26 Nisan 2012 Perşembe

fed ve tcmb

FED Q3 için yani parasal genişleme yani bol keseden dolar dağıtma yapabilmek için ne bekliyordu..
3 ekonomik gelişmeye kendini odaklamıştı değil mi?
1. enflasyon
2. işsizlik
3. büyüme

ilk 2 sinden bu ay FED in istediği rakamlar geldi... Sıra da büyüme var..  ABD büyüme rakamları da yarın açıklanacak .. Kötü gelebilecek büyüme rakamları FED in piyasalara dolar verelim (Q3) fikrien sokabilir.. Daha doğrusu zaten fikirlerinde Q3 var da eyleme geçme kararı alabilirler..

Peki yarın ki büyüme rakamları ne anlam ifade ediyor..
büyüme rakamları
1. beklenenden düşük geleceği bekleniyorsa ya da düşük gelirse dolar endexi  düşecektir.. (dolar-tl de beklenebilir gevşeme)

2. beklenenden düşük büyüme rakamı geldiğinde altın onsunda yükselme görülür...

tersi durumlarında tersi sonuçlar ortaya konur..

Biz sahsen karar ya da veriden önce görüşlerimizi ilettiğimiz için düşük büyüme rakamı beklentimizi ve bu sebeple ons da artış, dolar da düşüş bekleyen taraftayız..

Not: TCMB sıkılaştırma kararı aldı ki bu da doların aşağı gitmesi anlamına gelir..
  • EK PARASAL SIKILAŞTIRMA İÇİN GEREKMESİ HALİNDE HAREKETE GEÇEBİLİRİZ derken Başçı, dolarda yukarı yönlü kısa vade de sert hareketlere izin vermeeyceklerini iletirken ayrıca petrol artışlarına da kendimizi hazırladık ve gereken mudahaleyi yapabiliriz mesajı ile yüksek dolar kuru bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak beyanatlar vermektedir..  

4 yorum:

  1. Son yorumlarınızdan sonra arbitraj ile gram arttırabilmek için o zaman doları maalesef dibe yakın yakalayabilmemiz gerektiğini aksi halde 1.8 leri görmek istemeyen merkez bankası nedeni ile hamlemizin anlamı olmayacağını belirtmek istiyorsunuz herhalde
    ayrıca bankaların dolar olarak altın fiyatlarını görebileceğimiz bir link var mı Ümit bey hani aradaki alış satış fiyat farkına göre işlem yapabilmemeiz açısından sordum SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
  2. maalesef benim bildiğim bir link yok bankaların altın dolar gramını gösteren..
    her bankanın kendi sitesi gerçek kıstas..
    bu yuzden çalıştığımız bankanın kuru her zaman en doğru kurdur bizim için... Kuru düşük ya da yüksek tuttukları gerçektir.. Bu yüzden karşılaştırma yapacağımzı zaman tüm bankaları az çok bilmemiz gerekiyor.. Ya da çalıştığımız banka ile maaş , fatura ödeme vb çıkarımız br bağımız olmalı ki bırakmayalım.. aksi takdirde işimize gelen bankayı seçmeliyiz..
    bu da her zaman değişkenlik göstermekte..
    düne kadar finans en iyiydi şimdi garanti aldı yerini yakında bunlar da ayarı bozarsa ki arada bozuyorlar bu yuzden hep şu banka en iyisi demek çok zor maalesef..

    YanıtlaSil
  3. ayrıca Bülent Bey !
    dolar için kısa süreli çıkış bekleyenler hayal kırıklığı yaşadı demek istedik yazımız da...
    merkez ve özel sektör 1,77-82 aralığından gayet memnun görülüyor..
    aşağısı ve yukarısını aslında istemiyor..
    kısa orta vadede 1,90 hatta 2 ve üstü beklentiler içinde olanlara istinaden hayal kırıklığına ugratıcı açıklamalarda bulundu TCMB bunu dillendirdik..
    Suriye vb savaş gibi durumlar dışında sert bir çıkış beklemek dolar cephesinde biraz hayalcilik olur.. Kısa vade için ama

    YanıtlaSil
  4. Babacan seçime kadar q3 oldu olmaz ise 2013 te olmaz diye beyanatı var buda haziran Fed toplantısının önemini dahada arttırıyor.Ben qe3 bu sene hayal diyorum. piyasayı umutlandırıp seçime kadar idare edelim diyorlar.

    YanıtlaSil