4 Ağustos 2012 Cumartesi

Hurda Araçta Vergi ve cezaları silinecek


Hurdaya çıkarılan taşıtlarda vergi ve ceza silme işlemini düzenleyen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.


Tebliği ile adlarına model yılı 1990 veya daha eski taşıt kayıt ve tescilli bulunanlar, taşıtlarını en geç 31 Aralık 2014'e kadar il özel idarelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu hurda müdürlüklerine teslim ederek kayıt ve tescillerini sildirirlerse, taşıtlarının söz konusu tarihe kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan MTV ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 28 Şubat 2009'a kadar plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilecek (silinecek).
Kayıt ve tescilli model yılı 2000 veya daha eski taşıtı olup, bu taşıtı 28 Şubat 2009 itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş bulunanlar için ise; bu durumlarını belgelemeleri ve bu taşıtlara ait MTV asıllarının dörtte birini 31 Aralık 2014'e kadar ödemeleri halinde kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve plakasına kesilen trafik idari para cezalarının tamamınını tahsilinden vazgeçilecek ve trafik tescil kayıtları silinecek.

İşte pis su satan 114 su bayiisi



Sağlık Bakanlığı, tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını da sitesinden açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, dün damacana su denetimlerine ilişkin halk sağlığı laboratuvarlarının 81 ilde yaptığı çalışmaları açıkladı. Türkiye genelinde piyasaya arz edilmiş ürünlerden satış noktalarından örnekler alınarak, 1418 ürün Halk Sağlığı Laboratuvarları'nda incelemeye alındı.

Çalışma kapsamında damacana dolumu yapan 254 ruhsatlı su tesisinin tamamı yeniden değerlendirildi ve 15 su dolum tesisinde uygunsuzluk bulundu.

İŞTE O MARKALAR

Uygunsuzluk tespit edilen damacana su markaları şöyle: "Gençsu", "Karlık Madran", "Alka Madran", "İvriz Su!, "Beysu", "EDK Lara", "Hünkar", "Revan", "Kardelen", "İdeal", "Hazar Vox Nida", "Bahçeayran", "Esensu Özayran", "Kabalak".

114 UYGUNSUZ ÜRÜNSağlık Bakanlığı, damacana su satış noktalarında uygunsuzluk tespit edilen ürün sayısının da 114 olduğunu bildirdi. Bakanlık, 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinden duyurdu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruda, şu ifadelere yer verildi:
''Dolum tesislerinde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmediği halde tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen süreçteki uygunsuz şartlar sebebiyle olumsuzlukların görüldüğü 19 litrelik damacana su satış noktaları aşağıda verilmektedir. Ancak satış noktalarındaki inceleme sonuçlarından hareketle ilgili firmaların piyasadaki tüm damacana ürünlerinin uygunsuz olduğu anlamı çıkarılmamalıdır.''

Olumsuzluk görülen damacana su satış noktaları ile bu noktalarda satışı yapılan markalara ilişkin açıklamada yer alan liste şöyle:








6 - 10 AĞUSTOS EKONOMİ TAKVİMİ


6 AĞUSTOS 2012  Pazartesi

16:00 ABD FED Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması


7 AĞUSTOS 2012 Salı


13:00   Almanya Fabrika Siparişleri
21:30 ABD FED Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması


8 AĞUSTOS 2012 Çarşamba

02:50   Japonya Dış Ticaret Dengesi
09:00   Almanya Dış Ticaret Dengesi
13:00   Almanya Sanayi Üretimi

9 AĞUSTOS 2012 Perşembe
            Japonya Merkez Bankası Faiz Kararı
04:30   Çin Tüketici Fiyatları
13:00   Avrupa Merkez Bankası Ağustos Raporu
15:30   ABD Dış Ticaret Dengesi
15:30   ABD İşsizlik Başvuruları

10 AĞUSTOS 2012 Cuma

09:00   Almanya TÜFE
21:00   ABDBütçe Dengesi


@ekonturk

3 Ağustos 2012 Cuma

İşte "Sağlıksız su" markaları


Bakanlık "Sağlıksız su" markalarını açıkladı

Sağlık Bakanlığı, damacana su satış noktalarında uygunsuzluk tespit edilen ürün sayısının 114 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, damacana su satış noktalarında uygunsuzluk tespit edilen ürün sayısının 114 olduğunu, bunların toplanan numuneler içindeki oranının yüzde 8'e tekabül ettiğini bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, daha önce bildirilen markalara ilaveten ''Gençsu'', ''Karlık Madran'', ''Alka Madran'', ''İvriz Su'', ''Beysu'', ''EDK Lara'', ''Hünkar'', ''Revan'', ''Buzdağ'', ''Kardelen'', ''İdeal'', ''Hazar Vox Nida'', ''Bahçeayran'', ''Esensu Özayran'', ''Kabalak'' markalarının dolum tesislerinde uygunsuzluk tespit edildiğini açıkladı.

Kredi kartınıza borcunuz yok ise 50 TL ödeyeceksiniz




Kredi kartınıza borcunuz yok ise 50 TL ödeyeceksiniz. Kredi kartınıza ait tüm borçlarınızı öder ve bankadan ‘Borcu yoktur’ yazısı isterseniz banka size bu yazıyı 50 TL karşılığında veriyor. Olmayan borcunuzdan masraf alıyor.

Kredi kartı borçlarımı bitirdim diye sevinip oh çekmeyin. Bankanızın size kötü bir sürprizi var. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre kredi kartı borçlarını ödeyip bankadan borcu yoktur yazısı isteyen müşterilerinden bankalar 50 TL gibi ücret istiyor. Daha önce banka kredi borcu bitenlerden borç yoktur yazısı için ücret alırken şimdi kredi kartı borcu bitenlerden de borç yoktur yazısı için ücret almaya başladı. İşte alınan bu ücreti şikayet eden tüketicilerin şikayetleri şöyle:

BORCUNUZ YOKSA BANKA 50 TL ALIYOR 
“Bankaya olan kredi kartı borcumun tamamını ödedim. Müşteri hizmet yetkilisi ile kredi kartıma ait herhangi bir borcunun olup olmadığını sordum ve olmadığını söylediler. Bende kredi kartımı kapattım. Fakat bugün tekrar görüştüğümde benim bir miktar daha borcum olduğunu söylediler. Onu da yatırdım ve gelecekte herhangi bir borcumun olup olmadığını sordum. Borcumun olmadığını söylediler. Kredi kartına herhangi bir borcum olmadığına dair yazı istedim. Bana 50 TL ücreti karşılığında verebileceklerini söylediler.”

OLMAYAN BORCUN MASRAFI OLUR MU? 
“2006-2007 yılları arasında kullandığım kredi kartım ödeyemediğim için takibe girmişti. 2008 yılında bu para ödendi. Ancak 4 yıl geçmesine rağmen hiçbir bankadan işlem yaptıramıyorum. Geçen yıl bankaya gittim ve borcum hala var gibi görünüyor dedim. Başka bankalar otomatik olarak görüyor. Bu sorun nasıl çözülecek dedim. Bankaya borcu yoktur yazısı götürün dedi. Karşılığında 50 TL masraf aldılar. Başka bankalarda bu ücret yok. Bankanın kendi kendine aldığı bu kararı nasıl engelleyebiliriz?Bu ücret neyin ücreti? Olamayan borcun masrafı mı olur? Bununla ilgili ne gerekiyorsa yapmaya hazırım.”

TÜKETİCİ TEPKİLİ 
“Kredi kartı borcumu ödedim ve şubeden borcu yoktur yazısı almak istedim benden 50 TL işlem masrafı olarak para aldılar.  Bu nasıl uygulamadır? Banka benden genel müdürlükle yazışma parası istedi anlamadığım nokta benim bilgilerim ödemelerim zaten banka kayıtlarında var ve o yazıyı almak için nasıl 50 TL talep eder çağımız teknoloji çağı ama bankada bu teknoloji gelmemiş sanırım genel müdürlükle yazışma için benden nasıl para talep edilir çözemiyorum!”

TÜRK LİRASI ZORUNLU KARŞILIKLARIN TESİS ŞEKLİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU

Sayı: 2012 – 57
3 Ağustos 2012

TÜRK LİRASI ZORUNLU KARŞILIKLARIN TESİS ŞEKLİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Zorunlu karşılıklara ilişkin operasyonel süreçler dikkate alınarak 2005/1 sayılı Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de; Türk lirası zorunlu karşılıklar için tesis edilen dövizlerin Türk lirası karşılıklarının, yabancı para zorunlu karşılıklarda olduğu gibi yükümlülük tarihinde Resmî Gazete’deilan edilen kurlar kullanılarak hesaplanması, Bankamız nezdinde ABD dolarıolarak tesis edilen Türk lirası zorunlu karşılıkların tesis edilen toplam dövizlerin yüzde 50’sinden az olmaması ve dönemler arasında taşınabilme limitinin yüzde 5 olarak belirlenmesini içeren bazı teknik değişiklikler yapılmıştır.
Bahse konu değişiklikler 17 Ağustos 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 31 Ağustos 2012 tarihinde başlayacaktır. Söz konusu değişikliklerin bankalar üzerinde kayda değer bir etki yapması beklenmemektedir.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

2 Ağustos 2012 Perşembe

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'den inciler



Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, piyasaları tatmin edemedi. Draghi, açık piyasa işlemleriyle müdahale sinyali verdi. Ancak tahvil alımı konusunu netleştirmedi. Parasal genişleme ile ilgili de sinyal yok.

Geçtiğimiz Perşembe günü Londra'da yaptığı açıklama ile "Euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ve inanın, yapacaklarımız yeterli olacak" diyen Avrupa Merkez Bankası, son dönemin en önemli toplantılarından birini tamamladı.

Bankadan yapılan açıklamada, faizin yüzde 0.75'te sabit bırakıldığı açıklandı. Avrupa Merkez Bankasından yapılan açıklamada, bankaların Avrupa Merkez Bankası'na parkettikleri para için geçen toplantıda yüzde 0'a çekilen gecelik mevduat faizinde de değişiklik yapılmadığı açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, toplantı sonrasında yaptığı basın toplantısında ise piyasaların beklentilerinin oldukça uzağında kalan açıklamalar yaptı. Tahvil faizleri nedeniyle zor durumda olan ülkelere yönelik tahvil alım programı üzerinde çalıştıklarını belirten Draghi, piyasaların beklentisinin aksine güçlü bir alım sinyali vermedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın kendi içindeki komitelerin yeni bir tahvil alım programı için çalışma yaptıklarını söyleyen Draghi, alınacak tahvillerin getiri eğrilerinin kısa vadesi üzerine odaklanacağını belirtti. (İtalyan ve İspanyol tahvillerinin özellikle 3 yıla kadar vadeli olan kısmını kastettiği düşünülüyor.)

 Draghi, neden kısa vadeyi tercih ettikleri yolundaki bir soruya ise "Bu vadenin para politikasına cevap vereceği bir süre olduğunu düşünüyoruz. Çünkü diğer taraftan LTRO'nun vadesi ile de uyumlu" yanıtını verdi.
Yeni programın mevcut SMP adındaki tahvil alım programından farklı olacağının altını çizen Draghi, bunun sonunda sterilizasyon yapılıp yapılmayacağını söylemek için erken olduğunu belirtti. (Avrupa Merkez Bankası'nın ülke tahvili alıp karşılığında piyasada para bırakması halinde bu ABD'dekine benzer bir parasal genişleme anlamına geliyor. Piyasalar buna yönelik sinyal bekliyordu.)

Euronun geri dönülemez bir para birimi olduğunun altını çizen Draghi, "Bu, liraya ya da başka bir para birimine geri dönüşün olmadığı anlamına gelir. Euronun karşısında pozisyon almak anlamlı değildir" dedi.

Draghi, Londra konuşmasını daha dikkatli yapmanız gerekmez miydi sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Yaptığım açıklamaları çok sevdim. Sonuçları da gayet iyi oldu. Piyasalar beklentileri doğrultusunda pozisyon aldı. Bugün bir toplantımız vardı. Biz de bu toplantıda nasıl adım atacağımıza dair yol haritası verdik."



Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi basın toplantısında ana başlıkları ile şu noktalara değindi:

- Bir ay önce söylediğimiz gibi enflasyonda bu yıl ve gelecek yıl herhangi bir olumsuz beklentimiz yok. Yüzde 2'lik beklentilere yakın seyretmesini öngörüyoruz.

- Büyüme konusunda olumsuz tablo sürüyor.

- Büyüme ve enflasyon konusundaki riskler aşağı yönlü olarak devam ediyor.

- Bono piyasasında yüksek risk primleri ve tahvil fiyatları olumsuz etki yaratmaya devam ediyor.

- Euro geri döndürülemez. 


- Euro bölgesinde liderler mali birliği ve güvenliği sağlamak için gerekli adımları atmak zorundadır. Bunlar zaman alırken, piyasalar hızlı hareket bekliyor. EFSF ve ESM'in bono tahvil piyasasında etkinliğini bekliyor.

- Hükümetlerin EFSF'i harekete geçirmek üzere hızlı şekilde karar alması gerekiyor.

- Standart dışı bazı önlemler alınması amacıyla Avrupa Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri üzerinden önlem alabilir. (Açıklama euro/dolar paritesini 1.2340'a kadar yükseltti. İspanyol 10 yıllıkları 12 baz puan aşağıda; yüzde 6.61. Ancak piyasanın beklentilerini karşılayamayan açıklamalar nedeniyle parite 1.22'nin altına kadar indi.)

- Kısa vadede Euro bölgesinde ekonomik büyümenin sadece göreceli olmasını bekliyoruz. 3'üncü çeyrekte zayıf büyüme ve aşağı yönlü riskler devam edecek. Enerji fiyatlarındaki hareket de büyümeyi olumsuz etkiliyor.

- Bazı bölgelerdeki olumsuz tahvil piyasası sorunları açık piyasa işlemleri yoluyla müdahaleyi gerekli kılabilir.

-  Bankaların güvenilirliklerini artırması büyük önem taşıyor.

- Avrupa içindeki krizden çok etkilenen ülkelerin mutlak surette rekabetçi yapıya kavuşmaları gerekiyor.

- Faiz indiriminin tartışıldığını söyleyebilirim. Ancak bu toplantıda olmamasına karar verildi. Mevduat konusunda bilmediğimiz sulardayız. Onun için daha fazla hareket etmeden önce bekleyeceğiz.
- Avrupa Merkez Bankası, hükümetlerin yapması gereken mali adımları atamaz. Para politikası bağımsızdır. Uygun bir model belirleyerek öncelikli alacaklılık konusunu ve Avrupa Merkez Bankası'nin durumunu gözden geçireceğiz.

- Tahvil alımı konusunda verilen sinyal önceki programdan biraz daha farklı olacak. Tamamen şeffaf bir şekilde hangi ülkenin ne kadar tahvil alacağını açıklayacağız. Getiri eğrisinin kısa vadeli bölümünde daha çok alımı tercih edeceğiz.


- ESM'in şu anki yapısının lisans alımına uygun olmadığını söyledim. Avrupa Merkez Bankası'nin bankacılık lisansı verme konusunda yetkisi yok.

- Sterilizasyon konusunda bu operasyonlar karmaşık yapıya sahip. Komiteler çalışarak neyin doğru olduğunu ya da  olmadığını açıklayacak. Şu anda sterilize etmek ya da etmemek aşamasında net bir şey söyleyemeyiz. Limitli ya da limitsiz alım yapılacağı konusunda net bir şey söyleyemem.

- Bir yol haritası verdik. Risk, piyasa ve para politikası komiteleri bir araya gelerek konuşacak. Neyin doğru ya da yanlış olacağı konusunda net sinyal bundan sonra gelecek.

- Biz şu anda hareket etmeye hazır durumda değiliz. Vermeye çalıştığımız nasıl harekete geçeceğimiz konusunda bir  yol haritası oluşturuyoruz.

- LTRO, teminatlar gibi bir çok konuda adım atabilecek seçeneklerimiz var. Tüm bunların üzerinde çalışıyoruz.

- Geçen hafta euro ile yaptığı konuşmanın içinde konuşmadığımız tek bir kelime dahi yok.

- Avrupa Merkez Bankası, üyeleri arasında alınan kararlar bir kişinin çekimser oyu dışında oy birliğiyle alındı.

- Euroyu korumak, bizim görevimiz ve yetkimiz dahilinde.


- Enerji fiyatları konusunda yükselen fiyatlar, bizim enflasyon hedefimizin çok uzağına düşmüyor.

- Para politikası kurulunda yaptığımız konuşmaların hiçbirini siyasetçilerle paylaşmayı düşünümüyoruz. Çünkü bağımsızlığımızla gurur duyuyoruz. 

- Neden kısa vadeli tahvillere odaklanacağımız konusunda ise LTRO ile uyumlu bir tablo oluşturacağını düşünüyoruz. Bu vadenin katı ve klasik bir  para politikası temeli oluşturacağını düşünüyoruz. Bu kararın arkasındaki felsefeyi açıklayabilirim, ancak detaylarını açıklayamam. 

- Londra konuşmasının tonu güçlüydü. Ancak ne tahvil alımı ne vadeler ile ilgili hiçbir şey yoktu. Euro güçlü bir para birimidir ve geri dönülemez. Londra konuşmasının özü budur. Kendi yetkimizin içinde olan her türlü imkanı kullanacağız. Bugün bundan geri adım atmıyoruz. Bugünkü yazılı açıklamalarda da bu tonun devam ettiğini görebilirsiniz.


- Para politikası gereken tamiratı yapmaktan uzak kalıyor. Dengesizliklerin kaldırılması için hükümetlerin politikalarını mutlaka dengeli hale getirmesi gerekiyor. Hükümetler tarafından atılacak adımlar para politikasının sonuç verebilmesi için mutlaka gereklidir.

- Euro geri dönülemez demek eski para birimlerine dönülemez demek. Euronun karşısında pozisyon almak anlamsızdır. Çünkü euro kalacak.


- Yaptığım açıklamaları çok sevdim. Sonuçları da gayet iyi oldu. Piyasalar beklentileri doğrultusunda pozisyon aldı. Bugün bir toplantımız vardı. Biz de bu toplantıda nasıl adım atacağımıza dair yol haritası verdik.

Bankaların 3 kuruş için çirkeflik yapabilirler !



Bankadaki hesabınızı yıllar önce kapattırdıysanız size kötü haberimiz var.

Bankalarla henüz hesabınız kapanmadı. Bankaya borcunuzu bir kuruş dahi eksik ödemeyin. Tüketicilerin son dönemlerde başı bankalara kalan 3 kuruşluk borçlar nedeni ile dertte. Bir kuruşluk borç için icra takibine alınan da var bir kuruşluk borcu kat kat fazlasıyla ödeyen de.

Bankaya borcunuzu kuruşu kuruşuna ödediğinizden emin olun. Bankalar ile tüketicilerinin yolları üç kuruşluk borçlar nedeni ile mahkemelerde kesişiyor. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre bankalarla hesabını kapattığını düşünen yüzlerce tüketici hesabında kalan kuruşlar nedeni ile mahkemelik oluyor. Bankalar tüketicinin borcunu katlanıp yüksek meblağlara ulaştığında haberdar ediyor. Çoğu banka ise hesabı kuruşu kuruşuna kapatmayarak borçlu çıkartıyor. Tüketici ise çileden çıkıyor.


“Bankadan almış olduğum kredi kartımın tüm borçlarını ödediğim halde bankadan aylar sonra 0,80 kuruş için yasal takibe alındığımı avukatın göndermiş olduğu yazı ile öğrendim. Daha sonra bu borcuda ödedim Başka bir bankadan kredi çekmeye gittiğimde ‘Gri kodda olduğumu ve kredi veremeyeceklerini’ söylediler. 3 kuruşluk borç için rezil oldum.”

3 YIL BORÇTAN HABERDAR EDİLMEDİ
“Çalıştığım iş yerinden dolayı maaşımı bankadan alıyordum. Bankanın bana tahsis etmiş olduğu birde avans hesabım vardı. Avans hesabımdan kullandığım nakit maaşım bankaya yattığında banka otomatik olarak tahsil ediyordu. Ben iş yerinden 2009 Ekim ayında iş yerinden ayrıldım. Bu arada bankaya benim çıkış param yatırıldı. Bankada gözüken 373.37 TL'lik borcumu bankaya kapatmaya gittiğimde bana 373 TL borcu kapattığın zaman hesabın sıfırlanıyor dediler bende bunun üzerine maaş kartımı bankaya iade ettim. Aradan 3 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen tarafıma herhangi bir bilgi verilmedi herhangi banka yetkilisi tarafından aranmadım. 2011 yılı Aralık ayında tarafıma mesaj geldi bankaya olan borcunuzu yatırmazsanız icra işlemleri başlayacak diye bende onun üzerine bankaya gittim. Geçmiş hesaptan 37 krş borcum olduğunu ödenmediği için bu borcun bu zaman kadar 269.24 TL olduğunu söyleyip benden bu miktarı tahsil ettiler. “

1 KURUŞ İÇİN HESABI KAPATMADILAR
 Senelerdir kullanmadığım hesaba hesap işletim ücreti kesildi. Üstelik 2 senedir devamlı farklı şubelere giderek hesabımı kapatmak istedim her seferinde kapatamadılar. En son Trabzon Merkez şubede kapatabildiler.Fakat defalarca şubeye gitmek için bir sürü dolmuş parası verdim ve bankaya da işletim ücretini yatırdım. Kapatamama sebepleri de en son 0,01 kuruş daha ödemem gerekiyormuş toplamda 100 TL ödedim,verdiğim yol paraları da cabası.

Draghi konuşması dolara yarıyor

Draghi: Merkez Bankası para politikasında özgürdür, bu hedef için açık piyasa işlemi yapabiliriz.
Draghi: AMB'nin harekete geçmesi için EFSF'ye başvurmak gerekli ancak yeterli değil.
bu beyanat faiz sabitlemesi ile toparlanmaya çalışan euroya çelme anlamına gelir...
şimdi de parite de gerileme ve dolar-tl de ayrıca borsa da da gerileme görebileceğiz demektir..
Çıkan sonuç : AMB başkanı Almanya'ya boyun eğdi...
Buradan da şunu anlayacağız artık AB de Almanya'nın borusu öter.. İşbu sebeple Almanya ekonomisinde olası düşüşler euro için yeni bir kaos demektir..

Avrupa Merkez Bankası faizi beklendiği gibi %0,75'te bıraktı


Avrupa Merkez Bankası faizi beklendiği gibi %0,75'te bıraktı

En büyük beklenti Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programı SMP'yi başlatması yönünde. Bu program sene başından beri tartışılıyor ve başta Almanya olmak üzere ECB'de bir çok üye bu plana şimdiye kadar soğuk bakıyordu.

 İkinci ihtimal LTRO benzeri yeni bir likidite ihalesi süreci başlatılması. bu iki karardan birinin çıkması piyasalrı memnun edecektir.

 Avrupa Merkez Banaksı faizlerde değişikliğe gitmeyerek %0,75'te bıraktı. Faizlerin indirilmemiş olması paritede Euro lehine hareketi destekleyecektir. Borsalar tarafında bir miktar satışlata neden olaiblir. Fakat faiz indirimi olmamış olması ECB'nin yukarıda bahsettiğimiz senaryoları gündeme alma ihtimalini arttırıyor. Bu nedenle borsalar için olumsuz olsa da Draghi'nin konuşması başlayana kadar satışların sertleşmesini beklemiyorum.

Avrupa Merkez Bankası'nın seçenekleri


Değerli Arkadaşlar ,

AMB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Draghi geçtiğimiz hafta bugün “Euro’yu kurtarmak için gerekenin yapılacağını” söyleyerek piyasalarda büyük beklenti yaratmıştı işte bugün bu beklentilerin ne kadarının gerçekleşeceğini sorusunun cevabını öğrenecek piyasa.

Draghi beklentileri bilerek veya bilmeyerek oldukça yükseltti ve piyasa hayalkırıklığına uğrarsa satışların günü domine edeceğini görmek zor değil.

AMB’nin seçeneklerine bakalım;

ESM’ye bankacılık lisansı verilmesi: Bu seçenek piyasayı rahatlatır çünkü kurtarma fonu ESM’nin ateş gücü neredeyse limitsiz olacak bu durumda AMB’den fonlanabileceği için. Almanya ve Finlandiya bu seçeneğe karşılar, AMB de daha önce bunun yasal olarak AMB için mümkün olmadığını söylemişti.

Ancak son konuşmalara göre AMBbu fikre ısınıyor. Eğer bugün bu yönde bir hamle olursa piyasa üzerindeki etkisi oldukça olumlu olacak.

LTRO: Bankalara uzun dönemli kredi vererek büyük bir bankacılık krizini engellemişti AMB geçtiğimiz yılın sonuna doğru. İki 3 yıllık operasyonda toplam 1 trilyon Euro verilmişti bankalara. Yeni bir 3 yıllık ya da daha uzun vade (5 yıl gibi) LTRO ihtimali kuvvetli duruyor.

AMB’nin herhangi bir muhalefet olmadan yapabileceği ilk hamle bu. Bankaların yeni kaynaklar için teminat sıkıntısı da teminat standartlarında gevşemeye gidilerek çözülebilir.

Bu seçenek olumlu olsa da daha önce LTRO etkisinin birkaç ay sürebildiğini gördük. Faizleri kısa vadede aşağı çekebilir ama sadece yeni LTRO piyasayı tatmin etmekten çok uzak kalır. Dragi’nin yarattığı beklenti bunun çok üzerinde.

SMP: AMB’nin ikincil piyasada tahvil aldığı yani tahvil piyasasına müdahale ettiği SMP programı 20 haftadır uykuda ve Draghi geçtiğimiz hafta bunun tekrar başlayabileceğini ima etti. Yani  İspanya ve İtalyan tahillerini AMB tekrar alabilir ama burada iş detaylanıyor.

Öncelikle SMP’nin de etkisi bir süre sonra bittiği için bu sefer program daha inatçı olmalı yani ECB daha önceki uygulamalara göre daha fazla alım yapacağının, programın geçici olmadığının vurgusunu yapmalı.

Eğer SMP, kurtarma fonları ile koordineli bir şekilde olacaksa o zaman yine sıkıntı var çünkü kurtarma fonlarının birincil piyasada tahvil alması için tahvili alınacak ülkenin başvuruda bulunması lazım. İspanya ise şu anda buna yanaşmıyor.

AMB’nin faiz indirimi ihtimali bu ay düşük gibi çünkü hem son faiz indirimi geçtiğimiz ay oldu hem de reel ekonomiye katkısı oldukça düşük olur. Faiz kararı 14.45’te..
.
Draghi’nin 15.30’daki basın toplantısında yukarıda yazdığımız maddelere göre büyük piyasa tepkisi bekleniyor, piyasanın hesaplayacağı şey temel olarak şu olacak; Draghi’nin sunacağı plan faizleri indirir mi ve bu uzun vadede de sürdürülebilir mi ?

bol kazançlar,


Avrupa Merkez Bankası Almanya'ya rest çekebilecek mi?


Değerli Arkadaşlar,
Piyasaların  beklentisi AMB Başkanı Mario Draghi'nin geçtiğimiz günlerdeki kararlı ve keskin açıklamaları nedeniyle AMB toplantısından çıkabilecek bir tahvil alımı ya da yeni bir parasal genişleme (LTRO) kararı....

Draghi'nin konuşmasının ardından piyasalarda bu yönde bir adım atılması olasılığının oldukça yüksek olarak fiyatlandığı görülürken, bugünkü toplantıdan bu yönde bir karar çıkmazsa piyasaya etkisinin olumsuz yönde çok yüksek olacağı bekleniyor.

Bugün kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Almanya'nın notunda değişikliğe gitmemesi ve Kıbrıs Rum Kesiminin piyasada "çöp" tabir edilen 'BB ' olan notunu 'BB'ye düşürürken Yunanistan'dan gelen koalisyon hükümetinin kemer sıkma politikasında anlaştığı haberleri de dikkati çekti..

Özellikle yeni bir tahvil alımına Almanya karşı çıkıyor.. Ve dün resmen bunu açıkladı.. Bakalım yaklaşı 1 saat sonra Mario hodri meydan diyebilecek mi Almanya'ya..

bol kazançlar,

Avrupa'da durum kötüleşecek


Çin Merkez Bankası uyardı: "Dünya çift dipli resesyona girebilir,Avrupa'da durum kötüleşecek"

Çin Merkez Bankası küresel ekonominin tekrar resesyona girebileceği konusunda uyardı. Dün imalat endeksinin, ülkede üretimin azaldığına tekrar işaret etmesinin ardından Çin Merkez Bankası  bugün sitesinde bir açıklama yayınladı.. ABD’de güçlü bir ekonomik düzelme için hala sağlam temellerin oluşmadığı da açıklamada yer aldı. Çin Merkez Bankası, borç krizi yüzünden Avrupa’da ekonominin daha da kötüleşeceğini söyledi. Döviz piyasasına müdahalelerin azaltılmasını da isteyen Çin, küresel ekonominin çift dipli resesyona düşebileceğini de dikkat çekti. Çin Merkez Bankası ekonomik büyümeyi sağlamak için parasal genişlemeyi ve kredilerde artışı sürdüreceğini söyledi. Çin Merkez Bankası piyasa bazlı faiz politikasına geçiş için adımlar atacağını ve Yuan’ın esnekliğini artıracağını söyledi.

ABD platin işlemleri durduruldu


Değerli Arkadaşlar,

Fed'den Q3 söylevi gelmeyince değerli metaller altın-platin-gümüş vb zayıfladı ..
ayrıca özelilkle gümüş ve platinde

    - Gümüş, ve platin  zayıf küresel üretim verileri ile birlikte zayıflamakta..
    -  ABD otomobil satış baskısı ve otomobil sanayisinde ki duraklama platini olumsuz etkiliyor,
    -  ABD' de platin kısa vadeli fiyat dalgalanmaları üzerine durduruldu
 
  Çin satın alma yöneticileri endeksi (PMI) sekiz ayın en düşük ve düştü
ve Temmuz Amerikan imalat sektörünün ABD ISM anket küçüldü tüm bunlar platin ve gümüşü zayıf tutatn en önemli etkenler arasında...

   FED'in  Iki günlük politika toplantı, da gene parasal genişleme yönünde destek bulamadı piyasa oyuncuları.. Yalnız Bernanke tüm olup bitenleri gördükten sonra Eylül'de supriz yapabilirim gibi bir mesaj yolladı sanırım piyasa oyuncularına ya da bizler öyle yorumluyoruz.. Ama hemen yarın masamız da Q3 yok şeklinde abasından sopayı da göstermeyi ihmal etmedi.

    Altın yatırım talebi, esnek olarak belirtileri gösteriyor. Esneklik hala yerini güvenli alımlara bırakmış değil..
değerli arkadaşlar özellikle dünya oto satışlarında yaşanan düşük seviyeler ve ABD de kısa vadeli platin işlemlerinin durdurulması platin için daha temkinli ve uyanık olmamızı gerektiriyor..

   

FED gene bilinen açıklamaları yaptı




ABD Merkez Bankası, piyasaların beklediği üzere faiz ve para politikasında herhangi bir değişikliğe gitmedi. Açıklamada genişleme sinyali veya taahhütlerde bir oynama da yapılmadı.

ABD Merkez Bankası, iki gündür devam eden Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, piyasaların beklediği üzere hemen hemen hiçbir yeni sinyal vermedi.

FED 2014'e kadar düşük faiz sözünü yineledi. Beklentiler Eylül ayına kaldı. Önceki söylemlerinde ekonomide ılımlı büyümede olduğunu söyleyen FED ekonomik yavaşlamayı kabul etti. FED,ekonomik finansel gelişmeleri takip edip gerekirse ekonomik iyileşmeyi güçlendirmek için aksiyonda bulunacağız mesajını verdi.

Fed'den yapılan açıklamada, ekonominin yılın ilk yarısında yavaşlama sinyalleri gösterdiğine vurgu yapılarak, "Eğer işgücü piyasasında ve ekonomide zayıflık artacak olursa gereken destek sağlanacaktır" denildi.

Fed açıklamasında düşük faizin 2014 sonuna kadar sürdürüleceği yönündeki önceki taahhüde de herhangi bir vurgu yapılmadı.

Fed açıklamasında ayrıca, enflasyonun yüzde 2'lik beklentileri çerçevesinde gelişeceği yönündeki önceki ifadeleri de korundu.


1 Ağustos 2012 Çarşamba

Yunanistan'da siyasi liderler mali paket üzerinde anlaştı



Yunanistan'da siyasi liderler, borç veren tarafların talep ettiği 11,5 milyar euro tasarrufu öngeren mali önlem paketi üzerinde anlaştı.Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, üç saat süren toplantının...

  Yunanistan'da siyasi liderler, borç veren tarafların talep ettiği 11,5 milyar euro tasarrufu öngeren mali önlem paketi üzerinde anlaştı.

Maliye Bakanı Yannis Sturnaras, üç saat süren toplantının ardından yaptığı açıklamada siyasi liderlerin, başbakanın önerisini kabul ettiğini söyledi

Coca Cola'nın içinde bulunan boya maddesi KANSER mi yapıyor ?




Coca Cola, kanser yaptığı gerekçesiyle içeceğe kattığı boya malzemesini ABD'de azalttı ama diğer ülkelerdeki üretimlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı.
 
Coca Cola'nın içinde bulunan boya maddesi tartışılmaya devam ediyor.

Kimilerinin susuzluğunu gidermek için bir türlü vazgeçemediği, 120 yıldan beri üretilen Amerikan içeceği Coca Cola'da yeni bir zararlı madde daha bulunduğu öne sürüldü. Alman gazetesi Frankfurter Rundschau'da yer alan habere göre, aslında diğer yiyeceklerin üretiminde kullanıldığında herhangi bir zararı bulunmayan ve şeker karamelinden elde edilen boyada oluşan bu madde, litrede 4 mikro gramdan fazlasında kansere yol açıyor.

Normal olarak şekerin ısıtılmasıyla elde edilen ve E150a olarak etiketlenen şeker karamelindeki boyanın daha koyu renkli ve daha uzun süre dayanıklı olması için Cola kimyacıları yeni bir metod kullanıyorlar. Bu metodla şekerin ısıtılması sırasında içine sülfirik asit ve amonyak ya da sülfirik asidin tuzu ilave ediliyor. Böyle üretilen karamel E150d olarak adlandırılıyor.

Mart ayından bu yana Kaliforniya'da Coca Cola etiketlerinde kansere yolaçan 4-Methylimidazol, kısaca 4MEI adı verilen bu madde hakkında bilgi verilme mecburiyeti getirildi. Bu madde Cola'nın kullandığı boyanın üretiminde oluştuğu gibi başka bazı gıda maddeleri için üretilen katkı maddelerinde de oluşuyor.

Amerikan Kamu Koruma Bilim Merkezi CSPI Genel Müdürü Michael Jacobson, Kaliforniya sağlık kontrolcülerinin daha titiz olduklarını, bu yüzden 1 litre içecekteki 4MEI miktarının en fazla 12 mikrogram olmasına izin verdiklerini söyledi. Bir kişinin günlük alacağı 4MEI dozajının 29 mikrograma kadar çıkabilmesi nedeniyle Coca Cola, içecek üretimindeki oranı da azalttı. Böylece etiket üzerinde uyarı mecburiyeti kalktı. Ancak Kaliforniya'da satılan colaların renkleri diğer yerlerdekinden çok daha açık görünüyor.

Ancak Coca Cola Amerika'nın dışındaki ülkelerde bu katkı maddesinin oranında henüz hiçbir değişiklik yapmadı. Örneğin Brezilya'da kansere yolaçan ve günde 29 mikrogramdan fazla alınmaması gereken bu katkı maddesinin oranı litrede 800 mikrogram, İngiltere'de ise 450 mikrogram.

Coca Cola'dan konu hakkında gelen açıklamada, eski tarifede herhangi bir değişiklik yapılmadığı, tadının da değişmediği, yalnızca şeker karameli üretiminde yapılan değişikliklerle 4MEI oranın düşürüldüğü bildirildi.

Eski maaş kartlarınızı atmayın!



Eski maaş kartlarınızı atmayın! Yoksa icralık bile olabilirsiniz...

Banka değişikliği nedeni ile iptal edildiğini düşündüğünüz maaş hesabınız yıllar sonra büyük meblağlar ile karşınıza çıkabilir hatta icralık olabilirsiniz.

Devlet, çalışanların maaşlarının bankaya yatırılmasını şart koştu bankalar şirket avına çıktı yine mağdur tüketici oldu. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gelen şikayetlere göre; maaş ödemelerinin yapıldığı bankanın değiştirilmesi ile maaş kartlarını bir kenara atan ve eski hesabının kapatıldığını düşünen tüketiciler karşılarına çıkan borç ve gelen icra mektubu ile adeta şok oldu.


Yaşanan mağduriyetlerden bazıları şöyle:

İcra Takibi Başlatıldı!

“Banka kullanılmayan hesaba icra takibi başlattı! 5-6 yıl kadar önce maaş hesabımı kapattırmıştım. Ancak banka avukatlarının araması sonucu hesapla alakalı icra takibi olduğu bilgisi tarafıma bildirilmiştir. Kullanılmayan bir hesabın neden icra takibi başlatıldığı bu güne kadar bilgim olmadığı veya bilgi verilmediği hususunun tarafıma bilgi verilmesini arz ederim.”

HESAP AÇIK TUTULUYOR

“Eski çalıştığım kurumun çalışanı olduğum dönemde şirketin açtırdığı maaş hesabım işten ayrıldıktan sonra iptal olmadı. Birçok maaş hesabım oldu. Bu şekilde ve kesinlikle işletim ücreti diğer bankalarda alınmamıştı.Ve hesabıma para yatırdığımda gördüm.6 ay için 50 TL hesap işletim ücreti kesilmiş.Yani senelik 100 TL hesap işletim ücreti. Madem hesap işletim ücreti kesecekler ben işten ayrıldıktan sonra hangi hakla hesabı açık tutmaya devam ediyorlar? Madem ki hesap açık tutuluyor hangi hakla hesap işletim ücreti alınıyor ve bunun hiçbir şekilde bilgisi verilmiyor?”

KULLANILMAYAN HESABA ÜCRET KESTİLER!

“Önceki maaş hesabım başka bir bankadaydı. Yaklaşık 1 yıldan beri kullanmadığım bu hesabıma, internetten faturalarımı ödemek için sattığım eşyamın parası geldi. Hemen pusuda bekleyen avcı misali 55 TL hesap işletim ücreti olarak paranın çoğunu almışlar. Biliyorlar mı benim o paraya ne kadar ihtiyacım olduğunu? Hizmetini almadığım bir şeyin parasını neden benden alıyorlar? Hesabı ben 1 yıldan beri kullanmıyorum. İnanın beni çok zor durumda bıraktınız. Faturamı ödeyemedim. Hesabınızı kullanmadığımdan dolayı ve bu hizmetten yararlanmadığımdan dolayı alınan paranın acilen iade yapılmasını istiyorum.”

Bu akşam Fed’den ne beklenebilir? Piyasa etkisi ne olur?



Fed’in son Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından bu yana makro verilerde önemli bir değişiklik olmadı. İstihdam tarafındaki zayıflık sürüyor. Fed’in bugün ekonomik toparlanma ile ilgili beklentisini bir derece daha düşürmesi beklenebilir. Ancak hem piyasalarda önemli bir stres unsuru olmadığı hem de makro veriler karışık seyrettiği için, gevşek duruş yerinde kalacak ve sözel ifadelerle desteklenecekse de, Fed’in bugünkü toplantısında önemli bir politika aksiyonu almasını beklemiyoruz.

Banka’nın güncel tahminlerini paylaşacağı ve Bernanke’nin ardından basın toplantısı düzenleyeceği Eylül ayı FOMC toplantısı Fed’in sözel ve kantitatif gevşeme adımları için daha uygun bir platform sunabilir.

Özetle, Fed’in bugün de “Bekle gör” modunda kalması olası. Bu durumda piyasaların Fed’le ilgili dikkati Bernanke’nin ay sonundaki Jackson Hole konuşmasına kayacaktır.


Fed bu akşam neler yapabilir?

1)  Düşük faizlerin süreceği takvimi 2014’ten 2015’e çekmesi mümkün; ancak bunun önemli bir piyasa etkisi olmaz.

2)  Bankaların Fed’de tuttuğu ekstra rezervlere ödenen faizin indirilmesini bekleyenler de var, ancak bunun faydası kadar önemli bir maliyeti de olacağından gündeme gelme olasılığını şu aşamada nispeten düşük buluyoruz.

3)  Fed’in bu önlem yerine özellikle konut kredisine dayalı tahvilleri de içerecek şekilde tahvil alım (nicel gevşeme) programı başlatması (QE3) göreceli daha olası olabilir. Fed’in bugün bu önemli konuyu da görüşeceği biliniyor. Ancak, Reuters anketine göre, ekonomistlerin sadece %12’si Fed’in bugün yeni bir nicel gevşeme programına gitmesini bekliyor. Bunun 12-13 Eylül toplantısında geleceğini bekleyenlerin oranı ise %48’e çıkıyor.

4)  Fed, bankalara reel ekonomiye sunma amaçlı krediler için daha ucuza özel fonlama sağlayabilir. Bernanke, İngiltere Merkez Bankası’nın uyguladığı bu programı “ilginç bulduğunu” söylemişti; ancak Fed içinde bu konuda henüz yeterli bir destek yok gibi duruyor.

Biz yeni bir nicel gevşeme (QE) ya da tahvil portföyü vade uzatımı (twist) programı için erken olduğunu düşünüyoruz. Fed’den en erken Eylül ayından önce bir nicel gevşeme (QE3) programı gelmesini beklemiyoruz. Konut sektörü kredileri dışında diğer sektörlerde kredi büyümesinin sağlıklı olduğunu görüyoruz. Ayrıca, Fed’in Cuma günkü Temmuz ve bir ay sonraki Ağustos ayı istihdam verilerini de görmek isteyeceğini sanıyoruz.

Diğer taraftan, Fed’in yapacağı yeni bir nicel gevşeme hamlesinin ekonomiye fazla bir katkı sağlamayacağı düşüncesiyle önümüzdeki ay da gelmeyeceği yönünde görüşler de var. QE3’ün doları zayıflatmasının ABD’de iç talebe sınırlı bir etkisi olması bekleniyor. Öte yandan, QE3’ün euro’nun değerini artırarak Euro Bölgesi’nin rekabet gücünü azaltması ve emtia fiyatlarını artırarak Euro Bölgesi enflasyonuna yukarı yönlü baskı yapması ECB’nin manevra alanını da kısıtlayabilir.

Piyasa etkisi ne olur?

Fed’in bu akşam yeterince tatmin edici bir gevşeme adımı ya da sinyali sunmaması, küresel piyasalarda doları bir miktar destekleyebilir. Riskli varlıklara da bir miktar satış getirebilecek olan bu “hareketsizlik” aslında büyük ölçüde beklentiler dahilinde de olduğundan, çok sert piyasa hareketlerine neden olmasını beklemeyiz.

Yukarıdaki seçeneklerden 1 veya 2’nin ayrı ayrı çok fazla bir piyasa etkisi olmayacaktır; ancak ikisi bir arada yapılırsa faizlerde bir miktar daha aşağı hareket alanı yaratabilir. Risk iştahının da etkilenmemesini sağlar.

Açıklanabilecek sürpriz bir QE3 programı ise genel faiz seviyelerini daha fazla aşağı çekecek ve risk iştahına ve borsalara ekstra gaz verebilecektir. Böyle bir program doları zayıflatır, euro ve gelişen piyasa para birimleri ile emtialara da değer kazandırır.

Fed, bugün faiz tarafında hiçbir şey yapmasa da, sonraki aylarda aksiyona geçmesi için çıta düşük olduğundan piyasa faizlerinde önemli bir yükseliş beklemiyoruz.  Fed’in olası bir aksiyonu ertelemesinin değil, ancak önümüzdeki haftalarda makro verilerde keskin bir yükseliş yaşanmasının ABD faizlerinin yönünü yukarı çevirmesine neden olabileceğini düşünüyoruz.

Aynı mantıkla, Fed bugün herhangi bir aksiyon almasa da, TL dolara karşı çok fazla zayıflamayabilir, içeride tahvil faizleri de fazla yükselmeyebilir. Hem yarın Draghi bekleneceği için, hem de yılın geri kalanında Fed’in hareket ihtimalinin sürdüğü düşüncesiyle, ilk etapta USD/TL ve tahvil faizlerinde görülebilecek yükselişler tekrar alıcıları getirebilir.  Borsada ise, Fed ve özellikle yarın ECB tarafında bir hayal kırıklığı yaşanması olasılığı, son yaşanan sert yükseliş sonrasında kâr satışlarına zemin sunmaya devam ediyor.

Bilgilendirme amaçlı F.onlineden alıntıdır.

Hangi ülkede oruç tutmak yasaklandı!


Uygur Türklerine oruç yasağı
Çin - Pekin yönetiminin Müslümanların çoğunlukta olduğu 9 milyon nüfuslu Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne yönelik baskılarına bir yenisi daha eklendi. Bölgede devlet memurları ve öğrencilerin Ramazan’da oruç tutması yasaklandı.

Yasaklama genelgesi bölge yönetiminin internet sitesinde yayımlandı. Genelgede, "Komünist Parti kadrolarının, devlet memurlarının (emekliler dahil) ve öğrencilerin Ramazan ayına özgü dini faaliyetlerde bulunması yasaklanmıştır" denildi.

Genelgede yasakların "Ramazan boyunca toplumsal istikrarın sağlanması amacıyla getirildiği" ileri sürüldü.

CAMİYE GİREMEZLER
Uygur halkına getirilen "Ramazan kısıtlamaları" kapsamında öğrencilerin Ramazan boyunca camiye gitmeleri de yasaklanırken, fitre ve zekât verilmesinin önü de kesildi.

Genelgede ayrıca, Komünist Parti liderlerinden, Ramazan boyunca yemek yemelerinin sağlanması için yerel yönetim liderlerine yiyecek "hediye" etmeleri istendi.

FED ve AMB kararları öncesi

Selam arkadaşlar !
işler, internet aziziliği vb sebepler dolayısıyla sanal ortamdan uzak kaldım. Ramazan durgunluğu da bir sebep... Cuma artık izin de bitiyor :(
Piyasa yoğun iken , bugün FED yarın AMB faiz kararları var iken her zamanki gibi kararlar öncesi birşeyler , bildiklerimizi paylaşallım istedik..
Öncelikle dolar/tl gerek ay sonu olması gerekse giren fonlar ile düşüş göstermekte.. Bu düşüş bu siteyi takip eden Siz değerli dostları şaşırtmadığını düşünüyorum... Çok büyük bir aksilik olmadığı sürece tacirler ay sonu geldiğinde dolar cinsi varlıklarını nakite çevirip ödemelerini gerçekleştirirler.. bu gerçek var iken grafikleri haftalar önce yazıp çizmenin karalamann bir anlamı yok.. ya da grafik çalışması yapıyorsanız bazı gerçekleri görüp ona göre ihtimalleri şekillendirin..

bu iki gün ne yapalım...
öncelikle sepet yapacağız,
1. seçenek:  altın(gümüş vb) + usd + tl
ya da 2. seçenek : euro + usd + tl

bakınız altın-euro-usd vb yapın gibi saçma sapan bir şey demiyorum bu iki gün için... ekonomi mantalitesi açısıdan bu mantıksız zaten... çünkü alın ve euro dolara rakip iki varlık.. genel de zaten parite düşmesi demek doalrın değerlenmesi demek dolar değerlenince de altının düşmesi demek... yani euro-usd-altın gibi paranızı üçe bölmeniz aslında parayı ikiye bölmenizle aynıdır.. çünkü altın ve euro aynı cephe de altın diğer cephededir... bunu özellikle iki bankanın kararı öncesi dikkate alalım..

Şimdi FED'in masasında ne var ona bakalım,
1.QE3
2.Faiz indirimi
3.Mevcut faizin 2014 ten 2015 kadar uzatılma kararı...

Birinci ve ikinci seçeneğe çok az bir ihtimal veriyorum.. Yok denecek kadar az.. Zaten QE3 için benim beklenti aralığım 13 Eylül2012 - Mart 2013 FED toplantısına kadar olan aralıktı.. Şu an için imkansız gibi görmekle beraber FED aslında araya sıkışan Avrupa MB ne yapacağını merak ediyor... AMB yi bekleyecek ve onların Q3 e yani LTRO ya gitmesini isteyecek... Bu iki seçenek altını uçuracak bir gelişme olduğunu biliyoruz..
Ben kem küm edip üçüncü seçeneği yani düşük faizlerle 2015 e kadar uzattık açıklamasını daha yakın görüyorum.. Bu altının düşmemesine , tutunmasına destek olabilir... Lakin Q3 yok gibi açık bir soylem de bulunmaları altında sert satışlara sebep olabilir..
FED tarafından çıkacak kararlar daha çok doları değerlendirecek gibi görülmekte..

Avrupa Merkez Bankasına gelince,
en kritik ve önemli toplantı bu aslında.. Sebebine gelirse geçen hafta tabiri caizse Başkan Mario uçtu.. Piyasalara hiçbir Merkez Başkanın vermediği büyüklükte umut verdi.. Şimdi herkes AMB den net kararlar ve piyasayı rahatlatacak net adımlar bekliyor..
peki AMB nin masasında ne var;
1. LTRO
2. Faiz indirimi
3. LTRO değil de ona benzer tahvil vb aktarımı ( FED'in Operation Twiste benzer bir olay)

1. seçenek olan LTRO yani parasal genişleme mümkün görülmekle birlikte Almanya ekonomisini gelecek vade de olumsuz etkisi olduğundan bu karara Almanya karşı görülmekte.. Faiz indirimini ise bu ay gene yapabilir ama ben  daha çok önümüzde ki ay bekliyorum.. 1 ve 3. seçenek arasında gidip geliyoruz ve 3. seçeneğe daha yakın hissediyoruz kendimizi..

Değerli arkadaşlar,
FED akşam gene piyasaları oyalayacak, uykuya yatıracak nenniler soylerse şaşırtmayız bu doğal ve her zaman ki yaptığı deriz.. Lakin AMB nin bunu yapma şansı yok.. Net bir çözüm ve kararlar sunmak zorunda.. Sunamazsa piyasalarda sert hareketler görürüz... Dolar tl  de yükselişler, borsa ve altın da sert düşüşler gözlemleyebiliriz.. Olumlu karar çıktığında ise çıkışları değerlendirip kar fırsatı olarak görmek gerekir..

inşallah zaman bulur, soru cevaplar ile devam ederiz..