9 Nisan 2012 Pazartesi

09 nisan

Günaydın Arkadaşlar !

Geçen haftadan öğrendiğimiz ve bugün içinde geçerli bir gerçeği paylaşalım..
ABD BORSAYI KAPATINCA ALTIN HAREKET BİLE ETMİYOR.. Neden bunu yazarak başlama ihtiyacı duydum derseniz sağda solda yok TCMB dolara mudahale etti dolar düşerse ons çıkar vb  beyanatların gerçek dışı olduğunu bizim Merkez bankası ve borsamızın hiçbir şekilde etkiliyemiyor altın ons fiyatlarını..
Haftanın en önemli sayılabilecek verileri
12 Nisan 2012 Perşembe
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi Şubat
13 Nisan 2012 Cuma
15:30 ABD TÜFE-Yıllık Mart



Altın onsun abd ile birlikte çıkış göstermesi beklemek süpriz olmayacaktır. Lakin piyasalar bu kanıda ve beklenti de olduğu için aşırı alım tepkisi vermedikleri zaman şaşırılmamalı.. Düşüş olur mu derseniz bugün o meshur spekulatif el değerse ancak olabilir lakin erken ve gerek yok gibi görünüyor şu durumda spekulatif yapmaya.

Hafta sonu yatırımcı psikolojisi ve nasıl davranılmalı ile ilgili derleme toplama yazılarımızı paylaştık. Bunda aslında verilmek istenen ana mesaj PANİK VE SABIRSIZ İSENİZ LÜTFEN BU PİYASADAN ELİNİZİ ETEĞİNİZİ ÇEKİP UZAKLAŞINIZ. İnanın piyasa deneyimlerimden çıkardığım şey, eğer panik ve heyecan yani yatırımlarınız günlük psikolojisnizi bile etkiliyor ise KAYBEDECEKSİNİZ DEMEKTİR.. Olur mu hiç öyle kazandığım da oldu derseniz onlar amayene tabir ile YEMLEMEDİR.

Olup olmadık her habere;
olası 20-30 usd lk günlük geri çekilmeler (bu ons da gayet normaldir - bu yuzden altın-usd al satı gram arttırma da daha etkili dememiz) karşısında heyecanlanırsanız,
karar açıklandıktan sonra (fiyat düştükten ya da çıktıktan sonra) ben şu fiyattan aldım idi, sattım idi diyen yazar çizerin peşinde gittikten sonra,
işi gücü grafiğe dökmüş uzmanlara (!) : değerli arkadaşalr lütfen biraz düşünün bu iş trade programları vb ile olsa idi herkes alır idi takip ederdi o programı ve kazanırdı.. Hem ekonominin kuralı bir yöne aşırı alım olursa çıkacak mal çıkmaz çünkü talep fazlalığı arz-talep dengesini bozar;  tam tersi herkes satış yaparken düşecek mal düşmez bu seferde.. Yani hadi trade program ve indikatorleri doğru çalışsa bile bu seferde ters sonuç verecektir reel piyasalarca,... biraz akıllı adam anlar zaten..
hiçbir yazıya ( bize de) bağlı kalmayın derleme toplama ile harmanlayın... ama en önemlisi hergün bilgi donanımı edinin kendinize,   ama özellikle kuur gürültü yazılardan uzak durun.. özellikle sanal ortamda bilgi kirliliği var evet ama bunu nerden  mi anlayacaksınız adamın 3-5 farklı günlerde yazısını okursanız anlarsınız. İşinize geleni değil.. Tarafsız kura ile çekeceğiniz yazıları ipucu verecektir. Ayrıca düşer ve çıkarın alt yapı bilgisi size fikir verecektir.

2 yorum:

  1. üstadım s.aleyküm..günaydınlar

    çarş. akşamı saat 21:00'de olsa gerek ABD bej kitap açıklamaları yapılacak, bu haftaki pzt. gecesi Çin verilerinden sonraki, en manidar olay..Bernanke neler söyleyebilir, altında nasıl bir pozisyon almalıyız çrş. akşamı için?
    öngörülerinizi paylaşabilir misiniz?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Yusuf Bey !
    BEJ Kitabı , ABD tüm eyaletlerinin ekonomik durumun rapor edilip Bernanke'ye sunulan bilgiler topluluğudur. BEJ kitabının özelliği aylık ABD ekonomisi hakkında bize bilgi verir sadece. Bu yüzden olağanüstü rakamlar gelmediği sürece Bernanke tarafından bir açıklama yapılmaz.
    teknik açıdan 1649-1661 üstüne altının kendisini taşıması gerekiyor kısa-orta vade de yükseliş için.. Önce bu destekleri görmemiz gerektiğini paylaşmıştım cuma günü..
    buna göre alınan altınlar sata başla ya da tut mu diyeceğiz...
    Ayrıca her olayı ve Bernanke'nin konuşmasını gündem maddesi yapmaya gerek yok.. Kritik tarihler vardır o zaman konuşması önemlidir. Cuam günkü tarımdışı istihdam verisi fiyatlayacak açılınca piyasaları ardından enflasyon rakamları önemli ABD için..
    unutmayın ki bunu hep unutuyorsunuz Bernanke
    1. İşsizlik
    2. Büyüme
    3. Enflasyon
    üzerinde duruyor...
    bunlar ile ilgili veriler geldiğinde ya açıklama yapıyor önce si ya da sonrasında ya da tarımdışında olduğunuz gibi piyasa fiyatlıyor kendini..

    YanıtlaSil