18 Eylül 2012 Salı

REZERV OPSİYONU KATSAYILARININ ARTIRILMASINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU

Sayı: 2012 – 67
18 Eylül 2012

REZERV OPSİYONU KATSAYILARININ ARTIRILMASINA İLİŞKİN BASIN DUYURUSU
Türk lirası zorunlu karşılıkların Türk lirası veya döviz cinsinden tesis edilmesindeki maliyet farkının azaltılması ve bankaların yeni imkânı likidite gereksinimleri doğrultusunda serbestçe kullanabilmeleri amacıyla, Türk lirası yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların döviz olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınır, son olarak 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılan değişiklikle kademeli olarak ve farklı katsayılar dikkate alınarak yüzde 60’a çıkartılmış ve ilk yüzde 40’lık dilime denk gelen tutara ilişkin rezerv opsiyonu katsayısı (ROK) “1,1”e yükseltilmişti. Bankalar söz konusu imkanı istikrarlı bir şekilde kullanmakta olup, yararlanma oranı yüzde 92,3 (55,4/60) düzeyindedir.
Küresel piyasalardaki son gelişmeler dikkate alınarak finansal istikrarıdesteklemek amacıyla bütün dilimlere ilişkin ROK’lar“0,2” puan artırılmıştır.
Mevcut imkân dâhilinde Türk lirası zorunlu karşılıklar için 23 milyar ABD doları tutulmakta olup, yapılan bu değişiklikler sonucunda imkânın aynı oranda kullanılması halinde, Bankamız rezervlerinde yaklaşık 3,6 milyar ABD dolarıartış olması beklenmektedir.
Uygulama 28 Eylül 2012 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve tesis dönemi 12 Ekim 2012 tarihinde başlayacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder