22 Ağustos 2012 Çarşamba

22 agustos

Günaydın ,
Hayırlı ve bol kazançlar arkadaşlar !
Altın için 1640 usd rakamları gerçekleştiğine göre bizim gittiğimiz yolda (1560-1575 ten beri) en son satış dalgamız olan 1662 ( 1649-1662) hedeflenecek mi?
Şimdiye kadar hep elde tut elde tut olarak geldik 1560 lardan beri biliyorsunuz... Satıştan uzak durduk 1609 duvarı ve 1597 temeline dayanarak... Şu an artık elde tut biraz biraz elden çıkara döndü.. sadece kısa vadeciler için değil orta vadeciler için de bu geçerli..
1700 e doğru yoluna devam etmek istese bile altın bir kar satışı yemeden ilerlemesi teknik açıdan zor gibi görülüyor... Artık satış yiyeceği rakamlara ya da bölgeye 1640 ile birlikte gireceğini düşünüyoruz... Altın 24 saat işlem gören varlık olduğundan Avrupa, Asya, ABD sırasıyla 1649-1662-1676 rakamlarını güçlü direnç olarak belirlemiş durumdalar... 1649 rakamının temel desteği 1642 olduğuna göre artık satış bölgesi içerisinde olduğumuz bir gerçek...

Olası düzeltmelere karşı hazırlıklı olup, karı cebe koyduktan sonra bekleyerek düştükçe toplamak en mantıklısı ve yapılması gereken...

Bugün ki FOMC tutanaklarını es geçersek 31 agustos - 15 eylül aralığına kadar gene yatay geçecek giib görülüyor..

Satış dalgası başladığında bu dalganın bir kaç seans ya da belki de bir haftaya kadar dağılabilecek ihtimalini unutmadan, satışlarda hemen alıma yönelmek sakıncalı olabilir.. ( Gerçi yukarda satıp aşağıda almak hep kardır ama)

Altın, İslam alemi piyasalarının kapalı ya da tatil olduğu günlerde çoğunlukla çok hareketli seanslar yaşayabilir ki onu da zaten dün yaşamış bir nebze..

Sık sık yazı yazmak ya da sık sık günü birlik yazılarımızla işlem yapmak yerine belirlediğimiz hedefler doğrultusunda alım satıma yönelmek daha doğru olacaktır.

29 yorum:

  1. ÜMİT BEY MERHABA
    GÜMÜŞ KONUSUNDA YORUM YAPABİLİRMİSİNİZ

    YanıtlaSil
  2. sayın ADSIZ !

    GEÇMİŞ TARİHLİ (17 Agustos tarihli yazımızın yorum köşesinde) şunu yazmıştık..
    ekonturk17 Ağustos 2012 14:25
    gümüş çok ilginç dikkat edelim..
    ne altın gibi ne de plaitnin sıradan dışı artışı gibi tepki veremediği gibi sürekli değerli metaller altın , plaitn çıkarken gümüş pek nazlı duruyor ve yavaş yavas davranıyor..

    eğer beklenilen üçgene daha var ama girerse anında kendini 30 direnci ya da 26 direncinde bulacak gibi duruyor..
    Gümüş de %6 lık bir kıpırdanma olması ihtimali yükseliyor....
    _____

    28,10 İKEN YAPMIŞ OLDUĞUMUZ BU BEKLENTİ DAHİLİNDE YAN, 28,10 + %6 = 29,78 USD değeri karşımıza çıkıyor.. En güçlü direnc grafiksel olarak bu.. zaten 29,80-30,50 arası bekleme yön bulma yeri bölgesi olarak karşımıza çıkıyor...
    Şu an ki seviyesi an itibariyle 29,50 ki % 5 lik gibi önceki destekten yukarı çıkış yaşanmış.. Bankanın olası %1 komisyonu olacağı ( al sat maas farkı) düşünüldüğünde şu durumda satışı beklemek daha mantıklı..

    YanıtlaSil
  3. değerli arkadaşlar !
    altın da uzun dönem yatırıma geçmiş olan ya da elinde altın olan arkadaşlara oalsı bir ihtimali de paylaşmak isteriz..
    ana sayfa da belirttiğimiz altın satış seviyelerinden satış yemediği takdirde yeni desteği ons da 1609 gram da 93 ve üstü olacağından 97-100 aralığına yani yılın rekoruna yönelebilir..

    YanıtlaSil
  4. platin;
    1565-1580 aralığı dönüş yapamazsa devam eden yol için 1524-30 aralığı yeni bir karar yeri..
    ya devam eder 1575 denenir..
    ya da satış ile karşı karşıya kalınır.. Satış bölgesine o da iyi ce hararetle yaklaşmaya başladı...
    yalnız platin grev, çatışma ve ölümler ve spekulasyonlarla birleşince anlık takibi ve analizi zorlaşmaya başladı..

    Not: Platinin bu yükselişi ardında eğer ABD tarafından olası Q3 haberinde platin gibi gaza basacak metal olan altın 1800 denemesine gitmesi içten bile değil..

    YanıtlaSil
  5. sayın ümit bey öncelikle yorumlarınız için çok tşk ederim. bu akşamki fed toplantı kayıtları nasıl bir yön çize altın ve gümüşte. malum piyasa kapalı müdahale edemeyeceğiz, biz müdahale olan oluyor. nasıl bir yön çıkma ihtimali yüksek aşağı mı yukarı mı?

    YanıtlaSil
  6. akşamki fed toplantı tutanakları aşağı mı yoksa yukarıyı mı işaret edebilir sizce? teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. sayın mk !
    öncelikle ABD ekonosimi verilerinde son dönemlerde gelen veriler hep kendileri açısından olumlu geldi.. Olumlu gelen bu veriler FED in QE3 yapmaması için bir bahane bir zaman kazanma gibi değerlendirilmekte..
    Bugün ki FOMC tutanakları Agustos ayında yapılan FED toplantısının seffaf bir şekilde katılım yapan tüm üyelerler birlikte tüm görüşlerin paylaşılması anlamına geliyor.. Yani her üyenin görüşü ve karara attığı imzanın adı bugün öğreniliyor... İş bu bağlamda Q3 olsun şeklinde oy veren olumlu bir çoğunluk üyenin olacağını tahmin etmiyorum..
    Ama veriler ile üyelerin görüşleri zıdlıkta gösterebilir...
    İşi bu sebeple altın yükseliş desteğini hem spakulatif haberlerden hem de AB tarafından alıyor.. Bugün ki FED'in dışında Almanya Başbakanı Merkel, perşembe günü Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile cuma günü ise Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile görüşecek. Bu görüşmelerden sonra yapılacak açıklamalar da piyasaların gündeminde olacak.. bu gelişmelerde önemli..
    özellikle yukarı tarafa çok sert hareketler beklemediği bilmenizi isterim.. Satış bölgesinin ( bize göre) en yukarı bölgesine girdiğimiz için temkinli olmakta faide var...
    grafiği açtığımız 1644-1676
    daralttığımız da 1649-1662
    aralıkları satış gösteren bir gelişme var ortada..
    İş bu sebeple 1640 üzeri önemli görülüyor...
    olası düşüşlerde 1640-1633 aralığı gemi terkedilebilir..
    Aksi takdirde elde tutmaya devam lakin.. her yukarı çıkışta elde tutulan altının iyice ısındığını ve elinize yakmaya başlayacağını unutmayınız.. bu şekilde betimleme yapın..

    YanıtlaSil
  8. Olasi kar satisi ortalama n kadarlik bir dusus getiriyor ümit bey yani 1570 lermi 1640 dolarin kar satisyla gidecegi yer

    YanıtlaSil
  9. Ümit bey...ben daha oncede belirtmiştim 99 zedelerdenim...su anki duruma göre altından dolara geçip beklemek dahamı mantıklı yoksa bu seviyelerden satıp,tl olarak düşmesini mı beklemek....elimde cok olduğu için mı bilmiyorum su parça parça satma ısını beceremiyorum...su ana kadar aldığımdan beri hic dokunmadım...

    YanıtlaSil
  10. sayın adsız !
    parça parçadan kastımız paranızı (altınınızı) bölüp bölüp satmanız ya da almanız kasdediliyor.. İşi toto-lotoya çevirmemek için bunu yapmanız şart..
    Yatırım yapmanın farzlarından (!) birinci sermayeyi bölüp parça parça işlem yapmaktır.. İkincisi ise cüzdanda dolar-altın-tl gibi farklı varlıkların olmasıdır..
    Eğer çok çok uzun süre eldeki altınlara dokunulmadan duracaksa bozmaya gerek yok.. Unutmayın satmadığınız müddetçe zararınız yok demektir..
    Ayrıca eğer sağa sola borç veriyorsanız.. Elde ki altınları bozmadan borç verin.. Zararda olanı satmaktansa borç vermek daha mantıklı ekonomi açısından..

    doların 1,79 onsun 1640 düz rakam olduğu seviye de bankanız eğer izin veriyor ve makası makul ise tl ye geçiş daha mantıklı görülüyor ki 95 lere dayanmak üzere.. Ama benim nakite ihtiyacım yok al sat ile gram miktarımı arttırarak 99TL olan maliyetimi düşürmek istiyorum niyeti var ise işte o zaman arbitraj yani dolara geçiş daha mantıklı..
    99TL de aldığınız da ons değerini ne kadardı bu da önemli hem de çok.. bu rakam hatrınız da mı? hep belirtiyoruz bir mallı aldığınız da almadığınız malın da kurunu yazın..
    eğer aldığınızda ons rakamı hatırınızda yoksa tarihini verin ya da geçmiş tarihlere bakın ortalama kur ons çıkacaktır... ons da daha az kayıp var ise bugüne göre o zaman altınları dolar yapmak daha da mantıklıdır.. buda başka bir pencereden olaya bakış açımız..

    YanıtlaSil
  11. erkan bey !
    öncelikli 15** lü rakamlara gidecek tarafını birr görmezlikten gelelim... Çünkü yıllardır 1450 bekleyenler gün gelecek muradına erecek olsa da çok fırsatlar kaçırdıkları için aslında büyük hayal kırıklılığı yaşamaktalar..
    şimdi 1609 ya da daha geniş bölge 1597-1607 aralığında durup durmayacağına bakacağız... düz rakam 1610 üzerinde duran altın bizi 1720 yoluna götürecek yeni bir trend açacak kısa vadede.. orta vade de ise 1796 (1800) gidebilecek yol.. bunun nasıl ve ne şekilde olabileceğini az çok paylaştık ve sebeplerini hepimiz biliyoruz..
    Şu aşamada ilk kırılması gereken duvar düz rakam 1610...
    1530 - 1640 trendi kırılacak beklentisi sonunda gördük ki kırıldı.. Artık eski trend bitti.. 3-5 usd de olsa kırıldı ve ezber bozuldu..
    yok 1650 geçemiyor muş yok efendim 1650 üstü olmalıymış gibi yeni senaryoları es geçelim boş verelim..
    1640 kırıldı ve
    1649-62 bölgesinin 1644 desteği ve yukarı dirençleri şimdilik denese de kırılmadı.. kırılmadığı sürece tehlike saçıyor..( satış açısından)
    şimdi ki yerlerden 1676 ihtimali var diye de alım yapılması akla mantığa uygun değil.. tren hareket halinde çünkü..Hareket halinde atlayıp binebilirsiniz belki bu şansınız da var ama duran trene durakta iken emniyetle binmek daha mantıklı gibi görülüyor..

    aşağı düşüşlerde lütfen 1570 vb rakamları kafanızdan çıkarın..
    bakınız gün gelecek 1450 o meshur olasılığı farkettiğimiz de sizlerle paylaşacağız nasıl herkes 15** lü rakamlara geçen haftalarda inerken bu iner gider artık aşağılara denildiğinde 1640 ilk direnci işaret etmiş isek..

    stratejimiz şu olacak..
    altını uzun vadeli alacağız ama ara duraklarda kısa-orta vadeli gidişata göre al sat yapabileceğiz..
    günlük yorum ve yazılar yazılabilir lakin günlük işlem yapılması sakıncalı ve tehlikelidir..
    hedefimiz belli bir rakamdan sonra satış yiyeceğş yönünde ve en büyük kısa vadeli destek duvarı 1633; orta vadede 1609 buralara dikkat edeceğiz.. buralar geçildiktne sonra o rakamları konuşalım..
    yoksa şu an için 1549 yani 1550 nin aşağısı grafiklerde bir haber gelirse varsayımı yaptığımız da görülüyor.. Ama 1550 olacak diye 1610 dan ya da 33 ten dönerseleri kaçırmış olmayacak mıyız?
    olaya bu şekilde bakıyorum..

    Not: Düne kadar düşecek diyen düne kadar 1800 ler artık hayal diyenler kalemler, basın ve spekulatif kuruluşlar şimdilerde 1800 rakamını telaffuz etmeleri de ilginç ola gerek..

    YanıtlaSil
  12. erkan bey !
    bu sebeple uç aşağı rakamları yazıp bekletilme tarafında değilim..

    unutmayalım bir yatırım yapılır uzun süre beklenebilir.. ama alım için uzun süre beklenilmez..
    tren durakta durduğunda az ya da çok alım yapılır... Banliyö trenlerinde biletsiz beleş binebilmek için biletçinin vagonuna binmeyen afacanlar gibi olmaya çalışmayın..

    YanıtlaSil
  13. nakitte uzun süre kalarak kazanç sağlanılmaz..
    nakitte kaldınız ise nakit türü yatırım estrumanlarını kullanmanız gerekir..
    nakitte kısa ve orta vade beklenilmesi kazanc ve işte o zaman nakitte bir yatırımdır deriz.. çünkü alım için fırsat kollanılıyor mantığı oldu için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ümit bey bu rakamlarla abritaj konusunda yorumlarınıza başvurmak istiyorum

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  14. Furkan Bey !
    arbitraj için artık satış bölgesi içerisine girdiğimizi ve yukarıda geniş aralıklar ile bekletmeye devam ederken çıkarılması( kar satışı) rakamlarımızı da sanırım paylaşmıştım...
    sorunuzu yoks aben mi anlayamadım,
    özür dilerim

    YanıtlaSil
  15. esteğfirullah bu rakamlarla tl yemi geçmek yoksa arbitrajla dolara geçmekmi daha mattıklı alışlarım ortalama tl de 92,40 gibi

    YanıtlaSil
  16. Ümit bey ...altını aldığım tarihteki ons fiyatını sormuşsunuz..12 Ekim 2011 de tl olarak 99.2...ama malesef ons olarak bilmiyorum...satışlarımızı ons'a göreni yapmalıyız...bu arada bankam yapıkredi...hersey için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  17. Pınar Hanım !
    Altını aldığınız 12 Ekim tarihinde ons fiyatı 1670-80 imiş aklınızda olsun...
    altın-dolar gram bazında çok çok az bir zarar sözkonusu ... gram başı 1 usd kadar daha düşük fiyat şu an.. yani gram başı 1 usd kadar kayıp var..
    ama gram TL açısından ise yaklaşık 5 TL kadar kayıp sözkonusu..
    bu açıdan ons rakamını istemiştim sizden..
    olaya bu pencereden baktığımız da altından dolara geçişler daha mantıklı..
    ayrıca yapıkredi arbitraja izin veriyor..
    Sizi veya Sizin gibi zarar da olanlar her zaman değil ama arada al sat yaparak işlem yapmalılar..
    mantık şu olmalı...
    alacaksınız bekleyeceksiniz ve karla satacaksınız..
    ya da satacağız bekleyiip düşünce alacağız..
    ekonomik gelişmeler ya da olası i,niş ya da çıkışlar sizi ilgilendirmeden bazen 1 hafta bazen bir ay bekleyip garanti işlem yapmak zorundayız..
    çünkü zarardayız..
    yani maça 1-0 maglup başlıyoruz...

    YanıtlaSil
  18. Ümit bey..yapikredide abritajda parite 52.66 (ne anlama geliyor bilmiyorum..)2.582 kg altin 135.980 $ yapıyor...karı bıraktım ana parayı kurtaramıyorum ...sehir degisikliginden dolayı ev satıp almaya çalışırken...güvenli liman diye girdim..ama hala kiradayım...:(

    YanıtlaSil
  19. Furkan Bey !
    yukarıda arkadaşlara yazdıklarımın dışında şunu belirteyim..
    belki aynı şeyler olacak ama..
    uzun süreli altın yatırımcıyım ve TL yani nakite ihtiyacım yok diyorsanız dolar-altın al satı (arbitrajı) ile daha fazla gram altın elde etme yolu seçilebilir..
    tl-gram al satta da gram arttırılabilir lakin hem onsu hem dolar-tl kurunu doğru orantılı inip çıkacak ki getirisi gözle görülür olsun.. altın dünya da piyasasa doalr parası cinsinden çıktığı için görücüye ilk elden alım satım daha mantıklı görülmekte..

    şu sıralar an itibariyle arbitraj daha mantıklı görülüyor..
    lakin kısa süre sonra nakite ihtiyacınız yani TL ye ihtiyacınız var ise TL ye geçin...

    UZUN SOLUKLU YATIRIMCILAR !
    DOLAR-ALTIN ARBİTRAJI İLE GRAM ARTTIRMAYA DEVAM ALTIN REKOR KIRDIĞINDA YANİ 98-100 VE ÜSTÜ OLDUĞUNDA YA DA YAKLAŞTIĞINDA TL TARAFINA SATIŞ YAPMAK DAHA MANTIKLI...
    hem el de fazlalaşan altın gramları oalcak hem de altın-tl gramı içeride artacak bir taşla iki kuş vurulacak.. bu dönem daha karlı..

    YanıtlaSil
  20. 52,66 dediği altının gramı 52,66 usd(dolar) demektir.. 31,10 gram ile çarparsak ons rakamı çıkar bankanın
    52,66 * 31,10 = 1637,73 imiş demek ki bankanızın kuru...
    biliyorsunuz Türkiye'de altını bankalar aynı TL de olduğu gibi gram olarak dolar olarak da alıp satarlar.. Bu hizmeti sunan bankalar arasında yapıkredi de var..
    umarım en kısa sürede evinizi de alırsınız.. Allah o günleri de nasip eder inş...
    eğer nakite ihtiyacınız yok ise elde durdurtmada fayda var... satmadığınız sürece zarar yazmıyor biliyorsunuz...
    al sat yapacaksanız da lütfen parça parça yapın..
    acemi ve panik alım satımlardan uzak duralım,
    ekran başında devamlı durup iniş çıkışlarda heyecanlanıp yanlış işler yapmayalım

    YanıtlaSil
  21. Değerli arkadaşlar !
    sitemizde alım satım yaptığınız miktarları, rakamları vb net bilgiler vermeyiniz lütfen...
    Lütfen bu hususa dikkat edelim..

    YanıtlaSil
  22. ümit hocam yardımcı olurmusunuz

    elimde 16.050 tl para var ve bununla 92 tl den 175 gr altın alıp bugün 94 tl den satsaydım karım 350 tl olacaktı.

    aynı para ile türkiye finanstan adedi 1.605 ten 10.000 adet gümüş alsaydım bugün 1.700 den satsam karım 950 tl olacaktı.



    gümüşün getirisi altının 2,5 katından daha fazla.müthiş bir kar.artık altını bırakıp gümüşe yoğunlaşmayı düşünüyorum.bu konuda bana ne tavsiye edersiniz.?artık altın yerine gümüşe yatırsam daha mı çok kar yaparım?

    YanıtlaSil
  23. Ümit bey iyi geceler.bi konuda sizden yardım isteyecektim cevaplarsanız çok sevinirim.

    bir hesap yaptım ve şu sonuçları elde ettim.

    elimde 16.050 tl para var ve bununla 92 tl den 175 gr altın alıp bugün 94 tl den satsaydım karım 350 tl olacaktı.
    aynı para ile türkiye finanstan adedi 1.605 ten 10.000 adet gümüş alsaydım bugün 1.700 den satsam karım 950 tl olacaktı.


    gümüşün getirisi altının 2,5 katından daha fazla.müthiş bir kar.artık altını bırakıp gümüşe yoğunlaşmayı düşünüyorum.yatırımımın %20 si altın %50 si gümüş %30 u tl olarak düşünebilirim.ya da %30 dolar olarak değerlendirebilirim.benim düşüncem bu yönde oluşmaya başladı.fakat alışlar için sabırla beklenip destek noktalarından almak kaydı ile.

    bu durumda bana altın yerine gümüşe yatırım yapmak çok daha mantıklı geliyor.

    oluşan bu düşüncelerimin haklılık payı sizce ne kadardır?altın yerine gümüşe yönelmem daha mı iyi olur sizce.cevaplarsanız çok memnun olurum.hayırlı geceler dileklerimle...

    YanıtlaSil
  24. I all the time emailed this weblog post page to all my friends,
    since if like to read it then my contacts will too.
    Also visit my web-site ... Oyunu

    YanıtlaSil
  25. Sadettin Bey !

    gümüşü ben yıllardır öneren biriyim.. getirisi altına ya da dövize nazaran daha tatlı ve fazladır..
    Takip edenler bilir GÜMÜŞÜ TAVŞANA; ALTINI KAPLUMBAGA'YA BENZETİRİRM... Gümüş daha hareketli ve hızlı olduğu için...
    Hatta sene başında yazarken bu senenin kazandıracakları sırasıyla GÜMÜŞ, PLATİN VE ALTIN olarak yaptığım sıralmadan gümüş ilk sırada yer alıyor.. Platin de güzel lakin şimdiki sert çıkışını yok sayarsak nadir yapar bunu Kuveytturk bankasında olduğundan sadece banka güzel fırsatlar sunmuyor...

    Gümüş hem altın gibi değerli metaldir; hem de sanayi metalidir.. Yani altın ile paralel hareket ederken sanayinin iyi ya da kötü durumuna göre de hareketlilik yaparak altından biraz farklılaşabilir.. Çıkışlarda altın 1 çıkarken gümüş 2 çıkabilir.. İnişlerde de aynı tabii ki :)
    ayrıca gümüş daha ucuzdur gramı 1 usd bile değil ya da gramı 1,75 TL gibi.. yani az para ile çok gümüş alabiliriz...
    Altın yerine gümüşe yönelmek güzel bir yatırım seçeneği denilebilir..
    Yalnız bardağın dolu tarafına baktık ya da baktınız hep bir de boş tarafı var ki o da şu..
    Gümüş inişlerde altından daha hızlıdır; yani sert düşer;
    anlık işlem yapmak ( kısa vadeli) altına göre daha zordur..
    sürekli takip gerektirir lakin sürekli işlem yap anlamına gelmez bu..
    karı çok olacağı gerçek ama zararı da büyük olur...
    bunları aklınızdan çıkarmamalısınız...
    %20 altın
    %50 gümüş ( bu al satlar ile arada bir dolar ya da tl olacak)
    %30 tl ve dolar çeşitlendirilmesinde yarar var..

    Türkiye finans da arbitraja yani altın ya da gümüşten dolara geçişlere izin verdiğine göre arbitrajı da yaparak altın ya da gümüş miktarlarımız arttırılabilir..

    Takı dışında ya da uzun soluk dışında altın gibi sanki farzmış gibi tek bir metaya ya da geleneksel şeylere yönelmeyi uygun bulmuyorum.. Gümüş fırsatı sunan bankalar ya da borsada kağıtlar var ise gümüşün kaymağı da yenmeli..

    Gümüşten güzel kazançlar elde etmeniz dileklerimle, kararınız ve bakış açımız aynı Sizinle..
    Gümüşün sert düşüşler yaptığını ve yapacağını da lütfen unutmayalım..

    YanıtlaSil
  26. Recep Bey!
    selam ve saygılarımla,
    hayırlı ve bol kazançlar, sağlık dolu günler

    YanıtlaSil