17 Ağustos 2012 Cuma

TCMB: ZORUNLU KARŞILIKLARIN DÖVİZ VE ALTIN CİNSİNDEN TUTULABİLMESİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU



Sayı:2012 – 59
16 Ağustos 2012

ZORUNLU KARŞILIKLARIN DÖVİZ VE ALTIN CİNSİNDEN TUTULABİLMESİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirasıyükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 19 Temmuz 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 55’e yükseltilmişti.
Bu defa, aynı amaçlar doğrultusunda, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz olarak tesis edilmesine ilişkin üst sınır yüzde 60’a yükseltilmiştir. Yüzde 5’lik ilave dilime denk gelen tutar,“2” rezerv opsiyonu katsayısıyla (ROK) çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD doları ve/veya eurodöviz cinslerinden tesis edilebilecektir.
Bunun yanı sıra, finansal istikrarı desteklemek amacıyla Türk lirasızorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40’lık dilimine denk gelen tutara ilişkin ROK’un “1,1”e yükseltilmesine karar verilmiştir.
Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 20 milyar ABD doları tutulmakta olup, yapılan bu değişiklikler sonucunda sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 4,3 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 17 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 31 Ağustos 2012 tarihinde başlayacaktır.
Diğer taraftan, Bankamız altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla hali hazırda yüzde 25 olan Türk lirası zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilmesine ilişkin üst sınır yüzde 30’a yükseltilirken, yüzde 5’lik ilave dilime denk gelen tutar “2” ROK ile çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden altın olarak tesis edilebilecektir.
Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 8,3 milyar ABD doları değerinde 163 ton altın tutulmakta olup, sağlanan ek imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 3 milyar ABD doları artışolacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Bu uygulama 31 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 14 Eylül 2012 tarihinde başlayacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

TCMB: PARA POLİTİKASI KURULU KARARI


PARA POLİTİKASI KURULU KARARI

Toplantı Tarihi: 16 Ağustos 2012


Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75,

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5.

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurt içi nihai talep ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilemekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Kurul, Temmuz Enflasyon Raporunda öngörülen doğrultuda, önümüzdeki dönemde enflasyonun aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.

Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle, para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

Ayrıca Kurul, finansal istikrarı desteklemek amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tutulması gereken zorunlu karşılıkların döviz ve altın cinsinden tesis imkânına dair getirilen esnekliğin bir miktar daha artırılmasını, bunun yanı sıra Türk lirası zorunlu karşılıklar için birim başına döviz bulundurma opsiyonunu belirleyen katsayının (rezerv opsiyonu katsayısı) ilk dilim için sınırlı ölçüde yükseltilmesini uygun bulmuştur.

Bütün bu gelişmeler çerçevesinde Kurul, önümüzdeki dönemde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini ifade etmiştir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

TCMB: AÇIK PİYASA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU


Sayı: 2012-60
16 Ağustos 2012

AÇIK PİYASA İŞLEMLERİNE İLİŞKİN
BASIN DUYURUSU

Yapılan TL likidite öngörüleri çerçevesinde, Para Politikası Kurulu’nun 16 Ağustos 2012 tarihli toplantısında alınan karar uyarınca bir sonraki Kurul toplantısının yapılacağı 18 Eylül 2012 tarihine kadar miktar ihalesi açılacak günlerde bir hafta vadeli fonlama tutarının 0.5 milyar TL ile 7.5 milyar TL arasında olması kararlaştırılmıştır.

Ayrıca, 17 Ağustos –18 Eylül 2012 döneminde açılacak bir ay vadeli repo ihale miktarına ilişkin üst sınır her bir ihale için 5 milyar TL olarak belirlenmiştir.

Likidite koşullarında öngörüler dışında önemli bir değişiklik gözlendiği durumlarda planlanan limitlerin dışında fonlama yapılabilmektedir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

17 Agustos

Günaydın ,
bol ve hayırlı kazançlar arkadaşlar !

Çarşamba gününe kadar elimiz kolumuz bağlı bir bayram tatiline gireceğiz... Çarşamba gününe kadar Türkiye'de işlem yapamayacağız.. Bu tatil sürecinde önemli gelişmeler karşısında bir nevi kayıtsız kalacağız ki bu gelişmelerden en kritiği Sallı günü saat:21:00 de Bernanke'nin FED tutanakları açıklanacak olması..

Uzun dönem yatırımcıları bir tarafa bırakırsak kısa vadeliler için en emniyetli yerin tatil dönemlerinde nakit yani TL olduğunu düşünen ve savunanlardanım..Bu açıklama ve hatırlatmaları yaptıktan sonra elbette karar mercisi  Sizsiniz..

17 Agustos itibariyle geçmiş yazılarımız okunursa şu an da doğru yönde ilerlemekteyiz.. Grafiğin belki de tam okunacak yerini yakaladık ve devam ediyoruz trend bitene kadar..

Neydi bu tez 1586 kırılmadığı sürece bu altın 1640 a doğru yol alır... Ortada kocaman bir duvar 1626 duruyor... Bu senaryolar ile üçgeni çizmiş ve alım satım bekle bölgelerini oluşturmuştuk nacizane..
Şimdi gene ons olarak sat bölgesine yaklaşıyor ya da gireceğiz.. Bölgeyi 1618-1626  ve 1629-1640  ve 1649-1662 ... gibi bölgelere tanımlayıp ayırıyoruz..
Elbette yüksek rakamlara çıkıp satmak en büyük temennimiz lakin.. her bölgeden diğer bölgeye geçişte duvarları yıkmalı yıkamaz ise döner geri aşağı..
Şöyle somut olarak izah etmek gerekirse 1618-1626 arasına girecek olan altın (beklentimiz bu yönde idi)  eğer 1627-29 direncini kırarsa elde tut  ve hedefi 1640 yap.. aksi takdirde uygun yerde stop de ve karı al..
mantık bu olmalı arkadaşlar...

Olası aşağı gidişlerde 1611-13 günün tercih ettiğimiz stop bölgeleri olarak dikkatinize sunalım...  Geçenlerde de paylaştığımız gibi 1609 üstü güvenli liman (kısa-orta vade) imajı veriyor altın.. Tedbir ve hareketlerimizi buna göre alalım...

Euro/usd paritesinde dün hızlı bir şekilde 1,2360 yaptı (1,2250-60 lardan) zaten aşağı sarkmadığında hızlı bir şekilde kayacağı net sinyallerini vermiş ve paylaşmış idik.. Bazen pariteler boyle kritik kaygan zeminlerde olurlar işte o anı yakalayabilmek kısa sürenin çok karı olarak geri dönüyor.. Euro usd paritesinde 1,2390 üzerine atamadığında gene aşağılara sarkacağını paylaşalım.. Kırması durumunda 1,2450 yapar ki onun üstüne satış yapmadan düzeltme yapmadan çıkacağını düşünmüyoruz..

Hafta sonu ve bayram tatiline girilmesi sebebiyle paritede karlar cebe konulabilir.. (1,2360-90 arası)
Altın da satış için  karı varsa cebe konulabilir.. ( kısa vadecilere öneridir) .. FED Tutanakları Salı günü olumsuz gelirse altın 1574 kırar neye ugradığımızı şaşırabiliriz;  tam tersi durumda elbette 1662 ve üstü söz konusu... Ama Öncelikle  31 Agustos Jajson Holden önce ters ve sert hareketler sınırlı kalacaktır..

Eli kolumuz bağlı iken gerçi işimiz çoğu belki şans ama hepten şansa bırakmak bize ters,, Şahsi görüş bir tarafa yatırım mantığına sığmıyor..

herkesse bol kazançlar ve hayırlı cumalar;
yorum  butonu ile soru, görüş teklif ve öneri desteklerinizle fırsat buldukça paylaşımlarda ve cevaplarla devam ederiz inşallah..
hayırlı cumalar;

Not: Platin sert çıkması uzun süre yatay seyrederken bahane arıyordu .. bahanesi de  Güney Afrika’da grev yapan platin madeni işçilerinin üstüne ateş açılması oldu... Bazı anlık gelişmeler platini 3-5 saatte 5 haftanın en yükseğine atabiliyor..
Bu yüzden  Elimiz de her zaman portföy olsun ki ( altın-dolar-tl vb gibi) olası şok çıkışlarda nemalabilelim..

16 Ağustos 2012 Perşembe

16 agustos

Günaydın Arkadaşlar !

Bugün Avrupa enflasyon açıklaması 12:00; TCMB faiz toplantısı ve kararı14:00 ve ABD İstihdam talepleri 15:30 öne çıkan kayde değer takvimler arasında yeralıyor.

Altın cephesi hala bıraktığımız yatay seyirde.. Lakin dün 1590 gibi kendine güçlü bir destek seçmiş olduğuna şahit olduk.. 1590 destek olarak varsayım grafiklerimizi şekillendirdiğimizde gene 1609 rakamı önemli bir seviye olarak görülmekte.. 1609 aşıldığında 1626 tekrar denenecektir kırma yönünde..
Gene 1597 - 1607 rakamı bekle gör seviyesi olarak karşımızda duruyor..

Gram -Tl de ise dolardan kaynaklanan düşüşler alım seviyesine inebilir..
Özellikle bugün geçen haftadan beri bugünkü TCMB kararı açıklamasını verdiğimizde belirttiğimzi gibi dolar dalgalanmasını aslında yaşıyoruz.. Ve bugün kesin virajı yani yön tayinine gitme şansı doğabilir..
 TCMB tarafından faizlerin sabit kalması bekleniliyor.. Lakin TCMB de FED, AB, veya Çin yapmadan parasal teşvike ya da faiz indirime gitmek istemiyor o da bekle gör taktiği izlese de bir supriz ile faiz indirimi gelirse şaşkınlık yaşamayalım..
Munzam oranlarında TL doviz karşılığı şu an %55 lerde.. %5 kadar bunu artırarak %60 lara çıkarabilir.. Bu   ya da buna muadil kararlar belki faiz koridorunu sabit tutmasına destek olabilir..

Dolar Tl de 1,7920-40 desteği kırılıp kırılmayacağına göre hareket edeceğiz.. Bu rakamlarda izlenecek strateji şu olabilir; TL ciler kırılırsa beklemeye devam, kırılmaz ise alıma yonelebilirler,
dolarcıların ise kırılırsa zarar kes; kırılmaz ise elde tutmaya devam et stratejisi izlenebilir..

Parite cephesinde Euro/usd nin 1,2240-55 önemli bir nokta.. bu seviyenin kırılması aşağı trendi başlatacakken kırılmadığı takdirde yapılacak allımlar ile göz kapalı 1,2360 tarafına gidebilirler..  Çünkü 1,2240-55 aşağı
1,2360-80 ise yukarı duvarı..

Gümüş cephesine gelecek olursak;  27,90 kırılmadan  tehlike atlatılmadığı gibi 27,45 üzerinde olduğu müddetçe de yön arayışındayım mesajı vermektedir.. Bu kararsız yapı belirtilen rakamlar aralığında bekle yapılmasının mantıklı olduğuna işaret ediyor..

yorum butonuna basarak açılan pencerede görüş, öneri ve sorularınızı yöneltebilirsiniz;

hayırlı ve bol kazançlar,
saygı ile,

@ekonturk

15 Ağustos 2012 Çarşamba

15 Agustos

Günaydın Arkadaşlar !

1626 usd ons değerini kıramayan altın hala üçgen hareketi kanalında devam ediyor...
bu üçgen olayını sade bir dil ile rakamlar ile tekrar hatırlatalım belki bu formasyon işlem yaparken ya da yapacakken başvuru klavuzumuz olabilir.. doğruluğu net olmamakla birlikte 10 güne yakındır çalıştığını birlikte gözlemledik..
Grafiklerden yoksun sade ve anlaşılır bir dil ile anlatmaya özen göstereceğiz;
Şimdi daralan üçgenden bahsediyoruz ya ; üçgen biliyoruz ki 3 köşeden ibaret. Bu köşelere sırasıyla A, B, C olarak tanımlayalım;
A = 1574 (1566)
B =  1597 (1607)
C = 1626 (1634)
Parantez içindekiler Londra,( hemen hemen bizim mesai saatleri) parantez dışındakiler ise  ABD.. (bizim mesai saatleri dışındaki) ortalama rakamlardan oluştuğunu biliniz.. İş bu sebeple sadece tek bir rakamı ele alacağız yazımızda ama siz diğer ucunu da unutmayın..

Daralan üçgenin demek ki destek noktası A=1574 iken ; direnç noktası C=1626 usd ye tekabul ederken bu iki yönün pivot noktası ise B:1597 olmakta...
1574-1626 arasında sıkışan altın destek ya da direnci geçtiğinde bu geçişler bir haberle desteklendiğinde gidebileceği senaryo ise şöyle; 1626 kırıldığında  1662 rakamına gelene kadar Q^3 haberleri gelirse 1700-1800 arasına gelmesi gayet olağan olacak..

Aynı şekilde 1574 kırıldığında 1530 a inerken net bir dil ile Q3 yok gibi söylemlerde 1450-1500 aralığı bu sefer aşağıda etkili olacak...

Altının en dip ya da tepeleri hangi rakamlar ile göreceğimizi zaman gösterecek lakin önce 1574-1626;  daha sonra da 1530-1640 olan kısa ve orta vade destek ve dirençlerini altının Eylül sonu ekim başına kadar kıracağı bir gerçek.

Şu daralan üçgen gibi destek ve direnç noktalarının koptuğunda sert hareketlerin gözlemleneceği altında ben kısa vade al satçıyım ve riske giriyorum diyecek olanlara rakamlar ile alım satım bölgelerini çizecek olursak kabataslak aşağıda ki verilere varacağız..
kur 1600 de gezinirken senaryo bu;
1574 - 1586 güçlü al
1586-1597 al
1597-1607 bekle
1609-1617 sat
1626-1640 güçlü sat..
 yol gösterici ve net rakamlar olarak algılanmasın sadece kafanızda bir ışık olması adına bu rakamları paylaşmaktayım.. Ayrıca sadece riskli 1574-1626 üçgen aralığı için belirtilen rakamlardır.. Kanalın kırılması sert hareketlere sebep olabileceğinden olası alımlarınızı ya da satımlarınızı parça parça yapın lütfen..

Güne gelecek olursak 1609 aşağısında seyrettiği sürece alım yapılmadan acaba bu 1597-1607 arasında duruyor 1574 desteğini denemek mi isteyecek diye temkinli durmada fayda var.. 1609 aşıldığındayukarı tarafa doğru ancak bir ışık olabilir..

Gram TL açısından ons da ki gerileme, dolar-tl de ki çıkış ile desteklendiğinden gözle görülür bir değişiklik olmamıştır..

Sağllıcakla kalın ve bol kazançlar,

yorum butonuna basarak , yorum soru ve önerilerinizi ileteblirsiniz;
saygı ile,

 @ekonturk

14 Ağustos 2012 Salı

EĞER ALTIN ONS 1586 AŞAĞISINI GÖRMEZ İSE TOPARLANDIĞI YERDEN 1640 TEREDDÜTSÜZ KIRABİLİR..

Bir senaryo ve olasılığı paylaşmak istiyorum..

EĞER ALTIN ONS 1586 AŞAĞISINI GÖRMEZ İSE TOPARLANDIĞI YERDEN 1640 TEREDDÜTSÜZ KIRABİLİR..

Sadece bir olasılığı paylaştım, görüp analiz edebilmeniz ve aklınızın bir köşesinde bulması anlamında..


Altın destek mi arıyor?

Değerli Arkadaşlar !

1586-90 desteği eğer kırılmaz ise altın bu düşüş ardından toparlanması ile tekrar 200 günlük hareketli ortalamasına doğru yani 1640 a doğru yol alacak..
Ama bu yolda ki en büyük ve en güçlü engel 1626 bunu unutmayalım..
ayrıca 1626 dan güç ve direnç aldığını varsayılan altının aşağı kanal desteğinin de 1574 olduğu hatırımız da kalsın..

Altının şu an yaptığı eylemi şimdilik aşağıdan yukarı çıkabilmek adına destek alıyor şekliyle yorumlayacağız.. Ama dediğimiz gibi şimdilik.. anlık verilere göre yazıldı şu an..  1574 kırılırsa ancak o zaman yukarı çıkmak adına destek aramadığı ortaya çıkmış olacak..

En basitinden alıp almamayı 1600 düz rakam psikojik alt destek yapıp yapmayacağına göre de bir bakıma karar verebiliriz..

ABD verileri altına yaramaz

ABD perakende verileri açıklandı..
bu veriler ile altın 1600 aşağısını deneyebilir..
artık öncelikle dolarcıların ardından nakitçilerin altını takibe almaları faydalıdır..

Kredi kartında aidat kalkıyor mu?


Bakan Yazıcı kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya ücreti adı altında tüketicilerden alınan bedellerin kaldırılması için bankalarla pazarlık yaptıklarını söyledi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni Tüketici Kanun taslağını dün akşam iftarda açıkladı. Bakanlığın hazırladığı yeni tasarı taslağı tüketicilerden kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya ücreti adı altında alınan bedellerin kaldırılmasını da öngörüyor. Dün İstanbul'da gazetecilerle iftarda biraraya gelen Bakan Yazıcı, bu ücretlerin bazılarının ayıklanacağını, bankalarla uzlaşma sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Platin/Altın Oranı Tarihin En Düşük Seviyelerinde


Platin/Altın Oranı Tarihin En Düşük Seviyelerinde



Platin ve altın arasındaki fiyat farkı 230$’ın üzerine tırmanarak tüm zamanların rekorunu kırdı. Küresel ekonomiyle ilgili karamsarlık platin fiyatındaki düşüşte etkili oldu. 1985’ten bu yana platin, altından ortalama 194$ dolar daha pahalı olmuştur. Oysa beyaz metal bir süredir altından daha ucuz.
Bazı analiz uzmanları, platin fiyatının bir süre daha altından ucuz kalabileceğini iddia etse de, enflasyonun artış eğilimi göstermesi ve/veya Güney Afrika platin arzında düşüş yaşanması, platin fiyatının hızla yükselmesine yol açabilir. 


KADİR GECEMİZ MÜBAREK OLSUN


Kadir Gecesi



Kur’ân-ı Kerîm’de medhedilen en kıymetli gecedir. Kadir gecesinin fazîleti, üstünlüğü (bin aydan daha fazîletli, kıymetli, hayırlı olduğu), bizzât Allahü teâlâ tarafından, Kadir sûresinde açıkça bildirilmiştir.Kur'an-ı Kerim'de Cenab-ı Hak, bu mübarek gecenin kıymet ve faziletini şöyle beyan buyurmaktadır:
"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar."
(Kadir Suresi )

Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz buyuruyor:
"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlas ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır."
"Kadir Gecesi yatsı namazında cemaatte hazır bulunan, ondan nasibini almıştır."
Müminlerin annesi Hz.Aişe (r.a.) şöyle diyor :
-Dedim ki: Ya Resullullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim? Şöyle buyurdu:
- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)
Peygamberimiz (sav) buyuruyor:
"Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."

Bu mübarek gecede dua sünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Süfyan-ı Sevrî demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur'ân okuyup da dua ederse güzel olur.
İbnü Hacer Heytemî Tuhfetü'l-Muhtâc'da der ki:

"Kadir gecesini görene, saklaması sünnettir. Onun kemâliyle faziletine ancak Allah Teâlâ'nın bildirdiği kimseler nail olur."


Kadir Gecesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Denizlerin suyu bir an tatlılaşır.

Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgar yoktur.
Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.
Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen âlimler de olmuştur.

Kadir Gecesi Kaçıncı Gecedir?

Kadir gecesinin, Ramazanı şerifin 20.sinden sonraki tek gecelerinde aranmasına dair müteaddit hadis şerifler varid olmuştur. Birinden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyüklerimiz de vardır.

İmamı Şa'rani Hazretleri, Kadir gecesinin kaçıncı gece olduğunu, Ramazanı şerifin giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir. İmamı Şarani Hazretleri 30 sene Kadir gecesiyle bu tarife göre müşeref olmuşlardır. Bir çok Allah dostuda bu usulle Kadir gecesini bulmuşlardır.
  • Pazar günü girerse 29.gece,
  • Pazartesi girerse 21.gece,
  • Salı girerse 27.gece,
  • Çarşamba girerse 19.gece,
  • Perşembe girerse 25.gece,
  • Cuma girerse 17. gece,
  • Cumartesi girerse 23.gece.
Kadir Gecesinin 27.Gecedir Diyenlerin Delilleri
Ulemanın ekserisi "Leyle-i kadir ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir." demişlerdir. Bu görüşün sahibi bulunan ilim adamları delil olarak şu hadis-i şerifi göstermektedirler: "Leyle-i Kadir, yirmi yedinci gecedir."

Bu nakli delile ilaveten akli bir delil ile mevzûu daha belirgin hale getirmek istiyorum. Süre-i celilede (Kadir Suresi) "Leylet'ül Kadri" lafzı üç yerde geçmektedir. Bu lafzın harfleri dokuz tanedir. Bu sayıyı üçle çarptığımız zaman çıkan yekün de yirmi yediyi göstermektedir.
Her geceyi kadir, her gördüğünü Hızır bilmek
Din adamlarının bazısı, leyle-i kadrin senenin günleri içinde gizlenmiş olduğunu söylemişlerdir. İhmalkarlık yapmasınlar ve diğer geceleri de ihya etsinler diye bu gecenin gizlendiğini ifade etmişlerdir.
Hızır aleyhisselam da gizlenmiştir. İlim adamlarına ve zahid kimselere gösterilen alaka, fukara ve gurebaya da gösterilmelidir. bu ihitimalden dolayı:
"Her geceyi kadir bil, her gördüğünü Hızır bil" denilmiştir.
Cenab-ı Hak bu geceyi hakkıyla ihya eden kullar arasına bizleri de ilhak eylesin ve bizi zatına kul ve Habine ümmet olma şerefinde daim eylesin.

Kadir Gecesini nasıl ihya edeceğiz?
  • Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.
  • Bir iki sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.
  • Az da olsa sadaka vermeli.

  • Bu gece 4 rekat Kadir Gecesi Namazı kılınır.
1.rekatta : 1 Fatiha 3 İnna enzelnâhü
2.rekatta : 1 Fatiha
3 İhlası Şerif
3.rekatta : 1 Fatiha
3 İnna enzelnâhü
4.rekatta : 1 Fatiha
3 İhlası Şerif

Namazdan sonra 1 defa:
Allahü ekber Allahü ekber La ilahe illalahü vallahü ekber Alahü ekber ve lillahil hamd
100 defa Elem neşrah leke...

100 defa İnna enzelnâhü
100 defa da Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz'in Hazret-i Âişe (r.a.) Vâlidemiz'e öğrettiği şu duâ okunup, sonra duâ yapılır:


Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni, okunup dua yapılır.

"Ey Allah! gerçekten Sen çok affedicisin, affı seversin, öyleyse beni affet."

Mümkünse, kandil gecesi olması sebebiyle bir de TESBİH NAMAZI kılınır.

ve bir müjde ile noktalıyalım:
"Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihyâ eden, Kadir gecesini ihyâ etmiş gibi sevâb kazanır"

hadîs-i şerîfini düşünülerek, sık sık vâki olan 27. gece ihyâ edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevâba kavuşulur. 

ALLAH'IM GECEYLE GÜNDÜZÜ ÖRTTÜĞÜN GİBİ MİLLETİMİN HATALARINIDA ÖYLE ÖRT... HER İNCİNDİKLERİNDE YÜREKLERİNE EN YAKIN MERHEMİ SEN SÜR... BİZİM BİLMEDİĞİMİZ SENİN İSE BİLDİĞİN DERTLERİNE SEN DEVA OL... RABBİM MİLLETİMİZİ HER TÜRLÜ MUSİBETTEN SEN KORU YA RABBİM... (ÂMİN )


Kaynaklar

1) Elmalı Tefsiri
2) Mübarek Gün ve Gecelerde Yapılması Tavsiye Edilen Dua ve İbadetler, Fazilet Neş.1983
3) Kürsiden Mü'minlere Sohbet ve Nasihatler, 1.Cild, Mehmed Emre, Erhan Yayınları, 1998
4) Mehmet Ali Demirbaş, Kadir Gecesi
5) Prof.Dr.Ramazan Ayvallı, Kadir Gecesi

14 agustos 2012

Günaydın değerli Arkadaşlar ,
Bugün biraz gündem dolu,
altın dün biraz akşam saatlerinde aşağı yön izleyip toparladı.. tehlike bölgesi diye siiznle paylaşıp inişin aşağı dalga aralığını 1609-1617 olarak Sizinle paylaşmıştık...
Nitekim bu seviyelerden dönüş yaptığına şahit olduk...
Haber akışının olmayışı, çoğu lider ve piyasa oyuncusunun tatil modunda olması olağanüstü ani bir gelişme olmadığı sürece alış ya da satışlarda sert hareketler getirmesi zaten beklenemezdi..

Ayrıca altının destek ve direnç arasında bazen aşağıdan desteği kırmak adına bazen de yukarıda direnci kırmak adına bu girişimlerde bulunması gayet normal.

Altın düşüşlerinde özellikle 1600 üzerinde tutunuyor olması aslında kuvvetli bir parasal  teşvik beklentisinden kaynaklanmaktadır.  eğer bu beklenti aylar haftalar sürerse gelecek QE^3 lerden altın umduğu yükselişi yakalayamayabilir.. Ama kesinlikle şunu unutmamanızı isterim, UMUDUNU TAMAMIYLA PARASAL TEŞVİKLERE BIRAKAN ALTIN EĞER UMDUĞUNU BULAMAZ İSE İNTİKAMI ACI OLUR...  Aslında piyasa oyuncuları ve yapıcıları altını fazla üzmeden nasıl eylem yapılabilirin de hesabındalar..

altın ons 1609 desteğinden hareketle 1640 usd olan 200 günlük ortalamayı başaramazsa tehlike var olduğunu lütfen unutmayalım... Şu durumda günler haftalar öncesinde paylaştığımız yatay seyir ve daralan üçgenin kırılmasını beklemekten başka seçeneğimiz kalmıyor.. Bu sıkışık belki de sizler için can sıkıcı seyreden yatay durumun sonunda sert hareketler gelecektir bunu unutmayalım ve dikkatli olalım..

Gene belirttiğimiz tavsiyeler geçerli 1609-1617 aşağı yönlü giderken satış yeri olarak seçilebilir.. yani buralar zarar kes, düşükten sat, ya da düşecek gelina kurtul seçeneğimiz olabilir...
yukarı 1626 larda tercihe göre satış yapılabilir olsa da 200 günlük ortalamanın ilk işaret yeri olan 1634 denemesi görmeden altından çıkışmantıklı değil.. Olası çıkışlarda 1662 lerde anında kendini bulabilir ki o zaman çıkarken yani alım fırsatı bile yakalayamayız..

gün euro/usd paritesi açısından hızlı geçeceğe benziyor..
Bu bir nebze altına da yansıyacak olsa da günün arbitraj para birimi olarak euro/usd diyebiliriz

bol ve hayırlı kazançlar,

saygı ile,

Zorunlu Deprem Sigortası'nda Son 4 gün!



Zorunlu Deprem Sigortası'nda son gün 18 Ağustos. Yeni Afet Sigortaları Kanunu gereğince, 'zorunlu deprem sigortası' yaptırmayanlar 18 Ağustos'tan sonra elektrik ve su aboneliğini başlatamayacak.

Bu durumdan en çok kiracılar etkilenecek. Çünkü kiralayacağı evin deprem sigortası yoksa elektrik, su gibi abonelikleri üzerine alamayacak, elektriksiz ve susuz kalacak.

Hürriyet'te yer alan habere göre zorunlu deprem sigortasında son gün yaklaşırken, Türkiye'deki 16 milyon konutun sadece 4 milyonu afet sigortası yaptırdı

18 Ağustos’a kadar zorunlu deprem sigortası yaptırmayan binalara elektrik ve su verilmeyecek. 18 Mayıs’ta yürürlüğe giren 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu’na göre artık abonelik işlemlerinde zorunlu deprem sigortası aranacak.

Abonelik esnasında istenilen evrakların içinde zorunlu deprem sigortası poliçesi de bulunacak. Zorunlu deprem sigortasının kapsamına giren binalarla ilgili yaptırılan abonelik işlemlerinde, zorunlu deprem sigortasının varlığı kontrol edilecek. Mevzuata ve projeye aykırı olarak inşa edilen binalar sigortalanmayacak.

Almanya'nın ESM kararı gecikebilir


Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin Euro Bölgesi kalıcı kurtarma fonu ESM konusunda 12 Eylül'de vermesi beklenen kararın ertelenmesi gündemde.

Handelsblatt gazetesinin haberine göre, Avro'ya yönelik eleştirileriile ön plana çıkan Markus Kerber liderliğinde bir grup, Alman Anayasa Mahkemesi'ne bir dilekçe vererek, ESM konusunda karar almadan önce, İrlandalı bir milletvekilinin açtığı dava nedeniyle aynı konuyu görüşenLüksemburg merkezli Avrupa Adalet Divanı'nın kararının beklenmesini istediler.
Mahkemenin bu talebi kabulü halinde 12 Eylül'de bir karar alınması muhtemel görünmüyor

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Bayramda otoyol ve köprüler ücretsiz



Bu yıl geçen yılların aksine, bayramda köprü ve otoyollarda ücretsiz geçişlerde gün sayısı artırıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, uygulamanın 18-22 Ağustos tarihleri arasında, yani arife ve bayram sonrasındaki 1 gün de dahil 5 gün geçerli olacağını açıkladı.

Ayrıca bayram yoğunluğu nedeniyle hava demir ve karayollarına da ek seferler koyuldu.

Bankaların kart aidatında yeni oyunu!



Kredi kartlarını 1 yıl kapatmamak şartı ile kart aidatlarını iade edeceklerini hatta kredi kartlarına puan yükleyeceklerini söyleyen bankalar tüketicilere sözlerini tutmadı. Bankaların vaatlerine kanan tüketiciler yine mağdur oldu.

Ekstrelerine yansıyan kart aidatlarını geri almak için bankaların kapısını çalan tüketicilere bankalar öyle bir oyun oynadı ki. Kredi kartı sahipleri Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle bankaların tüketiciye oynadığı yeni oyunu gözler önüne serdiler. Şikayetlere göre; bankalar yıllık kart aidatlarını kredi kartını 1 yıl kullanmak üzere iade ediyor hatta birde puan teklif ediyor. Bankaların bu cazip teklifini kabul eden tüketiciler kartlarının hesap özetlerinde kart aidatının kesildiğini görünce adeta şok oluyor. Bankalar da verdikleri vaatlerle kart sahiplerini 1 yıl daha bünyelerinde tutabiliyor. İşte şikayetlerden bazıları şöyle:

VAATLERLE KENDİSİNE BAĞLIYOR
 “Kullanmadığım 2 kredi kartıma senelerce boş yere kart aidatı ödeyip sonrasında artık kart aidatı ödememek için kapatmak istedim. Bankayı aradım bana kart başına 50 TL puan verileceği bunun karşılığında ise kartımı 1 yıl kapatmamam gerektiği söylediler. Bende bankanın söylediklerini yaptım ve puan işlemini kabul ettim. Aradan 2 ay geçtiğinde ekstremde 50 lira kart aidatı kesildiğini gördüm. Kısaca banka benim paramı benden kesip bana hediye ediyor. Bankayı arayıp paramı iade edin ya da kartları kapatın dedim ve “Teklimizi kabul ettiğiniz için kartları 1 sene kapatamazsınız. Kartları kapatırsanız kart başına ödenen 50 TL'lik puanı bankamıza borçlu olacaksınız” yanıtını aldım.  Benden aldığı parayı bana hediye edip üstüne birde beni kendine bağımlı olmaya mecbur kılıyor.”

1 YILLIK KAPAMAMA TEKLİFİ 
“Son ekstreme kredi kartı için 15 TL yıllık kart bedeli yansımış. Bankayı arayarak iptal etmelerini istediğimde kartı 1 yıl boyunca kapatmama karşılığında iade edebileceklerini söylediler. Buda kredi kartımı bu 15 TL'yi ödemeden kapatamayacağım anlamına geliyor. Bana kartı yollayacakları zaman sorduğumda yıllık üyelik bedelini, onları ararsam çözeceklerini söylemişlerdi. Çözümün böyle olduğunu tahmin etmiyordum. Tüm borçlarımı tek seferde ödeyeceğim, ve bankaya ait kredi kartlarımı da iptal edeceğim.”


“Nisan ayında 50 TL puan olarak geri aldığım kredi kartı aidatının bu ay kartımdan geri alındığını gördüm. Az önce müşteri temsilcisiyle yaptığım görüşme sonucunda bu puanın kartı kapatmama karşılığında verilmiş bir kampanya bonusu olduğunu öğrendim. Yine telefondaki bayanın söylediğine göre 1 yıl kullanılması gerekiyormuş. Ama bana bir uyarı gelmedi. Güya para puan verilirken telefonda bana söylenmiş. Çeşitli sözlerle müşterilerinin paralarına tenezzül eden bankaları şiddetle kınıyorum. Yıllardır devam eden bütün müşteri ilişkilerimi bitirerek bu bankadan kurtulmak istiyorum.”

Hüseyin Çelik; "Birkaç Mehmet şehit oldu diye Meclis toplanmaz"

AKP Milletvekili , Hüseyin Çelik; "Birkaç Mehmet şehit oldu diye Meclis toplanmaz" dedi.

yorum bile yazılmaz

31 Agustos 2012 - 30 Mart 2013 altın için hareketli dönem

Değerli Arkadaşlar !
Sene başında da belirtmiş olduğumuz gibi bizim için altında en hareketli ya da hareketi bir daha yaşayacağımız dönem aralığını tekrar hatırlayalım..
hep ne diyorduk 2012 sonbahara ve 2013 ilkbaharda bayram var..

düz bir takvim verecek olursak,

31 Agustos 2012  - 30 Mart 2013  altında volatilite , işlem hacmi dolayısıyla hareketli ve dalgalanmalı  bir 6 ay yaşayacağız.. Yaşayacağımız bu 6 ay yaşadığımız 2012 ilk 9 aydan daha hareketli olacağı gündem maddelerinden de belli..

Altın 2000 olacak; yok efendim altın 1400 olacak diye tek taraflı beklentilerinizden kurtulmaya bakın çünkü kimseye faydası olmayacak..  Her iki yöne de yaklaşınca her iki tarafda futbol taraftarının gol ya da gol pozisyonu sevinci ve heyecanı yaşatacaktr belki ama kesinlikle kar getirmeyecektir...

sene başından beri ya da aylardır senelerdir 1400 olacak beklentisinde olanlar 1600-1700-1800-1900 çıkışlarını kaçıdıkları gibi...
eylülden sonra 2000 olacak diye beklentiye girenlerin 1800-1700-1600-1500 lü rakamlarda elleri kolları bağlı kalmasna sebep olmuştur..

Uzun süreli yatırımcıya hiçbir şekilde özellikle fiziki allım yapmı ise lafımız, diyecek sözümüz olmaz.. Ama kıs-orta vade (yılda 3-5 kez) satış yaparım kaygısı ile piyasada yer alan arkadaşlarımız olası dalgalanmalardan yararlanmalıdır..

Hep belirtiriz ya gün gelecek hem 1450 hem de 2000 diyenler haklı çıkacaklar bunda hiç şüpheniz olmasın... Ama her daim tek yön 1450 olacak ya da 2000 olacak demek çok yanlış ve çoğu alım ve satım rakamlarını kaçırmanıza sebep olabilir..

bir hatırlatma anlamında bilgi paylaşımıdır,
bol kazançlar,
saygı ile,

bir hedefe ulaşmak için yerinde sayanlar hedefe ulaştıkları nadiren görülmüştür... @ekonturk



euro/usd paritesinin kulağı Almanya'dan gelecek verilerde

Değerli Arkadaşlar !

Yarın Almanya Büyüme ve ZEW Endexi açıklamaları öncelikle Avrupa para birimi euro'nun hareketli saatler ya da gün geçirmesine sebep olabilir.
Dolayısıyla euro/usd paritesi 1,2380 direncini aşamadığı gözlemlenirse ve beklentimiz dahilinde Almanya büyüme rakamı da kötü gelirse şu saatlerde 1,2380 denemesi yapan euro/usd paritesinde ki yükselişler aslında satış fırsatı olarak da değerlendirilebilir.. ( yani elde ki euronu dolara geçir daha fazla doların osun)...

Gelebilecek Kötü Alman büyüme karşısında ekonomi otoriterlerince düzeltici açıklama ya da spekulasyon yayınlanmaz ise parite 1,23 aşağısına sarkması içten bile değildir..

Not:  Euro /usd paritesinde beklentimizi Almanya'nın düşük büyümesine göre kurgalamış olup; piyasa da bunun dışında  kalan etkenleri yok saydık..

@ekonturk

“Kâr payı” = “faiz” mi ?




Süleyman Ateş, faiz yerine kar payının kullanılmasının dini kullanmak olduğunu belirtti.

Milliyet Gazetesi'nde Ramazan sohbetleri başlığı altında gelen sorulara yanıtlar veren Diyanet İşleri eski Başkanı Süleyman Ateş, kar payı ile ilgili ilginç açıklamalar yaptı.

Merhaba Hocam, faize bulaşmadan ev almak istiyorum. “Kâr payı” alan finans kurumuyla “faiz” ismi ile kredi veren bankaların uygulamaları arasında ne fark var? Faizsiz kredi verenin, “evi senin adına ben alıyorum ve şu kadar kâr koyup borcunu senelere yayıyorum” mantığı mı faiz olmaktan kurtarıyor? Saygılarımla. İbrahim Ölçer

Cevap: Doğrusunu isterseniz bu kâr payı uygulaması İslâm hukukunda bulunan Mudârebe usulüne tam uymaz. Çünkü mudarebede kredi veren de alan da kâr ve zarara ortaktır. Ayrıca “Ben bu evi senin adına alıyorum” demek ve aynen banka faiz oranı gibi sözde kâr payı koyarak müşteriye satmak mudarebenin ruhuna uymaz ama insanlar böyle inanıyorlar. Öyle mutlu oluyorlar. Alan memnun, satan memnun, biz ne diyelim ki! Ama şu kadarını söyleyeyim ki din burada para kazanmak için alet edilmektedir. Yoksa ha Ali Hoca, ha Hoca Ali. Ha banka, ha finans kurumu. işlem temelde aynı. Mevcut dünya düzeninde faizden tamamen kurtulmak mümkün olmadığı gibi bugün faizsiz ekonomi de mümkün değildir. İşlem, kenarından köşesinden faize bulaşır.

Hazır kıymaya dikkat!


Kırmızı rengine aldanarak 'yağsız' diye aldığınız kıymalar hileli çıkabilir. Az kıymaya bol sakatat katan hileciler, içine bir de kırmızı boya basıp, vatandaşı kandırıyor.


Gıda skandallarıyla sarsılan Türkiye'de hilelerin ardı arkası kesilmiyor... Denetimlere ve yaptırımlara rağmen vatandaşın sağlığı ile oynamaktan vazgeçmeyen hileciler, elini hazır kıymadan çekmiyor. Öyle ki, gözünü para bürümüş hileciler, kâr amacıyla iftar sofralarına bile hile bulaştırıyor. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında hazır kıymalarla ilgili şikayetlerde artış yaşanıyor.

Takvim'in haberine göre bir tüketici, hazır kıymadaki gıda boyasına dikkat çekiyor. Hazır kıyma ile yapılan yemeğin kırmızıya boyandığını söyleyen tüketici, bakın neler anlatıyor: "Annem iftarda sulu köfte yaptı. Yemek turuncuya boyandı. Eli nereye değse kıymadaki boya yağlı boya gibi çıktı. İnsan sağlığı ile nasıl oynanıyor siz düşünün. Bizim aldığımız kıymaya gıda boyası konulmuş."

'CAN BOĞAZDAN GİDİYOR' 

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Hüseyin Bozdağ da, hazır kıymalarla ilgili olarak TAKVİM'e önemli açıklamalarda bulundu. Hazır kıymaya konulan boyanın insan sağlığına zararlı olabileceğine dikkat çeken Bozdağ, "Her türlü katkının uzun vadede sağlığa büyük zararları var. 'Can boğazdan gelir' lafı artık 'Can boğazdan gidiyor'a döndü. Hastanelerin önünde uzun kuyrukların olması tesadüf değildir" dedi. Hilecilerin hazır kıymaya böbrek, karaciğer ve akciğer gibi sakatatlar da koyduğunu söyleyen Bozdağ, "Sakatatın rengi açık olduğu için boyama gereği duyuyorlar. Bu sakatatlar zararsız gibi görünse de ortada bir hile var. Nasıl ki, 'Yüzde 100 dana eti' denilen sucukta tavuk eti bulundu; firmalar afişe edildi, bu da aynı şekilde bir hileciliktir" diye konuştu.

GIDA BOYASI BÖBREKLERİ VURUYOR

Doğal yollarla üretilen renklendiriciler pahalı olduğu için kimyasal metodlarla sentetik olarak üretilen gıda boyalarına başvuranlar, göz göre göre sağlığımızla oynuyor. Doğal renklendiriciler pahalı olduğu için, hilecilerin ucuz sentetik boyaları kullandığı belirtiliyor. Sentetik gıda boyası, başta böbrek tümörü olmak üzere kurdeşen, rinit, alerji, hiperaktivite, kromozom hasarı, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlığa yol açıyor. Sentetik gıda boyası kıymanın yanı sıra unlu gıdalar, pasta, tatlı, çerez, dondurma, içecek, konserve balık ve hazır çorba gibi gıdaların üretiminde de kullanılıyor.

'İÇİNDEKİLER' BÖLÜMÜNÜ İNCELEYİN

Aldığımız gıdalarda hangi renklendiricilerin kullanıldığını nereden bilelim?' diye soranlara uzmanlar şu yanıtı veriyor: "Mutlaka gıda maddelerinin etiketine bakın. Etikette hangi katkı maddesinin hangi amaçla kullanıldığı yazmaktadır. Örneğin; bir alkolsüz içecekte içindekiler bölümünde şu ifadeleri bulabilirsiniz: İçindekiler: Su, şeker, kola üzütü, renklendirici (E160a) gibi. Katkı maddeleri uluslararası E kodu ile gösterilir."

Bu hafta Dolar Dalgalanması mı?



Değerli Arkadaşlar !
Çin ve Asya'da gelen kötü ekonomik datalar bizim paramızı olumsuz etkisi olur..Yani dolar-tl ise konumuz doların artmasına sebep olur.. Bu aklımızda bir not olsun..
Dolar stretejimizi genel bir yazı ve destek ve dirençler ile belirtip, yön bulmanıza yardımcı olmaya çalışayım..
Günlerdir belirtiğimiz gibi doların yukarı yönlü gidebilmesi için kısa vade 1,7920-1,7940 aralığını yukarı yönlü aşması gerekmektedir.. 1,8050-1,8070 geçilmeden de orta vade yukarı gidiyoruz demek çok güç olacaktır..

aynı şekilde kısa vadede 1,7820-1,7760 orta vadede aşağı gidişin habercisi olacaktır... 1,7720-40 aralığı eğer aşağı yönlü kırılırsa grafiklerde 1,73-74 rakamları gündeme gelebilir..

Kısa vadeli bankalar ya da bankanız diyelim kar verdiriyorsa makaslar dolayısıyla belirtilen hedefler doğrultusunda alım satım yapılabilir.. Lakin uzun süre elde tutulmasını özelikle dovizin tavsiye etmiyor tam tersi dalgalanmalardan yararlanılmasını tavsiye ediyorum.. kazancı daha geniş olacaktır..
Nakitte olan arkaşlar 1,79 u denediği şu anlarda 17920-40 seviyesini aşıp aşmadığını net görmeden alım yapmalarında sakınca var.. kırarsa oley denilecek belki lakin kırılmadığı durumda zarar fazlalığı göze çarpacaktır. Bu sebeple bu belirsiz ortamda az da olsa bir ışık ve rehberle önümüze göre göre gitmek daha az risk yüklenme olacaktır ki bu da daha az zarar demektir..

Nacizane 1,7820-1,7920 aralığında nakittekilerin dolar yönünde alıma geçmesi tarafında değilim.. bu iki aralık aşağı ve yukarı karar verme noktası olabilme ihtimali yüksektir..
Elinde dolar olanların geçen 1,7920 de sat denildiğinde daha rahat edik çünkü altın ons 1604-10 arasında idi arbitraj düşünülebilirde denilmişti hatta.. şimdi 1,7920-40 da TL kar satışı kıramayacak düşüncesi ile bir parça yapılabilir.. Kırabilir beklentisi ile  1,8055e kadar beklenilebilir..  Karar yatırımcıya kalıyor ama eğer reel gerçek bir kar var ise belirtilen seviyelerde çıkış en mantıklısı..

Bu haftanın iki süprizi beni şaşırtmaz..
Türkiye Merkez Bankası, TL de faiz indirimi olursa ( faiz sabit bırakabilir beklentisi hakim )
Çin merkez bankası parasal genişlemeye gider ya da ışık yakarsa..

TCMB den gelecek faiz indirimi doları çıkaracakken; Çin den gelebilecek QE^3 sinyali ise dolar-tl yi geriletebilecektir.. İş bu sebeple TCMB kararında  hem FED, hem AB kankileri ile olduğu gibi Çin ile de iştişare edecektir..

13 Agustos : 200 günlük ortalama 1640

Günaydın Arkadaşlar !
 zaman kısıtlılığı nedeniyle altın konusunda kısa bir değerlendirme yapıp ardından soru cevaplarla zaman ve fırsat buldukça yazmaya devam etmeye çalışırız inşallah.

Geçen hafta başından beri altın ons bakımından elde tut tavsiyemiz hala geçerliliğini devam ettirmekte.. Hatırlarsanız geçen hafta elde çıkarılabilecek aşağı alt seviyeler başka tabirle zarar durdur  seviyemizi 1597-1607 olarak belirlemiştik.. Elde tut hedef 1618-1634 aralığı ortalama 1626 tavsiyemiz hafızalarınızdadır.. Hatırlanması amacı ile geçen hafta ve önceki hafta ki yazı ve yorumlarımıza başvurabilirsiniz..

Yeni hafta gene merkez bankalarından ( ABD, AB, Çin) teşvik beklentileri ile yatay yukarı yönlü seyre devam edebilir.. Teşvik yok denildiğinde sert dalgalara gebe kalabiliriz, Lakin şu tatil  döneminde , Agustos sıcağında Agustos son günü  FED toplantısı , Eylül ilk haftası AB Merkez faiz toplantısı , ve nihayetinden eylül ikinci haftası FED 'in faiz toplantısına kadar olağan dışı gelişmeler izlenmediği sürece sert hareketler zor gibi görülüyor... Olağanüstü gelişmelerde çoğu piyasa oyuncusunun tatiline ara vereceğini hatırdan çıkarmamalı..

Altın pozisyonlarınız da bir önceki1597-1607 aşağı alt çizgimizi bir kademe yukarı çıkarıyoruz bu hafta ve 1617-1609 aralığı ters yönde sat,  elden çıkar, ya da zarar kes diyebiliriz...

Burada dikkat edeceğimiz ve öğrendiğimiz yeni bir olgu var... Elde tutarken altın basamak seviyemiz dikkat ederseniz bir basamak yukarı taşıyoruz.. Küçük aralıklı,destek dirençlerle birbirimizi kandırmadan paramızı çarçur etmeden gidebileceği yukarı seviyeye ne kadar daha yüksekte elimizde altın tutabilirizin arayışı içindeyiz.. Yoksa son en tepe noktayı koyan el, düğmeye basan parmak ve tepenin adını koyacak kadar para, siyasi spekulatif gücümüz olmadığı için bu yoldan başka seçeneğimiz kalmıyor..
Eğer altın 1629-1642 aralığına giremez ise  belli seviyelerde , alt seviyeler yukarıda belirtildi satış için değerlendirebilirler kısa vadeli arkadaşlar...
Unutmayalım Ekime kadar o meşhur 1530-1630 gel git yapan 100 usd lik bir ara var ya işte o delinecek.. Çok çok basit bir dil ile parasal teşvikler geldiğinde 1640 ve yukarı 1700 doğru... gelmediğinde ise 1530 a doğru aşağı kırılmalar gözlemlenebilecektir.

Değerli Arkadaşlar !
200 günlük hareketli ortalama gün itibariyle 1640 olup onun üzerinde duracak olan altın yukarı yönlü beklenilen çok güzel hareketler getirebilir..  200 günlük ortalamayı kırıp kırmayacağını ya da kırdığında ne kadar süre üzerinde durabileceğini bir kenarda takip etmenizi tavsiye ediyorum...

7 agustos günü ilk defa sizlerle paylaştığımız altın ons da daralan üçgen için artık karar aşamasına yavaş yavaş gelindiğini unutmayalım.. O yazımızda da belirttiğimiz gibi 1618-1634 aralığı alımlar ile sürerse 1662 müjdenizi günler öncesine vermiştik.. alımlar ile desteklenmediğinde gene aylardır haftalardır yaptığı aralığa devam edecektir...

hayırlı ve bol kazançlar,

@ekonturk

KOBİDER: IMF'ye 5 milyar dolar yardıma anlam veremedik


Kobider: IMF'ye 5 milyar dolar yardıma anlam veremedik

KOBİDER Başkanı Özgenç, "100 bin KOBİ kredi beklerken, IMF'ye 5 milyar dolar yardım yapılmasına anlam veremedik" açıklamasında bulundu.

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 5 milyar dolar borç verme kararıyla ilgili olarak, ''100 bin KOBİ kredi beklerken IMF'ye 5 milyar dolar yardım yapılacak olmasına bir anlam veremedik'' açıklamasını yaptı.