10 Eylül 2012 Pazartesi

10 Eylül

Günaydın Arkadaşlar !
Önceden belirli takvime göre bugün önemli bir ekomomi verisi açıklanması bulunmuyor.
Zaten bu hafta 12-13 eylül çarşamba ve perşembe günleri önce 12 Eylül Almanya Anayasa Mahkemesi kararı ardından perşembe günü 13 eylül de FED toplantısı açıklamaları en önemli ve en büyük iki olay.
Geçen hafta ki AMB sınırsız tahvil alımının kısa vadeli olumlu şoklarını yaşayan piyasaların bu tahvilin acı yönü ile karşı karşıya geldiklerinde bir miktar satış yemeleri kaçınılmaz  olacaktır.
Gün içi olası düşüşler de 17434-29 aralığında sat verilip düşünce yerien koyma taktiğine gidilebilir.. Düşmediği takdirde elde tuta devam demektir.. Bir sonraki seviye oluştuğunda paylaşımda bulunuruz..
Nakitçiler için altın alımı sinyali vermek 100 tl yi vuran şu günlerde zor gibi görülmekte...  Gram bazından düşüşler beklenilmekten başka seçenek görülmüyor..
Çıkış trendi devam ederken atlarım diyenlere de olası anlık hatanızda canınızın yanabileceğini hatırlatmak gerekir..
Nakitçilerin altın yerine doların düşüşlerine odaklanmalarını tavsiye edebiliriz.. Mantık ons yükselirken dolar alıp; ons düşünce elde ki dolarları altına çevirerek daha fazla gram altın alabilme ihtimalimizdendir..

Altın'ın tüm çıkışlarını tek başına Q3 e yüklemek hata olacaktır. Önemli bir olaydır Q3 para basmak ama tekbaşına sadece altını q3 götürüyor demek hikaye ve ezberden öte birşey değildir..
Mesela Q3 2009 mart ayında yapıldığında düz rakam 2009 sonuna kadar 1000 usd den 1200 usd ye %20 mi desem 200 us atmış mı desem.Zirve olarak..
Ama geçen sene yani 2011 yılında Q3 olmadığı halde düz rakam veriyorum 1500 den 1900 oldu %30 mu desem 400 usd mi arttı desem.. Sizin de gördüğünüz gibi geçens ene Q3 olmadı ama daha fazla arttı.. GEçen senenin kendi açısından sebepleri vardı( Arap baharı savaşları, Japon depremi,  ABD notu düştü, ABD Bütçesi vb...)

bol kazançlar,

Bir dip not : Alman Yüksek Mahkemesi ESM’nin onaylamasını yapacak. Karar evet olursa Avrupa için rahat bir nefes etkisi yapacaktır. Ancak kararın hayır olması halinde Avrupa için karışık süreç devam edecektir.

bir dip notlu hatırlatma daha:  Altın düşüş durumunda  1692-1702  teknik olrak bir düzeltme denemesi yapabilir.. Bu ihtimalin ortadan kalkması için altının 1742 kırıp üstüne atması gerek.. Aklınızda olsun..
bu durumda gümüşün ise ons başı 1 - 1.5 usd geri çekilip düzeltmeye gidebilir.. Gümüşüm 33,50-60 üzerinde olması çıkış ihtimalini, aşağısı ise satış mesajı verebilir diye düşünün..

Yani FED lafı ağzından geveleyip durursa  ( tabiri caizse ne şiş yansın ne kebap derse) 1692 önemli destek.. Q3 yok gibi söylem durumunda ancak 1692 aşağısına sarkarak sert satışları getirebilir.. Aksi durumda düşüşler alış yönünde değerlendirilmeli..

günlük kısa vade ons altın destek: 1729
direnç: 1742 olarak not edelim..
bu rakamlardan destek çalışması yani 1729 düşünde teknik olarak %1  ila %2,1 aralığında birinci satış dalgasını bunun da 1711-1692 ye takabul ettiğini;
 1742 direncin yukarı kırılması ve çalışması durumunda %1,2 ila 1,7 aralığında orta vade artışı ihtimali söz konusu bu da 1762 ve 1771 e denk gelmekte.. Bu saatten sonra olumlu haber bulamazsa yukarı zorlanacaktır.. Çünkü bugüne kadar son 10 gün hep altın haberler ile çıkarıldı... Haberlerin yalan ya da avutuldum şekliyle kandırıldığını düşünürse altın çok vahim sonuçlar doğuracaktır..
SON 10 GÜNDÜR ALTIN ÇIKMASI İÇİN GEREKLİ TÜM DESTEK VERİLDİ..( HABERİ VERİ,SPEKULASYON)  bu sonsuza kadar sürecek değil ya.. BİRİ ÇIKIP ŞAKA YAPTIM DERSE ÖZELLİKLE BUNU FED DERSE SONUCU ARTIK DÜŞÜNÜN


33 yorum:

  1. Günaydın Ümit kardeşim.Hayırlı haftalar.Gümüş için bir sorum olacak.1.85-1.97 aralıklarında aldığım gümüşün satışı hangi aralıklarla yapmalıyım.toplam tutar 14.tl.Bunun 3.000tl lik bölümünü 1.92 de bozdum.diğer bölümü için çıkış ne zaman olmalı?Selamlar.

    YanıtlaSil
  2. Murat Bey !
    stratejin şöyle olmalı...
    alım aralıkların 1,85-97 imiş.. ne kadar kaç gramda aldığın belli olmasa da ortalamanız 1,91 gibi görülmekte..
    şimdi oyşe satış yap ki ortalaman 1,93-94 e çıkar... en son böyle bekle..
    çıkarken elde tut..
    düşerken aşağı kanal 1,93 te bırak ki 1-2 kuruş gram karla çıkabilesin..
    mantığı umarım anladınız...
    elde ki gümüşleri satın ve ortalamanız 1-85-97 de alınan gümüşün ortalamasının üstünde olsun.. boylelikle bir sonraki her adım yani her çıış kar katlanarak devam edecektir.. olası düşüşlerde ortalama rakamı belirlediğiniz de 1,93-94 te bozun ki zararsın kurtulun ve düşüşlerde alım olarak değerlendiriniz..
    kesinlikle size tavsiyem çıkacak beklentisi ile beklenti havasına girmeyin.. hırs ve çok kar beklentisi bitmeyecek çünkü... Siz paranızı kurtardıktan sonra kalan kısmı ile ilk direnç olarak 1,97 sizin bankaya satış rakamını bekleyebilirsiniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.mantık anlaşılmıştır.

      Sil
  3. Murat Bey !
    1,85-97 aralığında aldığınıza göre..
    parça parça aldınız değil mi?
    o zaman parça parça satın..
    1,85 te aldığınızı
    1,87 de
    1,90 da
    1,97 gibi ...
    Siz zaten 1,97 de alınan gümüşü düşüşklerde alıma devam ederek 1,85 gibi zaten ortalamayı aşağı çekmiş ve şu an kardasınız demektir..
    parça parça satışlarınızla min. en yüksek karı elde edin..

    YanıtlaSil
  4. ÜMİT BEY GÜNAYDIN,
    BABANIZ NASIL OLDU UMARIM İYİDİR.

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun Sevda Hanım !
    Geçen haftadan beri evde artık...
    SAğlık dolu bir ömür dua ve temmennilerimle..

    YanıtlaSil
  6. GÜNAYDIN ÜMİT BEYY

    YanıtlaSil
  7. ÜMİT BEY ŞUAN TL YE GEÇERSEM KARDAYIM FAKAT ALTINDAN DOLARA GEÇSEM DAHA İYİ Mİ OLACAK

    YanıtlaSil
  8. SAYIN ADSIZ!
    güneydın....
    ALDIĞINIZ DÖNEM DE Kİ
    ONS ALTIN ( ALTIN GRAMI DOLAR CİNSİNDEN)
    VE altın tl gramını bilemiyoruz...
    onlara göre karar vermek daha mantıklı..
    Yalnız bu veriler olmadan olaya bakacak olursak..
    hem ons çıkmış hem de dolar-tl kuvvetli..
    bol kazançlar,
    bu durumda tl-gram olayı daha karlı görülmekte..

    YanıtlaSil
  9. lütfen al ya da sat yaptığınız da..
    o anki kurları not edin,
    dolar-tl ne kadarmış
    altın ons ne kadarmış
    altın gramı ne kadar tl imiş vb..

    neden mi?
    örnek
    ons: 1640 tl
    dolar : 1,83 tl altın gramı 1640/31,10*1,83 = 96,50 tl...
    örnek gene..
    ons 1740 olsun dolar 1,79 olsun 100 tl dir..
    gram da kar 3,5 tl değil mi...
    ama ons bası 100 usd artmış,
    yani, 100 / 31,10 = 3,21 usd...
    tl bazından gramda 3,5 tl kar..
    dolar bazında gram da 3,21 usd kar.. ( an itibariyle 3,21 * ,179 = 5,75 tl kar)
    nerden bakarsanız kar..

    YanıtlaSil
  10. ÜMİT BEY 12-13 EYLÜLE KADAR ALTINDA BEKLENDİ NE YÖNDE OLACAK TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  11. sayın adsız !
    yatay yönde...
    yani hızlı ve sert hareketler olmadan beklemede kalınacak..

    YanıtlaSil
  12. yukarı fazla çıkış ihtimali olmamakla birlikte inişler daha yakın görülmekte... ama sert hareketler özellikle çıkış ayağında beklenilmemeli.. (ons açsından)

    YanıtlaSil
  13. Dolar toplanti öncesni toparlanirmi yoksa toplantin öncesi dusermi sizce benim fikrim toplantidan bisey cikmayacagi ve altinin satis yiyecegi yönünde tmm hissiyatim kimse ciddiye almasin ama dolari bu durum nasil etkiler şüpeliyim

    YanıtlaSil
  14. Ümit Bey ben fed açıklamasına kadar yine biraz şişeceğini düşünüyorum beklentilerden dolayı fakat geçen bir yıl boyunca iki acı tecrübe yaşadık. Birisi zaten meşhur ons 1920 olduğunda geçen yılın eylül ayında. Bernankenin ağzından emtialar fazla değerli lafı çıkar çıkmaz yetişemedik bile düşüşe ons önce 200 dolar değer yitirdi sonrası ise bir yıl işkence... Yine aynı şey olur mu, beklenti ile iyice şişer mi konuşmaya kadar? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  15. Erkan Bey ve Adsız !
    FED eğer veriler ışığında konuşacaksak.. Q3 YAPMAYACAK..
    Ama son söz Bernanke'nin.. Ekonomi ve mantığın dışında piyasalar siyasi güç için, rant için de hareket ederler yani kar için de spekulatif hareket ederler bunu unutmayalım..

    Bernanke Q3 yapmazsa bile Q3 yk demeyecek, ekonominin gidişatına göre kötüleşme görür ve gerekli gördüğümzüde Q3'e gidebiliriz gibi geçiştirme kelimeler kullanacaktır.. Q3 Yok kardeşim demesi inanın 1300 evet kalem hatası değil 1300 leri bile test eder.. İş bu sebeple net konuşmaz..
    UNUTMAYIN EKONOMİSTLER VE SİYASETÇİLERİN AGZINDAN NET VE KESİN CEVAP ALAMAZSINIZ...
    Diyelim Q3 var dedi.. bu da zaten hemen hemen yolun 2/3 lük kısmı fiyatlandı ... Bunu dikkate alın ve unutmayın..
    Aslında Bernanke Q3 yerine geçen sene twist operation da yaptığı gibi tahvil ve türevi alımlarına yönelir mi? İşte ben de bu görüşü tutan taraftayım.. Bernanke Q3 diyecekse eğer Q3 anladığımız gibi yani beklenen gerçek direkt para basarak değil de tahvil alımı ile, ya da uzun vadeli tahviller ile kısa vadelileri değitirmek ( bunu twist operation da yaptı),faizleri 2014 ten 2015 e kadar düşük tutuyorum diyerek vb yolu ile de deneyebilir.. faiz düşürümü ya da direkt Q3 altını uçurur borsaları da coşturur piyasalar kısa vade bayram havasına girer..
    tahvil vb seçeneklerinde ise piyasalar gene bayram havasına girer lakin emtia bundan hoşlanmaz o zaman da düşüşler yaşanır..

    Aslında ben de Q3 gelmeyecek perşembe günü sadece diline alabilir yani Q3 önümüzde ki (belirsiz bir tarih)döenlerde seçenek olarak masamızda diye geçiştirebilir.. İşsizlik 8,1 geldi kimse gündeme almıyor ama düşük işsizlik ( bir önceki aylara göre) Bernanke'yi Q3 gitmemesi yönünde destek olabilir, AB daha geçen hafta yapmışken ikinci bir alıma gitme isteği de anlamsız gelebilir..

    Piyasalar konumuz gereği altın bir bahane bulup ( Q3) çıkarıldığı gibi bir bahane senaryosu üretip düşürülebilir de.. Zaten yapılan da bu..
    Çünkü altın arzı az talebi çok ve sürekli olan bir maden... Ama işin kağıt fon tarafı işlerin spekulatif hareketlere sebep oluyor.. Yani birileri kar elde edebilmek adına elinden geleni yapıyor.. Ve bunda da başarılı oluyor.. olmaya da devam edecek..

    olası ters söylemlerde düşüşlere gene yetişemeyeceğimizi belirtmek isterim.. Hem rakam hızla kayar hem de bankalar izin vermeyerek seyre dalabilirz düşüşlerde..
    çıkışlar da ise yakalama şansımız bulunuyor.. Çünkü ons fırlarken doalrın geri çekilmesi az da olsa gram fiyatının ons kadar hızlı çıkmamasını sağlayacağından bu mümkün görülmekte..
    Ben şahsen boyle kritk durumlar karda ise emtialara satış verilmesini ve nakit ile sabahı beklenilmeisnin tarafındayım..
    örnek..
    96 dan diyelim
    100 tl altın 100 gram sattınız 10,000 tl ..nakitiniz oldu.. 400 tl kar..
    Q3 var gibi denildi ve altın 102 tl oldu diyelim keşke satmasaydım 2 tl daha kar vardı diyecektiniz...
    lakin Q3 yok vb dnildiğinde Q3 var ken 2 Tl çıkan altın yük söyleminde orantısal olarak 6 tl en az düşer.. yani 94 tl olur.. bu sefer.. kayıp 6 tl ya da alışa göre 2 tl kayıp söz konusu olacaktır..KAR KONULDUĞUNDA CEBE KONULMASINA BU YANDAN OLUMLU BAKANLARDANIM..
    ayrıca kar cebe konulduğunda 10,000 TL ile 14-15 eylül olduğunda cebinizde ki TL erimiyor.. altın ile kıyasladığınızda eriyor sadece ama 10,000 TL ile gene 10,000 tl ye anlaştığınız arabayı alabilirsiniz..
    lakin gram düştüğünde 100 gram 9400 tl olduğunda pazarlık yaptığınız 10,000 TL ye arabayı alamazsınız...

    YanıtlaSil
  16. Bu aci tecrubeyi bende yasadim şisrip boyle artik dusmez cikacak bu altin zihniyeti olusturuyolar alan aliyo sonra pat asagi gidiyor herkes çok dikkatli olsun

    YanıtlaSil
  17. bakınız..
    92-94-96 ve üstü rakamlarda al sat bekle vb rakamları gönül rahatlılığıyla veriyorduk..
    100 TL seviyelerinde iken bir düzeltme gelmeden al diyemem...
    çıkan altın satış yiyene kadar beklenilsin görüşündeyim..
    sat verdiğimiz rakamlara gelince al demek kendimizle çelişmek, desteksiz ve temelsiz yazılar yazdığımıza, teknikten ve analiz kurallarından uzak kaldığımıza ve sayısal lotoculardan farkımız olmaması demektir..

    YanıtlaSil
  18. bakınız perşembe belki ucup gidecek..
    keşke alsaydım diyenlerimiz kızanlarımız olacak..
    ama inanın cebinizde ki TL yerinde durmuş oalcak en azından azalmayacak..
    ama özellikle %100 vb altınla girenler olası ters durumda olumsuz sonuçları ile uzun süre bile bekleme de kalacaklar...

    1585 ten beri satış yemeden geldiği için korkuyorum.. ve bu tedirginliğimi kaleme alıp sizinle paylaşıyorum sadece..

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar Ümit bey. Ben 108 magdurlarındanım. Ev almak için nakte geçmem gerek. Hayırlısıyla cuma günü tapuda olacağım. Sizce altını bugün mü bozdurayım yoksa perşembeyi bekleyeyim mi?

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Ümit Bey,
    şu an elimde bir miktar altın (altını bankada 22 ayar ile 24 ayarı takas etmiştim bu yüzden gramını şu fiyattan aldım diyemiyorum bu durumda nasıl bir yol izlersem kara geçebilirim. )bir miktarda TL var nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
  21. Tesekkurler umit bey, uzun suredir al sat yapip bir yil onceki zarari ancak gecen hafta kurtardim. Bu yuzden cok tedirginim 103 lerden 105 lerden almistim dusunun yani :) cevabiniz icin tesekkurler, eksik olmayin

    YanıtlaSil
  22. Sayın AFFA !
    öncelikle eviniz hayırlı olsun ve güle güle sağlıkla oturun inş..
    çok zor bir soru :)
    ama nacizane tavsiyem tam %100 riskli ile perşembeye gitmektense parça parça karar gününe kadar satıp hemen hemen yarı yarı ya hem tl hem altnda olun..

    olası düşüşlerde şidimlerde sattığınız miktarlar olduğu için düşüşlerde satsanız da ortalama gene aynı kalır fazla zarar olmaz..
    çıkarsa zaten sorun yok kalan kısmı bozdurup ev alımında ve tapu masraflarınıza destek olur..

    % 100 beklemek çok riskli..
    çıksa iyi ama tersi durumunda kayıpların çok oalcağını da unutmayın..

    YanıtlaSil
  23. umut bey !
    altını değiştirdiğiniz tarihin kuruna göre kendi alım rakamınız şudur diyeceksiniz..
    o tarihlerde ki kura göre şu kadar kar ya da zarar da olduğunuz ortaya çıkacak..
    eğer zarar çok ise altını elde tut, düşüşlerde TL le alım yap...
    eğer zarar yok az bir parça kar satışı yap ve düşüşlerde elde ki TL ile birlikte alıma devam et.. çıkışlarda ise satmaya parça parça gene devam

    YanıtlaSil
  24. sayın adsız !
    son bir yılın yorgunluğunu, stres ve çileisni geçen hafta attığınıza göre tatil hakkınız :)
    yani zarardan kurtuldum dediğinize göre TL de olduğunuzu düşündüm ve tatilden kastım.. düşüşleri bekleyelim..
    zararı kurtardığınıza göre yeni alımlar için kar etmeden alıma girmeyin.. yani düşüşleri bekleyin..

    YanıtlaSil
  25. bu fikrimizden sadece şu çevirebilir..
    13 Eylül akşamına kadar ons düşerse orta derece sertlikte de olsa işte o zaman karar öcnesi düşürüp karar ardından çıkarılacak fikri doğurabilir fikri oluşabilir..

    YanıtlaSil
  26. ümit bey onsdaki şu anki düşüş nereye kadar gidebilir.

    YanıtlaSil
  27. merhaba ümit bey ben garantibankasına geçtim artık
    ve de şu an %90 tl deyim
    geçen hafta 1.8060 dolar kurundan dolar aldım % 10 luk dilimle

    dolar sizce daha düşer mi ? yoksa bu seviyelerden alım tavsiye eder misiniz?

    1.8050 idi
    şu an 1.8070 oldu

    YanıtlaSil
  28. sayın destek seviyesi 1716-22 gibi görülüyor lakin düşüş trendine girmesi gerekiyor iyice.. toplayabilirse buradan aldığı destek ile kendini 1742 üstünü kırma girişimine gidebilecek..
    aksi durumda 12-13 gelişmelerine göre 16** lü rakamlar kaçınılmaz gibi görülecek

    YanıtlaSil
  29. sayın özrengin..
    doları-tk değerinden cok madem dolar aldınız ve garanti bankasındasınız..
    ücretsiz olarak vadesiz altın hesabı da açın kendinize ve altın aldığınızda ki ons değerini yazın baktınız ons düştü düşüyor dolarınızla altın alın.. eskisine nazaran daha çok altın gram alabileceğinizi göreceksiniz

    YanıtlaSil
  30. ALMANYA ANAYASA MAHKEMESİ ESM KARARINI ERTELEYEBİLİR..
    BU DA BİR NEVİ GÖREVDEN SORUMLULUKTAN KAÇIŞ YA DA BEKLE GÖR ZAMAN KAZAN TAKTİĞİ OLARAK YORUMLANABİLİR..

    YanıtlaSil
  31. Genel bir hatırlatma olarak ,
    altının en hareketli ve yüksek rakamlarını göreceğimiz dönem olarak sene başından beri 2012Sonbahar - 2013 İlkbahar aralığı idi..
    şimdi o dönem aralığındayız artık..

    YanıtlaSil
  32. sn ümit bey sizce dolar daha düşer mi ?

    gerçi onsla altın alım satımı yapmak için dolar kurunun önemi yok ama gene de doları düşükten alabilmeyi isterim.

    yoksa dolarda 1.8060 seviyeleri dolar almak için mantıklı seviyeler mi?

    YanıtlaSil