2 Ekim 2012 Salı

2 ekim

Bol kazançlar Arkadaşlar !

Hem Bernanke hem de düşük faiz ve parasal genişlemelerden (en son bu faiz indirimi kervanına  Avustralya da katıldı) altın için uzun dönem için önemli  gelişmeler ve açıklamalar arasında yer alıyor...

Her düşüşünde alım ile karşılaşan altın ; çıkış için ise korku ile karşılaşıyor ve bir türlü o beklenen 1820-1850 arasına kendini atamıyor..İlk durak 1797 yi en istekli dün denemiş olmasına rağmen gene vazgeçmiş görülüyor...
Aslında herkes güzel bir düzeltmeden sonra alım yapma isteğinde doğal olarak..  Ama yatay hareketlilik sabır tellerini zorlarken, heyecanla alımlara da götürebilmekte.. Aslında istenen belki de bu..

1779 aşağısında kalan altın eğer 1797 i kırmayı deneyecekse tekrar mutlaka kendini 1762-49 seviyesine ya da yakınlarına çekmeli, tekrar aşağıdan alacağı destekle direnç kırma girişimde ancak olabilir..

Altın Tl gram da güzel rakamlar görülecek lakin düzeltme yapmadan yüklü girişlerde magdur olabileceği akıldan çıkarılmamalı..
Kasım 2011 den bu yana 1790 görmeyen altın 11ay sonra ancak dün deneyebildi.. Yani ons bazından bile 11 ay bekleten altın , ayrıca Agustos-Eylül2011 den bu tarafa 1920 rekoru halan görülmedi... Demek ki altn her zaman için uzun dönem aracı değilmiş... altın uzun dönem de kazandırır sözleri her zaman geçerli değilmiş.. Bunu da altın kağıt olalı öğrenmiş olduk..

platin özellikle G. Afrika işletmerinde ki grevler ve üreticilerin üretimlerinde ki düşüş arz eksikliğine sebep olması dolayısıyla sert çıkışlarına sebep olmakta.. Bu yükselişler ise önceden ellerinde plaitn kağıdı bulunduranların satışları ile karşılaşmakta.. Bu açıdan bakıldığında plaitn ve sonrasında gümüş çok güzel getiriler sunan metallerin başında çekecek derken de en büyük kayıpları da vereceğiniz iki metal olduğunu unutmayınız..

Doları düşürmek istemeyen TCMB, ve önümüzde ki dönemlerde ons da olabilecek bir sıçrama ile birlikte gram altın tl de 105-110 arası yaşanabilme olasılığını arttırmakta..
Henüz bir düzeltmeye gitmemesi en büyük tedirginlik.. Bu durum da altın dan çok dolar gibi muadillerine yönelmek daha mantıklı olacaktır.

bol kazançlar

15 yorum:

  1. günaydın ümit bey,
    tüm işaretler dolar alı gösteriyorken aklıma geçen yılki onz treni geliyor. sıkış tepiş bindiydikte bir sabun fabrikasına gitmediğimiz kaldı. 1yıldan fazla sürüüm sürüm bekleştik..
    bu kez dolar için aynı trene binmeyelim ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  2. 5 ekim tarımdışı degerler bu düzeltmeyi gerçekleşitrmeye yetecek mi sizce genel beklenti nedir

    YanıtlaSil
  3. Merhaba ümit hocam şu doları bi çıkaramadım elimden 1,8035 maliyetim napıcam bilmiyorum bide ons fırlarsa cuma günü tam ters köşe sizce ne yapmam lazım

    YanıtlaSil
  4. FED in Q3 hareketinin ardından ilk tarımdışı olması açısından
    ve Q3 kararı verilirken ki tüm üyelerin tutumu ve görüşlerinin ayrıntılı raporu olması açısından FOMC tutanakları bu haftaya ayrı bir heyecan kattı..
    karar sonrası ilk tarımdışı ve işsizlik verisinden olumlu ya da olumsuz verilerin gelmesi FED ve aBD ekonomisi için birşey ifade etmez çünkü zaman dilimi uzun ve FED teşviklerin işsizlik inene kadar süreceğini de resmen deklare ediyor.. Evet FED ve ABD ekonomisine gelecek bu ilk veri hiçbir anlam ifade etmeyebilir lakin spekulator oyuncular bu şekilde düşünmeyebilir.. Özellikle dün gümüşte o kadar çok işlem hacmi vardı ki (gel gitlerde bundan oldu) olası bir sert satış ya da haber de akıl almaz sert satışları ya da tam tersi alışları görebilirdik..
    bu yüzden dikkatli olmak da fayda var..
    aslında gönül ister ki hacimler az olsun ve bu hafta biz yanılıp sert hareketler yaşanmasın.. bu şekilde yanılmaya razıyız..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstad ekonturk,

      98 tl civarı yaptığım alımı halen korumaktayım..bi satş ardından alış yapıp yatmayı düşünmekteyim..sizce hangi aralık satış için uygundur? 1820ler görülür mü?
      sonra 1650-1700 aralığı uygun mu alıma orta vadeli tutma için?

      teşekkürler

      Sil
  5. Ümit hocam merhaba 1,8035 maliyetli dolarım var dolar bir türlü yükselmedi gitti sizce ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  6. merhaba ümit bey... "Doları düşürmek istemeyen TCMB..." vurgusu dikkatimi çekti. pek bi bilgim yok(hatta sizin öğrettikleriniz hharicinde hiç :) ama sanki bu sözden dolar zorla bu seviyede ve TCMB nin fikri ,desteği heran değişebilir ve dolar düşebilir kanısı oluşuyor bende... yani sanki dolarda kalmak ateşi tutmak gibi... ki bu aralar altını bozduktan sonra çoğunu dolara geçmiş biri olarak kaygı ile bekliyorum... acaba zararın neresinden dönsek kardır diyip ilk fırsatta(zararına satış yapmadan belkide) TL de mi beklesem? şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. Yusuf Bey !
    Alım için ortavade bekleeycekseniz 1700 aşağısı uygundur..
    Lakin şu suralar 1750 üstü çıkışı 1750 altı düşüşü temsil edebileceğinden şimdilik oralara odaklanmamak gerek günlük olarak.. 1772 de belki düşer diye ilk satış tepkisi ardından 1740 larda toparlanmazsa gene vererek durumu kurtarabilirsiniz..
    Çıkarsa zaten sorun yok elde ki altını özellikle 1820 üstlerinde elden artık net bir şekilde bırakmak gerekir.. Çünkü oralardan gelecek satış daha sert olabilir..

    YanıtlaSil
  8. sayın Burqan !
    "Doları düşürmek istemeyen TCMB..." vurgusunu dolar endexindeki düşmeye rağmen; doların birçok para karşısından ezilmesine rağmen TL karşısında fazla değer kaybetmemesi(düşmemesi) tamamen hükümet ekonomi politikası çizgisinde gitmek zorunda oluşundandır..
    Hatırlarsanız ABD merkez bankası Q3 yapınca TCMB kesin doğrudan ya da dolaylı faiz indirimine gideceğini paylaştık.. Sonuçta dolaylı yoldan yani üst koridordan indirerek başladılar faizi..
    Ben yıl sonu gelmeden gerçek faiz olan %5,75 ten de indirime gideceğini bekliyorum..
    son gelen zamlar,
    kışa girerken enflasyonda görülebilecek yükselişler
    bütçede verilen açıkların karşılanması için gelecek olan zamlar
    cari açık
    büyümeyi sürdürebilmek adına düşük faiz
    vb...
    problemler TCMB nin değil ama hükümetin en önemli açmazlarından..
    perşembe günkü tv programında bile Başbakan resmen bizim merkez başkanı uykuda faiz indirilmesi gerektiğini bilmiyor, ama uyanması gerek artık gibi net söylemleri oldu...
    TCMB her ne kadar özerk bir kurum olsa da Başbakan'ın bu çıkışı karşısında ezilecek ve çaktırmadan indirimleri yapacaktır...
    Siyasi ve demokratik bir görüş olarak değil de bir emir bir ültümaton olarak değerlendiriyorum başbakanın bu çıkışını..
    Başbakanın kendinden olmayana nasıl sert davrandığını hepimiz artık kanıksadık..

    dolar-tl kuru Q3 ardından aslında düşmesi gerekti biliyorsunuz ama düşmemesi için önce ROK, sonra üst bant faizi ile oynamalar gibi yeni icatlar çıkarıldı... TCMB, FED in hareketlerine ve doların dünyadaki durumuna göre hareket ediyor.. eğer dolar sert düşecek karar olursa dünyadan bizim TCMB akla gelmez oranlarda bile faiz indirimlerin de bulunabilir..
    unutmayın FED ne yaparsa arkasından ona göre TCMB davranıyor, Q3 yani parasal genişleme yaptı ama bu Q3 çakma diye tarif ettiğimzi hafif bir Q3 olduğundan TCMB de faizin üst koridorunu daralttı .
    yarın FED gelir bu Q3 olmadı miktarı arttıracağım giibi demeç verirse TCMB de faizleri %3-4 lere kadar bile indirebilir..
    cari açık şimdilik altın ihracati ile sakin duruyor..
    ama gerçek ihracat azalıyor,
    dünya küçülmeye giriyor,
    ihracat düşüyor talep düşmesine bir de kur düşüklüğü gelirse hükümetin ekonomi politikası iflas eder..
    en azından sıcak para diye tabir ettiğimiz yatırımcı yani göçmen kuşlar bize uğramazlar..
    1 yıl sonra seçim olacak ve bunu kimse istemez hükümet kanadında..

    YanıtlaSil
  9. sayın burqan ve arkadaşlar ,
    özellikle bu aralar özellikle ons 1777 üstünde kar satışı yapılacak daha çok altından TL ye geçiş tarafına meyilli olun...
    dolardan şimdilik kaçmak için bir sebep yok..
    zamlar, cari açık,bütçe açık, geçen pazar ki kongre için çok para harcandı,suriye vb .....

    YanıtlaSil
  10. Değerli Arkadaşlar !
    hangi grafiğe bakarsanız bakın (mesela yıllık grafiğe bakabilirsiniz) hem fikir olduğumuz nokta şu ki
    ŞU AN İÇİN ALTIN TEPELER DE..
    gelecek günler bize şunu gösterecek
    1. tepenin bitmediği ve bir müddet daha süreceğini
    2. burası tepedir
    işte ikinci seçenekte ki burası tepedir olursa karar piyasa oyuncularının işte tepeden yükseklerden düşüşün magdurlar doğurabileceğini unutmayınız..
    ya altın 1795-1807 rakamını çıkarak destek yani dip seçecek ve yükselişine devam edecek..
    çıkışlarında 1795-1807 aralığından aşağı inmemesi ancak altının 1536-1650 aralığa gitmez artık türküsünün belli bir süre unutturabilir..

    YanıtlaSil
  11. selam
    hayırlı kazançlar dilekelrimle
    sayın ümit bey
    dolar alım için uygun seviyemidir?
    birazdaha cekilme riski varmıdır?
    düşünceleriniz ne yöndedir tşkler

    YanıtlaSil
  12. salih bey !
    ilk alım yapılabilecek aralık olarak 1,7860 - 1,7920 belirlenmiş düşüşler de daha yüklü alımlara yönelecektik.. özellikle ons yüksek iken dolaralmanın başka önemini( arbitraj) paylaşmıştık..
    ama doalr çıkışları cılız olduğu kadar düşüşlerde de nazlı duruyor..
    asllında o da kendince perşembe cumayı bekliyor..
    ben düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini ve sert düşüşlerin yaşanmayacağını bekleyenlerdenim.. hatta bu haftalarda 1,8080 denemesini de beklemekteyim..
    Ancak perşembe cuma ters veri ve açıklamalar gelirse varsayım ve fikrimizden vazgeçebiliriz..
    olan duruma göre değerlendirmem böyledir..
    olası gelişmelerde yönün şekline göre düzeltmelerimizi de paylaşırız

    YanıtlaSil
  13. ümmit bey tşk ederim degerli yorumun için.

    tamamen tl deyim. doların tabanda altının tavanda kanaati içimde oluşmuş.fazlasıyla altın zedeyim. dolar zede olma korkusu var.:)
    zararımı kapatmak istiyorum.kapatamıyorum.sadece seyredip duruyorum. piyasa bi aşagı bi yukarı

    YanıtlaSil
  14. belki de bu yüzden arada beklemek daha karlıdır dememiz Salih bey !

    YanıtlaSil