12 Ekim 2012 Cuma

12 ekim 2012

Günaydın ve hayırlı cumalar ve bol kazançlar !

Dolar/tl : 1,8080 tl nin aşağısında seyrettiği sürece beklemeye devam .. Alım için acele etmek ya da heran işlem yapacak havasından ve elde TL olmak sanki sıkıntı ve zararmış düşüncesinden kurtulmak gerek..
1,8040-56 desteği çok önemli gibi görülüyor dolarda.. Bu destek kırılırsa bir parça satışlar ile gene karşı karşıya kalacağız.. Lakin çok sert ve diplere gidecek dolar ülkeminizin içinde bulunduğu belli şartlardan dolayı beklemiyoruz... Özellikle perşembe günü de TCMB toplantısından faiz indirimi beklentisi de bunu önleyecektir..

Değerli arkadaşlar ! ABD cephesinde yani doların merkezinde bir parasal genişleme yapılmakta biliyorsunuz.. Yani piyasanın belli bir kısmına da olsa dolar basılmakta.. İşbu sebeple bazı durumlarda doların hızlı çıkışlarını kara döndürmek gerekiyor.. Yani beklemeden karı cebe koymak.. Elde ki bir kuş telde ki iki kuştan iyi misali..
Alırken yaptığınız acele ve heyecanı, satarken yapıyorsunuz maalesef.. Ya satacağım ama çıkacak deniliyor, çıkarsa daha fazla kardan olurum gibi gelgitler ile satış yapamıyoruz.. Zaten bu tereddütlerde olanlar ve psikolojik etkilenenler kısa vadeli al satlara girmemeli..

Altın ons cephesi 1757-1779 trendini bir türlü kıramadı..O da kendince kararsız... Aslında dün akşam biraz borsaları ve piyasaları karşılaştırdığımız da sade bir dil ile şu sonuç çıkıyor... PİYASA YEM ARIYOR... Birileri yüklü alımlar yapsın ve biraz çıkardıktan sonra sert satışlarımızı yapalım havasında.. Bu fiyatlardan kimse alma cesaretine giremiyor... Q3 bahanesi, ABD durumları, Ortadoğu sorunları vb varken de kimse satmak istemiyor.. İşte almaya cesaret edemeyenler ile şimdi satış uygun değil diyenler  arasında ki kararsızlık ve pusuya yatmış iki taraf bekliyor birbirlerini.. İşte bu durumda gün gelecek devreye bir spekulator çıkacak haberi ile  ya da sanal altın aldım (sattım) gibi işlemiyle devreye girip bu işe son noktayı koyacak.. Bu olayı şu şekilde örneklemek gerekirse.. Köyde yaşayanlar bilir iki köpek bir biri ile karşılaşır ve havvv . hırrrr der dururlar birbirine ama saldırmazlar.. fırsat kollarlar... eğer o devrede dışarıdan birşey gelmezse hiçbirşey olmamış gibi giderler.. Ama çocuğun biri o an da olayı seyretmekte ise ve iki köpek arasına kemik hatta taş atıverse işte gör sen o zaman ortamın karmaşıklığını..

Altın ons piyasası büyük fon sahipleri tarafından  kararsız piyasa oyuncularını hareketlendirmek adına harekete geçecek an beklemekteler..
Q3 ile bile çıkamayan altın; düşük dolar ile bile çıkamayan altın;  düşük işsizlik ile düşemeyen ve arada zayıf euroya rağmen düşemeyen altın var.. Eylül ayının hareketliliğini yaz mevsiminde öngörürken Ekim ayının ise daha sessiz ve satış ağırlıklı olacağı da bir bakıma işaretini vermişti.. Bu yatay hareketlilik ekim son haftalarına yaklaşırken kaybolacaktır..

altın yatay seyrettikçe yani durağan  ve belirtilen destek ve direnç rakamları kırılmadan yeni rakamlar teleffuz etmek ya da yeni hedefler koymak mümkün değil.. Önce destek ve dirençleri geçip trend yönünü belirlemeli..

32 yorum:

  1. Günaydın Ümit Bey. Sizden Önümüzdeki 6 ay için tahminlerinizi öğrenmek istiyorum.(Sonra niye tutturamadınız diye bir yorumum olamaz)Ayrıca temmuz gibi oluşturulmasını beklediğimiz çinin kendine ait altın borsası açıldımı yada açılma durumu var mı? bilgilendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  2. Ümit bey hiç bir şey yapmadan beklemeye devam ediyoruzmu

    YanıtlaSil
  3. :) şimdilik öyle
    zaten düştüğü de bir gerçek hem usd hem altının da..
    demek ki beklemekle kar etmişiz geçen günlere nazaran
    sayın sıd

    YanıtlaSil
  4. Ümit hocam hayırlı cumalar,
    usd yi nereden almalıyız. destek ve dirençleri paylaşır mısınız?
    Keza gümüşe nereden girmeliyiz. Bu yükselişte yer alamadık. Aşağı sarkmalarda nereden girmeliyiz. Tamamen tl deyim. Biraz açıklar mısınız?

    YanıtlaSil
  5. Bülent Bey !
    sorunuzun cevabını çok müsait olduğum bir günde ana başıkta yayımlayarak da cevaplamak isterim..
    Soru çok geniş ve ABD seçimleri sonuçları var.. demokratlar ve cumhuriyetçilerin izleyeceği yol başka olacaktır..
    Özellikle Obama kaybederse cumhuriyetçilerin nasıl yol izleyeceği belli değil.. Obama en azındna yönetimde olduğu için stili vb belli... cumhuriyetçiler eğer eskiden kalan geleneklerini yani savaşçı silah ekonomisi politikası alışkanlıklarını devam ettirirlerse dünya gerilim altın da olacağı gibi özellikle bu sefer bizim yakın çevremiz kaynar..
    6 aylık süreç içerisinde altın hem 1500 hem 2000 li rakamların denemesini yapacaktır.. Özetle bu bilinmeli yani önümüzde ki altı yön tek taraflı 2000 diyenlerde, yön tek taraflı sadece 1500 e gider diyenlerde yanılacaklar.. çünkü her iki deneme de yapılacak..
    Altın-tl gram da ise cumhuriyetçiler kazanır, suriye olayı yeniden karıştırılırsa altın gramının yeni rekorlara imza atacağı bir gerçek..

    Çin altın borsasını oluşturdu lakin adam akılllı Londra , Amerikan borsaları gibi çalıştıramadı henüz.. teknik aksaklıklar var.. bunda Yuanın devlet kontrolünde olması vb etkili ayrıca ABD tarafından ve uluslarası şirketler hemfikirleşemediler ve sıcak bakmadılar..

    YanıtlaSil
  6. dolar 1,8056 - 1,8040 desteğini kırmayı deniyor kıramadı.. aslında buranın kırıldığında alım pozisyonu için takibe girmek gerek.. aksi takdirde 1,8080 civarlarında doları maliyeti pahalı olduğu için uygun görmüyoruz..

    gümüş ons da 33,50-34,50 arasında işlem yapılmasını tavsiye edenlerden değilim.. çünkü bu rakamlar kırılınca hangi taraftan kırarsa kırdığı yöne sert hareketler olacak.. 33,50 ye yakın alırım 34,50 ye yakın satarım 1 usd çok felan demeyin makaslar artı dlar-tl dalgalanması gözle görülür kar bıraktırmaz..
    ayrıca bazı sayılar vardır çok önemlidir.. Dananın ipinin kopacağı yerdir.. işbu sebeple bu aralıkta işlem yapmaktansa beklenilmesi daha mantılı olacaktır..

    altın ise 1757 diye haftalar önce ilk başlastığımız desteği bir türlü kıramadı.. kıramadı diye 1770 lere yakın alım 1790 larda satma planı ise çok tehlikelidir.. zaten 15-20 usd bankalara gittiği düşünülürse..

    zaten teknik vb ne boşverin...
    düz grafiğe bakın...
    hepsinin tepelerde olduğunu göreceksiniz..
    tepelerde ise yükselmez mi ? yükselebilir elbette.. ama tepede olan bir meta da bir yere kadar yükselir bunu unutmayın...

    YanıtlaSil
  7. şu an için tek ucuzlamaya yön bulmuş ve biraz gazı alınmış olan para dolar... dolar biraz takibe alınmalı..
    18 Ekim TCMB faiz kararı da var..

    YanıtlaSil
  8. borsa da olan arkadaşlarımız...
    not arttırımı havası ile 70,000 lere kadar yaklaştı borsa..
    fazla gaza gelmeden ya da şöyle diyeyim notumuz artacakmış diye buralardan kağıt almayın.. satın.. not ile birlikte borsa akabinde bir müddet sonra düşerse ya not arttı neden düşüyor ben bunu anlamadım demeyin.. sonra teknik grafik herşey yalan diye saldırmayın sağa sola

    YanıtlaSil
  9. Ümit hocam usd 1.8040 aşağıya kırarsa kaçta durur. alım için neresi uygun sizce Elimdeki doları 1.8050 ortalamalı idi.1.8130 dan çıktım. Şimdi daha çok dolar alabiliyorum. Allah razı olsun.
    Birde dün türkiye finansın arbitraj makasını sormuştunuz Yazmıştım. Sanırım bakmadınız. o konudada fikrinizi paylaşır mısınız.

    YanıtlaSil
  10. elde ki Tl durunca zarar mı yazıyor cebe .. hayır..
    elde TL durunca neden tedirgin oluyoruz..

    unutmayın her nefis ölümü..
    her para da TL ye dönüşü tadacaktır..
    :)
    bakkalar altın-gümüş vb ile ekmek vermez...
    dönüşünüz TL ye :)

    YanıtlaSil
  11. sayın adsız teknik olarak
    1,8016 (1,7980)
    1,7920 ( 1,7940)
    1,7880
    bunlar var... yani bir nevi 1,8016 ve desteği 1,7980 aralıktan başlayarak toplanmaya başlanacak..
    lakin bu hafta TCMB faiz toplantısı ve arada gündeme getirtilen suriye olayı ile en azından bu hafta TCMB kararına kladar 1,7880 gibi grafiklerin gösterdiği dibi göreceğimizi sanmıyorum..
    ortalama 1,80 ( düz yazıyorum) toplayarak karara göre tekrar bir yukarı ivmeden sonra satış yiyecektir..
    Üstbant da gene indirim bekleniyor bu fiyatlandı sanırım.. dolar-tl ancak alt faiz dediğimiz yani piyasa faizi ( %5,75) ten indirime gidilirse gözle görülür artış yaşar ancak..

    ayrıca borsa iyice şişti .. doların düşmemesini etkiliyor burda.. Borsa haftaya satarsa belki sorun yok ama satışı ay sonuna saklarsa dolar o zaman sert yukarı hareketi gene izletir..

    bayram öncesi tatilde mümkün olduğunca TL de geçirelim diye pozisyon izlenilmesi tarafındayım..
    uzun yatırımcılara elbette sesim yok.. ama uzun soluklu yatırımcılar bile 103 ten altın almamalı bence..

    YanıtlaSil
  12. Türkiye finansın makaslarını tekrar gönderebilir misiniz..
    gönderdiğiniz saati yazın ki piyasa da gümüş ne kadar altın ne kadar onu da görebilelim ona göre..
    gümüş - usd makas farkı verdiğiniz rakamlarda 0,20 usd ons başı yani her 31.10 gramda görülüyor..

    yani düne göre 34,26 banka satıyor; 34,08 den banka alıyor..
    makas eğer boyleyse türkiye finans şahane diyebiliriz..

    YanıtlaSil
  13. ucuz olan ne ise o alınacak..
    ne dolar
    ne altın
    ne gümüş
    ne euro
    vb..
    hiçbiri ne annemiz ne baba ne de evladımız..

    YanıtlaSil
  14. doları 1,8270 den beri bekliyoruz almak için demek ki şu sıralar 1,8070 ise 2 puan kazancımız var..
    18,270 TL vererek 10,0000 usd alabiliyorduk 2 güne önce..
    şimdi 18,270 tl ye / 1,8070 = 10,111 usd ediyor..

    111 usd daha fazla ediyor şimdi şimdi almak bile bir bakıma kar başka pencereden düşünülürse

    YanıtlaSil
  15. Ümit hocam Gülşen ben, kurları kopyala yapıştır yapıyorum.

    ARBİTRAJI DA ALTINDA YAPARAK YAZDIM UMARIM FAYDALI OLMUŞTUR.

    KOD DÖVİZ/KIYMETLİ MADEN ALIŞ SATIŞ
    USD Amerikan Doları 1.80220 1.80861
    EUR Avrupa Para Birimi 2.33760 2.34808
    AUD Avustralya Doları 1.84621 1.85862
    DKK Danimarka Kronu 0.30973 0.31847
    GBP İngiliz Sterlini 2.89396 2.90879
    SEK İsveç Kronu 0.26589 0.27457
    CHF İsviçre Frangı 1.93120 1.94385
    JPY Japon Yeni (100) 2.29552 2.30897
    CAD Kanada Doları 1.84188 1.85431
    KWD Kuveyt Dinarı 6.35479 6.49857
    NOK Norveç Kronu 0.31261 0.32141
    RUB Rus Rublesi 0.04922 0.06737
    SAR Suudi Arabistan Riyali 0.47694 0.48609
    YAU Altın-Gr 101.90206 102.38003
    YAG Gümüş-Gr 1.95973 1.97252


    100 usd GÜMÜŞE GEÇİŞ PARİTE 1.91420 alınan gümüş miktarı 91.62 gr gümüş

    küsurlu gümüş satışı yazamadığımdan düz hesap

    100 gr GÜMÜŞ dolara geçiş parite 1,085360 alınan dolar miktarı 108,53 dolarım oluyor.

    UMARIM FAYDALI OLUŞ SONUCU PAYLAŞIRMISINIZ.

    Bu arada önceki gün 33.87 lerden gümüşe arbitraj yaptım 33.725 usd lık 30.902 gr. gümüş aldım. Düşecek korkusuyla daha sonraki gün 34.22 lerden sattım dolarda yüksekti 33.920 usd oluyordu dolara geçsem Size sordum tl ye mi usd ye mi diye siz tl deyince tl ye geçtim. Şükür.

    YanıtlaSil
  16. verdiğiniz rakamlar ile
    özelikle gümüşü satan kuveyt - türkiyefinans kıyaslaması yapılacak olsa T.finans makas açısından önde gibi görülüyor..
    platin kuveytte olması ve hesap işlem ücreti alınmaması artı ona bir avantaj sağlıyor..

    YanıtlaSil
  17. euro/usd paritesi gün içi bayağı şişmiş..
    ama ons altın buna ayak uyduramamış..
    paritenin yükseliyor olması dolar-tl yi de aşağıya çekiyor

    YanıtlaSil
  18. Ümit hocam türkiye finansta da hesap işletim ücreti ödemiyorum. Hiçbir otomatik ödeme talimatıda vermedim üstelik. Daha önce kuveytle çalışıyordum. Makası yüzünden oradaki hesaplarımı taşıdım. Burası çok daha iyi geldi bana. Hayırlısı. Bu arada hesap açarken görüştüm kesinlikle hesap işletim ücreti alınmıyor bu biline. alınıyormuş gibi yazılıyor bazen. bunuda açıklığa kavuşturmak istedim. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba; Ümit Hocam "Ekim ayının son haftasına doğru bu yataylık son bulacak." cümlenizden yola çıkarak iki soru sormak istiyorum:
    1. Son yıllarda ne zaman müslümanlar bayram tatiline girse altın da yükselme yaşandığına şahit oluyoruz + ay sonu olması sebebiyle dolar/euro vs. de de yükselme yaşanacağı öngörüsünde bulunarak bayram tatili öncesi yüklü miktarda döviz ve altına girmeyi tavsiye eder misiniz?
    2. Hocam diyelim ki 100.000 TL'niz var sepetinizde çeşitli emtialar olması gerekliliği bilgisinden yola çıkarak bu paranın % kaçı platin; gümüş; dolar; euro; TL ve % kaçı altın olmasını tavsiye edersiniz? 18 Ekim öncesi veya sonrası kısa süreli (1 aylık)yatırım yapacak olsaydınız bu yüzdeyi nasıl dağıtırdınız? Uzun süreli (+1 yıl)yatırımcı için yüzde dağılımınız nasıl olurdu?

    YanıtlaSil
  20. sayın perfect_phi !
    1. son yıllarda islam coğrafyası tatil olduğunda altın yükselme yaşanıyor olsa da ben aslında bu tatil dönemlerinde işlemlerin daha hareketli olduğuna ve hacimlere dikkat çekmek istemiştim.. Özellikle bayram süresince elimiz kolumuz bağlı olacağından daha çok ben nakitte kalınması tarafındayım.. çünkü olası düşüşlerde dur diyebilecek şansımız yok..
    eğer bayram öncesine kadar satış yemişse emtia ya da dövizlerden biri alım konusunda fikir paylaşabilirim..
    lakin satış yememiş ise tamamen TL nakit ile geçirilmesi taraftarıyım..
    asllında bayram tatil öncesi rakamlara göre tekrar değerlendirmek de fayda var bu konuyu ve soruyu

    2. öncelikle şunda anlaşalım euro yu altın gümüş alan yatırımcı taşımaaycak yanında.. bunlar çoğunda birlikte işler.. sadece euroyu dolar-euro al satlar yani pariteden çapraz yapmak adına kullanmak uygun ve mantıklı buluyorum.. yani euroya TL den değil de elde ki dolardan geçişlerle gir çık şeklinde düşünülelim..
    12 ekim 2012 saat: 15:30 itibariyle 100,000 TL nin sepeti şu olurdu..
    %10 dolar alınırdı...
    gerisi beklenirdi... düştükçe ..
    %40a kadar dolar,
    %20 altın
    %30 gümüş
    %10 TL kalırdı...
    senaryo an itibariyle yapıldı...
    hiçbir zaman unutmayın %20 altın her daim köşeye atın ve unutun.. %20 ve üzeründe prim yaptı ise satsam mı diye düşünün..
    sonsuza kadar da beklemeyin kefenin cebi yok unutmayın

    YanıtlaSil
  21. uzun süreli bir yatırımcı isem...
    ve illa 12 ekim tarihi ile mutlaka alım yapılmalı şartı koyarsanız..
    100.000 TL ile
    %80 usd alınırdı
    %20 TL...
    %80 usd alınmasının sebebi TL yönünde çıkışlarda karları cebe at.. ons düşüşlerinde cebe daha fazla altın koyma maksadı iledir..

    YanıtlaSil
  22. euro/usd paritesi halan ayakta bu onsu biraz yukarı taşıyabilir..
    parite 1,2990 direncini kırmayı çabalıyor.. kırması durumunda parite 1,3030 lara adım atma durumu yanında altın onsun 1780 çıkma ihtimali senaryosu var..
    eğer belirtilen direnci kıramaz ise altın da alım korkusu süreceğinden talepler az olacak..
    bu hafta beklenildiği gibi sakinlikle geçecek ve tamamlanacak gibi..
    1782 ile açılış yapmış haftaya altın... 1770 lerde şu an..

    YanıtlaSil
  23. dolar aldığınızda fazla cepte kalmamalı..
    ona göre strateji oluşturun..
    karı görünce kaçın..
    1,81 in üzerine çıkınca 1,85-87-90 ne güzel yazıldı çizildi değil mi?
    özelikle dolar gibi bir para savaş , siyasi, ekonomik kriz vb dışında sürekli tam gaz sert yükselişler gösermez unutmayın.. düzeltmeler mutlaka olmak zorundadır..
    yoksa banka finans sektöründe yanlış yapan kollar kırılır.. Bu kırılmanın cevabı batış bile olabilir.. cevabı sert olur yani düzen ve sistem gereği...
    LÜTFEN özellikle doların çıkışı esnasından belli bir noktadan sonra çıkacakmış uçaçakmış sözlerine aldırış etmeyin.. tam tersi düşüş esnasında da .. Arada mutlaka düzeltmeler olacaktır..
    bankalar dolar üzerinden dengelerini sağlarlar,
    devletler dolar üzerinden carilerini oluştururlar
    değerli emtialar (petrol, altın,bakır, gümüş, aluminyum plaitn .. vb) dolar üzerinden dünyada fiyat alırlar..
    dimdik çıkış ya da inişleri bunları dolayısıyla ticareti sekteye uğratır..
    ayrıca siyasi makamların ceplere karı; cepte ki nakitler ile ucuzdan dolar alabilecekleri dönemler olur unutmayın...
    hem grafik, teknik analizlere bağlı kalamdan hayatın gerçeklerini de görün..
    isteyen grafik şimdi mesela al versin.. soros olsam keşke altınları fonalrı bri satıversem sizin al veriyo dediğiniz sinyal nasıl şimdi de sat veriyor ya döner..
    tam anlamadan kavramadan analiz ve grafikler sunumlarına itibar etmemek gerekiyor.

    YanıtlaSil
  24. Ümit hocam gümüş 33.500 lerde alalımmı tl ile

    YanıtlaSil
  25. abd piyasaları satış yönünde işlem yapmaya başladı..
    ucuzladı gene bu hafta beklemek karlı olmuş..
    dolar alındı.. satıldı..
    yerine konsa fazla dolar edecek bu kar..
    satış yapıldığı için zaten kar TL.

    emtia da gümüş desteği zorluyor (33,50)
    para da dolar -tl 1,8040

    YanıtlaSil
  26. 3350 kırarsa nerede durur sizce. bekleyelimmi

    YanıtlaSil
  27. altın da daha beklenmeli ?

    YanıtlaSil
  28. 33,50-33,20 arasından kırdığında en az %1 düzetlme ile deneyeceği destekler sırasıyla
    32,80 toparlayamazsa 32,20 ordan da toparlayamazsa 30,80 ne kadar uzanan yol..
    özellikle 32,20 ve 30,80 arasında büyük bir boşluk görülmekte. Asllında herkesin satış geldiğine hızlı olur dedikleri aralık da burası..
    ama bu rakamlara takılmadan ilk başta 32,80 ne bakmak gerekiyor..

    YanıtlaSil
  29. gümüş desteği gördü derken altını bilerek yazmadık..
    çünkü altın daha 1757 kapı gibi desteği göremedi.. bu sebeple şimdilik beklemek menfaatimize..

    YanıtlaSil
  30. plaitn ise 1656 denemesine yapmadı..
    burası ya tamam biraz toparlanayım ...
    ya da kendimi 1620ye atayım diyeceği rakam..
    satış durumunda 1620 e çok çabuk gelebilir..

    YanıtlaSil
  31. Ümit kardeşim hayırlı hafta sonları.Gümüş 33.25 leri gördü.Pazartesi alım yapılmalımı?Sizin öngördüğünüz gibi al-satlarla zararımızı kurtardık.Kendi tepe noktam olan tlde 2.0119 larda bozdum.Şimdi beklemedeyim.%20 gümüşteyim %80 tl de beklemedeyim.Nasıl bir yol izleyelim.Sizin sayenizde bir çok öğrendik.Allah sizden razı olsun.Selam ve saygılar..

    YanıtlaSil
  32. I wаs аblе tο find good infοгmatіon from your
    content.

    Αlso visit my ωebpаge - SEOPressor V5

    YanıtlaSil