29 Mayıs 2012 Salı

ZORUNLU KARŞILIKLARIN DÖVİZ CİNSİNDEN TUTULABİLMESİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU


Sayı: 2012 – 37
29 Mayıs 2012


ZORUNLU KARŞILIKLARIN DÖVİZ CİNSİNDEN TUTULABİLMESİNE İLİŞKİN BASIN DUYURUSU

         27 Ekim 2011 tarihinde Bankamızca alınan kararlar doğrultusunda, bankacılık sisteminin Türk lirası likidite ihtiyacının kalıcı bir yöntemle ve daha düşük bir maliyetle karşılanabilmesi ve aynı zamanda Bankamızın döviz rezervlerinin desteklenmesi amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yabancı para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır yüzde 20’den yüzde 40’a yükseltilmişti. Bankalar bu imkândan büyük ölçüde ve istikrarlı olarak yararlanmakta olup, kullanım oranı sektör genelinde yüzde 90 civarında gerçekleşmektedir.

         Yeni uygulamayla söz konusu imkânın üst sınırı yüzde 45’e yükseltilirken, Türk lirası zorunlu karşılık yükümlülüklerinin ilk yüzde 40’lık dilimine denk gelen tutarı önceden olduğu gibi “1”, yüzde 5’lik ikinci dilimine denk gelen tutarı “1,4” katsayısıyla çarpılmak suretiyle bulunan toplam tutar üzerinden ABD doları ve/veya euro döviz cinslerinden tesis edilebilecektir.

         Bu uygulama ile Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amaçlanmıştır. Bankalar, ileride ihtiyaç duymaları halinde, sağlanan bu ilave döviz likiditesi dilimini öncelikle kullanmayı tercih edeceklerdir.

         Mevcut imkân dahilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 10,9 milyar ABD doları tutulmakta olup, sağlanan ek imkânın aynı oranlarda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 2,1 milyar ABD doları artış olacak, piyasaya ise 2,8 milyar TL likidite sağlanacaktır. Uygulama 8 Haziran 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 22 Haziran 2012 tarihinde başlayacaktır.

         Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder