17 Mart 2012 Cumartesi

18 MART : RUHLARI ŞAD OLSUN !

 

Bedava Peynir Fare Kapanında Olur



Bedava Peynir Fare Kapanında Olur

Değerli arkadaşlar, 

Haberlerde sık sık karşılaşmamıza rağmen balık hafızalı olduğumuzdan mıdır nedir, hala benzer haberleri görünce şaşırmamak elde değil. Bu birazda fazla pratik millet olduğumuzdan ileri geliyor olabilir.

Lütfen rica ediyorum, yatırıp yapmadan önce mutlaka ve mutlaka yeterli miktarda, güvenilir kişilerden, kurumlardan araştırma yapın. Araştırmanın temeli mutlaka sayılara ve mantıklı sorulara dayanmalıdır. Bu işte duygular ikinci hatta en sonlarda olmalıdır.

  • Öncelikle her bir yatırım aracının, türünün mutlaka ve mutlaka riski vardır. Riskleri nelerdir bunu tanımlayın. Bilmiyorsanız tanımlatın. İnternetten araştırın. Asla içeriğini bilmediğiniz, anlamadığınız işlere, sahalara asla yatırım yapmayın. Bu amaçla borçlanmayın. Eşinizi dostunuzu da bilmediğiniz işlere bulaştırmayın.

  • Bir yatırım türü kulağa çok hoş gelebilir. Çok cazip gelebilir. Zaten bu tür yatırımlara insanları çekenler "yatırımcı adayının" zafiyetlerinin farkındadır.. Hatta önceleri, biraz ağzınıza bal çalarlar ki aradaki güven bariyerini aşabilsinler. Şüpheci olun son dakikaya kadar bile şüphe edin. Bu sizin en doğal hakkınız. 

  • Yatırım yaparken bütçenizi aşmayın. Önceden hesaplanmış dayanma limitinizi bilin ve gerçekçi olun. Bir yatırım zarar ediyorsa (kriz vs nedenlerle) biran önce zarardan dönmeye bakın. Tüm paranızın batmasındansa bu daha iyidir. Olabilir, ileride çok kar yapar yanılmışsınızdır ancak üzülmeyin, yatırım bir strateji ve planlamadır. Bilinçli olmaktır.Kendinizi nasıl garantiye aldığınızı bilin. 

  • Sözleşme imzalarken mutlaka alanında uzman avukata danışın. Boş mukavele imzalamayın, sözleşmede sonradan doldurulabilir alanlar bırakmayın.

  • Yatırım bir psikolojidir. Kendinizi tanımalısınız. Yaptığınız yatırıma sanki çocuğunuzmuş gibi davranmayın. Kendinizi kaptırmayın, ne zaman çıkmanız gerektiğini ve zaman dahil olmanız gerektiğinizi planlayın. Psikolojik olarak zayıf yönlerinizi bilmeniz hem kullanılmanızı engeller hem de yatırım kararlarında rakamlara ve hesaplara önem vermenizi sağlar.

  • Bu arada defalarca belirttim. Matematik dehası olmanıza gerek yok. Basit bile olsa zaten hiç anlamam ben matematikten diyorsanız kazandığınızı veya kaybettiğinizi nereden bileceksiniz? 

  • Geleceği hiç kimse bilemez. Hiç kimse. Bu yaratılanlara verilmiş bir özellik değildir. Ancak sadece tahmin edersiniz, varsayım yaparsınız hepsi bu. O halde, bakmanız gereken şeyler bu tahminlerin yüksek çıkma ihtimali olabilir. Bu da ancak hesapla kitapla araştırmak ve analiz ile mümkündür.

  • İştahınızın kabartılmasına, sanki çok büyük bir fırsat kaçırıyormuşsunuz hissine kaptırılmanıza izin vermeyin.  Bu bir taktiktir.  İniş ya da  çıkış hakkında internet ortamlarında çok sık kullanılır. İnternet ortamı, takip edilmesi çok zor bir ortam olduğu için, kolay kolay bu şahıslar tespit edilemez. Suç işlenmeden bulunmaları çok zor hatta imkansızdır. 


doğruluğu  yüksek, güvenilir stratejiler (hesaplama, planlama, doğru kişiye danışmaya dayalı) hem kazanmanızı hem de kendinizi güvence altına almanızı sağlar.

Yani bağlarsak, bedava peynir fare kapanında olur.

Saygı ile,

Dünya üzerinde altına talebin dönemsel değişimi

Dünya üzerinde altına talebin dönemsel değişimi

Dünya üzerinde altına talep  değişim  farklılıklar göstermektedir, bu değişim ülkeden ülkeye veya bölgeden bölgeye değişir.
Dünya geneline bakıldığında altına talep çoğunlukla dördüncü çeyrekte zirve yapar. Bunun ardından ilk çeyrek gelir.
Bu genel talebin alt bileşenleri aşağıdaki gibidir:
Batı dünyası: Aralık ayı sonunda gerçekleşen Noel kutlamaları.
Hindistan: Hindistan büyük bir ülkedir ve bayramlar, festivaller ve evlilik mevsimleri bölgeden bölgeye değişir. Ülkedeki en büyük festival Diwali’dir. Ekim sonu ya da Kasım başında yapılır. Evlilik mevsimi yine bölgeden bölgeye değişmekle birlikte genellikle Kasım’dan Mayıs’a kadar uzanır. Bu dönem içinde, Aralık ortasından Ocak ortasına kadar olan dönemde bir duraksama yaşanır.
Uzakdoğu ve Çin: Çin takvimine göre yılbaşı, Ocak sonu ya da Şubat başına denk gelir. Yoğun bir altın alım dönemidir.
Türkiye: Turist alımlarından ötürü talep üçüncü çeyrekte yükselir. Yaz  ve bir nebze sonbahar başı döneminde Düğün sezonu.
Veriler genellikle toptan altın alımını kaydettiğinden, talep artışı kuyumcuların sezon hazırlığını yansıtabilir.
Ancak unutulmaması gereken husus mevsimsel talep değişimi, önceden bilindiğinden, fiyatı fazla etkilemez.
Daha çok spekulatif Altın fonları, dünya ekonomisi ve krizlerden (savaş vb de )daha çok değişim yaptığı unutulmamalıdır.

Çeşitli kaynaklardan derlenip bilgi amaçlı sunulmuştur.

Haber : Altın Talep Arayışı İçerisinde


Altın   Talep Arayışı İçerisinde


Fiyatlara vuran keskin ve sert düzeltemeler, sadece geçici fırsat alımlarını tetiklemekte. Şanghai Altın Borsası’nda dün kaydedilen işlem hacmi oldukça yüksek olmakla beraber Ocak ayı başındaki değerlerin altında. Hindistan’da ise altın fiyatları yerel rupi kuru bazında fazla bir düşüş kaydetmediği için piyasadan henüz fazla bir talep görülmedi.
Fiziksel teminatlı altın yatırım fonlarının hacminde fazla bir değişiklik olmadığı ve değerler zirveye yakın olduğundan dolayı fiyatların yakın zamanda destek görerek yükselmesi bekleniyor.


Altın piyasası, son zamanlarda zayıflama gösteren fiziksel talep arayışı içinde. Fed’in Açık Piyasa Komitesi toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında, parasal gevşeme uygulamalarının devam edeceğine dair umut verici konuşma yapmaması üzerine altın, 200 günlük hareketli ortalamasının da altına sarkmıştı. Piyasa oyuncuları, bu düşüş sonrasında özellikle Uzak Doğu’dan fırsat alımları gelmesini umud ediyor.

Kaynak: REUTERS

Haber : Hindistan'da Altından alınan vergiler arttı


Habere gore Hindistan hukumeti altindan ve platinden alinan ithalat vergisini %2′den %4′e yukseltti.
Bildiginiz uzere Hindistan dunyaninen yogun altin talep eden ekonomisi konumunda.
Bu ulkede altin ithalatina iliskinverginin arttirilmasi altin talebini (ve dolayisiyla fiyatini) olumsuz etkileyebilecek bir gelisme olarak karsimiza cikabilir. (HSBC)

16 Mart 2012 Cuma

Değerli Arkadaşlar !
İMKB 59.000 puan ardında ABD banka stres testleri açıklandığında borsa da 60,000 puanı görmesini ve 1-2 puan üzerine kadar beklentimizi iletmiştik..
63.000 li rakamları görmeden iniş bekliyoruz.. Aslında Moddys puan indirmesi sonucu bugün beklemiş olsak da bankaların temettü açıklamaları vb ve  euro tarafında gelen olumlu bunu ertelemiş görülmekte.. Moddys puanını borsa mutlaka tepki verecektir ve hafta başlarında geri çekilme görebiliriz borsadan..
bu süreç içinde altıncıların yüzü gülecektir  bir nebze....

altın yatay seyrine başlattık 1634-1667 iki gündür.. bu yuzden bir müddet gezin dolaşın.. bu iki rakam arasında en üst ve en alt bizim piyasaya denk gelmeyebileceği ve belki yakalanamayacağından ayrıca bankaların makas farkını göz önüne alarak kısa süreli al satlardan kaçınalım..

AYRICA DEĞERLİ ARKADAŞLAR !

SİZLER KENDİNİZİN HOCASISINIZ..
alacaksınız - bekleyeceksiniz - satacaksınız  KARI GÖRÜNCE KAÇ..
sonra gene bekleyip düşmesini sonra gene alacaksınız - bekleyeceksiniz gene satacaksınız..

BU PİYASA DA BOYLE İŞLEM YAPILIR...KISMETSE KAZANILIR...
BUNU UNUTMAYIN...

az kar + az kar  = çok kar
karı görünce kaç
cebe girmeyen para para değildir
hayal  alınır; gerçek satılır...



rahat rahat gezin...
hafta sonu havalar da ısınıyormuş zaman ayırın kendinize..
altın dediğimiz gibi yatay harekete başladı..ufak artışları görebiliriz..
hala neden 1667 e yi geçemedi ki değil mi :)
dediğim gibi fazla yoğunlaşmayın bilgisayara.. kafanız karışmasın..
pazartesi açılış 1667 üstü olursa akabinde  biraz yukarı çıkış beklediğimiz altın onsu gidip kar satışı yapılabilir...
1634-48 aralığında alım seçen arkadaşlar için 1767 -1782- 1797 ilk satış
Günlük piyasayı takip edin  ama günlük işlem yapmayın..
Moddys tarafından bazı Türk bankalarına karşı negatif puan değerlendirmesi moralsiz bir  güne başlanılabileceğine işaret borsa açısından..

dolar/tl kuru aşağı  destek deneme çalışmalarına gittiği günde bu haberin gelmesi ve doların asya paraları karşısında değer kazanması ile bugün tekrar 1,80 li rakamları görebiliriz..

Altın ons size dün belirttiğimiz gibi herkese zıd bir görüş belirterek yükselişi (1640 larda) beklentimizi paylaşmıştık.. bugün dolarda oluşabilecek güçlenme onsu biraz aşağı yönlü çekse de ya da çıkışı yavaşlatsa da   altın bir müddet YATAY hareket konumunu alacaktır.

Euro/usd parite hala güçlü dururken geçenlerde bahsettiğimiz gibi altın ons daha aşağılar beklemek hayalcilik olacaktır..

Değerli arkadaşlar, fiyatlar oluştuktan sonra şurdan aldıydım bu rakamdan aldıydım demekle HAKLI olunmaz..
İleriki zamanlar da grafikleri de becerebilirsek buraya taşımayı paylaşacağız. Tek başına grafikler ile kesinlikle işlem yapmayın arkadaşlar.. Geçersizliği yoktur. Ayrıca grafikler kur rakamlar oluşunca çizilir rakamlar olmadan grafik zaten oluşmuyor. Grafikleri geçmişi görmek açısından kullandıktan sonra gelecek senaryoları kalem ile vb çizmekle değilde ekonomik veriler ya da açıklama kararlar şu olursa şuraya kadar, bu olursa buraya gider şekliyle çizilip yorumlanması sağlıklıdır..
AYRICA GRAFİK VE İNDİKATORLER BORSALAR İÇİN HİSSE SENETLERİ İÇİN DÜZENLENMİŞTİR..

15 Mart 2012 Perşembe

Nakit Tl de bekleyenler doların hafif çekilmesi ile aslında güzel gram fiyatları sunacak bize ama..

Doları da biliyorsunuz bizim mesailer kapanınca özellikle ABD bankaları dolar-tl üzerinde işlemlerine ağırlık veriyorlar.. Dün akşam olduğu gibi 1,82 lere kadar nerdeyse çıkarıyorlar..

Biraz ortam sakinleşti...
bugün ve yarın sert hareketler özellikle korku olan aşağı yönlü beklentiye girilmesi gereksiz bir paniktir..
En büyük hatayı panik ve  korku ile yaptığımız biliyoruz..
1600 den  1750 geçince 1800-1900 olacak deyip Size korku verip panik havasına sokan o ZEHİRLİ MANTARLAR ile   bugün 1790 dan 1634 e kadar düştüğü halde aldırmayıp 1500 lre düşecek diyen ZEHİRLİ MANTARLARI besleyen el aynı eldir..

150 usd düşüş gördük az rakam değil bu...
şimdi daha sağlam basıp korkudan uzaklaşmamız gerek..
yapmamız gereken de BUZDA NASIL DÜŞMEMEK İÇİN GAYRETLİ YÜRÜYORSAK ALIMLARIMIZ DA DA O KADAR DİKKATLİ YÜRÜYECEĞİZ... YANİ PARÇA PARÇA DA OLSA ALMAK MANTIKLIDIR.
BUZ VAR DİYE İŞE GİTMEMEZLİK MARKETTEN EKMEK ALMAMAZLIK OLUR MU :)

AMA %100 ALIMLAR TEHLİKELİ..

ALTINDA YATAY SEYİR BAŞLADI GENE..
HAFTALIK KAPANIŞI 1667 ÜZERİ Mİ OLACAK YOKSA 1634 DENEMESİNE YAKIN MI... ÖNÜMÜZDEKİ İKİ GÜNÜN ÖZETİ BU..

BÜYÜK RESMİ GÖREMEYENLER !

Değerli Arkadaşlar !

Bugün ve yarın Belirli Ekonomik Takvim'de önemli diyeceğimiz açıklanacak veri yok..
Oyle her veri şoyle yapar boyle yapara kafamızı yormayalım.. Küçük hesaplar peşinde koşacağım diyenler  BÜYÜK RESMİ HİÇBİR ZAMAN GÖREMEZLER...
29 şubat
8 mart
13 mart
 tam isabetli tarihlerdi..

ŞİMDİ HEDEFİMİZ 25 NİSAN..ÖNCESİNDE  BÜYÜK TOPLANTILAR AÇIKLARNIRSA SİİZLE PAYLAŞACAĞIZ İNŞALLAH...

Bu arada 29 martta TCMB faiz toplantısı var.. Sadece hatırlatma açısından yazdım .. Bizim bankayı es geçmeyelim :)

Not: Gün boyu genel herkes aşağı gider ons dedi.. Biz de neyimize güvenip yukarı gider 1634-1648 ALIMLARDA KARI GÖRÜNCE KAÇ DEDİYSEK.. :)
Şaka bir tarafa euro/usd paritesinin hala dik duruşu ve doların dinleneyim az demesi biz de bu fikri doğurdu.. Düşüş için arada mola gerek.. Tehlike geçmedi deyip KARI GÖRÜNCE KAÇ taktiği izlenebilir..
parça parça alımlar ve satım stratejisi asla unutulmayacak..

kısa ve özetle arkadaşlar fırtına bitti şimdilik..
önemli veri de yok..
herkes korkuda... piyasa kendine yön arama konumuna girdi..
8 haftalık 1634 ortalamasını kıramadı bu yüzde 1648-1634 önemli aralığını verdik.. Rakamları hayali vermiyoruz.. haftalık, 50-100-200-500 ve 3 yıllık periyodlarda traderler hangi rakamlara çok ve nasıl takılmışlar işlemler sonucu bu rakamlar oluşuyor ona göre belli rakamlar PSİKOLOJİK KORKU SINIRI...

düşmeye gör herkes düşüş bekliyor, çıkmaya görsün herkes ralli diyor..
Sizi ALTINSIZ ya da ALTINLI bırakmalarına izin vermeyin.. Her zaman cebinizden ALTIN ve NAKİT EKSİK olmasın..

Düşmanı en iyi yenmenin yolu kendi silahı ile vurmaktır..

Bu dönem düşmelerin ve çıkmaların sahte olacağını lütfen unutmayalım..

Dip bulunmuyor arkadaşlar şansın yardım etmesinin dışında...
1790 da sat dedikten sonra kork sirenini basarken 1634 kırılırsa 1590 belki işareti veirlmiş ama 1630-50 lü rakamlar bizim şimdiki hedefimizdi biliyosunuz..
Bu arada unutmayayım güzel karlar topladıktan sonra bir sonra ki denemesi 15**lü rakamlar..  Ozaman aylar belki haftalar sonra ralli geliyor dediklerinde bu olacak belki de.. ama şimdi bugün özellikle rahat olun..





Değerli Arkadaşlar !
Sorularınıza zamanım oldukça tek tek cevaplamaya çalışıyorum arkadaşlar !
bazı cevaplar ortak sorularınıza cevap olabilir..
Balık vermekten çok balık tutmayı öğrenmeniz en güzeli olacaktır..
Bu yüzden bizden her zaman balık değil de balık tutulmasını öğrenilmesini isteyiniz..
Yatırım stratejisi ve işlemlerini prosuduru ve psikolojisini en az %50 bilmek gerekmekte..
Gelecek belirsiz için al ya da sat şeklinde kararlar alıyoruz. Bilgisiz hareket etmektense... Bilgiler dahilinde pozisyon almak tevekkül gereğidir de.. Sonrası ya nasip diyebilmek..
Ekonomini o ağır ya da hava atmalı terimlerini kullanmaktansa basit herkesin anlayabileceği dilde anlatmayı daha uygun görüyorum...
Bilginin havası olmaz atılmaz da zaten sadece zekatını veriyoruz gibi düşünün.. Ayrıca herşeyden ve herkesten çok şey öğrenebileceğimizi çok iyi biliyoruz.. Ölene kadar bilgiye açız zaten...

İşbu sebeple 3-5 günlük eğitimle fx lerde para uzmanı olmuşların, arbitraj bilmeden Türkiye'de ons (dolar-altın) al sat  grafiği izleyen, saatlik günlük ve en erken haftalık kapanışları olmadan kısa vadeli grafik çizilemeyeceğini bilmeyip anlık grafik çizen çok bilmişler; gümüş ,altın,platin vb hangi bankaların ne şartlarda alım yaptığını bilmeden yorum yapabilen az bilen bilgeli yorumcuların kısaca sanal kirliliğinde işimiz çok zor..

Allah hepimizin yardımcı olsun,
 yazılarımızdan faydalın, faydanalım birbirimizden...
Sitenin çok kötü tasarımlı olduğunu ve kullanışsız olduğunun farkındayız..
Kirlilikten dolayı özür dileriz..
yazılarımız alın kullanın AMA LÜTFEN BİRŞEYLER ÖĞRENİN...
bir yerlerde paylaşırken kaynağını gösterirseniz memnun oluruz... yazılarımızı çoğu yerde kendi agzıymış gibi yazan çok.. bunları kopyala yapıştırıp uygularlarken yanlış bilgilendirmeler yaptıklarını da görüyoruz...
çünkü biz bile tam anlatmak istediğimizi kaleme alamazken, onlar HIRSIZLIKLA aldıkları bilgiyi bonkorce kullanmaktalar.. HAYDAN GELEN HUYA GİDER misali..

NEDEN YASTIK ALTIMI SATACAK MIŞIM !

Dönem dönem bazı çevreler basın ya da şu günlerde bakanları aracılığıyla YASTIK ALTI ALTINLARIMIZI ÇIKARMAK İÇİN ÇOK ÇABA GÖSTERİRLER...
Türk Milletinin yastık altının bankalara yatırıp tüm zenginliğinin dünyaya miktar olarak gösterilmesinin TUZAĞINA düşeceğine inanmıyorum..
Tamamen yabancı sermayeli bankaların DÜNYA KAPİTALİST SİSTEMİNİN MERKEZİNE ülkemiz gereği Türkiye'de ne kadar altın  var öğrenmek istemekteler. Bunun sakıncaları çok..
Yastıkaltı yapan benim insanım birikim için ev almak için yapar bunu FABRİKA KURMAK İÇİN ALTIN ALMAZ...
Bozdurulduğunda birşey alınmazsa harcanır erir gider.. Birilerinin koltuklarında sefa sürmesi, hüküm sürmesi için elimizdeki altını önlerinde pul yapamam... %50 oy verdim yarımdan bir parçasını verdik daha neyimizi vereceğiz..
ELİNİZDE Kİ ALTINI ÇIKARIN SOKUN BANKALARA ALTIN FON KAĞIDINI SOKUP 1000 ONSUN ALTINA İNDİRMEZLERSE GELİN YANIMA..

Bu sistem tıkır tıkır işliyor; adamlar çok akıllılar bazen İSLAMCI, bazen MİLLİYETÇİ  bazen SOSYALİST olarak hepimizi gönlünü okşayarak işliyor..

YASTIKALTI ALTINLARINIZ DURSUN.. ALTINLARI BANKALAR VERMEM İÇİN 2 İYİ SEBEPLERİ VAR AMA 10 KÖTÜ SEBEP DE ORTADA... 10 BÜYÜKTÜR 2 DE OLDUĞUNA GÖRE BÜYÜK OLANIN , ÇOĞUNLUĞUN DEDİĞİ DOĞRU DEĞİL Mİ? DEMOKRASİLERİ DE BOYLE İŞLEMİYOR MU :)
OLAYLARI ANLIK DEĞERLENDİRMEYİN HİÇBİR ZAMAN..


 CEBE GİRMEYEN PARA PARA DEĞİLDİR,

SATILMAYAN MAL ZARAR DEĞİLDİR..

biz hangi gruptayız

Değerli Arkadaşlar !

Yatırımcı ,

1. Belli bir zaman için yatırım yapar
2. belli bir rakam HEDEF koyar ve ona göre yatırım yapar..

1. Belli bir zaman için yatırım yapar  yatırımcıların  izledikleri yol şudur.. Başlığı üstünde önce kendilerine süre korlar. 50-100-200... gün vb. Süreyi belirledikten sonra herkes gibi amaçları kar elde etmektir. Bu bağlam da KARI GÖRÜNCE KAÇ taktiği bunlar için uygundur. Birinci grupta ki bu yatırımcılar BÜYÜK RİSKLER aldıklarının farkında olduklarından büyük kazanç ile büyük kaybın kardeş olduğunu akıllarından hiç çıkarmazlar.

2. belli bir rakam HEDEF koyar ve ona göre yatırım yapan yatırımcılar 95 tl den altın alırım 100 den satarım derler.. Artık süre gelene kadar kaç gün olur o bilinmez beklerler.. Bunlar garantici grupta yer alırlar. Biraz biizm AYŞE Ninemizin yastık altı saklamalarının günümüz versiyonudur. İkinci gruba giren yatırımcılar arada ki dalgalanmalardan faydalanmazlar hedefe ulaşınca KARI ALIP KAÇARLAR..

Her iki grubunda ortak noktası zaman ve hedef ne olursa olsun KARI GÖRÜNCE KAÇMALARIDIR.
İkinci grubun dikkat etmesi gereken husus genel trendi izlemek yukarılarda sezimliyor ya da grafikler onu gösteriyorsa  almaları sakıncalıdır.

Fiziki altın bilezik vb bir tarafa korsak bizler millet olarak 3-5 günlüğüne değil ömürlük ya da ileri de ev vb almak için takı aldığımızdan fiziki altını bir tarafa koyacak olursak şu an piyasada KAĞIT ALTIN şeklinde olması fiziki altın almayacakların yukarıda ki iki gruptan birine girmeleri gerekmektedir..
Birinci gruba pişmeden atlamamanızı tavsiye ederiz..
Bunlar gerçek yatırımcıların uygulayacağı şeylerdir..


PLATİN !

Değerli Arkadaşlar !

Platin, sanayi de özellikle oto sanayisinde kullanılan bir metaldir aynı zamanda.. Son aylarda ekonomilerden gelen göreceli iyi haberler, araç yük arabaları vb üretimi artması yaşanırken önce bir platin maden ocağının patlaması ardından platin üreten ülkelerde işçi grevlerinden dolayı kısa süre zarfında 200-300 usd prim yaptırdı..
Şimdi gümüşe yol açılıyor derken platin es geçilmesinin sebebi bu arzın talebi karşılayamadığında fırlayan platinde ortamın sakinleşmesini beklemek daha akıllıcadır..
Kısa süreli heyecanlar ve bakış açısıyla yatırım yapmayalım lütfen..
Platin grev bitti kararı veren ya da imzalayan eller olmadığımızdan haberleri yakın takip edip bir müddet uzak durmakta fayda var..
ÇIKAN BİR MAL ALINMAZ... ÇIKSIN ÇIKACAĞI YER VARSA..
DÜŞEN MALLARI ALMAYI HER DAİM TERCİH EDİN..
AYRICA ARKADAŞLAR !
HEP ALTIN HEP ALTIN AL SATI YAPMAYIN KAFANIZ KARIŞIR.. BAZEN ARA VERİP  BAŞKA SEYLERE YÖNELİN..
SÜREKLİ BİRŞEYİ TAKİP EDERSENİZ BİR DE EKRAN BAŞINDA SÜREKLİ KALIRSANIZ HATA YAPMA ORANINIZ ARTAR..

Değerli Arkadaşlar !
 büyük alımlardan sakınılmalı..
düşüşler bitene kadar... dolar endexi değerli olduğunda düşüş sonlandı diyemiyorz bir türlü.. ama sert dalga bitti yerini tabiri caizse çaktırmadan düşme çalışmalarına sokabilir..

büyük alım yapılmazsa netten uzaklaşsınlar... birkaç aya kalmaz güzel karları cebe sokacaklardır...

Ayrıca değerli arkadaşlar altın düştükçe toplayan ZENGİN DİLENDİLER var.. Bu durumda tekrar toparlanma yapacağından şüphemiz olamaz.. fırsat bulursam gün içi ya da haftasonu önceki bir yaımı hatırlatıp öngörü gerçekleştiği için rahatça bir sonraki durağın orta vade de 1900 üstü nasıl olacağını açıklamaya çalışacağım...
Çünkü bu düşüş aslında onun habercisi olarak değerlendiriyoruz

GÜMÜŞ GELİYOR

Günaydın ve bol kazançlar değerli arkadaşlar !
FED Başkanı beklenildiği gibi ser verip sır vermedi ama Hindistan'den gelen düşük faiz ve yüksek enflasyon rakamları yanına altın vergisini yükseltme ihtimali dedikodu dün belirttiğimiz 1634 desteğine kadar geri çekip sonra toparlanmasına sebep oldu..

İlk alımların için dün altın için 1634-1648 arası rakamları uygun görmüş ve gümüşü bekleyelim denilmişti..

Değerli arkadaşalr gümüş 31,79 u kırmaz ise 31,79-32,30 aralığında takibe alıp bir iki gün içinde alınabilir..parça parça giriş anlamında..

Dolar,  birkaç gün önce 1,80 üstü beklenildi deneyip deneyip gitmişti.. Biz kapalı iken dün gece hareketini yaptı 1,8120 den döndü . MART AYI DOLAR AYI idi yazımızı hatırlarsınız fikrimiz gerçekleşti ise varsayım temellerimiz güçlü diye kabul edip NİSAN AYI DOLARIN DİP YAPACAĞI AYolabilir tahminimizi yeniliyoruz..
Önemli günlerde mümkün olduğunca yazmaya gayret gösteriyorum... Karar öncesi özellikle düşüncelerimizi yazıyoruz ki bir başka açıdan bir de bizim penceremizden bakın olaya diye...Harmanlayıp bilgileri en güzel kararı Sizler vereceksiniz elbette. Karardan sonra konuşmayı yazmayı fazla sevmiyoruz aslında an kolay bu ama..

29 şubat, 8 - 13 mart tarihleri vermiş ve hareketli günler yasacağız demiştik bu tarihler gelmeden 1 ay öncesinde..

Şimdi çok detaylı karıştırmalar tekrar yapıyoruz şu ana kadar 25 Nisan tarihine önem vereceğimizi tespit ettik.. yeni tarihler toplantı tarihleri verildiğinde paylaşacağız Sizinle tekrar..

Ama altıncılar özellikle 25 Nisan FED kararı 2 gün ve genel kapsamlı sürecek.. bunu ajandanıza not edin..

Bir de arkadaşlar bazen ons bazen tl gram üzerinden değerlendirme yapıyorum , alış ya da satış seviyesi verirken lütfen cümlenin önünde ons mu yoksa tl olarak mı buna lütfen dikkat gösteriniz.. Yanlış anlaşılmak çok kötü olur..
ons rakamı için alış seviyesi desek dolardan altın gramı alacağım şekliyle, tl gramında ise zaten belli tl den altın alınır şekliyle düşünün lütfen..

Gümüş ons alım için yukarıda verdiğim destekleri takip edelim.. DAHA DOĞRUSU BANKASI İZİN VERENLER GÜMÜŞÜ TAKİBE ALSINLAR... OCAK AYINDA BU SENENİN ŞAMPİYONU OLARAK 1.GÜMÜŞ2.PLATİN3.ALTIN sıralaması yapmıştık.. İşk 4-5 ayda beklediğimiz yükseliş 2-3 ayda oldu..
Şşimdi hedef gümüş ons da 40 usd denemesi olacak.. Beklenilerek elbette. %20-25 getiri verebilecek gibi duruyor... Sabret al kaç.. Parayı cebe koy.. Enflasyon bile bu kdar artmayacağında yıl geri kalan kısmında daha rahat ve özgür yatırım yapabiliriz..

Yazı hitap şeklimi ve yazılarımı genel itibariyle kalemlerimde ki mesajı algılamış oalcaksınız.. şu an GÜMÜŞ TAKİBE GİRDİ.. düne kadar uzak durun durun diyorduk 37,5 den beri... BEKLENİLİNCE GELİYORMUŞ DEĞİL Mİ...
NE ALTIN NE GÜMÜŞ NE DOLAR  HİÇBİRŞEYE KÖLE OLMAYACAKSINIZ. O SİZİN EMRİNİZ DE OLSUN..

ALIM YAPANLAR PARÇA PARÇA YAPTIĞINA GÖRE..
ALIM YAPTIKLARINDA UNUTSUNLAR HERŞEY VE HEDEF KOYSUNLAR KENDİLERİNE.. HEPSİ İLE ALTIN ALDIM DİYENLER ARADA BAKMAK KAYDIYLA NİSAN DAKAR CEBE KOY YAPABİLİRLER..
KISA VADELİ AL SATÇILAR EN RİSKLİ SINIF OLDUKLARINDAN TERS KÖŞE OLANA KADAR ALLIM SATIMA DEVAM EDECEKLER.. TERS KÖŞE OLDUKLARINDA ONLARDA BEKLEYİP TABİRİ CAİZSE DİNLENMEYE GEÇECEKLER..

Hata yapılmaması imkansız bu piyasada.. En profosyonel yatırımcılar bile 3 işlem ( al-sat-al) yaparken 1 hata şansı veriyorlar unutmayın... 1 hata yaparım ikinci emrim doğru olur sıfırlarım üçüncü hareketimde karı beklerim yapmaktalar..
Bilgisayar ekranından tuşa basmak kolay olabilir al sat yaparken ama bu oyun değil... ya da bu bir oyunsa siz oyuncu değilsiniz.. FUTBOL MAÇINI SEYREDEN SEYİRCİDEN FARKIMIZ YOK.. BOŞ KALEYE GOL ATAMADIĞINIZ DA SİZ OLSANIZ ATARDINIZ BELKİ AMA SİZ OYUNCU DEĞİLSİNİZ ONA göre düşünün
hayırlı kazançlar,

14 Mart 2012 Çarşamba

düşüşler alım fırsatıdır : ALTIN ALTINDIR

bu düşüşler ile altın itibarını kaybediyor diye düşünülmesin..
bu düşüşler ile altın hep düşecek psikolojisine girmeyin..
altın yukarı çıkmak için geri çekiliyor düşünün..
kıramadığı kapıyı güç toplayıp geriden gelen adam gibi düşünün..
bu düşüşleri korku olarak değil alım fırsatı olarak düşünün..
bir müddet sonra gene konuşacağız 1800 leri rallileri merak etmeyin..
her şeyin zamanı var beklemekten başka çare yok.
bu yazımı bir kenara yazın buralardan aldığınız altını  bekleyenler için diyorum 1750 civarında bir cebe koyun kocaman karı... sonra gene bakın ortama...
sakın ha 1750 lere gelince altın alayım bak 1800 olacak diyorlara aldırmayın... ya bozmayın o zaman kadar ya da almayın hiç almadınızsa..

üfürükten teyyareleri kimseden dinlemeyin arkadaşlar..
karı görünce kaçın...
buradan başka yerde de yazmıyorum,
ayrıca değerli arkadaşlar sanal alemde kimseye güvenmeyin...
gerçek kişiliğini bildiğiniz ya da ulaşabilikleriniz dışında..







Değerli Arkdaşlar !
 en dip ve en tepeyi  belirleyen güçler değiliz maalesef..
ayrıca en dip ve en tepe şansın dışında yakanlanmıyor.. O şans bende var diyorsanız TOTO oynayın çok kazandırıyormuş :)
1634-1648 aralığına girdi... Bilsem hep sözümüzü boyle dinleyecek :)

ABD de cari açık fazla çıktı..
Bekleyelim şimdi 1634 kırılacak mı?
değerli arkadaşlar her destek bir haberle gelir..
ayrıca farkına vardı iseninz benim destek rakamlarım 23-30 usd ve fazlası oluyor.. oyle 3-5 usd aşağı inerek ya da yukarı çıkararrak destek direnç olmaz :)

güel kazançlar güzel alımlar yakaladık görüdk görmeey de devam edeceğiz..
hepimize hayırlı olsun...

1790 dan beri düşüyor yeni tezimizi daha doğrusu bu düşüşlerin orta vade de nereye çıkacabileceğini yani deneyeceğini paylaşacağız size..
Özetle şunu bilin..
1600 lü rakamlarda alanlar arada iniş çıkışlar beni ilgilendirmez diyorsanız sabredilip beklenildiğine orta vadede 1800 lü rakamlardan satışlarınız şimdiden hayırlı olacak inşallah..

Altın ons da dün akşam paylaştığımız 1648 e yol alıyoruz galiba..
heyecana gerek yok.. :)
1614 ten önceki durağı 1634 ..

ama 1634-1648 arası alımlar hayırlı olur inşallah..

gümüş için bekleyelim daha çünkü makası fazla olan bir banka var karşımızda...

bernanke öncesi 1648 önemli arkadaşlar...

sabırlı olup az az ama artık başlanılması uygun görülebilir..
Değerli Arkadaşlar !
Sabah İMKB seansı açmadan dünkü ABD FED banka stres testi sonuçları ışığında İMKB de 60.000 rakamının kırılacağını belirtmiştik... Yukarı gider mi hayır fazla gidiş beklentisi içinde değiliz.. 1-2 puan sonra en fazla satış ile karşılaşacakları beklentisi içindeyiz.
Gerek ABD den olumlu banka stres sonuçları hem  petrolde ki hafif gevşeme paranın biizm kategorimizde ki petrol ihracatçısı Rusya'ya değil de bize gelmiş gözükmekte.. Ayrıca Yunan olayı da işin tuzu biberi oldu...

Bernanke konuşması esnasında yön şeklini bulacaktır altında..  Bizler Bernanke'nin ser verip sır vermeeycek şekilde konusacağı beklentisi içindeyiz..
Aslında dün banka stres testlerini 2 gün önceye çekmekle bunu gösterdi... Piyasalara bir nev'i dün aksam emzik verdi ve oyalamaya girdi..
Bernanke, çok önemli kararı ve sert hareketlere gebe olabilecek kararı ya da piyasaları karıştıracak kararı kendi başına veremez.. Mutlaka senato ve tüm üyeler ile ince detayına kadar görüşür ki sonuçlarının olumlu ya da olumsuz meyvesini yiyecek olan iktidarın ekonomi adamlarının da görüşüne gerek duyacaktır. Bu ay ki FED toplantısı 1 gün idi ve katılım sayısı güne göre azdı.. Bu şekilde bu sene 4 kere yapılacak..
Mesela önümüzde ki ay Nisan da ki gibi FED toplantısı 2 gün sürecek ve çoğu kişi ile görüşüp katılım yapılacak ayrıca 2 gün gibi uzun sürecek..
İşte ben bu kapitalist zihniyetin tek başına KRAL edasıyla EGOsunu tatmin etmek amacıyla tek başına karar vereceğini düşünmüyorum.. Bugün sessiz bir geçiş yapacak Bernanke..
Gazetecilere BÜYÜK ELLERİ mutlaka direktif vermişlerdir ve net soru ya da cevabı net olacak soru sorulmaması istenmiştir. Sonuçta göreceğiz yaşanmamış olaylar hakkında yorum yapıyoruz şu an..Saat 16:00 gerçek olacak hersey konuşma ile...

Ama bana en mantıklı BERNANKE'nin yukarıda sıraladığım sebeplerden dolayı SER VERİP SIR VERMEYECEĞİDİR..
Değerli Arkadaşlar !

Altın onsda 1658-1648 den 1614-20 e kadar bir boşluk sözkonusu..
şu an ki düşüşler tepki satışları olarak yorumlanabilir lakin cılız kalmakta..
parite (euro/usd) düşmeden 1656yi kıramayacak beklentimiz vardır..
Lütfen parite ile birlikte takip eidn.. şu an parite hafif yukarı altın hafif aşağı meyl etmiş görülmekte..
Eğer parite aşağı 1,3050-40 kırıp 1,30 altını göremeediği takdirde bu düşüşler güç toplayıp çıkmak içindir...
küçük alımlar uygun...karı görünce kaçmak şartı ile...
küçük alımlarda ilk önce 1682 daha sonra 1697 kar satışı bölgeleri geçemediği takdirde bir bomba daha patlar altında aşağı yönlü..
 Platinin durumuna kimse şaşırmasın..
plaitn zaten altından değerli bir metaldir bunu unutmayınız.. Şu an olması gereken yerde aslında...
Platin ve gümüş takibinize alın altından fazla kazandırmaya devam edecek ama sert bir satış yemesine kadar bekleyeceğiz..




14 MART

Değerli Arkadaşlar  !
Günaydın !
''Piyasaya Yeni Bir Oyuncu Gerek'' yazımız da 15 Mart 2012 parşemba saat 22:30 da beklediğimiz ABD Banka stres sonuçları çok aceleci davranılarak FED kararıın ardından açıklanmıştır. 15 Martta da dikkat edelim uyarımız bu bağlamda bitmiştir dün açıklandığı için ve düşüş etkisine de bu şekilde şahit olduk..
Ayrıca  FED kararı ardından hemen bu testin açıklanması ve öncesinde Yunan puanının arttırılması çok ilginç değil mi?
Hiçbir zaman unutmayın BÜYÜK ELLER fazla silkelenip zarar etmesiz diye yasa koyuculara kadar kolları uzamaktadır. Bu  hep boyledir bunu böyle bilin..
Dünkü banka testinden 15 bankanın geçerli not alması kanımca bugün bizim borsamızı da yukarı taşıyacaktır. Dışarıdan ayrılıp ters hareket edeceğini düşünmediğimden gün içi 60.000 puanlarını görebiliriz borsamızda..

Ayrıca Akşam ki FED de en dikkat çeken petrol fiyatlarının enflasyonu geçici etkileyeceğidir..Yani petrol artışı enflasyonu arttırdı yoksa enflasyon beklentimiz gibi ve düşük denildi.. Bu 'geçici' lafından bizim anladığımız Q3 belli bir süre rafa kalktığı şeklinde yorumlayabiliriz..
Lakin arkadaşlar dün de belirttiğim gibi ya nisan ya haziran ya da Kasım seciminden önceki bir sonbahar ayında piyasaları hareketlendirecek Q3 ya da Operation Twist2 benzeri birşey atacaklar atmak zorundalar..

Dün FED Q3 agzına bile almadı arkadaşlar... Bu çok önemli.. Aslında beklentimiz de bu idi.. Ser verip sır vermeyecek açıklama ile geçiştirilecekti o da oldu.. Q3 bahis konusu olmayınca zaten fiyatlandığıı içi 20-30 usdlik geri çekiliş yeterli görüldü..
Değerli Arkdaşlar !
Q3 var dese ya da Q3 yok dese idi yani dilden var ya da yok çıksa idi hareketler olacaktır unutmayalım...
bugün saat 16:00 da Bernanke'yi zorlayacak hem komite hem basın ama Bernanke ya da BÜYÜK ELLER önceden gazetecilerin kulağını çekerek sorulara dikkat edin diyebilir ki ben bunu bekliyorum...

Altın aşağıda 1669 u kırıp 1648 tarafına ; yukarıdan 1682 i kırıp tekrar 1697 tarafına kırmayı deneyecektir..
1669 tarafı kırılırsa düşüşün bitmediği düşünülecek...
1682 kırılırsa 1714 ler ilk satış yerimiz olarak belirlenecek..
1700 lerde ya da 98 TL lerde satış yapanlar alışlarında ALTIN MİKTARLARINI çoğaltmış olacaklardır..

Bu arada euro/usd paritesini gözümüzün önünde tutalım arkadaşlar.. 1,30  altına indiğinde altın ons için 1620 ilk etap da deneme yapmasını bekleyebiliriz.. Bu yüzden gün içi eğer parite 1,3040 parite kurunu aşağı yönlü kırarasa alımlar için beklemeye devam edeceğim..
Şu an altın kritik seviyede ve KİRLİ ELLERİN dün resmen gerek Yunan puanı artması  (ne zaman da kurtulmuş iki dakika da batmaktan hayret), FED kararı ile Stres Testi aynı anda  (birbirinin zıd iki karar ne zaman da kardeş olmuş) verilmiş olmasından altının kafası karışıktır..
Alım takip mesafemizi yaklaştırıp yukrıda ki rakamları kırıp kırmamaya göre alımlar düşünülebilir..
Özellikle 1700 ler ya da 98 lerde satanlar şu an KAR da olduklarından yani alımlarında altın miktarları artacağında daha rahat psikoloji ile alacaklardır..
NAKİT DE BİR YATIRIMDIRı gördük birlikte.. Bekleyenin kazandığı bir günde yaşandı..
Bir de karı alan arkadaşlar  şunu unutmayalım:
GEÇMİŞ SERMAYENİZİ UNUTUN... GEÇEN HAFTA 50 GRAMDI BU HAFTA 51 GRM YAPTIM 1 GRAM KAR ALAYIM DA 1 GRAM GİDERSE GİDER GİBİ FİKİRLERE GİRMEYİN.. Yeni sermayeniz 51 gram olmuştur bunu düşürmemek ilk hedefinizdir.. Baktınız kötü düşüyor 0,500 miligramı STOP LOSS(ZARARI KES)olarak kullanabilirsiniz..
Umarım anlatmak istediğim mantık anlaşılmıştır..
DİSİPLİNSİZ OLURSANIZ HER ZAMAN KAYBEDENLERDEN OLURSUNUZ..
BİR İKİ KAZANMANIZ ŞANS ESERİDİR..
KISA VADELİ KAYIPLARI KENDİNİZE REFERANS ALMAYIN ORTA UZUN VADEDE NE DURUMDASINIZ ONA BAKIN..

13 Mart 2012 Salı

ALTIN DÜŞTÜ DİYE DEMİR OLMAZ

Altının düşmesi yeni bir zirve için olacağından memnunuz biz..
memnunuz çünkü; altın zirve yapmak için güç toplayacak,
memnunuz çünkü; güzel alım fırsatları doğuracak.. almayanlar alsın diye...

Altın düşüyor diye DEMİR olacak diye düşünmesin kimse...
Ama ha hep diyoruz düşmeey başlayınca düşüyor sözleri çoğalır aldırış etmeyin; çıkarken de çıkıyor denildiği gibi....
 1800 bekleyenler yazıları unutur 1600 demiştim demeleri gibi..
AMA BİZLER NE YAPACAĞIZ HEM 1800 OLACAK HEM 1600 OLACAK DEYİP KARI GÖRÜNCE KAÇACAĞIZ... AL SATIMIZ BOYLE OLACAK..
YOKSA TENİS TOPUNUN ORDAN ORAYA GİDİP KAFAMIZIN BİR ORAYA(1600) BİR BURAYA(1800) DÖNDÜRÜR DURURUZ.
Karar öncesi beklentimizi ve varsayımlarımızı sunduk.... Daha doğrusu karar öncesi paylaştık yazılarımızı..
Her zaman belirttiğimiz gibi bizi okurken varsayımlarımızı mutlaka okuyun.. kolayınıza gelip sadece düşecek ya da çıkacak olan rakamsala bakmayın..
Varsayımımız gerçekleşmezse rakamlar da hayal olacaktır...
Ayrıca değerli arkadaşlar varsayımlar ekonomik görüş açısından yapılır, siyaset duygu ve düşünce kapılmaz.. Mesela dün bir yerde okudum ABB bütçe açığı vermiş nedenmiş Savaş hazırlığındanmış :) gülüp geçin çünkü atılmayan bombanın hesabı olmaz; bir ülke elinde para varsa zaten savaş olacak her an diye silah vb alım yapar ... fazla borç ödemiş vb sebepten açık vermiş olamaz mı mesela :)
yani değerli arkadaşlarım, duygusallıktan uzak olası gelişmeleri önce yazar ve kendimizce varsayım ihtimalimizi ve gerçekleşmesi halinde sonuçlarını yazarız.. olaya bu açıdan bakıp ,, bu şekilde yazan kişileri okuyun lütfen..
tek bir kaynağa ya da kişiye bağlı kalmayın..
bizi okuduğunuz gibi diğer yazanları da okuyun bilgileri harmanlama yapın... bilgi ve bilge bizim rakibimiz değil destek aldığımız şeylerdir..
Hani derler ya reçetesiz ilaç almayın diye; şu sanal ortam da yazmak o kadar kolay ki AT GİTSİN SALLA GİTSİN türü yazılar çok maalesef.. buna dikkat edip kafanızın karışmamasına dikkat edin..

ALIP beklenilse sabredilse , internet ortamından ya da piyasa takipten uzak olsanız biraz kafanız da karıştıran olmaz ama..:)

Dolar çıkmadı farkına vardınız değil mi? Altın ons o kadar düştü dolar kuru çıkacaktı ama çıkmadı diyeceksiniz.. Değerli arkadaşlar faizin değişmediği paraya anlık alım gelir mi? gelmez zaten fiyatlayıp 1,80 ile gerekli fiyatlama yapıldı..
Hayalci grafikler işlem yapıp ons altın 1670 e dayandığında yani 30-40 usd lik bir düşüş yaşandığında doların düşüş yaşamamlıydı 1,7930 larda şu an.. ama 1,81 en az olmalıydı grafiklere bakarsak bu olmalıydı..

Ayrıca arkadaşlar, Yunan ne zaman hemencecik düzeldi ise maşallah Fitch hemen puanı temerrütten çıkarıp B yaptı.. Bize gelince küheylan kesilir bu Sarkozy'nin yakın dostunun firması fitch...
Şu Fitch bu kararı almayacaktı ben o zaman daha rahat derdim şimdi burda 1614 hayırlı olsun bekle sana geliyoruz düşmeye.... Ama şimdi biraz daha temkinli davranıp fırtınanın geçip ortamın sakinleşmesini bekleyeceğiz.. o zaman grafikler yerine oturacak çünkü olan olmuş alan almış satan satmıştır yönümüz hakkında değerlendirmeler de bulunabileceğiz..
Hayırlı kazançlar olur inşallah hepimize,
ama unutmayalım kısmetimizden ötesi boş...
Gerekli araştırma ve emeklerimizi yaptıktan sonra Mülkü Verene Yaslanmak En güzel yapılacak şeydir..


1670 geldi 1669yoklandı hadi hayırlı olsun..
grafiklerin iflas ettiği..
haberlere aldırış edilmediğinde hata  yapılabileceğini öğrenmiş olduk...
bu gider artık kırdı..
güzel alım fırsatları hepinize hayırlı olsun inşallah..

FED özeti

Değerli Arkadaşlar,
FED kararı ile şu ana kadar beklenenler geldi..
FED faizi sabit bıraktı- değiştirmedi ve Parasal genişlemeden (Q3) bahsetmedi..
birincisi yani FED faiz kararı zaten beklenilen karardı bu yuzden ABD den ons 15-20 usd düşüşle 1680 lerde tutunuyor.. 1669 denemesini kırması beklentimiz dahilinde ama..
İkinci yani Q3 yok soylemini birinci ağızdan yani Bernanke'den duyup emin olmak istiyor piyasalar .. FED kararında petrol fiyatlarının enflasyonu yüksek tutacağından endişelenmesi, işsizlk ne kadar gerilese d eistihdam verilerden memnun olmadığını belirtmesi konumuz gereği altın satışlarını yavaş kılıyor ve temkinli davranmalarına sebep oluyor işlem yapanlara..
bundan sonra ki toplantı 25 nisanda ve o iki gün sürecek Bernanke politikalarını paylaşacak..
unutmayın bugün kü gibi yani sadece 1 günlük toplantı busene 4 defa oalcak ve ilki bugün oldu.. Tek günlük toplantılarda sadece veriler açıklanacak olması genel katılımlı toplantı yapılmayacak olması sessiz geçmesine sebep olabilecek.
Ayrıca bugün  400 milyar dolarlık Twist operasyon tahvil programının devam edeceği de açıklandı.. Hatırlarsanız bu Twist operasyonu haziran 2012 de sona erecek..
Ben bu sene Nisan - Haziran ve bir de sonbahar kasım öncesi seçim öncesi FED toplantılarında sert hareketler olabilecek tarihler olarak sezimliyorum
altın ons da 1685 ve ardında 1669 kırılmazsa... alım için büyük istek bekliyor yani güç toluyor anlamı çıkabilir..
kırarsa güzel güzel rakamlardan alımlar hepinizi bekliyor inşallah..
ayrıca yarın ki konuşması ve mesajları önemli( yarın saat:16:00)
karar anında canlı canlı buradayız. 1685 -1669 arasını hızlı geçerse keyfe bakın çayınızı yudumlayarak :)


Fed parasal genişlemeye gitmediKomitenin sonlanmasının ardından raporu açıklayan Fed, politika faizini değiştirmezken iş piyasasına dikkat çekti ..
karar açılandı beklenildiği gibi ons 1692 şu an aşağı çekilme bekliyoruz

piyasaya yeni bir oyuncu gerek

Değerli arkadaşlar !
FED faiz kararına 30 dakika kaldı.. Faiz ayağında değişim beklemiyoruz.. Yarın FED başkanı Bernanke'yi izleyeceğiz dinleyeceğiz. Başkan sessiz durup ser verip sır vermemeye gayret gösterse de bu yatay durum altını rahatsız ettiği için ya da tabiri caizse yayı gerildiği için yataydan kendini dışarı atacaktır..
Değerli arkadaşlar,  bir bilgi daha doğrusu haberi paylaşmak istiyorum 15 Mart TR saati  22:30 da  ABD Banka(Piyasa)stres testi açıklanması yapılacak.. Olumsuz raporlar verilir testten felan geçilmezse piyasaları bir kabus beklemekte...
Yarını (14 martı) zaten bekliyoruz  da bir ihtimal 15 mart da beklenilebilir mi? irdelemek gerekir..
bilgi için paylaşmayı uygun gördüm...
Not: Bu banka stres testlerinden eğer büyük bankalar geçemez ya da kötü değerlendirme alırlarsa yeni bir kriz kapıda demektir piyasalar için..
Yunan olayı bitince piyasalar bir şey bulmalı değil mi oyalanacak? İspanya mı , Portekiz mi, Macar mı derken AB cephesinde... Çin'den kötü ekonomik veriler piyasaların kendilerine yeni bir oyuncak veya bahane arıyor..
Bahane olmazsa kim indirmek , yükseltmek için spekulasyon yapacak oyle değil mi?
Bir hatırlatma değerli arkadaşlar !
Şahsen Ben FED'in en ses getirebilecek toplantısının önümüzde ki (Nisan) ay yapılacak toplantı olacağını düşünüyorum...
Mart mı? Nisan mı? kıyaslaması yapılacak olursa

Şu dönem : ALTIN GÜVENİLİR LİMAN DEĞİL

Günaydın değerli arkadaşlar !
Dün bir gündüz bir de akşam saatlerinde olmak üzere iki kez 1,80 denemesinde ani tepkiler ile başarılı olamayan doları gördük..
Her zaman belirttiğimiz  bir husus vardı. Önce direnci dener baktı kıramadı sonra desteğe yönelir.. Ama ne idi bunda yönü tayin edebilmek.. 1,8016-56 yukarı için aşağı için 1,7810-50 kırılmaları için yön tayini çabasında...

Değerli Arkadaşlarım!
Çoğunun göz ardı ettiği ama bir gerçek var apaçık ortada.. ABD ve Çin gerçeği...
ABD Q3 ten vazgeçerse Operation Twiste bezer bir şey çıkarırsa gelecek günlerde,
Çin'de ihracat daralmasından küçülmeye girerse ki bu hafta resmen açıklandı girdiği... Büyüme rakamları kaldı tek Çin tarafında...
Bu beklentilerim beklentim dahilinde gerçekleşirse ons altın dolayısıyla gram altına da etki edecek olumsuz bir hava esebilir..
BU DÖNEM ALTIN İÇİN GÜVENİLİR LİMAN TERİMİNİ KULLANAMIYORUZ..
Günlük değerlendirmelerimizin dışına çıkarsak yukarıda ki varsayımların gerçekleşmesi durumunda altın büyük bir darbe yiyebilir.. Bu puslu hava gidene kadar 100 tl ve civarında alımları kendimize yasaklayalım.. Dolar daha mantıklı görülüyor.Daha güvenilir liman gibi duruyor şimdilik.. En azından düşüşleri altın kadar sert olmayacak gibi görülüyor.
Bu dönemde ve herz aman aslında %100 allımlardan sakının; parça parça işlem yapın ve çeşitli varlıkları hesabınızda bulundurun..

Değerli Arkadaşlar !
Bakınız altın dibe gidiyor çıkmaz bitti altının işi şeklinde karartıcı ve moral bozucu olarak düşünülmesin. Uzun vade zaten altın en güzel yatırım araçlarından biridir..
Sadece Altın gerçek değerinin üstünde ve Çin ve ABD tarafından gelecek oynaklıklar KAĞIT ALTINLARIN fon satışına sebep olacaktır ki bu da çok büyük satışlar getirebilir..
zaten  ALTIN, MERDİVENLE ÇIKAR;ASANSÖRLE İNER... bunu biliyor ve öğrendik..
Bekle , bekle en tepeyi bulacağım diye nasıl düştüğüne aklın bile ermez...
Bir de yukarıda  ki altın güvenilir liman değil terimim kısa ve orta vadeyi kapsamaktadır.. Genel uzun vade değildir..
Daha sonra çoğu platformda yapıldığı gibi demediğim halde '' Umit Bey, Siz şu rakamdan altın almıştınız; ya da satmıştınız'' deniliyor rakamlar gerçekleşince.. Yani bakılıyor altın çıkmış; olay gerçekleşmiş Altın almıştınız ne yaptınız gibi kasıtlı sorular, bilerek sorulmakta..

Gene tekrar ediyorum Çin haberine bir de ABD den OT2 gibi açıklama gelirse altında sert bir düşüş bekliyorum...Parça parça alanlar, portföy yapanlar ya da sabredenler için aslında bu bir kabus haberi değil... Altın 1900-2000 yolculuğuna gitmesi için aşağıdan güç toplamak zorunda .. Yılbaşı görüşümde de paylaşmıştım.. İşte herşey o destek için...
Bizler oyun kadar basit sanıyoruz bu altın işini ama geçen sene DARBE YİYEN BÜYÜK ELLER.. Pis Elleri ile altına parmaklarını sokacaklar.. Çünkü çok canları yandı, çünkü dünyalık insanların Tanrısıdır(!) para... Onlar bu darbeden intikamını alacaklar.. Bunun için de düşürüp aşağıdan binecekler..
Duygusal bir sisten yok karşımızda Büyük ellerin birbirleri ile yumruklaştığı bir düzen...bir fırtına... işte bu yuzden dikkatli olmak gerek..
Ayrıca haberden yoksun çizilen grafikler, indikatörler afaki ve hayal ürünüdür..
Örnek: Altın çıksın 1800 olsun ve grafikler al al diyor ve 1900 gösteriyor olsun.. o arada ABD mesela faizi sıfırdan 1 e çıkarmış olsun ne oalcak.. altın değil 1900, 1600 lere yol alacak belki de değil mi?  Bu yüzden grafik yapan okuyan takip eden arkadaşlarımıza tavsiyemiz şudur...
Grafiklere bakın ve gelecek ekonomik takvimi işaretliyin ..
1. grafikler hiçbirşey haberi dikkate almadığı için grafikler nereye gidiyor bakın,
2. karar olumlu olursa altın şuraya gider deyin çizin veya bakın
3. karar olumsuz gelirse altın şuraya gider deyin çizin veya bakın...

sonra haberleri beklentileri ve önceki verileri karşılaştırın... sonra himmm karar şu çıkar ve bizim altın şuraya gidebilir deyip yatırımınızı yapın.. Kara sizin tahmin ettiğiniz gibi çıkarsa bir müddet sonra (hemen anında olmayabilir bazen) KAR  haneye yazılacaktır.. Çoğu arkadaşımız karardan sonra tepki beklediğinden yanılıyor; ya da her olur olmaz habere kulak asıyor.. Bazen kararın tam zıddı yön de çizer o spekulasyondur zaten.. Ona yapacak birşeyiniz yok.. Suçtur aslında ama yapılmaktadır kanıtlanamadığı için.. bu istisnaidir..
Baktınız karar sizin tam tersi çıktı o zaman o meshur STOP LOS (ZARAR KES ) uygulayacaksınız ya da kararı seçtikten sonra tüm paranızla değil de belli parçalarla alım yaptığınız için ters kararda geri kalan diğer küçük parçalar ile alım yaparak zararı minimize edeceksiniz.. Ya da o an altın varsa diğer parçalardan biri dolar olacağından düşerse ters köşe oldunuz ise dolarla altın ya da kar realize ederek yola devam edeceksiniz..
Döviz piyasasında amaç PARA KAZANMAKTAN ÇOK PARANIZIN DEĞERİNİ KORUMAK OLDUĞU için kolay yoldan kazanılıyormuş havasına girdiğiniz de KAYBETMEYE DE ADIM ATMIŞSINIZ DEMEKTİR.

12 Mart 2012 Pazartesi

Değerli Arkadaşlar !

1,80 rakamı çok güçlü direnç gibi duruyor...

1,70-80 arasında  gezinmesini isteyen ticari ve iş çevreleri,
1,80 üstünü çıkartıp ortalığı karıştırmak isteyen bankalar ve dış fon  güçleri var...
Yeni amblemli bizim TL ye gözünü diktiler anlaşılan...  KAR sırası TL de.. İMKB geçen ay çıkışları ile yüzleri güldürmüştü...

Platin daha geçen ay 200 usd gerisinde idi altının şimdi 10 usd gerisinde...  olması gereken buydu aslında...
şu an platin uzak durulacak birinci metal..


merak etmeyin..
abd açılsın hele bir akşam olsun..
hele bir morgan stenley işleme açılsın abd de..
dolar 1,80 ni görür..

oyuncular ve biz

DOLAR TL  ci arkadaşlarımız
İMKB 58,000 puanını kırıp kırmayacağını ve bunun altında 2-3  gün seans kaldığında 54.000 leri test edebileceğimizi akılllarında tutsunlar ..
ilgili senaryo gerçekleştiğinde 1,85 üstü dolarları satıp, İMKB ye geçiş yapılabilir...
Çünkü elin adamları bu şekilde oynuyor... hem piyasa ile hem bizimle..
Borsa satış yemezse dolarda havasını alır..

DEĞERLİ ARKADAŞLAR !

Petrol fiyatlarında ki çıkıştan sonra geri çekilme yaşandığı müddetçe dünya'da çıkan para rakip piyasaalrımızdan Rusya'ya gitmeeycektir; azalan tarım gıda ürünlerinden dolayı Brezilya'ya d agitmeyecektir şeklinde bir tez var gündem de eğer bu tez doğrulanırsa para Türkiye'ye akacaktır.. Çünkü bölgenin güvenli limanı niteliğindedir bu durum da 65.000 lere yaklasaşak İMKB endexi ortaya çıkar ki bu da doların 1,60 lı rakamları boylaması olur..
Yeter ki Suriye ve İran'da yanı başımızda karışıklık ve kaoslar çıkmasın.. Dış güç müdahalesi olmasın... Olduğu takdirde bize gelemeyeceği için sermaye akımı; önce petrol fiyatlarında ki tetiklenem İrandan dolayı sermaye Ruslara kayabileceğinden borsa diplerden dip begenirken dolar-tl kurunda 2 li rakamlar bile gündeme gelecektir..

Sizlerin de gördüğü gibi arkadaşlar,
iki seçenek var ve iki seçenek de akla mantığa yatkın.. o zaman ne olacak derseniz..
Bir gün İranla kanki olup bize dolacak sermaye; diğer gün İran baş düşman olup petrol gerginliği fiyatlar yükselmesi cari açık tehlikesi bahanesi ile uçacak kuşlar..

Piyasaya bilerek yön veren ELLER.. doları sağ cebinden sol cebe korken, diğer cepten altın ve borsa hisse kağıdını yer değiştirecektir.. sonuç ta her iki taraftan da kar..

Biz ise bu trene hep bakıp kalacağız... Daha doğrusu birileri hep trene bakıp kalacaklar .. onların adı belli..

Bizler ise dolar çıkınca satarak, düşünce alarak KARI GÖRÜNCE KAÇARAK çocuklar misali bir vagondan diğer vagona atlayacağız...Biletçi amcaya yakalanmamak adına bilet parasından yırtmak adına bu sistem de bunu yaparak kazançllı sayacağız kendimizi...

Bu PiYASA DA MUTLAKA AKILLILAR KAZANIR.. KAZANCIN AZ ÇOĞU OLMAZ.. NASİBİN KADARDIR YİYECEK EKMEĞİN...
AKILLI ADAM, SABREDENDİR

dolar-tl

Değerli arkadaşlar !

Dolar-tl kuru 2-3 seans aralığında 1,8016 tl civarında ya da üzerinde gezinirse ancak o zaman kısa-orta vadede 1,85-1,90 lı rakamları gündemimize sokabiliriz.. 
Aksi takdirde 1,78-1,7850 aralığında 2 seans aşağı sarkması durumunda düşüşleri dolar da görebileceğiz gene...

Şubat ayında belirtmiş olduğumuz MART doları güçlendirecek NİSAN doları süründürecek beklentimizi halan koruyoruz... Şu çıkışın olması doları gelecek dönem diplere götürmesi için büyük bir sebep olacak şekliyle duruyor..

ons da yatay hareket - altın -tl gramda elde var sıfır demek

yatay hareketlilik devam eder FED Bernanke konuşmasına kadar...
1682 - 1720  arasında ki geziniminden haftalarca az az alım satımla idare edildi..
bu bandın kırılacağı tarihe geldik artık..
şu an yön arayan altına %100 atlamak ya da %100 altın dışında kalmak akıllıca olamaz..
dengeli bir şekilde hareket etmeli..

16 Mart'ta kredi kartı kullanmayın !


16 Mart'ta kredi kartı kullanmayın ! 


euro/usd paritesi altın ilişkisi

Değerli Arkadaşlar !
rakamları düz yazıyorum ve Allah kelami değil harfi harfine gerçekleşmesi imkansızdır..
Dedikten sonra şunu belirtmek isterim euro/usd paritesi 1,30 altına gitmeyi kafasına koymuş..
şu an 1,31 de ..
geçen haftalardan beri belirttiğim eğer parite1,30 lu rakamların altına düşerse 1,25e doğru yolculuğu gündeme gelebilir..
Eeee ne olmuş diyeceksiniz gider..dolar değerlenir.. bunu da biliyoruz parite düşerse dolar endex değerlenir..
Evet.. paritenin düşmesi ile birlikte dolar değerlenmeye geçmesi altını da düşürür bu da normal ve biliyoruz diyeceksiniz... Parite işlemsel özelliğinden bu çıkar..Buraya kadar herşey normal ama işte aması var arkadaşlar,

parite 1,30 altına kayar 1,25 e yaklaşırken altın  ons tarafı düşüyor ya işte bu düşüş anında satışlar da gelirse altın ons 15** lü rakamları görebiliriz ki o zaman bak 15** lü rakamlar gelmezdi geldi diyenler haklı çıkmalarının BEN DEMİŞTİMlerini yaşarlar..

gün gelecek 1800 - 1900-2000  diyenler de haklı çıkacaklar elbette..

Lakin değerli arkadaşlar ne 1500 oalcak diye tektarafa ne de 2000 oalcak diye tek tarafa yönelmek çok yanlış.. Her iki tarafın kendince haklı yanları var... Ama en güzeli kısa-orta vadede 1500 sonra uzun vade de 2000 olacak diyebilmektir.. Hareketlerimizi de buna göre yapabilmektir.

13-14 mart geldi

Arkadaşlar !
verdiğimiz takvimlerden
29 şubatta yaşadık hareketi
8 martta yaşadık hareketi
sıra şimdi 13-14martta..

gene hareketlilik olacak demedi demeyin...
BENİ DAHİL HİÇBİR EKONOMİSTİ DİNLEMEYİN...

KARI GÖRÜNCE CEBE ATIN...

Eğer bu hafta AB liderleri tartışma vb yaşarlarsa bir sonra ki tarih 20-23 mart Yunan borç ödeme tarihleri... bu hafta liderler zirvesi normal geçerse o zaman bu tarih önemini yitirecektir..

Kar ne demektir?

Değerli Arkadaşlar !
Hafta sonu bazı sorulara cevap verememişim özür dilerim..
Ama hafta içi aslında cevapları verilmişti bir bakıma o soruların...
Çıkışların sahte olduğunu şu sıralar gözden kaçırmayalım..
13-14 mart hareket yaşayacağımız tarihtir..

FED öncesi dolara fiyatlama yapılacağı zaten aşikardı..O da gerçekleşiyor..
gene tekrar ediyorum 11,8016 yı görmeden dolar,
1714 ü kırmadan ya da bir sean s1710 üzerinde kalmadan ons altından korkun arkadaşlar..
doların kuvetli durması altın gramlarımızda altın-tl lehine iyileşme yaşattı..
dikkat ve temkini elden bırakmamak gerekiyor..
ALTIN  ONS ŞU AŞAMADA GÜVENİLİR LİMAN DEĞİL HALA..  bir satış dalgası bekliyor onu..

unutmayalım yarın kazara (salı ve çarşamba günü) OT opeasyonuna benzer bir karar çıkarsa sert düşüşler izleyebiliriz..
Altını çıkartabilecek belki karar da gelebilir ama uçuracak karar ihtimali çok az..
Geçen hafta beklediğimiz rakamları görecektik ama yunan kredi puanı düşmesi, Çin olayı ile  ve dış ticaret verisinden dolayı aBD nin ons da yükselme gördük cuma akşam üstü birden...
şimdi o anlık gaz , hava alındı..
1669 lara yaklaştıkca panık korkusu salabilir piyasaları..

LÜTFEN GÜNLÜK DÜŞÜNÜP ALIM SATIM DAN KAÇININ..
KAR DA KAÇIN...

KAR NE DEMEKTİR...

1. 95 ten aldığın altını 96 da satmak KARDIR...

2. 96 da bozduğun altını 95 tl almak da KARDIR...

Birincisine KARI REALİZE ETTİ derler; ikincine YERİNE KOYDU KARI derler...

lütfen KAR  denilince bu iki şey aklınıza gelsin..

YANLIŞ ANLAŞILMAK, HİÇ ANLAŞILMAMAKTAN KÖTÜDÜR

ÇIKAN PARA ALINMAZ

Dolara çıkıyor diye aman ha %100 dolara gireyim demeyin.. hiçbirşeyi zaten %100 almayın...

ÇIKAN PARA ALINMAZ..   ( alınacaksa çok küçük miktarlar alınabilir)
DÜŞERKEN ALINIR, ÇIKARKEN SATILIR...

dolara bakacağız 2-3 seans 1,78-1,7850 üzerinde kalıyor mu kalmıyor mu? Kalıyorsa HEDEF İLK ETAP 1,82..
Kalmıyorsa o zaman 1,73-1,8016 aralığına devam ki... bu da bu dalgalanmadan faydalananların lehine..

DOLAR için geçen haftalarda paylaştığımız yazıyı tek cümle ile tekrar paylaşalım..
DOLARCILAR; MART SİZİN AYINIZ; NİSAN İŞLER DEĞİŞEBİLİR..

Mart-nisan aylarını net takvim günü olarak hesaplamayınız..
Bu şekilde birden doların şaha kalkması; 1,6** lı rakamlara inmek için gerilmenin sebebi olabilir.. Bu boyle devam ederse dolar şahlanmanın ardından kötü günler gelebilir...
Değerli Arkadaşlar !

Altın ons da çıkışlar sert bir aşağı yönlü satışı yemediği sürece sahte olacaktır.. Lütfen bunu unutmayalım...

Yarın Q3 gelip altın çıkacak ihtimali çok az tam tersi tahvil alımı belki olabilir...
Q3 çıkarır evet ama OT düşürür...
ikisi de sert hareketler yapar tabi birbirinin tersi..

ALTIN 12 Mart itibariyle de günlük pencereden baktığımız da hale güvenli liman değil..
Riskli ve fırtınalı günlerini yaşıyor hala

cari açık = dolar

Dolara ne oldu demeyelim..
CARİ AÇIK ...

değerli arkadaşlar, 1,8016 hızlı kırıldığınd ahedef 1,83 e kadar uzasa da .. biz temkinli olunması tarafındayız.. oralara varmadan satış yeme ihtimali yüksek..

KARı almayı bilmek gerek

Değerli Arkadaşlar !

Ne olursa olsun, karı görünce kaç - düşünce yerine koy en temel ilkemiz olmalı...

Günlük analiz ve değerlendirmeler günlük işlem yapılması anlamına gelmez..

Grafikler - indikatörler SATIŞ derken birileri için  ALIŞ olduğunu unutmayalım.. Ekonomi de herkes KAR için çalışır.. Bu yüzden KAR REALİZE etmek önemlidir..

Günlük değerlendirmeler de al ya da sat durumu herkes için farklılık gösterir.  Bu yuzden değerlendirme ve grafikleri inceleyip cebinize (aldığınız ya da sattığınız kura) bakacaksınız...Çünkü günlük değerlendirmeler adı üstünde günlüktür.. Hergün diğer günlere bakarak kimileri nakitte, kimileri TL de kimileri altın vb de olurlar.. Gün gibi saatler gibi kurlarda değişkendir bu sebeple..

KAĞIT ALTIN koyduğunuz için cebe her türlü haberlerden paradan daha fazla etkileneceğini unutmayınız...

Spekulatif haberleri olacağını gözardı etmeden hareket ediniz.. Bu yüzden bana yılların verdiği ders KARI GÖRÜNCE KAÇ
ve
AZ KAR + AZ KAR = ÇOK KAR..

gerisi, tüm yorumlar herşey hikaye...

Günlük al sata altın olayında sıcak bakmıyorum...
Fiziki altın dışında uzun süre altın durmasına da sıcak bakmıyorum... Arada yükselişlerde satıp, daha sonra yerine koyup uzun döneme yol alsanız menfaatinizedir..

örnek:
rakamlar örnektir ve düz yazılmıştır..
Dediler ki altın 120 olacak 3 sene sonra aldık altını 90 tl den..
örnek bu ya...
altın 1.yıl 100 ikinci yıl 110 üçüncü senesinde de 120 tl olacak olsun...

ama arada mutlaka iniş çıkış yapacak bunu biliyoruz artık..

90 TL den 100 gram altın aldınız 9000 tl ödediniz...
100 tl olunca sattınız....10.000 tl niz oldu...
95 TL düşmüş hemen aldınız 10,000 / 95 = 105 gram

sonra 110 tl oldu altın satarız  105gr * 110 = 11,550 tl oldu..
altın 105 tl ye düştü hemen alırız 11.550 tl / 105 = 110 gram oldu....
ve en son 120 tl oldu altınımız ve sattık diyelim ne olur 110 gr * 120 tl = 13,200 tl oldu....


eğer sabit kalsa idi 90 tl den aldığımız altın 120 tl de satacaktık = 10.800 tl edecekti..

birin de 1800 tl kar( %20) diğerinde 4200 tl (%48) kar demektir...

AYRICA ÇOK BİLMİŞ EKONOMİSTLER SİZLERE NE DERDİ '' ALTIN PARAMIZI ENFLASYONDAN KORRUMAK İÇİN KALKANDIR' YA DA ENFLASYON VARSA ALTINDA ARTAR..  YÜKSEK ENFLASYON ALTIN ORANLARINI ARTTIRIR..

EVET HAKLILAR ! HAKLISINIZ DA.. EEEE O ZAMAN %20 ENFLASYON OLDU DİYELİM ( 3 YIL HER YIL %7 OLMAK ÜZERE) ENFLASYON  İLE %20 DEN BİR PAR ALIR MI;  GİDER Mİ ÖRNEK GEREĞİ ...
AAAA 90TL DEN ALDIK BEKLEDİ AMA ONU DA ENFLASYON ALIP GÖTÜRMÜŞ MÜ..

OLAYA BU AÇIDAN BAKMAK LAZIM ARKADAŞLAR...
AYRICA YUKARIDA Kİ ÖRNEKTE 3 SENE DOLAR-USD AL SATI İLE DAHA ÇOK GRAM ELDE ETME SANSIMIZ DA OLABİLİRDİ. BUNLARI YOK SAYIP SADECE ANLAŞILMASI İÇİN TEK BİR ÖRNEK VERİP BASİT BİR ŞEKİLDE ANLATMAK İSTEDİK..




12 mart

Günaydın !
Hayırlı haftalar Arkadaşlar !

13 Martta 1 gün kala Çin'in Yuan'ın referans oranlarında indirime gitmesi en fazla dolar endexinin artmasına yaradı. Artış gösteren dolar endexi onsu 1717 lerden aşağılara getirmeye yetti diyebiliriz an itibariyle..
Hafta sonu altın onsun aşağı indikten sonra sert bir yukarı hamlesi ile Cuma günü gün içi hareketli saatler yaşattı..
Altının çıkışı değil de Doların çıkışı daha sağlam duruyor fikrimizi paylaşmış ve altın-tl gramcılar için güzel günler beklentimizi paylaşmıştık..

yarın ki karar için ( FED) çok yazılıp çizilecek..
Ben dilimin döndüğünce geçen haftalarda kaleme almaya çalışmıştım..
özetle,
1. yarın Q3 yani parasal genişleme beklemiyorum bunu sene başından beri belirtiyorum.. Yarın Q3 getirecek etkiler oluşmadığı gibi erke oalrak düşünüyorum.
2. faizler de zaten bir değişiklik beklentimiz yok
3. Biz acaba Q3 değil Operation Twist-2 yapabilir mi? sorusu kafamısı kurcaladı.. VE bunu Türkiye'de ilk kez Sizinle paylaştık..

Değerli arkadaşlar O.Twist ya da buna benzer olay bize Q3 den daha yakın görülmekte.. Yarın mı önümüzde ki aylarda mı olacak onu göreceğiz ama adını koyamadığımız ve kısa dönem tahviller ile uzun dönem tahvilerin değişimi olan Operation Twist (kısaca OT diyeceğiz) olma ihtimali yüksek sebeplerimiz;
1. ABD seçime gidiyor
2. AB yunan olayı bir doping olabilir
3. Diğer gelişmiş ülke ekonomileri ABDden iyi değil
4. OT'un borsaları dibe götüreceği beklenebilir ama emtialara aşağıya çekeceğinden hoş karşılanır ABDli vatandaşlar nezdinde (seçim yatırımıdır)
6. Eğer bu borsalar Kasım seçimden önce düşüş yaşamazsa sonbahar döneminde hem seçim hem borsa düşüşleri ekonomik sansasyonlara yol açar ki bunu iktidar kabul edemez..

yarına kadar yatay seyredecek olan haftanın ilk iş gününde DOLARı sağlam; altını zayıf görüyoruz..