2 Ağustos 2012 Perşembe

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'den inciler



Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, piyasaları tatmin edemedi. Draghi, açık piyasa işlemleriyle müdahale sinyali verdi. Ancak tahvil alımı konusunu netleştirmedi. Parasal genişleme ile ilgili de sinyal yok.

Geçtiğimiz Perşembe günü Londra'da yaptığı açıklama ile "Euroyu korumak için ne gerekiyorsa yapacağız. Ve inanın, yapacaklarımız yeterli olacak" diyen Avrupa Merkez Bankası, son dönemin en önemli toplantılarından birini tamamladı.

Bankadan yapılan açıklamada, faizin yüzde 0.75'te sabit bırakıldığı açıklandı. Avrupa Merkez Bankasından yapılan açıklamada, bankaların Avrupa Merkez Bankası'na parkettikleri para için geçen toplantıda yüzde 0'a çekilen gecelik mevduat faizinde de değişiklik yapılmadığı açıklandı.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, toplantı sonrasında yaptığı basın toplantısında ise piyasaların beklentilerinin oldukça uzağında kalan açıklamalar yaptı. Tahvil faizleri nedeniyle zor durumda olan ülkelere yönelik tahvil alım programı üzerinde çalıştıklarını belirten Draghi, piyasaların beklentisinin aksine güçlü bir alım sinyali vermedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın kendi içindeki komitelerin yeni bir tahvil alım programı için çalışma yaptıklarını söyleyen Draghi, alınacak tahvillerin getiri eğrilerinin kısa vadesi üzerine odaklanacağını belirtti. (İtalyan ve İspanyol tahvillerinin özellikle 3 yıla kadar vadeli olan kısmını kastettiği düşünülüyor.)

 Draghi, neden kısa vadeyi tercih ettikleri yolundaki bir soruya ise "Bu vadenin para politikasına cevap vereceği bir süre olduğunu düşünüyoruz. Çünkü diğer taraftan LTRO'nun vadesi ile de uyumlu" yanıtını verdi.
Yeni programın mevcut SMP adındaki tahvil alım programından farklı olacağının altını çizen Draghi, bunun sonunda sterilizasyon yapılıp yapılmayacağını söylemek için erken olduğunu belirtti. (Avrupa Merkez Bankası'nın ülke tahvili alıp karşılığında piyasada para bırakması halinde bu ABD'dekine benzer bir parasal genişleme anlamına geliyor. Piyasalar buna yönelik sinyal bekliyordu.)

Euronun geri dönülemez bir para birimi olduğunun altını çizen Draghi, "Bu, liraya ya da başka bir para birimine geri dönüşün olmadığı anlamına gelir. Euronun karşısında pozisyon almak anlamlı değildir" dedi.

Draghi, Londra konuşmasını daha dikkatli yapmanız gerekmez miydi sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Yaptığım açıklamaları çok sevdim. Sonuçları da gayet iyi oldu. Piyasalar beklentileri doğrultusunda pozisyon aldı. Bugün bir toplantımız vardı. Biz de bu toplantıda nasıl adım atacağımıza dair yol haritası verdik."



Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi basın toplantısında ana başlıkları ile şu noktalara değindi:

- Bir ay önce söylediğimiz gibi enflasyonda bu yıl ve gelecek yıl herhangi bir olumsuz beklentimiz yok. Yüzde 2'lik beklentilere yakın seyretmesini öngörüyoruz.

- Büyüme konusunda olumsuz tablo sürüyor.

- Büyüme ve enflasyon konusundaki riskler aşağı yönlü olarak devam ediyor.

- Bono piyasasında yüksek risk primleri ve tahvil fiyatları olumsuz etki yaratmaya devam ediyor.

- Euro geri döndürülemez. 


- Euro bölgesinde liderler mali birliği ve güvenliği sağlamak için gerekli adımları atmak zorundadır. Bunlar zaman alırken, piyasalar hızlı hareket bekliyor. EFSF ve ESM'in bono tahvil piyasasında etkinliğini bekliyor.

- Hükümetlerin EFSF'i harekete geçirmek üzere hızlı şekilde karar alması gerekiyor.

- Standart dışı bazı önlemler alınması amacıyla Avrupa Merkez Bankası, açık piyasa işlemleri üzerinden önlem alabilir. (Açıklama euro/dolar paritesini 1.2340'a kadar yükseltti. İspanyol 10 yıllıkları 12 baz puan aşağıda; yüzde 6.61. Ancak piyasanın beklentilerini karşılayamayan açıklamalar nedeniyle parite 1.22'nin altına kadar indi.)

- Kısa vadede Euro bölgesinde ekonomik büyümenin sadece göreceli olmasını bekliyoruz. 3'üncü çeyrekte zayıf büyüme ve aşağı yönlü riskler devam edecek. Enerji fiyatlarındaki hareket de büyümeyi olumsuz etkiliyor.

- Bazı bölgelerdeki olumsuz tahvil piyasası sorunları açık piyasa işlemleri yoluyla müdahaleyi gerekli kılabilir.

-  Bankaların güvenilirliklerini artırması büyük önem taşıyor.

- Avrupa içindeki krizden çok etkilenen ülkelerin mutlak surette rekabetçi yapıya kavuşmaları gerekiyor.

- Faiz indiriminin tartışıldığını söyleyebilirim. Ancak bu toplantıda olmamasına karar verildi. Mevduat konusunda bilmediğimiz sulardayız. Onun için daha fazla hareket etmeden önce bekleyeceğiz.
- Avrupa Merkez Bankası, hükümetlerin yapması gereken mali adımları atamaz. Para politikası bağımsızdır. Uygun bir model belirleyerek öncelikli alacaklılık konusunu ve Avrupa Merkez Bankası'nin durumunu gözden geçireceğiz.

- Tahvil alımı konusunda verilen sinyal önceki programdan biraz daha farklı olacak. Tamamen şeffaf bir şekilde hangi ülkenin ne kadar tahvil alacağını açıklayacağız. Getiri eğrisinin kısa vadeli bölümünde daha çok alımı tercih edeceğiz.


- ESM'in şu anki yapısının lisans alımına uygun olmadığını söyledim. Avrupa Merkez Bankası'nin bankacılık lisansı verme konusunda yetkisi yok.

- Sterilizasyon konusunda bu operasyonlar karmaşık yapıya sahip. Komiteler çalışarak neyin doğru olduğunu ya da  olmadığını açıklayacak. Şu anda sterilize etmek ya da etmemek aşamasında net bir şey söyleyemeyiz. Limitli ya da limitsiz alım yapılacağı konusunda net bir şey söyleyemem.

- Bir yol haritası verdik. Risk, piyasa ve para politikası komiteleri bir araya gelerek konuşacak. Neyin doğru ya da yanlış olacağı konusunda net sinyal bundan sonra gelecek.

- Biz şu anda hareket etmeye hazır durumda değiliz. Vermeye çalıştığımız nasıl harekete geçeceğimiz konusunda bir  yol haritası oluşturuyoruz.

- LTRO, teminatlar gibi bir çok konuda adım atabilecek seçeneklerimiz var. Tüm bunların üzerinde çalışıyoruz.

- Geçen hafta euro ile yaptığı konuşmanın içinde konuşmadığımız tek bir kelime dahi yok.

- Avrupa Merkez Bankası, üyeleri arasında alınan kararlar bir kişinin çekimser oyu dışında oy birliğiyle alındı.

- Euroyu korumak, bizim görevimiz ve yetkimiz dahilinde.


- Enerji fiyatları konusunda yükselen fiyatlar, bizim enflasyon hedefimizin çok uzağına düşmüyor.

- Para politikası kurulunda yaptığımız konuşmaların hiçbirini siyasetçilerle paylaşmayı düşünümüyoruz. Çünkü bağımsızlığımızla gurur duyuyoruz. 

- Neden kısa vadeli tahvillere odaklanacağımız konusunda ise LTRO ile uyumlu bir tablo oluşturacağını düşünüyoruz. Bu vadenin katı ve klasik bir  para politikası temeli oluşturacağını düşünüyoruz. Bu kararın arkasındaki felsefeyi açıklayabilirim, ancak detaylarını açıklayamam. 

- Londra konuşmasının tonu güçlüydü. Ancak ne tahvil alımı ne vadeler ile ilgili hiçbir şey yoktu. Euro güçlü bir para birimidir ve geri dönülemez. Londra konuşmasının özü budur. Kendi yetkimizin içinde olan her türlü imkanı kullanacağız. Bugün bundan geri adım atmıyoruz. Bugünkü yazılı açıklamalarda da bu tonun devam ettiğini görebilirsiniz.


- Para politikası gereken tamiratı yapmaktan uzak kalıyor. Dengesizliklerin kaldırılması için hükümetlerin politikalarını mutlaka dengeli hale getirmesi gerekiyor. Hükümetler tarafından atılacak adımlar para politikasının sonuç verebilmesi için mutlaka gereklidir.

- Euro geri dönülemez demek eski para birimlerine dönülemez demek. Euronun karşısında pozisyon almak anlamsızdır. Çünkü euro kalacak.


- Yaptığım açıklamaları çok sevdim. Sonuçları da gayet iyi oldu. Piyasalar beklentileri doğrultusunda pozisyon aldı. Bugün bir toplantımız vardı. Biz de bu toplantıda nasıl adım atacağımıza dair yol haritası verdik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder