7 Nisan 2012 Cumartesi

KAZANMANIN KURALLARI


KAZANMANIN KURALLARI

Döviz piyasalarında sabit olarak kazanç sağlanır söylemi kesinlikle gerçek dışıdır. Her işlemden kar elde edeceğiniz beklentisine sahip olmamanız gerekmektedir.
Bir yatırımcının karlı işlemler gerçekleştirmesi için neleri dikkate alması gerektiğine sıralamaya çalışalım:

1-)Akıntıya Karşı Yüzmeyin

piyasa da 1000 doları olan yatırımcı da 50.000 doları olan yatırımcı da küçük yatırımcıdır. Çünkü bireysel bir etki her zaman 2 trilyonluk işlem hacminin içinde küçük olacaktır. O nedenle piyasanın tersinde olmayın. Elbette her vereceğimiz işlem kararı doğru olmayabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka stop çalıştırılarak kısa zararlarda işleminizi sonlandırmalısınız.

UNUTMAYIN : Var olmanın birinci koşulu önce yok olmamaktır.

Trend Nedir ? Nasıl anlaşılır? Nasıl takip edilir. ?

Trend; teknik analizde fiyatların takip ettiği yönü temsil eder. Teknik analize göre fiyatlar bir trend doğrultusunda hareket eder. Arz ve talep bu trendleri belirler ve kısa, orta ve uzun vadeli olarak değişir.

* 1 yıl veya daha fazla süren trendler uzun vadeli
* 1 ay dan fazla süren trendler orta vadeli
* 1-20 gün arası süren trendler kısa vadeli trendlerdir.


Trendler aşağı, yukarı yada yatay yönlü olabilir. Trendleri bulmak için fiyat grafiklerinde fiyatları bir doğru yardımı ile birleştirebilirsiniz. Bir örnek vermek gerekirse, aşağıdaki grafiği inceleyelim. USD/JPY paritesinin 2007 Mart-Nisan-Mayıs-Haziran ayında yaptığı hareketleri inceleyelim. (Grafik 1)

Grafik1


Daily yani günlük grafikte incelediğimiz fiyatları Mart ayında 3 kere dip noktası oluşturmuştur. ( yuvarlak içine alınmıştır. ) bu dip noktalar bir doğru ile birleştirildiğinde yukarı doğru uzanan 35 dereceye yakın bir açı oluşur. Artık bunun bir trend olduğunu varsayabiliriz ve fiyat kırmızı doğruya yaklaştığında alıma geçmek için hazır olmalıyız. Alım noktasına gelindiğinde yukarı doğru bir hareket başlar ise alıma geçinebilir. Çünkü trend devam ediyor demektir. Grafikte görüldüğü üzere bu nokta tam 8 kez test edilmiştir ve 4 ay boyunca trendi takip eden yatırımcısına oldukça fazla bir kazanç oluşturtmuştur. Bu tip trendler günlük yada haftalık olarak ta oluşmaktadır, kısa ve orta vadeli trendleri takip etmek için günlük grafikler yerine 4 saatlik, 1 saatlik yada 30dk lık grafikleri kullanabilirsiniz.

Yukarıda gösterdiğimiz trend çizgisi aşağıda ki grafikte geçilerek bir düşüş hareketinin başlangıcını bize göstermekte. Bu da yine doğru bir değerlendirmeyle satış işlemine geçip kar oluşturmak için bir fırsat olarak değerlendirilebilinir. (Grafik 2)

Grafik.2

2-)Altın Kural : Stop Emir

Piyasada özellikle küçük yatırımcının başarılı olabilmesi için mutlaka uyması gereken işlem disiplinin başında stop koyarak çalışma zorunluluğu vardır. Bu piyasaların riskleri konusunda bir çok kez vurgu yapıldı. O nedenle yatırımcılar olarak biz sermayemiz üzerinde bulunan riski piyasa koşullarına değil kendi risk yönetimimize göre belirlemeliyiz. Dediğimiz gibi var olmanın birinci koşulu önce yok olmamaktır.

Yatırımlarımız da  her zaman yüzde yüz kazanmak söz konusu değildir. Hiç kuşku duyulmasın ki verdiğimiz her işlem kararı bizim için doğru sonuçlar doğurmayabilir. İşte bu noktada olası ters trendlerde paramızın bitmemesi için mutlaka zarar noktasını belirleyip olası büyük zararlardan kendimizi korumasını bilmeliyiz.

3-)Piyasada Açıklanan Haberleri Takip Edin :

Hem Dünya piyasalarını hem de hem iç  piyasaları derinden etkileyen haber açıklamalarını önceden bilin ve bunların sonuçlarını mutlaka takip edin. Bu veriler bir döngü içerisinde, genel olarak aylık olarak aynı gün ve saatte ilan edilir.

4-) Mantıklı hacimlerde işlem yapın:

İşlemlerinizin hacmini piyasaya yeniden girebileceğiniz veya başka dövizlerle işlem yapabileceğiniz şekilde belirlemek genellikle daha akıllıcadır. Kısacası, potansiyel olarak tüm paranızı kaybedebileceğiniz miktarlarda işlem yapmayın ve tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymayın.

5-) Hangi zaman diliminde işlem yapmanız gerektiğini belirleyin:

Çoğu işlem sahibi piyasadan ne zaman çıkması gerektiğine karar vermeden piyasaya girer, bu kişilerin tüm amacı kazanmaktır. Bu doğru bir amaçtır ancak kişi işlem yaparken ne beklediğini bilmek durumundadır. Bu değer biçme içerisinde o dönemi ilgilendiren fiyat gelişimi vardır. Ayrıca piyasadan çıkış fiyatının da belirlenmesi gerekmektedir. Piyasadan ne zaman çıkılacağını bilmek her ne kadar imkânsız gibi görünse de, işlem başlangıcından itibaren gün içi ya da uzun dönem bağlamında çıkışın ne zaman olacağını belirlemeniz gerekmektedir. Bu sayede hangi grafik döneme bakacağınızı da belirlersiniz. Gün içinde birçok kez işlem yapıyorsanız, günlük grafikte teknik analize bakmak yerine 30 dakikalık ya da saatlik grafikleri kullanırsınız. Buna ek olarak, önemli finans merkezlerinin piyasaya giriş ve çıkış zamanlarını da bilmeniz gerekmektedir, bu merkezlerin girişleri ve çıkışları değişkenlik ve likidite gibi durumların artmasına ya da azalmasına neden olarak piyasa hareketlerini etkilemektedir.

6-)Cuma Günler Dikkatli Olun :

Cuma günleri haftanın son iş günü olması nedeniyle özellikle hafta sonunun riskini almamak için büyük sigorta fonlarının, hadge fonlarının ve büyük aracı kurumların pozisyonlarını kapatmaları nedeniyle piyasalarda dalgalanmalara neden olabilmekte. Bu nedenledir ki beklentilerin aksine piyasaların oluşabilme ihtimali her zaman mümkün. Size önerimiz tüm günlerde de olduğu gibi bugün içinde özel olarak risk kontrolü yapmanız sizin yararınıza olacaktır.

7-)Piyasanın durumunu tanımlayın:

Piyasa nasıl? Yukarıya mı çıkıyor yoksa aşağıya mı iniyor, işlem aralığında mı? Piyasa eğilimi güçlü mü zayıf mı? Bu durum epeydir böyle mi seyrediyor ya da yeni bir eğilim mi oluşmaya başladı? Piyasanın durumuyla ilgili anlaşılır bir plan çizmek başarılı bir işlemin temelinde yatan en önemli unsurdur.

8-)Psikolojik Olarak Hazırlanın :

Yatırım yaptığınız da kazanmakta kaybetmekte kolay. Bu nedenle kazanç oluşturmak için yapmamız gerekenlerin başında doğru bir psikoloji hazırlamak. Elbette gerek teknik analiz gerekse temel analiz bilmeniz sizi doğru kararlar için hazırlar. Ancak bildiğiniz bu doğruları uygulayacak psikolojiyi oluşturamazsanız başarı oluşmayabilir. Her şeyden önce doğru bir psikoloji de nereden işleme girip ve sonrasında nasıl kararlar vereceğimizi belirlememiz daha kolay olur. Çoğunlukla oluşan bir zarar sonrasında yanlış karar verilmekte. Böyle bir durum oluştuğunda mutlaka bir süre dinlenmekte yarar var.

Bu güne kadar oluşan deneyimlerimizde hırs, gözü karalık, umursamama, inatlaşma gibi duyguların kişide var olması bu piyasalarda başarıyı engellemektedir. Bu duygulardan kendinizi arındırmanız başarınızı arttıracaktır.

Size yine deneyimlerimiz paralelinde önerimiz, bu piyasalarda oluşturacağınız karları mutlaka geri çekmenizdir. Riske attığınız sermaye kadar kar oluşturduğunuzda mutlaka en az sermayeniz ölçüsünde ki parayı geri çekmenizi öneririz.

Piyasalarda zarar oluşturur iseniz bu zararı bir an önce çıkarmak için olması gerekenden daha fazla risk almamakta yarar var. Çünkü bahsettiğimiz gibi doğru bir psikoloji için size zarar verecek duygulardan uzak durmalısınız.

9-)Eğer şüpheliyseniz, işlem yapmayın:

İşlemle ilgili şüpheleriniz varsa ve tereddüt içerisindeyseniz, beklemeniz daha faydalı olacaktır.

10-) Mola Vermeyi Bilin :

Bir çok yatırımcı belirli bir tecrübeden sonra şu ortak noktada buluştu. Birkaç defa üst üste kayıp ile sonuçlanan işlemlerin ardından girilen işlemler genel olarak kayıpla sonuçlanıyor. Eğer sizde birkaç kez kayıpla sonuçlanan işlemde bulunduysanız, hemen işleme girmeyin. Bekleyin. En azından bir iki gün mola verin, psikolojik olarak rahatlayın. Unutmayın işleme girmemek bile, zararda bir işlemden daha iyidir. Bu yüzden kısa da olsa bir mola vermeyi bilin.

11-)  Egonuzu atın :

Duyarsınız, okursunuz ancak yanlış yönlendirilmeyin. Trade yapanlar hikayeler anlatırlar, öyküler yazarlar, ne kadar mükemmel olduklarını anlatırlar. Büyük işlemler, büyük rakamlar, büyük egolar. Er ya da geç büyük düşüş. Çevresiyle beraber çöküş. Bilindik yatırımcıların ölçülemeyecek büyüklükteki egolarını dikkate alın. Kendilerini ve kendileriyle birlikte olanları nasıl çöküntüye uğrattıklarını. Nicholas Leeson Barings bankasını batırdı, Victor Niederhoffer kendi fonunu açığa düşürdü, John Merriweather ana parasının elli misli bir miktarla çeşitli piyasalarda bilinçsizce oynayarak bankacılık sistemini tehlikeye düşürdü
Eğer kendinize olan saygınız yatırım kararının sonuçlarıyla beraber yükselir ve düşerse sizde ve alım satım ticari anlayışınızda sorun var demektir.

12-) Kayıp durumunda karşılayabileceğiniz miktarlarda oynayın:

İnternet üzerinden özellikle, işlemler heyecan verici, neşelendirici ve bağlayıcıdır. İşleme ne kadar fazla parayla girerseniz sağlıklı kararlar almanız o kadar zorlaşır. Kazandığınız para değerlidir ancak kurtarmanız gereken para üzerinde asla işlem yapmamanız gerekmektedir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder