19 Temmuz 2012 Perşembe

BANKALAR kart şifrelerinin ilk iki numarasına “19-20” yasağı koydu.


Bankaların yaptığı araştırmalara göre kart şifresi alacak tüketicilerin, en çok kullandığı rakamların başında futbol kulüplerinin kuruluş tarihi ve doğum yılları olduğu belirlendi.



Tüketicilerin şifre bilgilerinin korunması için çalışmalar yaptıklarını belirten Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, “Futbol tutkusu kart şifrelerine yansıyor. 1903, 1905 ve 1907 gibi rakamlar çok sık kullanılıyor. Bunun dışında doğum tarihleri de tüketicilerin kullandığı şifrelerin başında geliyor. İçinde bulunduğumuz yıla ait rakamlar da şifre olarak tercih ediliyor. Bunun önüne geçmek için bankalar bir çok farklı uygulama yapıyor” dedi.

Değişiklik de yapılmıyor
Bankaların kredi kartı sahiplerini korumak için bir çok farklı önlem aldığını anlatan Soner Canko, şunları vurguladı: “Hayatımızı kolaylaştıracak işlemler gerçekleştirirken bir çok şifre kullanıyoruz. Türkiye’de bu şifreler ise belli numaralardan oluşuyor. Burada da futbol sevgisi öne çıkıyor. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray taraftarları destekledikleri takımların kuruluş tarihlerini ATM ve kredi kartı şifresi olarak kullanıyor. Bunun dışında doğum yılları da çok sık tercih ediliyor. Bu yüzden de bankalar ilk şifre alımlarında 19 ile başlayan şifreleri kabul etmiyor. Önceden kullanıcılar şifrelerini ATM’lerden istedikleri şekilde değiştirebiliyorlardı. Ancak şimdi bazı bankalar ATM’lerden de değişiklik yapılmasına izin vermiyor. Son dönemlerde ise 20 ile başlayan şifreler de kabul edilmiyor. Bunda da içinde bulunduğumuz yıla ait numaralar tercih ediliyor.”

Ardışık sıralı sayılar
Tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Soner Canko, şunları anlattı: “Şifre tercihlerinde doğum tarihi, hesap müşteri numarası, nüfus cüzdanı numarası, ardaşık sıralı sayılar, telefon numarası gibi kolay tahmin edilebilir numaralar olmamasına dikkat etmeli. Kartların çalınması durumunda bir kaç defalık denemeler sonrasında kullanım kolayca gerçekleşebiliyor. Bu tür numaraların kullanılmasının önüne geçilmesi lazım.”

Hürriyet

           

4 yorum:

  1. Ümit bey dolar bugunku karar öncesi dususte alim yapilabilirmi sizce merkezden gelecek ruzgar n yonde

    YanıtlaSil
  2. erkan bey !
    merkezden bu ay ya da önümüzde ki ay faiz koridorunda , faiz değişiminde vb faizin düşürülmesi ya da buna eş bir karar beklentisindeyim...
    kişisel beklentiyi bir tarafa itersek genel beklenti
    1. faiz indirimi
    2. faiz sabit kalacağı

    piyasalar bu yönde fiyatlamaya gireceğini daha önce beklentimiz dahilinde paylaşmıştık..

    düşen dolar elbette alım bölgesine yaklaşıyor.. Lakin faiz indirimi dışında gelecek her türlü karar düşüşe sebep olabilecek ya da fazla değişim olmamasını sağlayacak..

    Dar bant da hareket ediyor..1,7970aşağı kırılması kritk rakam..
    karar öncesi ya da karar sonrasına göre gün içi 1,79 denemesi beklentisindeyiz.
    olası bir faiz indirimi gram altın fiyatını da dolar ile birlikte arttırabilir..
    Merkez Altınlar ile ilgili munzamlarda vb gene değişiklik yapmadığı takdirde ama..

    TCMB eğer faiz indirimi kararı alırsa diğer merkez bankalarından özellikle FED den altın onsun ( petrol gibi emtiaların)yukarılara çıkmaması yönünde tüyo ya da garanti almış olabileceğini unutmayalım..

    Altın afaki söylemlerle belirtildiği gibi 1,82 den sonra son haftalarda 1,85 yoluna ve üstüne gidemedi tam tersi aşağı hareket ediyor. 1,80 aşağısı aslında bizim için alım bölgesi sayılırken.. Günün özel olması ve beklentiniz (faiz tahmininiz) doğrultusunda 1,8040 aşağısı 1,8050 yi kırıp yukarı doğrulurum diyeceği rakam olması münasabetiyle ayrıca sizin de göreceği gibi tam sınır çizgi de olması bir risk.. Ama özel bir gün olması dolayısıyla bir parça alım riskine girilebilir...
    Doların çoğu zaman sunduğu ve sunacağı iniş çıkışlı dalgalanmalardan faydalanılmalı..

    YanıtlaSil
  3. Ümitbey Günaydın
    1.83 den yüzde yüz dolar almıştım. Geçen gün 1550 lerden giriş yaparak 1606 lardan sattım ve dolar miktarımı arttırarak 1.8145 lere kdar ortalamamı düşürdüm.
    Sorum şu elimdeki doların dahada düşmesinden korkuyorum kaç sınırına geldiğinde elimden çıkarmalıyım ki daha alttan alabileyim. Elinize sağlık. Gülşen

    YanıtlaSil
  4. 1,7940 a kadar o da gelirse eğer korkunuz olmasın
    1,7940 aşağısı tehlikeli..
    ama eğer TCMB den piyasalar beklediğini bulamazlarsa Sizin ortalamanız olan kurları görebilirsiniz..
    kısa süreli uzaklaşmalar olsa da korkuya gerek yok... karı gördüğünde özellikle yazın nakite geçiverelim..
    düşüklerden toplayabilmek adına..

    YanıtlaSil