6 Nisan 2012 Cuma

tarımdışı karar sonrası

Arkadaşlar yazımızdan alıntı ile başlayalım, 
Eğer  Tarım dışı istihdam verisi  beklenenden iyi açıklandı ise yatırımcılar USD almak için harekete geçerler (içinde USD olan çaprazlar hızlı olarak artar – USD/JPY veya düşerler – EUR/USD – ).

Eğer tersi olur, beklenenden küçük bir istihdam artışı açıklanır ise yatırımcılar işsizlik orantısına bakarlar eğer bu orantı da artmış ise USD’nin değer kaybedeceği şeklinde ilerlemeye başlarlar. Ancak işsizlik oranı sabit kalmış veya azalmış ise sonuç için hesaplanamayan başka faktörler devreye girer. Dolayısı ile Tarım dışı istihdam verisinin beklenenden az açıklandığında ticaretin yönünü doğru değerlendirmek oldukça güçtür.

Tarım dışı istihdam verisi yüksek miktarda iniş – çıkış yaratabilir. Bu nedenle bazı yatırımcılar her ayın ilk Cuma gününden önce pozisyonlarını kapatıp açıklama ve dalgalanmanın geçmesini beklerken bazıları bunu bir fırsat olarak değerlendirir. ( DEVAMI VE ÖNCESİ: http://ekonturk.blogspot.com/p/abd-tarm-ds-istihdam-verisi-ne-anlam.html )


veriler nasıl geldi :
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam mart ayında 120 bin kişi yükseldi. Ekonomistler istihdamın 205 bin artmasını bekliyordu.

Ülkede işsizlik oranı mart ayında ise yüzde 8,2 seviyesine indi. Ekonomistlerin işsizlik oranı beklentisi yüzde 8,3 olacağı yönündeydi. İşsizlik oranı şubat ayında yüzde 8,3 oranında gerçekleşmişti.

işin ilginç yani Tarımdışı isitihdam kötü geldi ama işsizlik artmamış artsa idi çok güzeldi dolar endexi yerlerde konumuz gereği ons rallilerde idi...

Aslında bu veriler ile ne şiş yansın ne kebap yansın istenmiştir. Özellikle bu tatil gününde bu KUTSAL CUMAları zehir olmamalı idi ki oyle de oldu..

ama herşeye rağmen çarşamba sert satış yemesi ve tatilleri öncesi bu verilerin gelmesi ONS için aşağı değil de yukarı gideceğine bir işarettir.
Aslınd abu ne şiş yansın ne kebap yansında en çok yararlı ve karlı çıkacak olan yatırımcılar BİZ GİBİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN YATIRIMCILARIDIR.. çünkü hem ons da yukarı yönlü hareket hem de dolar-tl de birkaç günlüğüne güzel karlar gösterebilir.. Altın çıkabilir yani evirip çevirmeden söylemek gerekirse.. Lakin bankalarınız almanıza kaçtan izin verir bugün bilemem ..
iki günlük hafta sonu tatilini çok uzun sayarım ben dünya piyasaları açısından bir de pazartesi çoğu avrupa piyasaları kapalı 2,5-3 günlük dönemde herhangi bir kata kulle olmadığı takdirde alılmlar yapılarak KARI GÖRÜNCE KACMAK şartıyla HA YALLAH BİSMİLLAH DENİLEBİLİR.. ama tüm paranızı yatırmamız uygun olmayabilir.. Her zaman belirttiğimiz gibi..
Ama şunu da unutmayalım herkesin bu rakamlar sonrasında çıkış beklerken ters bir durumda yaparlar mı demeden de kendinizi alıkoymayın

2 yorum:

  1. ümit hocam kaçlarda kar satışı yapmalıyız..1600lerin altını görcek diyolar kar satışı sonrası..korku senaryoları türemeye başladı bile..

    en iyisi 25 nisan öncesi bozmak mı?
    bizi kendi halimize bırakmayın lütfen..beklioruz tavsiyelerinizi..

    teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. üstadım s.aleyküm..

    çarş. akşamı saat 21:00'de olsa gerek ABD bej kitap açıklamaları yapılacak, bu haftaki pzt. gecesi Çin verilerinden sonraki, en manidar olay..Bernanke neler söyleyebilir, altında nasıl bir pozisyon almalıyız çrş. akşamı için?
    öngörülerinizi paylaşabilir misiniz?

    teşekkürler

    YanıtlaSil