14 Nisan 2012 Cumartesi

Et ve peynirde taklit ve tahşiş yapan firmalar açıklandı


Et ve peynirde taklit ve tahşiş yapan firmalar açıklandı


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı kontroller sonucunda sahip olduğu bilgileri, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun'unun 31 inci maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 17 Aralık 2011 tarihli Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmeliğin 8 inci maddesi gereğince laboratuvar sonucu ile taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıda ve yemi üreten/ithal eden firmanın adı, ürün adı, markası, parti ve/veya seri numarasının Bakanlık resmi internet sitesinde Bakanlıkça kamuoyunun bilgisine sunabileceği hükmü çerçevesinde, laboratuvar sonuçları olumsuz bulunan ürün/firma bilgileri aşağıda yer almaktadır.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.


Kamuoyuna
Duyuru Tarihi

Firma Adı

Ürün Adı

Marka

Parti/Seri
No



Akgökseller
Gıda ve Süt Mam. Tar. Ürn. Canlı Hay. Oto. Taş. San. ve Tic. Ltd. Şti.Konya

Yağlı Tulum
Peyniri(Nişasta ve Bitkisel Yağ Tespiti)

Hasan

Dede


01.12.2012


13.04.2012

Birsen Güven
Gıda San. ve Tic. A.Ş.

Kayseri

Tam Yağlı
Tulum Peyniri(Bitkisel Yağ Tespiti)


Yalçıntepe


11.04.2012



Güldemce
Gıda İnş. Otomotiv San. Tic. Ltd. Konya

Yağlı Tulum
Peyniri(Bitkisel Yağ Tespiti)

Güldemce

01.01.2013



Efraim Usta
Lokantası Nazım ÇAKMAK Çınarlı Mh. N. Erim Cd. Kayacı Sk. No:2 İzmit/KOCAELİ

Pişmiş Dana
Kavurma

(Tek

Tırnaklı Eti)


Yemek

-


13.04.2012

Etsan Gıda
Sanayi A.Ş Tepeören-Tuzla/İSTANBUL

Acılı Kangal
Sucuk %100 Dana Eti (Kanatlı

Eti Tespiti)


Apikoğlu

4701



Karizma
Beşler Et Tesisleri Kemerburgaz Cad. No 76 Kağıthane /İSTANBUL

Soyulmuş
Sosis(Yabancı doku, iç organ tespiti)

Uludağ

SN 08 – P 1


11.04.2012

Marmaratürk
Bitkisel ve Organik Ürünler

Süzme Çiçek
Balı

Bal

Teknesi


001

Nurs Lokman
Hekim Gıda Tarım Bitki Med. San. Tic. Ltd. Şti.

Süzme Çiçek
Balı

Balderesi

019

Tuana
Bitkisel Ürünler Kozmetik Gıda İnş. San. Dış Tic. Ltd. Şti.

Süzme Çiçek
Balı

Balderesi

02

27.03.2012

Kayserilioğulları Gıda Sanayi Ticaret Ltd. Şti

Süzme Çiçek
Balı

Oskar

03

Tadaban Gıda
Sanayi İç ve Dış Ticaret Ltd. Şti

Süzme Çiçek
Balı

Maxitat

0106

13 Nisan 2012 Cuma

SATIŞ GELEBİLİR DİKKAT

SATIŞ GELEBİLİR DİKKAT...
GRAFİKLERİMZİ DE VE İŞLEM HACMİNDE UYUMSUZLUK VAR..
VERİLERİN VE HABERLERİN TERSİ HAREKET EDEN BİR DURUM VAR..
SPEKULATİF BİR SATIŞ GELEBİLİR ( BELKİ DE BERNANKE'DEN TUYOLAR ALIYORLAR)

DOLAR ENDEXİ GÜCÜNE VE EURO/USD NİN GÜNLÜK SERT SATIŞI SONUCU EĞER PARİTE TOPARLAYAMAZSA ALTIN ONS VE EMTİALARDA KAR SATIŞLARI BEKLENEBİLİR..


GÜMÜŞ GEÇEN HAFTA DÜZ RAKAM 31 LERDE ALINANLAR KAR SATIŞI VERİLMİŞTİ ZATEN EN SON 32.00 STOP LOS ( EN AZ KARLA AYRILMA DİYORUM BEN) YAPILABİLİR.. 32.00 ALTI  SATIŞLARA GEBE..
1662 son satış noktası idi dönerken .. önceki yazılarda da belirttiğimiz gibi..

Çin: Bernanke topu tut


Çin altın borsasını açılış tarihi iptal edilmezse haziran ortası temmuz gibi planlamakta..
o tarihde ABD FED oparation twistin de sona erecek olması çok manidar değil mi? :)

Çin bugün Bernanke'ye topu attı..
bak ben Q3 kısmende olsa yaptım sen biraz bekle benim (Çin'in) munzam indirmem sizin ve ab nin piyasalarını biraz rahatlır sen de akşam Q3 yapacam felan deme akıllı ol otur oturduğun yerde BEN DE SENİN VE SİSTEMİN İÇİN GAYRET EDİYORUM mesajını alabilir miyiz? ben biraz boyle yorumluyorum olayı..

bugün piyasalar (çin) haftayı kapattıktan sonra bu kararı açıklaması ardından da ABD haftayı kapatırken Bernanke'nin konuşması HERŞEY BANA 24 NİSAN İÇİN YAPILIYOR mesjını direkt veriyor.

Bernanke gene iki ayağının üstüne düştü Çin munzam kararıyla ve eminim Bernanke, Şener Şen sevinmesi gibi ayakları poposuna vura vura koşuyordur oley oley diyerek :)

Çin, zorunlu karşılığı indirdi


Çin, zorunlu karşılığı indirdi


Çin Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları 50 baz puan düşürdü.
PEKİN 

Çin Merkez Bankası, beklentilerin altında kalan büyüme rakamı sonrasında zorunlu karşılıklarda indirime gitti.

Çin Merkez Bankası, soğumada beklentilerin biraz daha ötesine geçen büyüme rakamı sonrasında beklenen adımı attı ve parasal genişleme yönünde sinyal verdi. Çin Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamada zorunlu karşılık oranlarını büyük bankalar için 50 baz puan indirerek yüzde 20.50'den yüzde 20'ye indirdi.
Çin böylelikle bankaların kredi vermesini özendirmeyi ve ekonomideki aktivitenin canlanmasını istediğini gösteriyor. Çin geçtiğimiz yılın Mayız ayından Temmuz ayına kadar üç kademeli artış yapmış, sonrasında ise Aralık ayından bu yana iki kez indirime gitmişti.
Çin bugün yüzde 8.4 olarak açıklanan beklentilerin altında kalarak yüzde 8.1'lik büyüme gerçekleştirmişti. 
(AA)

ABD enflasyon ve Bernanke

Bugün 13 Nisan da ABD 15:30 aylık enflasyon rakamları açıklanacak..
FED'in Q3 için enflasyon, işsizlik ve büyümede anormallik gördüğünde geçebileceğini biliyoruz. Ayrıca bu üç veri ile igili rakamalr açıklandığında Bernanke duruma göre konuşmasında Q3 , faiz vb gibi kelimeleri diline alıp piyasaları karıştırabiliyor biliyorsunuz.
Bugün fazla bir değişim aslında tüketici fiyatlarında beklenmiyor. Ufakta olsa yıllık bazda düşüşler beklenmekte.
bu beklenti gerçekleşirse daha doğrusu beklentinin daha da altında düşüş gelirse ons da geri çekilme göreceğiz..
Unutmayalım ABD de enflasyon çıkınca ons çıkar, inince ons düşer..
Bu akşam 20:00 Bernanke konuşmasını hafta içi olsa şu konjuktur içinde takmam bilirsiniz.. Lakin hafta sonuna girecek olmamızdan dolayı akşam ki veriler ışığınd ahafta sonuna nakitte ya da kar satışlarımı yaparak daha fazla nakit daha az emtia ile girilmesini kısa süreli al satçılar için düşünülebilir.

kısa süreli alsa yapanlar lütfen ters köşe olduğunuzda tüm işlemleri kapatıp bekleme moduna geçeceğiz..
Altın kısa süreli al satları kaldırmayabilir TERS KÖŞE yapmayı da pek sever..

Not: Farkında iseniz sistem o kadar her konuda ve alanda içimize girmiş ki ABD de yaşamadığımız halde hatta 1 kg domatesin orada ne kadar olduğunu çoğumuz bilmediği halde enflasyon rakamları bile bizi ilgilendiriyor altın yatırımcıları olarak ...
Sistemin bizleri içine aldığı gibi finans sistemlerini de içine almıştır ki onların ki zorunlu. En azından biz kuyumcudan altı alır işlemimizi durdururuz.. Onların bankalarını kapatmaları gerekmekte.
Bankaları açık olduğu sürece ve bu sistem içerisinde yer aldığı sürece bankaların yeşili kırmızı aynıdır..Bunu unutmayalım.. Özellikle bankalar ile duygusal bağa girmeyiniz. :)

Değerli Arkadaşlar !

Geçen hafta düşüş var diye bağıran diller bugünler de ralli var diye bağırabilirler.. etkilenmemeye gayret gösterelim.


13 nisan


Günaydın Arkadaşlar ! Hayırlı cumalar ve bol kazançlar ! Altında beklentilerimiz dahilinde oluşan yeni gelişmeleri grafikte( destek,direnç noktaları ve ortalamalar baz alınarak) sade herkesin anlayabileceği bir dil ile kaleme alarak başlayalım güne istedik. Detay ve teknik terimlerden uzak durulduğundan dileyen arkadaşlarımıza detaylı paylaşımları aktarabiliriz. Öncelikle 1610larda başlanılan allımlar için satışa başla oalrak 1674 ler verilmişti. Bu rakam ulaşıldığına göre şimdi altının yukarı yöne gidebileceği ihtimalleri kaleme alalım istedik. 1-2-3-4-5-6 ile numaralandırmalar gerekli destek ve direnç rakamlarıdır. 1: 1684 usd 2. 1662 usd 3. 1674 usd 4. 1697 usd 5. 1712 usd 6. 1734 usd buradan da görebileceğimiz gibi bu çıkış ( düşüş yaşamadan) gidebileceği son nokta 1730 lu rakamlar olarak teknik olarak göze çarpmaktadır. düşmeden 1734 olma ihtimali çok az ki olursa aşağı dönüşü muhteşem olur o zaman. Resimlerde görebileceğini gibi trend hareketli ortalamalar ve destek dirençlerde iki üçgen oluşmaktadır. Birinci üçgen (büyük üçgen) 2-3-6 rakamları ile oluştuğunu görürsünüz.. İkinci üçgen ise küçülmüş olup mavi çizgiden yukarı olan kısımdır yani 4-5-6 rakamları ile oluşan üçgendir. Burada ikinci üçgenin küçülmeis satışların artacağı ve trendin son kanalı olduğunu göstermektedir. bu rakamlar 1697-1712-1734 rakamlarına eş gelip ortalaması 1714 rakamı ortaya çıkmaktadır. bu aynı zamanda aşırı sat bölgesi anlamına da gelmektedir. Birinci büyük üçgende ise 2-3-6 rakamları ile oluşmuştu yani 1662-1674-1734 idi ve ortalaması 1690 etmektedir. alt detek 1662 üst direnç 1734 olan ons altında 1690 - 1714 aynı zamanda güçlü kar satışların gelebileceği bölgedir. Rakamlarda +-5 usd gibi tolerans koymayı hiç unutmayalım.. Bu üçgen ve trend oluşmadan dünde belirttiğimiz gibi altın 1674 ten kendini 1681 ve üstüne atamazsa gene geçen birkaç günkü sıkışmaya yataya kendini bağlayacaktır. Aşağı yönlü hareketlerde 1649 olduğunda yukarıda ki trend sonlanmış olup hangi rakamlar gerçekleşti ise ona göre yeni yol haritası çizilmelidir. Unutmayın her ne kadar net rakam olarak 1684 oluşmasa bile ( en fazla 1678 oldu gece) ilk 3 yani 1-2-3 sayılı ons kurlarının gerçekleştiğini kabul edelim artık. Yani 1610 dan başlanan yolda %50 aşıldı.. Ayrıca farkına vardınızsa ise sadece 1 rakamı üçgenlerin dışında kalıyor. bu yeni bir trend çizip çizmeyeceğine karar vermek için önemli ve o şekilde ayrışmış.. %50 katedilen yolda eğer yukarıda belirttiğim gibi 1681-84 kırılırsa son üçgenli son satışlı kırmızı bölgeye adam atacağız. Girmeden 1674-81 yapamadan döndüğünde satışlarımızı bu sefer tersten devam edip 1662 de stop yapacağız ve 1649 ve aşağılara indikçe toplayacağız. Düşünce paylaşırız ancak onları.. Umarım basit ve anlaşılır olmuştur.. Ayrıca çoğu arkadaşımızın da belirttiği ve bildiği gibi ALTIN YARALI YARALI YUKARI ÇIKIYOR.. yani çıkışı güven vermiyor. bol kazançlar

12 Nisan 2012 Perşembe

Arkadaşlar !
dolar endexi sadece ons da ki pay payda olayııdr. geçen sefer açıkladığım gibi..
yoksa dolar endexi 79 oldu altın çıktı şeklinde düşünülmesin; ALTIN ÇIKTI ENDEX ONDAN DÜŞTÜ DERSEK NE OLACAK bu sefer değil mi?

arkadaşlar kuraldır (istisnalar olsa da kaideyi bozmaz)
dolar endexi çıkarken altın ons düşer;
dolar endexi düşerken ons çıkar;
bunu tam tersi de düşünün yani
ons çıkarken endex düşer; ons düşerken endex çıkar..

yani endexin 78 olacağını öngörüyorsanız onsun çıkacağı anlamı taşır ki bu da altın alın demek olur..
yoksa endex 79 oldu altın 1680 oldu demek marifet değildir; siz de diyebilirsiniz ons 1680 olduğu için endex 79 oldu :)
bazı kavramlar karıştırılıyor genel sorulara cevap olarak genel de kaleme aldık..

dünya piyasaları güvenli liman olarak iki arguman kullanırlar..
1. altın ons
2. dolar endexi
aynı zamanda bu estrumanlar piyasaların göstergesidir..


ayrıca Korku Endexini soranlar var.. Bu endexler iyice takılmış sanırım kafanıza :)
Korku Endexi; VIX piyasalardaki korkunun derecesini ölçer. S&P 500 endeksinin üzerine olan opsiyonların volatilitesinden hesaplanır. Piyasanın 30 günlük beklenen volatilitesini gösterir. Piyasalarda stres arttıkça, bu endeksin değeri de yükselir. Gelecekle ilgili bir gösterge olduğu için önemlidir. Dow ve Nasdaq borsalarının da ayrıca kendi volatilite endeksleri vardır( Dow-VXD; Nasdaq-VXN). Piyasa profesyonellerinin dikkatle takip ettikleri endeks VIX’tir. VIX Değeri eğer 30’dan büyükse, piyasada volatilite yüksektir. Yani yatırımcılarda korku kaygı ve belirsizlik hakimdir. 20’nin altında değerler ise, piyasaların kendinden emin, korku ve kaygıdan uzak olduğuna işaret eder.
Sizin de google de tarattığınız da bulacağınız bilgiler bunlardan ibarettir.
KORKU ENDEXİ BORSA ÖZELLİKLE (S&P ve Nasdaq) için geçerlidir..Bunu yok sayıp tüm piyasaya hem de altın piyasasına uygularsanız büyük hayal kırıklığına uğrarsınız.. Şöyleki Eğer altın ABD borsalarına paralel ya da zıd giderse sorun yok Korku endexine bakarız 20 nin altında ise piyasalar kendinden emin deriz borsaya göre altına işlem yaparız, ya bu çıkmazda tersi olursa :)

AYRICA ARKADAŞLAR AH KEŞKE ELİMİZDE BU ENDEXLER GÖSTERGE OLSA İŞİ GÜCÜ BIRAKIRIZ ENDEXLERE GÖRE PC OYUNU GİBİ AL SAT YAPAR PARA PARA DEMEYİZ DEĞİL Mİ? HEM BU ENDEXLERLE BU RAKAMLARLA İŞ OLSA HERKES AYNI HAREKETİ YAPMAZ MI? HERKES ALIMA YA DA SATIAM GEÇMEZ Mİ? HERKES ALIRKEN KİME SATACAĞIZ SATACAK ADAM BULUNMAZSA PİYASA İŞLEM YAPAR MI?
LÜTFEN BİRAZ MANTIKLA YAKLAŞALIM OLAYA..


dolar kritik desteğe 1,7940 a gidiyor

Dolar TL kurunda 1,7940 a dikkat edelim aşağı 1,77li rakamlara kayabilir eğer kırarsa..
şu an sepet kur  2,08 ...
TCMB 2,07 geçip 2,05 civarına gelene kadar elini ayağını çekmiyor müdahaleden..
İSTİSNAİ GÜNLERDEN HEMEN VAZGEÇMEYEBİLİR .. 2,08 İSTEDİĞİ BİR SEPET DEĞİL DAHA DA DÜŞMELİ..

Ayrıca platin ile altın arasında 80 usd lik fark olmuş..
Platin gene yetişir bak altına demedi demeyin :)
bir hatırlatma sadece

1674-81 dikkat !

Arkadaşlar, önceki ki günlerde ki yazılarımız da da belirttiğimiz gibi
1674 de soluklanıp 1681 yapmalı ki 1697-1700 denemesi yapıp yükseliş moduna geçebilsin...
yapamadığı takdirde satış yani KAR REALİZASYONU yapabilir...
Bu kar realizasyonu olursa eğer ilk hedef 1644..
işbusebeple 1674-81 aralığını hızla çıkıp 1681 üzerinde durmalı ki yeni bir trend başlayabilsin

hayırlı olsun satış bölgesine hoş geldiniz..

Arkadaşlar !
hem sorulara gelen cevapalrda yorumlarda da belirttiğim gibi 1610-30 larda alımlar için 1670(4) lerde satışa başlanıp çıktıkça parça parça satışın yapılmasını; düşüş olduğunda 1662 de en son parça ile en karla çıkışı önermiştim..

Gümüşün rallisini de gördük bu arada.. Biraz sabır biraz ekrandan uzaklaşmak ve heyecanlanmamak paniklememek en büyük mesele bu aslında..

kar realize etmek istenler için 50 usdlik ortalam kısa vadeli kazanç..
takdir sizlerin..

TCMB doların ateşini almak istiyor

TCMB hem Suriye hem AB sorunları hem de FED'in Q3ü rafa koyabilirim beklentilerinin doların ateşini yükselteceğinden İSTİSNAİ  GÜNLERİN üçüncü turuna dün tekrar başlamıştı. Yuakrıda ki üç faktörün kısa vade de tehdit oalrak algıalrsa istisnai günlere devam etmesi beklenebilir.
Aslında TCMB 1,77 li rakamlara sokarak doları rahatlamak istiyor bir müddet.

12 nisan

Günaydın Arkadaşlar !
1655-1660 aralığını terkedip bugün ve/veya yarın ki ABD cephesinden gelen veriler ile 1662 direncini kırıp yukarı bir hareketlilik bekleyen görüşteyiz. Bu durumda kar satışları için kısa süreli al satçılar ya da acil birkaçgün içinde paraya ihtiyacı olanlar için bir fırsat doğabilir.

sabahın ilk saatleirnde ne kadar Suriye BM ateskes kararlarına uyacağım dese de takip etmek gerek bu borsa ve dolar için kritik süreç. bu riski bertaraf edersek dolar d ayön aşağı; ons da yukarı..
fırsatları değerlendirme günleri..
zaman buldukça devam edeceğiz,bol kazançlar

11 Nisan 2012 Çarşamba

İspanya ve bu gibi ülkelerin sorunları bize nasıl yansır.



İspanya'nın yeni bir oyuncak olarak sunulacağını haftalar öncesinden paylaşmıştık peki oyuncak olamsını rakamlar ve sonuçları ile açıklayacak olursak; dün, İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde yüzde 5.94 ile borçlanması piyasaları tedirgin etti.
Piyasalar yüzde 6 seviyesini borcun çevrilebilirliği açısından kritik olarak değerlendiriyor. Bunu untumayacağız Ülke vadeli tahvil ihalesinde faiz %6 yakınsa o ülke borcu ödeyemez damgası yemesi şeklinde algılanıyor..  Dün  olduğu gibi İspanya kaynaklı endişelerin öne çıkması ve biz gibi gelişmekte olan piyasa kurlarının dolar karşısında erimesine sebep oluyor. Yani doların 1,81 den 82 - 83 vb yukarı çıkması gibi..  Ayrıca Bizim hazinenin elinde euro tahvili hatta ilgili ülke tahvili bulunduruyorsa paramız o kadar da düşer..

İspanya vb haberler geldiğinde bizim borsa da kan kaybı yaşanır.. ayrıca bu haberlerden euro/usd paritesi geriler..
bol kazançlar,

yorum

Arkadaşlar!
her yazı ve başlığımızın altında YORUM yeri mevcuttur.  Ve soru cevap şeklinde tema işlenmektedir. Bazen Size de faydalı olabilecek sorular orada okuyabilir veya görebilirsiniz..
bol kazançlar..

koy hedef ve al karı kaç

önce yazılanları unuttuyoruz geçmiş tarihi unuttuğumuz gibi..
ne demiştik bu aya başlarken
Tarımdışı istihdamdan sonra herşey 24-25 nisan ki FED için fiyatlanacak..
bunun arefesi ve sonrasını düşünün diyerek kaba taslak 19-30 nisan rakamı çıkıyor karşımıza..
geçen haftadan önce satışlarımızla, geçen hafta alışlarımızla tarımdışından yara alamadan çıktık .. şimdi aldıklarımızın KAR REALİZASYONU YAPMA PEŞİNDEYİZ..
ve düşüşler de toplayacağız 25 nisan için fiyatlanıyor çıakcak diye ya da tam tersi baktık çıkıyor satacağız 25 nisanı fiyatlıyor şişirip o tarihlere diplere indirecekler diye..
aslında olay bir bakıma bu  kadar basit..  günlük al satlar yaparak ters köşe olmadan nereye kadar gidilebilir bunu da iyi düşünmesi gerekir al satçıların..
Ayda olağanüsüt durumların dışında 1-2 al ya da sat işlemi ancak uygun görülebilirken; günlük al sata girenler tüm ters hareketlerinde kendileri ile birlikte olacağını unutmasınlar..
Aman bak düşüyor şu saat itibariyle diyenler aradan birkaç saatlerin geçmesi ile çıkışları görürlerse şaşırmamaları gerektği gibi tam tersi durum da olur..
izlenecek politika
koy hedef
al karı kaç..

istisnai günler sürebilir

TCMB nin istisnai gün kararının sadece 1 gün ile sınırlı kalacağını düşünmüyorum.. aralıklı ya da üst üste birkaç defa daha sürebilir..
1,81 li rakamlara kendini atamaz ise yılgınlık başlayabilir tradeler de ve ilk hedef 1,7960 a çekilme yaşanabilir..
Nisan ayında dolar-tl de düşüş beklenilen bir aydır. Suriye ve AB ( İspanya) ancak bu trendi tersine çevirebilir.

Kredi ile Konut Alanlar: Bankada 4 bin liranız var!


Bankada 4 bin liranız var!

Konut kredilerinde talep edilen dosya masrafları kanuna göre 'haksız şart.' 4 bin liraya kadar çıkan bu paraları geri alabilirsiniz.

Bankaların tüketicilerden aldıkları komisyon ve masraflar, gerek mahkemeler gerekse hakem heyetlerince hukuksuz bulunarak geri ödeniyor. Bunların içinde konut kredisi kullanırken alınan dosya masrafları da var. Takvim'in haberine göre bankaların 2 bin lira ila 4 bin lira arasında aldıkları bu masraflar, 4077 sayılı Tüketici Koruma Kanunu'na göre haksız şart sayılıyor. Sözleşmelerin tek taraflı ve tüketiciyle müzakere edilmeden hazırlanması, bu masrafların geri ödenmesini gerektiriyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Çetin, sözleşmelerde bu masrafların açıkça belirtilmediğini, bu yüzden de tüketicilerin geri alabildiğini söyledi. Çetin, "Bankalar kredi verirken faiz oranlarını ve taksitleri söylüyor ancak, dosya masrafı ve yeniden yapılandırmayı belirtmiyor. Bu yüzden de mahkemeler ve hakem heyetlerinde kararlar büyük çoğunlukla tüketicinin lehine çıkıyor. Tüketici sözleşmenin içine müdahale edemediği için haksız şart oluyor" dedi.

YAPILANDIRMA İSTEĞİ 

Dosya masrafının yeniden yapılandırılan konut kredilerinde ikinci kez istenmesinin de doğru olmadığını kaydeden Çetin, söyle konuştu: "Bu konuda çok sayıda mahkeme kararı ve Yargıtay içtihadı da var. Tüketicilerden ikinci bir dosya masrafı istenmesi doğru değil. Yeniden yapılandırma diye istenen paralar geri alınabilir."

NASIL BAŞVURULACAK?

Bankadan paranızı geri almak için; 1.061 TL'ye kadar olan alacaklarda kaymakamlıklardaki tüketici hakem heyetlerine, üzeri için tüketici mahkemelerine gitmeniz gerekiyor.
Yazacağınız dilekçeye mutlaka ödeme dekontlarınızı ve kesinti belgelerini de ekleyin.
Tüketici mahkemeleri 1-3 ay arasında karara varıyor.
İki tarafa da 15 gün içinde itiraz hakkı doğuyor.

Böcekli ürünleri mi Yiyoruz ?


Böcekli ürünler 


İçinde böcek özünden üretilen karmin maddesi barındıran ürünler üreten ünlü üreticiler, The Lira'nın bu ürünlere yönelik stratejileri konusundaki sorularına yanıt vermemeyi tercih etti. Ürünler market raflarındaki yerini koruyor.

 Yurtdışında Starbucks'ın ürünlerinde yer alan renklendirici karmin maddesinin Türkiye'de yer aldığı ürünler ile ilgili bilmece devam ediyor. Market raflarında yer alan ve hammaddesi böcek olan karmin maddesini içeren ürünlerin üreticilerinden konuyla ilgili açıklama gelmiyor.
Uzmanlar, karmini en fazla kullanan markaların başında Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar, CocaCola, Pepsi, Algida, Unilever, P&G, Capy, Panda, Nestle, Kraft, gibi markaların geldiğini belirtiyorlar.
The Lira, ürünleri karmin maddesini içeren Pınar, Kent ,Ülker, Dr. Oetker ve Danone firmalarına, bu ürünler ile ilgili herhangi bir adım atıp atmayacaklarını sordu. Firmaların hiçbiri, içinde karmin maddesini bulunduran ürünler ile ilgili nasıl bir yol izleyecekleri konusunda açıklama yapmadı. Pembe renkli ürünlerde renklendirici olarak kullanılan karmin, Meksika ve Peru'da yetişen ve besin maddesi kaktüs olan Coccus adlı böceğin dişisinin kurutulup öğütülmesi ile elde ediliyor. Hammaddesi böcek olan karmin içerikli ürünler, Türkiye'de de birçok firmanın ürettiği bisküvi, sakız, meyveli yoğurt, çilekli çikolata, meyveli süt, dondurma, reçel, soslar, meyve suları, et ürünleri, şekerleme gibi bir çok gıda ürününde kullanılıyor.
Karmini en fazla kullanan markaların başında gelen Türkiye’nin ünlü markalarından Pınar, Kent ve Dr Oetker konuyla ilgili açıklama yapmayı redderken TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, katkı maddelerinin mümkün olan en az düzeyde kullanımının temel hedef olduğunu bildirdi.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, Thelira’ya yaptığı değerlendirmede, gıdalarda kullanımı izinli olan katkı maddelerinin belirlenen kurallar dahilinde, belirlenen ürünlerde, uygun limitlerde kullanıldıklarında insan sağlığı açısından risk oluşturmayacağını fakat bu maddelerin mümkün olan en az düzeyde kullanımının temel hedef olduğunu belirtti.

Ataman, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
''Koşineal, karminik asit, karminler, Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği kapsamında E 120 kodu ile yer alan bir gıda renklendiricisidir. Bir böcekten elde eden bu renklendirici, Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre; sosis, salam ve patelerde, kahvaltılık tahıl ürünleri, aromatize şaraplar, jöle, marmelat, kestane püreleri, meyve preparatları ve pastırmanın yüzey kaplaması olarak kullanılan ürünlerin üretiminde kullanılabilir. Üründeki teknolojik gereklilik veya ürünün tüketim miktarı gereği sayılan ürünlerin kimilerinde miktar sınırlaması verilirken, kimilerinde ise miktar kısıtı uygulanmamaktadır. Yönetmeliğe göre, renklendirici kullanımı tümüyle yasak olan ürünler de vardır. Bu yasakta her zaman sağlık riski değil, tüketicinin yanılmasını engellemek kaygısı da ön plandadır. Kahve, renklendirici kullanımına tüketicinin yanıltılmasına engel olmak amacıyla izin verilmeyen ürünlere örnektir.
Ülkemiz mevzuatında gıdalarda kullanımı izinli olan katkı maddeleri; belirlenen kurallar dahilinde, belirlenen ürünlerde, uygun limitlerde kullanıldıklarında insan sağlığı açısından risk oluşturmazlar. Bu limitler, uzun ve kısa vadeli toksikolojik çalışmalar sonucunda uluslararası kabul edilmiş bir Uzmanlar Komitesi tarafından belirlenmektedir. Tüm katkı maddelerinde olduğu gibi, renklendiricilerin de bir gıda ürününde kullanılması halinde etikette bildirilmesi zorunluluktur.
Yönetmelikte verilen miktarların belirlenmesinde; yaşlılar, hastalar, hamile ve çocuklar gibi özel tüketici grupları da dahil, tüm bireyler dikkate alınmak suretiyle gıda katkı maddesi için oluşturulmuş kabul edilebilir günlük alım miktarları veya buna eşdeğer bir değerlendirmenin yanı sıra bu katkı maddesinin bütün kaynaklardan alınacak muhtemel günlük alım miktarlarının dikkate alındığı bilinmektedir. Tüm bunlara ilave olarak, izin verilen maksimum değerler; bir gıda katkı maddesinin istenen etkiyi yerine getirebileceği minimum miktar dikkate alınarak belirlenir. Yani bu maddelerin mümkün olan en az düzeyde kullanımı temel hedeftir.''

ÜRÜNÜN KULLANILDIĞI SEKTÖRDE ÇALIŞANLAR BÜYÜK TEHLİKEDE

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Tacettin İnandı, Thelira'ya yaptığı değerlendirmede, Amerika ve Avrupa’da da kullanılan söz konusu maddenin daha çok alerjik özelliği yönü ile dikkat çekmektiğine değinerek, özellikle bu ürünün kullanıldığı sektörlerde çalışanlarda alerjik atım ve anaflaksi denen hızlı alerjik durumlar ve ölüm görülebildiğini belirtti.


Kanser yapıcı olduğuna ilişkin bir çalışma bildirilmediğini kaydeden İnandı, bu ürünün Amerika’da ve Avrupa’da gıda güveliği örgütlerince onaylandığını ve etiketinde yazılı olması kaydı ile gıdalara katılmasına izin verildiğini söyledi. Buna karşın Avrupa Gıda Güvenliği'nin gıdalarda kullanımda ihtiyatlı olmak gerektiğin ileri sürdüğünü hatırlattı.

Türk Gıda Kodeksine göre koşineal, karminik asit ve karminlere, E-120 Kodu ile izin verildiğini bildiren İnandı,bu ürünün, meyve aromalı kahvaltılık hububat, reçel jöle ve marmelat, sosis, salam ve et ezmeleri, pastırma, meyve ve sebze şekerlemeleri, şekerlemeler, süsleme ve kaplama maddeleri, hafi fırıncılık ürünleri aromalandırılmış işlenmiş peynir, aromalandırılmış süt ürünleri dahil tatlılar, surumi, füme balık, kuru patates, hububat veya nişasta bazlı çerezler, patlamış veya hacimlendirilmiş çerezler, diğer çerezler, çorbalar, alkolsüz aromalı içeceklerde kullanıldığını bildirdi. İnandı, bu tür gıdalara yasal olarak karmin katılabildiğini kaydetti.

İnandı, ''Karmin içeren gıdaları tüketirken allerjik bünyesi olanların tükettikleri ürünün etiketine dikkat etmelerinde yarar vardır. Benzeri şekilde bu tür işyerlerinde işe giriş sırasında da buna dikkat etmek gerekir'' diye konuştu.

TÜRKİYE'DE SATILAN VE KARMİN İÇEREN BAZI GIDALAR
SÜTLÜ GIDALAR
Danette, çilek aromalı puding, Danone
Çilek aromalı süt, Danone
Çilekli süt, Pınar
Çilekli puding, Ülker

SAKIZ
Vivident xylit Cube, nar ve fuji elma aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident xylit Aqua Gum, meyve aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Vivident xylit 2 Fruit, çilek aromalı şekersiz tatlandırıcılı sakız
Big babol çilgın meyveler balonlu mega draje sakız
Şıpsevdi, meyve aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent
Bubbaloo Mega, karışık meyve ve kola aromalı şekerli balonlu sakızlar, Kent
First, tatlı & ekşi çilek aromalı tatlandırıcılı şekersiz draje sakız, Kent
ŞEKERLEME, BİSKÜVİ, KEK, GOFRET VE SOSLAR
Jelibon, karışık meyve aromalı yumuşak şeker, Kent
Pop Tip, Ahududu aromalı draje şeker, Kent
Böğürtlenli sos, Dr. Oetker

The Lira 

11NİSANI: TCMB İSTİSNAİ GÜN İLAN ETTİ

TCMB bugünü istiasnai gün ilan etti..
aslında görülen köy klavuz istemiyordu..
dolar da geri çekilmeler altın gramına menfi yarayacaktır..
TCMB başkanı dışarı ile konustu  ve  dolar endex politikası hakkında  bilgi aldı FEd den ..
demekki ons bugün biraz yukarlara tırmanacak..
AB den ve Suriye'den kaynaklanan stresi en fazla çekecek olan İMKB dir.. Açılış 60,000 altında başlatırsa 58.000 ne kadar satışlar bekleyebiliriz.. Açılış önemli..
58 lerde toparlannma görürsek (o rakamı görünce konusuruz ama) oradan alacağı destek ile bu sefer kıramadığı 63,000 kırar 65.000 neden olmasın :)

11 nisan

Günaydın Değerli Arkadaşlar !
Altın için aşağı sarkmaması için tutunması gereken en güçlü destek 1662 usd olarak görülmekte..
1662 den güç toplamaya başladığında kısa vadeli al satçılar satış için sıkı bir takipte olmalıdırlar.
Dün gece dilimiz döndüğünce satışların nasıl olması gerektiğini rakamlarla örneklemeye çalıştık.
1610-20-30  li rakamları güzel bir rakam olarak kabul ettiğimiz için en az 40-50 usd ile kısa vadecilerin 80-120 usd ile orta vadecilerin son oalrak da 150 usd ve üstü uzun vadecilerin kar marjı olarak minimum seviyeleri belirlemiş olduk.
Biz, günlük veya haftalık gelgitlere takılmadan orta vade 80-100 usd lik karları alıp kaçmanın daha mantılı olduğu yönündeyim lakin..PARANIZIN %20 LİK KISMI İLE EN AZINDAN ZARAR DA OLANLAR DA KISA SÜRELİ AL SAT İŞLERİNE GİREBİLİRLER..
Al sat riskli olup ters köşe olduğunuzda bir işlem daha yapmayacaksınız sabırla bekleyeceksiniz artık. Yani bir müddet havlu atacaksınız sahalardan.

Günlük değerlendirmemize gelince yaklaşık 1 saat sonra açılacak Londra piyasaları açılışı 1659-1662 ve üstünde yaptığı takdirde direnç olarak 1674-82 denemesine gidecektir. Aşağıda destek olarak 1654-52 görülüyor olup günlük stop kes rakamı 1648 usd dir.

Dolar tl yükseklerde olması osn günlerde üzerine basa basa uyardığımız bir konu.. Bu günlerde hem ons hem de dolar yüksek ve gram tl ye yaradı bu durumda..
dolar-tl kurunda dün küçük duvar ve büyük duvar olarak adlandırdığımız 1,8140 ve 1,8260  aralığında gezinip tepki bekliyor dolar.. Acaba TCMB müdahale eder mi ya da acaba Suriye AB sorunlarını bahane edip alımlarla yükselir mi.. İşte bu durumda elinde dolar olanların bu aralıkta satış için pusuya yatmalarını ve çıktıkça parça parça satmalarını en son 1,8130 aralığın alt kanalında dolarla vedalaşmaları gerekmektedir. Düşüşlerde yerine koymak için..
Bankalar çalıştığımız için ve sepet kurun KIRMIZI BÖLGEYE yani TCMB müdahale edebilir bölgesine girdiğinden alımları  uygun görmüyoruz. Çünkü dolar çok pahalı. Değerinin üstünde.. Bir mala değerinden fazla para vermek ekonomik mantıkla anlatılamaz.. GEne tekrar ediyorum alınmaz demekle çıkmaz anlamı yüklemiyorum. Bu riski değmez diyorum.. Güya bu fiyattan dolar alana kadar 1,79 larda dediğim gibi altın al dolar çıkarsa zaten altın da çıkıyor. bu mantığı da kullanabilirsiniz..

Güzel bir gün ALTIN TL GRAMın tadından yenmeyeceği haftanın bir günü..
Geçen hafta 93-94-95 li rakamlarda nerede yakalndı ise alınan altınlarda kar yeme vakti geliyor sanırım..
takibe alalım;
bol kazançlar,


10 Nisan 2012 Salı

şanslı Türk piyasaları

dolar ve eurodan uzak duralım şu an..
euro için 2,34 aslında işsreti vermişti... lakin sevmediğimiz ve parite yani altına vb geçiş zor olduğu için şahsımız için seçmiyoruz.
dolar-tl kurun da ise 1,77-79 bandının aşağısı 1,75 yukarısı 1,82 idi.. şimdi belki hepimiz anlamış olduk..
1,77-79 aralığı bekleme yeri idi.. dolarımız var ise 1,77 görürsek stop diyecektik 1,75 de yerine koymak için yoksa 1,77-79 arasında değil de 1,79 da dolar alıp 1,82 de satmak...
bu yuzden arkadaşlar 1,78 de almak 1,79 dan almaktan rakam oalrak karlı görülse de 1,78 , 177-79 aralığında olduğu için aşağı giderse zarar yazacaktı ayrıca o dönem de TCMB istisnai günleri vb vardı..yani özetle olay geçtikten sonra 1,78 de almak mantıklıymıs vb demek yanlış olacaktır..
bu sebeple devamlı takiip ediyorsanız nerelerde takılıyor nerelerde dönüyor vb not edin inanın sizler de profosyonel olacaksınız :)

şimdi ons yukarı da ve dolar yukarı da iken aslında biz Türk piyasasında işlem yapanlar için bir şans daha verdi..
dolar endexi düşerse dolar-tl düşerken ons endex düşüşünden dolayı çıkacak ihtimali olması altınlarımızla daha çok dolar yapmamıza sebep olacak..
ya d atam tersi dolar endexi yükselirken dolar-tl kuru da yükseleceğinden endex yükselmesi onsu düşürebileceğinden bu da altın gramını fazla değiştirmeyeceğinden bizler fazla zarara ya da onsun düşmesinden etkilenen piyasa olmayacağız..
1659-54 aşağısına Asya'nın indireceğini düşünmezken Londra yarın 1681 denemesin de şaşırmam da.. Lakin gece 1662 üsütnde kapatması bize bayram havasına sokacaktır..

altın güç topladı (istek yok ama )

1-3 günlük direnç rakamları 1674 - 1686 - 1697 dir...
1670 üzerinde parça satışlara geçilerek çıktıkça satışlar devam edilebilir. (1680-90 vb gibi)
olası ters bir haberle baktınız düşüyor 1680 den geriye doğru diyelim o zamn işte 1662 de kardan zarar kes yaparak en ufak kar miktarı ile  satışımızı bitiririz..
umarım mantık anlaşılmıştır..
bakınız direkt 1662 den başla satışı denilmiyor.. 1670 üstü kırılsın ve başla parça parça çıktıkça sat.. olası düşülerde 1662 de kapatın ..

unutmayın 3lü dip gerçekleşti ve 1700 ve üstü denemesini orta vade bekleyenler görecekler..
kısa süre al satçılar ise anlık günlük iniş çıkışlarda al sat yaparak büyük bir risk de alarak aynı zaman da ters köşe olana kadar yola devam decekler..
şu an ABD piyasası hacim ve grafik tekniklerinde altın güçlü bir alım ve destek bulmuş görülüyor.
altın bu kdar güçlü görüntü verirken acele satış önermek zor..

geçişler altından tl ye daha çok karlı unutulmasın (geçen haftaya alım yapıldı penceresinden)

uyarı sepet kur kırmızı bölgede

Değerli Arkadaşlar !
 Sepet kur 2,10-2,20 arasında TCMB nin sopayı göstereceği yerlerdir..
Aklınızda olsun şu an sepet kur 2,09 ..
uyarı anlamında hatırlatmak istedim..
Savaş vb durumları istisnai günleri ancak erteler arkadaşlar..

SURİYE'Yİ DE VURACAKLAR ANLAŞILDI...
dolar/tl kurunun artışı hiçbiriniz de şaşkınlık yaratmasın..
altın olanlar ne ile almış olurs aolsun altın tl gramına yarıyor bu..
BM sözcüsü  Türkiye'de Suriye ile ilgili konuşurken Başbakanımız da Suriye için birileri adına elçilik yapmak için oradan oraya koşuyor. Dışişleri bakanı yarıda kesip görüşmeleri Çin'den yola çıktı..
dolar ve euro oynaklıklar yaşanması bu yuzden..
bankalar kaçtan satıyor bilemiyorum ama %100 altında olanalrın par.a parça TL geçişleri amntıklı olacaktır. %100 altın ya d abaşka bir malı elde tutmak zarar getirecektir.
altından tl ye geçiş  düşünülebilir.. mesai bitmeden.


bankaları izin verenler gümüş ve platinin son satış dalgasından faydalanma adına alımlara başlayabilirler..
satış bittikten sonra şimdi değil..

1636-42 altında stop los ( zarar kes) kurudur ..en kritk ve sert destek duvarı burası kısa vadede..
küçük duvar 1,8132 yi saymazsak 1,8240 en tehlikeli direnç bölgesi olarak durmakta dolar-tl..
elinde altın bozduracak arkadaşlar dolar-tl nin bu hareketine istinaden güzel tl gram fiyatlarında satış düşünebilirler..
unutmayın altın-tl gramı şöyle bulunuyor:
o günkü ons değeri/31,10 * ogünkü dolar-tl kuru

yani bizim için hem ons değeri hem usd değeri önemli..
şu an gelişme ekonomik takvim ve veriler dolar-tl de artış, ons da kaplumbağa hareketi bekliyorsa demek ki altın-tl gramında çıkışları fırsat olarak görmek gerekir.


Arkadaşlar !
benim dolar-tl 1,79 aralığında çıktıktan sonra dolar-tl ey güvenip bugünlerde onsu d aburalarda yakalama beklentimizden dolayı bu haftayı geçen haftaya nazaran altın-tl gram için şanslı saydığımızı unutmayalım..
dolar tl kuru 
1. abd tahvil ihaleleri bitince ( bu hafta 3 adet var)
2. tcmb mudahale ederse 
 ihtimalleri ile ancak düşüşe geçebileceğini ilettik..
Bu hafta ABD 10 yıllıkların tahvil ihalesi var.. bu ihale tarihlerinde genellikle bizim gibi gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybeder.. bu da ayrıca aklınızda olsun (%80 boyledir)
Değerli Arkadaşlar !
1620 lerde alım yapabilen şanslı insanlar olarak bırakın aceleciliği ve güzel yerler de satışı düşünün derim..
hızlı al sat inanın hem acemi iseniz hem de bankalar ile çalıştığımız için kaş yapalım derken göz çıkartabilir..

Değerli arkadaşlar ben bugün sakin bir gün geçireceğimizi tekrar paylaşmak isterim..
benim beklentim o yönde..
destek 1642
direnç 1662
olarak sabah aralıkları belirtmiştik...
şimdiki ons da ki ger,i çekime dolarda ki değerlenemenin bir sonucu.. değerlenen dolar öncelikle doalr-tl kurunu arttırdı ve onsu az geri çekti ya da çıkışı yavaşlattı ama bu durum özellikle Türkiye'de altın-tl grama olumlu yansımakta.
bankalar ile çalıştığımız için küçük düşüşlere aldanıp satış yapıp daha sonra alırım düşüncesi için daha erken diye düşünüyorum..
1620-30 larda alanlar için en az 40-50 usd getiri koyarlarsa ons başı daha mantılı olacaktır. En azından ileride yapabilecekleri hatalarda kullanabilirler bu karları..

özellikle gün boyu ekran takibini bırakın inanın hata yaparsanız anlık düşüşlerde heyecanlanmak ve panik hatayı da getirir nasıl çıkarken daha da çıkacak havasına girmek gibi..

geçen haftaya nazaran: altın-TL gram daha karlı

Geçen hafta alım yapan arkadaşlar,
ister dolardan ister TL den altın olsunlar şu an için karlı çıkış tarafı altın-tl gramıdır.. hem ons hem de dolar-tl kurunun paralel olarak geçen haftaya nazaran yükselmesi sonucu olmuştur bu da..
işbu sebepten her zaman kar satışları yapılırken dolara geçsem şu kadar , tl ye geçsem şu kadar karım olur gibi basit hesaplamalar yapmayı hiçbir zaman ihmal etmeyelim..
dolar-tl kuru 1,7986 önemli bir direnç kırdığı takdirde teknik olarak yukarı çıkışlar ilk başta 1,8230 başlayacak.. Tabi ki 1,7986 kırdığında aşırı alışlar bekliyoruz başladığında çıkış TCMB devreye girebilir mi ? İşte bilmediğimiz bir soru ve bilmece burada yatıyor..
İşbu sebeple son birkaç gündür belirttiğim hep usd-tl kurunda ki yüksek duruş hem de ons da geçen haftalara nazaran yukarıda görülmesini altın tl gram olarak bir şans olarak değerlendirmeiz gerek

Not: değerli Arkadaşlar sadece ons rakamı veirldiğinde dolar-altın çaprazı yapanların; gram ya da dolar-tl ile birlikte açıklama yapıldığında altın-tl gram tacirlerinin dikkate alması gerekiyor.
Bu yuzden ons düşer ya da çıkar derken altın tl gramcıları biraz oalya dolar-tl kuru açısından da baksınlar..
yanlış karar alma olmaması için buna dikkat ediniz
Günaydın Arkadaşlar !

Hala 1662 direnci denemesini beklemediğimizi yenilemek istiyoruz..
1644 üzerinde kaldığı sürece korkmayalım..
(Haftalık kapanış 1652 üzerinde olursa hedef 1697 kırmak bunu artı parantez aklınız da olsun...  )
Neyse orta uzun vadeli artı parantezimizi kapatarak günlük yorumlama olarak devam edecek olursak yazımıza 1662 nin üzerine atmak isteyecek altın kendini başarırsa bir müddet ALTIN diplere bulacak hikayelere dinlemeyeceğiz kimseden bu sefer de 1800 şarkıları belki de dinleyeceğiz..
Aşağı yönlü kötü bir senaryo bugün beklentimiz yok.
gene gün içi uyarılarımızı zaman bulduğumuz da paylaşacağız lakin 1662 kırılmazsa ufak çaplı bir satış gelir ki bu da 1636-1642 sert destek noktasından döner.. Dönmezse eğer bilin ki bu aralık sizin Zarar kes bölgeniz olacak bunu unutmayın ileri ki günlerde de gerekli olabilir.

Peki kısa süreli satışçılar satış hedefi olarak şu yol izlenebilir..
1672 den sonra  tetikte olmaya bak....
çıkarken parça parça satış yaparken bakıldı düşüyor 1662-64 en düşük satış rakamı seçilebilir.. (dolardan altın alıp altından dolara geçişler için bu rakamlar)

Gram altın da 96 civarında cuma alınan altınlar kısa vadeli 1-2 tl karla verilebilir.

Arkadaşlar, kısa vadeli al satları gene tekrarlıyoruz tavsiye etmiyoruz.. yaparsanız da ters köşe olduğunuzda beklemeye alın kendinizi..

geçen hafta 1620-30 lrda ya d akaçta aldı iseniz en az ons başı 50 usd olana kadar bekleme d edaha yarar var.. Çünkü ne kadar çok kar o kadar iyi olduğu için değil sadece :) edeceğimiz bu çok kar ile ileri de eğer yanlış bir hamle yaparsak burdaki karın en azından yarısını yeriz ileri de ve zarardan çabucak kurtulabilmek içindir.

Teknik ve grafiklerimizde geçen cuma günü verilerin nezdinde yukarı sert bir sıçrama ve ardından satış dalgası bekliyoruz.  Grafikler veri olmadan gerçekleşmeden işe yaramadığını hep paylaşırız..
En azından şunu bilin arkadaşlar..
perşembe-cuma-ptesi ve bugün altın aşağıdan küçük dahi olsa satış yemeden geldi ve günlük ortalama 10 usd lik artış ile.

9 Nisan 2012 Pazartesi

BAKINIZ ARKADAŞLAR ,
PİYASALAR ÇOK CABUK DEĞİŞEBİLİLİYOR.. BUNA SİZLERİN DE AYAK UYDURMASI GEREKİYOR (KISA SÜRELİ AL SATÇILAR İÇİNDİR BU.. UZUN SÜRELİLER ZATEN PİYASA İLE İŞLERİ YOKTUR)
SPEKULASYONLARDA GEZİNİYOR VE KISA SÜRELİ AL SATÇILAR İÇİN.. TARIMDIŞI AÇIKLANIR SIÇRAMA OLACAK DİYE YÜKLENİRSE MİLLET BİR HABER ÇIKARIVERİRLER Q3 GELMEYECEK DİYE MESELA SES GELMEZ.. BU YUZDEN KISA SÜRELİ AL SAT YAPANLARIN DA DEĞİŞİME AYAK UYDURUP HIZLI OLMALARI VE SAKİN BİR YAPIYA SAHİP OLMALARI GEREKİR.
GÜMÜŞTEN SIÇRAMA GÖREMEDİK HALA :) ALTIN VE PLATİN %1 ÜZERİNDE ARTIŞLARI VAR GÜMÜŞ DE BAŞLAR RALLİSİNE AZ SONRA :) 
BUGÜN GENE ÇOĞU PİYASANIN TATİL OLMASI İLE SESSİZ GÜN GEÇİRDİNİZ.. ABD İLE ARTIK HAFTAYA BAŞLANDI DENİLEBİLİR.. HAREKETLİLİK BAŞLAR :)
SADECE ŞUNU KAFAMIZA SOKALIM SİSTEM LENDİ KAPALI OLDUĞUNDA KİMSEYE EKMEK YEDİRMİYOR.

1662-1671 rakamına dikkat edeceğiz..
arasına gelince teitkte satış için bekleyeceğiz..
1671 kırarsa 1682-97 aralığına gideceğinden satışı daha yukarılarda verebiliriz o zman..
eğer  kırılmaz ise 1671 gibi rakamdan geri inerken 1662 stop loss yapılarak satış yapılıp düşünce yerine konulabilir.

karı görünce kaç taktiğini unutmayalım... taaa ki ters köşe olana kadar :)
ALTIN ONS OLARAK HALA GÜVENİLİR DEĞİL...
altın 95 lere oturdu.. aslında hem dolar-tl hem ons  durumundan dolayı altn-tl gram da artış gözlemleniyor.

kısa süreli al satçılar 1662 üstüne çıkmadığı sürece korkalım..
bugün 1400  olacak diyenler piyasa da azalsa da önce 1700 sonra 1800 olacak mı kıracak mı soruları aynı zaman da aşağı trendin dibini, de gösterecek.
buyüzden 1800 ü felan daha erken olduğu için karıştırmadan 1697 kırılacak mı kırılmayacak mı onu takibe alın.. o civarlarda gene satış yerse işler gene karışabilir..
GÜVENİLİR OLMAYAN ALTINDA KAR GÖRÜLDÜĞÜNDE KAÇMAK BU BAKIMDAN EN MANTIKLI HAREKET.. ZATEN BİZE DÜŞÜŞLERİ İLE ALIM SUNUYOR.. TABİ Kİ EN DİBİ BEKLEYENLER HARİÇ..


hem usd/tl hem ons artışta

Değerli Arkadaşlar !
cuma günde paylaştığımız gibi hem dolar-tl kurunu hem de onsu birlikte yükselirken görülürken altın-tl gramından prim yapacağı aşikardır.

09 nisan

Günaydın Arkadaşlar !

Geçen haftadan öğrendiğimiz ve bugün içinde geçerli bir gerçeği paylaşalım..
ABD BORSAYI KAPATINCA ALTIN HAREKET BİLE ETMİYOR.. Neden bunu yazarak başlama ihtiyacı duydum derseniz sağda solda yok TCMB dolara mudahale etti dolar düşerse ons çıkar vb  beyanatların gerçek dışı olduğunu bizim Merkez bankası ve borsamızın hiçbir şekilde etkiliyemiyor altın ons fiyatlarını..
Haftanın en önemli sayılabilecek verileri
12 Nisan 2012 Perşembe
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi Şubat
13 Nisan 2012 Cuma
15:30 ABD TÜFE-Yıllık Mart



Altın onsun abd ile birlikte çıkış göstermesi beklemek süpriz olmayacaktır. Lakin piyasalar bu kanıda ve beklenti de olduğu için aşırı alım tepkisi vermedikleri zaman şaşırılmamalı.. Düşüş olur mu derseniz bugün o meshur spekulatif el değerse ancak olabilir lakin erken ve gerek yok gibi görünüyor şu durumda spekulatif yapmaya.

Hafta sonu yatırımcı psikolojisi ve nasıl davranılmalı ile ilgili derleme toplama yazılarımızı paylaştık. Bunda aslında verilmek istenen ana mesaj PANİK VE SABIRSIZ İSENİZ LÜTFEN BU PİYASADAN ELİNİZİ ETEĞİNİZİ ÇEKİP UZAKLAŞINIZ. İnanın piyasa deneyimlerimden çıkardığım şey, eğer panik ve heyecan yani yatırımlarınız günlük psikolojisnizi bile etkiliyor ise KAYBEDECEKSİNİZ DEMEKTİR.. Olur mu hiç öyle kazandığım da oldu derseniz onlar amayene tabir ile YEMLEMEDİR.

Olup olmadık her habere;
olası 20-30 usd lk günlük geri çekilmeler (bu ons da gayet normaldir - bu yuzden altın-usd al satı gram arttırma da daha etkili dememiz) karşısında heyecanlanırsanız,
karar açıklandıktan sonra (fiyat düştükten ya da çıktıktan sonra) ben şu fiyattan aldım idi, sattım idi diyen yazar çizerin peşinde gittikten sonra,
işi gücü grafiğe dökmüş uzmanlara (!) : değerli arkadaşalr lütfen biraz düşünün bu iş trade programları vb ile olsa idi herkes alır idi takip ederdi o programı ve kazanırdı.. Hem ekonominin kuralı bir yöne aşırı alım olursa çıkacak mal çıkmaz çünkü talep fazlalığı arz-talep dengesini bozar;  tam tersi herkes satış yaparken düşecek mal düşmez bu seferde.. Yani hadi trade program ve indikatorleri doğru çalışsa bile bu seferde ters sonuç verecektir reel piyasalarca,... biraz akıllı adam anlar zaten..
hiçbir yazıya ( bize de) bağlı kalmayın derleme toplama ile harmanlayın... ama en önemlisi hergün bilgi donanımı edinin kendinize,   ama özellikle kuur gürültü yazılardan uzak durun.. özellikle sanal ortamda bilgi kirliliği var evet ama bunu nerden  mi anlayacaksınız adamın 3-5 farklı günlerde yazısını okursanız anlarsınız. İşinize geleni değil.. Tarafsız kura ile çekeceğiniz yazıları ipucu verecektir. Ayrıca düşer ve çıkarın alt yapı bilgisi size fikir verecektir.