22 Eylül 2012 Cumartesi

24 - 28 EYLÜL EKONOMİ TAKVİMİ


24 - 28 EYLÜL EKONOMİ TAKVİMİ


24 EYLÜL 2012  Pazartesi
11:00  Almanya İş Ortamı Endeksi


25 EYLÜL  2012 Salı

16:00 Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi Konuşması 
17:00  ABD Tüketici Güveni Endeksi
--:--   Merkel - Draghi görüşmesi

26 EYLÜL  2012 Çarşamba

17:00   ABD Yeni Ev Satışları

27 EYLÜL  2012 Perşembe          

12:00 Avrupa  Bölgesi Tüketici Güveni Endeksi
15:30 ABD GSYİH-çeyrek (yıllık) Büyüme
15:30 ABD İşsizlik Başvuruları

28 EYLÜL  2012 Cuma

10:00 Türkiye Ticaret Açığı ( Cari Açık) 
12:00 Avrupa  Bölgesi TÜFE 


@ekonturk

21 Eylül 2012 Cuma

Altın madenlerinde grev yayılıyor



Güney Afrika'daki bir altın madeninde daha işçiler izinsiz greve gitti.

Beş bin kişinin çalıştığı Kopanang madenindeki grevcilerin, maaşlarının % 100'den fazla artarak 12.500 randa, yani yaklaşık 1500 ABD dolarına çıkarılmasını istedikleri bildiriliyor.

Maden, AngloGold Ashanti şirketine ait.

Grev, Marikana platin madenindeki işçilerin anlaşmaya vararak işe dönmesinden bir gün sonraya rastlıyor.

Güney Afrika dünyanın en büyük değerli maden üreticilerinden biri ve bilinen platin rezervlerinin % 80'i bu ülkede.

Altın ihracatında ise, dünya sıralamasında dördüncü.

Marikana'daki sorun çözülmüş olsa da, ülke ekonomisi için son derece önemli olan madencilik sektöründeki huzursuzluk sürüyor.

Gold Fields şirketine ait bir başka altın madeninde, yaklaşık 15 bin işçi grevde.

Mineweb sitesinden bir madencilik uzmanı BBC'ye grevlerin ülkedeki altın üretiminin yaklaşık % 7'sini etkilediğini söyledi.

Marikana madencileri, işverenleri Lonmin ile yaptıkları pazarlıklar sonucu istediklerinden çok daha az bir maaş artışına, % 11-22'lik zamma razı olmuştu.

Güney Afrika Merkez Bankası Başkanı Gill Marcus bu artışın ülkede enflasyonu şimdiki % 5 seviyesinden daha yukarı seviyelere çıkarabileceğini belirtiyor.

Grev sırasında polisin 34 kişiyi öldürmesiyle ilgili soruşturma sürüyor.

Altın da iki tepe: Tamam mı ? Devam mı?

Değerli Arkadaşlar ! Çizim'de net bir şekilde görüldüğü gibi altın 3 trend aralık bölgesi seçmiş.. Bunları 1.2.3. Bölge olarak tanımladık.. Altın kırmızı baloncukla gösterdiğimiz iki nokta da tepe noktası oluşturmuş.. Eylül 2011 ve Aralık2011 de oluşturduğu bu tepeler geçilmediğinde direkt 3. bölgeden 2 . trende gerilemeler ve hatta 1. bölgeyi yoklamalara kadar giden bir girişim söz konusu olmuştur.. Eğer altın gene 1780-1800 aralığı en tepesi 1821 olan trendi yukarı yönlü deldiği takdirde karşımıza 4. Bölge trendi olarak yeni bir trend çıkacaktır.. Bu 4. trend her nakadar 1900 ler görülse de sindire sindire yaşanmadığı için aslında 4. adlı yeni bir trend oluşacaktır... eğer kırılma olmaz ise tekrar düşüşler geleceği ve her bir mavi alt çizgiden öncelikle ve kesinlikle 2.bölgeye giriş yapabilme ihtimali yüksektir.. Hal böyle olunca bu çıkışın satış yeyip yemesine göre yeni bir yol çizmemiz gerekecektir.. Bu sebeple hali hazırda ki çıkışların düz psikolojik rakam 1800 ü aşıp aşmayacağıdır... Aşarsa yeni oluşum ve yeni trend ile 2000-2400 ler gibi söylentilere yol alabileceğiz... Elbette inişli çıkışllı olarak.. Lakin 2. tepeden dönecek olursa eğer ve bu AB ya da başka koldan olumsuz haberler ile de desteklenirse altın da sert satışların gelmemesi adına hiç bir sebep yoktur.. Zaten tepeden bölge değiştirmesi birinde 2 ay da diğerinde ise 5 ay sürmüştür.. GEne her ikisinde de farklı farklı iki günde sert bir düşüş gözlemlenmiştir.. bunlardan birinde 110 usd diğerin de ise 140 usd lik bir düşüş gerçekleşmiştir.. Birkaç günde farklı tepelerde ve zamanlarda 110 ve 120 usdlik düşüş yapan altın aynı güç ve aynı süre de değil de çıkışının haftalar aylar alması düşüşlerin teknik olarak çıkışlar ile desteklenmemesi ve bunun da düşüşlerde toplu satış ve korkuların tekrardan yaşanacağına işarettir.. Sürekli olarak alımlar da dikkat edilmesi gerekiyor şeklinde ki uyarımız bu olasılığın varlığındandır.. Gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini zaman gösterecektir.. Nakitte olanların altın alımı için trendin bitmesini; altın olanların içinse elde tut, yükselişlerde kademe kademe sat stratejisinin daha doğru olabileceğini düşünüyoruz..

''Faiz cephanemizi, krizi görmeden harcamayız''


Merkez Bankası Başkanı Başçı, ''Bu bizim cephanemizdir. Krizi görmeden harcamayız'' diye konuştu.



ENFLASYON YüZDE 5'E DüŞMEYECEK

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ''Yıl sonunda Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama hala yüzde 5'e düşmeyecek. Enflasyonun, 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Başçı, Kocaeli Ticaret Odası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye, Merkez Bankası bağımsızlığı ve mali disiplin konularını çözdükten sonra hızla enflasyonu çözerek tek haneli rakamlara indirdiğini belirterek, enflasyonun zaman zaman çift haneli haneli rakamlara çıktıysa da tekrar tek haneli rakamlara indiğini söyledi.
Türkiye'nin yüzde 5 hedefini mutlaka gerçekleştireceğini dile getiren Başçı, ''Enflasyon beklentisi 6 seviyesinde. Beklenti 6 seviyesinde olunca bunun üzerine reel faiz koyuyorlar, reel faiz daha yüksek oluyor. Enflasyon beklentisi 5 olsa muhatap olacağınız faiz daha yüksek. Dolayısıyla enflasyon oranının 5'e düşmesi iyi bir şey. Yıl sonunda Ekim, Kasım ve Aralık'ta enflasyon oranı düşecek. Bu aylarda ciddi düşüş olacak ama hala 5'e düşmeyecek. Enflasyonun 2013 yılının ortalarında 5'e düşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.
Gelişmekte olan ülkelerin enflasyon ortalamasının yüzde 5 civarında olduğunu anlatan Başçı, dolayısıyla bu ülkelerle farkı kapatarak başarılı bir gelişmekte olan ülke olarak izlenmeye devam edeceklerini söyledi.

ÇEKİRDEK ENFLASYON DÜŞMEYE DEVAM EDECEK
Başçı, çekirdek enflasyonun da düşmeye başladığını vurgulayarak, ''Çekirdek enflasyon epey düşüyor. Bu ay çekirdek enflasyonda düşüş devam edecek. Gelecek ay da sonraki ay da devam edecek ve çekirdek enflasyon daha erken bir vakitte büyük ihtimalle yüzde 5 seviyesini görecektir. Ama manşet enflasyon, enerji ve gıda nedeniyle daha geç yüzde 5'e ulaşacaktır'' ifadesini kullandı.

Temel mallardaki enflasyonun düşmeye devam edeceğini ama hizmet enflasyonunun büyük ihtimalle bu seviyede kalacağını dile getiren Başçı, burada da bir normalleşmenin görüleceğini dile getirdi.
Başçı, Enflasyon beklentisinin bir yıl sonrası için 6,5 civarında olacağının hedeflendiğini belirterek, ''Ondan sonraki yıl için 6,2 civarında ama bizim hedefimiz yüzde 5. Dolayısıyla bunların da aşağı doğru gelmesini bekliyoruz. Bizim kendi tahminimiz, yüzde 6-7 arasında bir enflasyon tahmini şu anda makul görünüyor. ama kamu zamlarını izlememiz lazım. Kamu, eğer bir ayarlama yaparsa yıl sonundan önce yukarı doğru bir risk oluşturabilir ama şu anda yukarı yönde bir risk görmüyoruz'' şeklinde konuştu.

Enflasyonun tek haneli seviyeye inmesinin Türkiye'nin büyüme potansiyeli önündeki en büyük engeli ortadan kaldırdığını ifade eden Başçı, verimliliği arttırıcı yapısal reformların yapılması halinde, kişi başı gelirin 25 bin dolar hedefinin oldukça üstüne çıkacağını, böyle bir potansiyelin de mevcut olduğunu kaydetti.

''ENERJİ VE GIDA BüYüK RİSK''
Enerji ve gıda fiyatlarının çok oynak olduğunu belirten Başçı, petrol fiyatlarının çok kısa sürede 110 doları aştığını, birkaç saat içinde hızla düşerek 110 dolar seviyesine düştüğünü bildirdi.

''BüYüME YüZDE 3-4 ARASINDA KALIR!''
Büyümenin oranının yılın son çeyreğinden itibaren hız kazanmasını beklediklerini dile getiren Başçı, "Türkiye’de bu yıl büyüme yüzde 4 olmasa da yüzde 3-4 arasında kalır. Büyümede Sorun görmüyoruz makul büyüme sorun diye düşünüyoruz" dedi.
''Türkiye’nin frenleri de gaz pedalı da sağlam'' diyen Başçı, ''Kademeli ayağımızı frenden çekmek iç talebi canlandırmaya yeterli. Parasal genişlemeden uzağız'' dedi.

TüRK İCADI: ROK
Son PPK kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Başçı, "Faiz koridorunu ölçülü daraltırken, ROK’u ölçüde şekilde arttıracağız. İkisini birlikte yapacağız" dedi.

Faiz koridorunun üst bandını yüzde 10'a düşürdüklerini hatırlatan Başçı "Bundan sonra sıkılaştırma yapsak bile faiz yüzde 9.5'i geçmez. Bu da bankaların ticari kredilerindeki faizleri düşürmeye başlamasına neden oldu" dedi.
Geliştirilen koridor sistemi ile TL’nin daha istikrarlı duruş sergilemesine yol açtıklarını kaydeden Başçı, temkinli duruş sergilediklerinin altını çizdi. Başçı, "Bankalar ticari kredi faizlerinde indirime başladılar ve devam ediyorlar. Borçlanma maliyetlerine olumlu yansıması oldu ve olacak" dedi.
"Diğer devreye soktuğumuz araç olan Rezerv Opsiyon Katsayısı (ROK) güzel bir araç" diyen Başçı faydası çok, maliyeti düşük olan ROK için "Dünyada hiç uygulanmamış temiz net Türk icadı bir araç. Yabancılar da kullanmak istiyorlar. Biz kullanmak için yürek ister diyoruz. Zorunlu karşılıklara faiz ödemeniz lazım. Bu cesaretiniz varsa siz de yapın" diye konuştu.

POLİTİKA FAİZİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKMİYOR
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Kocaeli'de katıldığı bir konferansta politika faizine yönelik eleştirilere net yanıt verdi.

"Politika faizi bir cephanedir, büyük bir kriz olmadan kullanmayız" diyen Başçı, Lehman Brothers benzeri bir kriz, kurda ve enflasyonda büyük hareket olmadan faizde indirim yapmayacaklarını kaydetti.

Başçı, yüzde 5.75 olan politika fazinini değişmesinin Para Politikası Kurulu'nda gündeme alınmadığını ifade etti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın politika
faizinin de gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.
Politika faizi konusunda "Ekonomik verilere bakar, harekete geçmemizi gerektiriyor mu, gerektirmiyor mu PPK’da tartışırız. Adım atmak gerekiyorsa atarız atmamak gerekiyorsa atmayız. Politika faizinin düşürülmesi PPK’da gündeme dahi alınmadı. Politika faizin değiştirilmesi üç koşul altında gündeme gelebilir. Birincisi, Lehman benzeri kriz olur, sert krize dönüşür. Bu bizim cephanemizdir. Krizi görmeden harcamayız. İkincisi, kur üzerinde aşırı değerlenme olur, ihracatı vurmaya başlar. Veya enflasyon yüzde 5,75’in de altına düşer, görünümü yüzde 5’in altına düşer. Ölçülü indirim yapıp yapmayı gündeme alırız. Olmazsa gündeme almayız.

KREDİLERİN FRENLENMESİ İÇİN SEBEP YOK
İhracattaki fiyatlar nedeniyle cari açıktaki iyileşmenin gecikmeli olduğunu belirten Başçı, kredilerin daha fazla frenlenmesi için sebep olmadığını ifade etti.

TL MAKUL SEVİYEDE
"TL şu anda makul seviyede" diyen Başçı, TL'nin değeri konusunda bir hareket yapmaya ihtiyaç olmadığının altını çizdi.

Başçı, geri dönmeyen çeklerdeki artışın yakından izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Merkez Bankası Başkanı Başçının Kocaeli'de yaptığı konuşma ve sunumun tam metnini  www.tcmb.gov.tr adresinden
21.09.12

KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARI DEĞİŞMEMİŞTİR

Sayı: 2012 – 69
21 Eylül 2012

KREDİ KARTI İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK AZAMİ FAİZ ORANLARINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmamıştır.
24 Aralık 2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 2011/16 sayılı Bankamız Tebliği’nde belirlenen ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranları değiştirilmemiş olup, söz konusu oranlar 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren üç aylık süre için de geçerli olacaktır.
Dolayısıyla, 1 Ekim 2012 – 31 Aralık 2012 tarihleri arasında kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı; Türk Lirası için yüzde 2,34, ABD doları için yüzde 1,70 ve Euro için yüzde 1,64, aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk Lirası için yüzde 2,84, ABD doları için yüzde 2,20 ve Euro için ise yüzde 2,14’tür.
Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren gelecek üç aylık dönem için geçerli olacak azami faiz oranları bu tarihten önce yine Bankamız tarafından kamuoyuna duyurulacaktır.
Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

21 eylül

Günaydın ve hayırlı cumalar !
bol kazançlar !

Önceden planlı belirlenen takvime göre bugün kayda değer  bir veri açıklaması bulunmuyor.. Bu sebeple haftalık yatay seyir devam edecek son iş gününde..

Kendini iyice sıkan altın aslında bir haber ile sert hareketler yapacağı işareti veriyor.. Hem gümüş hem hem platin işlem hacmi bakımında yoğunluk yaşanırken altın yatırımcısı korku da.. İşlemler cılız..

Altın da sanırım herkes şu fikir de hem fikir .. altın çok kısa sürede çok fazla yükseldi. Sarı metalin fiyatında bir düzeltme olası gözüküyor... işte bu beklentiden olsa gerek ki alımlar cılız kaldığı için yükselişler de yavaşladı artık..

Son bir ayda %10 kadar artan bir altın var.. Ve bu sebeple her defasında tekrarlanan düzeltme yapıp yapmayacağını görmek gerek.. Çünkü altın 200 günlük ortalaması olan 1720yi direkt geçti; şimdi bir önceki direnç oldu destek.. Destekten destek alamzsa yani güç toplamazsa altı boş doldurulmamış bir çıkış olacaktır ki bu durumda düşüşü geçen sene ki 1920 -1520 inişine benzeyebilir.. İş bu sebeple  bu düzeltmeyi görmek gerekiyor..

20 Eylül 2012 Perşembe

Web tasarım destek !


Değerli Arkadaşlar !


Sitemiz üyelerinden vedatt rumuzu ile kayıtlı Vedat Bey web tasarımı konusunda yardımcı olacak arkadaşlar kendileri ile iletşime geçebilirler.. 


Ya da yorum kısmında paylaşımlarında bulunarak yardımcı olabilirler...


yardım ve destek ve ilginiz  için şimdiden teşekkürler...

Çin, Parasal genişlemeyi Askıya mı aldı ?

Çin Halk Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede enflasyon riskinin giderek arttığını, dolayısıyla şimdilik parasal gevşeme politikası güdülmeyeceği belirtildi.

Borsadaki tuzağa dikkat


Borsadaki tuzağa dikkat

SPK, bireysel yatırımcının sermaye piyasasında hataya düşmemesi için kitap hazırladı..

Kitapta, "Eğer bir kişi size 'Seni sevdim tüyo vereceğim', 'Şu yatırımda kazanç garanti', 'Falancanın eşi de bu yatırımı aldı' diyorsa, bil ki dolandırılıyorsun" denildi

Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK), vatandaşa 'tüyolara kanma' tüyosu geldi. Kurul, aşırı kazanç hırsıyla para kaybeden küçük yatırımcının bu hataya düşmemesi için kitap hazırlandı. Kitaptaki temel uyarı ise şu: "Eğer bir kişi size 'seni sevdim tüyo vereceğim', 'şu yatırımda kazanç garanti', 'falancanın eşi de bu yatırımı aldı' diyorsa, bil ki dolandırılıyorsunuz." Kitapta ayrıca internette 'oynatılan yatırım aracı görünümlü işlemlere de dikkat edilmesi de istendi.

Orta vadeli yatırım

SPK Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi Başkanı Ethem Sancak tarafından çıkarılan "Bireysel Tasarruf ve
Yatırımları Koruma Rehberi" isimli kitaptaki çarpıcı bölümler şöyle:

* Türkiye'deki bireysel yatırımcıların ortalama yatırım vadesi bir ayın altında. Oysa hisse senedi orta ve uzun vadeli bir yatırım aracı. Yani hisse senedi aldığında onu 2-10 yıl unut. Hatta gelecek torunların için al.

* İçeriğini bilmediğin yatırım araçlarına gözü kapalı yatırım yapmaktan kaçın. Size yaklaşanlar, aşırı para kazanma damarınızı kullanmak ister. Bu nedenle, size yüksek kazanç sözü verirken risk olmadığından bahseder.

Oysa risksiz bir yatırım yoktur. Eğer beklenen getiri yüksek ise, o zaman 'risk az veya hiç risk yok' diyen kişi çok büyük olasılıkla sizi kandırmaya çalışıyordur.

Bilgi vereni iyi araştırın

* Tanımadığınız kişilerin cazip gibi görünen yatırım tekliflerini iki değil on defa kontrolden geçir. Size bu amaçla yaklaşan kişinin çalıştığı kuruluşun bilgilerini, hangi yasal otoritenin (SPK, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, Bakanlık) izni ile çalıştığını sor. Size yaklaşan kişiyi internette arama motorları ile araştır, haklarında ne tür bilgiler yer aldığını öğren.

Garanti kazancı kimse duyurmaz

Yine kitapta "Garantili kazanç' genellikle aldatmaya yöneliktir" deniyor ve şu bilgi veriliyor: "Eğer bir yatırım işleminde garantili kazanç varsa, bunu hiç kimse üçüncü bir kişiye tavsiye etmez. Bırakın bunu üçüncü kişiye tavsiye etmeyi, duyulmaması için çaba bile sarf eder. Kısa sürede yüksek kazanç, dolandırılmak anlamına da gelebilir."

Bireysel Yatırımcıların Temel Yatırım Yanılgıları



Yatırım dünyasına adım atar atmaz, ağzı sütten yanan çok kişi vardır. Bu durumdaki kişilerin hikayeleri de, dilden dile anlatılır. Bu nedenle, bazı yatırım araçlarını kimse sevmez; öcü olarak görür.
Finansal piyasalar temelde risklerle doludur. Ancak bir o kadar da kazanç fırsatları vardır. Finansal piyasalara girerken, denize girmek üzere sahip olduğunuz kadar donanım sahibi değilseniz, boğulma riski gibi tüm yatırımlarınızı kaybetme riski ile karşı karşıyasınız demektir. Evet, finansal piyasalarda işlem yapmak denize girmeye benzer.

Yatırım Yapmak, Yüzmek İçin Denize Girmeye Benzer!
Yüzmek İçin Denize Girmenin Temel Kuralları Yatırım Yapmanın Temel Kurallarına Göre Anlamı
Hangi denize girdiğinizi bilmelisiniz.Hangi piyasaya, yatırım aracına ya da işlemine para bağladığınıbilmek.
Girdiğiniz denizin hangi bölgede ne kadar sığ ve dalgalıolduğunu bilmelisiniz.Piyasanın ve yatırım aracı ya da işleminin temel özelliklerini bilmek.
Denize girmenin tehlikelerini biliyor olmalısınız(kıyılarda köpek balığı var mı, girdaplar var mı vs.).Piyasanın ve yatırım aracı ya da işleminin risklerini bilmek.
Denize girmek için uygun bir zaman olup olmadığını biliyor olmalısınız.Piyasaya girişin ve yatırım aracında pozisyon almanın zamanlamasını ayarlamak.
Yüzmeyi biliyor olmalısınız.Piyasa kurallarını ve yatırım araçlarının nasıl alınıp satıldığını bilmek.
Uygun kıyafete sahip olmalısınız.Piyasanın jargonunu, teamüllerini, mevzuatını, hassasiyetlerini bilmek.
Boğulma tehlikesi durumunda kurtaracak kimsenin olup olmadığınıkontrol etmiş olmalısınız.Aldatılma veya mağdur edilme durumunda nereye, nasıl ve hangi süre içerisinde başvurulacağını bilmek.


Türkiye’de 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bireysel yatırımcılar en çok hisse senedine küsmüş durumdadırlar. Bu araştırma, şu andaki hisse senedi yatırımcısı sayısı, aktif işlem yapanlar ve bir hesap açtığı halde hesabında yok denecek kadar hisse senedi bulunanlar sayısına bakıldığında da aynı sonuçları vermektedir. Evet ama bunun temel gerekçeleri nelerdir? Yine aynı araştırma şöyle söylüyor: Hisse senedi piyasasına küsenler, temelde üniversite son sınıfta veya iş hayatının ilk yıllarında yatırım yapan kişilerdir. Öte yandan, Türkiye’de yerli bireysel yatırımcıların ortalama yatırım vadesi bir ayın altındadır. Oysa hisse senedi orta ve uzun vadeli bir yatırım aracıdır. Yani hisse senedi aldığınızda onu 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl gibi unutmalı, hatta gelecek nesillere miras bırakmak üzere almalısınız. Bu veriler ve araştırma sonuçlarını mesleki tecrübelerimizle birleştirdiğimizde, piyasaya küsen bireysel yatırımcıların bir heyecana kapılıp, bir arkadışına inanıp, bir TV veya gazete haberine bakıp yeterli tecrübe sahibi olmadan ve araştırma yapmadan aslında özü itibarıyla riskli bir yatırım aracıolan hisse senedine yatırım yaptıklarını görüyoruz. İşte bu gerçekler, aynı zamanda bireysel yatırımcıların neden hisse senedi piyasasına küstüğünü açıklıyor.

Borsalarda işlem gören hisse senetleri yatırımcıları dışında, hisseyi çıkarıp satanın kim olduğu bilinmediği halde, borsa dışında hisse senedi yatırımı yapanlar ya da “tabela şirketleri”ne parasını bağlayarak yatırım yaptığınızannedenler de geçmişte Türkiye’de en çok mağdur olan bireysel yatırımcı kesimidir.
Son dönemde ise, aşırı kazanç hırsıile içeriği belli olmayan ve internet siteleri üzerinden “oynatılan” bazı yatırım aracı görünümlü işlemlere paralarını”kaptıran” kişilerin sayısının arttığını görüyoruz. İşin kötüsü, bu tür işlemlerde ne bir Türk otoritesi ne de bir Türk kanunu uygulanabiliyor. Kaptırılan para bir daha da geri gelmiyor.

Bireysel yatırımcıların, yatırım yapma ve bir ek gelir elde etme temel ihtiyacını ve niyetini kötüye kullanmaya yönelik sahtekarlıklar, dünyada her ülkede görülebilecek ve Türkiye’ye özgü olmayan durumlardır. Paranın ve insanın olduğu her yerde, sahtekarlık riski vardır. Hatta ilginç olan; aldatma yöntemlerinin evrensel olmasıdır: Aynı yöntemleri, farklı ülkelerde farklı aktörler uygular. Aynı okuldan mezun olmuşlar gibi!
Aldatma yöntemleri aynı olunca, sahtekarlıklardan korunma yöntemleri de benzer olur. Bu nedenle, bireysel yatırımcıların en çok düştükleri hataları sıralarken, temel korunma yöntemlerini de ortaya koyabiliriz:

1) Piyasalar veya finansal araçların hepsi şu veya bu ölçüde risk içerir. Bu nedenle, içeriğini bilmediğiniz, mahiyetini anlamadığınız yatırım araçlarına gözü kapalı yatırım yapmaktan kaçınınız. Size yaklaşanlar en çok, aşırıpara kazanma damarınızı kullanmak isterler. Bu nedenle, size yüksek kazanç sözü verirken risk olmadığından bahsederler. Bu dünyada, risksiz bir yatırım yoktur. Risk az ise getiri de muhtemelen azdır. Eğer beklenen getiri yüksek ise, o zaman risk az veya hiç risk yok diyen kişi çok büyük olasılıkla sizi kandırmaya çalışıyordur.

2) İstemediğiniz halde size ulaşan tanımadığınız kişilerin cazip gibi görünen yatırım tekliflerini iki değil on defa kontrolden geçirmek gerekir. Bu durumda, size bu amaçla yaklaşan kişinin çalıştığı kuruluşun telefonunu, adresini, hangi yasal otoritenin (SPK, BDDK, Hazine Müsteşarlığı, Bakanlık v.d.) izni ile çalıştığını sorunuz. İkinci aşamada, hem aldığınız kişi ve finansal kuruluş bilgilerini hem de yatırım imkanı olarak bahsedilenleri kontrol ediniz. Kontrol için; SPK (http://www.spk.gov.tr/) ve BDDK’nın (http://www.bddk.org.tr/) internet sitelerini kullanabilirsiniz. İnternet siteleri yeterli olmazsa, bu defa telefon veya yazılı dilekçe ile bu kurumlardan bilgi alabilirsiniz. Size yaklaşan kişinin çalıştığı kurumun internet sitesini kontrol etmekle birlikte sadece bu sitedeki bilgilerle yetinmeyiniz. Bir başka yöntem, size yaklaşan kişiyi internette arama motorları(örneğin Google) ile araştırabilir, haklarında ne tür bilgiler yer aldığını öğrenmeye çalışabilirsiniz. Size yaklaşan kişi hakkında yeterli bilgiye ulaşamıyor ve bu kişi ve ilgili olduğunu ifade ettiği finansal kuruluş SPK, BDDK gibi internet sitelerinde yasal faaliyet gösteren kuruluşlar listesinde yer almıyorsa, bu durum paranızı bu kişiye emanet etmemeniz için güçlü bir işarettir.

3) “Garantili kazanç” genellikle aldatmaya yöneliktir. Eğer bir yatırım işleminde garantili kazanç varsa, bunu hiç kimse üçüncü bir kişiye tavsiye etmez. Bırakın bunu üçüncü kişiye tavsiye etmeyi, duyulmaması için çaba bile sarfedebilir. Şöyle bir daha düşünün; “garantili kazanç”, hem de “yüksek kazanç” hem de “tanımadığınız biri tavsiye ediyor”. Böyle bir imkan, normal şartlar altında yatırım dünyasında asla olmaz!

4) Çok kısa sürede yüksek kazanç, piyasanın doğasına aykırıdır. Kısa sürede yüksek kazanç, finans dünyası mantığı ile kısa sürede yüksek zarar veya dolandırılmak anlamına da gelebilir. Böyle bir imkan gerçekten varsa, bunu kimse tanımadığı bir kişiye tavsiye bile etmez.

5) “Aramızda Kalsın”, “Kimseye Söyleme”, “Elimde Bir Tüyo Var”, “Altın Fırsatı Kaçırma” uyarıları ile bir yatırıma yönlendirildiyseniz, o yatırımı unutmak daha iyi olabilir. Size bu uyarılar ile yakşalanların kim olduğuna bakınız. Üçüncü şahıslar bunları size neden söyler? Bazı gizli bilgilere göre yatırım yapmanın suç olduğunu düşününüz.
6) Yatırım yapma konusunda psikolojik baskıya maruz kalıyorsanız, “bir dakika kardeşim!” demekten çekinmeyiniz. Böyle durumlarda, yanlış yapmak üzere olduğunuzu unutmayınız. Yatırım, psikolojik baskı altında yapılmamalı, salim kafa ile mantıklıkararlara dayalı olarak yapılmalıdır. Sizi baskı altına almaya çalışanlar, muhtemelen sizin yanlış yapmanızı bekliyorlardır. “Bu fırsatı kaçırdığınıza çok üzülüyorum.“, “Sizi çok sevdim. Size bu imkanı sunmak istiyorum.“, “Meslektaşlarının çoğu bu ürünü aldı.“, “Falancanın eşi bu yatırımdan çok para kazandı.” gibi psikolojik baskıcümlelerine sakın aldanmayınız. Yatırım yapmak, bağış yapmak ile bağlantılı arkadaşlık, sevgi, acıma, dostluk gibi kavramlardan çok “güvenilirlik”, “doğru seçim”, “zamanında seçim”, “kayıt altında olma”, “yasal zeminde olma”, “hesap verilebilir olma”, “makul getiri” gibi kavramlarla ilgilidir.

7) Her yatırımdan önce bir araştırma yapmak gerekir. Sadece ortama ayak uydurmak için yapılan yatırımın sonucu üzücü olabilir. Bu nedenle, aynen ikinci el araba alırken yaptığınız kadar, bir yatırıma para bağlarken bir miktar araştırma yapmanız beklenir. Eğer kendinize güvenmiyorsanız, bu defa, arkadaş veya dost tavsiyesi yerine, profesyonel yatırım danışmanlığı hizmeti almanız daha uygun olabilir.

8) Günlük alım satımlar, profesyonellerin işidir. Bireysel yatırımcıların, günlük alım satımlardan para kazanması, profesyonel yatırımcıların olduğu bir ortamda tesadüften ibaretttir. Bireysel yatırımcılar, günlük alım satım için harcayacakları zamanı, birkaç hisseyi incelemek üzere harcayıp uygun bir seçimle orta ve uzun vadeli kazanca odaklanmalıdırlar. Unutmayınız: Bireysel yatırımcılar ile profesyonel olarak günlük işlem yapanlar arasında genellikle profesyoneller kazanır. Bu konuda bir başka uygun seçenek, hisse ağırlıklı yatırım fonu paylarına yatırım yapmak olabilir.

9) Hisse senedi yatırımı bireysel yatırımcı açısından orta ve uzun vadeli olduğunda daha az riskli olur. İyi bir araştırma sonunda, güvenilir bir şirketin hisselerini orta ve uzun vadeli bir düşünce ile aldığınızda, günlük fiyat hareketlerinden etkilenmezsiniz.
Eğer yukarıdaki temel uyarıları dikkate alırsanız:
  • Bugün ABC şirketinin hissesini aldım, düştü hemen sattım, ben şimdi ne yapacağım.” demezsiniz.
  • Piyasa düşüyordu, tek yükselen ABC hissesiydi, arkadaşımdan gördüm ben de ABC hissesi aldım ama bir hafta sonra hisse çakıldı, zarar ettim” demezsiniz.
  • Evimi ve arabamı sattım, günlük hisse alım satımıyapıyordum ama herşeyimi kaybettim.” demezsiniz.
  • ABC şirketinin hisselerini aldım ama bir soru sormak içinşirketi aradım, kimseye ulaşamadım.” demezsiniz.
  • Bana üç ayda yüzde elli getiri vereceklerdi, anaparamıbile geri vermediler.” demezsiniz.
  • Tüyo almıştım. Zengin olup kendime büyük bir ev alacaktım. Hepsi yalanmış.” demezsiniz.
  • Aslında ABC şirketi diye bir şirket yokmuş,aldatıldım.” demezsiniz.
  • Bir daha hisse almam.” demezsiniz.
Türkiye’de gerek hisse senedi piyasasında gerekse diğer piyasalarda küçük ya da büyük miktarlarda zarara uğramış ve bir daha yatırım yapmamaya eğilimli çok sayıda yatırımcı vardır. Bu durumdaki yatırımcılar, ekonomi ve finans sektörü için birer kayıptır. Bu durumdaki yatırımcılar, kaybettikleri yatırım tutarlarını geri almada ciddi zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Türk hukuk sistemi, yatırım yapanların bir sahtekarlık veya dolandırıcılığa uğramaları durumunda haklarınıgeri almaları konusunda etkin bir yapıya sahip değildir.

Sahtekarlık veya dolandırıcılık sonucu ortaya çıkan bazı zararların ya tümden ya da belirli miktarın üzerindekilerin geri alınması hiç mümkün olmamaktadır. Ülkemizdeki bu tablo diğer pek çok ülkede de farklı içeriklerde ve boyutlarda görülebilmektedir.

Kayıp, yani yatırımın risklerini yaşamış ve bir daha yatırım yapmayan yatırımcılar, genellikle hisse senedi piyasasından kaynaklanan olumsuz tecrübelere sahiptirler. Bu nedenle, finansal piyasalar içerisinde hisse senedi piyasası, belki de diğer piyasalara göre, bireysel yatırımcılar açısından en çok düşünülmesi ve dikkat edilmesi gereken piyasadır. Bu durum, Türkiye için geçerli olduğu gibi gelişmiş ülkeler dahil dünyada pek çok ülke için de geçerlidir.

Ancak tasarruf sahiplerinin, yatırım hataları nedeniyle kaybettikleri ve kayıp yatırımcıdurumuna düştükleri piyasa sadece hisse senedi piyasası değildir. Türev araçlar piyasası, kaldıraçlı döviz piyasası (foreks) yanında yasal olmayan ponzi finans gibi pek çok işlemde tasarruf sahipleri paralar kaybetmiştir. İnternet ortamı, bu anlamda paraların kaptırıldığı yüzlerce yatırım tuzağı ile doludur.

Durum bu iken, yatırım sahipleri için uygulanacak en iyi strateji, temel yatırım kurallarından taviz vermemek ve günlük hayatın akışında aklımızı çelen olaylara karşısürekli temel yatırım kurallarını hatırlamaktır. Böylece, kendi paramızla huzursuz olmaktan kurtulur, geleceğe güvenle bakarız.


KAYNAKLAR
1) Sancak, Ethem; Bireysel Tasarruf ve Yatırımları Koruma Rehberi, Gazi Kitabevi, Mart 2012.
2) Pardoe, James; How Buffett Does It, McGraw-Hill, 2005.
Bu yazı Ethem SANCAK tarafından yazılmıştır.

Bernanke'den ABD Senatosuna bütçe uyarısı



FED Başkanı Ben Bernanke, konut piyasası için iyimserliğini ifade etti ve yasa yapıcıları ABD bütçesi için uzun vadede sürdürülebilir bir yol bulmaları konusunhda uyardı.

Senato Finans Komitesi'nin 4 üyesi ile dün kapalı kapılar ardından biraraya gelen ve 1 saat süren bir toplantı yapan FED Başkanı Ben Bernanke, Kongre'ye vergi ve bütçe politikaları yoluyla ekonomiye destek verilmesi gerektiği mesajını yineledi.

Bernanke'nin politikaları,  Senato'dan bütçe konusunda destek almasına bağlı.. Senato geçen sene gibi mırın kırın ederse altında sert yükselişler görebileceğiz; al verdim derse zaman kazanma adına piyasalar gene refaha ve bolluğa (!) kavuşacağından altın bu durumda kısa vadeli satış yiyecek lakin uzun vade çıkış trendinden birşey kaybetmemiş olacak..

Unutmayın para basmak kısa ya da orta vadeli çözümdür... Yaralıya ilk mudahale gibi düşünelim dersek yanlış olmaz

Merkel ve Draghi görüşecek



Almanya Başbakanı Angela Merkel, Salı günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile biraraya gelecek.

Alman hükümetinden bir yetkilinin verdiği bilgiye göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Salı günü Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ile biraraya gelecek.

Verilen bilgiye göre toplantı Draghi'nin Almanya Sanayi Federasyonu tarafından düzenlenen bir konferansa katılacağı Berlin'de gerçekleyecek.

20 Eylül 2012

Günaydın Arkadaşlar !

Belki de bu haftanın en yoğun veri trafiği olan ilk ve tek günündeyiz.. İlk olduğu gibi son gün de diyebiliriz... Olağanüstü anlık bir gelişme gelmediği sürece aslında bu hafta bu akşam ki işlemler ve gelişmeler ile bitecek...
Bugün dikkat edilmesi gereken en önemli gelişme akşam saat 19:00 sularında Avrupa Merkez Başkanı Mario'nun konuşacak olmasıdır... Sadece görüş ve açıklamalarını sunacak herhangi bir karar niteliğinde bir konuşma olmadığından bağlayıcılığı da olmayacak.. Sadece piyasalar acaba şok bir gelişme ya da söz duyabilir miyiz.. konuşmasından nasıl bir spekulasyon üretebiliriz vb derdinde olacak..

Gün içi gelişmelere istinaden eğer ki 1756 kırılırsa ( diğer ayağı 1749) 1731 yapması içten bile olmayacak...  Lütfen petrol ve platin ayağı kırılan değerli emtia grubunda gümüş ve altın düşmemek için tüm gücüyle direnmekte.. Düşmemekte direnen bu altın aslında spekulatif oyunun içine girdiğini de gösteriyor.  
Altının ufak ufak düşüşleri orta dereceli çıkış ihtimali adına toplama yapılabilirse de gram-altının son bir hafta 101-102 lerde seyretmesi altına özellikle TL tarafında girişlerde tedirginlik olduğunu ortaya koymakta. Nakitçileirn işbu sebeple hafta başından beri belirttiğimiz yatay seyirden dolayı beklemede kalmaya devam edeceklerine benziyor.

Japon vb parasal genişlemenin felan altına etkisi olmayacağını bilmenizi isterim..Japon Savaşı ya da Japon krizi gibi durumlar etkili olur ons altına bunu da bir yere not etmenizi tavsiye ederim..

Ayrıca her veri ve her gelişmenin altın rakamlarını oynatarak beklentisi de çok büyük bir yanlıştır.. İnsanlar ekonomi yapıcıları karar verirken ya da karar koyarken... aaa şunu yaparsak altın çıkarmış düşermişin tek başına derdinde değilllerdir.. Binlerce  farklı yatırım aracı var herkesi memnun etmeleri söz konusu zaten olamaz..

Altın onsu hareket ettirenler
ABD (%30)
AB (%15)
Asya (Çin, Japon,Hint vb) (15)
Spekulatorler - basın - banka  (%30)
diğer.. (%10 )

aslında ABD ve Spekulatörlerden oluşan %60 lık kısmın bence %50 si spekulatorlerden ollusuyor ve merkezi Amerika...

piyasa yatay olunca günlük rakam ve değerlendirmeler önceki günlerde verildiği için günlük değerlendirmelerin dışına çıkılabiliyor...

Keşke altın her gün inişli çıkışlı 50-100 usdlik oynama yapabilse de işlem yapsanız..
Son bir haftadır 101-102 TL de seyreden altın durdukça durduğu yerinde alım ve satım pozisyonları düşecektir..

19 Eylül 2012 Çarşamba

Kredi kullanacaklara müjde !



Merkez Bankası'nın borç verme faiz oranında indirime gitmesi, kredi faizlerini aşağı çekecek.

Merkez Bankası'nın şubat ayındaki toplantısının ardından sonra ilk kez borç verme faiz oranında indirime gitmesi, kredi kullanmak isteyen tüketicileri de sevindirecek. Merkez Bankası'nın piyasa faizlerine de yansıması beklenen gecelik borç verme faizinin üst sınırında yaptığı 1.5 puanlık indirim, tüketici kredisi faizlerini de aşağı çekecek. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği sinyalini alan piyasada bankaların da maliyetlerinin düşeceği ve bunun da tüketici kredilerine yansıması bekleniyor.

1.5 puanlık bu son indirimin tüketici kredisi faizlerine 0.125 puanlık bir indirim olarak yansıyacağı ifade edilirken, bankaların aylık ortalama yüzde 1.10 seviyesinde seyreden konut kredisinde faiz oranlarının da Merkez Bankası'nın son kararıyla yüzde 1'in altına ineceği ifade ediliyor. Bu durumda 200 bin TL'lik bir konut kredisinin tüketiciye olan maliyeti yaklaşık 20 bin TL azalacak.

TAKSİT 154 TL DüŞECEK 

Mevcut yüzde 1.1'lik faizden 10 yıl vadeli 200 bin TL kredi kullanan bir kişi, aylık 3.009 TL taksitle toplam 361 bin TL öderken, konut kredisi faizi yüzde 0.99'a inerse, aylık taksidi 2.855 TL'ye toplam ödenecek tutar ise 342 bin TL'ye düşecek. Bu örnekte yüzde 1.1'lik faiz oranı üzerinden toplam 161 bin TL'lik faiz ödemesi yapılırken, yüzde 1'in altına inerse bu rakam 142 bin TL'ye geriliyor. Faizdeki 0.12 puanlık düşüş, sadece faize ödenecek tutarı 19 bin TL aşağı çekiyor.

19 eylül 2012 Altın yorumu

Günaydın ve bol, hayırlı kazançlar  Arkadaşlar !

Dün ki TCMB kararı ile beklentilere paralel gelen kararlar ile öncesinden fiyatlanan dolarn geri çekildiğini bir bakıma kar satışı yaptığına  şahit olduk... Buradan çıkarım yapmamız gereken sonuç: KARI ALINCA KAÇmış.. ki 17920 seviyelerinde alınan doların 1,8050 seviyelerinden sonra satış yemesi bize TCMB kararı 1,79 da 1,8050 ye kadar oaln kısmı fiyatlanmıştı zaten buna paralel karar gerince kar satışına gidildi gibi düşünülmeli..

Altın tarafı sert bir harekete hazırlanıyor düşüncesindeyiz.. Kendisine belirlediği 1749-1782 olan geçmiş senenin trendinden çıkmak istemiyor. Bu trendin aşağı destek kanalı 1731 yukarı ise 1797 olarak göze çarpıyor.. Ara desteklerin ve dirençlerin ara ara yoklanması ana destek ve dirençlerin kırılldığında sert bir hareket geleceğine işaret gibi görülüyor.. Aslında bunun için gerçek ya da uydurma ya da spekulatif bir gelişme bekleniyor.. Yukarı yönlü ons da olası yükselişler olsa da sınırlı olacağı asıl sertliğin aşağı tarafa olacak beklentisinden dolayı altın alımlarında daha dikkatli davranılması gerektiği ya da anında gir çık yapılabilecek işlemlere girilmesini tavsiye edenlerdenim..
Gerekli donanımı az olan  ve banka ile işlem yapıldığında fiyatlarda ki hareketler her ne kadar Sizleri heyecanlandıracak olsa da tabiri cabizse cebinizde paraya sahip çıkın..
Özellikle gelişmiş ülke paralarıınn bizim gibi emtia ile ellerinden gene alınabileceği bir dönemi yaşıyor olabiliriz...
Hiçbirinize 110 TL olmaz korkusu aşılama hevesinde ve amacında değilim.. Gün gelecek 110 değil 150 bile olacak lakin şu dönem de ABD seçimlerine yaklaştığımız dönemlerde olası seçim yatırımları vaadleri ile dalgalanacak altın var önümüzde ki günlerde.. Çıkış tarafına kafa yormuyorum şimdilik sebebi ise yatırımda ilk kıstasın para kaybetmemek olduğunu benimsediğim için.. Ya da yatırımınızın en fazla enflasyon tutarına kadar olan kısmını kaybetme şansımız var o da aylık %6-8 .. Yani gördüğünüz gibi ben de korkak değilim.. Ben de yatırımın risk olduğuna inanıyorum lakin belli dereceler ve kriterlerim var..

Sadece hayallere kapılır tek taraflı 110 beklentisi ile alırsanız olası bir  ters harekette 6 agustostan 2011 bu tarafa eylül 2011 den bu tarafa 105-110 TL arası alanlar bile daha kar elde edemediler..
Demek ki  bu taraftan bakılınca altın her zaman uzun dönem aracı değilmiş.. Lakin korku içinde bir yıl da nakit de kal bekle de demiyoruz .. O da yanlış...

alımlar için kesinlikle bir düzeltme beklenilmesi tarafındayım.. 20-30 uslik düşüş ya da çıkışlar inanın TL gram bazından bankaların sundukları yöntemler ile çok çok cuz i karlar elde edilebilmektedir. Lakin  düşüşlerde zaten 800kuruş 1 tl aşağıdan başladığınız oyuna bir d edüşüş durumun da anlık olarak 2-3 TL ye kadar zarar yazabilmektedir..

Sadece bir metaya yönlenilmemeli.. Altın ille de altın isterim diyenlere gene doları takip edip altın ons düşüşlerde dolardan altına  geçmelerini tavsiye ediyoruz.. Ucuz olan alınmalı...
Sizlere soruyorum?
1,82 den 1,79 a inen dolar mı?
92 lerden 102 lere gelen altın mı ?
daha ucuz?

bol ve hayırlı kazançlar,

18 Eylül 2012 Salı

Bingöllülere acil çağrı! KAN ARANIYOR !


Bingöllülere acil çağrı!

Kan anonsu yapıldı

Bingöl - Muş karayolunda teröristlerin askeri konvoya düzenlediği roketatarlı saldırıda yaralanan 63 asker için Bingöl Belediyesi'nin hoparlörlerinden kan ihtiyacı anonsu yapıldı. Kızılay’ın Diyarbakır’da bulunan kan nakil aracı da Bingöl’e sevk edildi.

Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, terör saldırısının ardından alarm durumuna geçildiği belirtildi.
Askeri konvoya yapılan saldırının ardından yaralanan askerlerin tedavisinde kullanılacak kanın, Türk Kızılayı tarafından karşılandığı açıklandı...



7 şehit, 63 yaralı


Askerleri taşıyan araca saldırı!

7 şehit, 63 yaralı

Bingöl'de bugün öğle saatlerinde PKK'lı teröristler tarafından askeri konvoyun geçişi sırasında saldırı yapıldı. Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, saldırı sonucu ilk gelen bilgilere göre 7 askerin şehit olduğunu, en az 63 askerin ise yaralandığını açıkladı. Şehit sayısının artmasından endişe ediliyor. Yaralı askerler için Bingöl'de kan anonsu yapılıyor.


Allah Belanızı versin !

İMF 5 milyar dolar hibe ettik deyip; silahsız konvoy; zırhsız araç verenlerin
Angelina Jolie kırmızı halı seren Zavallı  Eziklerin,
Boş ve afaki nutuk çekenlerin,
Sorumlusu ben miyim diyenlerin.... 



AÇIK PİYASA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU


Sayı: 2012-68
18 Eylül 2012
AÇIK PİYASA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN
BASIN DUYURUSU
Yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’nun 18 Eylül 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 18 Ekim 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0,5 milyar TL ile 7,5 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.
Ayrıca, 19 Eylül –18 Ekim 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 3 milyar TL olarak belirlenmiştir.
Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur

REZERV OPSİYONU KATSAYILARININ ARTIRILMASINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU

Sayı: 2012 – 67
18 Eylül 2012

REZERV OPSİYONU KATSAYILARININ ARTIRILMASINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 60’a çıkartılmış ve ilk yüzde 40’lık dilime denk gelen tutara ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı (ROK) “1,1”e yükseltilmişti. Bankalar söz konusu imkanı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 92,3 (55,4/60) düzeyindedir.
Küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarıdesteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin ROK’lar“0,2” puan artırılmıştır.
Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 23 milyar ABD doları tutulmakta olup, yapılan bu değişiklikler sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 3,6 milyar ABD dolarıartış olması beklenmektedir.
Uygulama 28 Eylül 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 12 Ekim 2012 tarihinde başlayacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

PARA POLİTİKASI KURULU KARARI 18 Eylül 2012


Sayı: 2012 – 66                                                                                                         18 Eylül 2012

PARA POLİTİKASI KURULU KARARI

Toplantı Tarihi: 18 Eylül 2012


Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75 düzeyinde sabit tutulmuştur.

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tutulmuş; borç verme faiz oranı yüzde 11,5’ten yüzde 10’a, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11’den yüzde 9,5’e düşürülmüştür.

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 14,5’ten yüzde 13’e düşürülmüştür.

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yurt içi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.
Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.

Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları bir miktar daha artırılırken faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edilmiştir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

18 Eylül 2012 : Altın Yorumu

Günaydın değerli arkadaşlar  ve bol kazançlar !

Q3 , Q3 denildi ekmek kaymak yedirmeden kar realizelerinde nerden çıktı altının der gibisiniz.. Size aklınızda olması gereken bir paylaşımda daha bulunmak isterim...  ALTIN ÇIKARKEN BAHANE İSTER ( Q3 beklentisi gibi) AMA DÜŞERKEN BAHANEYE GEREK YOKTUR..
Satın alınan HAYAL, gerçekleşince yani adı KAR olunca satılmak zorundadır... Bu zorunluluğun adına bizler profesyonel yatırımcı diye tanımlıyoruz..

Bugün günün iki önemli verisi var diyebiliriz.. biri Avrupa (Alman) tarafından ZEW Endexi saat 12:00 de diğer de TCMB faiz kararı... ZEW verisinde piyasaları rahatlatacak iyi bir rakam beklenilmediğinden parite ve altın ons düşüşleri görülmesi gayet normal karşılanmalı..

Merkez bankası, kankisi FED in yaptığı parasal genişlemeden çok memnun kaldığını düşünüyoruz.. Ve sizinle her zaman paylaştığımız nasıl başkanlarımız Obama'nın bacak bacağa atması ardından resmen taklit etmemiz gibi bizim merkez de ağası FED hareket etmeden hareket etmeyecektir..  FED geçen hafta düğmeye bastığına göre  bizim bankamızda basacak artık demektir.. bunu o kadar rahat söyleyebiliyorum ki hatta eminim.. Sadece emin olmadığımız ne zaman yapacağı ve oranı ne olacak...
Zaman konusuna gelince Eylül--ekim-kasım aylarını seçeceğini daha önceleri paylaşmış idik.. Bugün toplantıda faiz indirimi ya da faiz koridoru indirimi vb gibi faiz indirimi veya muadil bir karar çıkacağı yönünde %70 lik bir oran görüyoruz..
Dün ki yazımız da  (http://ekonturk.blogspot.com/2012/09/17-eylul-ve-yarn-ki-tcmb-karar-hakknda.html) belitmiş olduğumuz seçeneklerden 2. ve 3. seçeneklerden birine gideceği beklentisi içindeyiz..
Birinde direkt faiz indirimine gidiliyor; diğerinde ise faiz üst koridoru vb yollar ile dolayllı yoldan indirime gidiliyor..
Gene iyi işsizlik verilerine istinaden büyümede ki düşüşü en azından durdurabilmek ve cari açıkta yaşanan düzelmenin devamlılığını sağlayabilmek adına faiz indirimi ve muadili karar vermesi de mantılı görülmekte..

Acaba üst koridor da ki %11,50 oran mı aşağı çekilecek yok sa %5,75 olan faiz direkt mi aşağı çekilecek.. %5,75 in aşağı çekilmesi en çok oynaklık ve kurlarda hareket yapacak olan gelişme olduğu aklınızda olsun..

Geçen hafta sonu 1,7920 ortalamarında al verdiğimiz doların ilk yukarı basamak olarak 1,8080-60 rakamına odaklanacağız... Burada durup duramayacağına göre Sat ya da bekle pozisyonuna gireceğiz.. Bu bekle pozisyonları ile basamak yükseltmeleri ya da orada satış ile kaçmaları umarım artık benimsemişizdir..ve öğreniyoruzdurda..

Altını şu an 1752 desteğinin ayakta tuttuğunu bilelim... aşağı kırması durumunda 1731 desteği gündemde olacaktır.. 1762 aşağısında olduğu bu müddetçe bu senaryo için strateji oluşturulmasından fayda var..
Alım yapabilmek adına düşüşlerde ki 1744 pivot noktası karar vermemiz de etkili olacaktır.

Sizlerden rica alım yapanların ya da yapacakların güçlü bir satış dalgasının gelebileceği ihtimaline karşılık karı görünce hemen terketmeleri şeklinde olacaktır.

Şimdilik yaşanan satış yani 1775 den 1751 e kadar olan sadece kar satışı denilebilecek küçük 1. kar satış dalgalarından idi.. Altın düşüş için bahane beklemez.. Sadece sert satış yapabilmesi için haber duymak ister..
Altın rekor seviyelerine gidebilmesi için bir satış yemesi gerekliliğini de unutmamak gerekir..

bol kazançlar..

Not: 3-5 usd fark ile destek direnç verme saçmalığında bulunmadığımı hatırlatmak isterim..
Banka ile işlem yapanlar için verilecek destek direnç rakamlarının aralıklar 3-5 usd olması  çok büyük hata ve kayıp verebilir..

Not: dolar-tl de gün içi oluşabilecek yukarı hareketlenme ons da düşüş olmasını bile gölgede bırakır.. Yani dolar-tl de görüelbilecek yükselme altın gramına olumlu etkisi olur.. Ya düşmez ya da çıkar şeklinde yorumlanabilir.. Ons da sert düşüş görüldüğü takdirde ancak bu teori çöker.

saygı ile,

@ekonturk



17 Eylül 2012 Pazartesi

17 eylül ve yarın ki TCMB kararı hakkında

Günaydın Arkadaşlar !

Geçen hafta ki yoğu gündem ardından sakin bir pazartesi gününe başlıyoruz... Altın biraz yorgun görülüyor.. Biraz üzerinde ki yükü atması gerekiyor.. Bir nevi satış..
Satın sert - orta ve düşük olması özellikle orta ve sert büyüklükte olması haberlere bağlı..
Küçük düzeltmelerini 1749 seviyelerine kadar yapacağı belli.. eğer kısa vadeciler olumsauz bir haber ya da gelişme sezimlemedikleri takdirde buralardan toplamaya ( sattıklarını) başlayabilirler..
Altın ons da yaşanacak düşüşleri artık takip edeceğiz.. orta ve uzun soluklu arkadaşlar ya da şöyle diyeyim 1565-1610 aralığında alıp satışı veren arkadaşlar çok karı cebe koymaları nedeniyle kısa vade düşüşlerde alım için daha rahat olacaklardır.. Lakin uzun solukcuyuz biz sloganı ile yola çıkmışlar ise ekim ayında olursa öncesinde güzel bir düzeltme gelene kadar bekleyip alım yapabilirler..

TL nakitçilerin alım konusunda beklemekten başka seçenekleri şu aşama da görülmüyor... Doları alımı için geçen hafta gördüğü  1,7890-1,7920 aşağılarında gene toplamaya gidebilirler..

Yarın TCMB faiz bildirgesi var.. Burada faiz ya sabit bırakılıp dolaylı yollardan ( faiz koridoru i krediler vb) faizler düşürülecek ya da direkt faizler düşürülecek...
TCMB nin masasında ki seçenekleri ve konumuz gereği dolara etkilerini bilgilerinize sunalım;

1. Faizlerin sabit kalması durumunda ( faiz koridorunda da indirim yok) : Böyle bir karar dolar da sert denilecek bir düşüşe sebep olabilir.. Çünkü dünya'da abd doları değer kaybederken ve piyasaların beklentisi TCMB de faiz indirim iken  bu karara piyasalar  ters sert reaksiyon gösterebilirler.. bu karar durumunda çok kısa bir süre de ABD dolar endexi de düşmeye devam ettiği takdirde 1,71 e kadar ; dolar endexinde düşüş tepkili olursa 1,75 e kadar ilk başta bir düşüş yaşayabiliriz..

2. Faizlerin sabit kalması durumunda ( faiz koridorunda indirim var) : Böyle bir karar  dolar-tl nin daha akılllı ve daha emin adımlar ile  yolunu bulabileceği karardır.. Piyasa oyuncuları bu karar karşısında TCMB aklından cari ve enflasyon koruması ile ilgili düşünceler var dedirtecek  ve daha ihtiyatlı  davranılmasını sağlayacaktır.. ABD dolar endexi dünya da düşerken bu karar dolar-tl kurunun düşüşüne dur dedirtip o meshur 1,79-1,83 trendinin tekrar çalışmasını sağlayacaktır.. Bu kararla dolar-tl tekrar 1,8180 denemesine doğru gidip üstünde kalıp kalmayacağını test edecektir.

3. Faizleri direkt düşürecek : Bu karar piyasaları beklentisi dahilinde olsa da 2. maddeye nazaran daha az beklentiler dahilinde.. İkinci seçenek merkez bankası ve genel konjoktöre daha uygun iken bu karar daha çok bazı hükümet fedailerine bazı tüccarlara ve kolay para kazanma niyetindekiler tarafından istenmektedir.. Faizlein düşürülmesi ile dolar endexinde olan dünyada ki gerileme bizim piyasalarca hiç dikkate alınmaz artık.. Endex düşmeye devam etse bile dolar-tl kuru fazla düşüş göstermez.. Bu karara eğer FED'in Q3 kararının doları eriteceğine inanıyorsa TCMB yapacaktır, aksi durumda direkt indirime gitmeyecektir.. Direkt indirime giderse 1,8180 tereddütsüz kırılacak olup 1,8320 üstünde kalıp kalmayacağı denenecektir. Amaç 1,84-85 olacaktır çünkü.. Bu kararı daha çok fazla mal satmadan kur yükselikliğinden dolayı cari de düzeltme bekleyen Babacan ve Çağlayan tayfası beklemektedir.. Son aylarda bankaya bu yönde hep baskı yapılmakta. En çok da hazır para kazanacakların basın ve hükümet kanalı ile baskılarını göreceğiz..

kısa vadeciler için
altın ons: 1762 usd desteğinde ve 1777 direncindedir.. 1777 ve üstünde duramadığında çıkıştan; 1762 aşağısına sarkmadığında düşüşten bahsetmiş olamayız..

bol kazançlar,