24 Mart 2012 Cumartesi

Bu gece saatinizi bir saat ileri alın


Bu gece saatinizi bir saat ileri alın


Yaz saati uygulaması bu gece saat 03.00'te başlıyor. Türkiye'de saatler son kez bir saat ileri alınarak ayarlanacak. Bu uygulama sonbaharda saatlerin yeniden geri alınmasıyla tamamen bitecek
Gün ışığından daha fazla yararlanılması ve enerji tasarrufu için yapılan yaz saati uygulaması bu gece son kez olarak yapılacak. Bu gece saat 03.00'te saatler bir saat ileri alınacak. Yetkililer 25 Mart pazar günü yani yarın saat değişimi nedeniyle olası karışıklıkların önlenmesi için vatandaşları bu gece yatmadan önce saatlerini ayarlamaları konusunda uyarıyor.

28 EKİM'DE SONA ERECEK
Yaz saati uygulaması 28 Ekim 2012'de saatlerin bir saat geri alınmasıyla sona erecek. Bu son değişiklik sonrası Türkiye'de artık tek saat uygulamasına geçilmiş olacak. Türkiye'de yaz saati uygulaması AB ülkeleriyle eşzamanlı olarak yapılıyor. Avrupa'da uygulamayı ilk yapan ülke Birinci Dünya Savaşı sırasında kömür kullanımından tasarruf etmeyi amaçlayan Almanya olmuştu. Ancak zamanla uygulamanın kişilerin psikolojilerini ve biyoritimlerini olumsuz etkilediği yönündeki eleştiriler, uygulamanın kaldırılması önerilerini getirdi.

İLK ÖNEREN BÖCEK BİLİMCİYDİ
Yaz saati uygulaması dünyada ise ilk kez 1895'ta Yeni Zelandalı böcek bilimci George Vernon Hudson tarafından gün ışığında böcek toplamaya yeterli zaman bulamadığını gerekçe göstererek önerildi.

KART AİDATI ÖDEMEMENİN YOLU



KART AİDATI ÖDEMEMENİN YOLU ..

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, ''Sözleşme geldiğinde bunu şart koyun, olmazsa başka bankaya gidersiniz'' dedi.
Bankalar ile kredi kartı kullananlar arasında aidat tartışması sürerken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin’den ilginç bir ‘tavsiye’ geldi. Bilgin, “Kredi kartı sözleşmesine el yazınızla ‘aidatı ödemeyeceğim’ yazın ve ödemeyin” dedi.Finans Derneği’nin Ankara’daki yemeğinde konuşan Bilgin, şunları söyledi:
“Cuma günü benzin almak için girdiğim istasyonda pompacı, kredi kartı aidatını ödemediğini söyledi.
‘Nasıl ödemiyorsun’ diye sorduğumda, ‘Sözleşme geldiğinde arkasına aidatı ödemeyeceğim diye not düşüp öyle imzaladım’ dedi. Bu kadar basit. Bankacı kredi kartı için geldiğinde bu notu ekleme şartı koyun. İzin vermiyorsa başka bankaya gidersiniz.”
Yargıtay kredi kartlarından alınan ücretin yasal olmadığı yönünde bir karar almıştı. Bankalar Birliği ise tüketicinin altında imzası bulunan sözleşmelere istinaden ücretlerin tahsil edildiğine dikkat çekerek, ‘yasal bir işlem yapıyoruz’ demişti. Bu açıklamayı tüketici derneklerinin ‘tepki olarak kart kullanmayın’ çağrısı izlemişti. Bilgin, “Gelişmeleri biz de yakından izliyoruz” diye konuştu. Cnbc-e’nin haberine göre Bilgin, bugünlerde en acil konulardan birinin de uzun, en az 2 - 3 yıl vadeli finansman ve kaynak bulma sorunu olduğunu söyledi.
Bilgin, “Bu konuda vergisel veya bize özel diğer avantajlar olabilir. Acil bir şeyler yapmak lazım” diye ekledi. Sektör rakamlarına da değinen Bilgin, bankacılık sektörünün 2012 Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 18’lik kar artışı ile ilgili, “Bankalarımızın faiz marjlarında bir iyileşme oldu. Temel sebebi budur” diye konuştu.

23 Mart 2012 Cuma

Merhabalar !
Öncelikle paniğe gerek yok her zaman serinkanlı olmak yapılacak en doğru hareket olup hata yapmamızı da önler.
Doların önümüzdeki orta vade için düşüşlerinden bahsettiğimi akıldan çıkarmayın lütfen.
ayrıca doların inişli çıkışlı dalgalanmalarından da artık yararlanalım.. en aşağı veya en dibi beklemeyelim.KARI GÖRÜNCE KAÇ taktiğini izlemek de fayda..
zarar anında satış yapmamak kaydıyla..
dolar- TL cephesini geçtikten sonra ki şu an bu cephe de zarar yazıyor harekete gerek yok..
ons tarafından ise gene 1660ladayız ki kafa kafayayız sayılır.. LAkin ons 1662 yi kıramazsa aşağı gene sarkacak o zaman alış yapmak daha mantıklı. Keşke dün bir parça alımları öngörürken Size de nasip olsa idi ..
Siz 1662 ons seviyesini takip edeceksiniz.. Geçemezse 1622 denemesine tekrar gidecektir.. GEçtiği takdirde dün belirttim 1680 aniden gelir..
dün alım yapanlar için (1622-1632) 1662-1682 aralığı ilk parça satış yeri olabilir..
bu aralıkta tutunamazsa ons kendini gene aşağıya sarkacaktır.

Lütfen unutmayın 1650-40, 1630 ... gibi aşağı her gittiğinde elde ki dolarlar ile daha çok gram alacaksınız... 
1660 dan yukarı 70-80 .. diye gittikçe her alışınız da daha az gram alacağınızdan zarar yazacaktır.. 
İşbu sebeple siizn izleyeceğiniz yol
1. dolar /tl 1,84 üsüt olması o zaten bildiğimiz şey :)
2. dolar aldığınızda ons 1660 usd ve dolar 1,84 TL ise altın gramı : 98,20 TL dir.. banka alış satış sırasıyla yaklaşık 97,70 - 98,80olması gerekir.. b,iz tüm riskleri sıfırlayıp alış 97 satış 99 TL gibi farzedeceğiz..
eğer diyelim o zman 10.000 usd aldı iseniz 1,84 tl den 18,400 tl ödediniz demektir..
18.400 tl ye / 99 = 185,8 gram altın alırdınız... ( paramızın bankada erimesini önleme adını bunu 18,400 / 97 oalrak hesaplarız ve 189,6 gram ederdi) 
şu an bozmaya kalsanız rakamları düz yazıyorum 10,000 usd * 1,79 = 17.900 TL eder.. altın almaya kalksanız 96 tl den maximum satarlar 17900/96 = 187 gram altın eder....
3. dolara dönmeden çaprazdan altına geçmeniz daha mantıklı olup şu an yaklaşık altının gramı 53,40 dan verir bankalar satar size yani o zaman 10.000 usd varsa / 53,40 = 187 ,20 gram eder... 
ons biraz aşağı insin yukarıda ki hesaplamalarım ışığında doalrdan altına parça parça geçilmeis daha mantıklı 
Dünya'da dolar endexinin Asya piyasalarında bize göre gece saatlerinde verdiği kaybı gündüz ve abd seansında geri alıp toparlanacağını yani dolar endexinin yükseleceğinden haberdar olan TCMB bugün tekrar müdahale ederek TL yi 1 puan geriye çekip çekildikten sonra dolar endexi ile birlikte dünya gelişlen ülke paraları ile birlikte yükselmesini istemiştir.
Eğer müdahale yapılmasa idi dolar-tl kurunu bugün yükselişe yönelecekti.

euro/usd paritesi 1,3275-90 bandını yukarı yönlü kıramadığı sürece altın ons da yükseliş anlamında toparlanma göremeyiz..

aşağı yönlü yani 1,3220 - 10 bandı kırıldığında ons da bir geri çekilme görebileceğiz teknik anlamda..
onsun bile kendi içinde denge aradığı şu günler de biz Türklerin , dolar-tl düşüşlerinde altına tabiri caizse parça parça hücum etmemiz için fırsat olacaktır..
aslında son 6 aydır 95-100 tl arası al sat arasında ki mesafeyi de gösteriyor..
+-2 bazen aşağıdan ve yukarıdan kanallar kırılarak..

ASPARAGAS HABERLER BAŞLADI ! aman dikkat !!!!


Altında alım için doğru zaman mı?

Gündem / Altında alım için doğru zaman mı?

 Uzmanlar, doların güçlenmesine bağlı olarak son 2 ayın en düşük seviyelerini gören altında alım için doğru zaman olmadığı görüşünde birleşiyorlar.
 ABD ekonomisindeki iyileşmeye paralel olarak dolardaki güçlenme ile altın değer kaybediyor. Sene başından bu yana yüzde 5’e yakın prim yapan altın, aylık bazda yüzde 7 oranında değer kaybetti.

Bu yıl en yüksek 1.790,79 doları gören altın fiyatları 16 Ocak seviyelerine geri dönerek 1,631 dolara kadar geriledi.

Uzmanlar, altın fiyatlarının daha da gerileyebileceğine dikkat çekerek, bu seviyede alım önerisinde bulunmuyorlar.

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Thelira’ya yaptığı değerlendirmede, son bir haftada Avrupa ve ABD’de artan iyimserlikle altına satışlar geldiğini belirtti. Dolardaki toparlanmayla birlikte, altında yorgunluk belirtisi görüldüğünü kaydeden Yıldırımtürk, yükselme sırasında önce yükselişin daha tepe noktasında fiyatların oluştuğunu bildirdi. Dışarıda aşağı yönlü dalgalı bir seyir olduğunu bildiren Yıldırımtürk, ABD’de yeni parasal genişlemeden söz edildiği sürece altında seyrin aşağı yönlü olacağını vurguladı. Yıldırımtürk, spekülatif hareketlerle altında zaman zaman yukarı yönlü hareketler görülse de , altın fiyatlarının 1,645 doları geçmesinin zor görüldüğünü dile getirdi.

dolar endexi 79,50 lere kadar gerilerken altın onsu 1652 kırdığı takdirde önümüzde ki haftalara umutla bakabilme şansı doğacak..

Dolar endexi düşerken dolar/tl de düşüş bekleyelim bugün.. TCMB nin dün kü müdahalesinden de zaten bizim başkanla FED sanki iştişare ettiler :)
bu bağlam da altın tl gramlarımızda ki düşüşleri değerlendirelim..
dolar/tl kuru 1,8040 aşağı için 1,8240 - 90 yukarısı için ehemiyet taşıyor...
elinde doları olanlar 1,8040 ZARAR KES
1,8240-90lar KARLI DOLAR SAT   kuru..
1,8040-1,8290 aralığında gezinirken nakitte olanların dolara bulaşmasını büyük bir kumar olabilir..
YÜKSEKLERDEN DÜŞMEYİN CANINIZ ÇOK ACIR..

bir bilgi..
GENEL KAİDEDİR :
DOLAR ENDEXİ DÜŞERKEN ONS YÜKSELİR
DOLAR ENDEXİ ARTARKEN ONSD DÜŞER..
İSTİSNALARI DA OLUR ELBETTE AMA İSTİSNALAR KAİDEYİ BOZMAZ..
NEDEN DOLAR İLE ALTIN ONS ARASINDA BU BAĞLANTI VAR DERSENİZ

ONS NEDİR ... XAU/USD
PAY : ALTIN
PAYDA : DOLAR  ENDEXİ

DOLAR ENDEXİ İLE DOLAR - TL KURU AYNI ŞEY DEĞİLDİR
Günaydın Hayırlı Cumalar Arkadaşlar !
Dolar endexi dün gece sert satışlar ile 80,10 lardan bir ara 79,70 lere kadar düşse de şu an 79,90 larda.. dolar endexinde ki düşüş altını biraz yükselmesine sebep oldu..
Zaten dün kü direnç noktaları verilirken haftalık kapanış için ya 1622 altını ya da1632 üstünü sececekti..
Arkadaşlar altın hala KORKU TÜNELİNDEN ÇIKMIŞ değil.. Lakin korkak seyredip bakacak mıyız ? Hayır..
Bizim korkaklığımız çok almak ya da %100 almak..
1611-1632 dolarcılar için altına geçip kar bırakma tavsiyemizi altın için verirken gümüş için ise 30,90-31,300 verilmişti..
İkiseviyeyi de dün yaşadık...Kimi tercihine göre 1611 bekleyeyim deyip alım yapamadı, kimi alımını yaptı..
alım yaparken iki aralık verilince yapmamız gereken ya da izlememiz gerek yol şudur..
diyelim bir yerden güvendiğiniz bir kalemden ya da tüm kalemelrin ortalamasından ALTIN 1600-1620 arası alınır çıkarımına vardınız diyelim.. yapmanız gereken şu..
1620 ye girince hemen almayacaksınız bakacaksınız 1600 e gidiyor mu ? çünkü 1600 kırılırsa daha da aşağı gideceği uyarısını vermişlerdir zten onlar..
taktık şu :  1620 indi bekle
1610 bekle
1605 bekle
1600 bekle
1600 altı olursa zaten sorun yok düşer gider..
düşmedi çıkıyor 1605 bekle
1610 bekle
1620 tetikte ol
1625 al...  (1615-1625  ideal yer diyelim)
kaba taslak anlatmak istediğim umarım anlaşılmıştır.. En az riskli yol bu..
Bizlere sunulan 160-1620 aralığında 1620 de de 1600 de de seçme hakkı artık bizlere kalıyor.. Dipte yakalamışssak şansımız kısmetimiz diyeceğiz..
Çünkü en dip ve en tepe bizlerin yakalaması şanstan ibarettir.


22 Mart 2012 Perşembe

Dünya da şu an dolar endexi 80,10 seviyelerinde...
eğer 79,90 - 80 aralığına girip 79,90 dan aşağı gitmez ise hızlı bir şekilde endex 80,40 seviyelerine yükselme ihtimali teknik açıdan görülmekte..
doları belirttiğimiz 80,40-50 seviyelerine götürecek haber ya da dolar alımları ile traderler yüklenirse yani destekleyici gelişmeler olduğunda altın ons 1578 i rahatlıkla deneyebilecektir..
bunu gerekli dirençlerin kırıldığında dolar endeksinde sizlerle paylaşacağız..
doların değer kazanması altın da değil de gümüş-platin-petrol tarafında daha çok etkili olduğu bir gerçek..
yani bu düşüş değerli metal için değil sanayi malı olan emtialara eteki ediyor yorumlamasını yapıyoruz..
burdan da şunu çıkarabilirizki  ileri günlerde plaitn,gümüş, bankalarımız da yok ama petrol, bakır gibi emtiaları alın diyor aslında gelişmeler..
altın ise kaplumbağa inişi yapıyor pek keyifsiz aslında inmek istemiyor.. zorla naz ile indiriyorlar.. ya da dolarda ki gelişmeden dolayı inmek zorunda bırakılıyor.

Not: dolar endeksinde ki bu yükseliş kalıcı değildir.. yakında ibre değişecektir.. hatırlatmasını da yapalım
Altının şu düşüş yaşadığı günleri göremeyen gözler şimdi de birer birer mantar misali çoğalıp altın dibi buluyor, düşer de çıkmaz artık gibi altıncıların moralini bozacak yazı ve söylemleri olacaktır..
Onlara kafalarını takmasınlar.. sabır diyecekler bekleyecekler..

El de nakit bekleyenler de o zehirli mantarlardan yeyip de zehirlenmesinler.. Dibi bulana kadar bekleyenler bulduklarıunda bize de haber etsinler..Düşüşler de alım fırsatı olarak değerlendirsinler..
kademeli PARÇA PARÇA alımları yapsınlar.. karı görünce kaçsınlar..

bakınız bu düşüşlere tepki alımları geldiğinde bu sefer yükselişlerden söz edeceğiz.. o zaman da ah keşke alsaymışım felan diyeceğiz...
Bu zehirli mantarlar ise o zaman çıkıp bu sefer de 2000 olacak altın hiç düşer mi nerede gördünüz diyeceklerdir..
ben hiçbir takipçinin ne altınsız ne doalrsız ne tl siz vb kalmasını istiyorum..
hepsinden olsun düşeni al çıkanı sat..
yatırımcılık budur..

gerisi hikaye ve laf ebeliğidir...


gümüş te 30,90 seviyesine dikkat edeceğiz kırıp kırmayacağı husushnda kırar 29 lara kadar bir boşluk görülüyor..
tetikte olup 30,90-31,30 arası seviyeler bir parça alım için uygun seviyeler...

en tepe ve en zirve bilemiyoruz..
bize sunulan düşüş fırsatlarını da değerlendirmek en tabii hakkımız..

düşünce al - bekel- kar da sat..
bu kadar basit :9
bol kazançlar
Platin eğer 1593 usd ons fiyatında dururan olmazsa 1550 lere gider..
1590-1600 arası ilk alımlar için kırıp kırmamasına göre alım yeri..
ama parça..
1593 kırıldı ise dokunmayın bekleiyn
abd açılır açılmaz..
dünya da imalat sanayisinden kötü veriler geldi ise onsu çekerler aşağıya ..

plaitn ile gümüşe bakın size darbeyi olar yiyecek..

artık düşüşler alım fırsatı olarak değerlendireceğimiz bölgeye giriyoruz arkadaşlar yavaş yavaş..

GÜMÜŞTE KAYIP YÜZDE 7'Yİ GEÇTİ

GÜMÜŞTE KAYIP YÜZDE 7'Yİ GEÇTİ
Geçen yılı 27,851 dolar seviyesinden kapatan gümüş ise bu yıl en yüksek 37,512 dolara kadar yükselirken, en düşük 27,665 dolar seviyesini gördü. Gümüş sene başından bugüne yüzde 14,26 değer kazanırken, aylık bazda ise yatırımcısına  yüzde 7,25 kaybettirdi.
         
Gümüş şu dakikalarda 31,831 dolar seviyesinde işlem görüyor 
Gümüş ons da 31,600usd kurunu aşağı yönle kırdığı takdir de 30,90 a kadar ilk etapta yolu var..
dünya devlerinde imalat sanayisinin düştüğü şu dönem de platin ve gümüş gibi sanayi girdisi olarak da kullanılan bu emtialar da çok sert çıkışlar beklemek hayalcilik olur bu haftada..

rakamları düz yazıyorum 37 den 32 ye getirdik gümüşü artık alım için iştahlanalım..
Bir sonraki orta vadede çıkış denemesi 40 ons olacaktır. ( yıl başında 26-28 de alımlar için orta vade 36-40 arası vermiştik)

Platnde güzel değer kayıpları yaşanıyor aslında bir ara altının da üstüne çıkıp değerni almıştı.. Lakin hem imalat hem otomotiv sektöründen gelen olumsuz haberler platini de etkiledi.. bir de grevin yakında bitecek olması platinin düşmesine neden oldu.
Tek bir bankanın platin işlemi yapması ve o bankanın da keyfi hareketler yapması platin alırken biraz dikkatli ve temkinli olmamıza sebep oluyor.


Şu nazlanan altını da artık 1634 altında 1 saat tutabilsek de 10-20 arasında bir satış daha yediğini görsek .. aksi takdirde gene sıçrayacak:)

bu düşüşler de elinde altın olanlar oh öldük bittiklere girmesinler.. ALTIN ALTINDIR.. önümüzde ki dönemler gene altının olacak bunu sağır sultan bile biliyor..

fakat parça parça al sat yapıp hesabından dolar-tl-altın üçlüsünü taşıyanların dolar ve altının iniş çıkışlarında KARI GÖRÜNCE KAÇARAK CEBE  ATANLARIN daha profosyonel olduklarını ve kazandıklarını biliyoruz..

ALTIN VE DOLARIN  DALGALANMALARINDAN hep faydalanın..

günlük al sat ya da günlük  yorumlar ile işlem yapmayın.
günlük yorumlar sadece önünüzü göstermeye ışık tutar..
sizler profosyonelsiniz.. KARI GÖRÜNCE KAÇARAK... PARÇA PARÇA AL SAT YAPARAK.. PARANIZI ÇEŞİTLENDİREREK..(ALTIN-USD-TL GİBİ)

yoksa hikaye dolar 1,85 olmuş ya da altın 1850 olmuş...


En güzel kazançlar sizlerin olsun,
herşeyden önce sağlık olsun,

TCMB nin repo açmayarak dolara bugün kü müdahalesini şu şekilde yorumlayabiliriz..
dolar endexi bugün çıktığı için normal de yani 1,82 lerde iken eğer mudahale etmese idi 1,84-85 aralığına gidecekti,, iş bu sebeple dünyanın tersine dolara müdahale ederek TL yi güçlendirdi.. başka deyişle 1,80-81 lere gelmesine sebep oldu...
doların şu an ki geri toplanması da dolar endexinden ki yükselişten kaynaklandı..Şu an doalr endexi 80,10 lere dayandı..

Çin tarafından ekonomisinden olumlu haber gelene kadar altın adamakıllı çıkış olamayacağı gibi Çin'de ki daralma TL yi de değersizleştiriyor.. Yani arkadaşlar Çin ekonomisi güçlendiğin de bizim para da güçleniyor :)

TCMB belki de bugün ilk hamlesini yaptı.. İstisnai günler başladı artık  diyebiliriz...
doların 1,80 li rakamları terk etmesi için1,8040 ı kırması gerekiyor arkadaşlar..
aksi takdirde yani 1,8040 kırılmazz ise gene alımlar ile toparla kendini
bu arada 09:45 - 10:000 saatleri arası DOLAR ENDEXİ dünya da 79,70 den 79,80 lere yükseldi...
aynı saatler arasında dolar-tl ise 1,8170 den 1,8050 lere geldi..

yani dolar çıkarken dünya da biz de düştü...

altın onsu d adolar dünyada çıktığı için düşmekte..

neden yazdık bunu DOLAR-TL İLE ONS ALTIN arasında değil dolar endexi ile ons arasında ters ilişki var diye..
Bilgi en büyük güç ve sermayedir unutmayın...

1639-1634 arası takip edilsin altın ons da.. 1643 lere dayandı ve zorluyor aşağı indikçe yavaş hacimler oluyor..
kıramazsa arkadaşlar alımlar hızlanıp bu sefer yay gibi fırlar hedef 1680 olur..
lütfen bu hususa dikkat edin..
inanın dünya altından korkuyor..

bu arada ALTIN GRAM DÜŞTÜ.. hayırlı olsun.. kar satışlarınız..
çoğunuz kardasınız...

dolatl yi demeye gerek yok... TCMB müdahale KIRMIZI SINIRINA GİRDİĞİNİ paylaşmıştık...
şimdi efendim TCMB müdahale etti de boyle oldu diye açıklamaları diğer sayfalardan izleyebilirsiniz..

Platin son birkaç gündür belirttiğimiz sebeplerden düşüşleri daha hızlı oluyor takibiniz de kalsın..
TCMB repo ihalesi açmadı..
doalrda ki sert düşüşler günlük görebiliriz..
düşüşlerde alım yaparlar bunu da bilin


REPO YAPILMADI HABERİNİN ARDINDA BABACAN KONUŞMASI BAŞLADI..
YOK YOK AKLIMIZA KÖTÜ HİÇBİRŞEY GETİRMİYORUZ..

bilgi paylaşımı olarak not geçmek istiyorum:
yarın Hindistan Kuyumcuları grevi bitiyor..
Neden grev yapmışlardı: Hindistan devleti altın alımlarda vergiyi %2 den %4 de yani 2 katına çıkardığı için..
Greve hafta başı başladılar.. Hükümet ile kuyumcuların şu ana kadar anlaşmaya vardıları haberini alamadık yani %4 indiremediler şimdilik..
Bir protesto ya da seslerini duyurmak içindi belki diye yorumlanabilir..
Kuyumcuların grevi talebi de olumsuz etkiler ayrıca %4 vergi alınması da altın talebini olumsuz etkiler
Sizlere daha önceki haftalarda Çin'de ki daralmayı haber etmiş ve beklentimizi iletmiştik..
AB cephesinde asıl fırtına ileri ki dönemlerde İngiltere cephesinde olacak. işbu sebeple özellikle uzun soluklu İngiliz sterlini taşıyıcıları biraz dikkatli olmaları gerekiyor. İngiliz ekonomisini takip etmelerinde yarar var orada da iyi gitmeyen işler var.. orta vade de bu da patlak verebilir..

22 mart

Günaydın Değerli Arkadaşlar !
Altın ons da sıkışan 1650 bandı artık kopma noktasına geldi. Bu alanda uzun süre beklemesi sert bir hareketin yapacağına da bir işarettir.
Farkına vardınız ise bu hafta önemli haberlerin olmaması ve sert açıklamaların olmaması altını yatay seyre aldı. Dinlenmeye geçti diyebiliriz.. Biz bu dinleme dönemi uzadığı zaman YAY GİBİ GERİLİYOR diye tanımlıyoruz.
Haber ve veri akışı gelmediğinde grafiklerin bile işe yaramadığını gözlemliyoruz. Haberleri de bilemediklerinden grafikler sert haberler sonrasını da gösteremediklerinden tekrar tekrar tek başına GRAFİKLERİ KENDİNİZE REHBER EDİNMEYİN lütfen.

TCMB toplantısı öncesi ( salı günü) başkanımızdan çok talihsiz açıklamalar işittik. Bizler iyi niyetimizden dolayı talihsiz diyoruz yoksa aklımızın ucundan bile geçmiyor birilerine rant sağlayacakları. Gerçe başkanımız ne yapsın faiz dese DOLARCI EL-AZİZ AMCALARI;  doviz dese FAİZİ GEORGE ABİLERİ kızıyor..
Ne yapsın iki arada kaldı.  Başkanın gerçekten de işi zor..bir de ekonomik otorite ve hükümetten baskı var. Bizlere gazel okumak burdan belki kolay ama işleri çok zor..
Geçen Cuma faiz koridorunu daraltırım ( faiz düşer anlamına gelir) deyip doların 1,82 lere geldiğinde; yok ben oyle demedim enflasyon var ve gerekirse sıkılaştırma ile mudaha ederim ( faizlere dokunmam anlamına gelir)deyin dolar aşağı çekildi biraz..
Ama 1,80 üzerinde kaldı bu da petrol ve cari açıktan kaynaklandı..
Ama bu iki açıklama ya arada bir de Babacan karışıyor konuşmalarla olaya borsa-faiz-doviz koridorunda güzel ekmekler yedirdiler.
Kimseleri kandıramazlar cuma oyle konusup çarşamba olunca tam tersi konuşmak yakışık almaz. Dün birileri senin konuşmanla kar satışı yaptılar aslında ama biz koyun olduğumuz için ve iyi niyetimizle faiz değiştirmeeycekmiş dedik.. Ya da kim bilir BABAnın sözünden çıkmamak için faizleri (ya da buna eş diğer argumanları : munzam indirimi  gibi) düşürme ihtimalini birilerinin kulağını çınlatıp şimdiden fiyatladın mı yoksa..

İç konuları bir tarafa itersek ve yukarıda ki rant kavgalarını ve çıkarlarını iyi niyetmizle yok sayarsak bizim yapmamız gereken doların bu iniş çıkışlarından faydalanalım..
aylık al satlar ile 0,05 - 0,10 TL dolar başı karlar elde edersiniz ki bu da 1000 dolar da 50-100 tl arası eder..
1000usd karşılığı tl  nizi bankaya verdiğiniz de size vereceği aylık net faizi 15-20 tl dir..

Ayrıca, herkes dovizi para kazanacağım araç olarak değil de TL paramın değerini korumak için işlem yapıyorum şeklinde algılasınlar..

21 Mart 2012 Çarşamba

Başımız Sağolsun !

GENE ŞEHİT VAR !
sözler kifayetsiz..
başımız sağolsun..
Her şehitle daha da güçlendiğimizi bilsinler..
Ey Rabbim ! o köpeklerin bu dünya da kahrını ver..

Bizim yiğitlerimiz en büyük ünvana sahip oldular.. Şerefleriyle  şehitlik mertebesiyle yarın görün binlerce neferimiz yanı başlarında olacaklar..
Ya onlarınkiler ! Onlarınkiler leştir.. Oyle bir leş ki ne toprak kabul edecek ne de leş toplayan asalaklar ve kuşlar.. Üzerlerine pisleyecekler..
Şimdi kızarlar da beyefendiler demokrasi var , insan hakları var diye.. İnsan hakları insanlar için değil miydi?
Sahi bugün haberleri seyrederken ekmek boğazımıza takıldı değil mi?
ya düğün salonu kaporası verdiği gün şehit olan polise ne demeli ...
Allah mekanlarını cennet eylesin,
kalanlara sabır versin,
Aklımızı başımıza alıp bir olmanın tam günüdür..

Salı TCMB toplantısı var Dikkat dolarcılar

Salı günü TCMB faiz kararı var arkadaşlar..
munzam oranlarında indirime geçebilir beklentisi var.. doları (dovizi) düşürmeye yönelik hareket olarak bu yorumlanır..
Bu yüzden dikkat edelim..
Satış pozisyonuna yakın derken doların bu kurunda alın demek çok zor.. AYRICA SABAH DA BELİRTTİĞİM GİBİ PAHALI GELİYOR ŞU AN DOLAR.. YÜKSEKTEN ALIP ÇAKILMAK can yakar..

doviz işlemlerinde lütfen Salı gününü unutmayallım..

Para tasarrufu etmek için bazı ipuçları :)


PARA TASARRUFU YAPMA YOLLARI
1- Makarna, bakliyat, deterjan, kişisel bakım ürünlerini toptan alın.
2- Peynir, et, sebze ve meyve gibi çabuk bozulan ürünleri ihtiyacınız kadar alın. Özellikle peynirler çok çabuk bozuluyor.
3- Büyük marketlerin indirim günlerini takip edin.
4- Marketler evlere haftalık olarak ‘indirimli ürün’ broşürleri dağıtıyor.
5- Sebze ve meyve için semt pazarlarını tercih edin. Ürünü kendiniz seçin, eve geldiğinizde yarısı çürük çıkmasın.
6- Pek çok markanın daha ucuza, muadil ürünleri var. Bunlar bildiğiniz markalarla aynı fabrikalarda üretiliyor. Muadil ürünleri tercih edin.
7- Alışverişe gitmeden önce ihtiyaçlarınızı listeleyin. Hiç giymeyeceğiniz kıyafetlere para harcamayın.
8- Moda kurbanı olmayın. Sadece moda diye aldığınız kıyafet, bir sonraki sezon elinizde kalabilir.
9- Marka giyinmek o kadar da pahalı değil. Yıllardır büyük mağazalar ve markalar, seri sonu ve önceki sezon ürünlerini yarı fiyatına outlet mağazalarında satışa sunuyor. Giyim
10- “Biraz büyük oldu ama terziye verir, daraltırım” mantığı ile ucuz ürün almayın. Terzi ücreti ile astarı yüzünden pahalıya gelebilir.
11- Alacağınız kıyafeti mutlaka deneyin. Evde üstünüze olmazsa, boşuna para vermiş olursunuz.
12- İndirim dönemlerini bekleyin.
13- Aldığınız ürünün değiştirme garantisi olsun.
14- Akkor lambayı, ‘kompakt floresan lambayla değiştirirseniz, yüzde 80 tasarruf edersiniz.
15- Odadan ayrılırken lambaları kapatın.
16- Gün ışığından mümkün olduğunca faydalanın.
17- Lambaların tozunu alın. Tozlanan lamba, ışığın yüzde 50’sini yutar.
18- Lamba alırken en yüksek lümen/watt oranını tercih edin. Daha fazla ışığa ihtiyaç duyulan bölümlerde, daha yüksek güçlü ama tek bir lamba kullanın.
19- Duvar, tavan ve mobilyaların açık renk olması enerji tasarrufunuzu artırır. Buzdolabı
20- Buzdolabınızı fırın ve diğer ısı kaynaklarından uzak tutun. Bunu yapmazsanız, buzdolabınız serin kalmak için daha çok çalışır. Dolayısıyla daha çok enerji sarf eder.
21- Buzdolabındaki koruyucuların kalınlığının artması, içindekileri serin tutmak için daha çok çalışmasını gerektirir. Bu nedenle gıdaların fazla olan paketlerini çıkarın.
22- Derin dondurucudan çıkaracağınız malzemeyi bir gün önceden alarak buzdolabınızda çözülmeye bırakın. Bu malzeme, dolaba soğukluk vereceği için, buzdolabınızın daha az enerji harcamasını sağlarsınız. Buzdolabı
23- Buzdolabınızdaki buz kalınlığının 5 mm'yi geçmemesine dikkat edin. Biriken buzlar, buzdolabınızın daha çok çalışmasına sebep olur.
24- Buzdolabının kapağını mümkün olduğu kadar az açın ve kapağı uzun süre açık tutmayın.
25- Buzdolabına sıcak malzeme koymayın. Çünkü sıcak yemek koyduğunuzd,a buzdolabınız, ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışıp, daha fazla enerji tüketecektir.
26- Sıvı yiyeceklerin üzerini kapatın. Kapatılmazsa dolabın içindeki nem oranı artar ve kompresörün daha fazla çalışmasına neden olur.
27- Çok gerekli değilse ön ısıtma yapmayın. Yapacaksanız da 10 dakikayı geçirmeyin.
28- Aynı anda birden fazla yiyecek pişirin. Enerjiden en az yüzde 50 tasarruf sağlarsınız.
29- Fırın kapağını her açtığınızda yüzde 20 oranında ısı kaybı olur. Kapağı açmamaya özen gösterin.
30- Mikro dalga fırınlarda pişirme 2-10 dakika, ısıtma ise 10-30 saniyede gerçekleşir. Bu nedenle geleneksel fırınlara göre yüzde 50 az elektrik harcarlar. Az yemek pişirecekseniz mikrodalga, çok yemek pişirecekseniz fırını kullanın. Çamaşır makinesi 33- Yüksek sıcaklıkta yıkamak yerine ılık veya soğuk suyla yıkama yapın. Durulama içinse soğuk suyu tercih edin.
34- Önden yüklemeli makineler, üstten yüklemeli makinelere göre daha az enerji tüketirler.
35- Çamaşırlar çok kirli olmadıkça ön yıkama yapmayın.
36- Çamaşır makinenizi, tam dolmadan çalıştırmayın.
37- Çamaşırlarınızı yıkarken sıcak su yerine ılık su kullanın. Makine elektrik enerjisinin yüzde 90’ını suyu ısıtmada harcar. Bulaşık makinesi
38- Ön durulama yapmayın. Sıcak su yerine soğuk su kullanın.
39- Bulaşıkların yıkanması için 55 derece su sıcaklığı yeterlidir.
40 - Makinenizi tam doldurmadan çalıştırmayın.
41- Elektrik süpürgesinin torbasını sık sık boşaltın. Böyle yaparak süpürgenin emme gücünü yükseltirsiniz.
42- Eskimiş fırçaları yenileyin.
43- Yılda en az bir kez motor bölümünün açılıp toz ve pamukçukların temizlenmesi gerekir.
44- Saç kurutma makinesi 10 dakika çalıştığında, 60 watt'lık bir lambanın 3 saat yanmasına eşdeğer bir elektrik tüketir. Televizyon, bilgisayar, yazıcı, video, CD gösterici.
45- Kullanmadığınız zaman boşa enerji harcamamak için bilgisayarınızı kapatın ve fişi çekin.
46- TV'ler, videolar, CD göstericiler, kablosuz telefonlar, alarmlar ‘stand-by’ modunda enerji tüketmeye devam ederler.
‘Sızıntı’ denilen bu enerji tüketimi, aletin kendi enerjisinin yaklaşık yüzde 5’i kadardır. Aletleri ‘stand-by’ modunda tutmayın.
47- Küçük ekranlı televizyonlar, büyük ekranlılara göre daha az elektrik enerjisi tüketirler.
48- Ses düzeyini düşük tutarsanız, daha az elektrik enerjisi tüketirsiniz.
49- Meyve ve sebzeleri, sürekli akan suda yıkamayın. Önce, su dolu bir kapta çamurlarını ve tozlarını atmaları için bekletin. İkinci kap suyla, son durulamasını yapın. Dört kişilik bir aile, bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su tasarruf edebilir.
50- Bulaşıklarınızı elde değil, makinede yıkayın. Dört kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84-126 litre su harcarsınız. Bulaşık makinesi, aynı bulaşığı sadece 12 litre suyla yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton su tasarruf ettiğiniz anlamına gelir.
51- Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur.
52- Daha kısa duş alın. Beş dakikalık duşta ortalama 60 litre su harcarsınız.
53- Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Sifonu günde amacı dışında bir kez çekmeniz, yılda dört ton suyu boşuna harcamanız
anlamına gelir. 1.5 litrelik bir pet şişeyi suyla doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sifonu çektiğinizde, şişenin içindeki su yerinde kalacağından,
her seferinde 1.5 litre tasarruf edersiniz. Sadece bu basit yöntemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
54- Duş başlığınızı değiştirin. Suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın.
55- Muslukları tamir ettirin, su kaçırmadığından emin olun. Saniyede bir damlayan musluk, yılda 1 ton su harcar. Su kaçaklarını engelleyin.
56- Bir çamaşır makinesi, tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az çalıştırmanız, yılda 9 ton su tasarrufu anlamına gelir. Ucuz tatil
57- Ucuz uçak bileti bulmanın birinci ve değişmez kuralı, en az üç ay öncesinden bileti almak. Uçak doldukça ve zaman azaldıkça bilet fiyatları yükseliyor.
58- Promosyonları takip edin. 59- Havayolları şirketlerinin internet sitelerine üye olun. İndirimlerden haberiniz olsun.
60- Kış mevsiminde, Sevgiler Günü, Anneler Günü, Babalar Günü, 23 Nisan Çocuk Bayramı gibi özel günlerde uçmak daha ucuz.
61- Yaz sezonunda seyahat ediyorsanız, az tercih edilen gün ve saatleri seçin. Hafta içi sabah ve gece yarısı biletleri daha ucuz oluyor.
62- Yurtdışı seyahatine çıkacaksanız, Kasım ile Mart ayları arasını tercih edin.
63- Yılbaşında uçacaksanız, bileti aylar öncesinden alın. 64- Çok sık uçuyorsanız, mutlaka havayolu şirketlerinin mil puan kazandıran kartlarından edinin.
64- Yaz sezonunda, biletinizi gidiş-dönüş alın. Garanti yolcu olduğunuz için daha ucuza bilet alabiliyorsunuz.
65- Atatürk Havaalanı değil de Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan kalkan ve seferleri tercih ederseniz, yine daha ucuza uçarsınız.
66 - Türkiye’de bir haftalık tatil yapmak istiyorsanız, tatilinizi yurtdışı seyahat acenteleri üzerinden organize edin. Yurtdışı fiyatları daha ucuz.
67- Tek başınıza seyahat etmek her zaman daha pahalı, turlara katıl


derleme - toplamadır.. 

Arkadaşlar !
gün içi 09:00 - 15:00 arası altın en zaman ons bazında 1650 altını görse hemen tepki verip yukarı çıkartıyorlar..
bu bir sinyal olabilir..
aşağı düşürmek istemiyorlar gibi görülse de gerçek olup olmadığı 1667 de belli olacak ancak..
gram - tl bazında düne göre değişim yok hatta ufak çaplı gerilemelerin olduğu söylenebilir..
Arkadaşlar !
öncelikle platin (şu an 1640) ardından da gümüşün (şu an 32,100) son iki gündür altına nazaran daha sert düşüşler gösterdiğine şahit olmuşsunuzdur..
elde dolar var ise bankası izin veren arkadaşlar çaktırmadan takibe alsınlar.. hareketlerini izlemeye alsınlar..

doların indirimli günlerini bekleyeceğiz

Değerli Arkadaşlar !

Ben 1,8050-1,8290 arasında dolar alımına hem de TCMB'nin Salı günkü toplantı öncesinde alım yapılması tarafında değilim..
Çıkmayacak şekliyle düşündüğüm için değil rakamın yüksek olduğu içindir..
İkisi arasında büyük bir fark vardır bize göre...
Ayrıca cuma günü TCMB başkanının faiz koridoru daraltabiliriz demesine istinaden petrol ve cari açık da bunu tetikleyerek sert bir yükselişe sebep oldu..
Bu sert yükseliş sepet kuru Merkez Banaksının müdahale sınırına soktu... Bir de bundan dolayı dolardan uzak durmamız..
Rasmi ve özel kurumların doviz borç ödemelerinin yoğun olduğu mart ayı olduğu için  ve mart da bitmeye yüz tuttuğuna göre bir düşüş sinyali olabilir mi? sorusunu kendimize sorduğumuzdan uzak duruyoruz..

Bir eşyaya gereğinden fazla ödeme yapma alışkanlığım yok... DOLAR ÇOK PAHALI... indirimli günlerini ya da sezon sonu indirimlerini bekleyeceğiz... 

paranızın değeri faiz + enflasyon

DEĞERLİ ARKADAŞLAR GÜNAYDIN !


Neden kısa vadede para kazanma peşindeyiz?
Neden çok parayı hemen kazanma derdindeyiz?

İşte bu piyasa da bizim hata yapmamıza sebep olacak sebep bu..

Örnek geçen hafta rakamları düz yazıyorum...
95 tl den altın alan diyelim 100 gram alsın ve 9500 tl ödemiş olur değil mi?
fazla değil 96 da satmış olsun gram başı 1 tl den 100 tl kar değil mi?

peki bu 9500 TL yi bankaya koysa idiniz aylık mevduat faiziniz 1 haftalık bankaya yatırsanız ( kabul eden banka az olur) 15 TL net karınız , aylık yatırsa idiniz 65 TL faiz getirisi verir..

Ama sizler belki de bir günde belki de 1 hafta da 95 tl kazandınız..

Lütfen biraz gerçekçi olalım ve kar beklentimiz de mantıklı olsun.....

Aşağıda ki faiz getiri hesaplamasını vereyim Sizler de ona göre kar çıkışınızı ayarlarsınız..

Vadeli mevduat faiz getirisi nasıl hesaplanır?

Faiz oranıyla ana paranızın belirttiğiniz gün sayısı süresince faiz getirisi aşağıdaki formülle hesaplanır.
Günlük Faiz Getirisi = (Ana Para / 100) X (Faiz Oranı / 365) X Gün Sayısı
Aylık Faiz Getirisi = (Ana Para / 100) X (Faiz Oranı / 12) X Ay Sayısı
Yıllık Faiz Getirisi = (Ana Para / 100) X (Faiz Oranı) X Yıl Sayısı

Ben bu getirinin en az 2-3 katı karı görünce kaçışa hazırlananlardanım.. tercihim bu...

lütfen olaya bu açıdan bakın...
faiz ya da enflasyon rakamları paranızın değerinin ne olduğunu belirler..
fazla kar beklentisine girmek bu açıdan  mantıklı değildir..

Not: Bankaya nevduatlı para yatırdığınız da nasıl 1 ay , 3 ay ya da yıllık vb bekliyorsunuz..
paranıza dokunamıyorsunuz bile değil mi?
dokunursanız size vad'ettikleri faizi vermiyorlar değil mi?
Sizin paranızı hem alıp kullanıyorlar hem de Siz dokunamıyorsunuz :) ama iş kendi paranızın sahibi kendinize gelince al sat yaparken sabır bile gösteremiyorsunuz değil mi? bu bir tezatlık değil mi? 

20 Mart 2012 Salı

ACIMASIZLAR


Moody's Investors Service, Türk bankalarının global yerel para cinsinden mevduat notlarını olası bir indirim için izlemeye aldığını açıkladı.
S&P Derecelendirme kuruluşundan sonra Moddy's nde Bize ve bankalara yüklenmesi hem de doların şaha kalktığı bu günlere denk getirilmesine hiçbirimiz şans demiyoruz değil mi?

Yunan'a gelince iki dakika da puanı çıkartılar.. Ne çakaldırlar bunlar ne :)
ayrıca bu aralar YASTIK ALTI ALTINLARA göz diktiler...
yakında yastık altı altınları getirin nerden buldun demeyeceğiz yasası çıkarsa şaşırmayın..
Elinde en çok altını bulunduran, ev alırım ilerde, çoluk çoçuğu evermek için için lazım olur diye saklayan en çok muhafazakar  kesimli gariban halkım kandırmasınlar bu sefer Sizi...  (ALTINI EN ÇOK GELENEKSEL MUHAFAZAKAR KESİM YASTIK ALTI YAPTIĞI BİLİNİYOR)...
damardan girerler alırlar altınlarınızı, kuyumcuların başı altın 50 lere düşecek diyen Yıldırımtürk amca da bunun sözcülüğünü yapıyor maşallah...
milleti kandırmayalım... fabrika kurmak için altın saklamaz Türk halkı.. kara gün dostu diyedir tabiri caizse.. Bundandır evlenince bilezik takılır aman ha zor gününüzde satın vb denilir..
ÇALDIĞIMIZ PARAYI NERDEN BULDUN DEMDİNİZ SÜRÜDK PİYASAYA YEDİNİZ..
BORÇLANDIRDINIZ GENE YEDİNİZ
ŞİMDİ DE YASTIK ALTINI ALIP ONU DA MI YİYECEKSİNİZ...
BU SEFER YEMEZLER...
BİR DE KUYUMCUYA YA DA BANKAYA YATIRACAKMISSINIZ BAK HELE SEN..
SENİN BANKAN NORMAL GÜNDE BİLE BANKAMATİĞİNDEN 1000 TL VERİYOR... ŞUBEDEN YÜKLÜ PARA İSTESEN ANINDA VEREMİYOR..
SAVAŞ OLUNCA ALTINLARI NEREYE GÖTÜRECEKSİNİZ :) SİZLER ALTIN PARA EDİNCE BİZE VERİR MİSİNİZ?
3 KURUŞ PARA YATIRIRIZ YOK ŞU KEİSNTİSİ YOK BU KEİSNTİSİ, YOK ŞU VERGİSİ YOK BU VERGİSİ İLİĞİNE KADAR ZATEN EMİYORSUNUZ.. HEM SANA PARA YATIR HEM DE KESİNTİNİ BENDEN YAP..
PARAMI İŞLETİP PARA KAZANIYORSUN, HAVALE GÖNDERİRİM PARA KAZANIRSIN BİR DE BENDEN ALIRSIN :)
YA ALTINLARI GÖRÜNCE NE VERGİLER ALIRSIN ALLAH BİLİR...
YA DA KANIMIZA GİRİP AYŞE NİNEYİ DE FOREXÇİ YAPIP BİLGİSAYAR BAŞINDA BİP KAR ETTİN GÖRDÜN MÜ HACCE YA DA HERİF DEDİRTİRSİN.. SONRASI İSE HÜSRAN...
ELALEM BİRAZ GÜÇLÜ OLAYA GÖR VURUYOR TEKMEYİ DEVLETE BİLE..
ŞAHIS BİREY OLARAK YERLER BİZİ..

BİR EKONOMİST OLARAK, YASTIK ALTI PİYASAYA SÜRÜLMESİ KISA DÖNEM İÇİN İYİ SONUÇLARI OLSA DA UZUN DÖNEM DE FELAKETTİR.. BİRİLERİNİN KOLTUK SEFASI İÇİN DEĞMEZ BUNA..
HEM O ZEHİRLİ MANTARLAR EKONOMİ KİTAPLARINA PARANIN TARİHİNE BAKSINLAR..
PARA PUL OLUR GİDER..
AMA ALTIN ALTINDIR..

ŞARABI YILLAR SONRA DEĞERLENİP YA İÇER YADA İYİ FİYATA SATARSIN,
AMA BİRAYI SON KULLANMA TARİHİ GEÇİNCE ATARSIN...

ELİMDE MARK GEÇTİ BİRİ VARDI HEDİYE 1000 MARK.... BANKALAR ALMIYOR :)
DAHA ON SENE ÖNCESİNİN PARASIYDI...
1000 SENELİK ALTIN BULUN GETİRİN 1 ONS OLSA  BİLE ŞU AN Kİ ONSDAN DEĞERLİDİR..

Hatırlarsanız bir zamanlar !
diplerde gezinen bu para hangisi acaba başlıklı yazı ile frankın hem usd hem tl karşısında sırasıyla diplerden çıkıp yukarıları çıkacağını paylaşmıştık ya işte o isviçre frankı artık KAR ZAMANI GELDİ haberlerini fısıldıyor kulaklarımıza
DOLAR SON 1 SAATTİR YA DA BAŞKA DEYİMLE ABD  GÜNE MERHABA DEDİĞİNDEN BERİ DOLAR DÜNYA DA  DEĞER KAYBEDERKEN SADECE TL KARŞISINDA ŞAHLANMAYA GEÇTİ..
YANİ BİZİM TL AYRI HAREKET ETMEYE BAŞLADI DIŞARIDAN..
BU YUZDEN ALTIN-TL GRAMCILARI ÇOK SANSLI KONUMA GELDİLER..  HEM ONS ARTARKEN ( YA DA YATAY HAREKET HALİ DİYELİM ,DÜŞMEDEN) BİR DE DOLAR TL KURU ARTINCA DOĞAL OLARAK ALTIN-TL GRAM FİYATI 0-500 KURUŞ ARTIŞ GÖRÜLDÜ..
GEÇEN HAFTA ALIM YAPANLARIN DOLARDAN ALTINA DAHİ GEÇMİŞ OLSALAR DA ŞU GÜNLER SATIŞ YAPACAKLARIN GİDECEĞİ YER TL OLMALIDIR... ÇÜNKÜ KAR BU YÖNDE
KARI GÖRÜNCE KAÇ ALTIN-TL İÇİN ASLINDA HAFTANIN GÜZEL RAKAMLARINDA ŞU AN İÇİN..
ADSIZ ARKADAŞIMIZA YAZDIĞIMIZ SABAHKİ ÖZEL YORUM GEÇERLİDİR HALA..
BUGÜN VE YARIN EURO DA 2,41-42
DOLARDA 1,8290
SONRASI HAFİF SATIŞ..
ALTIN TL GRAMI İÇİN BUGÜN GÖRÜLECEK EN GÜZEL RAKAMLARA ŞAHİT OLABİLİRİZ...

GÜNLÜK HAREKETLER YA DA YORUMLAR YERİNE HEDEF KOYUP YAKALADIĞINIZ YA DA YAKALADIĞINIZ DA KAR SATIŞLARI YAPMAYI YEĞLEYİN..
ORTA VE UZUN VADE ALTIN İÇİN PLAN YAPMALI.. BU YUZDEN ALIMLAR AŞAĞILARDAN YAPILMALI..
BİR BAKIMA DÜŞÜŞLERİ ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİR DEDİKLERİ ŞEYİ UYGULAMALI,

KISA VADELİ AL SATLAR ZARAR YAZDIRACAĞI GİBİ..
BANKALARDAN İŞLEM YAPTIĞIMIZI
VE ALTIN PİYASASININ 24 SAAT , ABD, LONDRA VE ASYA DA İŞLEM YAPTIĞINI UNUTMAMALIYIZ..
HER MERKEZ BANKASININ KARARLARINDA OLDUĞU GİBİ DOLARI ATEŞİ ÖNÜMÜZDE Kİ HAFTA YAPILACAK OLAN TCMB TOPLANTISINA GÖZDAĞI VERMEK İÇİN YAPILDIĞINI ARTIK BİLİYORUZ HEPİMİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUM..

sepet kur 2,10-2,20 KIRMIZI BÖLGE

sepet kur artık takibinize girsin arkadaşlar,,
sepet kur şu an 2,11 ...
2,10-2,20 arası TCMB müdahalesi için KIRMIZI BÖLGEDİR...

2,15-20 arasında en çok beklentimiz yoğun ama gene de kırmızı bölgeyi tekrar paylaşalım  istedik

Platin ve oto sanayisi ilişkisi

Çin'de 2012 yılında oto satışlarının tahminlerin altına kalacağı açıklamasıyla otomotiv hisseleri değer kaybediyor..
Eğer bu haber haber özelliğini aşıp gerçek bir olguya dönerse gelecek günler ya da haftalarda otomobil sanayisinde de fazlaca kullanılan PLATİN için kötü bir haber olacaktır..
Çin'de otomobil üretiminde düşüş yaşanırken bir de bugünler de Plaitn üreten ülkelerde ki grevler biterse yani ÇİN OTO SANAYİSİNDE Kİ BU DÜŞÜŞTEN RANT SAĞLAMAK İÇİN  BİR EL PİYASAYA DOKUNURSA PLATINDEN EN AZ 100 USD GERİ ÇEKİLME BEKLEMEK HAYALCİLİK DEĞİLDİR..
varsayımlarımızı unutmayalım ama...

Spekulatif eli bir tarafa koyarsak Çin oto sanayisinde ki kötüleşme platini aşağı çekmek için bir sebep sadece grev dolayısıyla plaitn arzının(üretim) azlığı şu an piyasayı bu seviyelerde denge de tutan..
Arkadaşlar !
Altın en az orta ve en makbulu tabiki uzun vadeli yatırımdır..
kısa vadeli al satlardan mümkün olduğunca uzun durmanızı tavsiye edenlerdeniz..
gayet zamanım var yapıyorum diyorsanız ters köşe olana kadar bunu sürdürün ters köşe olunca dur deyin kendinize,
ama alırken mümkün olduğunca yukarılardan almamaya özen gösterelim..
borsa da satış dalgası yayılır ise yani tüm dünya borsaları satışa geçerse bizimki daha sert düşüşler ve yaşayacağından düşüşlerin ardında trene ancak binilsin..
şu anda ki günlük düşüş bize mahsus birşey.. bu yuzden atlamak için aceleci olmamak gerekir..
pahalı birşey almayın bırakın çıkarsa çıksın.. ama düştüğünden zarar büyük olur .. yüksekten düşen kötü olur...
aynen altın da da öyle..
1800 olacak diye 1780 lerde ya da100 tl lerde 2 hafta önce altın almak ile
şu an 1650 ya da 95 lerde altın almak aynı mıdır? olayı bu şekilde düşünün..

hadi düşsün diyelim nereye kadar değil mi ? ama 100 hatta 110 lardan alınan altınlar hala bekliyor..
düşen mal alınmaz deniliyor.. bunu anlamış değiliz..
o zaman sezon sonu ya da %20-30 indirim var denildiğind ekoşmasın o kişiler ihtiyaçlarını karşılamak için
dolarda olanlar,
ya tl ye kar satışı ya da daha fazla gümüş alım seçeneği bekliyor sizi önümüzde ki gün ve saatlerde..
gümüş ticareti yapan bankanız var ise..
herzaman arkadaşlar !
tek bir tarafa değil değişik varlıkları da takibe alın..
sattığınızı unutun çıkarsa felan psikolojiniz bozulur sonra ki al satlarınız da daha da çok hata yapmanıza sebep oluyor bu durum..
değerli arkadaşlar geçen haftalar da alınan altın satış için kesinlikle TL tarafı seçilmeli.. usd tarafı karlı değil bu hafta.. hem dolar bayağı çıktı tl karşısında şimdi altından usd ye geç sonra usd tl kuru da düşsün bak sen o zaman :) elde ki karı da yersin sonra...

arbitraj bilindiği gibi sadece dolar - altın al sat olayı değildir...
arada sizler gibi yatırımcılar derler ki altın dayım altının çıkacağı yok ama önümüzde ki dönem doların tl karşısında yükseleceğini öngörüyorum derler bu öngörü ile de altından usd ye arbitraj yapılır..
arbitraj iki şekilde yapılır unutmayacağız
1. altın-usd al satları ile gram ya da dolar miktarı arttırmak için
2. ileri de hangi paranın çıkacağını öngörüyorsak v eo parada değilsek o paraya geçerek..

ikisini de bilmek zorundasınız.. sizlere sadece 1.madde anlatılıyorsa çok hata yaparsınız.. sadece 2. madde de kendi başına yeterli değildir..
nerde neyi kullanacağımızı bilmeliyiz..


Değerli Arkadaşlar !
Başka işlerim de girince ayak üstü gibi yazmalarımın olduğunun farkındayım.. Acelecilikle yazılıp imla kurallarını hiçe saydığım ve anlatım bozukluklarının olduğu cümleler kurduğumu da biliyorum.. ama bu zorunluluk ve zaman darlığından ileri gelmekte..

Bir de silgi kullanmama alışkanlılğımdan kaynaklanıyor.. kendi blogum olsa da yazdığımın tersi çıksa da değişime gitmem..silmem..

genel yazarken arada soruların da gelmesi, herkesin sorusuna cevap ortak olsun anlamında yazmayı sanırım bırakmam gerekiyor.. Bir de kısa yazmaya alışmalıyım belki de :)
bu hatırlatmadan sonra,
olası altının düşüşlerin de gözünüzü gümüş veya plaitn tarafına çevirin esaslı silkelenme o tarafta olacak gibi görülüyor..
arkadaşlar !
altın 1697 nsu kıramadığı müddetçe ya da en azından 1672-1697 aralığına girmeden altın da satışlar bitti dememiz teknik olarak mümkün değil.. Tekniğe bir de çin, hindistan vb den gelen haberler destek oluyor..
ayrıca beni takip eden teknikçi arkadaşlar altın/ons - gümüş/ons , platin/ons ve euro/usd pariteleri le altın onsu aynı grafikte özdeşleştirdiğim oranlamayı bilirler bu yüzden euro/usd paritesi sat (düşüş) sinyali verdiği bir gün de ons çıkacak demek şu an için en azından 16:30 abd borsa zili çalana kadar anlamsız olacaktır.
sanki grafikler bir haber bekliyor ve sert harekete geçeceğim der gibiler...
Buna 18:45 Bernanke ya da yarın ki ABD konut satışları rakamlarının etki edebileceğini paylaşıyoruz...

değerli arkadaşlar özetle parite 1,3190 aşağısına sarkarsa eğer altın ons da düşüş görebileceğimizi unutmayalım..
takibimizi buna göre yapalım..

trene binmek için illa almak için alım yapmayalım..
KARI GÖRÜNCE DE KACANALIM..
mutlaka fırsatlar gene yakalanacaktır..
zarardan iyidir en azından
perşembe günkünü takmam ama bu akşam ki FED başkanının konuşmasını takmak gerek..
18:45 bugün yatay hareket bitebilir..


Değerli Arladaşlar !
SEPET KUR 2.1075'LE 17 OCAK'TAN BU YANA EN YÜKSEK DÜZEYİ GÖRDÜ..
TCMB SEPET KUR 2,10 -2,20 ARALIĞINDA MÜDAHALE EDEBİLME İHTİMALİNİ AKLIMIZDAN ÇIKARMAYALIM.. DAHA DİKKATLİ VE TEMKİNLİ OLALIM...
ZATEN HAFTAYA TCMB TOPLANTISI VAR  TRADERLERİN ,. TL'YE YÜKLENİLMESİNİN SEBEBİ DE BU ...

20 mart

Günaydın Arkadaşlar !
Altın için belirlediğimiz yatay seyir artık son günlerine yaklaştık gibi görülmekte.
15 mart tarihinde başladık bu yatay yola.. 1650 +- 10yaparak sıkışıp kaldı..
1667 yukarıda kıracağı direnç;
1634 aşağıda kıracağı güçlü direnç idi...

yaklaşık 1 haftadır 3 kez 1667 denemesi yaptı ve her  defasında güçlü dirençle karşılaştığından yani ekonomik anlamda korkudan kimse altın alamadı.. Talep olmaması da fiyatı kırmasına engel odu..
İlgin olan sadece bir kez 1640 tarafına yöneldi ve aşağıya gitmeye istekli görülmedi.. Yoksa bir aldatmaca mı idi? İnmeye niyeti yok çıkacak bu mu dedirtip kandırmaya mı çalışıyor ?

Ons cephesinde bunlar yaşanırken geçen hafta ki yazılarımız da paylaştığımız gibi dolar/tl kurundan dolayı ALTIN-TL GRAMCILAR onsun yatay seyrine karşılık dolarda ki iştahtan dolayı faydalanmayı bilmelidirler..

Dün altın düşer diyen KALEMLER ya da diller ; bugün ÇIKAR ALTIN DEMEYE BAŞLADILAR HEP BİR AĞIZDAN..  hep bir agızdan KORO halinde FLASH!! FLASH!! haberleri ile birşeyler  yayımlanıyorsa çok dikkatli olmamız gerekir..  Unutmayın BASIN gerçeği değil, nasıl anlatmak istediğini bize yansıtır..
Dün çoğu fikre zıd bir şekilde elde ki verilerimiz ışığında 1667 denemesi beklentimizi iletmiş nihayetinde 1668 lerden döndüğünü kıramadığına şahit olduk..  bugün ise hep bir agızdan çıkar altın deniliyor bugün aşağı tarafa denemeyi yapacak gibi görülüyor..
Ayrıca bir hatırlama da bulunmak isterim Kırıldı kelimesi deyince geçti anlaşılmasın..Yani 1650 kırlınca 1670 oalcak dediler diyelim.. 1651 hatta 1655 oldu bak kırdı anlamı çıkarılmayacak.. En az 1 saat bu rakamın üstünde kalması teknik anlamda kırıldı dememize sebep oluyor..

Ayrıca dakikalık, saatlik analizler işinize yaramaz biz günlük analizlerin bile tam önümüzü görmemize yardımcı olmadığını hep belirtenlerdeniz Altın ons  konusunda..

Dolar Tl kuru 1,8050 üzerinde 3 seans beklentimizi tekrarlamak istiyoruz.1 seans bitti şu an..



Piyasaların bile kendilerini beklemeye aldıkları şu günlerde altın a GİRİŞ için yani alım için temkinli davranılmasını. Geçen hafta alım yapanların  TL ye geçme konusunda tetikte olmalarını tavsiye edebiliriz..
Tavsiyemiz, hem dolar/tl hem de altın/ons sıkışıp kaldı... eğer patlamaları ters yönlere olursa gram açısından bize bir artısı olmayacaktır fazla..
yani doların sert çıkışı olduğunda onsun  sert inişi olabileceğini akıldan çıkarmayalım... Bu gram tl de fazla artısı olmayacak eeee o zaman neden tetikte olalım derseniz bir sonra ki hareketinde işler düşüş yönünde olacağındandır..

şubat ayında paylaşımlarımızda belirttiğimiz gibi MART ayı için DOLAR-TL ayır derken NİSAN  da dolar karları yer hatırlatmamızı tekrar yapmak isteriz..

İran gerginliğinin adının konması ya da petrol fiyatları tam yol ileri giderken havalarda soğuk giderse ancak o zaman görüşümüz de değişiklik yapacağız..

kısa ve özetle altın onsun 1640-1670 bandında ki yatay seyri için son bulacağı tarih olarak yarını göstermiştik.. +-1 gün toleransı ile bu kanaldan çıkacağını beklemekteyiz.. Beklentimiz de değişiklik yok..
bu çerceve de herzaman belirttiğimiz gibi KARI GÖRÜNCE KAÇ; düşünce sonra yerine koy taktiğini ters köşe olana kadar sürdüreceğiz..

UNUTMAYCAĞIZ HEDEF KOYUP ONA GÖRE AL SAT YAPACAĞIZ..
GÜNLÜK AL SATLAR ÖZELLİKLE ŞU GÜNLER DE BÜYÜK RİSKLER TAŞIDIĞINI BELİRTMEK İSTERİZ..


19 Mart 2012 Pazartesi

dolara içerden dışardan darbe mi gelecek?



Çok değil, bundan üç ay öncesine kadar tüm piyasaların korkulu rüyası haline gelen Avrupalı bankaların dolar cinsi maliyetleri, 7 ayın en düşük seviyesine inmesi önümüzde ki haftalarda doların değer kaybetmesi olarak dünya cephesinde yorumlayabiliriz..

Dolar TL kurunda ki  yükselişle borsanın yükselişinin paralel gitmesi gene mi TCMB müdahaleleri gelecek demekten kendimizi alamıyoruz..
bu çerçeveden baktığımız için dolar kuru ŞÜPHELİ olarak bakmamıza neden oluyor...

Ama 2012 dolar için de dalgalanmalı geçeceğinden çıkşlar da KARI ALIP  düşüşlerde YERİNE KOYARAK işlemlerimizi yapacağız..
Çünkü doların da  iniş çıkışları güzel karlar ve ekmek yedirecek bu sene 
Değerli Arkadaşlar !

kur sepeti şu an 2,09 larda ....
2,10-2,20 aralığında  (daha çok2,15-2,20 beklentisi hakim)  TCMB müdahalesinin gelebileceğini göz ardı etmeyelim.. 2012 ilk 6 ayı için sepete TCMB nin müdahale etme alanı olarak 2,10-2,20 olabileceğini varsayıyoruz..

sepet kur ne idi unutanlar için hatırlatalım..
sepet kur = (1 usd + 1 euro) / 2
 örnek: dolar: 1,8070 tl olsun
euro =2,38 tl

sepet ku o zaman  (1,8070 + 2,38) / 2
4,187/2 =2,0935


sepet kur 2,0935 tir deriz..

Bankaların Aidat Oyunu


Aidat oyunu!


Bankalar kredi kartı aidatı almak için her yolu deniyor. Aidat ödemek istemeyenlerin biriken puanlarından gizlice kesinti yapanlar bile var.

Takvim'in haberine göre bankalar ile tüketiciler arasındaki 'kredi kartı aidatı' sorunu sürüyor. Tüketiciler kart aidatı ödemek istemiyor. Hatta pek çok tüketici bugüne kadar ödediği aidatları geri almak için hakem heyetlerinin yolunu tutmuş durumda. Aidat almakta ısrarlı olan bankalar ise bunun için türlü formüllere başvuruyor. Bazı bankaların aidatı müşterinin kredi kartında biriken puanlardan kestiği ortaya çıktı. Bu konuda şikayetçi olan tüketiciler, "Bizden habersiz kartımızda biriken puanlar yok oldu. Bankadan geri istedik. Mümkün olmadığını söylediler" diyerek durumu anlatıyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, burada iki sorun olduğunu belirterek, "Birincisi bankalar kart aidatı alamaz. Bunda zaten vatandaşın bilgisi, rızası yok. İkincisi de vatandaştan habersiz hesaplarıyla oynayamazlar. Bunlar, bankaların keyfi uygulamalarının sonucu" dedi. '
YAZILI İHTAR ÇEKİN'
Böyle bir durumla karşılaşan tüketicinin, bankaya yazılı ihtar çekmesini isteyen Kaya, "Eğer hâlâ puanlar geri alınamazsa hakem heyetine başvurulsun. Böylece puanlar mutlaka geri alınır" şeklinde konuştu.



BORSACILAR ,
içinizde ki bankacı yorumculara dikkat edin canınız yanabilir..

Geçen hafta banka kredilerini negatif izlemeye alacağım diyen kuruluşlar teker teker söylentilerini gerçek yapabilirler

Moody's GarantiBank International'ın global uzun vadeli mevduat notunu negatif izlemeye aldı.
Haftaya Altın için iki bomba haber ile başlandı...
1. HİNDİSTAN altın d aki vergi oranını %4e çıkardı bu da kuyumcuları greve soktu
2.Altın fiyatlarına ilişkin İsviçre Bankası UBS'in  açıklaması yatırımcıyı tedirgin ediyor.

Altın onsun düşürülmesi için ya da çıkış durdurmak için 2 haber...

FİTCH derecelendirme kuruluşunun Emtiada ki dalgalanmaların 2012 yılının tüm aylarında sürecek beklentisini yayınlamaları
 2012 gelgitlerin yaşanabileceği yıl olmasını ve tezimizi de destekler nitelikte artık...  
Sene başından beri belirttiğimiz 1400-1500 diyenler de  1800-2000 diyenlerin de haklı çıkacakları bir yıl yaşayacağız.. (2012-2013)..


önemli olan ve sizlerin de unutmaması gereken husus OYNAK BİR YIL İÇİNDE TÜM DALGALANMALARDAN İMKANSIZ OLSA DA EN AZ 2-3 TANESİNİ YAKALAYABİLMEKTİR..
Arkadaşlar !

ons olarak yani dolar-altın al satı yapan arkadaşlarımız 1667 kırılınca satış için tetikte bekleyecekler..
1639 kırılınca sa stoplos uygun olabilir..

Şu an borsadan uzak duralım, bir satış yemesini bekleyelim.. illa trene atlamak adına almayalım...
banka kağıtlarından uzak duralım şu an...
ayrıca şu temettü dağıtan çimento şirketlerine bir göz atın.. yaz dönemi geliyor inşaat sezonu da başlıyor...
kağıt alacaklara daha önceki yazılarımız da belirtmişizdir TEMETTÜ , kar dağıtacaklar firmalar mercek altına alınsın..

bankalar ile işlem yaptığımız için  dolar al demek çok riskli hatta gereksiz macera görüyoruz..
almaya kalkılsa şu an 1,8150 lerden satar bankalar .. 1,85 ler felan olmalı ki adam akılı kar edesiniz..
Yok yok almak mantıklı değil..  96-97 den altın alınır belki pişman olunmaz ama 1,82-82 altın pahalı... Hem 27 Mart da bizim TCMB nin faiz ile ilgili toplantısı var...bu çerçeve de biraz doalr da olmayanlara bulaşmamaları..
olanların ise 1,81-83 arası atlamak için fırsat kollamaları tavsiye edilebilir..

altın ons sizinle paylaştığım yatay seyre devam etmesini öngördüğümüz için biraz rahat geziniyoruz..

artık Yunan olayı bitti sıra kimde (portekiz mi , irlanda mı ) ona bakmak gerek?

sanki bu hafta yarısında gideceği yönü belirleyecek..

korku salıyorlar geçen haftadan beri ama FOS çıktı herşey biliyorsunuz..
bundan sonra düşüşleri alım fırsatı oalrak değerlendirelim..
bir de 1610 kırılmazmış dibi 1630 lar mış diyenler var... şimdilik 1634 dip idi geçen hafta paylaştık yaşadık.. bu çıkışın dibin 1610 un da kırılması olabilir.. O zaman da dip 1510 derler :)
HİÇBİRİMİZ DİP VE TEPELERİ ARAMAYALIM..

Ayrıca değerli arkadaşlar Hindistan gibi en büyük alıcı altın vergisi iki katına çıkardığı şu gün de ve geçen hafat da ( geçen hafta paylaşmıştık) sert  yükseliş beklenilmemesini paylaşmıştık..

Ayrıca haber duyulduğu için o sert satış bekleyenlerinde hayal kırıklığına uğrayabileceğini paylaşmıştık.. Neye göre DUYULAN HABER PARA ETMEZ kuralımıza göre..

LÜTFEN KİMSENİN GAZINA GELMEYİN..
düşen diyenlerle umutlanmayın... (düştüğünde bildik , demiştim diye çıkarlar)
çıkan diyenlerle havaya girmeyin ( çıkış yaptığında bildik demiştik derler)

ALTIN FİZİKİ TALEBİNDEN ÇOK KAĞITLAR İLE OYNANACAĞI BİR YIL VAR KARŞIMIZDA.. İRAN,SURİYE, AB, ABD SEÇİMLERİ VB...SEBEP..

BU YÜZDEN altın güvenilir liman değil  ORTA KISA VADE DE..

ne yapacağız o zaman ...

ALIP KARI GÖRÜNCE KAÇACAĞIZ..
SATIP DÜŞÜNCE GENE ALACAĞIZ...
 BAŞKA YOLU YOK...
 BANA İNANMIYORSANIZ 110 TL DEN ALANLARA SORUN.. ONLAR  7-8 AYDIR BEKLİYORLAR VE  110 TLNİN KIYISINDAN KÖŞESİNDEN GEÇMEYEN BİR ALTIN  RAKAMI VAR..

HAZİRAN GEÇENE KADAR 100 ÜSTÜ ALIMLARDAN UZAK DURALIM GENE..
AMA ALMAMAZLIK ASLA YAPMAYALIM PARÇA PARÇA HEP AL SAT KURALIMIZI İŞLETELİM..

2012 İMKB Temettü Ödeyecek Şirketler


2012 İMKB Temettü Ödeyecek Şirketler


Bilanço dönemi bitiyor. Temettü dönemi başlıyor. 2012 yılının temettü tutarı ve verimi açısından şampiyonları hangi şirketler oldu...

İMKB’de işlem gören şirketler, 2012’de yatırımcılarına ödeyecekleri temettü tutarlarını açıkladılar.
EN YÜKSEK TEMETTÜ ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE
2012 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi en yüksek temettü verimliliğine sahip sektör çimento olurken, ikinci sırayı otomotiv sektörü alıyor.
Metro Yatırım Araştırma Uzmanı İsmail Mercankaya, Thelira’ya yaptığı değerlendirmede, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi bu sene de yine en yüksek temettü verimliliğinin çimento sektöründe olduğunu bildirdi. Çimento sektöründeki temettü verimliliğinin yüzde 5-6-7 civarında olduğunu kaydetti.

TEMETTÜ ÖDEYEN ŞİRKET SAYISI ARTTI

Geçtiğimiz senelere kıyasla temettü ödeyen şirket sayısında artış olduğunun bilgisini veren Mercankaya, düşük verimlilikleri olan şirketlerin dahi bu sene temettü ödemesi yaptıklarını bildirdi. Şirket karlarındaki artışa bağlı olarak da temettü miktarında artış olduğunu dile getiren Mercankaya, hisse fiyatı daha düşük olduğu için temettü veriminin yüksek olduğunu söyledi.

ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER

Ata Yatırım Araştırma Müdürü Nergis Kasabalı, Thelira’ya yaptığı değerlendirmede, geçen seneler gibi çimento ve otomotiv sektörlerinin en yüksek temettü verimliliği açıklayan sektörler olduğunu bildirerek Türk Telekom ve Tüpraş’ın kur farkı zararlarından dolayı yıl sonu düşük kar açıklamasına bağlı olarak temettü verimliliklerinde geçen seneye oranla düşüş olsa da temettü verimliliklerinin tatminkar düzeyde olduğunu belirtti. Türk Traktör’ün çok iyi kar performansı gösterdiğini dikkati çeken Kasabalı, Arçelik, Adana Çimento, Uşak ve Otokar’ın da yüksek temettü dağıtacak şirketler arasında yer aldığını belirtti.

(Ceren Dilekçi / The Lira )


Arkadaşlar !
bu hafta hatta çarşamba günü akşamı ABD konut satışları açıklaması ile birlikte 1700 (1697 ) kırılmaz ise bir satış dalgası daha bekleyenlerdeniz...
Fazla ekonomik haberler yok bu hafta da...
İran banka swiftlerine el konulması kriz yaratabilir mi ona bakacağız...
ufak karlarda satışları kendimize uygun görelim..
1667 kırma girişimini bekliyoruz... 1667-1697 arasında  sırasıyla 1677 - 1692 denemeleri ihtimali sözkonusu olsa da 1667 de tetikte olmakta fayda var..
Cuma belirttiğimiz gibi altın gramcılar dolar tl nin yüksek olmasından faydalanalım...

dolarda 1,8050 üzerinde 3 seans duramazsa yön aşağı (1,76 denemesi) değişebilir..

dolar endexi dünya da değerlendiği sürece altın ons da sert çıkışlar beklemeyelim...
tam tersi dolar endexi dünya ki değerlenemsini 1 hafta daha sürdürür yani haftalık kapanışını gene pozitif yaparsa işte o zaman 1580 li gibi konuşulan rakamları görebiliriz.

Aman ha aman bunu yazmak zor geliyor bana da ama (haziran da düğün yapacağım için) nisan-haziran arası bir zirve denemesi bekliyoruz altından hem ons hem gram tl bazında..

Not:Ankara Harikalar Diyarı Nikah Salonu ya da uygun bir nikah salonu hakkında yorumlar alabilir miyiz?

Not: Arkadaşlar her türlü bilgi paylaşım reklamınızı yayınlayabilirsiniz burada.. ( Kandırmacalı olmasın ama :)



Seyahat dolayısıyla !

Seyahat dolayısıyla yazma olanağım çok az ..