2 Mart 2012 Cuma

Tek suçlu Bernanke mi :)

çarşamba gününden bu güne ,
euro/usd 1,3450 den  - 1,3250 ye
altın ons  : 1790 dan 1715 e
gümüş . 37 den 35 e
platin : 1730dan 1710na
 düştüğünü görüyoruz..
doların bariz değer kazandığı malum dünya piyasalarında....
içeride de dolar/tl kuru bu ay yüksek petrol fiyatları; soğuk hava şartları, cari açık vb dolayısıyla artı enflasyonda yükselişin de etkisi ile (şubat enflasyonu) biraz yukarı hareketlenme görebileceğiz...

Ama ons altın yatay seyrettiği sürece korkak davranmamız gerektiğini unutmayalım..
Ayrıca ABD'de genel seçimler öncesi birçok eyalette 6 mart Salı günü  tarihinde ön seçim yapılacak.. bu da ilginç bir takvim..

Altın'da ki düşüşü sadece Bernanke'ye bağlamak haksızlık, LTRO-2 olmuştu; Bernanke'de tuzu biberi oldu.. %18 prim yapmış altını satmak için fırsat bekleyen yatırımcıları hiç düşünen olmadı... Onlar biz gibi karı görünce ha çıkacak diye ben bilirim edasıyla sonuna kadar beklemiyorlar.. Bu kadar kar yeter , piyasadan da ses çıkmadı deyip satıverdiler... Bizler de bu sefer yakalanmadık ama çoğumuz baka kaldık..
Sahi 1800 bizim babamızda mı bekledik sonuna kadar :) Bir yerde kar satışı her zaman yapması gerekiyor.. Satış %18 de gelmese %21e kadar gelecekti zaten..Sadece büyük  altın foncuların yanında tuşa basamadığımzı için anlık göremiyoruz bilemiyoruz..

Hep soyluyoruz ... altın 1790dan bir satış yedi herkes aman aman birkaçgün devam eder bu satış 1500 olur dediler; inanın aynı kalemler 1790 larda iken 1900-2000 diyenlerin de ta kendisidir..
Bu yüzden,  kendimizce yeterli karı görünce kaçacğız..
Altın ilk iki ay %18 kar verdi ve düştü...
Bu şekilde en az birkaç kez daha yapacak yıl içi... Ama genel değerlendirme 1 ocak-31 aralık bakıp diyecekki altın 2012 için %20 kar bıraktı... Ama inanın gel gitler ile yıl içinde %80 100 hatta fazla kar elde edebilenler olabilecek.. Elbette bunu yaparken riski de var... yıl boyu %20 kar olsa da; siz %20 zarar da edebilirsiniz..
Bu yuzden aldığınız da %1-10 ne ise kar hedefi koyun görünce kaçın... Sonra gene bekleyin düşmesini.. Sattığınız fiyatın altına düşecektir gene ; nasıl aldığınız fiyatın üstüne çıktı ise..
Beklemek ve sabırla olur herşey..

Bir de takvime bakın, kur haftallık ayllık 3 aylık nerelerden nerelere gelmiş bir bakın.. Yukarı da ise çıkacak dahi olsa almayın... basit bir yukarı giden grafik bile size fikir verecektir..

Siz, tek başına sadece indikatörlere teknik grafiklere felan inanmayın fazla.. Takılmayın... Onlar biz ekonomistlerin Sizler anlayamayasınız; herkesin ekonomi uzmanı olduğu yerde havamız olsun diye kullandığımız şeyler..çarşamba günü neden çalışmadı o indikatorler neden.. çalışmaz arkadaşlar çalışmaz.. çünkü o bir bilgisayar programıdır..
Ruhu yoktur; kulağı gözü yoktur.. Bir haber gelirse ne yapacağını bilmez robot gibi aynı davranır ..
indikator ya da grafikler gereksiz de demiyorum.. yanlış anlaşılmasın.. tek başına yeterli değil bağlanmayın derim.. Ayrıca grafik ve indikatorler gündem haber olay olmadığında herşey sessiz güllik gülistanlık ortamlarda işe yarar..
Teknik programlardan bizlerde yararlanıyoruz lakin biz ekonomik takvim artı ekonomi insanının psikolojisini de hesaba katıyoruz.. :Kar satışı olabilir; panik satış olabilir gibi..  Olursa zaten bunun mukafatı kar oluyor.. Gerçekleşmediği takdirde o anlık haneye zarar yazıyor ama satmadığımız için zarar değil aslında.. Bekleyip sabrediyoruz karı görünceye kadar..
KISACA İZLEDİĞİMİZ YOL; KARI GÖRÜNCE KAÇIRMADAN CEBE SOKUYORUZ.. BUNA KAR SATIŞI DİYORLAR...  DÜŞMÜŞSE EĞER BEKLE POZİSYONU ALIYORUZ.. BUNA TUT DİYORLAR :)
Çarşamba günü 1900 leri gösterdiği halde indikatörler , AMB ve FED haberi ile düşüşten habersiz kalırlar.. Düşüp yeni seyrine gelince gene işlemeye başlar...
Ayrıca teknik graifkleri okumak da önemli.. Bakıyorum maşallah forex siteleri 15 günde grafik okuma uzmanı yapıyor herkesi... Yelda , Ayşe, Fatma Hanım bir hafta da 100 usd sini 300 usd yapmış..Kara bak kara... Sen kandır çocukları .. 100ü 300 yapacak ne borsa ne emtia ne doviz oldu geçen ay...
Rabbim herkese helalinden kazanç versin !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder