7 Mayıs 2012 Pazartesi

07. Mayıs

Günaydın Arkadaşlar !

Fransa seçimlerinde Türk düşmanı Sarkozy koltuğunu kaybetti.  Yerine geçecek olan Hollande'den de sevimlilik beklemesek de ekonomi piyasaları açısından özellikle AB dimanizmi açısından şok bir gelişme oldu diyebiliriz..
Bu durum konumuz gereği dolar-tl de sıçramaya sebep olabilme ihtimalinden dolayı TCMB önlem almak adına bugün istisnai güne devam diyebilir. Ki biz bunu bekliyoruz... Devam ettiğinde denge sağlanmış oalcak dolar-tl de.. Aksi takdirde dolarda sert hareketler yukarı yönlü görebiliriz..
AB tarafında yani Fransız ayağında bunlar gerçekleşirken piyasalarda (dünya) euro değer kaybetmektedir. Değer kaybeden euro ile destek bulan dolar endexi güçlenmekte. Bu güçlülükte  ABD tarımdışı verilerden desteklenen ve yönünü yukarıya çeviren altını Asya piyasalarında dizginlemiş görülmektedir.

Bazen insan düşünemeden geçemiyor birbirine iki zıd karar aynı günlerde çıkabiliyor.. Cuma akşamı ile pazar arasında tatil olduğu için hiç bir fark yok aslında ..
Cuma akşamı ABD açıklanan veri ile haftaya 1-0 önde başlama umuduyla giren altın Fransız seçim sonuçları ile hemen beraberlik golünü yemiş görülüyor.
Hayal gücümüzü gerçekleştirse idik ve eğerli cümleler kuracak olsa idik;
1. ABD tarımdışı iyi geldi altın 1670 lere soluksuz gidecekti  Eğer Fransa seçimlerinde Sarkozy çıksa idi 1700 denemesi bile mümkündü..
Ama  ABD tarımdışı ile 1625 lerden 1648 lere kadar çıkarılan ons Fransız ve AB haberleri ile birlikte gene duraganlığa geçmiş görülmekte..

2. Eğer ABD tarımdışı kötü gelseydi ve Fransız seçimleri gerçekleştiği gibi Hollande kazanması ile altın ons 1500 lü rakamlara merhaba diyecekti...

Sanki birileri dengeyi rakamlar ile oynayarak sağlıyor olabilir mi? Rakamlar yerine yoksa direkt seçimleri etkileyecek müdahale ya da politikalar üreterek mi yapılıyor bunlar?
bunlar bilmece hep..

AMA BİLİNEN BİR GERÇEK VAR....

ULUSLARARASI EKONOMİ VE SİYASET ARENASINDA YAPILAN HERSEYİN BİR PERDE ARKASINDA SAKLANAN GERÇEĞİ VARDIR. VE YAPILAN POLİTİKALAR BİLİNÇSİZCE YAPILMIYOR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder