13 Eylül 2012 Perşembe

13 Eylül ve FED kararları

Herkese Günaydın ve Bol kazançlar !

son dönemlerin hatta yılın ekonomi açısından merakla beklenen günlerden birini bugün yaşayacağız..
Bu akşam önce saat 19:00 ardındna 21:15 Bernanke açıklamaları ile  piyasalara yeni yol ve yön haritası verilecek..

Peki neden 13 Eylül FED toplantısı büyütüldü dersek bunun tek sorumlusu Bernanke...31 Agustos J.Hole toplantısında işsizliği indirmek ve hızlı büyüme adına yani ABD ekonominin kendince iyiliği açısından gerekirse parasal genişleme gidebileceklerini sadece bunun miktarı üzerinde kafa yormak gerektiği şekilde mealen bir açıklama da bulundu.. Zaten bu J. Hole toplantısı önceki Q1 ve Q2 kararlarının verildiği toplantı olması sebebiyle önemli idi . Aslında çoğu 31 Agustos J. Hole de gelir belki diyordu Q3 ama olmadı... Ama toplantı da Bernanke konuşmaları ile aylardır Q3 bekleyenleri ve piyasaları o kadar çok umutlandırdı ki, şimdi sanırım kara kara düşünüyordur.. İşte piyas bu beklenti umudu ile coştu , ardından basın da pompalamaya şişirmeye devam etti..  Bilerek ya da bilmeyerek..

 Mesela Cnbc anketi %77, wall street joirnal anketi % 70, reuters anketi %65, bloomberg %80 kadar parasal genisleme   beklemekte.. Bu devası ekonomi servislerinin ABD ekonomisi ve büyümesi ile ilgili tüm gerçekleri bilirken  oranı bu kadar yüksek tutmalarını da manidar bulduk...

Bu kadar net ve kesin konuşan , piyasaları gereğinden fazla umutlandıran, gerçekten de Q3 olacak beklentisi taşıyan piyasaları Bernanke nasıl geçiştirecek ve avutacak bunun cevabını akşam 21.00 sularına kadar net görmüş olacağız..

Unutmayalım ki bu kadar umut verilen piyasalar tatmin edilemez ve hayal kırıklığına uğratılırsa çok sert satışlar ile karşılanacağı gibi.. Artık Bernanke'ye güvenilmez imaj damgasını da vurabilirler..

Peki Bernanke ne yapabilir önce onları belki çok yazdık çizdik ama sıralayım tekrarda..

Bernanke'nin masasında FED üyelerine sunup oylamaya sunacağı maddeler şunlar , ( ve konumuz gereği altın (emtia) cephesinden etkilerini irdeleyelim)

1. Düşük Faiz oranı 2014 ten 2015 e uzattık...  Bu seçeneğin olması durumunda ons da satış yemeyecektir.. Yese bile bu satış sınırlı kalacaktır.. Bu durum da ons ve piyasalar gene Q3 vb beklentisini önümüzde ki aylara atacağından kasım ve aralık dönemlerinde boyle bir karar durumunda 1821 kırılarak 1900 rekor denemesinin ne kadar başarılı olup olamayacağı gündeme gelecektir..  Bu karar doları da aşağıda tutabileceğinden altın gram da artış olacak ama kuvvetli değil.

2. Tahvilin yeni bir tahvil ile değiştirilmesi vb..  Eğer bu tahvil alımı geçen seneki OPERATION TWİST'e benzer ise yani tahvil ile tahvilin yani geçen sene yaptıkları gibi bak senin kısa süreli tahvillerin faizlerden ötürü para etmiyor ver bunları sana uzun süreli tahvil verelim hem biraz fazla faiz veririz hem de ileride olur ya faizler artarsa daha da kazanırsın şekliyle olursa işte o zaman altın çok sert satış yer..." Bu karar borsaları coşturacak olsa da altın ons açısından sert bir satış yemesine sebep olur.. dolar/tl  de çıkış olsa da sert diyebileceğimiz anlamda olmayacaktır.

3. Tahvilin para ile değiştirilmesi.. Yani elde bulunan mevcut tahviller karşılığında karşılığı dolar verilmesi... Biz buna bir nevi parasal genişleme diyoruz ama direkt dolar aktarımı olmadığından  Üçüncü değil de @2,5 olarak tanımlıyoruz.. Bu olasılık durumunda ise ons altın ve altın -tl gramından yükselişleri sert bir şekilde görebiliriz..

4. Bernanke: Gerekli görüldüğü takdirde Q3 yapılacaktır gibi piyasayı oyalama taktiği.. eğer faiz ya tahvil türevine ait olumlu (iniş ya da tahvil var) mesaj verirse piyasa bunu olumsuz karşılayıp yarı hayal kırıklığı ile satış yapacaktır.. küçük - orta derece de satış getirecek gelişmedir.

5. Bernanke: Gerekli görüldüğü takdirde Q3 yapılacaktır gibi piyasayı oyalama taktiği.. eğer faiz ya tahvil türevine ait olumsuz  ( tahvil yok) mesaj verirse piyasa bunu olumsuz karşılayıp  hayal kırıklığı ile satış yapacaktır.. orta- büyük derece de satış getirecek gelişmedir.

6. Q3 var miktarı 1 trilyondan az denilmesi piyasaları belli bir süre gaz verecek ve coşku yaşanmasına sebep olacaktır.  Ons da çıkışlar gözlemlenecektir.. sert derecede.. Ama TL - dolarda ki gerilemenin etkisi ile onsda ki getiri kadar tl gram o kadar getirmeyecektir.. ( TCMB faiz düşürürse gram-tl de para edecektir)Sonra tekrar herşey eski tas eski hamam.. 

7.Q3 var ve miktarı 1 trilyondan fazla .. İşte asıl ons da rekor getirecek  , rekor denemesine götürecek gelişme budur. Bu ihtimal yani direk q3 var ve yüksek miktarlı beklenti dahilinde yoktur..

8. Q3 gerek yok... Onsu çok hızlı bir şekilde 1500 ve aşağısına çekecek olan gelişmedir.. Bu seçenek de beklenti dahilinde yoktur..

Genel olarak bakacak olursak aslında Bernanke'nin Q3 VAR ve YOK söylemin ortasında bir karar verecek gibi görülüyor..İki taraflı en uç karar beklenilmemesi gerekir bu yüzden.. Yani Q3 Var da demeyecek Q3 yok da..
Q3 yapacaksa bile ya miktarı düşük,ya şartlı ya da belli bir sektöre ( konut,bankacılık vb) yapacaktır. Tüm genel ekonomiyi ilgilendiren genel bazda bir Q3 girişiminden uzak durmaya çalışacaktır. 
 Q2,5 veya buna yakın karar vermesi çok daha yakın görülmektedir..

Sena başından beri bizim 2012 için Q3 tarihini takip edenler bileceklerdir ki sonbaharı vermiş idik.. Bir istatistik ama öncekiler yani Q1 ve Q2 sırasıyla 28 Kasım 2008 ve 3 Kasım 2010 da yapılmış.. Yani Kasım ayı olması bir tekabül olabilir ama dikkatiniz de olsun...

Ayrıca Q3 haberi çıkacak diye zaten yeteri kadar fiyatlandı ons.. Artık daha dikkatli olmak gerekir..
Değerli arkadaşlarım,
Gün içi bir kaç saat lütfen Q1 ve Q2 olduğunda ons ne zaman öncesi ve sonrasında ve ne kadar arttığını gözden geçiriniz..

Size Q1 ve Q2 başlama ve bitiş tarihlerini bilgilerinize sunuyorum, lütfen üfürükten teyyarecilere deyin ki geçen sene 2011 tarihinde agustos-eylül döneminde Q3 mü olmuş da altın gelmiş geçmiş en büyük seviye olan 1920 yi görmüş.. 

QE1 :
Başlangıç:  25 Kasım 2008
Bitiş : 31 Mart 2010 

QE2 : 
Başlangıç : 3 Kasım 2010
Bitiş: 30 Haziran 2011 

Bilgi paylaşıldıkça güçtür..

@ekonturk

24 yorum:

  1. Ümit bey merhaba. Garanti bankasını kullanıyorum. Banka USD/altın ve ALTIN/USD geçişlerine izin veriyor. Ters bir haber gelmesi durumunda saat 21 de zarar görmemem açısından ALTIN/USD geçişini mantıklı görüyor musunuz. Bir de 21 de ki kurların makaslarının açık olduğunu dikkate alarak. İyi günler. İstanbul Ali

    YanıtlaSil
  2. Ali Bey !
    Hiçbir bankada mesai saatleri dışında hareket ne olursa olsun işlem yapılmamasını tavsiye ediyorum..
    Banka sisteminde hata olmadığı sürece makas açık tutulacağı gibi.. Boyle kritik günlerde nöbetçi de koyabileceklerini unutmayalım..

    Bir kurnazlık düşüyorsak bilin ki onlar TİLKİ pozisyonlarını çoktan almışlardır...
    sizin 3-5 kuruşluk işlem ücreti ya da yalandan kredi kartı ya da hesaptan kesilen ücretinize tenezzül eden bankalar normal mesai saatlerinde
    Sizin menfaatinize işlem yapmadıkları gibi kapalı iken de yapmayacaklardır...

    Gece işlem yapılmasını zarara dahi girilmiş olsa da yapılsın düşüncesinde değilim..

    Kararınızı aksam 17:55 e kadar verip.. sonra verdiğiniz kararın sonuçlarını almak için beklemeye geçmelisiniz..
    kar durumunda karı cebe koy,
    zarar durumunda ise bekle altın altındır düşüncesinde olmalıyız..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba umit bey su an icin full tl deyim 97 gibi satis yaptim. Sizce ne yapmaliyim yardimci olur musunuz..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba umit bey su an icin full tl deyim 97 gibi satis yaptim. Sizce ne yapmaliyim yardimci olur musunuz..

    YanıtlaSil
  5. Recep Bey !
    TL için 13 eylül tarihi itibaryle beklemek en mantıklısı..
    en sert olaylar yaşandığı takdirde yarın iki olay olacak
    ya dolar düşecek ons çıkacak
    ya dolar çıkacak ons düşecek
    hal böyle olunca bekleyin düşeni alın derim..
    değişen birşey olmazsa karar ile birlikte bugünden farklı bir durum olmadığı için zaten kayıp da yok demektir..

    YanıtlaSil
  6. fırtınalı havalarda hava normale dönene kadar güvenli yerde durmak en mantıklı düşüncesinden destek alanlardanım

    YanıtlaSil
  7. Tesekkurler umit bey alim satim oluyor ama en onemlisi en dusuk ve en yuksekleri yakalayabilmek biz onu kacirdik artik hepimize en dusukten alip en yuksekten satmak nasip etsin allahim..

    YanıtlaSil
  8. :) amin Recep Bey !
    Ama en tepe ve en dipi beklemeyelim ..
    belli bir karı aldıktan sonra çıkış yapalım..
    bu kez ters taraftan karı yani düşünce yerine koyarak yola devam edelim..
    alırken ya da satarken arada bekleme süremiz olduğunu ve sabır gerektiğini unutmayalım...
    hayırlı karlar inşallah,

    YanıtlaSil
  9. 91 den aldım bozmaya kıyamıyorum :((( napicaz biz yaaaa öfff çıksa bir dert inse bir dert Ümit bey. İstanbul Ali

    YanıtlaSil
  10. :)
    Siz biraz daha rahatsınız 100 de olmadı düştü 96 bile kar dersiniz kendinizce.. çünkü giden kardan..

    YanıtlaSil
  11. aman ben gibi korkak ya da garantici olan karı cebe koyup.
    portföyünü
    altın - tl
    ya da
    altın-t-dolar gibi çeşitlendirir

    YanıtlaSil
  12. Ümitbey Merhabalar,

    108.85 mağdurlarındanım.Bozmalı mı yoksa biraz daha sabır mı etmeliyim.Yaklaşık bir yıldır beklemedeyim.Hiç alsat da yapmadım.Ne dersiniz.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Ümitbey Merhabalar,

    108.85 mağdurlarındanım.Bozmalı mı yoksa biraz daha sabır mı etmeliyim.Yaklaşık bir yıldır beklemedeyim.Hiç alsat da yapmadım.Ne dersiniz.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. bugün altının onsu 1740 dolarları görebilir mi sizce? bunun için bir veri ya da açıklama bekleniyor mu? yoksa geceye kadar herhangi bir veri ya da açıklama etkili olmayacak mı altının onsu üzerinde?

    SaLiH

    YanıtlaSil
  15. Sayın Tuğra !
    bozum yapacaksanız da parça parça yapın..
    yani tüm para ile girmeyin..
    şu an 100 e yakın rakamlardayız. 108 e uzun bir zamandır bu kadar yakın olmamıstık...
    %100 sat diyemezsek de biraz zararına satış yapıp beklemek mantıklı...
    düşünce yerine koyarsınız sonra..

    çıkmaya devam ettikçe de parça parça elden çıkarırsınız...

    Not: ya uzun bir süre daha altın elinizde durur yatırım aracı oalrak.. Tl ye ihtiyacınız yok ise..90 lardan TL ile alım yaparak ortalamayı bu şekilde düşürmme yolunu da tercih edebilirsiniz..
    not:2.. uzun süre hiç nakite ihtiyac yoksa var olan altını satmayın düşüncesindeyim..

    not3: uzun süre altını satmadan idare edebilirim diyenlere.. çevrenize borç verirken nakit değil de altın verin.. ve borcumu gene altın alırım şartı ile..

    seçeneklerini irdeleyerek uamrım en hayırlı kararı verirsiniz..
    bol kazançlar..

    unutmayın satarsanız düşene kadar yerine koymayın.. Sizin garantili iş yapmak zorunluluğunuz var..

    YanıtlaSil
  16. Salih Bey !
    15:30 ABD İşsizlik Başvuruları var...

    geçen hafta ki bir iyileşme beklense de aşırı bir değişim beklenmiyor..
    zaten herkes akşama odaklandı...
    işsizlik başvuları ancak 1618 -1742 destek ya da direncin denenmesine sebebp olabilir gelen veriye göre

    YanıtlaSil
  17. Teşekkürler Ümit Bey,

    Aslında çok fazla altın işinden anlamıyorum.Düşünce al çıkınca sat arada kar et tekrar alsatlar bana göre değil.Onun için beklemede kalıp 108,85 görüp satmak 1 yıldır getirisi olmadığını düşünmek.Neyse sizleri takip edip birşeyler kaparsam o zaman birşeyler yaparız.Kolay gelsin.

    Hayırlı ve bol kazançlar

    YanıtlaSil
  18. anladığım kadarıyla; parasal genişleme yani abd merkez bankasının para basması piyasaların istediği bir şey. doğru mu yorumluyorum? sizin bu konudaki yorumunuz nedir saygıdeğer ümit bey? fed'in, piyasaların istediği şekilde davranması normal değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasalar neden para istiyor.. Paraları kalmadığından, ticareti çevirmeden güçlük çektiklerinde.. Peki bu belki %30 luk kısım.. Bernanke sadece onlar istiyor diye Q3e girerse enflasyon riski ile karşılaşabilir.. ya da ya paraları verip de işsizlik ve büyüme de ilerleme sağlanmaz ise ne yapacak.. parayı alanlar borçlarını ödeyip paramız kalmazsa derlerse ne oalcak.. yatırıma yönelmezlerse ne olacak.. Piyasalar Ağlamayan bebeğe meme yok düşüncesi ile hareket ederksen, Bernanke aylardır diyor ki çocuksu ve kandırıkçı ağlamalarınız var şu an için altınız kuru karnınız tok diye diye geçiştirdi...Kendisi de biliyorki zaman geçtikçe bu çocuğun altı pislenecek ve karnı acıkacak zaten kendisi onu bekliyor.. Özetle geçen her gün Q3 gelme ihtimalini arttırıyor.. Mutlaka olacak..Q3 den sonra bu sefer de Q4 ü konusuyor olacağız..

      FED piyasaları istediği düzene getirmek için hareket eder..
      para lazımsa veririm ancak der..

      Sil
  19. 15:30'daki ABD İşsizlik Başvuruları için beklenti 370K imiş. 370K ne ola ki? Önceki veri 365K imiş. 375K açıklanırsa dolar yükselir mi? Ya da 367K açıklanırsa dolar düşer mi?

    SaLiH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salih Bey !
      hareketin çok sert olması gerekir..
      önceleri 365,000 kişi işsizlik sigortasından faydalanmak istemiş anlamına gelir..
      beklenen 370,000 kişi demek bu hafta 370.000 kişinin işsizlik sigortasından yararlanmak için başvurmuş demektir.. Ne kadar az kişi basvurursa o kada riyi ABD için..

      Sil
  20. SELAM hayırlı günler bol berektli kazançlar dilerim

    YanıtlaSil
  21. Selam. Peki onsu yükseltecek ,mesela 1770 80 lere, bir karar gelirse, tahvil alımı gibi. , Bahsettiğiniz sonraki kar satışı bu gece hemen gelirmi sizce. Yoksa yarına kadar oralarda kalabilirmi.

    YanıtlaSil
  22. HSN Bey ve Değerli arkadaşlar !
    Q3 geldiğinde ya da Q3 gelmediğinde alışlar ve satışlar yönünde ki yukarıda ki senaryomuz bir gecede gerçekleşecek şekliyle düşünmeyeli..
    alışın ya da satışın birkaç dalgası olacaktır..

    YanıtlaSil