28 Nisan 2012 Cumartesi

Süt fiyatlarının ABD ekonomisi için anlamı


Süt fiyatının altında yatan gerçek


Pek çok üründe fiyatların düşmesi hem ekonomiler hem tüketiciler için olumlu algılanırken süt fiyatlarında son zamanda yaşanan düşüş hayra alamet olarak görülmüyor.

Ekonomilerde enflasyonunda etkisi ile fiyatların artması keyifleri kaçırırken bir üründe fiyat düşüşü daha temkinli takip ediliyor.
Süt fiyatlarındaki düşüş, 5 dolara yaklaşan benzin fiyatı yanında tüketiciyi mutlu etse de ekonomik görünüm için o kadar da iyi bir haber olduğu söylenemez.
Geçtiğimiz yıllarda süt fiyatlarında yaşanan düşüş ekonomilerin yavaşladığına sinyal olarak algılanırdı. Günümüzde de yeniden fiyatlarda düşüş gözleniyor. Tüketicinin enflasyon beklentileri için olumlu bir gelişme olsa da ConvergEX başekonomisti Nicholas Colas bu durumun ‘Büyük Buhran’dan beri gözlenen konjoktürel bir süreç olduğunu belirtti.
2012’de yaşanan düşüş Colas hem ABD ekonomisi hem de küresel iyileşme açısından bir uyarı niteliği taşıdığına vurgu yaptı.
2001, 2004, 2007 ve 2011 yıllarında yukarı çıkan fiyatlar resesyonda olunan 2002-03 ve 2009 yıllarında yönünü aşağı çevirmişti.
Eylül ayındaki tarihi zirveler sonrasında süt fiyatlarında kademeli olarak düşüş gözlendi Süpermarketlerde satış fiyatları yüzde 4 düşerken distribütörlerde fiyatlar yaklaşık yüzde 25 gerileme yaşandı. ABD’de mevcut fiyat galon başına 3,86 dolar olurken talebin azalması ile rakamın daha da düşeceği öngörüsü hakim.
Emtia olarak bakıldığında sütte vadeli kontratlar son bir ayda yüzde 6 yükseldi.
Ekonomilerdeki durgunluk sinyallerinin ilk etkilediği nokta olan süt fiyatları daha büyük düşüşler öncesinde uyarı niteliği taşıyor. Düşen fiyatlar düşük ihracat ve küresel piyasalarda azalan talebinde göstergesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder