1 Ağustos 2012 Çarşamba

FED ve AMB kararları öncesi

Selam arkadaşlar !
işler, internet aziziliği vb sebepler dolayısıyla sanal ortamdan uzak kaldım. Ramazan durgunluğu da bir sebep... Cuma artık izin de bitiyor :(
Piyasa yoğun iken , bugün FED yarın AMB faiz kararları var iken her zamanki gibi kararlar öncesi birşeyler , bildiklerimizi paylaşallım istedik..
Öncelikle dolar/tl gerek ay sonu olması gerekse giren fonlar ile düşüş göstermekte.. Bu düşüş bu siteyi takip eden Siz değerli dostları şaşırtmadığını düşünüyorum... Çok büyük bir aksilik olmadığı sürece tacirler ay sonu geldiğinde dolar cinsi varlıklarını nakite çevirip ödemelerini gerçekleştirirler.. bu gerçek var iken grafikleri haftalar önce yazıp çizmenin karalamann bir anlamı yok.. ya da grafik çalışması yapıyorsanız bazı gerçekleri görüp ona göre ihtimalleri şekillendirin..

bu iki gün ne yapalım...
öncelikle sepet yapacağız,
1. seçenek:  altın(gümüş vb) + usd + tl
ya da 2. seçenek : euro + usd + tl

bakınız altın-euro-usd vb yapın gibi saçma sapan bir şey demiyorum bu iki gün için... ekonomi mantalitesi açısıdan bu mantıksız zaten... çünkü alın ve euro dolara rakip iki varlık.. genel de zaten parite düşmesi demek doalrın değerlenmesi demek dolar değerlenince de altının düşmesi demek... yani euro-usd-altın gibi paranızı üçe bölmeniz aslında parayı ikiye bölmenizle aynıdır.. çünkü altın ve euro aynı cephe de altın diğer cephededir... bunu özellikle iki bankanın kararı öncesi dikkate alalım..

Şimdi FED'in masasında ne var ona bakalım,
1.QE3
2.Faiz indirimi
3.Mevcut faizin 2014 ten 2015 kadar uzatılma kararı...

Birinci ve ikinci seçeneğe çok az bir ihtimal veriyorum.. Yok denecek kadar az.. Zaten QE3 için benim beklenti aralığım 13 Eylül2012 - Mart 2013 FED toplantısına kadar olan aralıktı.. Şu an için imkansız gibi görmekle beraber FED aslında araya sıkışan Avrupa MB ne yapacağını merak ediyor... AMB yi bekleyecek ve onların Q3 e yani LTRO ya gitmesini isteyecek... Bu iki seçenek altını uçuracak bir gelişme olduğunu biliyoruz..
Ben kem küm edip üçüncü seçeneği yani düşük faizlerle 2015 e kadar uzattık açıklamasını daha yakın görüyorum.. Bu altının düşmemesine , tutunmasına destek olabilir... Lakin Q3 yok gibi açık bir soylem de bulunmaları altında sert satışlara sebep olabilir..
FED tarafından çıkacak kararlar daha çok doları değerlendirecek gibi görülmekte..

Avrupa Merkez Bankasına gelince,
en kritik ve önemli toplantı bu aslında.. Sebebine gelirse geçen hafta tabiri caizse Başkan Mario uçtu.. Piyasalara hiçbir Merkez Başkanın vermediği büyüklükte umut verdi.. Şimdi herkes AMB den net kararlar ve piyasayı rahatlatacak net adımlar bekliyor..
peki AMB nin masasında ne var;
1. LTRO
2. Faiz indirimi
3. LTRO değil de ona benzer tahvil vb aktarımı ( FED'in Operation Twiste benzer bir olay)

1. seçenek olan LTRO yani parasal genişleme mümkün görülmekle birlikte Almanya ekonomisini gelecek vade de olumsuz etkisi olduğundan bu karara Almanya karşı görülmekte.. Faiz indirimini ise bu ay gene yapabilir ama ben  daha çok önümüzde ki ay bekliyorum.. 1 ve 3. seçenek arasında gidip geliyoruz ve 3. seçeneğe daha yakın hissediyoruz kendimizi..

Değerli arkadaşlar,
FED akşam gene piyasaları oyalayacak, uykuya yatıracak nenniler soylerse şaşırtmayız bu doğal ve her zaman ki yaptığı deriz.. Lakin AMB nin bunu yapma şansı yok.. Net bir çözüm ve kararlar sunmak zorunda.. Sunamazsa piyasalarda sert hareketler görürüz... Dolar tl  de yükselişler, borsa ve altın da sert düşüşler gözlemleyebiliriz.. Olumlu karar çıktığında ise çıkışları değerlendirip kar fırsatı olarak görmek gerekir..

inşallah zaman bulur, soru cevaplar ile devam ederiz..

18 yorum:

  1. S.A KARDEŞ NASILSIN?
    ALTIN BU CUMA 90TL GÖRÜRMÜ VE 22AYAR 82TL OLMA OLASILIĞI VARMI BEKLİYORUM HANGİ ARALIKTA ALAILM TAVSİYELERİNİ BEKLİYORUM. YOKSA HAFTAYA PAZARTESİYİ BEKLEYELİMMİ?SAYGILAR

    YanıtlaSil
  2. üstad LTRO bundan önce altını 50 ons ve üzeri düşürdü..yine aynı etki olur mu sence?

    YanıtlaSil
  3. a.s. sayın erenes !
    lütfen düşüşleri değerlendir.. deneme yapacak sonucu göreceğiz.
    ama bu sefer parça parça alarak düşüşleri değerlendirmeyi lütfen unutmayın

    YanıtlaSil
  4. aynı seviyeler görebiliriz yusuf bey,
    lakin avrupadan istediğini bulamazsa piyasalar düşüş daha da sert olur..

    unutmadan düşüşler alım fırsatı oalrak değerlendirilmeli..
    bir mal her zaman düşmez ona göre..

    düşecek - çıkacak bildin bilmedin papatya falları diğer sitelerde yapılıyor.. oralarda fal açtırılabilir..
    burada düşüşler alım fırsatı olrak görülüp alınıp beklenecek ardından çıkışlar satış fırsatı olacak..
    bu döngü böyle gelgit yaapcak..

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Parça satışlardan sonra, parça alımlar yeterince yapıldı. 1/3 AU, 1/3 USD, 1/3 TL ile beklemedeyim.
    Az kâr + az kâr = çok kâr.
    Çooook çok kârın zararını görenlerdenim :(

    YanıtlaSil
  7. :) Sayın muallim bol kazançlar .....
    özelllikle elinde ki usd daha avantajlı ya tl ye kar satışı ya da altın alarak gram arttırma şansımız var..

    YanıtlaSil
  8. usd den euro tarafına çapraza bankanız izin veriyorsa bu da ayrıca artı parantez düşünülebilir..
    usd den takip edip pariteyi euro düşünce usd den euroya ardından tekrar usd ye dönerek usd miktarı arttırılabilir de..
    euro tarafında inişler hızlı tepkilerle toparlanacak gibi görünüyor.. hava o şekilde... ama önce düşmesini görmek gerek..

    YanıtlaSil
  9. Uzun bir zamandır ful altındayım. ve gittikce zarar ediyorum

    YanıtlaSil
  10. ayrıca düşerken aaa bak düşüyor havasına girmemek gerek..
    çıkarken de oyle tabiki..

    YanıtlaSil
  11. Uzun zamandır (106 dan) ful altındayım. Lütfen yardım

    YanıtlaSil
  12. sayın sıd !
    geçen hafta başka bir 106-108den ful alan bir arkadaşımız için seviyeler 94-95 satış rakamını gösterdiğinde bir parçaasını satmasını ve düşüşle birlikte yerine koyarak yavaş yavaş ortalamasını düşürebileceğini paylaşmış idik...
    şu gün de düşmeye yüz tuttu diye ve özellikle 95 aşağısında 105 e üstü alan arkadaşlara sat demek kolay değil..
    bu düşüş dalgası bitminin ardından bekleyip çıkış dalgasında parça parça sa yapılabilir.. düşünce al öıkınca sat yapın lütfen.. arada bazen bir hafta bazen 1 ay ya da fazla bekleyecek olsanız da..
    sizin gerçekçi rakamları yani karı görünce hemen almanız gerek.. yok şu açıklanırsa çıakcakmış vb size gör değil..
    umarım mantık anlaşıldı..
    95 ve üzerinde o gün gelir paylaşırız nereler satış yeri diye parça satıp düşünce yerine koyacaksınız.. bekleme sürenizi göze de katarak gerçek karı al düşünce al yaparak zarar beklemeden daha önce kapanacak inşallah..
    lakin ful altın ile al sat yapmayınız..
    ayrıca eğer elinizde nakit var ise düşüklerden alım yaparak ortalamanızı düşürün.. 2-3 tl karı görünce satın.. sonra tekrar alın.. boyle hareketle de ortalamanızı 105-103 .. diye aşağılara düşecektir..

    YanıtlaSil
  13. bende 108 den almıştım.95 i gördüğünde satış yapmadım. zararına satış çok moral bozucu oluyor.elimde bir miktar nakit var onla al sat yapıyorum ümit beyin dediği gibi.

    YanıtlaSil
  14. üstad alım aralığı yine 90-92 kırmızı mı ?
    bu düşüşler nereye varabilir sizce?
    1570 altı beklio muusunuz??

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  15. sıd kardeşim, ekontürk hocamın dediğini yabana atmayın. Ben de sahur çakallığı yapıp 108'de çarpılanlardanım. Hocamın tavsiyelerini aynen uyguluyorum.

    YanıtlaSil
  16. arkadaşlar ümit hocamın taktikleriyle ben 107 den aldığım altınları 97ye indirdim..kısmetse kara da geçicem yakında..

    ama tavsiyem cesur olun..parça al-sat yerine belli seviyeye gelince tamamen çıkın..alttan girin 2 tl ve üzeri görünce yine bozun..önce zararı bi kenara yazın, ve kabul edin..sonra gramtlyi düşürün..parça parça bu iş çok zor ve üzücü oluyor..

    inş. bugün yarın da düşcek gibi ons..ağustos sonları gibi de 97-98lere varıcak genel kanı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ne zaman sattıysam yükseldi ve panik yaptım. sattığımdan yükseğe alarak hem gr mım düştü hemde ortalama fiatım arttı. Şimdi korkuyorum alamıyorumda satamıyorumda.

      Sil
  17. Teşekkür ederim arkadaşlar inşallah kurtulurum.

    YanıtlaSil