11 Eylül 2012 Salı

11 eylül: Q3 gelirse ne olur?

Günaydın ve Bol kazançlar Arkadaşlar !
Gün içi önceden planlı ekonomi takvimler açısından ABD Ticaret Dengesinin dışında kayda değer bir açıklama yok..

Zaten tüm piyasalar özellikle FED kararını yani 13 Eylül 21:15 i bekliyor.. 19:30 karar duyurulacak ve 21:15 de Bernanke açıklamalarda bulunacak.. Yarın tüm bu gelişmeleri piyasalarımızın kapallı olacak olmasından dolayı seyredeceğiz..
Çıkış üzerine piyasalara baskı verildiğine şahidiz.. Basın vb organlarda son dönemlerde hep altın hakkında pozitif açıklamalarda bulunmaktalar...

Sizinle bugün karar Q3 olursa satış yemeden çıkabileceği grafiklerimizde ki olası 3 tepe direnç denemesini paylaşacağız..
1. 1772 usd
2.  1797 usd
3.1821 usd

Şu an ons ne kadar 1730 usd...
yani Q3 olması ihtimalinde kısa vade ilk satış durağına kadar alımların gücüne göre ya 42 usd ya 67 usd ya da 91 usd lik bir artış ihtimali var...

Peki ya olası altın gram senaryoları ortalama olarak ne olacak
şu an ons 1730 ve dolar 1,80 gram altın 100 TL
1. ons 1772 dolar tl 1,79 gram altın:  101,9 tl gramı  bankalar 101 tl den alış yapar
2. ons  1797 dolar tl 1,77 gram altın : 102,25 tl bankalar altını 101,5 ten felan bizden alır..
3.ons 1821 dolar tl 1,75 gram altın : 102,50 ve bankalar altını bizden 101,7 leden felan alırlar...

Örneklemelerden de kafamızda oluşturacağımzı senaryonun ikinci ayağına dikkatinizi çekmek istiyorum.. SİZLERE ONS FIRLAYACAK NEDEN DENİLİYOR.. Q3 geldiğinde varsayımı ile değil mi? Evet haklılar Q3 geldiğinde altın ons artar ama dolar cephesini neden görmezlikten geliniyor.. biri artarken diğeri düşecek değil mi? İşte ben buna dikkatinizi çekmek istiyorum...
Q3 ihtimaline karşı altının tl gram bazından çok sert bir çıkış yapacağı beklentisi bizde var ama tek bir varsayım ile.. ABD Q3 kararı verdiğinde bizim banka da ardından faiz indirimi ya da buna yakın parasal genişlemeye giderse işte o zaman dolar-tl kurunu FED Q3 kararı ile birlikte düşerken birlikte toplanıp yukarı çıkacaktır.. Yani hem ons yükselecek hem de dolar tl işte o zaman gram-tl bayram vardır...
TCMB faiz indirimine ya da muadil karara girerse senaryolarımızı bu yönde geliştirirsek şu ortaya çıkacak;


1. ons 1772 dolar tl 1,82 gram altın:  103,70 tl gramı  bankalar 103 tl den alış yapar
2. ons  1797 dolar tl 1,80 gram altın : 104 tl bankalar altını 103 ten felan bizden alır..
3.ons 1821 dolar tl 1,78 gram altın : 104,25 ve bankalar altını bizden 103,5 lerden felan alırlar...

Q3 olursanın orta vade sonuçları senaryoları ile dikkatinize sunduk.. Q3 haberi ile yukarı yönlü  ani sert hareketler beklemesek de olası ters bir kararda kar satışlarının daha da sert olacağını düşünenlerdeniz..

Lütfen planlarınızı yaparken tek taraflı yapmayın..
Q3 olacak beklentisi ile yatırım yapsanız bile ons yükselirken dolar-tl nin düşeceği beklentisini unutmayın.. (TCMB dolar-tl kurunda müdahale de bulunmadığı takdirde)...

olası ters hareketler altının 1710 ya da düz destek olarak 1700 aşağısını görmez düşüncesi bilerek ya da bilmeyerek yazılıp çizilmekte.. Aman dikkat derim.. Çünkü olası ters bir haber geldiğinde ons o zaman ne kadarsa o rakamdan ilk satış dalgasını kısa vadede %4 ila %6 aralığında yiyecektir..

Farklı bir bakış açısı ile olaylara ışık olabildi ise ne mutlu bize,
saygı ile bol kazançlar,

Not: Gün içi sert hareketler beklememekle birlikte direnç rakamı olan 1742 kırılması önümüzde ki günler için hızlı çıkış yapabileceği işaretini;
1726 aşağısında olması durumunda altın alım konusunda panik ve korkular barındırıyor şekliyle yorumlayabiliriz..

18 yorum:

  1. merhaba 350 grm altinim var gecen yil 62 tlden felan almistim 5 bin tlde nakitim var paraya ihtiyacim yok acaba altinimin yarisini veya tamamini bozsammi duserse tekrar alirim yardimci olursaniz sevinirim saygilar.

    YanıtlaSil
  2. Ümit bey, QE3 olursa ne yapmamız lazım, tüm dolarları ve TL'leri altına geçmeyi düşünüyorum, kısa vadede her ikisi de artar diye düşünüyorum, ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  3. Tolga Bey !
    ben şahsen kademe kademe satış tarafındayım..gram altınlarınız 35,000 tl ye tekabul edip elde 5000 tl nakit var ise toplam 40,000 sermaye gibi görülmekte..
    ters bir hareket olması durumunda (paranın 8/7 si altında olup sadece 1/8 i nakitte olması)kar iyiden iyiye düşebilecektir..

    tamamını bozmak bu sefer de diğer taraftan yani TL tarafından beklemek olacaktır ki bu da yanlış bir seçenektir..
    satış ya da alışlarınızı ya 50 ay da 70 er gramlar ile yapın yan,i 5-7 parça ile parça işlemler yapmanız daha uygun olabilir.. oalsı ters hareketlerde daha çok hamle yapabilmeniz adına...

    YanıtlaSil
  4. Tolga Bey , Q3 olursa eğer beklemekten başka seçeneğimiz yok.. nereye kadar dersek satış yiyene kadar..
    Q3 olursa doları olanların ancak altın tarafına koşmaları belki uygun olabilir..

    @3 gelirse ons artarken , dolar-tl düşebilir ( TCMB faiz indirimi vb ile durdurmazsa) işbu sebeple ons da yaşanan etki kadar TL gram da o kadar etki yapmazsa şaşırmamak gerekir..

    YanıtlaSil
  5. tesekkur ederim umit bey adinizi cok duydum ama sizi yeni kesfettim bazi sitelerde yazilariniz paylasiliyor ama cogu kaynak yazmiyor.

    iyisimi ben 100 grm satis yapayim tlyi arttirayim

    tesekkur tekrar takipteyim saygilar.

    YanıtlaSil
  6. yarın piyasalar neden kapalı acaba ?

    YanıtlaSil
  7. pardon saatten dolayı kapalıymış bizimkisi .tam okumadan yazmışım

    YanıtlaSil
  8. Merkez bankasi karari n zaman ümit bey birde faiz indirimine gitme olasiligi varmidir son turkiye verilerene göre sizce

    YanıtlaSil
  9. Erkan Bey !
    Gelecek hafta 18 Eylül Salı günü saat:14:00 te TCMB tarafından faiz kararı açıklanacak..
    İşsizlik büyüme ve sanayi artı enflasyon cephelerine baktığımız da 2-3 kalemin indirim gerekli kalan kalemlerin ise indirime daha var mesajı vermekte..
    Lakin Dünya ve Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeler TCMB nin bir şekilde faiz indirimi ya da muadil kararı almasını zorunlu kalacak... Her yapılan toplantı da bir adım daha yaklaşıyoruz faiz indirimine ..
    Hükümet ve ekonomi otoriterileri de gelecek kendi politikaları için bir indirim olması hususunda baskı yapmaktalar..
    İndirim ayak sesleri iyice yakınlaştığını bilmenizi ve ona göre acaba gelir mi diye beklentide olmak daha mantıklı geliyor..

    YanıtlaSil
  10. ümit bey merhaba benim 250 gr altınım var. fed kararı bizim saatle 21.45 te açıklanacağı için elimiz kolumuz bağlı beklemek zorunda kalacağız.bu yüzden işlemlerimizi banka kapanmadan önce yapmamız lazım. diğer arkadaşlardaki taktiklerinizi okudum ama yinede sormak istedim . siz bu 250 gr altını nasıl bölme yaparsınız ne kadar tl ye geçip ne kadarını dolara veya tl de bırakırdınız . yoksa kendimizi bernarkenin şefkatli kollarına bırakıp artık kaderimize razımı olalım tşk ederim

    YanıtlaSil
  11. Sayın Adsız !
    250 gram altının ne zaman ve nasıl(kaçtan) alındığı da önemli..
    Ben öncelikle kar var ise kesinlikle Bernanke'nin şefkatli kolarını tercih etmezdim :) ayrıca zaten belki bir bakıma işimiz şans diyeceğiz ama kesinlikle toto-loto olayına çevirmezdim olayı.. kayıplar resmen zarar yazacak hesaplara cüzdanlara...
    ayrıca bu altına ne kadar süre dokunmadan devam edersiniz bu da önemli.. uzun soluklu yolculuk daha rahat olunması anlamına gelir..
    eğer uzun süre dokunulmayacaksa bir parça tl ye mesela 50 gram kar amaçlı satış yapılabilir..
    parça parça 100 gram dolara çapraza izin veriyorsa geçiş düşünülebilir..
    kalan kısım ile altın da beklenilebilir..

    Banka arbitraja izn vermiyor ya da ben anlamam öyle işlerden deniliyorsa..
    parça parça mesela 50+50+50 TL ye geçerim..
    yarın eğer baktım çıkış var akşam saatlerinde bir 25 ya da 50 gram çıkış yaparım son kalan kısmı ile karar sonrasını beklerim artık...

    ya tl + altın
    ya da tl + dolar + altın
    portföyü ile çeşitlendirip yol seçilmeli..

    %100 altın ile hareket etmek büyük bir risktir.. Çıkarsa kısa vade de +3 TL desek 500- 750 TL kar ; ama tersi durumda min. 1000 TL ile başlayabilecek zararlar ortaya çıkabilir..
    Unutmayın çıkarken merdivenle inerken asansörle hareket eder sistem..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ümit bey 93,500 den almıştım uzun bir sürede ihtiyacım yok. şuan çok şükür kardayız ama insanoğluyuz işte kara doyumumuz olmuyor hep fazlası olsun düşüncesindeyiz . siz çok haklısınız en iyisi parça parça çıkıp işi riske atmamak bu arada bizim gibi acemilere yol gösterdiğiniz için çok çok teşekkür ederiz. allah sizden razı olsun

      Sil
  12. LÜTFEN KİMSE UNUTMASIN..
    BU HAFTA YA DOLAR YA DA ALTIN DARBE ALACAK AZ YA DA ÇOK BUNU BERNANKE'NİN DİYECEĞİ LAFA GÖRE BELİRLEYECEK PİYASALAR..
    KISA VADECİLERİN PORTFÖY OLUŞTURURKEN DAHA ÇOK KENDİ PARAMIZA YANİ TL YE..
    UZUN SOLUKLU YATIRIMCILAR İÇİN DOLAR-ALTIN AL SATI İLE GRAM ARTTIRMA DÜŞÜNCESİ İLE DOALRA GEÇMELERİ DAHA UYGUNDUR...
    KISA BİR ZAMAN SONRA TL İLE İŞİ OLANLAR VE BANKALARI ARBİTRAJA İZİN VERMEYENLE KESİNLİKLE SATIŞ TERCİHLERİNİ TL YE YAPACAKLARDIR ZATEN..

    YanıtlaSil
  13. altının onsu ve dolayısıyla gramı neden birdenbire yükseldi anlayamadım. saat 16'da herhangi bir ver yoktu açıklanacak?

    YanıtlaSil
  14. Moody's: ABD'nin kredi notunu düşürebiliriz

    bu haber acaba fed'i parasal genişlemeye gitmesi için tetikleye bilecek bir habermi

    YanıtlaSil
  15. sayın adsız çok ufak bir değişim bu olağan karşılanabilir.. Ayrıca Moddys açıklaması az da olsa etkili oldu denilebilir..
    Zaten dün 1722 denemesi başarılı olamayınca bugün 1742 denemesine yani destek kırılmayınca direnç kırma girişimine gidiyor..
    bu zaten tenis topu misali bir o tarafa bir o bu tarafa kırma denemesi çoğu sefer olur ve bunu yaşarız..

    YanıtlaSil
  16. Sayın Kaptan Ankara !
    Moody's: ABD'nin kredi notunu düşürebiliriz
    tamamıyla ABD bütçe yapılanması ile ilgili.. ABD bütçe programı ve borçlanma oranları yıl sonuna doğru senatoca belirlenir..
    Nasıl bizim bütçemiz yıl sonu gelmeden bütçelenir ve meclisten geçerse..

    Moddys o soruna yani bütçe ( ağır borç) dikkat çekiyor..
    Mesela teknik ve ekonomik açıdan sorsanız Q3 mi puan indirimimi altını uçurur derseniz..
    ABD KREDİ PUAN İNDİRİMİ ALTINI UÇURUR.. Q3 deve de kulak kalır..
    Sahi geçen sene Altın 1920 mi olduğunda Q3 mi yani parasal genişleme mi olmuştu yoksa ABD nin kredi puanı AAA nı altına S&P tarafından düşürüldüğünden mi olmuştu?

    YanıtlaSil
  17. Ümit hocam parite çok yükselmesine rağmen altın yerinde sayıyor sebebi nedir acaba ?

    YanıtlaSil