19 Eylül 2012 Çarşamba

19 eylül 2012 Altın yorumu

Günaydın ve bol, hayırlı kazançlar  Arkadaşlar !

Dün ki TCMB kararı ile beklentilere paralel gelen kararlar ile öncesinden fiyatlanan dolarn geri çekildiğini bir bakıma kar satışı yaptığına  şahit olduk... Buradan çıkarım yapmamız gereken sonuç: KARI ALINCA KAÇmış.. ki 17920 seviyelerinde alınan doların 1,8050 seviyelerinden sonra satış yemesi bize TCMB kararı 1,79 da 1,8050 ye kadar oaln kısmı fiyatlanmıştı zaten buna paralel karar gerince kar satışına gidildi gibi düşünülmeli..

Altın tarafı sert bir harekete hazırlanıyor düşüncesindeyiz.. Kendisine belirlediği 1749-1782 olan geçmiş senenin trendinden çıkmak istemiyor. Bu trendin aşağı destek kanalı 1731 yukarı ise 1797 olarak göze çarpıyor.. Ara desteklerin ve dirençlerin ara ara yoklanması ana destek ve dirençlerin kırılldığında sert bir hareket geleceğine işaret gibi görülüyor.. Aslında bunun için gerçek ya da uydurma ya da spekulatif bir gelişme bekleniyor.. Yukarı yönlü ons da olası yükselişler olsa da sınırlı olacağı asıl sertliğin aşağı tarafa olacak beklentisinden dolayı altın alımlarında daha dikkatli davranılması gerektiği ya da anında gir çık yapılabilecek işlemlere girilmesini tavsiye edenlerdenim..
Gerekli donanımı az olan  ve banka ile işlem yapıldığında fiyatlarda ki hareketler her ne kadar Sizleri heyecanlandıracak olsa da tabiri cabizse cebinizde paraya sahip çıkın..
Özellikle gelişmiş ülke paralarıınn bizim gibi emtia ile ellerinden gene alınabileceği bir dönemi yaşıyor olabiliriz...
Hiçbirinize 110 TL olmaz korkusu aşılama hevesinde ve amacında değilim.. Gün gelecek 110 değil 150 bile olacak lakin şu dönem de ABD seçimlerine yaklaştığımız dönemlerde olası seçim yatırımları vaadleri ile dalgalanacak altın var önümüzde ki günlerde.. Çıkış tarafına kafa yormuyorum şimdilik sebebi ise yatırımda ilk kıstasın para kaybetmemek olduğunu benimsediğim için.. Ya da yatırımınızın en fazla enflasyon tutarına kadar olan kısmını kaybetme şansımız var o da aylık %6-8 .. Yani gördüğünüz gibi ben de korkak değilim.. Ben de yatırımın risk olduğuna inanıyorum lakin belli dereceler ve kriterlerim var..

Sadece hayallere kapılır tek taraflı 110 beklentisi ile alırsanız olası bir  ters harekette 6 agustostan 2011 bu tarafa eylül 2011 den bu tarafa 105-110 TL arası alanlar bile daha kar elde edemediler..
Demek ki  bu taraftan bakılınca altın her zaman uzun dönem aracı değilmiş.. Lakin korku içinde bir yıl da nakit de kal bekle de demiyoruz .. O da yanlış...

alımlar için kesinlikle bir düzeltme beklenilmesi tarafındayım.. 20-30 uslik düşüş ya da çıkışlar inanın TL gram bazından bankaların sundukları yöntemler ile çok çok cuz i karlar elde edilebilmektedir. Lakin  düşüşlerde zaten 800kuruş 1 tl aşağıdan başladığınız oyuna bir d edüşüş durumun da anlık olarak 2-3 TL ye kadar zarar yazabilmektedir..

Sadece bir metaya yönlenilmemeli.. Altın ille de altın isterim diyenlere gene doları takip edip altın ons düşüşlerde dolardan altına  geçmelerini tavsiye ediyoruz.. Ucuz olan alınmalı...
Sizlere soruyorum?
1,82 den 1,79 a inen dolar mı?
92 lerden 102 lere gelen altın mı ?
daha ucuz?

bol ve hayırlı kazançlar,

7 yorum:

  1. Günaydın,hayırlı günler Ümit kardeşim.Gümüşte sizin belirttiğiniz gibi 1.88,1.96 aralıklarında bir miktar gümüş bozdum.hala elimde yarı yarıya gümüş-TL durmakta.Bundan sonraki yol nasıl olmalı.Elimde kalan miktarı 1.97 den 6ay önce almıştım. Şimdi çok azda olsa kara geçti.hepsi tl mi olmalı yoksa yine az az bozdurmaya devam mı edelim.Saygılar..

    YanıtlaSil
  2. Ümit bey Günaydın
    Dün 1.8050 den bir miktar dolar aldım 1.82 ortalamamı düşürmek adına, Şu an 1.7940 bankasatışım daha inermi bir miktar daha almayı önerirmisin. 1.77 leri yada daha altını siz bekliyormusunuz.yorumlarınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. ben TL deyim hala beklemelimiyim? yoksa dolar hesabı açıp dolarmı almalıyım.

    YanıtlaSil
  4. Sayın adsız .. kara hem de 1,97 de bile alınan ortalamalar ile kar var ise yavaş yavaş çıkışlar makul.. az bir parça kalabilir onu da çıkış olasılığında kullanırsınız...

    gümüş geçmiş iki zirve tepesi olan 35,50 ve 35,60 kıramadığı takdirde dip denemelerine yol alabilir..
    takip önemli..

    YanıtlaSil
  5. Ümit bey vaktiniz olduğunda 10.13 deki yazıma cevap verirmisiniz.Dolar aşağıya gidermi buradan almalımıyım.sizce

    YanıtlaSil
  6. sayın adsız !
    ve Mustafa Bey !

    dolar FED ardından sabah ki Japon parasal genişlemeler ile düşüşler yaşansa da ay sonuna doğru belki de kalmadan bir toparlanma bekliyorum.. eylül sonu ya da ekim başı ilk önce 1,8180 denemesine yöneelceğini bekliyorum..

    bu süreç zarfından düşüşler beklediğimi ve bu düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesini tavsiye ediyorum nakitçileri..

    hem doların ucuz hem de şu günlerde ons yüksek iken dolar alımların daha mantıklı görüldüğü gerçek..
    1,7920 desteği güzel çalışıyor..
    bu destek neden alım az da olsa yapılmalı diyoruz..
    1,7920 gücünü ya 1,,7760 a inerek ya da 1,8180 deneyerek gerçekleşecek..
    1,7760 olma rizkinden dolayı alımların parça yapılmasını tavsiye ettğimiz gibi olası çıkışlarda gene özellikle 1,8040 larda almayasanız diye şimdiden al 1,8180 hedefi ile diyoruz...
    lütfen aldığınız dolarları kısa sürede ya TL ya da altın tarafına karı görünce bırak taktiği ile ilerleyiniz..

    doları uzun süre metal gibi elinizde tutmayınız..
    doların dalgalanmalarından yararlanınız...
    en dip ya da en tepe de alış ya da satış yaparım düşüncesini bırakıp kanaatkar olunuz..

    YanıtlaSil
  7. söyledğiniz giib yapıp 1,7960 dan 5 bin tl lik alım yaptım. 1,81 i gördüğümde ise satacağım. altıa şuan girmeyeceğim. ve yine 1.77 lere gerilediğinde bir parça daha alım yapacağım.

    YanıtlaSil