2 Ağustos 2012 Perşembe

Avrupa Merkez Bankası'nın seçenekleri


Değerli Arkadaşlar ,

AMB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Draghi geçtiğimiz hafta bugün “Euro’yu kurtarmak için gerekenin yapılacağını” söyleyerek piyasalarda büyük beklenti yaratmıştı işte bugün bu beklentilerin ne kadarının gerçekleşeceğini sorusunun cevabını öğrenecek piyasa.

Draghi beklentileri bilerek veya bilmeyerek oldukça yükseltti ve piyasa hayalkırıklığına uğrarsa satışların günü domine edeceğini görmek zor değil.

AMB’nin seçeneklerine bakalım;

ESM’ye bankacılık lisansı verilmesi: Bu seçenek piyasayı rahatlatır çünkü kurtarma fonu ESM’nin ateş gücü neredeyse limitsiz olacak bu durumda AMB’den fonlanabileceği için. Almanya ve Finlandiya bu seçeneğe karşılar, AMB de daha önce bunun yasal olarak AMB için mümkün olmadığını söylemişti.

Ancak son konuşmalara göre AMBbu fikre ısınıyor. Eğer bugün bu yönde bir hamle olursa piyasa üzerindeki etkisi oldukça olumlu olacak.

LTRO: Bankalara uzun dönemli kredi vererek büyük bir bankacılık krizini engellemişti AMB geçtiğimiz yılın sonuna doğru. İki 3 yıllık operasyonda toplam 1 trilyon Euro verilmişti bankalara. Yeni bir 3 yıllık ya da daha uzun vade (5 yıl gibi) LTRO ihtimali kuvvetli duruyor.

AMB’nin herhangi bir muhalefet olmadan yapabileceği ilk hamle bu. Bankaların yeni kaynaklar için teminat sıkıntısı da teminat standartlarında gevşemeye gidilerek çözülebilir.

Bu seçenek olumlu olsa da daha önce LTRO etkisinin birkaç ay sürebildiğini gördük. Faizleri kısa vadede aşağı çekebilir ama sadece yeni LTRO piyasayı tatmin etmekten çok uzak kalır. Dragi’nin yarattığı beklenti bunun çok üzerinde.

SMP: AMB’nin ikincil piyasada tahvil aldığı yani tahvil piyasasına müdahale ettiği SMP programı 20 haftadır uykuda ve Draghi geçtiğimiz hafta bunun tekrar başlayabileceğini ima etti. Yani  İspanya ve İtalyan tahillerini AMB tekrar alabilir ama burada iş detaylanıyor.

Öncelikle SMP’nin de etkisi bir süre sonra bittiği için bu sefer program daha inatçı olmalı yani ECB daha önceki uygulamalara göre daha fazla alım yapacağının, programın geçici olmadığının vurgusunu yapmalı.

Eğer SMP, kurtarma fonları ile koordineli bir şekilde olacaksa o zaman yine sıkıntı var çünkü kurtarma fonlarının birincil piyasada tahvil alması için tahvili alınacak ülkenin başvuruda bulunması lazım. İspanya ise şu anda buna yanaşmıyor.

AMB’nin faiz indirimi ihtimali bu ay düşük gibi çünkü hem son faiz indirimi geçtiğimiz ay oldu hem de reel ekonomiye katkısı oldukça düşük olur. Faiz kararı 14.45’te..
.
Draghi’nin 15.30’daki basın toplantısında yukarıda yazdığımız maddelere göre büyük piyasa tepkisi bekleniyor, piyasanın hesaplayacağı şey temel olarak şu olacak; Draghi’nin sunacağı plan faizleri indirir mi ve bu uzun vadede de sürdürülebilir mi ?

bol kazançlar,


1 yorum: