12 Ekim 2012 Cuma

S&P, Güney Afrika'nın notunu indirdi


Standard & Poor's, Afrika kıtasının en büyük ekonomisinin kredi notunuindirdi..

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Afrika'nın en büyük ekonomisinin kredi notunu ülkenin maden endüstrisinde devam eden grevlerden kaynaklanan siyasi ve toplumsal huzursuzluklardan dolayı kestiğini belirtti.

Güney Afrika'nın notunu negatif görünümlü olmakla beraber BBB'ye indiren S&P, böylece bu ülkenin notunu Brezilya, Rusya ve Meksika gibi ülkelerin notuyla aynı seviyeye getirmiş oldu.

Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek bir dolar karşısında 8.7621 rand oldu ve Johannesburg saatiyle 19:42'de Bloomberg tarafından takip edilen 25 yükselen piyasa para biriminin içerisindeki en sert düşüşü kaydetmiş oldu.

S&P'nin kredi notu kesimi, Moody's Investors Service tarafından Güney Afrika'nın borç notunun düşürülmesinin iki hafta sonrasına denk geldi.

Grevler, 10 Ağustos'ta Lonmin Plc'nin Marikana'da bulunan platin ocağında başlamıştı. Ülkenin altın madenleri de bu grevden etkilenirken, yaklaşık 20,000 tır şoförü tarafından başlatılan bir grev de ülkede gıda ve yakıt yokluğuna sebep oluyor.

12 ekim 2012

Günaydın ve hayırlı cumalar ve bol kazançlar !

Dolar/tl : 1,8080 tl nin aşağısında seyrettiği sürece beklemeye devam .. Alım için acele etmek ya da heran işlem yapacak havasından ve elde TL olmak sanki sıkıntı ve zararmış düşüncesinden kurtulmak gerek..
1,8040-56 desteği çok önemli gibi görülüyor dolarda.. Bu destek kırılırsa bir parça satışlar ile gene karşı karşıya kalacağız.. Lakin çok sert ve diplere gidecek dolar ülkeminizin içinde bulunduğu belli şartlardan dolayı beklemiyoruz... Özellikle perşembe günü de TCMB toplantısından faiz indirimi beklentisi de bunu önleyecektir..

Değerli arkadaşlar ! ABD cephesinde yani doların merkezinde bir parasal genişleme yapılmakta biliyorsunuz.. Yani piyasanın belli bir kısmına da olsa dolar basılmakta.. İşbu sebeple bazı durumlarda doların hızlı çıkışlarını kara döndürmek gerekiyor.. Yani beklemeden karı cebe koymak.. Elde ki bir kuş telde ki iki kuştan iyi misali..
Alırken yaptığınız acele ve heyecanı, satarken yapıyorsunuz maalesef.. Ya satacağım ama çıkacak deniliyor, çıkarsa daha fazla kardan olurum gibi gelgitler ile satış yapamıyoruz.. Zaten bu tereddütlerde olanlar ve psikolojik etkilenenler kısa vadeli al satlara girmemeli..

Altın ons cephesi 1757-1779 trendini bir türlü kıramadı..O da kendince kararsız... Aslında dün akşam biraz borsaları ve piyasaları karşılaştırdığımız da sade bir dil ile şu sonuç çıkıyor... PİYASA YEM ARIYOR... Birileri yüklü alımlar yapsın ve biraz çıkardıktan sonra sert satışlarımızı yapalım havasında.. Bu fiyatlardan kimse alma cesaretine giremiyor... Q3 bahanesi, ABD durumları, Ortadoğu sorunları vb varken de kimse satmak istemiyor.. İşte almaya cesaret edemeyenler ile şimdi satış uygun değil diyenler  arasında ki kararsızlık ve pusuya yatmış iki taraf bekliyor birbirlerini.. İşte bu durumda gün gelecek devreye bir spekulator çıkacak haberi ile  ya da sanal altın aldım (sattım) gibi işlemiyle devreye girip bu işe son noktayı koyacak.. Bu olayı şu şekilde örneklemek gerekirse.. Köyde yaşayanlar bilir iki köpek bir biri ile karşılaşır ve havvv . hırrrr der dururlar birbirine ama saldırmazlar.. fırsat kollarlar... eğer o devrede dışarıdan birşey gelmezse hiçbirşey olmamış gibi giderler.. Ama çocuğun biri o an da olayı seyretmekte ise ve iki köpek arasına kemik hatta taş atıverse işte gör sen o zaman ortamın karmaşıklığını..

Altın ons piyasası büyük fon sahipleri tarafından  kararsız piyasa oyuncularını hareketlendirmek adına harekete geçecek an beklemekteler..
Q3 ile bile çıkamayan altın; düşük dolar ile bile çıkamayan altın;  düşük işsizlik ile düşemeyen ve arada zayıf euroya rağmen düşemeyen altın var.. Eylül ayının hareketliliğini yaz mevsiminde öngörürken Ekim ayının ise daha sessiz ve satış ağırlıklı olacağı da bir bakıma işaretini vermişti.. Bu yatay hareketlilik ekim son haftalarına yaklaşırken kaybolacaktır..

altın yatay seyrettikçe yani durağan  ve belirtilen destek ve direnç rakamları kırılmadan yeni rakamlar teleffuz etmek ya da yeni hedefler koymak mümkün değil.. Önce destek ve dirençleri geçip trend yönünü belirlemeli..

11 Ekim 2012 Perşembe

11 ekim

Günaydın Arkadaşlar !
Hem dün ABD cephesinden gelen haberler hem de sabah İspanya Kredi puanının düşmesi başta borsalar olmak üzere euroyu zora sokacak gibi..
dolar endexi aslında 80,20 üzerine çıkabilse başta parite olmak üzere altında da satışlar gelebilecek...
Altın için hala 1757 olarak verdiğimiz destek çok önemli.. ya kıracak aşağılara birlikte göreceğiz... ya da buralardan toparlayıp orta ölçekli bir yükseliş görebileceğiz.. Bu orta ölçekli yükseliş olma ihtimali az da olsa , olsa bile şu seviyelerden girişlerde bin kere düşünmek gerekir..

İspanya Not indirimi krize eş değer görülüp krizden altın olumlu etkilenecek görüşlere itibar etmemenizi isteriz.. Çünkü temeli ve bilgisi olmadan beyan edilen fikirlerin değer yoktur, olamaz da..
euro/usd parite 1,2816 aşağı yönlü kıracak olursa altına da beraberinde sert satışlar getirtebilir..

Bu haftanın yatay seyri hakkında zaten geçen haftadan bilgilendirme ve görüşlerimizi sunmuştuk... 1757-1779 trendini İspanya notu ve bugün ki ABD verileri nasıl etkileyecek göreceğiz. kritik ve haftanın en hareketli diyebileceğimiz günü olmaya aday..Ayrıca G-7 zirvesinde var bugün..
 Bakalım borsalar dışında hareketlilik görebilecek miyiz?

Ama önümüz de hafta  Alman ZEW endexi mi dersiniz, ABD TÜFE , 18-19 Ekim AB liderleri zirvesimi dersiniz, gene 18 ekim de TCMB faiz bildirgesi mi dersiniz, Çin Büyümesi mi dersiniz biraz yoğun bir hafta olacak önümüzde ki hafta.. elbette bu haftaya kıyasla..

İspanya'ya not darbesi


Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, İspanya'nın kredi notunu iki basamak aşağı çekti. İspanya böylece yatırım yapılabilir seviyenin sadece bir kademe üzerinde kaldı.


Kredi derecelendirme kuruluşu S&P, kriz nedeniyle zor durumda bulunan İspanya'nın notunu iki basamak indirdi. BBB+'dan BBB-'ye inen notun yanısıra ülkenin görünümünün de negatif olduğu açıklandı. Böylece, Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisi, yatırım yapılabilir seviyenin sadece bir kademe üzerinde kaldı.

S&P'den yapılan açıklamada, ülkenin kısa vadeli dış borçlanma notunun ise A-2'den A-3 seviyesine indirildiği bildirildi.

Kredi notunun indirilmesine gerekçe olarak ekonomik büyümede görülen yüksek risk ve bütçe performansındaki yetersizlikler gösterildi. 

10 Ekim 2012 Çarşamba

Bej Kitap: Ekonomik büyüme ılımlı devam ediyor


Fed’in ekonomik göstergelerin son durumunu açıkladığı Bej Kitap’a göre ABD ekonomisi ılımlı şekilde büyümeye devam ediyor

Fed, bugün açıkladığı Bej Kitap’ta ABD ekonomisinin geçtiğimiz ay ılımlı büyüdüğünü ifade ederek, istihdam piyasasının az değişiklik göstermesine rağmen bu ılımlı büyümenin konut ve otomotiv satışlarındaki gelişmelerle desteklendiğini belirtti.

Fed’in 12 bölge bankasından gelen raporlarla hazırlanan Bej Kitap iş anketi, “Tüketici harcamaları geçtiğimiz rapordan bu yana yatay veya biraz yukarı olarak belirlendi” dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 23-24 Ekim’de gerçekleştireceği toplantı öncesi ipucu niteliği taşıyan rapora göre imalat sanayii koşulları da “kısmen” iyileşme gösterdi.

Bej Kitap böylece Fed Başkanı Ben S. Bernanke’nin, ekonomik büyümenin çabuk bir iyileşme getirecek kadar güçlü olmadığı görüşünü desteklemiş oldu. Çalışma Bakanlığı’ndan geçtiğimiz hafta açıklanan bir rapora göre işsizlik Eylül ayında beklenmedik bir şekilde gerilerken, istihdam yavaşladı.

13 Eylül’de üçüncü tur parasal genişleme açıklayan Fed, ekonomi toparlanana kadar her ay 40 milyar dolarlık mortgage destekli tahvil alacağını ifade etmişti. Bej Kitap’a göre istihdam koşulları geçtiğimiz rapordan bu yana az değişiklik gösterirken, bazı eyaletler yetenekli işçi eksikliği olduğunu rapor ettiler. New York bölgesi ekonomik aktivitenin kısmen düzeldiğini rapor ederken, Kansas City büyüme hızında biraz yavaşlama olduğunu belirtti. Fed’in açıklamasına göre, diğer bölgeler büyümenin ılımlı oranda devam ettiğini rapor ettiler.

10 Ekim 2012

Günaydın ve bol kazançlar Arkadaşlar !

Dün Türkiye piyasalarında akşam saatlerinde garip şeyler oldu.. Petrol %3e kadar arttı; dolar da gene bir hareketlenme oldu ve tüm bunlara rağmen İMKB %1e yakın prim yaptı.. Dün birileri faka bastığı kesin..
Dünya piyasaların özellikle ABD de şaşkın görülüyor... Dolar endexi değerlenmesine rağmen dolar türevi altın vb emtialarda ki düşüş de gözle görülür şekilde olmadı..
Euro/usd de ki düşüşe baktığımız da bile doların bu kadar değerlenmesine karşılık altın ons 10 usd lik geri çekilmesi sanki az gibi oldu... Ya gümüş ve platine ne demeli.. İşte asıl suçlular bunlar.. Sert düşüş gösteremedikleri için emtialarda satışları hızlandıramadılar..

Dolar endexi 80,20 puanın üzerinde durmayı başarırsa eğer altın satış yemeye hazır tetikte bekliyor şekliyle yorumlayabileceğiz olayı..
.
1757 kırılıp kırılmadığını görmekte fayda var. Ama ne olursa olsun bugünlerde dolardan geçişlerin altına olsa da gene sakıncalı gördüğümüzü bilmenizi isteriz..

Dolar da 1,8080 üzerinde olduğu sürece elde tut beklet stratejimizin ikinci basamağı 1,8220 ve üzerisi olarak yeniliyoruz.. Yani 1,8080 olan basamak oldu 1,8190-1820...Yani birinci sat verdiklerimizin ikinci parçasının sat yeridir burası.. Parça parça satışların önemi de aslında burda.. Bir sonra ki sat durağımız 1,8410 olacak ama oraya kadar  tutulmasını da şu konjuktorde uygun görmüyor ya da az bir parça koymanız tavsiyesinde bulunabiliyoruz..

Doların bu yükselişi hep belirttiğimiz gibi gayet olağan.. Ama bu kadar saatlik anlık yükseltilmesi biraz zamanı azaltması açısından bizlere avantaj sundu. Önümüzde ki hafta TCMB faiz toplantısı var.. bunun için de fiyatlanıyor, bankalar borç için boşalttılar bunun içinde boşaltılıyor, ve Suriye tedirginliği bahanesi ile de ..

Doların boyle artması karşısında onsunda az az düşmemesi altın gümüş olanların TL tarafına dönmelerinde daha kar bırakacağı aşıkardır.. Hem dolar-tl hem ons yüksek ise altın-gümüş TL gramda daha fazla getiri sunar...
Altın tl gram açısında son haftalarda son günlerde değişen bir şey yok..Altın ons yükseliyor dolar düşük oluyor altın gramı aynı; ons düşüyor dolar-tl çıkıyor gene altın gramında değişiklik yok..

Atın-gümüş-platin vb emtia grubunda ons açısında satışların devam ettiği şu günlerde kontrol ve takip de olalım. Bu kontrol ve takipten hergün işlem yapacağım manası çıkmamalı.. Zaten hergün işlem yapmak hata ve zarar demektir..

Altın 1757-1744 aralığı aşağı hızla kayma riski var birlikte izleyelim.. Kayarsa alım için güzel fırsatlar doğacak.. 1757 desteği kırılırsa en azından sıkışık band oalrak tarif ettiğimiz çizgiden çıkacağından satışların sertliği de gün geçtikçe hafifleyecektir...  Kırlmama riskine karşı aslında bizim ilk alım bölgelerimizden biri olabilcek seviyelerdir.. GEldiğinde o günün şartlarına göre de değerlendirmek de fayda var..

Plaitn tarafı 1700 kırılınca şu sıralar 1785 lerde 15 usdlik geri çekilmiş dün de 10 usd yedi satış.. Platinde 1697 kırılında 1656-62 ya kadar ilk satış ve destek yeri oalrak görenlerdenim..

Gümüş33,25-33,50 destekleri önemli.. eğer buralarda duramazsa %3 kadar satış beklentimiz var ki bu da 32 ons rakamının aşağılarına kadar götürebilir.. Ama satışlara başlamadı henüz.. Başlayıp başlamayacağını göreceğiz.. Gümüş cephesini daha doğrusu emtia cephesi için olumlu bşir haber gelmediği sürece yavaş yavaş tabiri caizse çaktırmadan satışlara başlandığını bilmenizi isterim.. Satışları ancak gelebilecek haber durduracak  haber gelmez ya da piyasalar şu sartlarında bir değişiklik olmazsa satışlar  başlıyor demektir..

bol kazançlar

Not: 18 ekim TCMB faiz kararı dolar için fiyatlama
Not: 24 ekim FED ons için fiyatlama yapılıyor..
24 ekim günü arefe günü ve bizim piyasalar birkaç günlük tatildeyiz..  pozisyonlarınızı ona göre ayarlayın.. özellikle İslam coğrafyası tatildeyken çok güzel hareketler yaptıklarına geçmişten şahitliğimiz vardır..Aklımızda olsun..

9 Ekim 2012 Salı

9 ekim : altın - usd

Günaydın Arkadaşlar !

Altında yatay seyir sürdükçe,  güzel bir düzeltme yemedikçe ve yönünü belirlemedikçe alımlardan uzak durmak gerekir.. Başka kulvarlarda hareket etmek mantıklı olur.. Altına muadil olması ve bir bakıma kısmi altın yatırımı sayılan dolar al satı gibi..
Altın 1779-81 üstünde kalabilirse güç toplayacak lakin yükseliş cılız olarak duruyor. Şu günlerde eğer yükseliş olacak , yükseliş olduğunda sertlik derecesine göre önce platin, ardından gümüş ve en son altın tepki verecektir..
Dolar eğer dün boşaltma yapıldı ise 1,8080 takip edilecek kırarsa daha aşağıdan alımlar için fırsat beklenecek... Elinde dolar olanlar ise 1,8080 üzerinde tutabilirler aşağı kırılmalarda satışlar önerebilir daha sonra yerine koymak adına..

Parite(euro/usd) 1,30 üzerinde sağlam adımlar ile durmadığı sürece 1800 e doğru sert yükselişler altında beklemek doğru olmayacaktır. Bu sebeple bir gözümüz de parite de olmalı yükselişler kalıcı oluyorsa altın ardından emin adımlar ile ilerleyecektir..

8 Ekim 2012 Pazartesi

08 Ekim 2012

Günaydın Arkadaşlar !
Bu hafta yoğunlukla AB cephesinden gelen gelişmelere odaklanacağız.. Bunun dışında önemli gelişmeler bulunmamakta..
Bu hafta Cuma gelen veriler ardından düşüşlerin nerede duracağına da bakacağız..
1770 beklenildiği gibi görüldü.. Şimdi burada tutunursa haberleri bekleyip bu bahanesi ile yukarı gene sıçrama yapacak küçük çaplı...
Aksi takdirde 1749 denemesine doğru yönelecek..
Aslında cuma belirttiğimiz gibi dolar-tl ile ons birlikte ne güzel düşüş yapacaktı.. Taki gene Suriye top mermisi olayı ikinci kez gelene dek..  Doların sert düşüşü ya da fazla düşmemesi için elinden gelen yapılmakta ve bir bahane bulunmakta.. Suriye gerginliği olmasa idi TCMB bu sefer devrede olacaktı...

Şimdi Bayram tatilimizin olduğu hafta belki de hızlı işlemler yapılabilecek.. Yatay seyir bomba haber gelene kadar sürecek beklentisindeyiz..
Altın da 1779 üstü çıkış adına direnç, 1757 iniş adına destek rakamlarımızdır..
1779 kıramaz ise yukarı taraflı ; 1757 deneneceği beklentisini içinde olmayı unutmamalı..