2 Mayıs 2012 Çarşamba

2 mayıs

Günaydın Arkadaşlar !
Dün biz tatildeyken , ABD ve Çin'de imalat sanayi endeksi verilerinin iyi gelmesi kağıt hisse piyasalarına yararken, altın cephesinde çıkışın durmasına hafif çaplı düzeltmeleri gece yaşamıştır. Bu veriler sonucunda ABD ve Çin nisan ayında bir yılın en hızlı büyümesine yaklaşmış görülmekte.
Gelen bu veriler altında düzeltmeye sebep olabilecektir.
Bu bağlamda sert ya da orta dereceli bir düzetlme beklemiyoruz bu beklentimiz ancak 1649 kırıldığında gündeme gelebilir.
Cuma günü açıklanacak verilerin kötü geleceği beklentisi altına yarayabilir.. İş bu sebeple veri öncesi düzeltme yaşarsa elde ki nakitler ile düşüşleri fırsat olarak değerlendirilebilir.
gram altın dolar tl kurunda ki keyifsizlikten dolayı  yatay hareketliliğine devam edecek görülmekte.

S&P tarafından not arttırımı beklerken herkes , not düşmese de arttırmayacağını ima etmesi içeri de işleri ters çevirebilir. Altın ons misali çıkamayan borsa düşüş için bahane olarak bu olayı kabul etmemesini umut ediyoruz keza bahanesi bu olursa en az %2 lik bir kayıp beklentisi içindeyiz..

Dolar - TL kuru için eğer birkaç haftaya kadar 1,77 nin üzerine kendisini atamaz ise 1,40-50 arasında başlattığı YÜKSELİŞ TRENDİNİ  bir dönem (orta vade) sonlandırabileceğinde 2 tl yerine bu sefer de 1,60 lar konuşulduğunda kimse şaşkınlığa girmesin. Belirttiğimiz gibi bu trendin sona ermesi ve aşağı trendin başlaması için kaba taslak 15 mayısa kadar 1,7720-40 hareketli ortalamasının yukarısına çıkması gerekmekte aksi takdirde aşağı yön başlaması muhtemeldir.  Eğer 1,77 kıırlırsa bu senaryo geçerlilik kazanmayacaktır.

anlık takipçilerin fiyatların anlık iniş ya da çıkışlarında panikleme ya da umutlanma duygusu ve psikolojisine girmesinler. Belirledikleri hedefte (az ya da çok) KAR SATIŞLARINI MUTLAKA YAPSINLAR..

Değerli arkadaşlar, Platin hala  1592 güçlü hareketli ortalama ve direncini kıramadı bununla birlikte altın ile arasında 100 usd fark oluştu.. Eğer 1592 i orta vadede aşılamazsa altını yanına çekebilir bunu unutmayalım.  Şunu unutmayın arasında ki fark ister 200e kadar açılsıın bir müddet sonra eşitlendiğini sizler de biliyorsunuz. platin çünkü altından değerli bir maden tabiatı gereği.. Sadece sanayide de kullanıldığından düşük büyüme ve düşük üretimler plaitn fiyatlarını da alım gücünü düşürdüğü için fiyatlarını düşürüyor.
Şunu unutmayın ister plaitin çıkarak altına yetişsin ( bu platinciler için kardır); ister altın düşererek platine yetişissin( bu da iki metal performansını kıyarlarsanız platinciler için kardır gene ama nakitte değişim yok umarım anladınız) platin daha sağlam duruyor ..

Son günlerde altın onsun hareket ettiği kurlar gösterdi ki
aşağı destek noktası 1649-51
yukarı direnç noktası 1674-76

bazen 24 saat içinde bazen birkaç günde bir tenis topu misali hem destek hem de direnci kırma girişimlerine şahit olmaktayız. 1662 üzerinde (civarında) duruşu yani yatay seyri süresi uzadıkça YAY MİSALİ fiyat hareketliliği de fazla olacaktır.

altın hem ons hem de gram-tl oalrak bakarsanız belirli dönem ve hatta yıllar bile yatay seyir aldığına şahit olmuşsunuzdur.
Altın her zaman belirttiğimiz gibi uzun süreçli bir yatırım aracı olduğu için mümkün olduğunca kısa vadeli al satları tqasvip etmediğimiz gibi KARI GÖRÜNCE KAÇ taktiğini de unutmamanızı tavsiye edenlerdeniz.. Uzun döenm için bir yola çıksanız da arada karları alıp cebe atınız.. ALTIN ARTIK ÇOĞUNLUKLA KAĞIT bu yuzden ÜÇKAĞITLARA gelme ihtimali de yüksek.. Mutlaka cebiniz de fiziki altın olsun.. Savaşta, banka batımında vb kaos ortamlarında kağıt altın para etmeyebilir fakat fiziki altın herzaman para eder..

2 yorum:

  1. Allah razı olsun ümit bey gene çok verimli aydınlatıcı bir bilgi yayınlamışsınız.
    sizler gibi değerli ekonomiden anlayan arkadaşlar da bildiklerini paylaşmasalar herkes ons düştü düşüyor deyip panikle ellerindekilerden de olacaklar )

    bu işte her zaman sabır sabır sabır demeliyiz bunu çok iyi öğrendim sizden
    bir de karı görünce kaç )
    çok sağolun

    YanıtlaSil
  2. Sizden Allah Razı olsun,
    bol kazançlar

    YanıtlaSil