9 Mayıs 2012 Çarşamba

ZARAR KESmeyelim

Günaydın Değerli Arkadaşlar !
Altın AB (Yunan başta olmak üzere ) siyasi sorunları sebebiyle euro/usd paritesi ile birlikte orantılı oalrak kademeli satışları yiyerek sene başı en düşük seviyelerini tekrar yoklamıştır.
Nasıl her altın çıkmaya yüz tuttuğu için ralliden bahsedilirse, düşmeye başladığında sanki herkes ağız birliği hareket etmişçesine altın için en diplerden dip beğenirler..
Yani başka bir anlatımla altın çıkarken sadece altın çıkacak diyenlere; altın düşerken de sadece altın düşecek diyenlere meydan kalmakta.
AMA HERKES ALTININ İKİ İLERİ BİR GERİ MEHTER YÜRÜŞÜ  HAREKETİNİ UNUTMAKTA. Daha doğrusu para piyasalarının ÇIKIŞ-İNİŞ ile kar realizasyonu yaptıkları gerçeğini unutmaktadırlar..

Bu iniş süreci içerisinde satalım mı? Zarar kes yapalım mı? daha da aşağılar olacak gibi sorular ve cümleler doğal olarak kafamızı kurcalar.. Ama yatırım psikolojiniz kendi günlük psikolojinizi de etkilerse hata yapmaya meyilli olursunuz..
Zarar kes yapayım diyen arkadaşlara  bir sigorta oalrak öncede saklanılması gereken nakitleri çıkarıp alım yaparak tabiri caizse kanayan yaraya sürmeliler. Buna rağmen zarar devam ediyorsa yani ( altın düşüyorsa) zarar kes yapılabilir. Peki zarar kesi nerde yapacağız 1580 kırıldığında parça parça yani ilk parçası 1550-1580 aralığında..hepsi değil dikkat edin..
Ayrıca ben 1580 altına düşecek bir kabus görmediğim gibi haftanın kalan günleri ya da haftaya mutlaka ortalama olan 1606-1611 seviyelerini tekrar test edecektir..
Dün de paylaştığım gibi belki çok iyimser bakıyorum ve grafiklerin şu an SAT verdiği rakamların ben başka taraftan yani fiyatların ucuzladığı tarafından baktığımdan olacaktır ki çok karamsar değilim 1580 altında çok acı yaralar beklentim yok.
Altın ve para piyasalarına yatırım yaptığımıza göre al ve bekle süremiz olduğunu unutmayacağız.. Ayrıca keşke her aldığımız da düşmeden çıkıverse.. ya da satınca sattıktan sonra hemen düşşe de alıversek..

gümüşte dün paylaştığımı 29,60-28,60 arasında 29 aons tarafına yaklaştıkça alımların kar getirme (6 aylık hedef) paylaşmıştık. Bu sebeple Gümüş ucuz olması sebebiyle iyi takip edilmeli..
Plaitn bankanın acımasızlığını bir taraf edersek gümüş ve altın gibi desteklerini kırmadı henüz . Plaitn 1493 güçlü bir sestek idi yaklaşmadı henüz.. Plaitnin metaller içerisinde ki desteğe yaklaşamaması belki de emtia grubunda satışın sonlandırılacağı umudu veriyor bize.

Gram altın gene 91 lerde.. Burada paylaşımlarımıza göre kedemeli alım yapılsa bile 90-92 güçlü al; 92-93 lü rakamlar Al bölgesi idi.. ortalama ile 93 TL alınmış olsa dahi büyük zararlar içine girmedik daha aşağılarda alanlar bile olmuştur.
Yaptığınız yatırım parasına ihtiyacınız olmadığını düşünerekten bekleme evresine geçmeniz , zarar kes yapmanıza nispeten cebinize daha faydalı olacaktır.
Zarar kes yaparken ŞANSINIZA zarar satış yaptığını biliyorsunuz değil mi?
Ya tutarsa .. biraz daha akıllıca davranılması gerekiyor... Altın piyasası borsa değil küresel bir piyasa..
Umut dağıtmek için değil ZARAR KESİN bu rakamlarda zarar vereceği ihtimali yüksek olduğundan yazıyorum bunları..

Değerli arkadaşlarım fazl yukarıdan değil iyimser rakamlarla örnekleme yapayım,
1630 dan aldınız diyelim 1580 den zarar kes demeniz ne anlama gelir biliyor musunuz? 1630-1580=50 usd fark(zarar) yani 1580-50=1530 usd yani ons 1530 olmalı ki iyi ki ZARAR :KES yaptım diyebilesiniz..
yazmak bile istemiyorum 1750 den almışsanız 1580 de zarar kes yaptığınız da 1410 felan olmalı ki doğru karar vermişsiniz demektir..

ZARAR KESİN  BİLE KURALLARI VARDI.. ALDINIZ 1600 DEN 20 USD İDEALDİR VERİRSİNİZ KENDİNİZE BAKTINIZ 1580 OLUYOR DESTEK DİRENÇ NEYMİŞ DERSİNİZ YA DA HİÇBİR ŞEYE BAKMADAN AMAN HA DERSİNİZ SATAR BAŞKA SEYLERE KOSARSINIZ..
zARAR YÜKLÜ OLDU İLE BUNUN ZARAR KESİ OLMAZ...

4 yorum:

  1. Umit bey
    Selamlar gecen hafta verileri Kotu geldi altin yerinden oynamadi cikmayan altin dustu Ben yeter diyorum artik ciksin yarin onemli diyorlar abd verileri bakimindan artik bekleyecegiz.

    YanıtlaSil
  2. ÜMİT BEY ÇOK DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM BİR PAYLAŞIM OLMUŞ, DEDİĞİNİZ GİBİ 1530 OLMA DURUMU AZ GİBİ GÖRÜNÜYOR VE BİZ ŞUAN İTİBARİ İLE ZARAR KES YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ. AMA 1570 Lİ RAKAMLARI GÖRMEYE BAŞLADIĞIMIZDA ZARAR KES YAPACAĞIZ.

    YanıtlaSil
  3. ufff sıkıldık bu düşüşten artık yaaa... Zarar diz boyu idi artık boyumuzu aştı

    YanıtlaSil
  4. Ümit Bey Merhaba,
    Şu an yeni geldim. Yorumlarınızı okuyorum. Harika! Elinize , yürğinize sağlık. Çoklarının kafası hala karışık. Sanırım güven verici ve uyarıcı olacaktır. Böyle zamanlarda yorumlarınızın değeri oldukça önem arzediyor. Sanırım siz de farkındasınız.
    Teşekkür ediyorum kardeşim.
    Altını da, Gümüşü de, sizi de takip ediyoruz.
    Selam ve dua ile..
    Ayrıca Bird kardeşim, seni anlıyorum.. Sabır .. inşaallah bu inişlerin bir de çıkışı mutlaka olacak..
    Rabbimin yardımı herkesin üzerine..

    YanıtlaSil