23 Temmuz 2012 Pazartesi

Piyasa oyuncuların gündemi FED oldukça



Piyasaların son haftalardaki odağı, tamamen Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) parasal gevşeme uygulamasına devam edip etmeyeceğine kilitlenmiş durumda. Uzmanlar, bu koşullar altında kıymetli sarı metalin durağan ve hareketsiz birkaç hafta daha geçirmesinin olası olduğunu belirtmekte. Piyasaların büyük çoğunluğu, Fed’in 31 Temmuz-1 Ağustos’taki sempozyumuna ve 13 Eylül’deki FOMC toplantısına odaklanmış halde.
Özellikle Eylül ayında gerçekleşecek olan FOMC toplantısında piyasa oyuncuları, Fed’in para politikası konusunda daha da agresif bir tutum benimsemesini olası görüyor. Parasal gevşeme beklentilerindeki yükseliş ve düşüşlerin son aylarda altın fiyatları üzerinde oluşturduğu etki göz önünde bulundurulduğunda, piyasaların bu iki önemli toplantıya kadar olan süre zarfında da durgun kalması olası.
Temmuz ve Ağustos döneminde Fed’in önemli bir aksiyon alması beklenmediği için dikkatler kaçınılmaz olarak makro ekonomi göstergelerine, işsizlik verilerine ve istihdam raporlarına kayıyor. Birçok yatırımcı, QE’nin kesinleşmediği mevcut koşullar altında kıymetli metallere yönelmekten çekinmekte. Son haftalarda altına son derece kısa vadeli bir yaklaşımla eğilen yatırımcılar için herhangi bir gevşeme olasılığı –ki bu büyük ihtimalle 2013’te olacak- çok uzak görünüyor.
Ağustos ayının genel tatil mevsimi olmasıyla yakın vadede Avrupa kaynaklı bir ‘katalizör’ün gelmesi de pek olası görünmemekte.

Reuters

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder