27 Şubat 2012 Pazartesi

29 Şubat LTRO-2 ve ANLAMI


Haftalar öncesi 29 şubat tarihine dikkatinizi çekmiştik... Şimdi bu 29 şubatın önemi nedir açıklayalım..

4 yılda bir denk gelen şubat ayının 29 çekmesi bu sene bakalım bir sonraki 2016 yılına kadar hafızalarda kalmasına sebep olacak mı ? -:) 
şaka bir tarafa 29 şubatta LTRO yapılacak... (saat-11:15 de ihalenin başlaması bekleniyor)
LTRO… dedikleri şey arkadaşlar Avrupa Merkez Bankasının (AMB)parasal genişlemesi yani FED’in QE’si gibi bir şey.   

Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın 29 Şubat'taki ikinci tur düşük faizli 3 yıl vadeli tahvil ihalesine gelecek teklifi merak ediyor. Çıkacak sonuç, tahvil piyasasının yönü açısından önemli

Avrupa Merkez Bankası'nın ikinci tur likidite operasyonu (LTRO)  Çarşamba günü gerçekleştirilecek. İlk turda 3 yıl vadeli ve yüzde 1 faizli olarak bankalara ucuz para sağlayan operasyonda bankalara 489 milyar euro para verilmişti.
Operasyonun ikinci bacağındaki tutarın da buna yakın olacağı yönünde beklentiler sözkonusuydu.
Bloomberg'in terminal kullanıcıları arasında yaptığı ankete göre, beklentilerin ortalaması 470 milyar euroluk bir kaynağın bankalar tarafından talep edileceği yönünde.
Bu rakamın piyasalara plase edilmesiyle birlikte, yaklaşık olarak 300 milyar euroluk nakdin de piyasaya sürülmüş olması bekleniyor.


Piyasanın genel görüşü, bankalardan 400 milyar euronun altında bir teklif gelmesi halinde, bunun sorunlu ülke tahvilleri ile Alman tahvilleri arasındaki faiz farkını açabileceği düşünülüyor.
Birinci tur operasyon, piyasalardaki gerginliğin yatışmasında büyük rol oynamış ve bankalararası piyasada kuruyan likidite kaynaklı sorunları ortadan kaldırmıştı.
Bu parayı alan çok sayıda banka, öncelikle aldığı parayı yeniden ve daha düşük faizle Avrupa Merkez Bankası'na park etmiş, sonrasında ise yavaş yavaş riskli varlıklara doğru girmeye başlamıştı.


Operasyon, özellikle bankaların ellerindeki riskli varlıkları kontrolsüz şekilde satma eğilimlerini sona erdirmiş, böylece başta İtalyan ve İspanyol tahvil faizleri üzerindeki baskı hafiflemişti.

Operasyon öncesinde euro/dolar paritesi bu yıl ilk kez 1.34 seviyesinin de üzerine çıktı. Paritenin bu seviyenin üzerinde son görüldüğü gün 21 Aralık tarihi olmuştu.

29 şubat çarşamba günü neye dikkat edeceğiz haberleri dinlerken, şu tamalar konu başlığı olarak geçecek mi geçmeyecek mi diye ...
 -  likiditenin devamı gelecek mi gelmeyecek mi? ( ilki 21 aralıkta olmuştu, ikincisi 29 şubatta olacak ya o meşhur FED den beklenen Q3 gibi bir de LTRO3 olacak mı?)

- Fonlama ucuz ve uzun süreli olacak mı? bir önceki gibi faizleri aşağı alıp gene 3 ay sonra mı yoksa daha da geç mi olup olmayacağı

- Bankaların bu tahvil ihalesine ilgisi

Ayrıca değerli arkadaşlar bu ihale de AMB nekadar tahvil ile euro akıtacak bankalara ve piyasalara bu miktarda çok önemli.. 300 milyar euro diyen oldu 400 diyen 500 diyen hatta 1 trilyon euro bile bekleyen var.. Beklenilen rakamlar peki ne anlama geliyor bunu da paylaşalım dilimiz döndüğünce..

 350 milyar euro ve aşağısı :  Euro/usd paritesi gösterge olmak üzere euroya yarayacak.. parite 1,38 denemesini önümüzde ki ay yapabilir.. Hatta bu ralli den sevinçle '' Şener Şen'' mutluluğunda ayaklarını poposuna vura vura koşusu olur ki 1,40 ları bile görebilirsiniz... Bu durumda altın onsu 1850-1900 arasında görebilmemiz sözkonusu olur... bu durum da euro tl kuru 2,43-45 görebileceğimiz gibi dolar -tl kuru da 1,78-1,80 .civarında görebiliriz.. altın/tl gramı ancak bu senaryo da 105 TL leri görecektir..

400 - 600 milyar euro arasında olursa :  şu an ki duruma aslında yakın.. yani euro/usd paritesinin 1,36 olabilme ishimali var.. 1,37 ye giderse sert satışları getirir.. euro/tl kuru bu durumda 2,39-40tl ,
dolar tl kuru ise 1,76-1,77 olur... altın onsu 1800 leri ancak zorlar en fazla 1810 lara gelmez yer satışı...  altın tl gramı ise 101-102  tl olur ki.. geçen haftadan beri fiyatlanan seviye bu..

650 hatta 1 trilyon euro üstü : olursa işte o zaman euro/usd nun 1,25 deneme yapacağı; euro/tl nin tekrar diplere vurup 2,33 lere ineceği seviyeler.. dolar tl kuru ise 1,86 tl lere gideceği yer.. ons 1650 denemesini yapacağı ve altın gramın 97-98 tl ve altını test edeceği bir seviye... Bu senaryo da karar sonrası gelen satışlara korku , panik satışları gelir iş arabeske bağlanırsa 1600 ve altına inmesi bile sözkonusu olabilir.. Ama buna tepkinin ve sert satışların haber ile birlikte gelmesi lazım.. Yani bir bakıma 29 şubatın ardından FED başkanından 1-2 mart ta altın için kötü konuşması gerek ..

bunların hepsi karardan hemen sonra ki saatler değil mart ayında gelebilecek seviyelerdir.. Rakamlarda +- ufak değişimleri dikkate alarak düşününüz....

Tek başına LTRO-2 nin etkisi az gibi görülse de sonuç da bu da AB nin bir parasal genişlemesi özellikle euro üzerinde etkisi olacaktır. Euro/ usd paritesinden dolayı doğrudan değil de dolaylı yoldan altını etkileyecektir..
İkinci senaryo yani 400-600 arası bir rakam bekleniyor ki bu da beklenildiği için fazla ses getirmeyecektir..
Ama AB tahvillerinden gelecek iyi haber euro ya ve özellikle banka hisseleri başta olmak üzere borsalarda ralli başlatılmasına sebep olacaktır. Tersi durumda ise borsalarda çöküş..



bu bilgiler doğrultusunda kendimize yön seçersek daha mantıklı olur..


saygı ile,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder