28 Temmuz 2012 Cumartesi

Damacanada 5 marka sağlıksız çıktı



Sağlık Bakanlığı, İstanbul'da 5 markayı sağlığa uygunsuz buldu.

 Sağlık Bakanlığı, İstanbul genelinde faaliyette olan ve uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markalarını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında şunlar kaydedildi: "Temmuz ayında yapılan denetimler esnasında ruhsatlı kaynaklar dışında izinsiz kaynak kullanımına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Denetimlerde, mevzuat hükümlerine uygun şartlarda numuneleri alınan ve tekraren yapılan analiz sonuçlarına göre İstanbul genelinde faaliyette olan 61 dolum tesisinden uygunsuzluğu tespit edilen damacana suyu markaları şunlardır: "Buzada", "Erpınar", "Alps", "Kervansaray","Yalısu".

Çoğu duyulmamış markalar bunlar; asıl büyük marka isimleri açıklanmalı idi. İyi niyetli yaklaşıyoruz ve düşünüyoruz..

Unutmayın kim ne derse desin çeşme suyunuz damacana suyundan bin kere daha güvenlidir..

30 TEMMUZ - 3 AĞUSTOS EKONOMİ TAKVİMİ


30 TEMMUZ 2012 Pazartesi

12:00   Avrupa Bölgesi Tüketici Güveni Endeksi

31 TEMMUZ 2012 Salı

02:30   Japonya İşsizlik Oranı
08:00   Japonya Konut Başlangıçları
10:55   Almanya İşsizlik Oranı

12:00   Euro Bölgesi İşsizlik Oranı
17:00   ABD/Tüketici Güveni Endeksi
            FED Toplantısı başladı



1 AĞUSTOS 2012 Çarşamba

11:00   Avrupa Bölgesi İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI)
15:15   ABD  Tarım Dışı İstihdam Değişikliği
17:00   ABD ISM İmalat İndeksi
21:15   ABD FOMC Faiz Kararı


2  AĞUSTOS 2012 Perşembe

14:00   İngiltere Faiz Oranı Beyanatı
14:45   Avrupa Faiz Oranı Beyanatı
15:30   ABD İşsizlik Başvuruları
15:30   Avrupa Merkez Bankası Başkanı Konuşması


3  AĞUSTOS 2012 Cuma

15:30   ABD Tarım Dışı İstihdam


@ekonturk

ABD'de tahmini bütçe açığı açıklandı


Beyaz Saray bütçe bürosunun tahmininde, federal bütçe açığının bu yıl 1,2 trilyon olacağı, ekonominin, yıllık ortalama yüzde 2,6 oranında büyüyeceği, işsizlik oranının ortalama yüzde 8 olacağı belirtildi.

Ayrıca gelecek yılın bütçe açığının 1 trilyon doların altına düşeceği beklentisi dile getirildi.

ABD'de 2012 bütçe yılı 30 Eylül itibariyle sona eriyor.

B.KLU DAMACANA SULARI FİRMALARI LİSTESİ AÇIKLANMADI


İcme suyu üreten dev firmalar, azalan kaynaklarını b.klu dere sularıyla veya kuyu sularıyla takviye etmis. Sağlik Bakanlığı dun yaptığı açıklamada 2 gün içinde çalışmamız bitecek demişti. Mesai bitti açıklama yok. Neler oluyor !
Pis  su listesi Bakanlığın elinde. Yasal yetkide bakanlıkta. Bir an önce açıklamalılar.

Not:  Çok önemli..

Lütfen aldığınız damacana sularını evde bol suyla yıkayınız!!!!! 

27 Temmuz 2012 Cuma

İMKB de Türkler elinde kağıt tutmuyor


İMKB’de, yerlilerin hisseyi elde tutma süresi 2001 krizinde 33 günken, krizin olmadığı enflasyonun düştüğü bu dönemde sadece 36 gün! Yabancıların hisseyi elde tutma süresi 326 gün... (Bu tablo yerlilerin İMKB’yi hala kumar yeri olarak gördüğünü göstermiyor mu?)

      Geçtiğimiz günlerde Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre TUYİD bir rapor yayımladı. Raporun en çarpıcı bölümü hisse senetlerinin elde tutma süresine ilişkindi. Buna göre 2001 yılında (Türkiye’nin tarihinin en büyük kriziyle boğuştuğu günlerde) yabancılar İMKB’den aldıkları bir hisse senedini 292 elde tutuyorları. O dönem yerli yatırımcılarda bu oran 33 gün seviyesindeydi. Sonra Türkiye değişti. Milli gelir 3.500 dolar milli gelirden, 10,400 dolara yükseldi. Türk ekonomisi istikrar kazandı (Herkesi herhalde bu konuda hem fikir!) Peki yerli yatırımcının bir hisse senedini eldte  tutma süresi ne oldu? Cevap 36 gün. Yabancıların elde tutma süresi ise 292 günden 326 güne çıktı. Buradan bizim çıkardığımız sonuç şu; Türkiye’de makro ekonomik, siyasi istikrar da olsa, yerli yatırımcısı hala Borsa’yı ‘kumar’ olarak görüyor. Eğer öyle olmasaydı, sadece güvene dayalı yatırım yapılan bir piyasa olsaydı, cumhuriyet döneminin en büyük krizinin yaşandığı günde 33 gün olan elde tutma süresi, istikrarın 10 yıldır devam etttiği ve milli gelirin tarihi rekor seviyelere geldiği dönemde sadece 3 gün artarak 36 gün olmazdı.

Almanya'da sıkıntıya girebilir


Almanya'nın aşırı borçlu ülkelere daha fazla yardım taahhüt etmesi halinde kendi kredi notunu riske sokabilir.
      

"BU İÇECEĞİ SAKIN SATIN ALMAYIN"


Dağıtımı durduruldu

Enerji içeceği olarak satılan ancak içinde cinsel gücü arttırıcı etken maddeler bulunduğu ortaya çıkan Buzzer Plus'ın üretim ve dağıtımının durdurulduğu ortaya çıktı
Yavuz Semerci'nin bir benzin istasyonunun marketinden satın alarak içmesi ve beklenmedik etkilerini yazmasıyla gündeme gelen Buzzer Plus'ın üretim ve dağıtımı durduruldu.

"BU İÇECEĞİ SAKIN SATIN ALMAYIN"

Enerji içeceği olarak satılan Buzzer Plus'un hammaddesinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Gıda Kodeksi şartlarına uymadığı ortaya çıktı. Üretici firma Altanea Gıda'dan yapılan açıklamada, "Buzzer Plus’ın hammaddesi dünyanın en önemli ve en saygın gıda kuruluşu olan Amerikan FDA kuruluşu tarafından 2011 yılında uygun gıda takviyesi olarak onaylanmıştır. Fakat Ülkemizde henüz bu madde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın Gıda Kodeksi uygunluk şartlarına girmemiştir" denildi.

Uzmanlarca marketlerde satılması sakıncalı bulunan, ancak halen birçok markette rahatlıkla bulunabilen içecekle ilgili, firmanın açıklaması şöyle:

BAŞIMIZ SAĞOLSUN !

İspanya 300 milyar euroya ihtiyaç duyabilir



Ekonomik geleceği uzun süredir merak edilen İspanya, önümüzdeki aylarda yaklaşık 300 milyar euroluk bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabilir.

Bir Euro Bölgesi yetkilisinden yapılan açıklamaya göre, İspanya uzun zamandır süregelen spekülasyonları doğrularcasına ilk defa, borçlanma maliyetlerinin sürdürülemez yüksek oranlarda devam etmesi halinde, Avrupa Birliği/IMF tarafından hazırlanacak 300 milyar euro (366 milyar dolar) değerinde bir kurtarma paketine ihtiyaç duyabileceğini itiraf etti.

''Bebeklere'' bal uyarısı etikette



Ürün etiketlerinde ''1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan ''Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'', Resmi Gazete'de yayımlandı. Etikette, ''1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak. Etikette balın orijini; salgı veya çiçek balı olduğu, bal ifadesinin yanında aynı punto ile belirtilecek. Filtre edilmiş ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, bal üretildiği bölgenin florasına ait özelikleri belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi, coğrafi işaretten doğan haklara aykırı olmamak kaydıyla, o bölgenin bölgesel, coğrafi veya topografik adıyla birlikte kullanılabilecek. Karakovan balları adlandırılırken ürün adıyla birlikte ''doğal petekli'' ifadesi kullanılabilecek.
Süzme çiçek balının akışkan olmayan kıvamda, kontrollü koşullarda kristalize edilmesi halinde ''krem bal'', kendiliğinden kristalize olması halinde ise ''kristalize bal'' adıyla piyasaya arz edilebilecek.

AB mevzuatına uyum
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum çerçevesinde hazırlanan tebliğe aykırı davrananlar hakkında Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun ilgili maddelerine göre yaptırımlar uygulanacak.
Gıda işletmecileri, tebliğ hükümlerine 1 Ocak 2013 tarihine kadar uymakla yükümlü olacak.

AA

gümüş de bir tuhaflık var

değerli arkadaşlar !
gümüş altın gibi çıkmış ama bir terslik var..
gümüş aynı altın gibi kaplumbağa yürüyüşü  gibi kademe kademe yavaş yavaş çıkmıştır..
normal de sert yükselişler yapması gerekirdi...
bu anormal durum karşısında uyarmak istedim..
gümüşün nazlı nazlı çıktığı çok nadir görülen birşey...

haftalık kapanışlarımız önemli

değerli arkadaşlar !
haftalık kapanışa hazırlanırken...
2,2380 aşağısına sarkmadığı sürece elinizde euroyu,
1,2340 dan pariteyi elinizde
1623 ve üstünde kapanışı yaptığı müddetçe elinizde altını
tutmak yukarılar için bir umut söz konusu...

eğer altın 1623 üzerinde haftayı kapatırsa hedef 1661 beklentimiz kçük üçgen aralığımızdan dolayı vardır..
aksi takdirde gene hedef 1550 lere doğru rakamlar..

yukarıda verdiğim rakamlar hep sınırda yaklaşık olarak..
özellikle euro da (2,20 lerden 2,24 de gördü gün içi) ufak kar satışları makul..
nor euro için: 2,24-2,26 aralığı beklentimiz paylaşılmış... 2,26 için teyit gerek demiştik.. teyit mesai dışında gelirse yükselmesine engel yok ama gelmez ise sert bir hareketle gene 2,21 ve aşağısına gidebileceğini unutmayalım..

euro cu arkadaşlarımızın bu sebeple daha dikkatli olmaları sattıktan sonra euro/usd  çaprazının dışında euro ile oynamamaları daha mantıklı görülmekte..
bol kazançlar,
saygı ile,

Tapuda `aracılık` dönemi başlıyor



Tapu Müdürlüklerinde iş takibi ve işlemleri Aracı Lisansına sahip kişiler tarafından yürütülecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan 'Taşınmaza Yönelik Aracılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik' Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Buna göre, Tapu Müdürlüklerinde taşınmaza yönelik aracılık faaliyetlerini yürütecek ve tapu işlerine aracılık edenlere lisans verilecek. Aracılar; Tapu ve Kadastro taşra birimlerinin tapu sicilini ilgilendiren iş ve işlemlerine yönelik aracılık faaliyetlerini yürütecekler. Aracılar en az 2 yıllık yükseköğretim kurumu mezunu ve lisans sınavında başarılı olması gerekiyor.

Bu belgelerin temininde güvenli elektronik yöntemler de kullanılabilecek. Tapu işlemlerine aracılık edenler, Tapu Müdürlüklerine ibraz ettikleri her türlü belgenin gerçeğe uygun olmasından ve istemde bulunanların hak sahibi olduğunun tespitinden sorumlu olacak. Tapu işlemlerine aracılık edenler, Tapu Müdürlüklerinde aracılık ettiği işlemlere yönelik düzenlenecek resmi senet veya tescil/terkin istem belgesini 'aracılık eden' sıfatıyla imzalayabilecek.

Aracılık lisansına sahip olanlar, emlakçılık kapsamına giren faaliyetleri yürütemeyecekler. Lisans sahibi hariç, hak sahibi veya temsilcisi tarafından Noterlik Kanununa göre düzenlenen vekaletnameyle verilmiş yetki bulunmaksızın Tapu Müdürlüklerinde iş takibi yapılması veya aracılık faaliyetlerinde bulunulması yasak.

Aracı lisans sahibinin hizmeti karşılığında alacağı ücreti gösteren asgari ücret tarifesi, her yıl Ocak ayının ilk haftası içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlük tarafından belirlenecek.

ARACI YEMİNİ

Aracı lisans sınavında başarılı olarak sicil alanlar mesleğe atılmak için şu yemini yapması gerekiyor;

'Tapu işlemlerine yönelik aracılık faaliyetlerini yerine getirirken Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına, kanunlarına ve ilgili mevzuat hükümlerine, kamu hizmeti gereklerine, hazine menfaatlerine aykırı davranmayacağıma, meslek etiği ve ahlak kurallarına uyacağıma, mesleğimi tam bir bağımsızlık ve dürüstlükle yerine getireceğime, aldığım işleri dikkat ve özenle yapacağıma namusum ve şerefim üzerine yemin ederim.'

Sicil kaydı yaptıran Aracılara Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından, lisans belgesi, kimlik belgesi ve kaşe verilecek. Lisans belgesi ve kimlik belgesinin birer örneği lisans sahibinin sicil dosyasında veya elektronik ortamda saklanacak.

Kredi çekmek zorlaşacak



Alınan yeni bir kararla, 1 Ocak 2013'ten itibaren artık kredi almak zorlaşacak...

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 1 Ocak 2013'ten itibaren ‘kredi skor puanı’ verirken sadece banka hesaplarına bakılmayacağını söyledi.

Bankalar Birliği'ne bağlı faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu (KKB) yeni yılla birlikte Türkiye'de risk anlayışını değiştirecek yeni bir sistem başlatıyor. Bugüne kadar sadece kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını takip eden ve ilgili kişiye bunun karşılığı bir skor veren KKB, 2013'ten itibaren kişi ve şirketlerin ödeme yaptığı birçok noktadan borç bilgilerini alarak kayıt altına alacak.


Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, yeni Ticaret Kanunu ile uygulamaya başlanan ticari kredi ve kefalette eş onayı tarafında geçmişe yönelik borç bilgilerinin de görülmesinin mümkün olacağını kaydetti. Eşin, kocasının da onayı ile bu raporu alabileceğini ifade eden Akdeniz, Kişi eşinin ne kadar kefaleti, borcu olduğunu kendisinden risk raporunu isteyerek KKB'den öğrenebilir.


Kasım Akdeniz yeni uygulamayla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı...

ABD büyüme rakamı ile gelecek haftayı ateşleyeceğiz

Değerli Arkadaşlar,
15:30 yaklaşıyor ABD büyüme rakamları dolar veya altın ons tarafında olası olağanüstü iyi ya da kötü veri oynaklık yapacaktır...

unutmayın altın geçen 2 sefer 1634 ü kıramadan döndü gene orayı deniyor...
kıramadığında gene iki seferdir birisinde 1549 dan diğerinde 1555 ten ve en son da 1561 den döndü...
1640dan döndüğünde 1549 a inmiş
1634 den döndüğünde  1555 ten
en son 1628 den döndüğünde 1561 den geri gelmişti..
şimdi de 1561 den gene yol aldı ve buralarda..
burada dikkatimizi çeken bir husus var ne kadar yukardan dönerse o kadar dibe gidiyor..
bakalım 1530-1640 kırılacak mı.... beklentimiz de hep bu idi zaten değil mi..
Bu arada unutmadan bu direnç denemesinin ardından desek tarafına yöneleceğini hepimiz biliyoruz artık değil mi?
ne kadar yaklaşır veya geçer onu zamanla göreceğiz artık

sonuç olarak: 1-3 agustos tarihlerinde ki önemli gündemlerin olduğu ekonomik takvimin meşalesi 15:30 ABD büyümesi rakamı ile yakılacak
bol ve hayırlı kazançlar,

Altın satış bölgesi aralığına girdi

Değerli Arkadaşlar !

geçmiş yazılarımız da altın alım bölgesi için tl gram da kırmızı-sarı-yeşil trafik işaretleri ile renklendirerek belirtmiştik..
ilk alıma girişbölgesini 91,80 görüp kırmızı bölgelendirmiştik..
şimdi de satış bölgelerimizi renklendirecek olur ise
95,20 ile satış bölgesine hoşgeldin demiş olacağız,
ilk girş olduğundan kırmızı bölge dieceğiz buraya..
95,20 (94,80) - 96,40 (96) ilk satış bölgesi aralığıdır..
96- 97,30 ise ikinci astış bölgesi,
98 ve üzerini gördüğünde değerli arkadaşlarımız alış bölgemiz olan 91,80 ni biraz yukarı şu an net olmamakla birlikte 92,40 -92,90 lara kadar yükeltebiliriz.. ama denildiği gibi yukarı satış kanalın üstünü direncini kırdığı takdirde..
ons açısından bir önceki yazıda ki üçgeni kıramaz, dolar - tl kuru 1,8280-1.8370 kıramadan   yani 97,46 ( 1650/31,10*1,8370) ve 98,21 tl gam(1671/31,10*1,8280) aralığı görülmeden ya da kırılmadığı takdirde sert satışlar ile karşı karşıya kalacağımızı bilmenizi isterim..
27.07.2012 tarihi ile oluşan takvim ve şekil ile 95,20 den giirlen satış bölgesi 97,46(98.21) arasında  bir yerde satış beklentimizi sunar.. bu alan da kendinize kafi gördüğünüz kar satışları yapılması mantıklı olabilir...
oluşan konjuktör satışlar için iki senaryo çiziyor,
1. ons sert düşecek doların artışı o adar sert olmayacak (1,86 geçemeyecek)
2. ons ile birlikte dolar-tl düşecek ki işte bu felaket getirir düşüşlerde..

önümüzde ki günlerde bu çıkışlara bir kulp takılıp kar satışları gelecek... bu kar satışları Merkez bankalarının ( ABD, AB, Çin gibi) müdahaleleri ile gelirse düşüşler sert olur.. aksi takdirde yavaş..
en tepe en son parça ile beklenilebilir.. çünkü en tepe kırılırsa yeni bir yukarı trend olacağı beklenildiğinde...
tüm para ile yukarıları beklemek çok büyük bir risktir...
bol kazançlar

Altın ons da üçgen kırılacak mı haftaya

ekonturk 
Değerli Arkadaşlar dün akşam saatlerinde hazırlanan grafiği şu an paylaşabiliyorum...
diğer teknik grafikleri bir türlü buraya yerleştirmeyi başaramadım..
sade ve herkesin anlayacağı dil ile grafikleri tercüme edelim..
teknik grafiğin anlaşılması için üçgen ve harflerin hangi rakamlara denk geldiğini belirtelim..
A: 1420
B: 1550
C: 1450
D: 1597
E: 1634
F:1650

şimdi üçgenleri ele alalım;
1.üçgenimiz ABC  ons değerleri 1420-1550-1450 :  işte LTRO , AMB faiz indirimi, Q3 kat'i olmayacak gibi söylemlerde yeni trend alanı.. İşte 1550-1520 aralığı kırılırsa gideceği yer ve trend boyle olacak..
2.üçgenimiz BDC üçgeni olup ons değerleri 1550-1450-1597 bu üçgen aslında altın onsun hemen denemek istediği alanlardan biri.. önümüz de ki hafta avrupadan faiz indirimi, LTRO ya da FED den Q3 unutun demesi ve kar satışlarında bu üçgen aralığına girebilir.. ilk iki üçgende dikkat ederseniz 1550 rakamı çok önemli.. (1550 rakamı geniş anlamıyla 1550 ABD, 1520 Londra, 1534 Tokyo borsaları) 1550  denilince tek rakam değil de bu üç piyasanın otalama kapanış rakamlarını göz önünde bulundurunz.
3.üçgen ise EDF üçgeni olur 1597 - 1634-1650 olmakta...
bu dar üçgen eğer 1650 kırılırsa ( 1674 direnç yeri bu şekilde düşünelim) işte o zaman 1700 denemesi başarılırsa altın artık kabus dönemini bitirecektir.. Bu üçgenin kırılması  tüm beklenti ve analizleri yenilenmesine yol açacaktır..
Arkadaşlar bu dar üçgen kırılmadıkça 1420-1450 kabusu teknik açıdan bitmeyecektir.. Eğer bu dar üçgen kırılmazsa ve agustos ve eylül ayında Avrupa tarafından gelecek olumsuz havanın 1450 denemesine götürme olasılığı var...
Eğer bu üçgen kırılırsa bu Q3 geldi ya da gelecek güvenin ve beklentisi kesinleşmiş gibi olacağından altın yeni bir yukarı trende başlayacaktır...
yeni bir trend oluşmadan alışlar ve satışları temkinli yapmak, en önemlisi alınan altındna mutlaka kar görülünce cebe koymayı ihmal etmemek gerekir..

VakıfEmeklilik'ten faizsiz BES



Hükümetin tasarrufları artırmak için BES’e verdiği teşviklere Vakıf Emeklilik’ten destek geldi.
Şirket, vatandaşların primini hisse senedi ve yatırım fonlarında değerlendirecek.

Faizsiz emeklilik sistemine ağırlık veren Vakıf Emeklilik, faize duyarlı vatandaşların da sisteme girmesine öncülük etti. Türkiye'nin tasarruf oranının düşük olduğunu bu nedenle herkesin tasarruf etmesi gerektiğini belirten Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, faizsiz emeklilik sistemiyle vatandaşların birikimlerini rahatlıkla getirmeye başladığını belirtti. Faiz içermeyen enstrümanlardan oluşan bir emeklilik planı oluşturmak isteyen katılımcılar için ilk faizsiz fonu kendilerinin oluşturduğunu belirten Bostan "Kuveyt Türk ile bir çalışma yaptık. Tamamen faiz enstrümanları içermeyen bir emeklilik planı var. Bu planda hisse senedi, katılım bankası hesapları ve yatırım fonları var. Halka arz ettiğimiz 'Büyüme Amaçlı Grup Katılım Esnek Emeklilik Yatırım Fonu' şu anda kendi türü içerisinde en iyi getiriyi sağlayan enstrüman oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 8.5'in üzerinde getiri elde eden bu fona sadece faizsiz getiri elde etmek isteyen vatandaşlar değil, tüm katılımcılarımızdan büyük ilgi destek geliyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: Star

26 Temmuz 2012 Perşembe

1-3 Agustos Piyasalarda Fırtına olabilir

Değerli Arkadaşlar!

Not alalım;

31 Temmuz - 01 Ağustos FED  Faiz vb kararı toplantısı
02 Ağustos Avrupa Merkez Bankası Faiz vb kararı toplantısı
03 Agustos ABD Tarımdışı İstihdam verisi....

tüm fiyatlamalar ve hareketlilik bu yüzden...
Önümüzde ki hafta oldukça hareketli geçeceği şimdiden belli gibi..

TOKİ konut sahipleri, hesabınızı kontrol edin!



TOKİ’den konut aldıysanız bankadaki hesabınızı kontrol edin. Bankalar Toki konut sahiplerinden “Toki Konut Sigortası” ve “Hesap İşletim Ücreti” adı altında kesinti yapmaya başladı.

Cep telefonlarına gelen mesaj ile şaşkına dönen konut sahipleri bankalara DASK dışındaki işletim ücretlerinin iadesini istiyor.

Bankalar ile bu sefer de Toki konut sahiplerinin arası açıldı. Şikayet Portalı Şikayetvar’a gönderdikleri şikayetlerle bankaları şikayet eden konut sahipleri cep telefonlarına gelen bir mesaj ile bankadaki hesaplarından ‘Toki Konut Sigortası’ ve ‘Hesap İşletim Ücreti’ adı altında haksız kesintiler yaptıklarını iddia ettiler. Daha önce Başbakanlık denetçileri TOKİ’den konut alanların, bankalara ödedikleri işletim ücretlerinin protokole uymadığını belirlemişti.

 “Ankara İlksan Toki Konutları’nda almış olduğum evimin ödemeleri banka tarafından alınmaktadır.Her ay muntazaman bu ödemelerimi EFT yoluyla yaparım.Cep telefonuma gelen mesajlarla DASK ve Toki Konut Sigortası için ödeme bilgisi geldi.
1’nci Mesaj: Sayın Müşterimiz, zorunlu deprem poliçenizin 34,08 TL
2’nci Mesaj:Toki Konut Sigortası poliçeniz 69,83TL prim ile düzenlenmiştir.

Banka tarafından sadece Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) zorunludur ikinci sigorta da nereden çıktı? Fakat DASK dışındaki sigortaların zorunlu olmadığını öğrendim. Ödemelerimden Toki Konut Sigortasının ödemesini kredi taksitimden alabileceklerini bildiğim için özellikle EFT işlemlerimin açıklama bölümüne kredi taksiti ödememe daire numaramı yazarak taksit tutarı, DASK için yaptığım EFT de poliçe numarasını belirterek DASK diye yazdım. Fakat banka taksitimin içinden Konut sigortası tahsilatı yapmış, normal ödememi yapmamıştır.”

 “Başbakanlık denetçileri geçtiğimiz aylarda yaptığı incelemelerde, kamu bankalarının protokole aykırı olarak, TOKİ'deki konut sahiplerinden hesap işletim ücreti adı altında tahsilat yaptığı belirlendi. Kamu bankalarıyla yapılan protokollerde herhangi bir ücret alınamayacağı bu denetçiler tarafından belirledi. Buna rağmen banka hesap işletim ücreti alıyor ve iade etmiyor.”

 Toki'den ev aldım, banka her ödememde komisyon alıyor! Borç taksitlerimi zamanında ve tam olarak ödedim. Ancak borcun ödemesini yaptığım banka her ödememden önce kendisine komisyon ayırmış olduğundan kalan tutarın da borç taksitini karşılamaması dolayısıyla ödemelerim gecikmeye düşmüş ve her ay için gecikme faizi ödemiş olduğumu öğrenmiş bulunmaktayım. Bankanın alınan ücrete ilişkin verdiği cevap şöyle:
‘Tarafınızdan tahsil edilen komisyon tutarları bankamızdan almış olduğunuz hizmet mukabilinde (TOKİ'ye olan borçlarınızın ödenmesine aracılık etmek, para akışını sağlamak, iş ve işlemlerinizi takip etmek ve bunun için gerekli altyapı vb. gereklilikleri tesis etmek vb.) alınan ve şahsınız ile banka arasında imzalanan protokole istinaden tahsil edilen komisyon tutarları ve ferileridir.’”

haberler + teknik = beklenti

Değerli Arkadaşlar !
 Site içerisinde derleme - toplama bazı kaynaklardan alınıp sizinle paylaştığım haberler para piyasaları konumuz gereği altın-dolar vb enstümanları 1-7 gün aralığında etkileyebilecek haberlerdir..
Teknik analiz bakış açımızı bir farklı olarak olası haber ve verilere tahmin ve beklentiler ışığında oluşturuyoruz...
tek başına teknik analiz bir hiçtir..
tek başına haber akışı bir hiçtir..
ikisinin karışımı ile beklenti ve tahminler ortaya çıkmaktadır..
Lütfen haberleri bu yuzle dikkate alınız.. mümkün olduğunca kısa alıntılar aktarmaya gayret ediyorum...
Bu haberleri derleyip toplayıp bir de teknik grafiklere bakıp birşeyler karalıyoruz.. Bu sebeple çok üstün bir tarafımız yok aslında...

Not: Arada hayattan sosyal haberler paylaşıyoruz bunlar yatırım dışıdır :)

Borsaya yatırım haram mı?



"BORSADA HARAM STATÜSÜNDE İŞ YAPAN ŞİRKETLERE YATIRIM YAPMAK HARAMDIR"
"Borsada bir risk var, kar ya da zarar edebilme riski. Borsada alınan hisse senetlerinin reel bir değeri, sermayesi vardır. Borsada yatırım yaparken, üzerinde sermaye hareketi yapmış olunan şirket temel itibariyle İslam'a aykırı ve haram statüsü içeren bir iş yapıyorsa onun borsadaki değeri de ona göre haramdır. Mesela içki üretiyorsa siz o sermaye hareketi içerisinde olamazsınız. Ama diyelim ki kağıt üretiyorsa, bunun içinde olmak dinen haram değildir. O bir ticarettir. Onu yapabilirsiniz sakıncalı değildir."

"FAİZİN HER TÜRLÜSÜ HARAMDIR"
"Faiz faizdir. Allah helali helal, haramı haram kılmış, aradaki ölçüyü koymuştur. Hz. Peygamber de veda haccında faizin her türlüsü ayaklarımın altında diyor. Faizin türleri vardır. Hz. Peygamber tümünü yasaklıyor. Enflasyon kadarınca zarara uğrayacağını düşünen bir insan Borçlanırken değer kaybetmeyeceği bir metayı esas almak suretiyle borçlanabilir. Enflasyon kadar faiz de faizdir. Kimse onu faiz statüsünden çıkaramaz."

Prof.Dr. Nihat Hatipoğlu

Değerli Arkadaşlar  !
02 agustosa kadar izindeyim..
Ramazan dolayısıyla gece genel de uyanık.. öğlene kadar uyuyorum dolayısıyla :)
ayrıca şu an köydeyim... internet çok yavaş çekmesi de yorum yazmamızı oruç ile birlikte yavaşlatıyor... (vodafone heryerde çekiyor reklamı da tamamen yalan Ankara'nın 50-60 km ötesinde bir yerden çekmiyor)
olağan durum olursa yazıyorum..
ayrıca günlük yorumlar adı üstünde günlük.. her günlük yorum ile pozisyon almak yanlış olacaktır...
hep belirttiğim gibi alın hedef rakamı koyun bekleyin gelsin satın...daha da düşecek ya da çıkacak demeyin.. yanılırız...
papağan gibi derim ya Allah ömür verirse göreceğiz.. 1400 diyenler de 2000 olacak diyenler de haklı çıkacaklar..
ama arada ki fırsatları kaçırmak adına inadına 1400 ya da inadına 2000 bekleyenler çok fırsatları kaybedeceklerdir...
düz rakam
90-92 al
92-94 bekle
94-96 sat
kusuratlı destek dirençleri önceleri paylaşmıştık..
90 aşağısı ve 96 üstü örnek anlaşılsın diye yazmadım...
buradan eğer 90 olunca alacam 96 olunca satacam düşünüyorsanız VAY BENİM EMEKLERİME diye inan sitem ederim...
Zekat niyetine bilgimi paylaşıyorum... Nasıl Zekat verilirken fakire gidip ihtiyacına giderecek şekliyle olmalıysa bu bilgilerimizin de size faydalı olduğu müddetçe tam isabet yapmış olacağız..
yoksa 94 oldu gramı aferin bildin ya d0 90 oldu gramı sen de biseyden anlamıyomuşsun gibi hazır kondu bilgiler inan zarar getirir..
bol kazançlar

TCMB: Enflasyon Hedefini Düşürdü



Merkez Bankası Erdem Başçı: Zorunlu karşılıklarda değişiklik yapabiliriz

Merkez Bankası, 2012 sonunda yüzde 6.5 olan enflasyon hedefini 0.3 puan aşağı çekerek yüzde 6.2'ye indirdi. Çekirdek enflasyonda aşağı yönlü eğilimin süremesi öngörülüyor.

2012 yılının 3. enflasyon raporunu açıklayan Merkez bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz indirimi ile ilgili herhangi bir sinyal vermediklerini, temkinli duruşlarının devam ettiğini söyledi.

'BİZ KARALI DURACAĞIZ, ENFLASYON DÜŞECEK'
Temel enflasyon göstergelerinde düşüş eğiliminin sürdüğünün gözlendiğini belirten Başçı, "Biz kararlı duracağız ve enflasyon gerçekten yüzde 5'e düşecek. Yapısal unsurları dikkate alarak bu hedef belirlendi. Diğer gelişmekte olan ülkelerde hedefler bu doğrultuda. Önümüzdeki 3 yıl için enflasyonda yüzde 5 bizim için de önemli" dedi.


'BANKACILIK SİSTEMİNİ RAHATLATICI ÖNLEMLER ALABİBLİRİZ'
Kısa vadeli sermaye hareketlerinde oynaklığın süreceğini öngördüklerini belirten Başçı, "Bankacılık sistemini rahatlatıcı önlemler alabiliriz. Para politikasındaki esnek yaklaşımımızı koruyacağız. Zorunlu karşılıklarda tutulan döviz miktarını yükseltebiliriz" dedi. Tarımsal emtiada fiyat artışlarının işlenmiş gıdaya yönelik riskleri artırdığına dikkat çeken Başçı, "Emtiadan kaynaklanan olası ikincil etkileri önlemekte kararlayız. İşlenmemiş gıda nedeniyle  enflasyonda çift haneye çıkma olasılığı görmüyoruz" dedi.

'EK PARASAL SIKILAŞTIRMA KONUSUNDA SİNYAL VERMEDİK'
Ek parasal sıkılaştırma konusunda herhangi bir sinyal vermediklerini hatırlatan Başçı, "Ek sıkılaştırma dövize müdahaleye eş değer. Munzam karşılıklarda faiz ödemememiz maliyet avantajı yaratıyor. Munzam karşılıklarda döviz karşılıklarında katsayıları değiştirebilirizYeni araçların geliştirilmesiyle faiz koridoruna yüksek iphtiyaç kalmayabilir.Yeni araçla faiz koridorunu bir miktar daha daraltmak söz konusu olabili" dedi.

'TEMKİNLİYİZ'
Para potikasının şu anki durumu 'temkinli'  olarak tanımlayan Başçı, her an ek sıkılaştırma yapmaya da hazır durumda olduklarına dikkat çekti.

MB Başkanı Erdem Başçı'nın konuşmasından satır başları:

HEDEF DÜŞÜRÜLDÜ
* Kredi hacmindeki büyümenin bu yıl yüzde 14 olmasını bekliyoruz.
* Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde kalacağını öngörüyoruz.yıl sonu enflasyon tahminini 0.3 puan düşürerek yüzde 6.2'ye indirdik
* Çekirdek enflasyonda aşağı yönlü eğilimin devam etmesini bekliyoruz.
* Kısa vadeli sermaye hareketlerine oynaklığın süreceğinin öngörüyoruz.
* Vergi artışları enflasyon üzerinde sınırlı etki yaratabilir

ZORUNLU KARŞILIKLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILABİLİR
* Yurtdışında parasal genişleme makro finansal risklerin artmasına yol açabilir.
* Bu tür bir durum halinde zorunlu karşılıklarda değişiklik yapabiliriz
* Finans piyasasında çalkantının artmasıyla faiz koridoruyla likidite yönetimi yapılır
* Bankacılık sistemini rahatlatıcı önlemler alabiliriz
* Para politikasındaki esnek yaklaşımımızı koruyacağız
* Zorunlu karşılıklarda tutulan döviz miktarını yükseltebiliriz
* Ek parasal sıkılaştırma konusunda herhenagi bir sinyal vermedik
* Ek parasal sıkılaştırma uygulaması dövize müdahaleye eşdeğer nitelikte
* Munzam karşılıklara fiz ödemememiz öaliyet avantajı yaratıyor.
* Munzam karşılıklarda döviz karşılıklarında katsayıları değiştirebiliriz
* Yeni araçların geliştirilmesiyle faiz koridoruna yüksek ihtiyaç kalmayabilir
* Türkiye'nin çevresinde ekonomik riskler yanında siyasi riskler
bulunuyor.
* Yeni araçla birlikte faiz koridorunu bir miktar daraltmak söz konusu olabilir.
* Faiz indirimi için sinyal vermedik, temkinli durşumuz devam ediyor.


PETROL VE GIDA FİYATLARI
* Petrol fiyatları Nisan'dan buyana öngörülerimizin altında kaldı
* 2012 petrol fiyatı tahjminimizi 120 dolardan 110 dolara indirdik.
* 2013 petrol fiyatı tahminimizi 115 dolardan 100 dolara indirdik.
* Gıda fiyatlarının artış tahminini %7.5'ten %7'ye indirdik.
* Gıda enflasyon tahminindeki güncelleme yıl sonu enflasyonunun 0.15 puan etkileyecek
* Tarımsal emtiada fiyat artışları işlenmiş gıdaya yönelik risk yaratıyor
* Emtia fiyatlarından kaynaklanan olası ikincil etkileri önlemekte kararlıyız
* İhtiyatlı maliye politikalarının devamı kritik önem taşıyor
* İşlenmemil gıda nedeniyle enflasyonda çift haneye çıkma olasılığı görmüyoruz
* Çekirdek enflasyonda düşüş başladı eğilimin devamını öngörüyoruz
* Petrol fiyatlarında temkinli bir yaklaşımımız var
* İşlenmemiş gıda enflasyonu yıl sonu tahminimizin altında kalabilir

EURO BÖLGESİ VE KÜRESEL EKONOMİ
* İspanya'da kamu borcuna ilişkin gerilemeler endişeleri artırdı
* Euro Bölgesi'ne ilişkin gelişmeler küresel ekonomi için belirleyici.
* Enerji fiyatlarına yönelik arz yönlü riskler sürüyor.
* Küresel risk iştahındaki oynaklık son derece yüksek.
* Türk ekonomisindeki dengelenme daha da belirginleşmiş görünüyor.
* Yılın ilk yarısındaki gelişemler uygulana politikaların sonuç aldığını gösteriyor.
* Uygulanan politikalarla enflasyon konusundaki belirsizlikleri azalttık.Piyasa faizlerinin her vadede daha da gerilediğini gözlemledik.
* Özellikle tüketici kredilerinde çok daha sınırlı bir artış gözlendi.
* Kredilerin makul ve sağlıklı oranlarda artnmasını bekliyoruz
* Temel enflasyon göstergelerinde düşüş eğiliminin sürdüğü gözleniyor
* Euro Bölgesi'ne yönelik gelişmeler dış talep üzerinde risk yaratıyor.
* Talep koşullarının enflasyonda düşüşe katkısının artmasını bekliyoruz.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON HEDEFİ

YIL        Alt Sınır    Orta Sınır     Üst Sınır

2012        5,3            6,2           7,1
2013        3,4            5,1           6,8



MERKEZ BANKASI PETROL BEKLENTİSİ

YIL    BEKLENTİ($)     REVİZYON ($)
2012      120     110
2013      115     100

(HABERTURK)

25 Temmuz 2012 Çarşamba

TCMB: Enflasyon raporu yarın açıklanacak



Merkez Bankası, yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini aşağı yönlü revize edecek. Başçı'nın vereceği mesajlar dikkatle takip edilecek.

Yarın TCMB'nin açıklayacağı üçüncü enflasyon raporu bekleniyor.  Merkez Bankası, yüzde 6.5 olan enflasyon tahminini aşağı yönlü revize edecek. Uzmanlara göre TCMB'nin açıklayacağı rakamlardan ziyade vereceği mesajlar önem kazanacak. Bu çerçevede MB'nin temkinli duruşunu koruyarak daha büyüme odaklı sinyaller vereceği öngörülüyor.

Lütfen Evininiz önüne Bir tas su..

Şu kavurucu sıcakların yaşandığı günlerde , hayvanlar için kapılarınızın önüne bir tas su  koymayı unutmayın...

Unutmayın hepimiz  susuz köpeğe bir yudum su veren kötü (!) bir kadının Cennetle müjdeleyen Merhamet Sahibinin dini ile mükafatlandırılan şanslılardanız Elhamdülillah..

TROYKA'NIN YUNANİSTAN'A YÖNELİK NİHAİ RAPORU EYLÜL'DE AÇIKLANACAK

TROYKA'NIN YUNANİSTAN'A YÖNELİK NİHAİ RAPORU EYLÜL'DE AÇIKLANACAK ...
EYLÜL AYINDA YUNANİSTAN'IN BORÇ ÖDEMESİ YAPMASI GEREKEN BİR AY DA..
EYLÜL KAÇI YA DA KAÇINCI HAFTASINDA OLACAĞINI TAKİP EDİP ÖĞRENMEK ÖNEMLİ GÖRÜLÜYOR..YATIRIM YAPABİLME VE HEDEF KOYABİLME AÇISINDAN

AYNI VERGİ İKİ DEFA ALINIR MI?


Su faturalarına bir ücret daha!

Bir çöpe iki vergi alınmaya başladı. Katı atık toplama ve çevre temizlik vergisi ile bir torba çöpünüzden ikinci kez para alınıyor.

Çöp toplama hizmetini sudan aldığı para ile finansa eden belediyeler hane başına çöp parasını su faturalarına yansıtınca tüketici çileden çıktı.

 Faturalarla başı dertte olan tüketici “katı atık toplama ve bertaraf ücretleri”nin su faturalarına yansıtıldığını görünce şok oldu. “Çevre temizlik vergisi ödüyoruz çöp toplama ücreti nedir?” diyerek Şikayet Portalı Şikayetvar’a şikayet gönderen tüketiciler “Bir çöpe iki vergi mi ödenir?” diyerek tepki gösterdiler.

AYNI VERGİ İKİ DEFA ALINIR MI?


“Belediye su faturasına çöp toplama parası ekliyor! Su faturalarında zaten çevre temizlik vergisi olduğu halde belediye ikinci bir vergiyi eklemekten çekinmiyor. Bir de geriye dönük olarak tahsil ediyor. Eğer bir Encümen kararı ile böyle vergi tesis edilebiliyorsa o zaman kanun çıkarmaya gerek var mı? Her Belediye kendine lazım olan vergiyi encümen kararı ile yürürlüğe koysun. Aynı vergi iki defa alınır mı? Şikayetçiyiz.”

BİR ÇÖPE İKİ VERGİ 
“Su faturamda katı atık toplama ve bertaraf ücretlerini görünce adeta şok oldum. Yani bir çöpe iki vergi ödüyoruz. Katı atık bedeliyle, bir torba çöpten ikinci kez para alınıyor. Çöp toplama hizmetini sudan aldığı para ile finanse eden belediyeler hane başına çöp parası alıyor. Toplama parası ilçe belediyelere, bertaraf bedeli Büyükşehir’e veriliyor. Bir belediyenin rakamı diğerine uymuyor. Çöp aynı çöp ama belediyeler arasındaki fark hayli fazla.”

Euronun çöküşünün Almanya'ya maliyeti 3.3 trilyon euro



Alman ekonomist Lars FED, euronun çökmesi durumunda bunun Almanya'ya kısa vadeli maliyetinin 3.3 trilyon euro olacağını ifade etti.

Rheinische Post gazetesine konuyan Alman ekonomist Lars FED, euronun çökmesi durumunda bunun Almanya'ya kısa vadeli maliyetinin 3.3 trilyon euro olacağını ifade etti.

Feld ayrıca, 2008 yılında Lehman'ın iflası sonrasında yaşananlar gibi ekonomik çöküşün ek maliyetleri olacağını, küçük ve orta ölçekli şirketlerin bir iflas dalgası gelebileceğini vurguladı.

Yunanistan'ın 20 Ağustos'ta parası bitecek



İngiliz hükümetinin analizine göre, 20 Ağustos´ta Yunanistan'ın parası bitecek ve ülke iflas edecek.

Ülkenin bir aydan kısa bir süre içinde milyarlarca euro devlet tahvilini finanse etmesi gerekiyor ve bu paranın ödenmesi için de uluslararası yardımın gelmesine ihtiyacı var ki bu yardım gelmeyebilir.

Dün ülkeye giden Troyka, kemer sıkma programını inceliyor ve ülkenin programa uymadığı tahmin ediliyor.

Yunanistan'ın durumuyla ilgili olarak günlük bilgi almaya başlayan İngiltere Başbakanı David Cameron, Yunanistan'ın gelecek ay olası iflasının ciddi bir olasılık haline geldiği uyarısında bulundu.

Suriye ile sınır kapandı



Gümrük Bakanı Yazıcı, Suriye'de iç karışıklığın sınır kapılarını kullanılamaz hale getirdiği gerekçesiyle Cilvegözü, Öncüpınar ve Karkamış kapılarını dün kapattıklarını açıkladı.

Moody's'den bir uyarı da EFSF'ye



Moody's Investors Service, Avro Bölgesi'nin geçici kurtarma fonu EFSF'nin Aaa olan uzun vadeli kredi notunun görünümünü 'durağan'dan 'negatif'e indirdi

Moodys'in bu kararı, EFSF'ye garanti sağlayan Almanya, Hollandave Lüksemburg'un kredi notu görünümlerinin 'negatif'e indirilmesinin ardından geldi. Almanya tek başına EFSF'ye garantilerin yüzde 29'unu karşılıyor.
   
Moody'sa yaptığı açıklamada, "EFSF'nin görünümünde değişiklik, Finlandiya hariç tüm Aaa notuna sahip kreditörinin negatif notgörünümlerini yansıtıyor" ifadelerine yer verdi.

Türkiye büyüdü maaşlar yerinde saydı


ISO 500 listesi açıklandı ilk etapta karlarda yaşanan düşüşün dikkat çektiği verilerde bir başka dikkat çeken nokta ise ücretler tarafında kendisini gösterdi.

Kaynak yapısında ciddi bozulmanın gözler önüne serildiği İSO verilerinde faizlerin ve kurun yoğun etkisi öne çıktı.

İstihdam tarafında ise İSO 500'de çalışan sayısı 2011 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 4.3 oranında artış gösterdi. Özel ve kamu olarak bakıldığında, 2011'de çalışan sayısı özel kuruluşlarda yüzde 5.1 oranında artarken, kamuda ise yüzde 1.3 azaldığı gözlendi. 1 milyon TL satış hasılatı için istihdam edilen çalışan sayısının ise 2003'den beri azalış trendinde olduğu, 2011 yılında 1.3'lük en düşük seviyesine gerilediği kaydedildi.

 Yabancı sermayeli kuruluş sayısı 2010'da 148 olurken, 2011'de 140'a geriledi. Bu 140 yabancı sermaye paylı kuruluşun İSO 500'de üretimden satışlar içindeki payı yüzde 31.3 olurken, bu oran üretici fiyatlarıyla brüt katma değerde yüzde 35,4, dönem kar ve zarar toplamında yüzde 32,8, ihracatta yüzde 45.4, çalışan sayısında yüzde 31.1 oldu.

İstihdamdan sonra verimlilik ve ücret tarafından ise İSO 500 verileri genelinde Türkiye’deki yaşana 2000 krizi sonrasında çok ciddi bir düzelme kaydedilmediği gözleniyor.

Ekonomik büyüme tarafından bakıldığında; 2010’de yüzde 8.9, 2011’de yüzde 8.5 büyüyen 2012’de ilk çeyrekte periferi ülkelere oranla iyi bir performans göstererek yüzde 3.2’lik genişleme kaydetti. Bunun birlikte 772,298 milyar dolar GSYH’sı ile 30 OECD ülkesi arasında 16. büyük ekonomi haline geldi.

2010 yılı gayri safi yurtiçi hasıla değeri cari fiyatlarla yüzde 17,8’lik artışla 1.294.893 milyon TL, sabit fiyatlarla yüzde 8,5’luk artışla 114.874 milyon TL olmuştur. Türkiye 2011 yılında yüzde 8,5’luk büyüme ile Dünyada Çin’den sonra ikinci ülke oldu.

2011 yılında kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla değeri cari fiyatlarla 17.510 TL, ABD doları cinsinden 10.444 dolar olarak hesaplandı.

Çizilen bu iyimser tablo karşısında 2000’inden sonra verililikte yaşanan artışın maaşlara yansımadığı gözleniyor. 2000 yılı ortalarında 20 bin seviyesine gelen verimlilik ilerleyen yıllarda 2010’a gelindiğinde 60 bin seviyesine gelirken 2011 itibariyle de 55 binlere gerilediği gözleniyor. Verimlilikte tablo genelinde yukarı yönlü ivme karşısında ücretler toplamına bakıldığında ise 2000 krizinden 30 bin olan ücret 2012’ye kadar 26-26 bin aralığında devam ettiği gözleniyor.

Verimlilikteki artışın ücret tarafında bir etkisi olmaması dikkat çekiyor.
 
(Thelira)

24 Temmuz 2012 Salı

Şimdi de, İtalya'dan kaçış başladı



Avupa'nın sorunlu ülkelerinde çıkışlar hızlandı. İlk başta Yunanistan'da gözlenen sermaye çıkışları sonra İspanya'ya sıçradı şimdi ise İtalya'dan çıkış haberleri geliyor.

Bankalardan sürpriz bir ücret daha!



Bankalar ücret kesintisinde durmak bilmiyor. Banka müşterisi olurken sms üyeliği yaptırdığınızı biliyor muydunuz?

Hesap özetlerindeki “sms üyelik ücreti”ni gören tüketici “Bankalardan sms almak istemiyoruz. Gönderdikleri smslerin ücretini biz ödüyoruz. Artık internet bankacılığını kullanırken, hesap güvenliği için ve bilgilendirme için gönderdikleri smslerden bile para alır oldular” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Bankalardan tüketicilere bir sürpriz daha! Ekstrelerinde “sms üyelik ücreti” adı altında ücret kesildiğini gören tüketiciler Şikayet Portalı Şikayetvar’a yazdıkları şikayetlerle banka ve banka masraflarını topa tuttular. Bankaya herhangi bir hesap açtırdığınızda bankaların sözleşmede koşullu olarak tuttuğu bu ücret şikayetleri arttıracağa benziyor. Bankalar tarafından alınan bu ücreti şikayet eden tüketicilerin öne çıkan şikayetleri şöyle:

KULLANILMAYAN SMS ÜCRETİ! 
“Sms üyelik ücreti adı altında hesap kartımdan birkaç aydır ücret kesiliyor. Fakat benim telefon numaram değişeli en az 5 ay oldu ve öncesinde de zaten bankadan hiçbir konuda mesaj gelmiyordu. Yani kullanmadığım numaraya attıklarını iddia ettikleri sms'ler için benden ücret kesiyorlar.Maaşımı bu bankadan almasam kapısından içeri dahi girmem bundan sonra maaşımın yattığı gün tamamını çekip başka bir bankada değerlendireceğim ama sms üyelik ücretiyle ilgili yapılan hatanın düzeltilmesini mutlaka bekliyorum. Bugüne kadar hesabımdan alınan ücretlerin tekrar tarafıma ödenmesini istiyorum.”

SMS ÜYELİĞİ NE ZAMAN BAŞLADI? 
“Banka hesabımdan sms üyelik ücreti adı altında 9 TL ücret kesilmiştir. Müşteri hizmetleri aracılığı ile bu bedelin tarafıma iade edilmesi talebimi bankaya iletmeme rağmen sesli yanıt sistemi üzerinden tarafımın onayının dahilinde yapıldığının belirlenmiş olduğunun ve iade talebimin olumlu yanıtlanamadığı bilgisi verilmiştir. Oysaki bu alınan bedelin 2009 yılından bu yana ilk defa ve yalnızca 2012 yılında kesildiği 2011 Nisan ayından beri aktif olarak kullandığım kredi hesabımda bakiye olmasına rağmen hiçbir şekilde böyle bir bedelin kesilmediği banka bireysel müşteri temsilcisi tarafından doğrulanmıştır. “

“Bugün internet hesabımdan kontrol ettim bir de gördüm ki küçük paralarla hesabımı boşaltmışlar. Sms üyelik ücreti almışlar. Halbuki ben sms üyelik başvurusu falanda yapmadım. Müşteri Hizmetlerini aradığımda ise şunlar söylendi:

‘Efendim siz maaş müşterisi olduğunuzdan yeni sözleşmenizi yaparken bu sms üyeliği ücreti sözleşmede var ve siz imza atmışsınız. Herhangi bir itiraz dilekçeniz dikkate alınmayacaktır’”

Suriye'nin Türkiye ve Irak sınırında büyük hareketlilik


Suriye'nin Türkiye ve Irak sınırında büyük hareketlilik

Suriye’de Kürtlerin Türkiye sınırındaki bazı yerleşim birimlerinde yönetime el koymasının ardından, Suriye’ye sınır olan Şırnak’ın Cizre ve Mardin’in Nusaybin ilçelerinde yoğun hareketlilik gözleniyor...

Şimdi değil, önce Suriye bölünecek, bölümlerinden biri pkk lıların kontrolünde olacak... ırak kurt bölgesi ile kanki olacaklar.. büyük ağababaları zamanı gelince Türkiye'ye vur emri verecekler..
Buraya kadar herşey normal belki de olağan olabilir lakin bizim gazabımızın şiddeti tahminlerinin ötesinde olacak..

Katil şirket şimdi de Suriye'de!



Şimdi de Suriye'de kan üzerinden para kazanıyor. Libya'da da o vardı. Hem Kaddafi'ye hem isyancılara silah sattığı ortaya çıkmıştı.
  
Sadece 40 yıl içinde onların ürettiği silahlarla 1.5 milyon kişi öldü. Kirli bir geçmişi olan G3 silahlarının üreticisi Heckler&Koch firması şimdi de Suriye'deki muhaliflere silah satıyor.

Firma en son Libya skandalı ile gündeme gelmişti. Hem Kaddafi'ye hem de isyancılara silah sattığı ortaya çıkmıştı.

Avrupa ekonomisinde daralma sürüyor


Avrupa  Bölgesi'nde, bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) altı aydır üst üste düşüyor

Avrupa  Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörü üretimi Temmuz ayında da gerileyerek, altı ay üst üste daralma gösterdi. Bu durum, ekonominin resesyona düşebileceği beklentilerini güçlendiriyor.

Cumhurbaşkanı halkından özür diledi


Güney Kore Cumhurbaşkanı Li Myung-Bak, ağabeyinin 995 milyon liralık yolsuzluk soruşturmasında tutuklanması nedeniyle halkından özür diledi.

Troyka Heyeti Yunanistan'da



Troyka yetkilileri finansal desteği sürdürmekle, ülkenin iflasına izin vermek seçenekleri arasında bir karara varmak için yapacakları kritik görüşmeler için Atina'ya gidiyorlar.

Troyka adı verilen Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Avrupa Komisyonu bu ay başında muhafazakarların liderliğindeki koalisyon hükümetine, somut sonuçlar görmezlerse mali yardıma devam etmeyeceklerini bildirmişlerdi.

AB ve IMF resmi açıklamalarında Yunanistan'daki reform programının geciktiğini ve en erken Eylül'de ödenebilecek bir sonraki yardım dilimini alabilmesi için programın yeniden işler hale getirilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Almanya Temmuz imalat sektoru verisi kötü geldi

Almanya Temmuz imalat sektoru PMI 43.3 (Beklenti: 45.1, Önceki: 45.0).
Almanya Temmuz PMI verilerinin düşük gelmesiyle Euro ve altın ons da anlık veri dolayısıyla gerileme görebiliriz..

VIX korku endexi yükseliyor



VIX 2012'nin en sert yükselişini kaydetti

Euro Bölgesi borç krizine dair artan endişeler volatilite endeksi VIX´te keskin yükselişe neden oldu.

Endeks, yılın en büyük günlük yüzdesel yükselişini kaydetti.

VIX endeksi, bugünkü işlemlerde % 17 yükseldi.

Piyasalarda İspanya'nın yakın zaman içinde resmi olarak yardım talebinde bulanacağına ilişkin artan endişeler VIX endeksini yükseltiyor.

24 temmuz ekonomi gündemi


ABD gündeminde bugün Temmuz ayı imalat sanayi PMI endeksi açıklanacak.
Bilançolar tarafında ise Apple çeyrek sonuçlarını açıklayacak.

Avrupa tarafında bugün Euro Bölgesi Temmuz ayı PMI verileri ve İspanya'nın 3 ve 6 aylık ihaleleri izlenecek. Bugün Troyka heyeti Yunanistan´a gidiyor.

Kredi kullanacaklara yeni ek bir masraf



Bankalar, dosya masrafı ve sigortanın dışında ticari kredi kullanan müşterilerinden “kredi tahsis ve değerlendirme” adı altında yeni bir masraf kesmeye başladı.

6 ayda bir kesilen kredi tahsis ücreti bankadan bankaya farklılık gösteriyor ve 250 TL-2.500 TL arasında değişiyor. Ticari krediler ardından konut ve ihtiyaç gibi bireysel kredilerde de tüketiciler sürpriz masraflarla karşılaşabilir.

Vatan'ın haberine göre tüketicilere “Bankaların hangi uygulamalarından şikayetçiniz?” diye sorsak büyük ihtimalle ilk iki yanıt şu olur: Kredi kartı aidatı ve hesap işletim ücreti. Bu iki konuda çok sayıda müşteri bankalarıyla davalık olmuş durumda. Açılan davaların çoğu müşteri lehine sonuçlansa da bankalar “Hayır kurumu değil, ticari bir kuruluşuz. Bedava hizmet veremeyiz” görüşünü savunuyor. Bankaların son zamanlarda başlattıkları yeni bir uygulama, yine müşteriler ile bankaları karşı karşıya getirmeye aday. Geçtiğimiz yıllarda sadece birkaç bankanın uyguladığı ve ticari kredilerden aldığı “kredi tahsis ücretini” şimdi çok sayıda banka hayata geçirdi. Kesinti hem de öyle tek sefere mahsus değil. 3 ayda bir örneği de olsa genellikle 6 ayda bir kesiliyor. Kesinti yapılan tutar kart aidatı ya da hesap işletim ücretlerinden çok yüksek.

2.500 TL ALAN BANKALAR VAR 
Örneğin 50 bin TL tutarında alınan bir ticari kredi için, 6 ayda bir 250 TL kesen banka da var 500 TL kesen de. Bu tutar 2 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Şirketi için 120 bin TL kredi kullanan bir işadamı “kredi tahsis ve değerlendirme” adıyla kendisinden 3 ayda bir 250 TL alındığından şikayetçi. Yani 18 ay vadeyle alınan bu kredi için işadamı vade sonunda toplam 1.500 TL + BSMV ödeyecek.

Bu kesintiler müşteriler için tam bir sürpriz oluyor. Çünkü kredi alındığı esnada hiçbir bilgi verilmiyor. Kredi için en başta dosya masrafı da ödeyen müşteri bu ücretten kesinti yapıldığı anda haberdar oluyor. Peki bankalar ticari kredilerden neden bu kesintiyi yapmaya başladı? Düşen faiz ortamı ve azalan gelirler bankaları yeni arayışlara itti. Faiz dışı gelirlere yönelen bankalar da kredi verirken izledikleri iş akış sürecinin her aşamasını ücretlendirme çabasına girdi.

Bu örnek belki konunun daha rahat anlaşılmasına neden olabilir: Kredi vermeden önce bankacılar müşteri ziyaretine gidiyor. Sonra alınan başvuru mali tahlil bölümüne gönderiliyor. Ardından kredi tahsis bölümünün onayı alınıyor ve pazarlama departmanında kredi kullandırılıyor. İşte bu akış içerisinde bankalar “her hizmet” için masraf alma eğiliminde. “Kredi tahsis ve değerlendirme” ücretinin 6 ayda bir alınmasının nedenine gelirsek; bankalar verdikleri kredileri 6 ayda bir revize ediyor. Yani ilk defa veriyormuş gibi dosyaları yeniden inceliyor. Dolayısıyla yeniden çalıştırılan mekanizma için tekrar ücret alınıyor.

REKABET TÜKETİCİYİ ÜZDÜ
Son yaşanan uygulama bankacılıkta rekabetin her zaman tüketici lehine sonuçlanmadığını gösteriyor. “O banka alıyor, ben de alayım” anlayışı, faizlerin daha da düştüğü bir ortamda konut ve ihtiyaç kredisi kullananlar da önümüzdeki günlerde yeni yüklerle tanışabilir.

İspanya pes mi edecek?


İspanyol El Economista gazetesinin haberine göre Avrupa Merkez Bankası, borçlanma maliyetlerinin aşağı getirilmesi için İspanyol tahvilleri almaya yeniden başlamadığı takdirde, İspanyol hükümeti yılın geri kalanındaki borç yükümlülüklerini yerine getirmek ve ani bir mali çöküşten kaçınmak için tam bir kurtarma için başvurmayı değerlendiriyor.
   
Hükümete yakın kaynaklara dayandırılan haberde, "Analistler görüş birliği içinde: Eğer İspanyol tahvilleri üzerinde baskı devam eder ve Hazine piyasalara ulaşım imkanını kaybeder ise, İspanya Ekim ayında vadesi dolacak 28 milyar euroya yakın borcu çeviremez" değerlendirmesinde bulunuluyor

Çin'de PMI son 5 ayın zirvesinde


Çin İmalat Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Temmuz ayında, Haziran ayına göre yükseliş gösterdi.

Ön okumaya göre Haziran ayında 48.2 puan olan PMI, Temmuz ayında 49.5 puana çıktı.
   
PMI'daki bu yükselişin çin ekonomisinde keskin bir yavaşlama yaşanacağı endişelerinin hafifletmesi bekleniyor.

Türkiye'den vergi kaçıran patronlar


İngiliz hükümetinin desteklediği Vergi Adaleti Ağı, tüm dünyadaki vergi cennetlerini inceledi ve Türkiye'nin dahil olduğu bir skandala ulaştı. 97 milyar $'lık döviz rezervi, 110 milyar $'lık döviz hesabı bulunan Türkiye'de, zenginlerin yurtdışında 'zula' tabir edilen hesapları 158 milyar $'ı buluyor. Bu hesaplarla vergi kaçırılıyor

Libor ve HSBC'den sonra şimdi de küresel çapta vergi kaçırma skandalı ortaya çıktı. İngiltere hükümetinin desteklediği Tax Justice Network (Vergi Adaleti Ağı) tarafından hazırlanan raporu küresel çaptaki vergi kaçırma skandalının boyutunu gözler önüne serdi. Rapora göre, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerin işadamlarının vergi cennetlerinde toplam 21 trilyon doları var. Türkiye'den yurtdışına çıkan para tutarı da 158 milyar dolar olarak belgelendi. Böylece patronların asgari ücretli, çalışan ve emeklilerin tabi olduğu vergilerden kaçtığı, devleti ve kamuyu zarara uğrattığı ortaya çıktı.

Erken seçim yolda mı?

Türkiye'de Yerel seçimler 2013 Sonbaharına alınabilir..
İktidar partisi AKP yerel seçimlerin normal tarihinden öne çekilmesini istiyor... İktidar partisinin seçimi öne almak istemesi hem de 1 sene öncesinden ortada (!) birşey görülmüyorken bunu talep etmesi normal..
Henüz muhalefet partilerinde bir talep yok.. Gerçi oy çokluğu ile AKP bu gücünü kendi istediği yönde kullanacaktır..
İktidar partileri seçimlere daha rahat ve güzel ortamda girmek istedikleri bir gerçektir.. Çünkü kaos ortamları krizler hiçbir iktidarın işine gelmez..

CarrefourSA başörtülü istemiyor



CarrefourSA Kızılay'ın başörtülü personelini istemedi.

Mübarek Ramazan ayında hazırladığı kumanya paketleriyle Müslüman tüketicinin cebine göz diken CarrefourSA, 'yardım' için işbirliği protokolü imzaladığı Kızılay'ın başörtülü personelini 'istenmeyen kişi' ilan etti!

KIZILAY'LA PROTOKOL İMZALADI


Yeni Şafak'ın haberine göre; CarrefourSA'nın protokol imzaladığı Kızılay'ın kampanyasında başörtülü bir yardımseveri çalıştırmasına karşı çıkması büyük tepki aldı. Alınan bilgiye göre Kızılay ile CarrefourSA, Kızılay'a kumanya bağışını içeren bir protokol imzaladı. Protokole göre CarrefourSA Ramazan Kumanyası hazırlayacak, bu kumanyayı satın alan yardımseverler de ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için mağazanın bahçesine kurulacak Yardım Çadırı'nda Kızılay'a bağışlayacaklardı. Kızılay Ataşehir Şubesi, protokole dayanarak Kozyatağı CarrefourSA'nın girişine yardım çadırı kurdu.

GENEL MÜDÜR KAMERADAN İZLEDİ: İZİN VEREMEYİZ
Vatandaşlar Kızılay yardım çadırına yoğun ilgi gösterdi. Bu ilgi özellikle tatil olan Pazar günü daha da arttı. Kızılay Ataşehir şubesi de talebe yetişemeyince Elif Demirci isimli gönüllü çalışanını görevlendirdi. Yardım çalışmaları devam ederken CarrefourSA'dan bir yetkili gelerek başörtülü olduğu için Demirci'nin çalışmasına izin veremeyeceklerini bildirdi. Yetkili, "Genel müdürümüz çadırı kameralardan izledi. Elif Demirci'nin başörtülü çalıştığını gördü. Buna izin veremeyiz" diye uyardı.


O KIZ KONUŞTU
Demirci, olayı şöyle anlattı: "Carrefour'un önündeki Kızılay standında gönüllü çalışan birimiz başı açık iki kişiydik. Çalışmaya başladıktan sonra CarrefourSA yetkilileri yanıma geldiler ve 'sizin burada başörtülü olduğunuz için çalışma izniniz yok, ya başörtünüzü çıkarın ya da buradan gidin' dediler. Ben de başörtümü çıkarmayacağımı gideceğimi söyledim. Bunun üzerine bana eğer istersem içeride müşteri olarak alışveriş yapabileceğimi ancak çalışan olarak başörtülü duramayacağımı belirttiler."

"İNANCIMA BÜYÜK SAYGISIZLIK"
Yaşadığı olay sebebiyle çok üzüldüğünü, müslüman bir ülkede yaşamasına rağmen, böyle bir muameleye maruz kalmanın inancına büyük saygısızlık olduğunu belirten Elif Demirci, kendisinin de bu zamana kadar hep CarrefourSA'dan alışveriş yaptığını ifade etti.

CARREFOURSA YETKİLİSİNDEN NET CEVAP ALAMADIK
Konuyla ilgili ulaştığımız CarrefourSA yetkilileri ise net cevap vermedi. Görüştüğümüz basın-halkla ilişkiler sorumlusu konuyla ilgili yetkili kişinin yurtdışında olduğunu, öğleden sonra Türkiye'ye dönüp bir açıklama yapacağını ifade etti. Şimdi kamuoyu, iddia edilen ayrımcılıkla ilgili CarrefourSA yetkililerinin yapacağı açıklamayı merakla bekliyor.


STK'LAR PROTESTO EDECEK
Personelin sözleri karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Kızılay Ataşehir Şube Başkan Yardımcısı Süleyman Akın, CarrefourSA genel müdürlüğünü aradığını, ancak muhatap bulamadığını kaydetti. Akın, "Sabah akşam demeden bize gönüllü hizmet veren yardımsever arkadaşımıza yapılanlar bizi çok üzdü. Bu olayın peşini bırakmayız" diye konuştu. Konudan haberdar olan Ataşehir Dernekler Platformu da bugün CarrefourSA Kozyatağı şubesi önündü bir protestoya hazırlanıyor.

Moody's Almanya'nın, görünümünü negatife indirdi.

Moody's Almanya,Hollanda ve Lüksemburgun görünümünü negatife indirdi.


23 Temmuz 2012 Pazartesi

Altına Talep Düşük


  
Şu günlerde ki altın fiyatlarının yatırımcıyı alım yapmaya teşvik etmediği görüyoruz.
2012 senesinin başından beri fiziksel altın talebi oldukça düşük seviyelerde seyretmekte ve görünen o ki yatırımcılara geçen seneki güveni sağlamaktan uzak. Dip seviyelerde gerçekleşen fırsat alımları, altın fiyatlarının yönünü belirlemeye yetmiyor.
UBS, Temmuz ayında Hindistan’a yapılan fiziksel altın satışlarının Haziran’a göre %88 arttığına dikkat çekiyor, fakat banka bu talebin kalıcı olarak yorumlanmaması gerektiğini belirtmekte. Sebebi, alımların çok dar bir tabandan gelmesi ve talep artışına dair somut gerekçe ve kanıt olmaması olarak sıralanıyor.
Fiziksel alımları tetiklemek için UBS Yatırım 1.550 dolar seviyesinin altında fiyatların görülmesi veya geleneksel alım mevsiminin başlaması gerekeceğini ifade etti.
 Alım mevsim dönemleri ise Hindistan için Eylül/Ekim aylarına, Çin içinse Eylül/Aralık dönemine denk gelmekte.

Piyasa oyuncuların gündemi FED oldukça



Piyasaların son haftalardaki odağı, tamamen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) parasal gevşeme uygulamasına devam edip etmeyeceğine kilitlenmiş durumda. Uzmanlar, bu koşullar altında kıymetli sarı metalin durağan ve hareketsiz birkaç hafta daha geçirmesinin olası olduğunu belirtmekte. Piyasaların büyük çoğunluğu, Fed’in 31 Temmuz-1 Ağustos’taki sempozyumuna ve 13 Eylül’deki FOMC toplantısına odaklanmış halde.
Özellikle Eylül ayında gerçekleşecek olan FOMC toplantısında piyasa oyuncuları, Fed’in para politikası konusunda daha da agresif bir tutum benimsemesini olası görüyor. Parasal gevşeme beklentilerindeki yükseliş ve düşüşlerin son aylarda altın fiyatları üzerinde oluşturduğu etki göz önünde bulundurulduğunda, piyasaların bu iki önemli toplantıya kadar olan süre zarfında da durgun kalması olası.
Temmuz ve Ağustos döneminde Fed’in önemli bir aksiyon alması beklenmediği için dikkatler kaçınılmaz olarak makro ekonomi göstergelerine, işsizlik verilerine ve istihdam raporlarına kayıyor. Birçok yatırımcı, QE’nin kesinleşmediği mevcut koşullar altında kıymetli metallere yönelmekten çekinmekte. Son haftalarda altına son derece kısa vadeli bir yaklaşımla eğilen yatırımcılar için herhangi bir gevşeme olasılığı –ki bu büyük ihtimalle 2013’te olacak- çok uzak görünüyor.
Ağustos ayının genel tatil mevsimi olmasıyla yakın vadede Avrupa kaynaklı bir ‘katalizör’ün gelmesi de pek olası görünmemekte.

Reuters

Gümüş Yatırımları Mayıs 2011’den Bu Yana En Yüksek Seviyede



 Commerzbank yetkililerine göre, geçtiğimiz hafta gümüşe dayalı borsa yatırım fonlarının himayesindeki gümüş miktarında “hissedilir” bir artış yaşandı. Söz konusu artış sonrasında yatırım fonlarının kasalarında bulunan gümüş miktarı, 2011 Mayıs’ından bu yana görülen en yüksek seviyeye tırmandı.

 Geçen hafta itibarıyla Bloomberg’ün takip ettiği gümüş borsa yatırım fonlarında toplam 141 ton gümüş bulunuyordu. Commerzbank yetkililerine göre, “yatırımcılar gümüşün mevcut fiyatı olan 27 dolar/ons seviyesini alış yapmak için cazip bir seviye olarak görüyorlar. Bu, ileriki aylarda gümüş fiyatının yükselme eğiliminde olacağı anlamına gelebilir.”

Kitco News

IMF'den Alman Ekonomi Dergisi Der Spiegel'e jet yanıt



IMF, Alman Der Spiegel’in “Yunanistan’a kredi dilimlerini durduracak” iddiasına karşı yıldırım açıklama yaptı.

IMF sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, Der Spiegel’deki haberle ilgili çok sayıda soru geldiği belirtilerek şöyle denildi:

“IMF ekonomik güçlükleriyle başetmesi için Yunanistan’ı destekliyor. Bir IMF heyeti ülke yetkilileriyle, Yunanistan’ın IMF’nin finansal yardımıyla desteklenen ekonomik programını yeniden yoluna koyması için 24 Temmuz’da müzakerelere başlayacak.”

SPIEGEL’İN İDDİASI
Alman Der Spiegel dergisi IMF'nin Yunanistan için kredi dilimlerini durduracağını iddia etmiş, Yunanistan'ın uzun vadeli bütçe hedeflerini tutturamayacağının net olarak görüldüğünü öne sürmüştü. Dergi, bu aşamadan sonra Yunanistan'ın Eylül'de borçlarını ödeyemez duruma düşme olasılığının arttığını da savunmuştu.

derginin haberi ve fısıltılarlar 1,21 altını gren parite , İMF den yalanlamanın geldiği dakikalarda 1,2070 den 1,2130 a kadar yükselişi gözlemlendi...
spekulatif hayali haberlerin nasıl iniş ve çıkışlara sebep

Fitch: Ülkelerin negatif görünümleri artıyor


Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkelerin kredi notlarındaki negatif görünümün ikiye katlandığını bildirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, son altı ayda Avrupa Bölgesi'ndeki krizin büyümeyi yavaşlatmasıyla ülkelerin kredi notlarındaki negatif görünümün ikiye katladığını bildirdi.

İspanya ve İtalya açığa satışı yasakladı


İspanya ve İtalya  volatiliteden dolayı, hisse senedinde açığa satışları yasakladı.
 
İspanya ve İtalya, Avupa Birliği boç krizine yönelik endişeler sonrası fiyatların düşmesi ve euronun dolar karşısında tarihi ortalamasının altına inmesinin ardından hisse senetlerinde açığa satışları yasakladı.

Avrupa Bölgesi Borç Batağında


Eurostat verilerine göre, 2012 ilk çeyrek sonu itibariyle Avrupa Bölgesi'nde yer alan 17 ülkenin toplam borçlarının GSYH'ya oranı yüzde 88,2'ye yükseldi.

AB istatistik kurumu Eurostat verilerine göre, 2012 ilk çeyrek sonu itibariyle Avrupa Bölgesi'nde yer alan 17 ülkenin toplam borçlarının GSYH'ya oranı yüzde 88,2'ye yükseldi.  2012 son çeyrekte bu oran yüzde 87.3 olmuştu. Bu oran, Avrupa Bölgesi hükümetlerinin finansal krizin hafiflemesi için verdikleri ve GSYH'nın yüzde 1.2'si seviyesindeki kredileri içermiyor.

Toplam borcu/GSYH'ya oranı en yüksek olan ülke yüzde 132,4 ile Yunanistan olurken, onu yüzde 123,3 ile İtalya, yüzde 111,7 ile Portekiz, yüzde 108,5 ile İrlanda izledi. En düşük borç/GSYH oranına sahip olan ülke yüzde 6,6 ile Estonya olurken, onu yüzde 16,7 ile Bulgaristan ve yüzde 20,9 ile Lüksemburg izledi.

Yunanistan Eylül'de batma riski yükseldi


Son raporlar, IMF'nin, borç krizindeki Yunanistan'ın kredilerini kesmesinin beklendiğine işaret ediyor. Bu durum, ülkenin Eylül'de iflasa sürüklenmesine neden  olabilir.

Pazar günü yayınlanan haber ve raporlarda, ülkenin 2020 itibariyle bütçe azaltma hedeflerini tuturamayacağı belirtildi.

Euro/ USD Parite dibe gidiyor



Piyasalar haftaya Avrupa'ya yönelik endişelerle başladı.
İspanya'nın ülke olarak da mali yardıma ihtiyaç duyabileceği endişesi euro üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Euro/dolar paritesi bu sabah ilk işlemlerde Haziran 2010'dan bu yana ilk kez 1.21'in altına indi.

LPG'de genleşme vurgunu



Akaryakıtı şimdi de sıcaklar vurdu. LPG'de oynanan oyun ve milyon dolarlık vurgun, bakanlığı harekete geçirdi.

Yetkililere göre sıcakların etkisi ile Lpg'de yüzde 6'ya varan oranlarda kayıp yaşanıyor. Sanayi Bakanlığı pompaları on-line takibe almak için çalışma başlattı.

Vatandaşların ucuz diyerek tüketimine koştuğu Lpg'de genleşme vurgunu ortaya çıktı. Yaz günlerinin gelmesi ile artan sıcak havalar yeni bir konuyu gündeme taşıdı. Türkiye'de 8 bin Lpg bayinin büyük kısmının genleşme faktörünü ortadan kaldıran cihazları çalıştırmadığı tespit edildi. Lpg'de yüzde 6 'ya kadar genleşmenin olduğunu aktaran yetkililer, "Örneğin 50 litre alan vatandaşın aslında aldığı yakıt 47 litreye kadar düşüyor" dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlığın standartlarına göre akaryakıt pompa sayaçlarında genleşme etkisini kaldıracak ATC cihazlarının kullanılması geliyor. Çalışma başlatan Sanayi Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'deki 8 bin istasyonun 7 bini ATC cihazı bulunuyor. Ancak çoğu bayii pompada cihazı çalıştırmıyor ve sıcak havalarda by-pass ediyor. Soğuk havalarda ise aktif hale getiriyor.

Rafineriden ürünün 15 santigrat derecede alındığını aktaran yetkililer, "Havalar çok ısındığında Lpg'de genleşme yüzde 6'ya kadar çıkıyor. Bu nedenle vatandaş asında farkına varmadan daha az ürün alıyor" değerlendirmesi yaptı. "Örneğin 50 litre alan vatandaşın aslında aldığı yakıt 47 litreye kadar düşüyor" tespitinde bulundu.

VURGUN MİLYON DOLARLARI BULUYOR
Türkiye'de yıllık 8 milyon ton Lpg satıldığı hesaplandığında küçük karlar toplamda milyon dolarları aşıyor. Vatandaşın ödediği para depoda uçuyor. Yetkililer, tüm özellikle vergi yükü yüksek olan akaryakıtta bayiilerin bu yolla haksız kazançlar elde ettiğini savundu.

GECE ALIN
Lpg'deki benzer genleşme benzinde de oluyor. Ancak Lpg'nin niteliği gereği genleşme miktarının yüksek olduğunuı belirten uzmanlar, "Benzinde en fazla yüzde 2 sapma görülüyor. Bu nedenle benzini gece almak daha mantıklı" değerlendirmesi yapıyor.

DOĞALGAZDA FATURA İADE EDİLDİ
Lpg'de yaşanan genleşme sorunu daha önce Ankara ve Eskişehir'de ortaya çıkmış, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu genleşmeyi düzenleyen "k faktörü"nü uygulamadığı için şirketlere ceza kesmişti. Ankarada yaklaşık 800 bin müşteriye fatura bedelleri tekrar hesaplanarak paraları iade edilmişti

borsalarda beklenen kar satışları



Haftanın ilk işlem gününde İspanyol ve İtalyan tahvil faizlerinde hızlı yükselişin önüne geçilemiyor. Her dakika yeni rekorlar yazan tahvil faizleri endeksleri hızla aşağı çekiyor.

İspanyol faizi çığırından çıkıyor



Özerk bölgelerin de yardım talep edeceği yönünde gelen haberler ile İspanyol 10 yıllık tahvil faizi yüzde 7.56 ile rekor seviyeye ulaştı.

Patlamanın eşiğindeki ülke: İspanya



İspanya ile son dönemde iyi haber gelmiyor. Bankalara yardımın kabul edilmesi sonrasında Finans bakanının açıklamaları ve tahvil faizlerinin fırlaması ülke ilgili açıklamalarında sertleşmesine neden oldu.

22 Temmuz 2012 Pazar

1 kuruş için haciz gelebilir



Maliye, vergi dairelerine “Performansınızı artırın” dedi, binlerce mükellefe yazı gitti. 1 lira borcu olan bile hacizle karşı karşıya.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi toplama “performansına bakarak” sicillerini belirleme uygulamasına geçtiklerini açıklayınca, borcun ne kadar olduğuna bakılmaksızın tüm vergi dairesi başkanları geçmiş defterleri açıp vatandaşa borç çıkarmaya başladı. Vergi Dairesi başkanlıklarından vatandaşa görderilen yazılarda, miktarı, nedeni belirtilmeden, “vadesi geçen ödenmeyen borcunuz tespit edilmiş olup söz konusu borçlarııza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır” denildi. Kayıtların hatalı olduğununun düşünülmesi halinde ödendi makbuzlarının vergi dairesi müdürlüklerine iletilmesi istendi ve “Aksi takdirde haciz kaçınılmaz hale gelecektir” uyarısında bulunuldu.

BANKA HESAPLARINA BLOKE 
Habertürk gazetesinden Erdal Şen'in haberine göre; Hangi dönemde nasıl kaldığı belirtilmeyen vergi borcuna yönelik uyarı mektupları ile karşılaşan binlerce kişi soluğu vergi dairelerinde aldı. Nüfus cüzdanı değişikliği veya trafik cezalarında kalan küsurattan veya borcu olmadığı halde yanlışlıktan dolayı borç çıkarıldığı ve faiz uygulandığını gören vatandaşlar sert tepki gösterdi. Birçok kişi de vergi borcu bulunmamasına veya çok az miktarda olmasına karşın banka hesaplarının bloke edilmesi şokuyla yüz yüze kaldı. Çocuğunun okul taksidini ödeyemediğinden kayıt dönemini kaçırandan önemli bir ihracat bağlantısını gerçekleştiremeyenlere kadar birçok mağduriyet yaşandı.

UYGULAMA MERKEZİ DEĞİL 
Maliye Bakanlığı yetkilileri uygulamanın merkezi olmayıp, illerdeki vergi dairelerinin kendi inisiyatifleriyle yaptığı bir çalışma olduğunu belirterek, “Daha önce geriye dönük borçların taksitlendirilmesine ilişkin bir imkân getirilmişti. Sadece bununla ilgili değil geriye dönük tarama sonucunda ortaya çıkan bir borca rastlanmıştır. Örneğin öğrenci kredisi almıştır, bir kısmı ödenmemiştir, sistemde bu borç olarak gözükmektedir. Yetkililerimizin bize ilettiği, bu yazının sadece borcu tespit edilen kişilere gönderildiği; ama yüzde 3-5 oranında bir hata olabilir” dediler.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in performans uyarısının ardından vergi dairesi başkanları alarma geçerek eski defterlerde ne kadar borç varsa veya kayıt yer alıyorsa bunları toplayıp performans puanını artırmak için kolları sıvadı. Birçok ilin vergi dairesi başkanlıkları tarama yaparak devlete 1 lira bile borcu olan mükellefleri tespit etti. Mükelleflerin adreslerine yazı gönderilerek, “Borcun ödenmemesi halinde haciz konulmasının kaçınılmaz hale geleceği” belirtildi.

‘Borcum yokken banka hesabım bloke edildi’
Benzer bir yazıyı alan ve adının yazılmasını istemeyen bir vatandaş, hiç borcu olmadığı halde kendisine yazı ulaşınca ilgili vergi dairesi başkanlığına gittiğini, yapılan araştırma sonucunda borcunun geçmişte ödendiğinin tespit edildiğini belirtti. Evine geldiğinde ikinci bir yazı ile karşılaştığını da vurgulayan aynı kişi sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci vergi dairesine gidene kadar gün bitti; yetişmeme imkân yoktu. Bankaya uğrayıp çocuğumun okul kaydı parasını yatırmak istedim. Banka vergi dairesinin hesabımı bloke ettiğini bildirdi. Bu nedenle kayıt da yaptıramadım.”

BİNLERCE VATANDAŞA BU YAZI GİTTİ
Vatandaşın adresine gönderilen yazılardan birisi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı üst yazısını taşıyor. “Değerli mükellefimiz” diye başlayan yazıda Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) görevleri hatırlatılırken, şu ifadelere yer veriliyor:

“GİB, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda periyotlar halinde ve sektörel bazda mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek suretiyle mükelleflerin gönüllü uyumunu temin ederek, Devletimizin temel ve vazgeçilmez gelir kaynağı olan vergilerin tahsilini sağlamak yönünde çalışmalar yapmaktadır. Yapılmakta olan bu çalışmalar kapsamında Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarımıza göre vadesi geçtiği halde ödenmeyen borçlarınızın bulunduğu tespit edilmiş olup, söz konusu borçlarınıza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda vadesi geçmiş borcunuzu ödemek, bilgi almak ya da taksitlendirmek; vergi dairesi kayıtlarımızın hatalı olduğunu düşünmeniz halinde ise ödendiğine ilişkin makbuzun ya da mahsup talebinde bulunmuş olmanız gibi durumlarda itirazlarını belirten belgelerle birlikte Vergi Dairesi Müdürlüğümüze müracaat etmenizi dileriz. Aksi takdirde 6183 sayılı kanun gereğince ödenmemiş kamu alacaklarının takibi bir zorunluluk olduğundan bu kapsamda Vergi Dairemizce banka hesaplarınız, gayrimenkulleriniz ve taşıtınız dahil olmak üzere malvarlığınıza haciz konulması kaçınılmaz hale gelecektir. Bu çağrımıza gereken ilgiyi göstereceğinize inanıyor, esenlikler diliyoruz.”

VERGİ KAZI BAĞIRTMADAN TOPLANIR
Türkiye’de vergi konusundaki en etkin isimlerden biri olan Prof. Dr. Şükrü Kızılot ise “Yapılan tam anlamıyla rezalet” dedi ve ekledi: “Kanun gereği 15 liranın altında kalan alacaklar silinir tahsil edilmez. Torba Kanun çıkarıp af getirdiler vatandaşı ana paralarını ödemeye çağırdılar. Ancak borcun ne olduğu, ne kadar olduğu belirtilmeden şimdi herkese mektup yollamışlar. Amaçları performans değerlendirmesinde daha fazla vergi topluyor gözükmek. Vergi toplamak kazı bağırtmadan daha fazla tüy toplamakla olur. Yoksa herkesi bağırtarak toplamaya kalkarsanız, bir süre sonra toplayacak kişi bulamazsanız.”