13 Mart 2012 Salı

Şu dönem : ALTIN GÜVENİLİR LİMAN DEĞİL

Günaydın değerli arkadaşlar !
Dün bir gündüz bir de akşam saatlerinde olmak üzere iki kez 1,80 denemesinde ani tepkiler ile başarılı olamayan doları gördük..
Her zaman belirttiğimiz  bir husus vardı. Önce direnci dener baktı kıramadı sonra desteğe yönelir.. Ama ne idi bunda yönü tayin edebilmek.. 1,8016-56 yukarı için aşağı için 1,7810-50 kırılmaları için yön tayini çabasında...

Değerli Arkadaşlarım!
Çoğunun göz ardı ettiği ama bir gerçek var apaçık ortada.. ABD ve Çin gerçeği...
ABD Q3 ten vazgeçerse Operation Twiste bezer bir şey çıkarırsa gelecek günlerde,
Çin'de ihracat daralmasından küçülmeye girerse ki bu hafta resmen açıklandı girdiği... Büyüme rakamları kaldı tek Çin tarafında...
Bu beklentilerim beklentim dahilinde gerçekleşirse ons altın dolayısıyla gram altına da etki edecek olumsuz bir hava esebilir..
BU DÖNEM ALTIN İÇİN GÜVENİLİR LİMAN TERİMİNİ KULLANAMIYORUZ..
Günlük değerlendirmelerimizin dışına çıkarsak yukarıda ki varsayımların gerçekleşmesi durumunda altın büyük bir darbe yiyebilir.. Bu puslu hava gidene kadar 100 tl ve civarında alımları kendimize yasaklayalım.. Dolar daha mantıklı görülüyor.Daha güvenilir liman gibi duruyor şimdilik.. En azından düşüşleri altın kadar sert olmayacak gibi görülüyor.
Bu dönemde ve herz aman aslında %100 allımlardan sakının; parça parça işlem yapın ve çeşitli varlıkları hesabınızda bulundurun..

Değerli Arkadaşlar !
Bakınız altın dibe gidiyor çıkmaz bitti altının işi şeklinde karartıcı ve moral bozucu olarak düşünülmesin. Uzun vade zaten altın en güzel yatırım araçlarından biridir..
Sadece Altın gerçek değerinin üstünde ve Çin ve ABD tarafından gelecek oynaklıklar KAĞIT ALTINLARIN fon satışına sebep olacaktır ki bu da çok büyük satışlar getirebilir..
zaten  ALTIN, MERDİVENLE ÇIKAR;ASANSÖRLE İNER... bunu biliyor ve öğrendik..
Bekle , bekle en tepeyi bulacağım diye nasıl düştüğüne aklın bile ermez...
Bir de yukarıda  ki altın güvenilir liman değil terimim kısa ve orta vadeyi kapsamaktadır.. Genel uzun vade değildir..
Daha sonra çoğu platformda yapıldığı gibi demediğim halde '' Umit Bey, Siz şu rakamdan altın almıştınız; ya da satmıştınız'' deniliyor rakamlar gerçekleşince.. Yani bakılıyor altın çıkmış; olay gerçekleşmiş Altın almıştınız ne yaptınız gibi kasıtlı sorular, bilerek sorulmakta..

Gene tekrar ediyorum Çin haberine bir de ABD den OT2 gibi açıklama gelirse altında sert bir düşüş bekliyorum...Parça parça alanlar, portföy yapanlar ya da sabredenler için aslında bu bir kabus haberi değil... Altın 1900-2000 yolculuğuna gitmesi için aşağıdan güç toplamak zorunda .. Yılbaşı görüşümde de paylaşmıştım.. İşte herşey o destek için...
Bizler oyun kadar basit sanıyoruz bu altın işini ama geçen sene DARBE YİYEN BÜYÜK ELLER.. Pis Elleri ile altına parmaklarını sokacaklar.. Çünkü çok canları yandı, çünkü dünyalık insanların Tanrısıdır(!) para... Onlar bu darbeden intikamını alacaklar.. Bunun için de düşürüp aşağıdan binecekler..
Duygusal bir sisten yok karşımızda Büyük ellerin birbirleri ile yumruklaştığı bir düzen...bir fırtına... işte bu yuzden dikkatli olmak gerek..
Ayrıca haberden yoksun çizilen grafikler, indikatörler afaki ve hayal ürünüdür..
Örnek: Altın çıksın 1800 olsun ve grafikler al al diyor ve 1900 gösteriyor olsun.. o arada ABD mesela faizi sıfırdan 1 e çıkarmış olsun ne oalcak.. altın değil 1900, 1600 lere yol alacak belki de değil mi?  Bu yüzden grafik yapan okuyan takip eden arkadaşlarımıza tavsiyemiz şudur...
Grafiklere bakın ve gelecek ekonomik takvimi işaretliyin ..
1. grafikler hiçbirşey haberi dikkate almadığı için grafikler nereye gidiyor bakın,
2. karar olumlu olursa altın şuraya gider deyin çizin veya bakın
3. karar olumsuz gelirse altın şuraya gider deyin çizin veya bakın...

sonra haberleri beklentileri ve önceki verileri karşılaştırın... sonra himmm karar şu çıkar ve bizim altın şuraya gidebilir deyip yatırımınızı yapın.. Kara sizin tahmin ettiğiniz gibi çıkarsa bir müddet sonra (hemen anında olmayabilir bazen) KAR  haneye yazılacaktır.. Çoğu arkadaşımız karardan sonra tepki beklediğinden yanılıyor; ya da her olur olmaz habere kulak asıyor.. Bazen kararın tam zıddı yön de çizer o spekulasyondur zaten.. Ona yapacak birşeyiniz yok.. Suçtur aslında ama yapılmaktadır kanıtlanamadığı için.. bu istisnaidir..
Baktınız karar sizin tam tersi çıktı o zaman o meshur STOP LOS (ZARAR KES ) uygulayacaksınız ya da kararı seçtikten sonra tüm paranızla değil de belli parçalarla alım yaptığınız için ters kararda geri kalan diğer küçük parçalar ile alım yaparak zararı minimize edeceksiniz.. Ya da o an altın varsa diğer parçalardan biri dolar olacağından düşerse ters köşe oldunuz ise dolarla altın ya da kar realize ederek yola devam edeceksiniz..
Döviz piyasasında amaç PARA KAZANMAKTAN ÇOK PARANIZIN DEĞERİNİ KORUMAK OLDUĞU için kolay yoldan kazanılıyormuş havasına girdiğiniz de KAYBETMEYE DE ADIM ATMIŞSINIZ DEMEKTİR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder