21 Nisan 2012 Cumartesi


Starbucks böcekten vazgeçti


İçeceklerinde böcek özünden üretilen karmin maddesinin kullanıldığının ortaya çıkmasının ardından tepkiler üzerine Starbucks, karmin maddesini kullanmayacağını duyurdu. Starbucks’ın kararı sonrası, Türkiye’de ürünlerinde karmin kullanan markaların nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

  Geçtiğimiz günlerde frappucino içeceklerinin renklendirilmesinde kırmızı böcek kullanıldığı ortaya çıkarak tepkileri üzerine çeken Starbucks, kırmızı böcek kullanımından vazgeçtiğini duyurdu.

Starbucks’ın frappucino içecekleri ile pastalarında “cochineal” olarak bilinen kırmızı böcek kullanmasının durdurulması amacıyla bir internet sitesi üzerinden başlatılan kampanya sonuç verdi ve Starbucks yönetimi, Haziran ayından itibaren kırmızı böcek kullanımını aşamalı olarak azaltacağını duyurdu. Şirket yönetimi, içecek ve pastalarında renklendirici olarak karmin yerine domateste bulunan likopin kullanacağını belirtti.

Güney Amerika ve Meksika'da yaşayan cochenial böceğinden elde edilen karmin maddesini en fazla kullanan markalardan Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar, CocaCola, Pepsi, Algida, Unilever, P&G, Capy, Panda, Nestle ve Kraft’ın, Starbucks’ın açıkladığı değişiklik sonrası, benzer adım atıp atmayacakları merak ediliyor.

( The Lira )

20 Nisan 2012 Cuma

Gümüş'te ilk 5 ülke


Değerli Arkadaşlar !
2012 yılına göre dünya da gümüş üretimininde söz sahibi olan 5 ülke ..
1. Meksika
2. Peru
3. Çin
4.Avustralya
5.Şili

gümüşçülerin bu ülkelerde olağandışı gelişmelerden gümşün de etkileneblieceğini hatırlarında tutsun diye bilgi paylaşımında bulunduk..
bol kazançlar,

20 nisan

Günaydın hayırlı Cumalar Arkadaşlar !

ABD cephesinde önemli bir veri yok bugün; gözler AB cephesinde ki dalgalanmalarda. G-20  bugün başlayacak olup yarın sonlanaca.
Suriye zor durumda ambargolardan dolayı altını satsa bile fazla etkisi olmaz düşüş yönünde çünkü zaten orada ki kaos çıkmasını da etkilemekte.

Altın ise hep bildiğimiz kanalda bu hafta..
ya 1649-1662
ya da 1631-1644
aralığını seçiyor...
buradan da altının 1649-62 aralığı ve  yukarısına çıkmadığı müddetçe hep küçük çaplı düşüşler yaşamaktadır.
1631 aşağı yönlü denemesini bir kez daha bekliyoruz aslında kırdığında 1606-1590 arasında tutunmaya çalışacaktır.

Altının her düşüşünden sonra hemen ayağa kaldırmaları aslında spekulatif bir elin altının üzerinde olduğunu göstermekte.
Ayrıca her düşüş te KAR SATIŞI İLE DÜŞTÜ gibi söylemlere katılmadığımızı belirtmek isteriz. Ne zaman aldınız da kar satışı yaptınız ki.. 1680 de en son yapıldı ise ki oyle deniliyordu şimdi ne ara alıp da satıldı bu da muamma.

Bekle moduna devam edeceğiz lakin düşüşleri alım fırsatına da çevireceğiz parça parça..
gün içi ara ara devam ederiz inş.

Daha önce de belirttiğimiz gibi İMKB eğer 58,000 ni aşağı kırmadan dönerse al bekle 65,000 sat  (63,000 den yukarı) şeklinde hisse senetleri uygun görülebilir. Ama 58,000 rakamı kırılıp kırılmaması önemli iş bu sebeple aB cephesinden (İspanya ve Fransa) gelebilecek her olumsuz haber bizim borsayı aşağı yönlü düşürecektir..  Borsada 60,000 altı satışlar mı geliyor korkusu sarabileceğinden tehlikeli. Bu yüzden 60 altı mı üstümü onu görmek ve beklemek daha akıllıca..

Not: Bugün haftann son işlem günü..
cumartesi, pazar, pazartesi (23 nisan) dolayısıyla 3 gün işlem yapamayacağımız bir dönem. Dünya değişken bu sebeple yüksek alımlardan vb kacınmak ve herzaman tatil ya da hafta sonlarını mümkün olduğunca nakit ile geçirmek menfaatimizedir.. Biz TL harcıyoruz bu unutulmasın

19 Nisan 2012 Perşembe

Fitchten dedikodulara son nokta


Fransa'nın notunun düşeceği söylentilerine karşılık Fitch Ratings, Fransa'nın AAA kredi notu için görünüme yönelik pozisyonunu tekrarladı ve haberlerin asılsız olduğunu belirtti.
Fransa’nın kredi notunun indirileceği söylentisi nedeniyle Avrupa piyasalarında satışların artarken Fitch'ten açıklama geldi
Fitch yaptığı açıklamada, "Kayda değer bir olumsuz şok, Euro Bölgesi krizinde dramatik bir kötüleşmenin olmadığı ortamda, Fransa'nın kredi notu için negatif görünümün 2013 yılına kadar çözülmesini beklemiyoruz" diye konuştu.

Fransa’nın notu S&P tarafından AA+, Fitch tarafından AAA, Moody’s tarafından ise Aaa olarak belirlenmiş durumda.

Not: Fitchin sahibi ile Fransa cumhurbaşkanı Sarkozy çok yakıın arkadaşlar..
bu haber euro/usd paritesinin yükselmesine dolayısıyla doların değer kaybetmesine yani onsun kıpırdanmasına yukarı yönlü destek oldu.
kötü İşsizlik  verileri ve İMF  Bankasının dünya ekonomisi hakkında ki kötü gidişat hakkında ki konuşmaları ile altın da 15 usdlik bir prim var an itibariyle..

aşağıda 1631 yukarı da 1649 keskin viraj olarak belirlenmiş durumda..

1631 i aşağıda 1624 koruyor..
1649 yukarıda 1662 koruyor...

tenis topu misali gel gitler gün içi bize fazla yansımıyor ya da dar alanda paslaşma büyük bir risk taşıyor ( al sat anlamında)

sanırım gümüş ve platin bu çıkışa sonradan (birazdan katılacaklar)
Altın da destek 1624 tür.. arkadaşlar..
kırılmnası durumunda 1591606 desteği ortaya çıkacak...

alımlar için artık iyice tetikte olalım.. 1624-1631 bakacağız beklerse alım fırsatı doğuracak..
Artık yavaş yavaş alım fırsatlarından bahsetmeye başladık..:)

Arkadaşlar !
 1. ABD haftalık işsizlik verileri ( 15:30 )
2. ABD nin büyük bankası Morgan Stanleyin bilanço açıklaması (bugün)
3. yarın ki G-20 İMF zirve toplantıları ( yarın)
4. bu madde fazla ses getirmeyebilir ama hafta sonu Fransa 1.Tur seçimleri olası seçim kargaşası gibi şok gelişmeler olay yaratabilir piyasalarca..

haftalık işsizlik verileri 380,000 altında kalırsa sorun yok FED tarafında işler yolunda demektir;
Morgan Stanleyi banka deyip geçmeyin Türkiye dahil kimlerin canını yakmıştır ya da yakacaktır ( bizimkilerin yatırım bankasıdır Morgan, maşallah gelişmiş ülkelerde büyük yatırım ihalelerinin finansmanı kasası bu bankadır; bizim gecelik faizlerimizle de pek ilgilidirler) kısaca bu bankanın bütçesi çoğu devletten fazladır.. şu an notunu indirmeleri gündem de Fitch kulağını çekti diyelim söylentiler gerçek olsun ve 3 puan birden düşürseler puanı vereceği zarar ile Yunanistan kurtulur.. Bu yüzden bu firmadan olası kötü haber borsalarda sert satışa sebep olabileceğinden dikkatinize sunduk...

Yarın ki G-20 de döğüş felan çıksa da altın yükselse  :)  şaka bir tarafa Obama işi gücü bıraktı petrol düşecek dedi ve bunu istiyor.. yarın ki g-20 bakalım patronun isteklerine ne cevap verecek, İMF den yardım bekleyen bekleyene İMF de yardım verecek olan Gelişmiş 20 ülkeden Allah Rızası için olmazsa da para dilecek bakalım verecekler mi? Daha doğrusu verecekler de miktarı tatmin edecek mi? bunu izleyeceğiz

Fransa Sakozy devrilirse ekonominin kısa süreliğine olsa da çalkantısı AB cephesinde çalkalanmaya sebep olabilir..

Hindistan Merkez Bankası, Altın Talebini Azaltmaya Çalışıyor


Hindistan Merkez Bankası, Altın Talebini Azaltmaya Çalışıyor



Hindistan, altın ithalatını azaltmaya kararlı. Geçtiğimiz aylarda ülkenin yasama organlarınca ele alınan konu bu sefer de Hindistan Merkez Bankası’nın gündemini oluşturdu. Merkez bankası, altın talebini düşürmek için önlemler aldı.


Merkez Bankası, yayınladığı Yıllık Para Politikası Kararları dahilinde, ülke bankalarının ‘banka harici finansal şirketler’e (non-banking financial companies, yani NBFC) yaptıkları yatırımı kısmaları istendi. Özellikle portföylerinin %50’sinden fazlası altın ve altına dayalı yatırım içeren NBFC’lere yatırım sınırı getirilmesi istendi.
Söz konusu kararlara imza atan Çalışma Grubu, Hindistan Merkez Bankası kıdemli üyesi olan K. U. B. Rao başkanlığında toplanıyor. Grup, raporlarının geri kalanını Temmuz sonuna kadar teslim edecek. 

( www.exrpressbuzz.com   )


Gümüş Teminatlarını Bir Kez Daha Düşürdü


COMEX Gümüş Teminatlarını Bir Kez Daha Düşürdü


Geçtiğimiz sene, Şikago Emtia Borsası olarak bilinen Chicago Mercantile Exchange, yani CME Grup, gümüş sözleşmeleri için gereken sürdürme ve karşılık teminat oranlarını üst üste yükseltmişti, fakat bu sene bu oranlar tekrar azaltılıyor. 16 Nisan’da COMEX gümüş vadeli işlem sözleşmeleri için gereken karşılık oranları 21.600 dolardan 18.900 dolara düşürüldü. Sürdürme teminatı ise 16.000 dolardan 14.000’e indirildi.
Bu son indirimlerle bile geçtiğimiz sene sekiz defa arttırılan marjlar, hala geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre daha yüksek. Bu arttırışların beşi 26 Nisan ve 9 Mayıs arasında gerçekleştirilmişti. Bu agresif fiyat politikası, COMEX gümüş pozisyonlarına sahip olmanın maliyetini %80 yükseltmiş ve en nihayetinde %30 değer kaybıyla sonuçlanan satış furyasının başlıca sorumlusu gösterilmişti.
Yatırımcılardan gelen tepki ve eleştirilere rağmen CME, tarafsız olduğunu yineliyerek amacının fiyat manipülasyonu yapmak olmadığını, sadece piyasa ve yatırımcıyı korumayı amaçladıklarını belirtti. 

BusinessInsider )

19 nisan: Yoksa Azıcık Q3 mü yolda


Günaydın Arkadaşlar !

Dünkü, PPK kararlarına ilişkin olarak yapılan açıklama, enflasyon görünümü dışında geçen ay yapılan açıklamaya büyük ölçüde benziyor.

Daha önce enflasyon görünümünün Ocak ayında açıklanan Enflasyon Raporu’ndaki önörülerle uyumlu olduğunu belirten MB, özellikle son zamlardan sonra bir miktar yanılma payı bırakıyor ve görünümün “büyük ölçüde” uyumlu olduğunu belirtiyor.

Enerji fiyatlarındaki yükselişin tetiklediği son elektrik ve doğalgaz zamları, Nisan ayı enflasyon rakamını yukarı çekecek. Daha önce bu etkinin yaklaşık yarım puan olacağını belirten MB, enflasyon beklentilerindeki bozulmayı ve olası ikincil etkileri önlemek adına verdiği mesajların tonunu bir miktar sertleştirerek “enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyeceğinin” altını çiziyor. Önümüzdeki dönemde ek sıkılaştırmanın “daha sık” uygulanabileceği de açıklıkla belirtiliyor.

Yani Arkadaşlar, bu da daha çok istisnai gün anlamına geliyor.

Enflasyon cephesindeki risklerin oldukça yüksek olması, MB’nin zayıf ve dalgalı TL’den gelecek ek riskleri sınırlamak için elinden geleni yapmaya çalışacağına işaret ediyor. Bu nedenle MB’nin mevcut “esnek” para politikasını takip ederken TL’yi de izlemekte fayda var.

Dolar cephesine yapılan bu baskı ile dolar yerinde saymaya devam etmektedir. Ta ki TCMB nin üzerinde durduğu ve büyük ölçüde beklentilerimize uyumlu dediği enflasyon rakamlarının 26 nisan da açıklanana dek.

altın cephesinde ise gram tl ciler şanslı görülüyor. başka bir deyişle nakitte bekleyenlere düşük gram fiyatları sunuyor altın geçen haftaya nazaran. Bunda en büyük etken hem ons da küçük de olsa gerileme hem de dolar endexinde yaşanan gerileme ile birlikte dolar-tl de yatay hareketlilik etkili olmakta.

Altın geçen 2 haftaya nazaran trend aralığını 1 kademe indirerek (1640-1660 aralığı düz rakam ) şimdi 1631-1644 aralığına girmiş bulunmaktadır. Bir basamakta olsa altın çıtayı düşürmüş görülmektedir.
Bu durum bize bir müddet sonra DÜŞÜŞLERİ ALIM FIRSATI OLARAK DEĞERLENDİR mesajını verecektir.
İspanya ihalesi ( 2 gün önce beklenenden iyi geçtiği için şaşırttı herkesi), bugün kü haftalık işsizlik ABD verileri (15:30) artık  önümüzde ki hafta çarşamba günü yapılacak olan FED kararı için altın ons cephesince star verileceği gündür.
Haftalar önce 25 nisan tarihini verirken 19 nisan başlangıç tarihi olarak kabul edeceğiz şeklinde belirtmiştik. 25 nisanın;  19-30 nisan öncesi ve sonrası olarak nitelendirdiğimiz takvim aralığına artık girmiş bulunuyoruz resmen.

Özellikle çoğu ülkede Brezilya, Hindistan başta olmak üzere  faiz indirimlerine gitmeleri enteresan. Gelişmekte olan ülke statulerinde yeralan bu vb ülkelerin dolar endexinin dolayısıyla kendi kurlarının düşeceği yönünde izlenim ya da fısıltı ile mi acaba bu kararlar veriyorlar iyice takip etmek gerekiyor. Bu olaylar sanki FED'in Q3 yapabilir ama KASASINDAKİ DOLARLARIN UCUNDAN AZCIK GÖSTEREREK yapabilir mi sorusu aklımıza gelmiyor değil?
haziran toplantısı öncesinde önümüzde ki haftaya piyasalara SUS  PAYI NİTELİĞİNDE Q3 diyebilir mi? Bu ihtimaili Merkez bankalarından üst üste gelen faiz indirimleri aklımıza takılıyor. Nisan ayında %100 Q3 ve türevi bir açıklama bekleyenlerden değilim , çünkü buna bir sebep de yok. Küçük bir meblağ ile başlama ipucu ya d aişareti görüyorum ve bu şekilde yorumluyorum.
Q3 ucundan azcık gösterebilir de ilk kez burada sizinle paylaşıyorum..

Onsda bekleme moduna gene takip edeceğiz ama bu  sefer artık sıkı takip de olmak gerekiyor. Geçen ki gibi dakikalık aşağı kaymaları bankalarınızın göstermeyeceğini paylaşmış ve paniğe gerek yok diye belirtmiştik. Şimdi o rakamlar gene karşımızda.. Biraz alım sabır işidir.. ve hedef işidir.

ons için

kısavadeciler kendilerine 50-100 usd aralığı
orta vadeciler 100-150 usd aralığı
uzun vadeciler 200-300 arası al sat yapıp sonra gene altınları ile yollarına devam etmeleri gerekir.

iş bu sebeple 1610 de alan arkadaşlara 1674 de başla çıktıkça sat, düşüyorsa 1662 de kapat satarak defteri derken min.kar 50 yapılarak plan düşünülmüştü.
1680 den dönmüştü ya da 1674 de mili milimine hedef rakamında satıldı diyelim  en az 30-40 usd insin ki yerine koyalım değil mi?
umarım mantık anlaşılmıştır.
özetle satarken en az 50 usd kar;
düşerken gene en az 50 usd düşüş beklemek en akıllıcası..
50 rakamı örnekleme içindir net bu rakam diye düşünülüp soru gelmesin lütfen..
mantık anlaşılması için kaleme aldım,
bol kazançlar

18 Nisan 2012 Çarşamba


Arkadaşlar !
Altın al sat yapanlar olaya sadece ons fiyatlarına odaklanarak yapmasınlar;
TL de yani Türkiye'de bizleri
hem dolar - tl kuru
hem de ons ilgilendiriyor..
şu an mesela altın 94,50 lerde gramı ...
gram da hafta başı paylaştığımız gibi 94 lü rakamların da aslında aşağısını bekliyoruz...
TCMB maşallah bugün istisnai günleri hakkında ipucu vermedi bu da doların hareketliliğini düşürdü..
dışarıda da onsa güvensizlik var..
bu durumda gram altın daha aşağılarda yakalama şansı sunmalıydı bize ama buna bankalar ve merkezin kankileri izin vermeyecek gibi..
onsun gece 1660 denemesine gündüz 1639 denemesine;
doların gece 1,7850 denemesine gündüz1,7950 denemesi yapması
yani bizim elimiz kolumuz bağlıyken doları düşürüp onsu çıkarmaları; biz açınca  da doları çıkarıp onsu düşürmeleri TAMAMIYLA OYUNUN BİR PARÇASIDIR..

PARA POLİTİKASI KURULU KARARI


Sayı: 2012-29 18 Nisan 2012
PARA POLİTİKASI KURULU KARARI
Toplantı Tarihi: 18 Nisan 2012

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarının aşağıdaki gibi sabit tutulmasına karar vermiştir:

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75,
b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 11,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11,
c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 14,5.

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yılın ilk çeyreğinde tüketim talebinde belirgin bir yavaşlama gözlenirken öncü veriler ikinci çeyrek için ılımlı bir toparlanmaya işaret etmektedir. İhracat istikrarlı artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, petrol fiyatlarının yüksek seyrine rağmen, cari işlemler açığının kademeli olarak azalmaya devam edeceği öngörülmektedir.
Enflasyonu etkileyen ana unsurlar Ocak Enflasyon Raporu öngörüleri ile büyük ölçüde uyumlu bir seyir izlemektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar nedeniyle, kısa vadede enflasyon öngörülenden daha yüksek seviyelerde gerçekleşebilecektir. Kurul, enflasyondaki geçici artışların enflasyon görünümünü bozmasına izin vermeyecektir. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde ek parasal sıkılaştırmanın daha sık uygulanabileceği vurgulanmıştır.
Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin devam etmesi nedeniyle para politikasında esnekliğin korunmasının uygun olacağını belirtmiştir. Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

ÖZEL HASTANELERDEN MUTLAKA FATURA İSTEYİN


Acil servise gelen hastalardan ücret alınmaması gerekirken konuyla ilgili bitmeyen şikayetler Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Başbakanlık, 2010'da "özel hastane acil serviste para talep edemez" genelgesi yayınlamıştı. Ancak özel hastaneler bildiğini yapmaya devam ediyor. Bugün'ün haberine göre acilden giriş yapan hastalardan katılım payı alınıyor. Yüklü miktarda para ödeyen sigortalı hastaların, 'Yaptığınız işlemlerin dökümünü verin neden bu kadar para ödedim' talebine ret cevabı veriliyor. Hastaneler, hastalardan aldıkları paranın karşılığında fiş veriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ise hastaları gittikleri özel hastanelerden fatura almaya çağırıyor. Fatura isteyen vatandaşların daha az para ödemek zorunda kaldığını belirten SGK yetkilileri özel hastanelere de hastalara fiş yerine ayrıntılı fatura verme zorunluluğu getirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, acil servise başvuran hastadan ücret talep eden özel hastaneler hakkında işlem yapılacağını bildirmişti. Bakan Akdağ, "Hastadan ücret talep eden özel hastane önce uyarılacak, sürecin devam etmesi halinde ruhsatı iptal edilecek" demişti.
KİMLİĞİNİ REHİN ALDILAR
Benzer sorunlardan biri de İstanbul'daki özel bir hastanede yaşandı. Pazar günü parkta oynarken bisikletten düşüp kaşını yaran Ufuk Hamza Yağmurlu, annesi tarafından 200 metre mesafedeki özel hastanenin acil servisine götürüldü. Çocuğa tıbbi müdahale edilmeden önce "180 TL ücreti var" denilerek annesinden para istendi. Anne, hastanenin istediği ücreti "tamam" diyerek kabul etti. Yanında 50 TL olduğu için çocuğunun kimliğini "rehin" bırakıp "130 lirayı daha sonra getiririz" diyerek eve gitti. Ardından baba Mustafa Yağmurlu, hastaneyi arayarak alınan ücretin fazla olduğunu belirtti. Muhasebedeki yetkilinin, "Eşinize müdahale öncesi durumu söyledik. Kabul etti yapabileceğimiz bir şey yok" karşılığı verdi. Mustafa Yağmurlu, daha sonra parayı ödemek ve ayrıntılı fatura almak için hastaneye uğradı.
PARAYI GERİ ÖDEDİLER
Çocuğunun kimliğini rehin tutan acil servisteki görevlilerden fatura ve kimlik isteyen Yağmurlu, ayrıntılı fatura alamayacağı cevabıyla karşılaştı. Çocuğun kimliğini ve üzerine yapıştırılmış "50 TL alındı. 130 TL daha getirecek" notunu çıkarıp 130 lira istendiğini söyleyen Yağmurlu, "Faturayı SGK ve Sağlık Bakanlığı'na göndereceğim için ayrıntılı olması gerektiğini belirttim. Bunun üzerine muhasebe yetkilisi "Acil'de Mehmet Bey'e çıkın size çocuğunuzun kimliğini verecek. Başka para vermenize gerek yok. Verdiğiniz 50 TL yeterli" dedi. Bende "Sizden indirim yapmanızı istemiyorum. 180 lira borcumu ödeyip ayrıntılı fatura istiyorum." dedim. Bunun üzerine acil bölümdeki görevlinin yanına gittiğimde daha önce eşimin verdiği 50 lira ve kimliği bana geri verdi" diye konuştu.
ÜCRET ONDA BİRE DÜŞTÜ
Ankara'da da özel bir hastaneye giden H.A ismindeki vatandaş tahlil ve tetkiklerin ardından vezneye gitti. Sigortalı olmasına rağmen 545 lira istenen H.A, ayrıntılı fatura ile yapılan işlemler ve devletin ödediği miktarları görmek istediğini söyledi. Bunun üzerine H.A'ya faturasını hazırlayan muhasebe yetkilisi, "Borcunuz 35 liraymış, 510 lira yanlış yazılmış" cevabı verdi.
FATURA ZORUNLULUĞUNA DİKKATYaşanan olayların benzeri yüzlerce şikayetin SGK'ya ulaşması üzerine özel hastanelere vatandaşa yapılan tedavinin her türlü ayrıntısı ve ücretinin yer aldığı belge verme zorunluluğu getirildi. Fatura vermemekte direnen hastanelere ceza kesileceği belirtildi.
ÖZEL HASTANELERE NE ÖDENİYOR?
Özel sağlık kuruluşlarında muayene ve tedavi olan hastalardan fark ücreti ve katılım parası alınıyor. Hastaneler devlet katkı payının yüzde 90'ına kadar fark ücreti alabiliyor. Ayrıca hastalar özel hastanelerdeki tedaviler karşılığında SGK'ya 12 lira katılım ücreti veriyor. İlaç yazılması halinde bu para 15 liraya çıkıyor. Bunun dışındaki her ücreti hastaların sorgulaması ve fatura istemesi gerekiyor.
BAZEN BU TÜR YANLIŞLIKLAR OLABİLİYOR
Fatura talebiyle ortaya çıkan fazla tahsilatın yaşandığı İstanbul Beylikdüzü'ndeki Özel Kolan Hastanesi Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Nihat Ersöz BUGÜN'e açıklamada bulundu. Bazen veznede bu tür yanlışlıklar yaşandığını söyleyen Ersöz, "Vezne görevlileri özel hasta, SGK kapsamındaki hasta ayrımında hatalar yapıyor. Bu durumda hastaya fark ücreti çıkabiliyor." dedi. Hasta yakınına ücretin geri verildiğini kaydeden Ersöz, yapılan işlemlerle ilgili faturayı ise hastanın talep etmesi halinde verdiklerini söyledi. Ersöz, hasta talep etmediği durumlarda fiş verdiklerini sözlerine ekledi.

merkez: iki hususa değinebilir

Merkez Bankamız tarafından faizlerde bir değişiklik beklenilmezken,
başkanın karar sonrası (14:30) yapacağı açıklamalarda 2 hususa dikkat etmeliyiz;
1. Enflasyon (doğalgaz, petrol vb zamlarına ne diyecek)
2. Normal mi? İstisnai mi günler hakkın da yapacağı açıklama..


18 nisan

Günaydın ve bolkazançlar Arkadaşlar !
Altın belli bir trendden çıkamadığı için aslında günlük yorumlar da hep aynısı gibi tekrarlanmakta.
bu trend ne diye soracak olursanız düz rakamlar ile 1640-1660 arasına sıkışan altın 15** lü rakamlara gidebilmek için 1640 desteğini kırmayı bekliyor; 17** lü rakamlara gidebilmek için de 1660 direnç noktasını kırmak istiyor ki..
birkaçgündür tekrarladığımız gibi altın bu dar alandan çıkmak için çabalarken (nakit ihtiyacımız dışında) alış ya da satışın yerine bekle TUT daha mantıklı görülmekte..
Çoğumuz sadece netteki ya da tv de tek bir rakamı görüp ona göre heyecana kapılıyor ama en gerçek veri BANKAMIZIN BİZE SUNDUĞU VERİDİR. Ne yazık ki bankalarda piyasalara eşdeğer fiyatları anında güncelleyip vermezler.
Hepimizin unuttuğu bir şey var BANKALAR PARA VE TÜREVİ HİZMETİNDEN KAZANÇ SAĞLARLAR.  Yani onların sermayesi, malı, serveti herşeyi paradır.. İŞBU SEBEPLE OLAĞANÜSTÜ YA DA HIZLI DEĞİŞİMLERDE KAZANCI SİZE YEDİRMEZLER DAHA DOĞRUSU KENDİLERİNİ GARANTİYE ALMADAN HİZMET VERMEZLER. LÜTFEN BU KONUDA DUYGUSALLIĞI BIRAKIN.

Bugün TCMB kararını açıklayacak faiz vb politikalarında değişiklik beklentisi yok.Ama istisnai günleri sonlandırmak adına girişimde olabilir. Yani amayane tabirle hergün zırt pırt mudahale edeceğine bir süreliğine kökten bir çözüm bulabilir. Aksi takdirde yani bugün doalrın havasını indirecek bir karar çıkaramazsa dolarda sert bir yükseliş bizi bekliyor. Çünkü millet merkez korkusuna dolar alımlarına giremedi bugün ses gelmezse alımlar hızlanıp ay sonuna kadar tırmanan dolar ve ay sonunda satışlar yaşanabilir. TErsi durumunda elbette düşüşleri gözlemleyip aşağıdan alım yapılarak tekrar dolarda hafif bir yukarı dalgalanma yapılır  bu şekilde arz talep dengelenir.

Bugünle birlikte ya da bugünden sonra diyelim artık FED ve Bernanke ile dolacak gündem. 25-26 Nisan 2 günlük sürecek toplantılarda spekulasyonlar ile bu sıkıldığınız 1640-1660 bandı sonlanacak artık.

Plaitn ve gümüşün altına nazaran daha iştahlı bir duruşu var çıkış yönünde lakin destekleyici ya da KORKUSUZ ALICILARINI bulamayışının girdabında duruyor.

bol kazançlar,

17 Nisan 2012 Salı

altın-tl gram

son günler için ( haftalarda dahil) altın-tl gramında pozisyonlar şu şekilde özetlenebilir


100 TL ve üstü  - güçlü sat

98-100 sat

95-97 tut

92-94  al

92 ve altı güçlü al

şekliyle kaba taslakça özetlersek sanırım hata etmiş olmayız diye düşünüyoruz..

işbu çercevede eğer elinizde hem altın hem tl hem usd gibi  çeşitlilik olursa,

nakitiniz ile altın düşerken alırken ; altınlarınızla çıktıkça kar satışı yaparak her durumdan yararlanmış olursunuz..
%100 altın al sat ile bir yere kadar başarılı olabilirsiniz ayrıca ters köşe olduğunuzda riski derin olur
bol kazançlar

17 nisan

Günaydın Arkadaşlar,
Bugün  öğle saatlerinde açıklanacak olan Almanya ZEW  verisi ve İspanya ihalesi  günün en önemli datalarından biri.
Piyasaların kararsız olması sert hareketlere işaret verirken aslında alttan alttan 24-25 nisan hazırlığı olduğunu artık herkes tahmin edebiliyordur.
Aşağı gidişat için 1639-41 destek iken
yukarı çıkış için 1659-1661 güçlü direnç olarak karşımıza çıkmaktadır.
peki yön derseniz 1649-54 üstü kapanış yapamadı dün de  bu da aşağı bir düzeltme yapabilirim sinyali vermekte.
fırsat buldukça gün içi yazmaya devam edeceğiz inşallah..
Lakin piyasa kararsız ve yataya döndüğünde özellikle alımlardan uzak durulmalı..
alıma başlanıldığında ise parça parça yapılmalı,
ayrıca her zaman elde dolar-tl-altın vb çeşitli paralardan portföy yapılmalı

Not: Hindistan 0,50 puan düşürerek faizleri %8 e indirmiş. En büyük altın tüketicilerinden olan Hindistan'da faizlerde ki bu indirimi ileri ki günlerde ons altına talebi biraz çoğaltacağından yukarı taşıyabilir. Bunu cepte bir bilgi olarak aklımızın bir yerinde tutalım
bol kazançlar,

16 Nisan 2012 Pazartesi

euro/usd paritesi de yol ayrımında

AB tarafından başta İspanya ardından İtalya cephesinde yükselen tahvil faizleri sebebiyle parite (euro/usd) güven vermeyen bölgede..
parite 1,3010 - 1,3080 arasında olduğu müddetçe altın ons için de sakıncalı bölge..
1,3010 kırdığında 1,27 yönüne gidecek olup bu dolar endexin değerleneceği anlamına gelip altın ons 1600 e doğru gidecektir.
1,3180 kırıldığında tekrar 1,33 ler gündeme geleceğinden parite de bu sefer dolar, euroya karşı güçsüzleşeceğinden ons altın 1700 denemesine gidecektir.

Daha önceki altın 1649-1662 aralığı gibi paritenin de bu aralığını aklınızın bir köşesinde tutatlım..
bakınız AMB müdahalesi tıpkı bizim TCMB gibi olabilir. Çünkü İspanya zor durumda.. piyasalar güvenmiyor.. AMB ( Avrupa merkez bankası) müdahale etmezse parite çökerken altında geriler; tam tersinde yani müdahale geldiğinde parite ile birlikte ons da güçlenir..

Buradan ne öğrendik aklımızda kalacak bir not:
Demek ki ülke CDS leri denilen faizler arttıkça o ülkeye olan güven azalıyormuş..

İlginç bir BABA nasihati...



Bir baba, tüm ömrünün birikimleri ve tecrübeleriyle oğluna nasihat ediyor.

Keşke siyasi veya dünyevi ömrünün son yıllarında tüm babalar bu kadar güzel nasihatlerde bulunabilseler çocuklarına!



İlginç bir BABA nasihati...

"Oğlum, Türkiye'de hiç bir zaman döviz üzerinden borçlanma.

Başbakan dahil hiç bir siyasi liderin veya bakanın demecine inanıp
işlerini onlara göre sakın düzenleme.

Hiçbir zaman acele karar verme ve verdiğin karardan kolay geri dönme,
bu davranış kendine güvenini arttırır.

Arkadaşına kefil olmak yerine, eğer imkanın varsa ona borç vermeyi teklif et.

Eğer bir mal satman gerekiyorsa mümkünse vadeli satma, peşin sat,
hatta biraz zarar etsen bile böyle yap.

Kredi kartı ile alışveriş yaparken kartını görevliye veya garsona sakın teslim etme, bizzat sen kasaya götür, pos (kredi kartı) cihazından geçişini izle ve makineden çıkan fişin rakamlarını kontrol et.

Kredi kartı şifreni banka görevlisi de olsa bile kimseye söyleme ve ATM makinesi kullanırken de çevredeki kişilere gösterme.

Hiçbir kooperatife üye olma çünkü 1990 senesinden sonra kooperatif
yoluyla ev veya arsa sahibi olmanın hiçbir avantajı kalmadı.

İş hayatı: En zor taklit edilen imza, bir defada kalemi kağıttan kaldırmadan atılan imzadır. imzanı bu şekilde atmaya gayret et, en büyük ve yenilmeyen tek gücün bilgi ve tecrübe olduğunu unutma...

Her kime olursa olsun kefil olacaksan ödeyebileceğin rakamdan fazlasına kefil olma, kefalet tutarı belli olmayan sözleşmelere imza atma, aksi takdirde her şeyini kaybedebilirsin.

İş hayatında hiç kimseye olduğundan fazla değer verme, hiç kimseyi de küçük görme, iş yerine girerken kapıcının elini sık, hizmetlinin hatırını sor, gerektiğinde karşılıksız yardımda bulun.

Yürüyebileceğin mesafelerde otomobil kullanma. Hiçbir zaman görevde iken bir devlet memuruna hakaret etme, hatta ona vurmayı aklından bile geçirme.  Aksi takdirde bir yıla kadar hapis cezası alabileceğini unutma.

Otomobil için: Otomobil satın alınırken satışı en kolay olan marka ve modelde araç satın almaya gayret et. bu senin hazır para kaynağın olmalıdır.   Çünkü insanın büyük paraya ne zaman acilen ihtiyaç duyacağı belli olmaz.

Otomobiline binmeden önce lastikleri, kullanırken motor hararetini,araç tan indiğinde camları ve kapıların kilitlerini kontrol etmeyi unutma..

Güvenebileceğin bir tamircinin telefonu her zaman yanında olsun..Mümkünse aynı marka otomobilin yeni modellerini satın al, böylece tamircin hep aynı kalır.

Otomobilinin periyodik bakımı ile trafik ve sigorta belgelerinin tam
ve eksiksiz olmasına dikkat et. Arabanının tüm emniyet ve güvenlik
sistemleri tam olsa bile ayrıca alarm taktır. Hırsızı caydıracak tek
şey budur.

Ev yaşamında: İyi bir avukatın, elektrik tamircisinin ve su
tesisatçısının adresi kolayında olsun. Sabah uyandığında yatağını
mutlaka topla.İş kıyafetini çorabın da dahil olacak şekilde akşamdan
hazırla, gerektiğinde çamaşır yıkamayı öğren, ancak kendi
giyeceklerinin ütüsünün tamamını her zaman kendin yap.

Çorba, pilav, makarna yapmayı, et terbiye etmeyi ve pişirmeyi mutlaka
öğren. Evin içinde cumartesi ve pazar hariç pijama veya eşofmanla
dolaşma, hatta bu günlerde bile uygun bir kıyafet giy.

Eşin, akşam yemek hazırlarken mutfaktan ayrılma yardımcı ol, yemekten
sonra sofrayı mutlaka sen topla. Mümkünse her yemekten ve tatlı
yedikten sonra dişini fırçala, yemek aralarında yediğin aperatiflerden
sonra ağzını suyla çalkala, yanında mentollü veya naneli sakızın her
zaman olsun.

Tatil yaparken: Tatile, sağlık ve eğitime harcayacağın paraya acıma.
Her yıl yeni bir tatil yöresinde tatilini geçirmeye özen göster. Bu
sana ömür boyunca kırk yada elli farklı yerde tatil yapman demektir.

Sakın yazlık alma, bu senin ömür boyunca aynı yerde ve aynı zamanda
tatil yapman anlamına gelir ki belli bir zaman sonra tad vermez.
Ayrıca bütün yıl sabit masraflar ise işin fazladan tuzu biberi olur.

Özel hayatında: Eşinle kendi aranda mesafeyi yok etme; her zaman
onunda bir özel yaşamı olduğunu unutma.

Ara sıra eşine sürpriz yap, eve çiçekle git, onu iyi bir
restoranda mutlaka akşam yemeğine götür.

Sadece; Allah'tan, evlat acısı yaşamaktan, yetim hakkı yemekten, kuru iftiraya uğramaktan, sabırlı insanın öfkesinden, korkusuz insanın
cesaretinden ve kendi nefsinden kork...

Ben bunların çoğunu yapamadım ama sen yap...!

BABAN  

İspanya ihalesi


Değerli Arkadaşlar !

Yarın ki  İspanyol tahvil faizleri ihaleleri var. İspanyo tahvil faizleri  18 baz puanlık yükseliş ile yüzde 6.16 düzeyini  görerek rekor düzeyine ulaştı. Bu duruma Avrupa Merkez Bankasındanda müdahale gelmez ise ya da piyasa oyuncuları bu yüksek faizle İspanya'ya güvenmiyorum mesajına devam ederler euro / usd paritesinin gerilemesiyle dünya da doları şaha kaldıracaktır. 

AB nin özellikle İspanya krizi bizi de etkiler şöyle ki dolar-tl kurunun yüksekte kalmasına sebep olur.. bu yuzdendir TCMB nin müdahale silahı ile sağda solda gezmesi

dolar merkezin kıskacında

Çarşamba günü TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı var ..
Dolar-tl kuru ile ilgili gelişmeler bir bakıma bu toplantıdan çıkacak karara da bağlı..
Yukarı yönlü gidişata fren koyacak izlenimi veren TCMB, bugün ne kadar istisnai gün ilan etse de düşüremedi doları diye düşünülse de aslında dünyada çıkan doların Türkiye piyasasında çıkışına fren koydu şeklinde yorumlamak gerekiyor.
Suriye gerginliği ve İspanya tarafından gelecek ılımlı olumlu haberler ile dolar tl gevseme gösterecektir işte bu durumda TCMB çarşamba TL yi destekleyici kararlar aldığında dolar-tl kurunu düşerken altın tl gramda da düşüşler beklenilebilir.
Altın ons bakımından karışık bir hafta çünkü ABD borsaları cephesinde düzeltme gelirse sert oalcağı yönünde beklenti hakim. Eğer bu gerçekleşirse altın da bundan nasibini alabilir.. Borsa karları altına geçer diye kuru gürültü laflar var bunlar şu dönem için geçerli değil. Her zaman borsa satışları altın alınarak yoluna devam etmez.
2012 çeyrek şirket bilançoları açıklandığı şu ayda olası kar satışları nakit ihtiyacını karşılamak ya da borç ödemek için olma ihtimali yüksek olduğundan bir önceki aylar borsadan çıkan parayı amerikalar altına yatırdı şimdi de aynısı oalcak gibi hep aynı döngüde yorumlama ile hareket etmek hataların en büyüğü olacaktır.
Yalnız şunu unutmayın mart ayı dolar ayı idi; nisan ayı eğer suriye ve ispanya krizi olmasa ya da durulursa aşağıları gideceği aydı doların.. Ama gelişmeler doları düşürmemekte..
Ayrıca 16 gündür yani nisan ayından beri TCMB mudahalesi ile birlikte de doların teknik olarak 1,90 olması önlenmiş oldu. Hani o hep grafiklerden bahsediliyorya eğer TCMB mudahalesi olmasa idi dolar TL kurunun şu an ki değeri 1,89-92 aralığında idi..
müdahale zamanlaması harikamıydı diyeceğiz yoksa karşılıklı dışarı ile anlaşmamıydı bilemeyiz ama müdahale yerinde oldu. Kimse mudahaleye rağmen dolar-tl düşmüyor gibi olaya bardağın yarı tarafından bakmasın.. Dünyada dolar değerlenirken merkez mudahalesi ile zaten cari, işsizlik , enflasyon vb olumsuzluklar gelirken hatta iç  siyasetten sesler gelirken dolar tl uçmadı ise bu mudahaleler sonucudur.
bunu uzun uzadıya kaleme almamızın sebebi merkez mudahalesini sadece düşmek için yorumluyor herkes.. yani 1,80 den 1,78 neden olamdı diyor mesela ama 1,82 olacaktı müdahale ile olmadı bunu göz ardı ediyor.. Örnekleme de beliritldiği gibi 2 puan oynamayı merkez mudahalesi ile gerçekleştiriyor.

Bir A4 kağıt 5 lira!


Bir A4 kağıt 5 lira!
İşte bankaların yeni kazanç kapısı!

Bir A4 kağıt 5 lira!
Bankalar için para kazanmanın yolu bitmiyor Bazıları hesap ve kart ekstrelerini bile ücretli yaptı
Bankalar ile tüketiciler arasında yaşanan anlaşmazlıkların ardı arkası kesilmiyor. Kart aidatı, yüksek faiz oranları, hesap işletim ücreti gibi birçok soruna, ekstre ücrteleri de eklendi. Takvim'in haberine göre, tüketici istemese de evine ya da işyerine ekstre gönderen bazı bankalar, bunun için de tüketiciden habersiz hesabından para kesiyor. Bu sıkıntı özellikle banka kartı hesap özeti gönderiminde yaşanıyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bankaların vatandaştan ekstre ücreti almasının haksız bir uygulama olduğunu söyledi. Kaya, "Banka, hesap açarken, ekstre ücreti alınacağını söylemek zorunda. Kredi kartı ekstresinden ücret talep edeceklerse de, bunu sözleşmede belirtmeleri gerekiyor. Ama belirtmiyorlar ve vatandaş sürprizle karşılaşıyor. Ekstreden bile para kazanmaya çalışıyorlar" dedi. Bankaların gönderdikleri ekstreler için 5-6 TL para aldığını belirten Kaya, "Bir A4 kağıdını 5 TL'ye satan bir sektör olur mu? Dünyada örneği yok" diye konuştu.

GÜLDÜREN BAHANE!
Tüketiciler Birliği Başkanı Kaya, ayrıca, geçtiğimiz günlerde bir bankanın, şubede yapılan işlemler için 1 lira tahsilat parası alacağını açıkladığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Banka çalışanı meşgul edildiği için böyle bir para talep ediyor. Tüm dünyada ilk kez böyle bir uygulama yapılacak. Gerek ekstre ücretleri gerekse diğer haksız alınan paralarla ilgili tüketici hakem heyetlerine başvurulabilir."

düştü alalım mı?

Değerli Arkadaşlar !
düştü alalım mı ?
hayır alımlardan uzak duruyoruz....
kritik 2 haftaya gebe dünya piyasaları birincisi bu hafta..
şu saatlerde ons kendini toparlayamazsa en yakın ilk hedef 1632..
dolar endexi ile felan takip etmeyin sakın ha.. ikisi de eş zamanlı  ilerlerler.. yani ons ile endex.

1649 ALTINDA KALDIKÇA DİKKAT

Günaydın Arkadaşlar !
Bilgisayar ve sanal ortamından kurtulup gerçek hayatı doyasaıya yaşamak için olsa gerek :) hafta sonları mümkün olduğunca internet vb araçlardan uzak durmaktayım.. Bu açıklamanın ardından..
Cuma dikkat satış gelebilir başlıklı yazımızla bitirdiğimiz hafta 1649 ALTINDA KALDIKÇA DİKKAT diyerek uyarı ile başlayalım haftaya.
Metallerin düşüşünü takip ederken bankaları izin verenlerin özellikle elleirnde usd olanların gümüşü birinci sırada takibe almaları; ikinci platin ve üçüncü altın olacak şekilde tavsiye edebiliriz. Banka izin vermiyorsa altın kalıyor geriye.
Teknik olarak 1649-1662 arası geçmiş yazılarımızı da okuyanlar takip edenler bilir aslında SARI BÖLGESİ.. buraya Sarı dememiz altının bu aralıkta kalması düşüş daha ağırlıklı olmak kaydıyla yukarı ya da aşağı yöne karar vereceği bölge olmasındandır..
1649 ve altı ise KIRMIZI BÖLGEDİR.. olası ters bir haberler altın kendini haberin şiddetine göre 1621 - 1606  - 1590 şeklinde aşağılara itecektir. Bu haber İSPANYA olabilir. Ayrıca İMF - DB toplantıları da takip etmeye değer..   Genellikle krizleri seven altının AB de yaşanacak krizde tersi yani düşüş göstereceğini unutmayalım. AB de ki problemler euro/usd paritesini, geriletmesine yani doların değerlenmesine sebep olduğu için değerli dolar onsu da düşürmeye yetmektedir.


Dolar-TL cepheisnde TCMB bugünleri de İSTİSNAİ gün ilan ederse şaşırmayalım. Etmezse 1,82 yi Suriye vb karışık durumlar ortada iken bir kaç seans içinde hızlı birşekilde görmememiz içten bile değil.

Elinde eurosu olanları bu günlerde tutmaları ve olası çıkışlarda çıkarmaları daha mantıklı görülmekte.

Fırsat buldukça sorularla birlikte devam edeceğim,

AMA UNUTMALAYALIM HERSEY 24-25 NİSAN İÇİN YAPILMAKTA +-5 GÜN TOLERANSI KOYALIM