları yapılmıştır... yapılmadı  ile olası geri çekilmelerin ons ile birlikte olacağı sözkonusu bu yuzden tekrar usd ye geçiş yapılabilir... Parite yükseldiğinde usd nin düşüyor olması da eurodan dolara geçmekle ucuzdan dolar almak anlamına gelmekte..

inşallah ara ara soru ve cevaplar ile fırsat buldukça devam edeceğiz,
saygı ile,
bol kazançlar