1 Ağustos 2012 Çarşamba

Bu akşam Fed’den ne beklenebilir? Piyasa etkisi ne olur?



Fed’in son Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından bu yana makro verilerde önemli bir değişiklik olmadı. İstihdam tarafındaki zayıflık sürüyor. Fed’in bugün ekonomik toparlanma ile ilgili beklentisini bir derece daha düşürmesi beklenebilir. Ancak hem piyasalarda önemli bir stres unsuru olmadığı hem de makro veriler karışık seyrettiği için, gevşek duruş yerinde kalacak ve sözel ifadelerle desteklenecekse de, Fed’in bugünkü toplantısında önemli bir politika aksiyonu almasını beklemiyoruz.

Banka’nın güncel tahminlerini paylaşacağı ve Bernanke’nin ardından basın toplantısı düzenleyeceği Eylül ayı FOMC toplantısı Fed’in sözel ve kantitatif gevşeme adımları için daha uygun bir platform sunabilir.

Özetle, Fed’in bugün de “Bekle gör” modunda kalması olası. Bu durumda piyasaların Fed’le ilgili dikkati Bernanke’nin ay sonundaki Jackson Hole konuşmasına kayacaktır.


Fed bu akşam neler yapabilir?

1)  Düşük faizlerin süreceği takvimi 2014’ten 2015’e çekmesi mümkün; ancak bunun önemli bir piyasa etkisi olmaz.

2)  Bankaların Fed’de tuttuğu ekstra rezervlere ödenen faizin indirilmesini bekleyenler de var, ancak bunun faydası kadar önemli bir maliyeti de olacağından gündeme gelme olasılığını şu aşamada nispeten düşük buluyoruz.

3)  Fed’in bu önlem yerine özellikle konut kredisine dayalı tahvilleri de içerecek şekilde tahvil alım (nicel gevşeme) programı başlatması (QE3) göreceli daha olası olabilir. Fed’in bugün bu önemli konuyu da görüşeceği biliniyor. Ancak, Reuters anketine göre, ekonomistlerin sadece %12’si Fed’in bugün yeni bir nicel gevşeme programına gitmesini bekliyor. Bunun 12-13 Eylül toplantısında geleceğini bekleyenlerin oranı ise %48’e çıkıyor.

4)  Fed, bankalara reel ekonomiye sunma amaçlı krediler için daha ucuza özel fonlama sağlayabilir. Bernanke, İngiltere Merkez Bankası’nın uyguladığı bu programı “ilginç bulduğunu” söylemişti; ancak Fed içinde bu konuda henüz yeterli bir destek yok gibi duruyor.

Biz yeni bir nicel gevşeme (QE) ya da tahvil portföyü vade uzatımı (twist) programı için erken olduğunu düşünüyoruz. Fed’den en erken Eylül ayından önce bir nicel gevşeme (QE3) programı gelmesini beklemiyoruz. Konut sektörü kredileri dışında diğer sektörlerde kredi büyümesinin sağlıklı olduğunu görüyoruz. Ayrıca, Fed’in Cuma günkü Temmuz ve bir ay sonraki Ağustos ayı istihdam verilerini de görmek isteyeceğini sanıyoruz.

Diğer taraftan, Fed’in yapacağı yeni bir nicel gevşeme hamlesinin ekonomiye fazla bir katkı sağlamayacağı düşüncesiyle önümüzdeki ay da gelmeyeceği yönünde görüşler de var. QE3’ün doları zayıflatmasının ABD’de iç talebe sınırlı bir etkisi olması bekleniyor. Öte yandan, QE3’ün euro’nun değerini artırarak Euro Bölgesi’nin rekabet gücünü azaltması ve emtia fiyatlarını artırarak Euro Bölgesi enflasyonuna yukarı yönlü baskı yapması ECB’nin manevra alanını da kısıtlayabilir.

Piyasa etkisi ne olur?

Fed’in bu akşam yeterince tatmin edici bir gevşeme adımı ya da sinyali sunmaması, küresel piyasalarda doları bir miktar destekleyebilir. Riskli varlıklara da bir miktar satış getirebilecek olan bu “hareketsizlik” aslında büyük ölçüde beklentiler dahilinde de olduğundan, çok sert piyasa hareketlerine neden olmasını beklemeyiz.

Yukarıdaki seçeneklerden 1 veya 2’nin ayrı ayrı çok fazla bir piyasa etkisi olmayacaktır; ancak ikisi bir arada yapılırsa faizlerde bir miktar daha aşağı hareket alanı yaratabilir. Risk iştahının da etkilenmemesini sağlar.

Açıklanabilecek sürpriz bir QE3 programı ise genel faiz seviyelerini daha fazla aşağı çekecek ve risk iştahına ve borsalara ekstra gaz verebilecektir. Böyle bir program doları zayıflatır, euro ve gelişen piyasa para birimleri ile emtialara da değer kazandırır.

Fed, bugün faiz tarafında hiçbir şey yapmasa da, sonraki aylarda aksiyona geçmesi için çıta düşük olduğundan piyasa faizlerinde önemli bir yükseliş beklemiyoruz.  Fed’in olası bir aksiyonu ertelemesinin değil, ancak önümüzdeki haftalarda makro verilerde keskin bir yükseliş yaşanmasının ABD faizlerinin yönünü yukarı çevirmesine neden olabileceğini düşünüyoruz.

Aynı mantıkla, Fed bugün herhangi bir aksiyon almasa da, TL dolara karşı çok fazla zayıflamayabilir, içeride tahvil faizleri de fazla yükselmeyebilir. Hem yarın Draghi bekleneceği için, hem de yılın geri kalanında Fed’in hareket ihtimalinin sürdüğü düşüncesiyle, ilk etapta USD/TL ve tahvil faizlerinde görülebilecek yükselişler tekrar alıcıları getirebilir.  Borsada ise, Fed ve özellikle yarın ECB tarafında bir hayal kırıklığı yaşanması olasılığı, son yaşanan sert yükseliş sonrasında kâr satışlarına zemin sunmaya devam ediyor.

Bilgilendirme amaçlı F.onlineden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder