9 Ağustos 2012 Perşembe

09 Agustos 2012

Günaydın arkadaşlar !
Dün gece açıklanan hem Avustralya hem de Çin'den gelen verilerin sonuçları altın yatırımcıları için olumlu bir gelişme olarak sayılabilir..

Avustralya da İstihdamın artması, ekonomileri ve Avustralya doları için güven sağlayacak olması Avustralya Dolarına prim yaptırma şansına sahip.. En büyük altın üreticilerinde biri olan Avustralya'da ekonomi ve parasında olan güçlülük altına da olumlu yansıyacaktır. Unutmayalım Avustralya ;Doları ile Altın aynı yönde çoğu zaman hareket eder..

Çin tarafından ise enflasyon rakamları düşük gelmesi de piyasalar ve altın için bir umut oldu.. Aslında hepimiz biliyoruz ki düşük enflasyon demek altının da düşmesi demek.. İNSANLAR ESKİDEN BERİ ENFLASYONDA PARALARINI DEĞERLİ KORUMAK VE ÜSTÜNDE KAZANÇ SAĞLAYABİLMEK ADINA ELLERİNDE ALTIN TUTMUŞLARDIR.  Diyeceksiniz ki eee o zaman neden şimdi enflasyon düşüşü altın yarayacak diyorsanız diyecek olursanız onu da açıklayalım.. Çin'de enflasyon düşük gelmesi piyasa oyuncularını umutlandırdı çünkü Çin Merkez Bankası'nın faiz indirimi ya da munzam indirimine bu veri ile gidebilir beklentisi çoğaldı..

Görüldüğü gibi herşey ve ve veri sonrası beklenti ile alakalı.. Beklenti gerçekleşmez ise hüsran yaşandığına çoğu zaman şahit olmaktayız.. Zaten unutmayalım para piyasAlarında HAYAL ALINIR; GERÇEK SATILIR...

Şimdi piyasa ve kurlara geçecek olursa,
hafta başı yazdığımız yatay seyir ve altında daralan üçgen hala devam etmektedir. Altın yatay seyir halinde iken ( yatay demek hareketsiz durağan demek) sizler de uyuma moduna geçmelisiniz.. Özellikle sat demek yatay seyirde imkansız..
Zaten bu hafta euro/usd 1,2450 ler uzanırken ve dolar-tl yi 1,7920 de dün boşaltın dışında satış fikrini paylaşmadık...
Haftaya 1605 ile başlayan altın en tepe 1619 en dip ise 1604 görmüş...yani ortalama olarak 1612lerde seyretmiş.. Bu sıkıcı ve yatay seyreden 4 gün bugünden sonra az da olsa kıpırdanma yaşayıp haftayı yarın kapatacaktır.. Özellikle yarın ile birlikte hafta sonuna girilecek olması biraz hareketlilik ve oynaklık getirebilme ihtimali var..
bugün ki verilere bakıldığında öğleden sonra önemli gibi görülmekte..
13:00 Avrupa Merkez Bankası Ağustos Raporu
15:30 ABD Dış Ticaret Dengesi
15:30 ABD İşsizlik Başvuruları

piyasalar yatay seyredince hafta başı yazımız referans gördüğümüz için fazla birsey karalama ihtiyacı da duymuyor insan.. Ama genel anlamda hatırlatmak adına;
altın ons da; 1613 üstünde olduğu müddetçe elimizde altınları tutup bir sonraki aşamaya yani 1634 hedeflenmelidir..  bu aralıkalrda yani 1618-1634 kısa vadeli trende girdiğinde elde tut çıktıkça.. kıracak mı diye bekle.. baktın düşüyor ilk kar satışı 1620 lerde yapılabilir.. hepsi ile yapmayın çünkü inipi tekrar denemesine gelebilir..

Aşağı kanatta 1597-1607 önemli olup.. Sona kadar ben tüm riske girer beklerim diyenler bile 1597 de atlamalılar.. Aşağısı eger bir haberle ( mesela bankalardan teşvik vb ses gelmez ise) sert hareketler ile neye uğradığımızı şaşırabiliriz..
HABERİN ŞİDDETİ DESTEK DİRENÇ TANIMAZ.. Bunu kafamıza sokalım.. Olmayan haber ile destek 1590 mış 1555 miş bunlar hikaye.. Şu 4 gün gibi yumuşak ya da hiç habersiz geçerse ancak destek direnç işler..

Ayrıca dikkat ederseniz arkadaşlar, destek ve direnç rakamlarım
1613 -1618-1624
1611 1607 -1604 gibi çıkması ve bilinme ihtimali yüksek 3-5 dolar artışlar ile vermiyorum.. çünkü banka ile işlem yapanlar için yukarıda verdiğim destek ve direnç rakamının bir önemi yoktur.. Şu an mesela 1616 da seyreden altını almaya kalkın bankaların Size maliyeti en az1624  ila 1626 arasında olacaktır.. Ee aldık altın ama son direnç rakamınıza denk geldi ne olacak şimdi benim halim :) Umarım mesajım anlaşılmıştır...

Son olarak lütfen alım ve satımlarınızda ( kısa vadeliller için diyorum) kendimize zaman ve öncelikle ve özellikle bir satış hedefi koyallım.. O hedef gerçekleştiği gün satalım.. Sonrasında pişmanllık duymayalım.. Ardından satıştan sonra bu sefer alış için bir hedef koyalım.. İşinize yarayan ve kullandığınız parayı mümkün olduğunca yatırıma yatırmayınız..

Dolar- Tl ye gelecek olursak,
dün 1,7920 görünüp geri gelindi.. Dün 1,79 lari görünce ne kadar da sevindik, aha da gidiyor 1,80 lere denildi değil mi?
 Yaaaa o kadar kolaydı, biraz kafayı yukarı gidince yürü be dolar da dedik ama dolar dinlemedi değil mi ?
Dinlemez dinlemez, doları dinletecek gücün ve para var ise istediğin yöne bir nebze sokarsın..
Bugünlerde hatta şu saatlerde dolar 1,7820-40 kısa vadeli direnci aşamazsa ise 1,7740-60 destek kırmasına doğru yönelebilir..

Doları düşükten alırken onsu da düşüklerde yakalarsak bir taşta iki kuş vurmuş olacağız belki de..

soru cevapla devam ederiz inşallah,
herkese bol ve hayırlı kazançlar


5 yorum:

  1. Dolar persembe gunune kadar fiyatlanirsa eldemi tutmak gerekir yoksa faiz indirimi gelmez ise fiyatlanmadan yararlanip elden cikarmakmi gerekir

    YanıtlaSil
  2. dolar dün için 1,7920 sat seviyesi verilmişti..
    1,78 lere inen dolar tekrar 1,7920-40 denemesini bugünden başlayarak haftaya perşembeye kadar yapacaktır. Eğer bu denemesinde de başaramazsa geriye bir denemesi daha klacak.. en tehlikelisi olan unutmayalım üçüncü direnç denemesidir.. Eğer bu denemede de piyasa oyuncuları ve konjuktur işlem hacmini yükseltememişse o zaman kırılamayan 1,7920, 1,7620 ve 1,7460 yönüne inişe geçer..
    1,7920 kırıldığında ise düz rakam 1,8180 ve üstü yönü hedefleneyecek..

    şimdi dünki ilk 1,7920 denemesini geçer diye satmadık ve dolar elimizde var diye düşünelim ki sanırım ellerde dolar var.. o zaman hangi yol izleyeceğiz

    1. 1,7810 1-7760 aralığında 1,7760 kırılma riski ve korkusu ile bu aralık dolarda (1,7790-1,7810 ideal gibi) özellikle 1,77 li rakamlar görülmesi önemli çünkü 1,7760 ta birinci destek denemesi yapmış başaramayarak dönmüştü.. Gene belki ikinci denemesi olursa riske sokulabilir ama üçüncü destekte eğer 1,7750 kırılır ise ve bu kırılma dolar endexinin 82 ve aşağısına gelmesi ile oluşursa düz rakam 1,75 ler gitmemiz içten bile değil..

    2. euroyu takip edeceğiz...
    kritk yer euro/usd paritesinde 1,2290 seviyesi.. üzerinde kalırsa 1,2450-1,2520 denemesine yönelecek gene.. iş bu sebeple 1,2290na yaklaştığı seviyelerde 1,2290 aşağı kıramaz öngörüsü ve riski ile bir parça dolardan euro yapıp daha sonra yukarıda ki hedeflere ya da en yakın kar yakalandığında tekrar eurodan dolara geçildiğinde daha çok dolarınız olmuş olacak..

    3. ise altın ya da banka izin veriyorsa gümüş gibi emtialar..
    elde ki dolar ile altının çıkışının ardından kar satışlarını bekleyeceksiniz.. 1597-1607 aralığını takip edip düşüşler de 1586-1575 aralığı olmak üzere alımlar düşünülebilir..
    duruma göre değerlendireceğiz lakin 1597-1607 dün görüldüğü gibi bu aralık kısa vade az makaslı bankalar içim alım yapıp hemen satıma geçilebilir..

    YanıtlaSil
  3. unutmayalım ki erkan bey !
    eğer TCMB faiz indirimine gidecekse bugün ve yarından itibaren doların yükselmesi gerekli.. çünkü bankanın faiz indirimine gideceğine inanan ya da tüyo olan oyuncular şimdiden dolar alıp fiyatları karar gününe kadar yükseltirler..
    lütfen bu hususu her zaman hepimiz unutuyoruz .. bu aklımızda kalsın..
    HAYAL ALINIR
    GERÇEK SATILIR
    dediğimiz olayda zaten bu..

    YanıtlaSil
  4. yukarı da 3 seçenek sıraladık ya..
    şu an yani 13:30 itibariyle en karlı ve dolarcılara en cazip olan seçenek ikinci şık.. yani euro /usd paritesi.. 1,2290 denemesi beklediğimizi iletmitik yaklaşmaya şimdiden başlamış..

    dolar-tl ise 1,7920 -40 belirtilen ikinci kez direnci kırma girişimine yol aldı.. deneme yapıp yapmadığını en azından 1,79-10 olmadan bilemeyiz..
    bu da aklımızda olsun

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar !
    senaryo biraz karışık gibi gelebilir..
    özetle destek ve direnç noktalarında kıracak ya da kırmayacak şeklinde beklentimize göre yatırım yapacağımızı unutmayalım...
    mesela destek kırmayacak dedik ve aldık ve kırılmadı da o zaman karı cebe kor ikinci direnç destek için yatırım kararımızı alır ya da karı cebe atarız..

    baktık kırdı mı hemen bir sonra ki destek ya da dirençler belirleyip eldeki nakit ile alarak ortalamayı bir bakıma zararı düşürürüz bu yuzden parça parça alın ya da satın dememiz..

    ayrıca destek direnç rakamlarını 3-5 usd gibi çocuk oyuncağı rakamları vermiyoruz.. o şekilde saatlik yazılan 3-5 usdlik destek direnç farkları mutlaka gün içi gerçekleşir.. Fakat 3-5 usd lik farklarla yapılan alış ya da satışınız da bankaların (al ve sat iki makas dahil) 15-20 usdlik makaslarını görünce aklımız başımıza gelir..
    bu yuzden kimseyi kandırmaya ,
    egomuzu tatmin etmeye gerek yok...
    ayrıca 3-5 usd ons da kar ile mesela yola çıkılmaz en az 20-30 usd kar getirsin ki dişe dokunsun..
    bu sebeple biraz zaman ve biraz da sabırla beklemek işin püf noktası

    YanıtlaSil