11 Nisan 2012 Çarşamba

İspanya ve bu gibi ülkelerin sorunları bize nasıl yansır.



İspanya'nın yeni bir oyuncak olarak sunulacağını haftalar öncesinden paylaşmıştık peki oyuncak olamsını rakamlar ve sonuçları ile açıklayacak olursak; dün, İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil ihalesinde yüzde 5.94 ile borçlanması piyasaları tedirgin etti.
Piyasalar yüzde 6 seviyesini borcun çevrilebilirliği açısından kritik olarak değerlendiriyor. Bunu untumayacağız Ülke vadeli tahvil ihalesinde faiz %6 yakınsa o ülke borcu ödeyemez damgası yemesi şeklinde algılanıyor..  Dün  olduğu gibi İspanya kaynaklı endişelerin öne çıkması ve biz gibi gelişmekte olan piyasa kurlarının dolar karşısında erimesine sebep oluyor. Yani doların 1,81 den 82 - 83 vb yukarı çıkması gibi..  Ayrıca Bizim hazinenin elinde euro tahvili hatta ilgili ülke tahvili bulunduruyorsa paramız o kadar da düşer..

İspanya vb haberler geldiğinde bizim borsa da kan kaybı yaşanır.. ayrıca bu haberlerden euro/usd paritesi geriler..
bol kazançlar,

2 yorum:

  1. daha önceki yazılarınızda 1550 - 1580 ons inişinin 1900lerin yolunu açabileceğini söylemiştiniz.bu 300 günlük 2008 den gelen trendin aynı zamanda bozulması demektir.altında sert satışlara maruz kalınması durumunda hele bide dolara merkez freniyle gram tl de 87- 90 tl rakamlar oluşabilme ihtimali yüksekmidir? yoksa sizce dibi gördük mü?

    YanıtlaSil
  2. Evet Bülent Bey !
    1550 ve altından alacağı güçle daha çabuk 1900 lere yol alacaktır ve bu da belirttiğiniz gibi 300 günlük 3-4 yıldır süre gelen trendin bitişi olacaktır.
    Tredn bir gün bozulacak bunun içinde geçmiş yazılarımıza bakarsanız 2012-2014 aralığı verilmişti. FED faizi oraya kadar tutabilirim vb beyanatları da bizim verdiğim aralıkta bize güç ve moral verdi.
    Grafikler ve teknik analiz trendin aşağı ya da yukarı bozulacağını gösteriyor.. Bu yüzden bir tarafın 1250 bir tarafın 2000 şarkıları söylemesi de bundan.. Trend bozulmadan aşağı gideceği yer 1250 ya da yukarı gideceği yerin 2000 olduğu bir gerçek fakat bir ileri iki geri ya da iki ileri bir geri ile gideceği hedefe gideceği unutulmakta.
    peki dip bitti mi sorunuza ise şöyle cevap verelim
    kısa-orta vade için evet bitti
    orta vade için eh işte bitti
    orta-uzun vade için hayır bitmedi gene bir dip denemem olacak diyor.
    umarım orta kısa uzun vade anlaşılmıştır. sade bir dil ile altın daha yukarılardan inmedikçe en dipler görülmez..
    FED faiz arttırkmadıkça en dip görünmez
    bunlar sizce de malumdur ki orta uuzn vade de oalcak işler..
    bu süre zarfından çıkışlarda sat düşüşlerde yerine koy yaparak yola deva etmek en akıllıcası

    YanıtlaSil