27 Mart 2012 Salı

ZORUNLU KARŞILIKLARIN ALTIN CİNSİNDEN TUTULABİLMESİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU


Sayı: 2012 – 25
27 Mart 2012

ZORUNLU KARŞILIKLARIN ALTIN CİNSİNDEN TUTULABİLMESİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Altın rezervlerimizin güçlendirilmesi ve bankalara likidite yönetimlerinde daha fazla esneklik sağlamak amacıyla kıymetli maden depo hesapları için tutulması gereken zorunlu karşılıkların tamamına kadarının, kıymetli maden depo hesapları hariç yabancı para yükümlülükler ile Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların ise yüzde 10’una kadar olan kısmının Merkez Bankası nezdinde “standart altın” cinsinden tutulabilmesine imkân sağlanmıştı.
Mevcut verilere göre bankaların kıymetli maden hariç yabancı para zorunlu karşılıkları için tuttukları altın 23,5 ton (2,3 milyar Türk lirası), imkândan yararlanma oranı yüzde 66’dır. Bankaların Türk lirası zorunlu karşılıkları için tuttukları altın ise 48,4 ton (4,7 milyar Türk lirası), imkândan yararlanma oranı yüzde 87’dir.
Bankamızın altın rezervlerinin güçlendirilmesi ve bankacılık sisteminin maliyet ve likidite kanallarının olumlu etkilenmesi amacıyla Türk lirasıyükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmı yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltilirken, kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmı yüzde 10’dan yüzde 0’a indirilmiştir. Yeni uygulama, 30 Mart 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 13 Nisan 2012 tarihinde başlayacaktır.
Bu çerçevede, bankaların döviz cinsinden tutmaları gereken zorunlu karşılık tutarı ve Bankamız döviz rezervleri yaklaşık 1,3 milyar ABD doları artacaktır. Türk lirası zorunlu karşılıklar için altın tesis imkânının tamamının kullanılması durumunda ise Bankamız altın rezervi yaklaşık 2,2 milyar ABD doları artacaktır. Böylelikle piyasaya yaklaşık 6,1 milyar Türk lirası likidite kalıcı olarak sağlanacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder