12 Ekim 2012 Cuma

S&P, Güney Afrika'nın notunu indirdi


Standard & Poor's, Afrika kıtasının en büyük ekonomisinin kredi notunuindirdi..

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Afrika'nın en büyük ekonomisinin kredi notunu ülkenin maden endüstrisinde devam eden grevlerden kaynaklanan siyasi ve toplumsal huzursuzluklardan dolayı kestiğini belirtti.

Güney Afrika'nın notunu negatif görünümlü olmakla beraber BBB'ye indiren S&P, böylece bu ülkenin notunu Brezilya, Rusya ve Meksika gibi ülkelerin notuyla aynı seviyeye getirmiş oldu.

Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 1.2 değer kaybederek bir dolar karşısında 8.7621 rand oldu ve Johannesburg saatiyle 19:42'de Bloomberg tarafından takip edilen 25 yükselen piyasa para biriminin içerisindeki en sert düşüşü kaydetmiş oldu.

S&P'nin kredi notu kesimi, Moody's Investors Service tarafından Güney Afrika'nın borç notunun düşürülmesinin iki hafta sonrasına denk geldi.

Grevler, 10 Ağustos'ta Lonmin Plc'nin Marikana'da bulunan platin ocağında başlamıştı. Ülkenin altın madenleri de bu grevden etkilenirken, yaklaşık 20,000 tır şoförü tarafından başlatılan bir grev de ülkede gıda ve yakıt yokluğuna sebep oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder