9 Mayıs 2012 Çarşamba

İspanya tahvil faizi piyasaları korkutuyor


İspanya yine yüzde 6'yı buldu

Piyasalar / İspanya yine yüzde 6'yı buldu

Herkes Yunanistan'ı konuşuyor, ama İspanya tahvil faizi bir kez daha yüzde 6 seviyesini geçti. Rajoy'un 
Avrupa'da Yunanistan kaynaklı sıkıntılar sürerken, belki de bu sorunu gölgede bırakabilecek bir açıklama İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'dan geldi.
Rajoy, dün akşam saatlerinde yaptığı konuşmada, İspanya'da ne bankalar ne de tüzel kişilerin kendilerini fonlayabildiğini, fonlama yapabilen tek kurumun İspanya Hazinesi olduğunu söyledi.

TEHLİKELİ SINIR
Rajoy'un bu açıklamaları, İspanya'nın üçüncü büyük bankası Bankia'nın kurtarılması için çalışmalar yapıldığı haberi ve Yunan gerginliğinin etkisiyle, İspanya 10 yıllık tahvil faizi bir kez daha yüzde 6 seviyesine geldi.

10 yıllık tahvil faizi bu sabah itibariyle yüzde 6.04 seviyesine yükseldi. Yüzde 6 seviyesi, teknik açıdan bir önem arz etmemekle birlikte, yatırımcıların psikolojisi açısından risk algısının yükselişine işaret ediyor.

İspanya gerginliği, İtalyan 10 yıllıklarını da yukarı çekerken, 10 yıllık İtalyan tahvil faizi de 11 baz puanlık yükselişle yüzde 5.56 düzeyine çıktı.
İspanya'nın risk primini gösteren 5 yıllık CDS'leri de yükselmeye devam ediyor. Bugün itibariyle İspanya CDS'leri yine 500 baz puan seviyesine kadar çıktı.

İSPANYA'DA BANKACILIK HİSSELERİNDE CİDDİ DÜŞÜŞLER YAŞANIYOR
İspanyol hükümetin Cuma günü açıklayacağı finans sektörü için yeni önlemlerin bankaların 20 milyar Avro'nun üzerinde ek karşılık ayırmalarını içereceği haberleri Madrid Borsası'nda İspanyol bankalarına ciddi düşüşler yaşatıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder